LZ VHF/UHF Contest Условия 2024
LZ VHF/UHF Contest Условия 2024
Привет на всички,
Излизам с предложение за преправяне на правилата на нашите УКВ състезания.
В момента категориите са само Single Operator и Multi Operator SB/MB.
Предлагам въвеждане на Low Power и High Power към всяка от категориите SO/MO.
По-лесно е всички да са в един куп , но не е равностойна борбата между учасниците с LP ( до 100 W ) и тези HP ( >100W).
Ако погледнем резултатите от което и да е състезание , ясно се открояват точките на тези с > 100 W и тези с ниска мощност.
Неконкорентни са двама участници с коренно различни мощности. Повече от ясно е , че HP би избутал далеч пред този с LP.
Тръпката , която трябва да присъства при участниците да проведат състезанието се губи , точно поради този факт.
Не зная в момента кой е УКВ Мениджър, нито бих могъл да намеря негов имейл , за да се обърна към него.
Две шепи са хората , участващи от България в УКВ състезанията ни, но въпреки това би слдвало да бъде правилно разпределени категориите.
Пък с промяна на условията , бихме могли да привлечем повече участници.
Поздрави,
LZ7NW 73 !
Излизам с предложение за преправяне на правилата на нашите УКВ състезания.
В момента категориите са само Single Operator и Multi Operator SB/MB.
Предлагам въвеждане на Low Power и High Power към всяка от категориите SO/MO.
По-лесно е всички да са в един куп , но не е равностойна борбата между учасниците с LP ( до 100 W ) и тези HP ( >100W).
Ако погледнем резултатите от което и да е състезание , ясно се открояват точките на тези с > 100 W и тези с ниска мощност.
Неконкорентни са двама участници с коренно различни мощности. Повече от ясно е , че HP би избутал далеч пред този с LP.
Тръпката , която трябва да присъства при участниците да проведат състезанието се губи , точно поради този факт.
Не зная в момента кой е УКВ Мениджър, нито бих могъл да намеря негов имейл , за да се обърна към него.
Две шепи са хората , участващи от България в УКВ състезанията ни, но въпреки това би слдвало да бъде правилно разпределени категориите.
Пък с промяна на условията , бихме могли да привлечем повече участници.
Поздрави,
LZ7NW 73 !
Re: LZ VHF/UHF Contest Условия 2024
Здравейте,
Мощността не е фактор, по определящо е мястото и надморската височина. Неравностойно е една станция изнесена на връх и друга в населено място.
Според мен тук би било добре да има някакво разделение. Моето мнение е , че всяка станция изнесена на друго място трябва да се обозначава че е портативна. И може би за всички такива да има класация.
Мощността не е фактор, по определящо е мястото и надморската височина. Неравностойно е една станция изнесена на връх и друга в населено място.
Според мен тук би било добре да има някакво разделение. Моето мнение е , че всяка станция изнесена на друго място трябва да се обозначава че е портативна. И може би за всички такива да има класация.
-
- Site Admin
- Обратна връзка:
Здравейте
Мисля, че е логично условията за българските УКВ контести да са същите като условията за контестите на съседите ни, защото хората са свикнали с тях, а се обаждат и на нашите контести също. Повечето потенциални участници не са състезатели. те искат през уикенда да щракнат копчето и да направят десетина връзки, за да знаят до къде им хвърля антената. Ако им наложим знайни и незнайни условия, пак ще щракнат копчето, но накрая дори няма да си изпратят отчета.
Според мен е правилно да има категоризация по мощност. Но дори и да я има, това нещо трудно може да се контролира. От друга страна, участието на конкурентите с по-голяма мощност би било стимул и ние да се сдобием с по-голяма мощност. По-голямата мощност изисква и по як агрегат... По-добрите им антени ще са стимул и ние да направим по-добра антенна система.
Същото е и с баирите. Ако разчитаме участника да си даде /p за да попадне в другата категория, трудна работа.
Понеже поради мързел и аз не съм особено активен напоследък на УКВ състезанията, не държа мнението ми да се взема предвид.
