Здравейте на всички фенове на СВЧ обхватите ! Преди 3-4 години стана доста популярен 122 GHz банд покрай един иновативен чип на Silicon Radar GmbH (по късно компанията става Indie),а именно TRA_120_002.В последствие те пускат и по широколентова версия която работи точно до началото на 134 GHz банд , а от няколко месеца имат прототипен чип и за 244 GHz.Двете най популярни конструкции за радиолюбителска употреба са на VK3CV и VK5KK.(За тях имаше статии и в Dubus).След доста четене реших ,че варианта на VK5KK е по добър , поръчах платки от JLCPCB ,по труднодостъпните елементи (например PLL ADF4159) от Digikey и остана проблема със самия радарен чип TRA_120_002 (Информация за него има тук - https://www.indie.inc/product/tra-120-002/ ).Единствения начин да се сдобие простосмъртен с него е директно от производителя който за щастие е в Европа (спестява се митница) и е така любезен да се занимава с физически лица за единични бройки , обаче все пак имат минимално количество 25 броя , като се съгласиха да намалят тази бройка на 10 за мен, но въпреки това цената за 1 брой с ДДС и доставка е около 65 лева и затова реших да поразпитам дали има и други потенциални кандидати с които да се комбинираме.Имам и няколко комплекта голи платки за първите 3-4 желаещи (около 10 лева е платката) .Които има интерес да пише , с радост ще споделя материалите за проекта (схеми ,гербер файлове ,фърмуер за ардуйно и т.н..)
поздрави,
Антон ,LZ2SAT
122 GHz
Re: 122 GHz
Здравей Антон,
Интересен обхват.
Предлагам ти да пуснеш линк към проекта който визираш (принципни схеми, печатни платки, конструкция) , за да преценят хората дали им е по силите да си го направят.
10 бр x65 лв не са малко количество и едвали някой ще поръча без да знае какво точно ще сглобява, как и към какво радио ще го свърже и как ще прави радиовръзки с него.
Предвид честотата настройката и оживяването за всички нас ще са на сляпо, едвали някой разполага с прецизна техника за този диапазон и е редно да си преценим силите преди всичко.
Поздрави,
LZ1HST
Интересен обхват.
Предлагам ти да пуснеш линк към проекта който визираш (принципни схеми, печатни платки, конструкция) , за да преценят хората дали им е по силите да си го направят.
10 бр x65 лв не са малко количество и едвали някой ще поръча без да знае какво точно ще сглобява, как и към какво радио ще го свърже и как ще прави радиовръзки с него.
Предвид честотата настройката и оживяването за всички нас ще са на сляпо, едвали някой разполага с прецизна техника за този диапазон и е редно да си преценим силите преди всичко.
Поздрави,
LZ1HST
С малко закъснение отговарям по темата ... първоначално смятах да кача наличните материали и да опиша подробно проекта , но реших ,че ще е много дълго и не бях сигурен дали въобще би имало интерес така да се каже, идеята беше заинтересованите да пратят лично съобщение ,освен това статията е в списание Дубус (3/22) и предполагам хората които го четат се броят на пръстите ,съответно трябваше да я сканирам (което пък в известна степен нарушава авторските права, но това е друга тема).За начало прилагам една от първите статии разработка с въпросния чип на VK3CV ,както и част от публикацията в Дубус на VK5KK и съответно схемите на 2-те платки.Относно чиповете страхувам се , че не сте не разбрали правилно - завода производител продава най малко 10 броя чипове TRA_120_002 но за конструкцията е нужен само един брой -т.е това е причината да видя дали би имало интерес да се комбинираме няколко човека.Също така притесненията относно настройката и оживяването са безпочвени - най високата честота където и да било по платките е малко под 2 GHz - всичко е интегрирано във въпросния чип ,включително и полувълнов дипол , а изхода който отива към синтезатора е от вградения делител на 64.Но нека всеки се запознае със схемите , темата остава отворена за дискусии , ще се радвам да се включат и други хора които евентуално имат интерес.
P.S. Сега виждам , че ограничението е до 2 мегабайта , ще трябва да сканирам с по ниско качество списанието явно или да кача файла другаде, засега качвам схемите и една статия,надявам се скоро да добавя и останалото.
73,
LZ2SAT
P.S. Сега виждам , че ограничението е до 2 мегабайта , ще трябва да сканирам с по ниско качество списанието явно или да кача файла другаде, засега качвам схемите и една статия,надявам се скоро да добавя и останалото.
73,
LZ2SAT
- Прикачени файлове
-
VK5KK_122_Schematic.pdf
- (85.26 KiB) Свалено 50 пъти
-
TRA_120.pdf
- (597.56 KiB) Свалено 49 пъти
-
As Easy as 122GHz 20_07_2019 (Compressed images).pdf
- (812.61 KiB) Свалено 36 пъти
Поради ограничение на форума за размер на файла качих сканираната статия от Дубус тук : https://limewire.com/d/3YL2f#OFMkEeqNSC
LZ2SAT,
Мерси много за отделеното време и за старанието при сканирането на материалите.
