Весели празници.
Бояне,lz2be написа: 07 Сеп 2018, 13:56 ... Пуснахте едно афедри с 20м жица в съседния квартал и си помислихте, че сте уцелили 6-цата, ама се оказа, че сте ударили греда
Какво стана с хвалбите за 5, 6, 7 и повече връзки в минута? Като гледам лога имате веднъж 6 и 15 пъти по 5. Аз нямам по 6, а по 5 имам 14 пъти.
Показахте как си МИСЛИТЕ, че стават нещата в LZ DX. Е сега убедихте ли се, че само с мошенгии не става, а трябва и акъл...
Ами аз не го разбирам точно така. Искането за задължително спазване на поредността на номерата, преведено към горния пример би изглеждало така:LZ1PM написа: 03 Сеп 2018, 23:07 От написаното по-горе по темата ми става ясно, че ако отида на ресторант и поръчам -1.шопска салата с ракия,2.пържола и 3. паста за десерт.
Ще е нормално ако сервитъора ми донесе първо пастата, после пържолата и накрая салатата, защото сервираното отговаря на поръчката..........
Ванка, не поставям под съмнение способностите на Любо в международни контести. Той това го може и резултатите му го показват (...един от ТРИМАТА българи...). Отбелязвам само, че понятията му за вътрешни контести са леко сбъркани. За него е оправдано да не знае, че може да работиш с две операторски места на вътрешен контест, без те да си пречат особено. Тук не трябва да вадиш станции на нивото на шума...Странното е, че и Милчо не знае това, а LZ1KAA са от първите, които са приложили този метод...Та пак да повторя:LZ1PM написа: 03 Сеп 2018, 23:07 Цецо-LZ2FV, не знам кой колко е прав от горния цитат, ама Любо е един от двамата българи изработили си участието във WRTC 2018.
Явно разбира от контести .Контест програми съответно.
Това, което не мога да разбера е защо, по дяволите, е толкова важно да се спазва тази поредност. В международни контести на никой не му пука за това, дори и на Любо...Формално погледнато тя е спазена, защото логера ти дава поредния номер на връзката, която започваш. Това, че предаваш втора тройка от връзка, направена след това също покрива сегашните правила, щото там така пише...Въвеждането на такова изискване само ще затрудни работата на тези, които решат да го спазват. Защото и сега не е никакъв проблем да се добавят няколко несъществуващи връзки в лога, така че да отпаднат те, а разместените да станат валидни.lz2fv написа: 03 Сеп 2018, 14:34 При правилно подбрани антени, добре настроена техника и dF>5-7kHz чува всичко на ниво над S5. Като двете радия са едно до друго, а разстоянието м/у антените е около 20-30м. Това, разбира се, при разумни мощности от порядъка на киловат...
Цецо,lz2fv написа: 07 Сеп 2018, 18:02 Това, което не мога да разбера е защо, по дяволите, е толкова важно да се спазва тази поредност. В международни контести на никой не му пука за това, дори и на Любо...Формално погледнато тя е спазена, защото логера ти дава поредния номер на връзката, която започваш. Това, че предаваш втора тройка от връзка, направена след това също покрива сегашните правила, щото там така пише...Въвеждането на такова изискване само ще затрудни работата на тези, които решат да го спазват. Защото и сега не е никакъв проблем да се добавят няколко несъществуващи връзки в лога, така че да отпаднат те, а разместените да станат валидни.
