Здравейте четящи братя!
Всеки има поне малко спомени от радиолюбителската си практика! Моите също не са малко за 43 години стаж!
Та и аз си припомням от време на време хубави спомени от 21 пък и от 20 век!
Започнах радиолюбителската си дейност в LZ1KSR - гр. Смолян
1. Първа радиовръзка - беше през пролетта на 1982 г. от радиоклуба на SSB с LZ1KDP и оператор Кольо Ломски LZ1JY
2. Първа връзка със САЩ - помолих шефа на клуба LZ1KSR Савата LZ1FQ да ми позволи да
половувам от клуба през нощта и наистина падна първи контакт на 20 м CW с Щатите! Ура!
3. Първа връзка с Антарктида - пак от LZ1KSR - 4K1A или 4K1B та даже получих и картичка!
4. Връзка с Маршаловите острови с KX6DC - от бюлетина разбрах, че тази станция работи за Европа около 22:00 LZT
на 40м CW и започна гоненето. Тогава нямаше компютри и клъстъри. Няколко вечери се включвах няколко минути след като се беше
натрупал Пайлап на станцията и с моите 35W и слопер не успявах. Но една вечер бях първи чул станцията. Понеже самоделното ми радио
нямаше още RIT/XIT но имах цифров честотомер и въртя един килохерц нагоре и викам. Веднага въртя един надолу и слушам! Беше си
голям екшън с първото повикване да ме чуят и да установим връзка! Разбира се имам и картичка за тази запомняща се връзка.
5. Помня как монтирах 3 елементен жичен Бим на 40м към Япония на една сграда на баир над Смолян и на два пъти се качвах там да работя с Азия.
Наистина имах Пайлап с моите 100W като 90% работих с JA и малко UA0 и други.
6. Връзка с VP8PJ Южни Оркнейски острови. 2020 година! Вече има компютри и всичката информация за активността.
Ловувах на няколко диапазони. На основните с 35W, а на WARC с 10 W и антена Windom на 7 м над земята!
На високите диапазони пайлапа не ми позволи връзка. И вече с малко надежди 3 часа преди пълния край на излъчването
от острова направих контакт на 30м с моите 10W и Уиндъм който го туних със Z-мача си! Много запомняща се връзка!
7. Връзка с T2C! До този момент имах само една QRP връзка с Океания ( VK4FW) и няколко DXCC с над 10 вата!
За този контакт използвах 8W и Инвертед Ве само на 2,5 м над земята. Радостта беше голяма. Благодарен съм и за QSL картичката!
8. Запомнящи се много QRP връзки на 28MHz при слънчевата активност през 2014/2025 години! Успях с 2W и наклонен Шлейфвибратор да
направя 6 континента на CW! Само Океания не влезе в дневника!
9. Първа SOTA активация - беше в планина Люлин в един снежен ден на 2016 година! С мой колега от работата покорихме върха. Разпънах антената за КВ и направих прощъпулник по SOTA.
10. Първа LZMA активация през 2019 година. Получих разрешение да стартирам планинска диплома към LZFFC! Реално Гошо LZ1ZF в по-предни години бе започнал
да строи дипломата но не е била стартирана. Така след въвеждането на списъците на няколко планини активирах като тройна активация вр. Урвич
- намиращ се недалеч от крепост Кокалянски Урвич. Така активирах крепостта по BHS/WCA дипломите, зона Урвич по WWFF/LZWW и вр. Урвич по LZM дипломата
11. Активация по дипломата SOTA на вр. Мусала. Бях покорил вр. Вихрен семейно и все не можехме да се организираме за покоряване на вр. Мусала.
И това време дойде! На 13.08.2023 в семеен екип аз, съпругата ми, синът, снахата и приятеля ни Калин се запътихме към върха от лифта Ястребец.
Като помощник сина ми носеше акумулатора за радиото(оловен 2,5 кг. 12V/7AH), а аз останалите неща. Малко преди заслона ние със съпругата ми бяхме
позакъснели и тя каза: Тръгвай сам към върха! Аз се връщам! Просто силите и бяха намалели. Тръгнах към върха и когато стигнах моите хора бяха горе!
Радост, снимки и активация разбира се от най-високия ни връх!
12. Изненадваша картичка до дома от Бернхард като H44/DL2GAC! В писмото беше написано - Драги, Георги понеже закъснях доста с изпращането на картичката
ми през бюрото и с извинение ти изпращам QSL картичка директно! Това беше картичка до слушателския ми номер LZ1H-192. Първа картичка от Соломоновите острови!
Просто нямам думи за уважението!
13. Как разбрах за радиолюбителите: Ами служих във военно поделение като свързочник. Шефа ми ме изпрати до близкия радиоклуб да взема един трансмитер за временно ползване.
Това е машинка която пуска текстове на морза за тренировка на приемане. Отидох. Взех трансмитера и разбрах, че тук е интересно... та даже се правят радиовръзки с къде ли не!
14. Моят спомен за най-много контакти в CW контест беше преди няколко години в CQ WW DX CW контеста от клуба LZ1KAU и работихме като LZ1D с Ванката LZ2HT!
Мощност 400 W и диполи на висок блок! Когато видях, че за един час съм установил 116 контакта просто бях учуден от себе си! Ползвахме програмата N1MM която аз специално я
ползвах за втори път. Още не съм подобрил този свой рекорд в контест или при активация!
15. Първа активация от връх с 2 елемента жичен бим на 20м! Беше при една SOTA активност между Европа и Австралия!
Цялата екипировка и две преносими мачти по 4,5m изкачих на гръб от автобусната спирка във Владая до връх Дупевица - първенеца на Люлин планина.
Започнах повикване от върха и чувам, че ме вика австралийска станция но слабичко. След няколко повторения вече имах връзка с най-активния SOTA активатор на Австралия -
VK2IO! Успех! Той ползваше също около 10W и GP с два противовеса! Даже направих и втори австралиец от остров Тасмания VK7DX!
16. Най-много контакти с експедиция извън Европа направих наскоро! Поздравления и благодарности до всички от екипа на 9U1RU! Пет CW контакта на 5 различни диапазона!
От 20 до 12м с мощност 7-11W и антени LW и симетричен дипол, а на 10м с 4W и симетричен дипол ( QRP QSO)! 5100km бяха покорени успешно и то на пет банда!
Имам още много отлични спомени от хобито! Не желая да си спомням изобщо за лошите!
73! de LZ2OQ/ ex LZ2OQV/ ex LZ1OQ