Нови условия за вътрешните шампионати

LZ6AJ
Обратна връзка:

Re: Нови условия за вътрешните шампионати

Мнение от LZ6AJ »

здраве желая !

позволявам си малко пояснения:

целият 3-часов период на контестите се разделя на 12 независими тура, всеки от които е с продължителност 15 минути.
#1 - от 13:00 до 13:14 UTC
#2 - от 13:15 до 13:29 UTC
#3 - от 13:30 до 13:44 UTC
#4 - от 13:45 до 13:59 UTC
#5 - от 14:00 до 14:14 UTC
#6 - от 14:15 до 14:29 UTC
#7 - от 14:30 до 14:44 UTC
#8 - от 14:45 до 14:59 UTC
#9 - от 15:00 до 15:14 UTC
#10 - от 15:15 до 15:29 UTC
#11 - от 15:30 до 15:44 UTC
#12 - от 15:45 до 15:59 UTC

т.е. в смисъла на дадения пример :
LZ1NK написа: 04 Мар 2025, 08:46 ...
5. Интервал на установяване на QSO с една и съща радиостанция:
Времето за провеждане на състезанието се разделя на турове по 15 минути. Повторна връзка с една радиостанция може да се прави веднъж във всеки тур, без оглед на времето до предишната връзка. Пример: при връзка със станция Х в 16,14 следващата връзка може да бъде в 16,16 и ще бъде зачетена.
...
При връзка със станция Х в 16:14, следващата връзка може да бъде даже и в 16:15, и ще бъде зачетена.

...

и едно предложение за промяна / допълнение - т.9 се разделя на две, като в началото на т.10 се добавя едно изречение, както следва:

------------------------------------------------------------------------------------
9. Само един сигнал може да бъде излъчван от участник във всеки един момент от времето.

10. Разрешава се използването на интернет като помощно техническо средство. Не е позволено да се извършва „самоспотване“ или да се изисква от други станции да „спотнат“ участника.

------------------------------------------------------------------------------------

Съответно, следващите редове се преномерират, като редове 10, 11 и 12 стават 11, 12 и 13 без да се променя съдържанието им.

73,
Любо
lz2sx

Мнение от lz2sx »

Здравейте,

Да си призная, нямам понятие защо е тази забрана за спотване и самоспотване!?

Живеем във времето на Интернета и цифровите технологии. Едни състезатели го ползват, други - не.
Някои имат възможности да си позволят включване дори на собствен клъстер и не зависят от Интернета изобщо,
други са "принудени" да го ползват-що годе да се наредят сред облагодетелстваните от технологиите, трети - карат по старому- без Интернет и водят лога на компютър, четвърти -пишат на ръка и после снимат на телефона отчета си и го изпращат за въвеждане в програма за съставяне на лога от някой познат. Въобще различно екипирани състезатели, дори с по два, три и четири приемника едновременно участват.
Да не споменавам, че част от чара в състезанието са "сгрешените" спотове :)))
Ресурсно не е ефективно да се следят тези спотове, чиста загуба на време, което е най-ценния ни ресурс.

Предлагам това със спотовете изобщо да отпадне. Дайте възможност да се "забавляват" всички - всеки по своему.

73

lz1yq

Мнение от lz1yq »

Просто остаряло правило от Международни състезания. На телеграф не ти трябва самопотване при факта, че на 3тата секунда са те чули няколко скимъра. В последните издания на Милара контест самоспотването е разрешено само на ССБ но не и преди да си направил поне една връзка.

73! Крис

lz1hst

Мнение от lz1hst »

Добро утро !

Подкрепям да се махне условието за самоспотване, на Милара вече се доказа, че няма нищо чак-толкова страшно.

73!
de LZ1HST

LZ6AJ
Обратна връзка:

Мнение от LZ6AJ »

Помня, още през 2019г., за първото издание на "Балчик-Вълни-Приятели" замислях да разреша контролираното самоспотване през 5 минути, или при смяна на RUN честотата. Основно с цел обезмисляне на този вид мошенгии.

Настана силен вой, Милен LZ5DB се канеше да ме колади на IARU... :) :) :)... и призововаше към бойкот на турнира.

Ето, че след 5 години нещата изглеждат по друг начин.

Явно, някои ловим снежинките преди да са паднали, а други чакат да натрупа сняг...

