lz2fv написа:
Относно конкретния случай със Слави:
въпросът ми е само коаксиалите ли са проблем или и самите жици. Щото един слопер, опънат към съседния блок може да се захрани така, че комшиите да не виждат коаксиали.
73!
Може, но трябва да се сваля мачтата, нали това писах в началото, а сега си влияят, не става явно един слопер за даден банд и втори за друг банд, сигурно дължината /височината на мачтата оказва влияние/.... ! Като я сваля и слопер за 160 и инвертед Л за 80 ще направя...ама сега....
lz3sf написа:Здравей Слави,
Ако качването на макаричка на върха на мачтата ще бъде на пролет, а държиш за антена на 80м тази Зима, помисли двата слопера да ги направиш вертикална делта луп, както ти бях казал и преди. Двата коаксиала ще ги закачиш заедно долу при мачтата само със средното жило и ще ти играят роля на удължаващ елемент. Но имаш ли място да събереш един луп за 80м или не - нямам идея. Това нито иска радиали, нито кой знае каква височина, ако е с вертикална поляризация, за да работи добре. Винаги има варианти да се скъси антената и пак да си работи прилично добре, особено пък със стъпало. Иска и играене с антена анализатор, за да влезе в резонанс, но все си мисля че едва ли да имаш голями проблеми да го направиш.
Поздрави,
Влади
Влади, това е идеята която ще опитам през първия слънчев или поне бездъждовен weekemd.
Нямам височина за нормална антена на 80.... изяснява ми се, че или L антена или този делта луп.
lz3yy написа:Слави,
В Айтос имам точно същата конфигурация от слопери, захранвани с два отделни коаксиала.О плетките са заземени към върха на мечтата, която е 6м , стъпила на бетонна плоча.Основата и е заземена с медно въже до двора, където е основното земно.На всеки от коаксиалите има надянати по 50 феритни пръстена, не помня обаче какви. Естествено поради ниското разположение, къщата е 2 и половина етажа, слоперите не са идеални, но работят добре и двата. Този на 80м се настройва и работи и на 30м. За един wwdx cw направих 112 страни на 40м с това парче жица. На 80м имам VP6DX и още много хубави DX със слопера.
Насе, това абсолютно точ в точ се получи и при мен... Източния, проблемен слопер преди беше уж смятан за 80, но излезе перфектно точно за 30м, с ксв 1:1 - 1:2, точно за 30 м - 10.1 мхц.По пътя на формалната логика, щом този на 7 мхц излиза с 10м жица, ще излезе и на 80м, с 20 м. жица.... да, ама не... излезе точно на 10.1 мхц.... предполагам ,че е една дължина на вълната - около 10 м (мачтата), вертикална част и 20 м наклонена -общо - 30м.Дяволът не се даде да бъде такован във въздуха....
Нещата са почти ясни... варианти, делта лупа според Влади, за контестите, или напролет, нормално INV L.
Да, горе на мачтата имам чокове с по 50 феритни мъниста от онзи кафявия коаксиал, с дебелината на RG-58... RG-316 и на двата слопера.
Другото което мога да спомена е, че наклонената част на двата слопера са направени от коаксиален кабел RG-8X, на които при точката на захранване и в другия край жилото има галванична връзка с оплетката.Антените се получиха широколентови от 7.000 до 7.200 с ксв 1:1 до 1:2