LZ DX 2025

LZ1NK

LZ DX 2025

Мнение от LZ1NK »

Здравейте!
Остават 2 месеца до състезанието тази година и бих искал да обсъдим някои неща. От доста време се говори, че не е справедливо българските станции, победители в своите категории, да не бъдат награждавани, с изключение на три категории. В тази връзка аз ще финансирам по един медал за победителите в категориите SOSB - 5 на брой. Мисля, че е нормално с плака да бъдат наградени победителите в категориите SOABCWHP, SOABCWLP, SOABSSBHP и SOABSSBLP. Преди години аз получих купа в категория SOABCWHP, която беше спонсорирана от колега в памет на починал наш радиолюбител, но в последните години не съм забелязал подобна награда. В този смисъл бих попитал дали има желаещи, готови да спонсорират с плака някоя от посочените 4 категории. Освен личното спонсорство за медалите, посочено по-горе, ще предложа на нашия клуб, Болкан контест груп, да спонсорира плака за победителя в категория SOABCWHP. Очаквам предложения за останалите 3 категории.

73! Nick, LZ1NK

lz2xa
Обратна връзка:

Re: LZ DX 2025

Мнение от lz2xa »

Ник,
т.к. съм повече фен на CW пиши ме за тези 2 плаки SOABCWHP, SOABCWLP :wink:

_______
73 Valyo
LZ1NK

Мнение от LZ1NK »

Вальо, благодаря!
Радвам се, че освен теб вече имам предложение на личния мейл и от друг, пожелал анонимност, спонсор. Надявам се и други колеги да се присъединят.

73! Николай

LZ1NK

Мнение от LZ1NK »

Четирите вече цитирани категории SOABCWHP, SOABCWLP, SOABSSBHP и SOABSSBLP вече са обезпечени с плани, както и категория SOABQRP. Очаквам предложения за спонсорство за плаки на петте категории SOSB. Цената на една плака е около 45 лв.

73! Николай

lz1yq

Мнение от lz1yq »

Аз ще поема една плака.

73! LZ1YQ

LZ2PL

Мнение от LZ2PL »

Здр,
Как ще коментираме участието на клубни станции в категория един оператор ???

73 Владо

lz3bb

Мнение от lz3bb »

LZ2PL написа: 30 Сеп 2025, 19:34 Здр,

73 Владо
Интерсно, следя.

lz1yq

Мнение от lz1yq »

lz3bb написа: 30 Сеп 2025, 20:20
LZ2PL написа: 30 Сеп 2025, 19:34 Здр,

73 Владо
Интерсно, следя.
И какво толкова има за мислене...самото име подсказва КЛУБНА СТАНЦИЯ. Клубна станция няма да участва в друга класация освен в много оператори.

73! Крис

lz2fv

Мнение от lz2fv »

Прав си Крис...на 50%.
Няма нищо за мислене, има условия за провеждане на LZDXC и там няма понятия "лична" или "клубна". Категориите са според броя на операторите...Докато КРС не излезе с наредба, забраняваща клубна станция да работи в ефир само с един оператор, разговора е излишен.
Иначе бих попитал какво правим ако от лична станция работят двама оператори и чинно декларират това...

73!

lz1yq

Мнение от lz1yq »

Здравей Цецо, само по себе си както писах клубна станция си е клубна. Като иска някой да работи от клубната станция вика още един или двама и си пишат категорията МултиОп.
Що се касае за лична радио станция ако се работи с няколко човека също се определя като МултиОп. Друг е въпроса ако работат двама или повече от лична станция а се пише сингъл което особено на телеграф няма как да се докаже че са повече от един. Това е моят прочит на казуса.

73! Крис

lz2fv

Мнение от lz2fv »

Здраси Крис,
Би ли ми припомнил в CQWW CW през 2023 в коя категория участва клубната станция LZ5R?

LZ3NY
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от LZ3NY »

Здравейте
Според мен липсата на отделна класация за клубни станции е пропуск в условията и е желателно да се поправи. По-лесно е, отколкото да си играем на полицаи и да дебнем колко човека се обаждат от там. Отделен е въпроса, че колкото са по-сложни условията, толкова по-малко участници ще привлече състезанието.

Дори бих стигнал дори и по-далеч, да се даде тежест на класирането на клубовете. Трябва да се даде малко живец на тези организации да развиват някаква смислена клубна дейност. Няма никакъв смисъл ако всеки лицензиран радиолюбител си регистрира клуб, колкото да се обажда с него по радиото.