Щом настояваш, добре. Само ще отбележа, че представеният от теб пример е леко подвеждащ. През цялото време ти говоря за клубни станции с две операторски места, а ти си дал пример с моя инициал. О.К, ще приемем, че съм добър колкото Боян или Наско и мога да работя SO2R. Та в твоя пример има 23 връзки, които ако минат кросчека ще бъдат зачетени по сегашните правила, но ако се въведе отпадане на QSO при сбъркана поредност ще отпаднат поне 5 броя...Ето ти същия лог с някои корекции. Ще видиш, че всичките 23 връзки са О.К. Освен това никъде, ама никъде не съм писал, че приемам работата с два сигнала за нормална. Зададох ти прост въпрос с пример, Боян ти го повтори, но ти продължаваш да си упорства на тема два сигнала, изнесени приемници и т.н. Освен това обърни внимание, че става дума за две операторски места, т.е. два компютъра, а не два прозореца. Та пак да попитам: поради каква причина трябва да ограничим станциите с много оператори или тези, дето могат да работят SO2R? И друг въпрос, ти след като толкова държиш да сме стриктни в спазването на условията, в международните контести спазваш ли ги?LZ6AJ написа: 07 Сеп 2018, 23:01 добави или пренареди каквото е нужно, така че логът ти (посочен като примерен) да стане според сегашните условия на вътрешните състезания ?
lz2be написа: 08 Сеп 2018, 10:13 Я кажи какво правим с пропуснатите номера? Като започнем редовно да трием с ctrl-W броят им ще нарастне значително.
Например в лога ще имам връзки започващи с номера 005, 006, 007, 009, 010, 012, 013 и т.н. Липсват 8 и 11.
Значи за 9-та и 12-та връзка ще получа наказателни точки, нищо, че отговарят на условиятаLZ6AJ написа: 08 Сеп 2018, 10:57 достатъчно би било, както Иван LZ1PM предлага, да се въведат наказателни точки, равни на разликата между пъвите три цифри на две поредни връзки, по абсолютна стойност, намалени с 1.
"Очевидно, най-лесно и най-точно" се решава проблема, като се приеме, че сме 2018г. и е нормално условията да съответстват на добрите практики. Продължавам да мисля, че търсиш решение на проблем, който не съществува.LZ6AJ написа: 08 Сеп 2018, 10:57 чудя се, на изумителната способност и изобретателност, да представяте куп нови варианти, само и само да не е този, който очевидно, най-лесно и най-точно решава еднозначно проблема. той, между другото е и най-лесен. при него логовете не трябва да се магерят адендум.
кое точно не отговаря на условията?LZ2HR написа: 08 Сеп 2018, 17:01 Такива отчети не отговарят на условията за пореден номер на връзката ......
Май и за това състезание никой нямаше да се вживява ако хората от един клуб не бяха публикували отчетите.lz2be написа: 08 Сеп 2018, 23:59 Повтарям се, но не съм чувал на друго състезание някой да се вживява за това, че имало разместени номера в лога. Факт.
Не виждам повече смисъл да участвам в тази дискусия.
73 Боян
lz1yq написа: 07 Сеп 2018, 15:11 Не може да се отрече че където се намеси Миланов, става весело![]()
![]()
![]()
Весели празници.
добро утроLZ6AJ написа: 09 Сеп 2018, 16:28 ако не бяхме видяли кой как е водил дневника си, нямаше да знаем, че има и такива случки.
ако не му беше доскучало на Любо да тръгне да си търси занимавки хич нямаше и да се сети този клуб. Съдя по лога му.LZ1FW написа: 09 Сеп 2018, 08:40 Май и за това състезание никой нямаше да се вживява ако хората от един клуб не бяха публикували отчетите.
ами почна се с гениалните идеи
това с какво променя сегашното положение? Важното е да си намираме на работа ли? Ти ли ще напишеш модул за н1мм или клуба?LZ1FW написа: 09 Сеп 2018, 21:37 Ако има второ работно място / радио / VFO то то започва отчета от 500 000. Двете места водят отделни отчети.
имаше и друга една приказка - за космонавта и космоса !lz2be написа: 09 Сеп 2018, 22:09 Имаше една приказка за дявола, дето като нямал какво да прави си таковал .... ама хайде да не я довършвам.
явно нищо не правим, Крис.
