За любителите на сателитните връзки !!

..и други хвъркати радиолюбителски неща...
LZ1JNG
Мнения: 108
Регистриран на: 27 дек 2009, 22:12

За любителите на сателитните връзки !!

Мнение от LZ1JNG » 17 апр 2010, 22:36

За съжаление в любителските сателитни връзки честотите за работа се свеждат предимно до 144 и 430 MHz.... Имаше няколко проекта, които обаче работеха и в S-band (от които най-известния АО-40), но те претърпяха повреди !! :( За сега единственият работещ на 2.4 GHz, си остава АО-51. За съжаление обаче, в този режим, той работи само няколко дни в месеца и при работата ми на тази честота, общо взето от Европа се чуват едни и същи хора, което малко доскучава. През 2008 година обаче с голям интерес прочетох, че на Международната Космическа Станция, ще бъде прикачен модулът COLUMBUS, за който са поръчани и монтирани антени за S-band от Вроцлавският Университет, като за това са заплатени 18000 евро. Минаха почти две години от скачването на модула със станцията и най-накрая съобщението дойде !!!!
Прилагам Ви своя превод на съобщението, публикувано от ARISS.

Международният екип на The Amateur Radio on the International Space Station (ARISS) проведе месечна конференция на 16.03.2010. Две бяха най-важните неща от цялата среща, планираното за инсталация VHF и UHF радиолюбителско оборудване и възможност за инсталация на цифрова радиолюбителска телевизия - DATV. Всичко това ще се извърши на модула Columbus на Международната Космическа Станция.
Инсталирането на радиото Ericsson използвано от ARISS в модула Columbus е насрочено да бъде проведено от астронавта Майк Финк, KE5AIT на STS-134 полета на совалката, планиран през късния юли на 2010. Европейската Космическа Агенция - ESA се надява да осъществи специална връзка, с която да отбележи първата работа с новата апаратура на модула Columbus.
Гастън Бертълс, ON4WF, докладва, че работещата група Amateur Radio – Columbus (ARCOL) в момента прави предложение системата за цифрова радиолюбителска телевизия да работи в S-band. Американския екип на ARISS - Марк Севърънс N5XWF, Марк Стейнър K3MS, Лу МакФейдин W5DID, Кенет Рансъм N5VHO, Розалин Уайт K1STO и Карол Джаксън KB3LKI асистират.
Инсталацията на цифровата телевизия е предвидена да се проведе през декември 2010 и също така се предполага, че ще бъде сериозно техническо предизвикателство с голям интерес. Най-големият проблем остава подсигуряването на подходящо захранване. Гастън, който работи с ESA, се опитва да се справи с това.

LZ1JNG
73 !!!LZ1DAF
Мнения: 35
Регистриран на: 13 юни 2012, 08:08

Re: За любителите на сателитните връзки !!

Мнение от LZ1DAF » 14 юли 2014, 21:30

Dear friends, LituanicaSAT-1 transponder is ON.
We plan to keep it ON until decay with short pauses to check telemetry or take one more picture if northern Europe will not be covered in clouds.
We will notify you about the changed status if it will occur.
Enjoy!

https://www.facebook.com/Lituanicasat1/ ... 88/?type=1Отговори