По картата разстоянието между UT4UEP и R2 e 968 километра: http://www.lz1fw.com/uhf/r2_tropo.png
малко по-късно през репитъра се обади и ER1KD - 594 километра от репитъра. С него не успях да се свържа. Къде защо прохождението бе кратко, къде защото репитъра се зае от важни локални разговори
Тропото през миналия уикенд със сигурност донесе доста приятни изненади и далечни връзки на много радиолюбители.
Още повече, че по това време се провеждаше УКВ състезанието на IARU reg1 на 144 МХц и активността (от чуждите станции...) беше доста голяма.
Който се усети - записа доста километри в логовете си. Ние (LZ1KIS) работихме от KN22HS 1700 м и направихме към 15 връзки над 1000 км, най-доброто ни постижение е към 1600 км.
Това много ме зарадва, но когато разбрах, че LZ9X имат 85 връзки над 1000 км и ODX 2103km..... започнах да се радвам за тях
Здравей Сашо, бях свидетел на радиовръзките с UT4UEP.
Странно, но украинеца го е отдал на спорадик през Е слоя.
Обикновено съм забелязвал, че при отражение през Е слоя в радиовръзката има внесен QSB.
На слух от репитера не чух да има фадинг от неговите сигнали, макар да не може да се каже с точност дали има и колко е този фадинг, ако той е доста над прага на чувствителност 12dB SINAD за приемника на репитера.
Обаче на качения клип също се вижда, че S метъра на TS2000 показва стабилен прием на нивото сигнал от R2. Т.е. едва ли се връзките през R2 тогава се дължат на отражение през Е-слоя.
Вчера 03.09.12 от Габрово(kn22pv) се чуваха/действаха румънски репитри единия беше R5, а другия с честота 145.662.5 шифт -0.6 кхз.
Пуснах няколко пъти CQ, но никой не се обади.
Иначе се очаква да продължи тропото и днес, та дори до 06.09.12 прогнозите са обещаващи.
В тези дни, които е екипиран с антена, която има малък ъгъл на излъчване спрямо хоризонта и съответно този хоризонт му е открит на север, североизток, изток, югоизток, юг, мисля че тропото може да предложи DX изненади на УКВ.
Поздрави.
73