КВ ПЪРВЕНСТВА

lz1yq
Мнения: 1311
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz1yq » 08 апр 2020, 10:34

Здравейте, разглеждайки темите свързани с КВ първенствата забелязах че са доста разхвърляни. Поради тази причина се реших да направя нова тема свързана с КВ Първенствата , най вече за тъй наречените КВ ШАМПИОНАТИ. в този линк http://forum.bfra.bg/viewtopic.php?f=6&t=2467 са доста мнения по тези теми , за това и го пуснах отново.
В тази връзка искам да попитам относно условията за шампионатите, дали наистина е РАЗРЕШЕНО самоспотването. Преди време имахме доста дебати на тази тема, и ако се не лъжа, се беше взело решение условията за шампионатите да се допълнят с две точки:
1. забраняват се два сигнала по всяко време на един и същи банд.
2. забранява се самоспотването.
Тези нови допълнения бяха продиктувани от работата на една радиостанция която " показа " къде са пробойните в условията . Освен това се беше взело решение след публикуване на резултатите да се публикуват и самите логове. Причини много, една от тях беше да се покажат кръводарителите......които на онзи етап не липсваха. Някой ще каже че с публикуването на логовете се нарушава закона за личните данни. Мисля че спокойно може да се изтрие всичко освен инициала на станцията.
Надявам се въпросите ми да не са сложни. Всяко мнение е важно.
Последна промяна от lz1yq на 09 апр 2020, 12:53, променено общо 2 пъти.



LZ6AJ
Мнения: 1400
Регистриран на: 12 окт 2008, 23:34
Местоположение: Belgium
Контакти:

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от LZ6AJ » 08 апр 2020, 12:22

lz1yq написа:
08 апр 2020, 10:34
... Някой ще каже че с публикуването на логовете се нарушава закона за личните данни. Мисля че спокойно може да се изтрие всичко освен инициала на станцията...
Добро предложение, Крис...

Ако Бойчо ми прати зип-пакет на дневниците, след 5 минути му ги връщам модифицирани, според GDPR.

Здраве желая!


73,
Любо

lz1yq
Мнения: 1311
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz1yq » 09 апр 2020, 08:44

Здравей Любо, това предложение не е мое, то беше лансирано преди години, но явно на някой не му изнася да се направи. Интересното е друго, няколко дена питането е тук, нито един отговорен не обърна внимание, а това е питане свързано с много неизвестни. Същото положение е и във страницата на БФРЛ във Фейсбук, където въпроса беше зададен по малко по различен начин. Явно пролетната умора или някакво виросче е повлияло на незаинтересованоста на хората свързани с условията на състезанията организирани от БФРЛ.

73! Бъдете здрави



lz2sx
Мнения: 116
Регистриран на: 05 сеп 2008, 08:47

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz2sx » 09 апр 2020, 11:50

Здравей Крис,

Връзката, която си посочил не съществува или само на моя компютър не се вижда страницата!

73 Боян



lz1yq
Мнения: 1311
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz1yq » 09 апр 2020, 12:53

Виж сега......
73!



lz2sx
Мнения: 116
Регистриран на: 05 сеп 2008, 08:47

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz2sx » 09 апр 2020, 18:55

Привет,

Сега е точно и разбрах за какво иде реч, явно съм го пропуснал тогава. Там обаче не се коментира самоСПОТВАНЕТО. Ползвах търсачката в сайта и успях да „открия” една интересна за мен тема по втория въпрос, който повдигаш:

viewtopic.php?f=6&t=2629&hilit=%D1%81%D ... 0%BD%D0%B5

Репликата на Николай ( LZ1JY ) ме накара да не остана безучастен към това. Позволявам си да я копирам и опресня за четящите тук :

„Колеги, приятели и радиолюбители,

Отворих темата, защото е унижаващо да има радиолюбители, които са омагьосани от това , което богатите войнолюбци налагат на целия свят като стандарт и критерии за живота. Не е нормално, децата дори, да мислят как да победят някого през идващия ден! Или наши колеги да приемат тази форма на общуване, която обезобразява начина на мислене.