73 Митко
Мисля, че е логично условията за българските УКВ контести да са същите като условията за контестите на съседите ни, защото хората са свикнали с тях, а се обаждат и на нашите контести също. Повечето потенциални участници не са състезатели. те искат през уикенда да щракнат копчето и да направят десетина връзки, за да знаят до къде им хвърля антената. Ако им наложим знайни и незнайни условия, пак ще щракнат копчето, но накрая дори няма да си изпратят отчета.
Според мен е правилно да има категоризация по мощност. Но дори и да я има, това нещо трудно може да се контролира. От друга страна, участието на конкурентите с по-голяма мощност би било стимул и ние да се сдобием с по-голяма мощност. По-голямата мощност изисква и по як агрегат... По-добрите им антени ще са стимул и ние да направим по-добра антенна система.
Същото е и с баирите. Ако разчитаме участника да си даде /p за да попадне в другата категория, трудна работа.
Понеже поради мързел и аз не съм особено активен напоследък на УКВ състезанията, не държа мнението ми да се взема предвид.
73 Митко
Value has a value only if its value is valued.
95 % от участниците в УКВ състезанията излизат някъде по баири.lz5gm написа: 02 Юли 2024, 22:38 Здравейте,
Относно стъпалата, не всеки има възможност да извади 1000+ лв за стъпало , разлика между 50 и 100 вата ( евтините стъпала ) няма особена, половин бар на С-метъра. Аз се боря само и единствено за промяна в категориите по мощност. Ако някой има някакви други претенции да ги сподели. От 27 Февруари абсолютно никой не изрази мнение , значи никой не претендира за нищо или му е все тая. Явно аз съм единствен , който би се борил за промяна.
LZ7NW
Не зная какви претенции имаш, след като си спрял да участвуваш в контести на УКВ ?
Ти написа това в друг форум:
"Спрях да играя УКВ Български контести ..."
Все на някой нещо не му е наред, но изглежда , че повечето ги устройват тези условия.
Те така.... Като не играеш...не мъти водата!
73
Не зная какви претенции имаш, след като си спрял да участвуваш в контести на УКВ ?
Ти написа това в друг форум:
"Спрях да играя УКВ Български контести ..."
Все на някой нещо не му е наред, но изглежда , че повечето ги устройват тези условия.
Те така.... Като не играеш...не мъти водата!
73
-
- Site Admin
- Обратна връзка:
Това ми звучи точно като упорството на други, които продължават да приемат хартиени логове за КВ контести, понеже имало още 3-4 участника с логовете на хартия.lz7nw написа: 03 Юли 2024, 10:46 Относно стъпалата, не всеки има възможност да извади 1000+ лв за стъпало , разлика между 50 и 100 вата ( евтините стъпала ) няма особена, половин бар на С-метъра.
Преди двадесетина години, когато смених американския си инициал от AB2VQ на K8ZB кандидатствах онлайн през форма на FCC. Бях доста изненадан когато след изпращането на формата получих съобщение, че FCC ще вземе решение след 20 дни. На въпроса ми към един познат радиолюбител, отговора бе - правилата са така, защото някой преди теб може да е кандидатствал за този инициал, но да си е изпратил хартиената форма по пощата. Т.е. можете и онлайн, ама ще си чакате. В този ред на мисли, честно ли ще е ако не може всеки да извади 1000-2000лв за крайно стъпало, да вземем да ги забраним. Един лаптоп струва повече от едно киловатово УКВ стъпало.
73!
Не че нещо ..., но аз отскоро се " ослушвам" за VHF PA 1kW за 1000 - 2000лв и не намирам!
Явно не търся където трябва!?!
Ще се радвам, ако някой колега сподели подобна информация.
Имам предвид "фабрични" PA !!!
73!
Явно не търся където трябва!?!
Ще се радвам, ако някой колега сподели подобна информация.
Имам предвид "фабрични" PA !!!
73!
-
- Site Admin
- Обратна връзка:
Здравей
Аз минах по пътя на https://www.w6pql.com/parts_i_can_provide.htm#2m W6PQL. Стъпалото купих от Холандия на кит, а останалото основно от W6PQL.
Добре че Веско LZ1HD се съгласи да ми оправи бозите, които бях натворил, че иначе никога нямаше да стане стъпало.