Такъв е животът... "Не сме виновни, че се раждаме еднакво грозни... Виновни сме, че умираме различно глупави... А дотогава се налага да живеем заедно".

73,
Любо
lz1hst

Мнение от lz1hst »

Любо,

Не ми се влиза в полемики и политики, просто се чудя какво общо има IARU със спотинга хеле пък на вътрешни състезания.
Иначе е допустимо преди токова години нещата да са изглеждали различно за някого, ама чак пък толкова нерви.

Не вярвам както с Милара, така и с Васил Левски да е имало някакви проблеми.

Работили сме и без селф спотинг, нищо страшно...

73, de LZ1HST

lz1yq

Мнение от lz1yq »

LZ6AJ написа: 06 Мар 2025, 09:10
Настана силен вой, Милен LZ5DB се канеше да ме колади на IARU... :) :) :)... и призововаше към бойкот на турнира.
То момчето си обича този маниер - доказано е.

73!

LZ6AJ
Обратна връзка:

Мнение от LZ6AJ »

Венци, здравей!
lz1hst написа: 06 Мар 2025, 09:57 ... просто се чудя какво общо има IARU със спотинга хеле пък на вътрешни състезания.
...
Откъде да зная...

73,
Любо
lz1yq

Мнение от lz1yq »

Дано да не е късно:
предлагам няколко поправки.
1. Всички колективни станции да са в категория над 100вата.
2. Срок за изпращане на логовете не повече от 48часа.
3. Да отпадне класация слушатели...Тази класация е напълно излишна поради факта, че ако знаеш телеграфа и имаш станция е по добре да участваш в състезанието. Освен това слушателски номера не се издават от 40години...
И последно много вероятно слушател да направи отчет на повече връзки от първия в някоя от категориите.

73! Крис

lz1hst

Мнение от lz1hst »

lz1yq написа: 06 Мар 2025, 15:36 Дано да не е късно:
предлагам няколко поправки.
1. Всички колективни станции да са в категория над 100вата.
2. Срок за изпращане на логовете не повече от 48часа.
3. Да отпадне класация слушатели...Тази класация е напълно излишна поради факта, че ако знаеш телеграфа и имаш станция е по добре да участваш в състезанието. Освен това слушателски номера не се издават от 40години...
И последно много вероятно слушател да направи отчет на повече връзки от първия в някоя от категориите.

73! Крис
Или аз не чета където трябва, или категорията за клубните станции си е само една, независимо от мощността.
Ето текста, който гледам в страницата
---------------
А1. Лични радиостанции с един оператор, изходна мощност над 100 W
А2. Лични радиостанции с един оператор, изходна мощност до 100 W
В. Клубни радиостанции
С. Слушатели
---------------
Не знам защо, но си мисля, че не всеки клуб има QRO а условията сега го предполагат, за това аз предлагам точно обратното - да има клубни станции до 100 вт.

Някак не е никак забавно да се състезаваш в една и съща категория със станции, които просто не могат да си позволят еквивалентна на твоята мощност, хеле ако това са младежи на които точно желанието трябва да се развива. Или бъркам ?

За слушателската категория - LZ6AJ обоснова, не знам ще затрудни ли някого, ако я има.

Ако чета не където трябва, пак се връщаме на темата за систематичност на публикациите

Сложете една категория младежи, толкова ли ще сбърка някого не разбирам.

73 de LZ1HST
Последно промяна от lz1hst на 07 Мар 2025, 10:00, променено общо 6 пъти.

LZ1OT
Обратна връзка:

Мнение от LZ1OT »

lz1yq написа: 06 Мар 2025, 15:36 3. Да отпадне класация слушатели...Тази класация е напълно излишна поради факта, че ако знаеш телеграфа и имаш станция е по добре да участваш в състезанието. Освен това слушателски номера не се издават от 40години...

73! Крис
Слушателски номера се издават! Към 07.03.2025 г. са издадени 56. Старите слушателски номера не са отменени.

LZ3NY
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от LZ3NY »

lz1hst написа: 07 Мар 2025, 09:36
Или аз не чета където трябва, или категорията за клубните станции си е само една, независимо от мощността.
Венци,
Според мен е добре категорията за клубове да е една, независимо от мощностите.
Мнението ми е, че всеки един клуб може да си позволи 3-4-5 хиляди лева и да си купи стъпало, или дори да използват лично стъпало на някой член. Едната категория не позволява мушенгии в които станции с голяма мощност да участват в категория до 100 вата.