Степента на агресивност в която живеем, е изкуствено наложена , и явно не подминава и нашего брата. Едно е, да се включиш с всички собствени и технически възможности в нещо, което прилича на контест , по правила , които са "несправедливи винаги за някого", друго е да спечелиш такъв контест с изобретателност, от мястото , където си лицензиран.

Приятно е , да отидеш на Канарите или в Тунис или Мароко , или простичко да си направиш екскурзийка до Карибите, и да се "кефиш на такъв резултат". И баба знае така.

Откакто се появи Интернет, всички станаха супер контестмени . Такъв е живота. явно. …………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Моля ВИ , НЕКА НЕ ТЪРСИМ ПРИ НАС ПРИЧИНИТЕ , хитреците ще ги има винаги! Нека не си задаваме агресивни въпроси, това не води до никъде, ако можем да "обезмислим системата" - добре, ако не, здраве!

На всички лека нощ!

73 Ник „


И все пак защо е забранено самоспотването ? Коя е причината за вземане на такова решение? Опитвам се да намеря отговор за себе си на този въпрос,но...поне до този момент - не се получава. Въпроса е не само към теб (Крис), към всеки който има мнение и отговор на него.

73



lz1yq
Мнения: 1311
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz1yq » 09 апр 2020, 19:48

Здравей Бояне, интересен въпрос който има няколко отговора. В всички големи международни състезания ако забележиш има освен дадените категории едно допълнение, асистет или нонасистед. Освен това самоспотването е ЗАБРАНЕНО, питаш защо? Защото самоспотването ти дава предимство особено на ССБ, а нали говорим за състезание в което трябва да покажем високо спортно майсторство, да въртим копчето на радиото , да търсим кореспондента, а не да го видиш на клъстера и да цъкнеш на него.
Тази тема сме я коментирали доста. Аз нямам проблем ако в условията изрично е казано че самоспотването е РАЗРЕШЕНО. Да знаят всички , а не както до сега, всички спазват международните правила но един който е прочел че не е забранено се самоспотва...........Просто да се каже че е разрешено и толкова.....Надявам се съм ти отговорил.
Лично мое мнение би трябвало да е забранено. Тогава си личи майсторлъка.
73! LZ1YQ



LZ6AJ
Мнения: 1400
Регистриран на: 12 окт 2008, 23:34
Местоположение: Belgium
Контакти:

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от LZ6AJ » 09 апр 2020, 20:26

здраве желая !

момци, що ли ми се струва, че зная накъде води този дебат ... както и други подобни досега ?
опасявам се, че до 5-тата реплика след тази, вече ще сме се върнали в периода на LZDXС 2015 ... дано греша !!!
след 2 дни е Цветница, след нея - Страстната седмица ... това, че и КВ-шампионатите са в този период не означава, че липсата на смирение може да бъде оправдана.

затова ще завия в друга посока споменавайки това, което и друг път съм казвал, и не само тук - светът не е това, което беше преди 30 години ... преносът на данни днес не е това, което беше тогава ... но за съжаление, условията на контестите не са се променили много в посока на адаптация и хармонизиране с днешната действителност. оттам нататък Николай LZ1JY достатъчно добре е нарисувал пейзажа. само ще допълня, че на хората оттатък Атлантика не им пука за нашите проблеми. те си нямат такива ... кой си има ранчо на Карибите - да е жив и здрав, та от време на време да кани и приятели от Божествения кръг на WWROF. но всичко останало им е на континента. няма 6, няма 5 ... де да си имаха 7-8 радиобезлюдни DXCC, или пък 6 DXCC, разположени на 7 острова ... щяха да са "за завиждане", нали ? ха ха ха

кога беше, споделих с някои от въпросните Богове проста формула, с която да се определя теглото на корекция, като функция от общия резултат, заявен или зачетен от дадената DXCC или CQ зона. Вие получихте ли отговор ? щото аз още не съм ...

