Може ли да се пресметнат загубите в коаксиала?

Комуникации над 30 MHz
kc2yzl

Може ли да се пресметнат загубите в коаксиала?

Мнение от kc2yzl »

Здравейте отново,

днес успешно свързах ягито на 432 мегахерца със 75 ома коаксиал RK 75-5-341A. С подрязване и измерване на КСВ-то го докарах до дължина кратна на 1/2 ланда*коеф. на скъсяване, дойде някъде около 13 метра.
В сайта на производителя дават затихване 9.5 децибела на 100 метра при 200 мегахерца честота. Дали има начин приблизително да се пресметне затихването при 432 мегахерца?
Благодаря и 73
LZ1MAK, Марин

ПС: досега съм ползвал RG58, по ТТ данни затихването му е 24 децибела за 100 метра при 200 мегахерца, май с RK 75-5-341A ще има някой спечелен децибел при 432MHz.

LZ1ZP
Обратна връзка:

Re: Може ли да се пресметнат загубите в коаксиала?

Мнение от LZ1ZP »

Здравей Марине,
Мисля, че и преди съм пускал във форума информация за една много полезна в дадения случай програма....mini dB calculator :
http://www.dl5swb.de/html/mini_db_calculator.htm
Преди 25 години ( леле колко отдавна !) в LZ1KAZ ползвахме яги с парче около 20 метра RG58....Коаксиала беше "свещен", не трябваше да се реже и сантиметър от него - такива бяха годините и нямахме достъп до хубав, не до никакъв 50 Ohm кабел....Когато открих гореспоменатата програма и заложих параметрите на линията се оказа, че 10-те W от TS-780 се редуцират до 1-2 W в края на линията !? Извода е ясен - ползвай хубав кабел.
Успех и дочуване !
Жоро

kc2yzl

Мнение от kc2yzl »

Здравей Жоро!
Благодаря ти за линка, веднага отивам да проверя как е положението при мен, много ми е любопитно докъде съм го докарал, дано да съм спечелил някой децибел, мерак ми е добре да чува машинката.
Лека вечер и 73
Марин

ПС: Дали трябва да пусна някъде съобщение до Администратор, това ми IP e блокирано от сайта, трябва да се занимавам с прехвърляне на друго, за да мога да пиша.
LZ1ZP написа:Здравей Марине,
Мисля, че и преди съм пускал във форума информация за една много полезна в дадения случай програма....mini dB calculator :
http://www.dl5swb.de/html/mini_db_calculator.htm
Преди 25 години ( леле колко отдавна !) в LZ1KAZ ползвахме яги с парче около 20 метра RG58....Коаксиала беше "свещен", не трябваше да се реже и сантиметър от него - такива бяха годините и нямахме достъп до хубав, не до никакъв 50 Ohm кабел....Когато открих гореспоменатата програма и заложих параметрите на линията се оказа, че 10-те W от TS-780 се редуцират до 1-2 W в края на линията !? Извода е ясен - ползвай хубав кабел.
Успех и дочуване !
Жоро

LZ1KH

Мнение от LZ1KH »

Въпросът с комуникациите с администратор и модаратор е много сложен! :)

LZ4ZD
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от LZ4ZD »

LZ1KH написа:Въпросът с комуникациите с администратор и модаратор е много сложен! :)
Не виждам нещо много сложно да ми се прати ЛС. В случаи като този дори, писах аз самия ЛС.

LZ1KH - не виждам да си ми писал някога за някакъв проблем или да не съм взел отношение към нещо по техническата част (администриране, пароли и т.н.).

Да допълня само, че след направените проверки се оказа, че изобщо няма бан а проблема е някъде по трасето явно.

kc2yzl

Мнение от kc2yzl »

Здравейте,

благодаря на всички отзовали се. Открих някакъв приблизителен начин за пресмятане на загубите в коаксиал за честота различна от дадената в ТТ данните. Може да не е на 100% точна, все пак ще споделя, ако върши работа и на някой му се наложи като на мен да може да си пресметне.

Нека:
-дадената честота по ТТ данни е "А"
-за тази честота затихването за сто метра е "Б"

Искаме да пресметнем за честота "Ц".

Имаме отношение Ц/А=Д
Полагаме Д под коренквадратен. Полученото число се умножава по "Б". РЕзултата е затихването при интересуващата ни честота "Ц" за сто метра.

Дано съм бил полезен и тази калкулация работи.

73, LZ1MAK

ПС: прикачвам файл от две снимки на десктопа, пак ми се излезна това съобщение за спама, ето го:
Прикачени файлове
blokiranIP2.png
дисплея след кликването на появилия се линк
(83.54 KiB) Not downloaded yet
blokiranIP.png
съобщение за спам когато се опитвам да постна във форума
(88.39 KiB) Not downloaded yet

LZ3NY
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от LZ3NY »

kc2yzl написа:
ПС: прикачвам файл от две снимки на десктопа, пак ми се излезна това съобщение за спама, ето го:
Здравей

Според снимките които си публикувал, IPто от което пишеш в блеклистнато в SPAMHAUS и това е причината да не можеш да постнеш. Няма нищо ненормално в работата и достъпа до форума.

73! Митко
LZ3NY/PA8ZB/K8ZB

Value has a value only if its value is valued.
LZ4AU

Мнение от LZ4AU »

Загубите в коаксиалния кабел не трябва да се смятат а трябва да се измерват (особенно на УКВ където се води борба за десети от db).
Една и съща марка кабел от различни производители има различни загуби.
Например вземате парче кабел поне 10-тина дължини на вълната но по добре повече, много дълъг също не е добре и на единия край подавате 10вата и мерите колко вата излиза на другия край. Ако при 10 вата на входа има на 5вата на другия край то загубите са 3db и редуцирате относительно дължината и получавате затихването за 1м или 10м или 100м. Много е важно как запоявате фишките там също се крие загуба. По такъв начин ще разберете че някой хвалени кабели са боклук а други (нонаме) добри за цената си.
73!

Публикувай отговор