Мнението ми важи и за личните станции също. Така няма да има хитреци с киловати.

Едната от идеите на състезанията е да държат up to date способностите на операторите И техническата им обезпеченост. Не трябва да съобразяваме условията според по-слабо подготвените, защото губят стремежа си да се развиват технически.

73! Митко
LZ3NY

Value has a value only if its value is valued.
lz1hst

Мнение от lz1hst »

LZ3NY написа: 07 Мар 2025, 10:02
lz1hst написа: 07 Мар 2025, 09:36
Венци,
Според мен е добре категорията за клубове да е една, независимо от мощностите.
Мнението ми е, че всеки един клуб може да си позволи 3-4-5 хиляди лева и да си купи стъпало, или дори да използват лично стъпало на някой член. Едната категория не позволява мушенгии в които станции с голяма мощност да участват в категория до 100 вата.

Мнението ми важи и за личните станции също. Така няма да има хитреци с киловати.

Едната от идеите на състезанията е да държат up to date способностите на операторите И техническата им обезпеченост. Не трябва да съобразяваме условията според по-слабо подготвените, защото губят стремежа си да се развиват технически.

73! Митко
LZ3NY
Митак, позволи ми да не се съглася специално за мощностите, там си струва да се помисли сериозно.

Пак ще стане полемика, но сумата за УМ все още е непосилна на фона на финансовите възможности на клубовете, а и за отделни хора. Ако са жични антени или някакви интерфейси и програмки това е друго.

И в предложението си разчитам основно на съвестта на операторите, не са ни лоши хората. На никой не вярвам да направи удоволствие да се сложи в другата категория, че да надвие по-малките, те няма да са предизвикателство. Но сега клубните станции просто нямат избор.

73,
Венци

LZ6AJ
Обратна връзка:

Мнение от LZ6AJ »

LZ1OT написа: 07 Мар 2025, 09:41 ...
Слушателски номера се издават! Към 07.03.2025 г. са издадени 56. Старите слушателски номера не са отменени.
Е, те от тия 56 колеги чакаме слушателски дневници, а не от набори, ползващи СДР-записвачки...

73,
Любо
lz1yq

Мнение от lz1yq »

Едно време клубните станции даже бяха в две категории...и беше мазало. 250ватови клубни станции работеха с по две ГУ-13.... След като има клубна станция мормално е като се събират да си направят едно стъпало поне 500вата...Не виждам проблем в това, пък и нали все пак клуба е за това.

73! Крис
п.с. има клубове с по минимум 10 човека , радиооборудвани във всичко ама не се пускат в КВ вътрешни състезания, защо ли?

lz1hst

Мнение от lz1hst »

Ами предлагам да ги задължим някак да се пускат тогава, щом с добри условия е непостижимо, едно време как можеше :lol:

73 de LZ1HST
/Kолегата Хуморист/

LZ6AJ
Обратна връзка:

Мнение от LZ6AJ »

lz1yq написа: 07 Мар 2025, 12:00 Едно време клубните станции даже бяха в две категории...и беше мазало. 250ватови клубни станции работеха с по две ГУ-13...
...
Не зная, с какви точно ламби са усилвали до 250W... но помня, че LZ2KIM и LZ2KAD бяха абонирани за върха на класацията и често имаха по-високи резултати от киловатите... и LZ2KML се включваше, от време на време...
Явно, при 4 пъти по мощност (документално), географията има по-съществено значение.
А при 10 пъти по мощност...?
А при 20...?

73,
Любо
lz1yq

Мнение от lz1yq »

lz1hst написа: 07 Мар 2025, 12:37 Ами предлагам да ги задължим някак да се пускат тогава, щом с добри условия е непостижимо, едно време как можеше :lol:
Венци няма как да ги задължиш...едно време клубовете не само бяха задължени ами според призовите места се даваха и премий...
Кой колко ученици ще обучи, донаборници и какво ли още не, само , че тези времена в които се даваха купчини пари свърши. Тези клубове останаха на ниво вечрно време по на бира с картовки да си спомнят добрите времена.