но това беше преди няколко години. от тогава светът не е спирал да се развива, в това число и човешката изобретателност. затова, вече се замислям, че модела за корекция трябва да включва и още едит аргумент - броя спотове, генерирани през периода от отделни източници, без значение на мрежите за пренос. това, че N1MM+ въведе ограничение за неразпространение на клъстер спотове през Телнет, не помага. братът-контестер лесно намери цаката и на това, ще намери и на всичко друго ... физичен закон, няма грешка !
а на ССБ - спотовете не са безобиден фактор. за съжаление и противно на нормалната логика, и човешко поведение - броя спотове е правопропорционален на използваната мощност от спотваната станция. 90% от спотовете на големите оръдия са напълно излишни ... а има и такива, за които процента е 99 ... нужни са "само" 7 КХц лента като ефективен заместител :lol:

извод под формата на въпрос - докъде би стигнало всичко това ? ... жалко !
за едни хоби, а за други вече диагноза ... тъжно !
даже има опити за облъчване, че диагнозата била необходима предпоставка за успех ... много тъжно !

пазете хобито в себе си !

приятна и безвирусна вечер ...


73,
Любо

lz1yq
Мнения: 1311
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz1yq » 10 апр 2020, 11:44

Идеята е правилата да са ясни.....а не да си ги перефразираме- ако нещо не е забранено значи е разрешено. Има и друг момент който е по важен , ЛОГОВЕТЕ ДА СЕ ПУБЛИКУВАТ СЛЕД КЛАСАЦИЯ. Решението е взето на заседание на УС доста отдавна, може би 2017г , но до сега не се е случвало. Искрено се надявам този път, а и от тук на татък решенията да се спазват. Смятам че публикуването на логовете е задълително и много полезно за всички състезатели.

73! LZ1YQ



lz2sx
Мнения: 116
Регистриран на: 05 сеп 2008, 08:47

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz2sx » 10 апр 2020, 15:14

Явно играта на народна топка все още не е остаряла. Между другото редовното и практикуване, спомага за дълго да се съхрани гъвкавоста :D
Съгласен съм с това, че има разлика между асистед и ън асистед. В случая с "Държавните шампионати" няма подобно разделение при класирането на състезателите. Там разделението е по мощности и брой участници използващи една позивна или слушателски номер. В условията четем : " получаване и изпращане на „спотове“, което предполага използване на "новите" технологии. След като самоспотването дава предимство на SSB, да се разреши за всички т.е. всеки да има предимство. Струва ли "нещо", като пробваме? Просто никой няма да се занимава със спотовете. Иначе идеята за публикуване на логовете е чудесна, но нямам представа как технологично би могла да се осъществи.

73



LZ6AJ
Мнения: 1400
Регистриран на: 12 окт 2008, 23:34
Местоположение: Belgium
Контакти:

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от LZ6AJ » 10 апр 2020, 17:24

да, хубаво би било, всичко да е еднозначно дефинирано в условията ... въпреки, че "всичко" звучи относително, в смисъла на невъзможно. но поне основните положения и казуси не бива да се оставят неопределени, както каза и Крис - "свободни за съчинение". в това отношение съм съгласен с него.

в предходния си пост написах - техниката е много напред, а човек е много изобретателен ... изобщо ... не само в радиолюбителството, но и там в частност ... и в КВ-контестирането - също ... в това число и във вътрешните LZ-контести.
сигурно всеки от нас има солиден брой спомени и примери в това отношение, взависимост от периода, на който е бил съвременник.

не само споделям мнението на Боян, но и се опитах да го въведа в един от вътрешните турнири. без да ангажирам никого. като проба. последваха пушилка и сълзи. отказах се ... засега. убеден съм, че във вътрешните контести най-важното нещо е броя участници. при период на повторение - 30 минути и един вид работа, ако участниците са под 80 - вероятността да НЕ спечелят най-добрите, силно нараства ... при два вида работа - този праг се върти около 50.

