59
Re: 59
Все още не съм лицензиран любител и по-скоро задавах въпрос... не се опитвах да критикувам!R Readability - Understanding what is said and how well. On a scale of 1 to 5, the readability of your signal with a "5" being perfect with no difficulty. In other words the ability of the other operator to understand what you are saying. A "1" is unreadable....a "5" is perfectly readable.
S Strength - On a scale of 1 to 9, indicates how strong your stations signal is. A "1" is a very faint signal. A "9" is an extremely strong signal.
T Tone - Used for morse code signal reports. Indicates on a scale of 1 to 9 the quality of the tone of the morse code "dits and dahs". From a "60 cycle harsh tone" a (1).... To a "very pure tone", a (9).

тааа... http://radiohobby.hit.bg/rst.htm го знам. но неща като:
илишума ми е на 59+ 20
ме объркват и се чудя аз ли нещо не съм разбрал?!не те разбирам. Инче те чувам на 59

Аз съм го разбрал така - 59 = отличен сигнал и чудесна разбираемост... +20 може би ще рече... хмм... че получаваш безплатна печка с мощност 20кВ когато получаваш чудесен по сила и разбираемост ШУМ!!!

Без лоши чувства!
-
- Site Admin
- Обратна връзка:
Бисери в ефира е имало и ще има, но ...
Не искам да звучи, като че защитавам който и да е дал тази "оценка".
Даването на оценка отдавна не е това което беше (и каквото трябва да бъде по наредби). В някой от контестите дори вече не е задължително (до колкото си спомням, дано не греша). Във всекидневната работа особенно на 3764 повечето хора дават оценки механично.
От коментарите горе, с изключение на Христо LZ2HR, съдя, че слушателя няма никакъв опит с работата особенно на 80м обхват. Много често се случва така, че гръмотевични бури дори и на хиляда километра от QTH-а на слушателя да създават импулсни смущения които да надвишават спокойно полезния сигнал. Комбинирано с бавното АРУ на приемника при SSB (когато силен сигнал кара системата на АРУ да намали усилването и бавно да го възстанови към предишната си стойност) - като тресне няколко пъти ще се чуят няколко читави срички при добър късмет.
И като цяло оценката трябва да е "в моментите на чист сигнал те приемам на 59, но заради атмосфертните разряди (QRN) разбираемостта е ниска и не мога да приемам твоя сигнал", но за да бъде всичко по-кратко - ти си чул онзи рапорт, който си квалифицирал като "бисер".
За мен бисер щеше да е, ако звучеше така "Чувам те на 59, но нищо не мога да ти разбера". Но в контекста на атмосфертните разряди ситуацията е коренно различна.
Относно шума. Не е рядко явлението в градски условия и зашуменост при работа на 80м. S-метъра да стои закован на 9ката пък дори и на +20 отгоре и да не можеш да изкараш читав сигнал дори и кореспондента ти да е пуснал "печката" (разбирай усилвателя).
Иначе БИСЕРИ на 80м има ... И Христо е прав, добре е да знаеш какво означава това +20 към оценката, разликата между кВ(kV) и кВт(kW) и какво е dB. Извинявам се, че говоря за пишещите в темата като за един човек, но в дадения случай не е съвсем ясно кой с какъв псевдоним пише всеки път и между колко различни хора се води разговора.
Не искам да звучи, като че защитавам който и да е дал тази "оценка".
Даването на оценка отдавна не е това което беше (и каквото трябва да бъде по наредби). В някой от контестите дори вече не е задължително (до колкото си спомням, дано не греша). Във всекидневната работа особенно на 3764 повечето хора дават оценки механично.
От коментарите горе, с изключение на Христо LZ2HR, съдя, че слушателя няма никакъв опит с работата особенно на 80м обхват. Много често се случва така, че гръмотевични бури дори и на хиляда километра от QTH-а на слушателя да създават импулсни смущения които да надвишават спокойно полезния сигнал. Комбинирано с бавното АРУ на приемника при SSB (когато силен сигнал кара системата на АРУ да намали усилването и бавно да го възстанови към предишната си стойност) - като тресне няколко пъти ще се чуят няколко читави срички при добър късмет.
И като цяло оценката трябва да е "в моментите на чист сигнал те приемам на 59, но заради атмосфертните разряди (QRN) разбираемостта е ниска и не мога да приемам твоя сигнал", но за да бъде всичко по-кратко - ти си чул онзи рапорт, който си квалифицирал като "бисер".
За мен бисер щеше да е, ако звучеше така "Чувам те на 59, но нищо не мога да ти разбера". Но в контекста на атмосфертните разряди ситуацията е коренно различна.
Относно шума. Не е рядко явлението в градски условия и зашуменост при работа на 80м. S-метъра да стои закован на 9ката пък дори и на +20 отгоре и да не можеш да изкараш читав сигнал дори и кореспондента ти да е пуснал "печката" (разбирай усилвателя).
Иначе БИСЕРИ на 80м има ... И Христо е прав, добре е да знаеш какво означава това +20 към оценката, разликата между кВ(kV) и кВт(kW) и какво е dB. Извинявам се, че говоря за пишещите в темата като за един човек, но в дадения случай не е съвсем ясно кой с какъв псевдоним пише всеки път и между колко различни хора се води разговора.
За LZ2HR и LZ4ZD,LZ4ZD написа: Извинявам се, че говоря за пишещите в темата като за един човек, но в дадения случай не е съвсем ясно кой с какъв псевдоним пише всеки път и между колко различни хора се води разговора.
Горепосочения израз показва съвсем ясно,че е безмислено да се коментират постове,писани анонимно.Добре е когато се помага на нуждаещи се
начинаещи радиолюбители,но първото нещо,което те трябва да научат е "кодекса на радиолюбителите" и въпросите с етиката. Неприятно и неудобно
е да се общува анонимно.За това е писано много на този форум и по точно в този раздел.Информация по тези интересуващи ги въпроси има много и на този сайт и навсякъде в мрежата.След като някой чува /макар и със смущения/ някого на 3764 кхц това значи,че поне един от двамата е лицензиран
или някой пиратства на тази честота.Започвам да съжалявам,че преди 40 години няколко човека направихме тази мрежа /тогава беше на малко по различна честота/.Там беше място за среща на приятели и обмяна на информация /тогава нямаше интернет/ а сега стана място за "бисерообразуване".
С най добри чувства.
73 Ангел LZ1CY
И старостта отминава. Разни обредни агенции се надпреварват да
ни поздравяват със старата градска песен "Чакам те да дойдеш...."
73 Ангел LZ1CY
ни поздравяват със старата градска песен "Чакам те да дойдеш...."
73 Ангел LZ1CY