Така е Бояне,LZ2BE: ами почна се с гениалните идеи
Това с каква цел?lz2xa написа: 03 Окт 2018, 11:05 Да добавя една нова идея :
- преди състезание, всяка станция да декларира категорията за участие. Декларирането става на емаил посочен на организатора най-късно 12 ч преди започване на състезанието. Станции пропуснали да декларират участие се класират в категория check log
Крис, това не го разбрах. Би ли обяснил каква е идеята?
е най-доброто.LZ2HR написа: 12 Сеп 2018, 21:04 Писна ми от "реформи". Какво трудно има да се спазва сегашното елементарно и ясно условие?
Декларира се станцията участник, не операторите. Като декларирал, пък не участвал проблем няма - не се е класирал. Клубния като не е декларирал участие отива в чек лог. Целта е ясна. Известни са случаи на промяна в категория след като завърши състезанието (според резултата), вкл. в много големи международни състезания. Пък и дава възможност на контест комитета провери участници, дали спазват условиятаlz2ht написа: 03 Окт 2018, 11:28Това с каква цел?
И още нещо - ако декларирам, че ще участвам като LZ2HT, но в последния момент реша да отида в клуба и да играя с клубния инициал какво ще е наказанието, че LZ2HT явно е излъгал, че ще играе? И защо клубния инициал трябва да мине в checklog? Не е ли по-добре направо DQ? Така де, не е казал, че ще участва, пък се бута да играе
Тони, здравей !LZ5EE написа: 03 Окт 2018, 10:47 Предлагам с цел да има повече участници, да няма клубни станции.
Клубното класиране да се формира на база n-брой участници с принадлежност към даден радиоклуб.
Тогава следваща хипотеза. Нямал съм намерение да участвам поради ангажимент по същото време примерно. Ангажимента ми отпада и в последния момент решавам да се включа и нямам право да участвам в класацията. Защо???lz2xa написа: 03 Окт 2018, 11:47Декларира се станцията участник, не операторите. Като декларирал, пък не участвал проблем няма - не се е класирал. Клубния като не е декларирал участие отива в чек лог. Целта е ясна. Известни са случаи на промяна в категория след като завърши състезанието (според резултата), вкл. в много големи международни състезания. Пък и дава възможност на контест комитета провери участници, дали спазват условиятаlz2ht написа: 03 Окт 2018, 11:28Това с каква цел?
И още нещо - ако декларирам, че ще участвам като LZ2HT, но в последния момент реша да отида в клуба и да играя с клубния инициал какво ще е наказанието, че LZ2HT явно е излъгал, че ще играе? И защо клубния инициал трябва да мине в checklog? Не е ли по-добре направо DQ? Така де, не е казал, че ще участва, пък се бута да играе![]()
Имам чувството, че тук някои хора се чувстват абонирани за призови места и под едно или друго ограничение не искат да допуснат някой да им развали спокойствиетоLZ6AJ написа: 03 Окт 2018, 11:56Тони, здравей !LZ5EE написа: 03 Окт 2018, 10:47 Предлагам с цел да има повече участници, да няма клубни станции.
Клубното класиране да се формира на база n-брой участници с принадлежност към даден радиоклуб.
И как ще работят новите попълнения, които още не са лицензирани ?
В една друга тема споделих мнение, да не се правят условия за някого, или против някого ...
На тези двама или трима, които са наумили да мошенгясват, не им пречи и от името на лична станция да го направят. Историята помни и такива изпълнения.
73,
Любо
LZ1BJ написа: 01 Сеп 2018, 22:19Софтуерът, който се използва за проверка на състезанията, сравнява в двата лога разменените номера. Ако те са еднакви и е спазено 30-минутното правило, то връзката се зачита. Софтуерът не прави проверка дали втората тройка на предадения номер е същата както приетата в предната връзка. Щом в двата лога има съответствие, то връзката се зачита.LZ6AJ написа: 01 Сеп 2018, 14:23 ...как трябва да се процедира с връзките, в които предадените номера не отговарят на цитираното условие ?