въпреки, че отдавна не съм участвал във вътрешни състезания - бих искал да попитам :
1. ако "асистед" има смисъл на чужда помощ, колко участника във вътрешните контести не ползват такава ? ... разбира се, че има, но как могат да бъдат проверени, определени, и оттам категоризирани като такива ?
- по начина им на работа ? - възможно, но спорно и трудно доказуемо;
- по изпратения дневник ? - частично, но спорно и трудно доказуемо;
- по клетвена декларация ? - "истината, само истината и нищо друго освен истината !" - за съжаление, по нашите ширини това вече няма голяма стойност.
2. използването на компютър за водене на дневник - помощ ли е ?
3. наличието на "банд-мап" и опцията "спектрална визуализация" - помощ ли са ?
4. как може да се забрани изполването им ? ... още повече - има ли смисъл ?
и обратно -
5. как може да се задължи всеки участник да ползва компютър, електронен дневник и интернет ?

ако някой даде рецепта за изпълнение на т.5., проблема може би е решим, а именно - "всеки S&P да е длъжен да спотва всички свои кореспонденти, преди да напусне честотата им !" ... и макар, че не е лесно, подобна проверка би могла да бъде осъществена.
но тъй като това едва ли би се възприело, остава противоположното решение - самоспотването да не бъде забранявано ... т.е. който си мисли, че това ще му помогне - нека се самоспотва ! ... моето мнение е, че това няма да има определяща тежест за решаване на изхода от надпреварата, но поне ще ликвидира поводите за съмнения и последващи коментари, относно практикуването на подобно действие.

относно публикуването на дневниците - ПОДКРЕПЯМ !!!
новия сайт на федерацията е добре структуриран, поне за момента ... виждам, че даже има качени резултати от вътрешните КВ-първенства от 2001 година насам - което е похвално ... тъй както има препратка към резултатите от дадена година, така може след тях да се добави и "публични дневници от съответното издание".

примерно :
public_logs.jpg


73,
Любо

lz1yq
Мнения: 1311
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz1yq » 10 апр 2020, 20:56

Да Бояне, народната топка е добро начинание, но липсата на повече играчи е проблем, особено тогава когато главните герой са в летаргичен сън. А все опак да спомена, в КВ шампионатите не говорим за асистет и нон асистед, говорим за селфспотинг , да го има или не. За мен не трябва да го има. Няма международно състезание в което е разрешено, напротив пише си го че е забранено.
Другия момент е за взето решение на УС логовете да са достъпни за всички. Всичко друго е бягане по тъч линията. Да оставим начина на структуриране и писане на условията в последната си точка.......звучи ми като вица за идиотите и полу идиотите.

73!



lz2sx
Мнения: 116
Регистриран на: 05 сеп 2008, 08:47

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz2sx » 10 апр 2020, 23:08

Здравейте,

Споделих мнението си за нашите ( задочни ) състезания, понеже съм участник в тях. Виждам, че има конфликт (според мен излишен) с това "самоспотване", което никой не може да контролира, но задължително се изписва, че е забранено в условията на някои международни състезания. Последните не коментирам. Най-лесния начин да се избегне той, е да се разреши на всички участници да го ползват, след като имат желание и полза. Това ще струва точно нищо и състезателите ще бъдат равнопоставени по отношение на това да се знаят кой къде е ( тези които ползват Интернет). Щом има взето решение, тогава .... мнението си остава за мен. :D

73



lz1hst
Мнения: 62
Регистриран на: 29 сеп 2010, 13:10

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz1hst » 11 апр 2020, 11:03

Здравейте,
Взимам и аз отношение : Надявам се освен добри съдии в екипите от проверяващи да могат да се включат и добри съответно обучени детективи и контролиращи, които да установят чрез силен нагледен доказателствен материал, дали самоспотването е извършено от самия състезател или от негови "доброжелатели". Щото хоп ще се окаже, че такива "доброжелатели" само ще седят пред компютъра и ще си цъкат спотове от името на някой невъзвидян свой колега. Пък той колегата после да се оправя. Как ще стане това с доказването-оставям на вашата фантазия, предлагам на принципа "една жена каза", защото иначе ще е много сложно.

Има и друг вариант - преминаването на принципа състезател-контолиращ или познат породному като "роднина милиционер". Пояснявам идеята: изпращане на специално обучен много зъл контролиращ-надзирател при всеки участник на място (задължително с маска и ръкавици тази година), който с тънка но гъвкава шибалка да го пляска нарушителя през ръцете, а е посегнал към селф спот клавиша.Ако е посегнал повече от 3 пъти - "контолиращия орган" направо вади пистолета и го гърми на място. Айде от нас да мине, нека живее- но поне да му се прилага съответната доза елекрошок и да му турят пранги на кунките.

