LZ1FW във Facebook написа:
Днес сутринта (19-ти юли 2012, град София)проведох беседа с реален полицай по повод ползване на радиолюбителски радиостанции. Беседата бе спокойна и мина мирно и тихо, с леко изключение в началото, когато полицаят много искаше да му дам радиото. Е, позволих му да го огледа от всички страни, но от мойте ръце. По време на разговора забелязах няколко потенциални проблема. Полицая доста се изненада от честотната лента на приемника (0.5 - 998.990MHz) и от това, че това потенциално позволява да се слуша доста извън радиолюбителските обхвати. Вица бе, защото по време на срещата с радиото слушах интервюто на министър Цветанов по телевизията (БНТ - 7-ми канал). Друг проблем бе, че "разрешителното" изобщо не вълнуваше полицая. Похвали се дори колко "протокола" бил съставил на подобни и колко радиостанции бил събрал. А радиото в ръката ми бе YAЕSU VX-6E
http://www.yaesu.co.uk/product_info.php ... ts_id=1098
...
Под реален полицай имам предвид жив човек в пълна полицейска униформа, с метален нагръден знак и пагони на старши полицай, който стои на една ръка разстояние от мен. Човека бе наясно с доста неща. Знаеше за ICOM, Kenwood, Alinco, Motorola. Познаваше хора от Интегра. Май се изненада как толкова спокойно не скрих за възможностите на радиото. Не съм го ограмотявал. Двамата си изложихме мненията. Имаше съвсем човешка болка в неговото - нагледал се беше на крадци с радиостанции и съзнанието му бе доста изкривено. Пък и част о тях освен, че са слушали са се обаждали на полицейски честоти. Ако съм го впечатлил - не е било с думи, а по-скоро с поведение. През цялото време спокойно го гледах в очите и не криех нито ръцете си, нито радиостанцията в тях. Явно "другите" имат различно поведение. Ако го видя пак може пак да го заприказвам. Човека някога е бил радист в казармата, що да не се пробвам да го "агитирам" за радиолюбител. Така и така вече има Alinco с радиолюбителки обхват. Това е парадокс, който ще пропусна да обсъждам с него - напрактика аз имам повече документи за носената от мен радиостанция, отколкото полицая за неговата.
...
Необходимия документ е описан в член 4 от "Техническите изисквания" - разрешително за правоспособност на радиолюбител за българските граждани или хармонизирано радиолюбителско свидетелство (HAREC) за чужденците.
Това са единствените документи, които са необходими при нормални условия.
При "непормални" условия Полицията ще действа съгласно закона за МВР
http://www.mvr.bg/nr/rdonlyres/379531d2 ... mvr_bg.pdf
и проблемът е, че няма как да знаем дали корумпирано ченге се заяжда или добросъвестен полицай си върши работата понеже сме станали част от операция срещу потенциални терористи, като заподозрения терорист сме точно ние - човекът с радиостанция. Е те тук е огромния проблем и причината да няма ясни процедури - няма как Полицията да публикува в явен вид кога и как се прави проверка на терорист. И тази неяснота се използва от недобросъвестни ченгета.
...
Темата явно ще продължава да бъде дискутирана.
По принцип редовия полицай (дори да е старши полицай или инспектор) не е оправомощен служител на комисията съгласно ЗЕС. С него можем само да си беседваме приятелски за радиостанции. Приятелското обсъждане следва да се извършва културно, с взаимно зачитане на човешките права и взимане под внимание особеностите и проблемите на професията на събеседника.
Цитат от Техническите изисквания:
Раздел VI
Контрол и наказания
Констатиране на нарушения и налагане на наказания
Чл. 16. (1) Контролът по осъществяването на електронни съобщения чрез радиосъоръжения от любителската радиослужба се извършва от оправомощени служители на комисията съгласно ЗЕС.
(2) Установяването на нарушения и налагането на наказания се извършват по реда на ЗЕС.
Съдействие на контролиращите органи
Чл. 17. За осъществяване на контрола радиолюбителят е длъжен да оказва съдействие на оправомощените служители на комисията при изпълнение на техните функции и дадени права съгласно ЗЕС.
Още насоки за "чесане на клавиши":
Защо Полицията не се опита да "прибере с протокол" някоя спортна кола, само защото може да развива скорости над 400 km/h?
Или път още по-добре да събере всички законни пистолети, защото са очивидно предназначени за убиване на хора?
...