73 и успех.
Аз минах по пътя на https://www.w6pql.com/parts_i_can_provide.htm#2m W6PQL. Стъпалото купих от Холандия на кит, а останалото основно от W6PQL.
Добре че Веско LZ1HD се съгласи да ми оправи бозите, които бях натворил, че иначе никога нямаше да стане стъпало.
73 и успех.
Ахааа ... благодаря за информацията, макар че съм попадал на нея, но не съм я отразил като възможност!
Ако реша да тръгна по този път, със сигурност ще ти пиша за подробности!
73!
Ако реша да тръгна по този път, със сигурност ще ти пиша за подробности!
73!
-
- Site Admin
- Обратна връзка:
Ако решиш да го правиш така, направо с Веско LZ1HD се чуйте.
73!
73!
Много е важно правилата да са справедливи, за да не се разваля удоволствието на участващите. Помня времето, когато укв шампион се ставаше с малко на брой и смешни като разстояние връзки на много високите честоти и колко нерви ми костваше докато се нормализират нещата (естествено, според моя критерий ). И сега има неща които не ми допадат, но тъй като евентуално не допадат само на мен, не повдигам въпрос. А сега по темата. Нашите условия трябва абсолютно точно да съответстват на условията на съседните страни от гледна точка на това как се провежда състезанието. Но всяка страна си прави класации както си прецени и по каквито си прецени критерии.Това няма да е проблем за участниците от съседните на нас страни. По отношение на портативност-всеки сам да прецени от къде да участва. Един ще предпочете да му е лесно, друг ще иска резултат. Всеки според желанието и възможностите си. В случая няма нужда от различна категория, ще внесе объркване. Може някой да живее във високата част на Оряхово и да е стационарен, а друг да е дошъл на бабуната която наричаме Връх Земя край Оряхово и да е портативен. В тоя случай който е стационарен не му е недостатък, който е портативен не му е предимство да се скапва под слънцето на полянката. А пък предаването на /п след инициала по време на състезание - румънците го практикуваха, това служи единствено и само за омазване на логовете . По отношение на мощността- усилвател 1КВ на 144Мхз е 2000-3000 евро. И води със себе си по-големичък генератор за още 1000 лева. Не е евтино, особено за млад човек който има дълъг списък с необходими неща. Ние в момента в отбора имаме три трансзисторни усилвателя по киловат и помощ от Марко LZ2US ако някой ден решим да пуснем нещо с 2,5киловата. И би ми било много приятно от тази позиция да кажа "па купете си"... Но не мога. Защото искам да има повече млади хора по баирите и равнините, които да не се чувстват прегазени само защото за момента усилвателят не им е приоритет в живота. И за това смятам за справедливо в класиранията в България да се отчита мощността на участниците. Вярно, ще се появят едни петдесет ватови киловати. Но няма да сме ние. Ние си пишем какво имаме, качваме снимки, каним който иска да дойде когато иска, да пипне, да види, да направи някоя връзка. Всеки отговаря сам за поведението си. И вярно, позицията е по-голям фактор за крайния резултат, но и усилвателя е сериозен фактор. За това и ги носим, заедно с 6 киловатовия генератор. Скъпи са гадовете, и тежат, но ги носим и не ги изключваме защото със или без усилвател има прилична разлика. Вярно, в някои категории ще се получи да има две станции голяма мощност и две станции малка мощност. И какво от това? Толкова са участвали, толкова са се класирали. Но смятам, ще е справедливо да има разлика в класациите според мощността. Ако пък някой реши да лъже...ц.ц.ц.ц... тъжно.... Има още една категория, за която съм повдигал темата навремето. Що е то Сингъл оператор? Отговарям на мига: LZ6R/LZ2SQ. А що е то Сингъл оператор Мулти банд? Отговарям на мига: LZ6R/LZ2SQ. Това портативен или не поратативен всеки преценява според възможностите, времето, кефа. Не че и тук нещата са прости. Ако се изнеса и настаня в помещение както SN7L правявт и съм на промишлен ток... колко па да съм портативен? Но това за момента в България не създава прецеденти кой знае какви, че да се коментира или да влияе на справедливостта в крайното класиране. Обаче явлението "Сингъл оператор" има доста широко тълкуване. Спирам до тук. Накрая накратко: Така и така наградния фонд е сведен до потупване по рамото, и обикновено даже се потупваме сами (И както онзи там напомнял, че трябва да сринем Картегена така и аз подсещам, че си чакаме купите за укв шампион за 2019, 2020, 2021 година ), не вярвам да е особена пречка класациите да са според мощност, както всъщност се прави и в ИАРУ регион 1. Вече за УКВ шампион на България- там принципа е който най-много- той. И там винаги предложението ми е било броя от точките от всички състезания на всички бандове. Не се приема така от мнозинството, ок. Както прецените. И като се замисля.. какво пък толкова ще стане ако и то е според мощността? Това са си наши класирания, български, както мнозинството иска така ще си ги прави. Най-важното от всичко това според мен е минимален брой участници да се чувстват ощетени, за да ставаме все повече тези по баирите и полянките, които се забавляваме с този вид състезания.
