Бих искал да споделя нещо върху което работя от известно време - проект за интерактивна карта на радиолюбителските УКВ (цифрови и аналогови) ретранслатори на територията на страната.
Всичко започна със собствената ми нужда от подобен ресурс, а след като го направих за себе си, идеята ми се стори добра и реших, че си заслужава да се доразвие, за да е в полза на всички. От техническа гледна точка, проектът не е нещо особено - използвам готови плъгини, които управлявам с малко код. По-трудоемката задача бе извличането на данните, тяхното сортиране и преглеждане за грешки, както и актуализирането им, тъй като и в двете бази данни (макар и сравнително актуални) присъстват някои неточности, най-често свързани с променена локация на ретранслатори и наличие на вече излезли от употреба такива.
Вторият етап, който все още тече, е генерирането на "петна", отразяващи планираното покритие на ретранслаторите. За момента такива има за около 1/4 от ретранслаторите, като може би до края на септември или най-късно в началото на декември, се надявам такива да има за всички репитри.
Линк: https://lz.free.bg/
Съвместима е и с мобилни устройства.

Междувременно, ако забелязвате нещо по картата, което трябва да се оправи или добави, може да пишете както тук, така и във формата тук.
Наистина се надявам картата да е полезна и с общи усилия да поддържаме информацията на нея актуална. Аз се ангажирам да отделям време, доколкото мога. Отворен съм за предложения, които биха придвижили проекта към по-добро.

Поздрави от LZ2DMV!