73! Крис

LZ3NY
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от LZ3NY »

lz1yq написа: 07 Мар 2025, 13:57 Венци няма как да ги задължиш...едно време клубовете не само бяха задължени ами според призовите места се даваха и премий...
Кой колко ученици ще обучи, донаборници и какво ли още не, само , че тези времена в които се даваха купчини пари свърши. Тези клубове останаха на ниво вечрно време по на бира с картовки да си спомнят добрите времена.

73! Крис
Самите клубове си бяха създадени и собственост на ОСО. Затова си заминаха заедно с ОСО.

73! Митко

Value has a value only if its value is valued.
LZ1NK

Мнение от LZ1NK »

Здравейте!
Виждам, че днес има голяма активност във форума с нови предложения. Сами разбирате, че обсъждането не може да продължи вечно. В тази връзка публикувах окончателен вариант, имаше леки бързи забележки и след отчитането им внесох докладната записка за промяна на условията. Хубави или лоши, те вече са факт. След като се проведат двата шампионата, ще коментираме плюсовете и минусите и ще търсим по-нататъшното подобряване.
Сега остава да призовем за участие радиолюбителската общност. Ще изпратя уведомление за новите условия до около 150 български станции, взели участие във вътрешните първенства и LZDXC през последните няколко години.
Благодаря на всички, които се включиха в обсъждането.
Предстои обсъждането на други условия - за КВ шампион. Аз лично виждам доста недомислия в досега съществуващите условия и смятам, че трябва да има промени. Надявам се на активност и при тяхното обсъждане.

73! LZ1NK

lz2be

Мнение от lz2be »

LZ6AJ написа: 07 Мар 2025, 13:33 Не зная, с какви точно ламби са усилвали до 250W... но помня, че LZ2KIM и LZ2KAD бяха абонирани за върха на класацията и често имаха по-високи резултати от киловатите... и LZ2KML се включваше, от време на време...
Любо, LZ2KIM винаги е бил 1кВт. На 80м имаше дипол на 30м над земята, две работни места с TS830S и един писар по средата. Оператори колкото искаш, достатъчни условия за добро представяне.

73 Боян

lz1hst

Мнение от lz1hst »

lz1yq написа: 07 Мар 2025, 13:57
lz1hst написа: 07 Мар 2025, 12:37 Ами предлагам да ги задължим някак да се пускат тогава, щом с добри условия е непостижимо, едно време как можеше :lol:
Венци няма как да ги задължиш...едно време клубовете не само бяха задължени ами според призовите места се даваха и премий...

73! Крис
Крис, това естествено беше в рамките на шегата.

73,
Венци

LZ6AJ
Обратна връзка:

Мнение от LZ6AJ »

lz2be написа: 07 Мар 2025, 15:58 ...
LZ2KIM винаги е бил 1кВт. На 80м имаше дипол на 30м над земята, две работни места с TS830S и един писар по средата. Оператори колкото искаш, достатъчни условия за добро представяне.
Още ще си кажеш... :D

Говоря за периода, преди TS830S да влязат на въоръжение... Чичо (RIP) също беше щатен 250 W...

Друг беше смисъла на поста ми, не си ме разбрал. Както и да е, да не се отклоняваме от темата.

73,
Любо
LZ1OT
Обратна връзка:

Мнение от LZ1OT »

КВ шампионати 2025

http://www.bfra.bg/news/526

LZ6AJ
Обратна връзка:

Мнение от LZ6AJ »

здраве желая !

тъй като условията не са, а и няма как да бъдат 100% обстоятелствени, предпочитам да си задам въпросите, които ме вълнуват ... и да чуя мнения от контест обществото, преди да е дошло време за реалния кросчек.
(всичко е съвсем хипотетично ... не казвам, че не се е случвало досега, но пък силно се надявам да не се случва занапред ! :) )

1. при наличие на панорамен СДР запис, ще има ли той доказателствена стойност ?

1.1. ако "ДА" - как да се процедира при наличие на два симултантни сигнала ?
(в общия случай от срана на клубните участници)

1.2. ако "ДА" - как да се процедира при първо предаване на инициал или номер преди началото или след края на надпреварата ?

1.3. ако "ДА" - как да се процедира при проведени QSO на честоти извън банд плана на ИАРУ-1 ?
(например под 3510 или над 3560 за телеграфния тур, и над 3775 - за телефонния тур)
IARU_1_bandplan.jpg

1.4. ако "ДА" - как да се процедира при използване на лента, по-широка от 2,7 КХц ?