Здравейте,
Малко дърва в огъня
Вярно, в някои категории ще се получи да има две станции голяма мощност и две станции малка мощност. И какво от това? Толкова са участвали, толкова са се класирали. Но смятам, ще е справедливо да има разлика в класациите според мощността.
И аз съм на съшото мнение, но досега класациите са 29 / двадесет и девет /. При различна мощност - още 15 / петнадесет/.
Стават 44, а участниците - малко над 70 - 80.
То тогава - всеки в тройката.Няма лошо, ама да сме по в центъра на Европа, където номерата им са от 534 нагоре.
Има още една категория, за която съм повдигал темата навремето. Що е то Сингъл оператор? Отговарям на мига: LZ6R/LZ2SQ. А що е то Сингъл оператор Мулти банд? Отговарям на мига: LZ6R/LZ2SQ.
Може би трябвало участника от Мулти банд да не участвува в класацията Сингъл банд. Считам че ще е по справедливо, а Вие ????
И както онзи там напомнял, че трябва да сринем Картегена така и аз подсещам, че си чакаме купите за укв шампион за 2019, 2020, 2021 година
Те тука сме си ВИНОВНИ всички дето разбират на УКВ, - ЗАЩОТО КОГАТО ТРЯБВА НЯКОЙ ДА СТАНЕ УКВ РЪКОВОДИТЕЛ - все едно е минал астероид и е изтрил ............. чак ме е яд.. Така че тези купи ги забравете.
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ, и да не забравите да поръчате на дядо Мраз и Снежанка - предусилватели , антени, усилватели, хубаво време .... 73! LZ1RT
Малко дърва в огъня
Вярно, в някои категории ще се получи да има две станции голяма мощност и две станции малка мощност. И какво от това? Толкова са участвали, толкова са се класирали. Но смятам, ще е справедливо да има разлика в класациите според мощността.
И аз съм на съшото мнение, но досега класациите са 29 / двадесет и девет /. При различна мощност - още 15 / петнадесет/.
Стават 44, а участниците - малко над 70 - 80.
То тогава - всеки в тройката.Няма лошо, ама да сме по в центъра на Европа, където номерата им са от 534 нагоре.
Има още една категория, за която съм повдигал темата навремето. Що е то Сингъл оператор? Отговарям на мига: LZ6R/LZ2SQ. А що е то Сингъл оператор Мулти банд? Отговарям на мига: LZ6R/LZ2SQ.
Може би трябвало участника от Мулти банд да не участвува в класацията Сингъл банд. Считам че ще е по справедливо, а Вие ????
И както онзи там напомнял, че трябва да сринем Картегена така и аз подсещам, че си чакаме купите за укв шампион за 2019, 2020, 2021 година
Те тука сме си ВИНОВНИ всички дето разбират на УКВ, - ЗАЩОТО КОГАТО ТРЯБВА НЯКОЙ ДА СТАНЕ УКВ РЪКОВОДИТЕЛ - все едно е минал астероид и е изтрил ............. чак ме е яд.. Така че тези купи ги забравете.
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ, и да не забравите да поръчате на дядо Мраз и Снежанка - предусилватели , антени, усилватели, хубаво време .... 73! LZ1RT