УСЛОВИЯ за провеждане на държавните първенства на КВ
1 и 3 са ОК за мен. Крис какво имаш предвид за т.2? За 4 часа едва ли някой от операторите ще се умори и ще иска смяна, но и Любо е прав, че начинаещите е добре да тренират в реален контест и на тях тези 4 часа може да им сторят 40lz1yq написа: 03 Окт 2018, 09:29 1. По време на контестите да има само един сигнал, даже и тогава когато се работи микс / CW+SSB /.
2. Клубни станции с не повече двама състезатели в лога.
3. След обявяване на резултатите всички логове стават достъпни.
Мисля че това с поредния номер не би трябвало да играе кой знае каква роля , при факта че проверяващата програма накрая зачита общия брой верни връзки, а не по пореден номер. Ако се получи прескачане има ALT+W. А и да не го направи какъв е проблема.
Любо,LZ6AJ написа: ↑03 окт 2018, 10:56
LZ5EE написа: ↑03 окт 2018, 09:47
Предлагам с цел да има повече участници, да няма клубни станции.
Тони, здравей !
И как ще работят новите попълнения, които още не са лицензирани ?
В една друга тема споделих мнение, да не се правят условия за някого, или против някого ...
На тези двама или трима, които са наумили да мошенгясват, не им пречи и от името на лична станция да го направят. Историята помни и такива изпълнения.![]()
LZ1FW написа: 03 Окт 2018, 12:55 Един въпрос потъна някак си без да бъде изяснен. Я да го задам по по-провокативен начин.
Какво ще стане ако по време на цялото състезание предавам един и същи номер примерно 001 000? В лога записвам правилно предаваните от кореспондентите номера. Независимо какво предават те, аз си предавам само 001 000.
Програмата за проверка ще зачете всичките тези връзки.
Следва още по-провокативен въпрос - има ли смисъл от правила, чието спазване не се контролира и неспазването им няма никакви последствия?
Сашо, надявам се си чел условията за пореден номер.........LZ1BJ написа: 01 Сеп 2018, 22:19Софтуерът, който се използва за проверка на състезанията, сравнява в двата лога разменените номера. Ако те са еднакви и е спазено 30-минутното правило, то връзката се зачита. Софтуерът не прави проверка дали втората тройка на предадения номер е същата както приетата в предната връзка. Щом в двата лога има съответствие, то връзката се зачита.LZ6AJ написа: 01 Сеп 2018, 14:23 ...как трябва да се процедира с връзките, в които предадените номера не отговарят на цитираното условие ?
УСЛОВИЯ за провеждане на държавните първенства на КВ
Що се късае за второто ми предложение може да се махне, имах предвид че преди години се пишеха по трима участника в отбор на клубна станция, не че някой не работеха с по 18 човека![]()
![]()
![]()
73! LZ1YQ
На първата връзка ще ти приема номера на втората като ми дадеш същият номер повече няма да те потърся за връзка а ако ти ме потърсиш просто няма да ти отговоря !!!LZ1FW написа: 03 Окт 2018, 12:55 Един въпрос потъна някак си без да бъде изяснен. Я да го задам по по-провокативен начин.
Какво ще стане ако по време на цялото състезание предавам един и същи номер примерно 001 000? В лога записвам правилно предаваните от кореспондентите номера. Независимо какво предават те, аз си предавам само 001 000.
Любо, ти това вярваш ли го 560-600 QSO за 4 часа? На смесените контести максимума е към 350-370 и то ако има добро прохождение. Връзките обикновено са 2/3 CW и 1/3 SSB. На присъствените се правят малко над 300.LZ6AJ написа: 03 Окт 2018, 20:44 по 16 пъти всеки кореспондент за 4 часа. има-няма, при 80-85% средна успеваемост, това ще рече 140-145 QSO/h ...