И като допълнение, бих премахнал и LOW power категориите, поради факта, че без полицейщини не може да се докаже с каква мощност е участвал конкретния участник.

Все пак това е моето лично виждане и не държа да се взема предвид. Ще организирам екипа на LZ1KAU да участваме MULTI-OP в състезанието независимо дали има клубна категория, или не.

73! LZ3NY

Value has a value only if its value is valued.
lz1yq

Мнение от lz1yq »

lz2fv написа: 01 Окт 2025, 22:32 Здраси Крис,
Би ли ми припомнил в CQWW CW през 2023 в коя категория участва клубната станция LZ5R?
Здравей Цецо, винаги съм бил против клубната станция да се ползва в категория СингълОп, категорично съм против. Веднага казвам защо, значи ти си се подготвил достатъчно добре, антени, две радиа, стъпала и т.н. В същото време един оператор отива в LZ5R например, който даже няма радио камо ли някаква жичка, където всичко е по 3 спрямо твоя сетап и те пребива...и си казваш абе аз луд ли съм да се бия с тройно по силен? Или приказката за " с чужда пита помен прави". За това и казвам, Клубни станции винаги в категория Мулти.

73! Крис

LZ3NY
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от LZ3NY »

Крис

То станции като LZ5R трябва да са в отделна категория ПРОФЕСИОНАЛИСТИ. :lol:

73!

LZ3NY
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от LZ3NY »

С риск да стана досаден забелязах, че в условията на LZDX не са актуализирани датите за провеждане на контеста през 2025 година. Освен ако официалните условия не са някъде другаде вече. Но тогава тези трябва да се махнат, за да не бъркат хората.

https://lzdx.bfra.bg/rulesen.html

73!

lz1gu

Мнение от lz1gu »

Здравейте,
Нека и аз се включа с малко разсъждения.
От край време в нашите КВ състезания, има две категории: клубни и лични радиостанции. По света тези две категории са: един оператор и много оператори.
Споре мен нашата категоризация е правилна, а тази по света е неточна. Защо ли, защото лицензии се издават на лични или клубни радиостанции, а това не се отчита в условията на КВ състезанията по света.
Участието в едно КВ състезание изисква наличието на две основни неща: техническа екипировка и оператор. Игнорирането на едно от тези неща, а именно техническата част и свеждането й само до мощност, напъло променя условията на играта.
По презункция клуб се изгражда, за да се обединят усилията на повече хора. Плод на едно от техните усилия е участието им в КВ състезания, чрез създаването на база, логистика и т.н. Работата от такава р-станция на само един оператор, не променя факта, че той използва собственост на членовете на клуба (много хора) за разлика от оператора на личната р-станция, където той е собственик и създател на всичко необходимо за участие в състезанието. Тук бих добавил и това, че става дума за радиоЛЮБИТЕЛСКИ а не комерсиални състезания. Затова смятам, разделението само по броя на операторите, без да се отчитат разликите между клубни и лични р-станции е неправилна.
Още по-фрапиращо е когато някой оператор работати от чужда лична радиостанция ( не със своя си инциал). Така може набързо, този който не знае телеграфия, в рамките на едно състезание, да получи на готово cw DXCC -то (и то с няколко стикера) или пък инициалът му да е първи в класацията на CQ WW DX CW.
Парадокси.
Има два вариянта за създавана на по-справедливи условия.
Първи, при който клубните р-станции и личните р-станции, от които работят други оператори, да са в класацията много оператори и
Втори вариянт да се създаде класация „гастролиращи“.
Бих желал да бъда разбран правилно: изложеното от мен се отнася до условията на КВ състезанията, а не до работата на отделни р-станции. За всеки е ясно, че самото участие зависи от правилата записани в условията на конкретното КВ състезание и въз основа на това всеки сам за себе си избира в каква класация да се включи.
Именно за това ако успеем да направим по-справедливи условията за LZDX-а може и да повлечем крак за света.
73
Хари/лз1гу

LZ1KU

Мнение от LZ1KU »

Само да попитам: Как разпознавате станциите извън БГ , кой е клубен и кой не???
Много хора работят с личният си инициал от други места. Кой ще се занимава да доказва...кой от къде е работил?

73

Публикувай отговор