Устройство за измерване силата на тв сигнал
Устройство за измерване силата на тв сигнал
Добър ден на всички,
Във връзка с работата много често ми се налага да меря силата на телевизионен сигнал, а нямам с какво. Поради това търся проблема на сляпо или с тъй наречения метод проба/грешка. Бихте ли ми препоръчали достъпен уред за измерване или схема на любителски такъв? Цял телевизор да си нося не е особено удачно. Благодаря.
Във връзка с работата много често ми се налага да меря силата на телевизионен сигнал, а нямам с какво. Поради това търся проблема на сляпо или с тъй наречения метод проба/грешка. Бихте ли ми препоръчали достъпен уред за измерване или схема на любителски такъв? Цял телевизор да си нося не е особено удачно. Благодаря.
Re: Устройство за измерване силата на тв сигнал
Не си споменал цифрова или аналогова. https://www.elitcom.com/DVB%20meter%20ured.htm - сигурно ще ти свърши работа.
п.п.
Това е вторият резултат посочен от рекламната агенция Гугъл . Първият е с почти два пъти по-висока цена .
п.п.
Това е вторият резултат посочен от рекламната агенция Гугъл . Първият е с почти два пъти по-висока цена .
За ефирна телевизия ми трябва - DVB-T май се води. Тя минава през усилвател и се разпределя по стаите през сплитери и тапове и понякога се получават аномалии.
Гугъл съм го преслушал. Това дето си ми го пратил със сигурност ще свърши работа но не мога да кажа че е достъпно при цена от почти 500 лева. Службата няма да ми го купи, така че остават бюджетните решения. Там единствените достъпни са двете отдолу, но едното го няма в наличност, а другото ще се чака от Китай поне месец. Като ги гледам, не вярвам да са кой знае колко сложни за изработване. Приличат ми на индикатор за напрегнатост на полето а такива схеми има доста. Въпроса е дали ще работи коректно в моя случай.
https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... aecmd=true
https://shopdelta.eu/dvb-t-signalmaler- ... p5331.html
Гугъл съм го преслушал. Това дето си ми го пратил със сигурност ще свърши работа но не мога да кажа че е достъпно при цена от почти 500 лева. Службата няма да ми го купи, така че остават бюджетните решения. Там единствените достъпни са двете отдолу, но едното го няма в наличност, а другото ще се чака от Китай поне месец. Като ги гледам, не вярвам да са кой знае колко сложни за изработване. Приличат ми на индикатор за напрегнатост на полето а такива схеми има доста. Въпроса е дали ще работи коректно в моя случай.
https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... aecmd=true
https://shopdelta.eu/dvb-t-signalmaler- ... p5331.html
Нивото на цифровия тв сигнал е само един от компонентите. Ако имаш проблем по връзките може да не е достатъчно да го хванеш къде е. Трябва да имаш информация самият сигнал дали не е "повреден", т.е. дали има грешки.
Тези двата от линковете ще ти дадат информация за силата а сигнала. Другият ще може да ти покаже дали има грешки.
Купи евтиния. Как беше... ...в царството на слепите едноокият е цар! След време като видиш зор ще си купиш по-хубав.
Успех
Тези двата от линковете ще ти дадат информация за силата а сигнала. Другият ще може да ти покаже дали има грешки.
Купи евтиния. Как беше... ...в царството на слепите едноокият е цар! След време като видиш зор ще си купиш по-хубав.
Успех
Благодаря. Все от някъде трябва да започна. Проблемите са от скоро и някои ги свързват с токови удари. При всички случаи поне ще имам някаква база за сравнение, а не да почна да сменям кабели и тапове на общо основание. Много неща не са ми ясни с цифровата телевизия. Например този антенен усилвател като при класическата аналогова телевизия ли работи и ако не какви са разликите? И как е възможно в къщи в ниското с един кабел 5 см. да нямам проблеми с качеството а тук с усилвател, на относително високо да се получават подобни неща? Ще се чете явно. А ако успея да изнудя началника да вземе такова устройство, направо ще се родя.
Ако може да се вярва на Предавател.ком в момента в София има два мултиплекса. Единият (MUX2) излъчва на 42ри канал и включва пет телевизии - БТВ, НоваТВ, БНТ1, БНТ2, БНТ3. Другият (MUX12) е на 64ти канал и включва само ФолклорТВ и Нованюз. Не става ясно обаче DVB-T ли се ползва или DVB-T2. За MUX12 e е написано че ползват MPEG-4, но това е стандарта за компресиране. В листа с DVB-T2 е дори Афганистан, а нас ни няма.
Изглежда ще се окаже, че е по лесно и евтино да си нося портативен телевизор с меню за сила и качество на сигнала. Това го има в някои модели самсунг. Те обаче не знам да произвеждат толкова малки размери телевизори. Някой да е виждал подобно нещо?
Още малко четене и ровене из нета показа че повечето Самсунги имат меню поддръжка в което показват побитови грешки, сила на сигнала и качество на същия. Влязох в склада и най малкото което открих се оказа Кроун 24ка. Няма такова меню, но при натискане на един от бутоните, дали не беше инфо два пъти показва сила и качество на сигнала. По този начин преслушах сигнала от антената и...той се оказа с по високо качество от сигнала след усилвателя. Никакво въртене на тримерите не промени нещата. При закачане на линията без усилвател тя заработи. Единствено сигналите от експерименталният мултиплексер не вървят(фолклор и нова нюз), но това не е болка за умиране.