2. със или без СДР запис - как да се процедира при магерен дневник, като този ? :
(не съм сигурен дали беше 'H' или 'S', затова дописвам още три такива QSO, все една ще да мине)
log_example_01.jpg
личното ми мнение е, че единствено първата от поредицата с един и същ предаден номер трябва да се зачита като заявена, тъй като само тя е генерирана от логера. всичко останало не трябва да се проверява, тъй като е ясно, че става дума за дописани редове след края на контеста - ръчно добавяне на QSO със същия кореспондент, чийто инициал операторът не е приел.

3. или като този ? :
(разбрах, че кореспондентът ми прие този номер и затова пипнах кабрилото)
log_example_02.jpg
личното ми мнение е, че в този случай и двете връзки с един и същи предаден номер трябва да се уважат, тъй като е видно, че не става дума за лотария, а за две QSO с различни кореспонденти. видно е, че следващият поред предаден номер 599 007 липсва, т.е. същия е бил генериран от логера, а след това операторът го е променил по свое желание и на своя отговорност на 006.

предварително благодаря за всички споделени мнения !

73,
Любо
lz2xa
Обратна връзка:

Мнение от lz2xa »

Отговорите на въпросите се съдържат в кратките и ясни Условия за провеждане :
1. при наличие на панорамен СДР запис, ще има ли той доказателствена стойност ?
Никъде не се споменава за панорамен запис
От публикуваните условия : ....

9. Само един сигнал може да бъде излъчван от участник във всеки един момент от времето.

1.2. ако "ДА" - как да се процедира при първо предаване на инициал или номер преди началото или след края на надпреварата ?

1.3. ако "ДА" - как да се процедира при проведени QSO на честоти извън банд плана на ИАРУ-1 ?
(например под 3510 или над 3560 за телеграфния тур, и над 3775 - за телефонния тур)
Въпросните нарушения на Условията за провеждание могат да бъдат констатирани и по друг начин от съдийската комисия.

2. със или без СДР запис - как да се процедира при магерен дневник, като този ? :
(не съм сигурен дали беше 'H' или 'S', затова дописвам още три такива QSO, все една ще да мине)
В Условията е записано, че QSO се зачита при -
- вярно приети инициали
- вярно приети номера
- разлика във времената 2 мин

т.е. от примера има 1 QSO което се зачита.
3. или като този ? :
(разбрах, че кореспондентът ми прие този номер и затова пипнах кабрилото)

Както в предишния въпрос- има 1 вярно QSO.

Съдийската комисия преценява как да процедира с нарушителите. Решенията на комисията са окончателни и с това се е съгласил всеки щом се е запознал с публикуваните Условия за провеждане и е участвал съгласно тях.

_______
73 Valyo
LZ1NK

Мнение от LZ1NK »

Солидарен съм с отговорите, дадени от Вальо, няма смисъл в условията да се стига до подобни детайли. Ако в посочените случаи има доказателства за нарушение на условията, съдийската комисия взема съответното решение.

73!

lz1hst

Мнение от lz1hst »

Здравейте,

В много от случаите СДР записа е предимство, но не е еднозначно доказателство, пример - два едновременни сигнала. Там още трябва се изясни със сигурност, че това е именно този участник, а не някой друг, който му подлива вода. Същото и за бандплана . (Иначе там въобще честотните ленти в които може да се работи следва да бъдат оповестени от организатора първо)
Помните и дългите полемики и за самоспотването и то по международни състезания.
Въобще нашего брата е много изобретателен като е да прецака някого (справка LZ2RS две теми по-нагоре) и е много кофти, когато кажат, че сестра ти е ...а ти даже нямаш сестра, та с включването на новите технологии за обективни решения трябва страшно много да се внимава и решенията да не се вземат въз основа на едно единствено обстоятелство.

Иначе мнението ми е, точно същото - когато съдиите имат еднозначни и неоспорими доказателства, които те самите не могат да подложат на съмнение когато го разгледат внимателно и обсъдят обективно помежду си предвид фактите и го гласуват, то решението им въобще не подлежи на коментар, изтъква се се само декласирания и задължително причината за декласирането подкрепена с фактите - и точка, АR, няма дебати.

Варианта - декласирахме LZ1YXZ той си знае защо, също не е опция, поне според мен.

de LZ1HST
/Колегата Хуморист/

Публикувай отговор