Да уточня относно моето запитване:
- Нямам предвид, че за един трансвертер са необходими повече от 1 чип, а, че за достигане на бройката от 10 е необходимо повече колеги да се запознаят с конструкцията, за да станем поне 5 души с поръчки по 2 бр да речем.
- Относно техниката за измерване, за междинната честота е ясно, но по отношение на входа/изхода на работната честота, нещата ще са неясни или относителни при пускането на устройството. Това естествено е преодолимо, ако има поне един доказано работещ трансвертер под ръка и пак ще е играчка на "къде е топчето"
Въпреки горните аргументи, много благодаря, че публикува разработките и искрено се радвам на ентусиазма по СВЧ и този интересен обхват.
Тепърва ще почета и ако реша, че конструкцията ми е по силите, вече с лични съобщения ще се разберем.
Надявам се и още колеги да се заинтересуват като прочетат, колкото повече, толкова по-голяма вероятност за успех при повтарянето на конструкцията.
Поздрави,
LZ1HST
Мерси много за отделеното време и за старанието при сканирането на материалите.
Да уточня относно моето запитване:
- Нямам предвид, че за един трансвертер са необходими повече от 1 чип, а, че за достигане на бройката от 10 е необходимо повече колеги да се запознаят с конструкцията, за да станем поне 5 души с поръчки по 2 бр да речем.
- Относно техниката за измерване, за междинната честота е ясно, но по отношение на входа/изхода на работната честота, нещата ще са неясни или относителни при пускането на устройството. Това естествено е преодолимо, ако има поне един доказано работещ трансвертер под ръка и пак ще е играчка на "къде е топчето"
Въпреки горните аргументи, много благодаря, че публикува разработките и искрено се радвам на ентусиазма по СВЧ и този интересен обхват.
Тепърва ще почета и ако реша, че конструкцията ми е по силите, вече с лични съобщения ще се разберем.
Надявам се и още колеги да се заинтересуват като прочетат, колкото повече, толкова по-голяма вероятност за успех при повтарянето на конструкцията.
Поздрави,
LZ1HST
Здравейте колеги,
Аз полуЧАВАМ Dubus-а и внимателно съм прочел и превел статията.
Разгледал съм и видията,напълно е възможно да се насити платката
и най важно конструирането на облъчвателя.
Дали ще се намерят желаещи е въпрос на време.
Все пак трябва да кажа,че не зная в България да има анализатор
на честоти повече от 40гхз.Ако някой има инфо моля да го сподели.
Аз мога да взема 2бр.платки,защото имам много от елементите,но нямам
мобилен телефон за свръзка.
Моля позвънете ми на 0888583650 или на Е-мейл ми lz1dx@lz1dx.org
Поздрави и успех
73 Нед LZ1DX
Аз полуЧАВАМ Dubus-а и внимателно съм прочел и превел статията.
Разгледал съм и видията,напълно е възможно да се насити платката
и най важно конструирането на облъчвателя.
Дали ще се намерят желаещи е въпрос на време.
Все пак трябва да кажа,че не зная в България да има анализатор
на честоти повече от 40гхз.Ако някой има инфо моля да го сподели.
Аз мога да взема 2бр.платки,защото имам много от елементите,но нямам
мобилен телефон за свръзка.
Моля позвънете ми на 0888583650 или на Е-мейл ми lz1dx@lz1dx.org
Поздрави и успех
73 Нед LZ1DX
Отговорил съм на колегата LZ1DX на e-mail , да уточня ,че от 10-те броя 2 ще са за мен ,т.е търсят се хора са 8 броя общо (или 4-ма колеги които искат по 2 броя евентуално).Публикувам и снимка на моята вече готова главна платка (с дебелина 1.2 мм , 4 слойна) , елементите са 0603 и 0402 , запоявана е на ръка.
Поздрави,
Антон, LZ2SAT
Поздрави,
Антон, LZ2SAT
Привет,
Ако трябва да съдя по броя на свалянията на файловете, интереса е доста голям.
Аз поразгледах проектите и вече съм желаещ за 2 бр, още повече, че се очаква да има колеги със сглобена апаратура, тоест вероятно ще можем да правим експерименти помежду си, което е най -важно поне за мен.
Оповестявам желанието си публично, за да можем да се преброяваме тук
73,
de LZ1HST
Ако трябва да съдя по броя на свалянията на файловете, интереса е доста голям.
Аз поразгледах проектите и вече съм желаещ за 2 бр, още повече, че се очаква да има колеги със сглобена апаратура, тоест вероятно ще можем да правим експерименти помежду си, което е най -важно поне за мен.
Оповестявам желанието си публично, за да можем да се преброяваме тук

73,
de LZ1HST
Публикувам отново статията от Дубус (3/22) тук (сканирана повторно с по ниска резолюция за да се вмeстя в ограничението от 2 мегабайта) тъй като линка по горе вече не е активен.Също така към момента желаещите за чипове TRA_120_002 сме LZ2SAT - 2 броя , LZ1DX - 2 броя и LZ1HST - 2 броя .. когато се намерят желавещи за останалите 4 броя ще ги поръчам.
73,
LZ2SAT
73,
LZ2SAT
- Прикачени файлове
-
Dubus_3_22.pdf
- (1.97 MiB) Свалено 35 пъти