И Понеже "решението вече е взето" предлагам горните две предложения да влязат също в сила преди самите състезания тази година. Или поне едото, моля, така ще внесем съответното ранообразие, отдавна необходимо в правилата на нашите шампионати, повярвайте. Или поне ще е забавно.

Сериозно - технологиите се развиват и въпреки, че не съм привърженик на селф спотинга, пък и спотинга въобще, те не могат да се избегнат с налагане на мерки тип забранителни, ограничителни, декласиращи, милицонерски...все тая. Няма и ресурс за тази работа.
Оставете ги тези, които искат да се спотват да си го правят-много бързо това ще стане тяхно основно занимание по време на състезанията, вълната от спотове никого няма да интересува или поне няма да влияе сериозно на класирането и всички ще си работят нормално. Не мога да разбера защо веднъж не се опитаме да бъдем по- иновативни от "големите пушки" вместо да ги копираме мотамо и да решим този въпрос веднъж завинаги. Поне в нашите малки състезания.


Бъдете здрави и много весели!

73, de lz1hst
/Колегата Хуморист/
Последна промяна от lz1hst на 11 апр 2020, 12:09, променено общо 4 пъти.



LZ1ZD
Мнения: 139
Регистриран на: 09 апр 2010, 11:09

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от LZ1ZD » 11 апр 2020, 11:56

https://forum.qrz.ru/23-sorevnovaniya/5 ... ntest.html




Аз бих поиграл на този контест :D :D :D 73



lz1yq
Мнения: 1311
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz1yq » 11 апр 2020, 14:18

Няма лошо колега хуморист :D , аз имам друго мнение по въпроса, но не бих искал да се ангажирате с него, щом като няколко човека смятат че е добре да е разрешено, няма проблем, но поне да се каже в условията, за да няма разсъждения.......Красимирски LZ1ZD не знам що за контест е това, но щом кефи някой няма лошо.
Всичко което ще доведе до повече участници е О,К.
В днешния контест очаквам повече участници от УС, поне като уважение към другите които ще са на линия.

73! LZ1YQ



LZ3NY
Site Admin
Мнения: 851
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от LZ3NY » 11 апр 2020, 21:50

Здравейте
И аз съм на мнението на Венци. Новите технологии трябва да се използват, за да вървят хората напред.
И без това на практика е невъзможно да бъдат спрени. Колкото повече условия (и подусловия), толкова по-малко играчи на терена.
Мнението е лично и не държа да се взема под внимание.
73 Митко


Value has a value only if its value is valued.

LZ1ZJ
Мнения: 510
Регистриран на: 25 апр 2007, 14:37
Местоположение: София

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от LZ1ZJ » 11 апр 2020, 22:59

И аз съм съгласен с всички мнения, ама много моля някои колеги да забравят рашънските, блядьски хуйовини, когато са на RUN да си дават инициала на 20 минути! Ако ги сърби за сметката за ток, да ми я представят, ще я платя! Аман! :lol: То разбирам, че агенциите за ППННИ са в затруднение, ама все-пак! :wink:



lz1yq
Мнения: 1311
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz1yq » 12 апр 2020, 10:47

Добро утро, както казах и преди- съобразявам се с мнението на повечето тук. Макар че ще се започне едно самоспотване 3 минути преди да отиде на честотата си.......а и не само това. Но щом така е решено, ще се съобразяваме. Времето и обхвата на провеждане бяха перфектни. Въпреки всичко очаквах доста повече станции, но за съжаление явно приоритетите са изкривени в някой хора. С нетърпение ще чакаме решението за предоставяне на логовете да се случи най после.

73! LZ1YQ



lz2be
Мнения: 690
Регистриран на: 31 юли 2008, 23:18

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz2be » 14 дек 2020, 17:13

Здравейте,
не знам дали тук е точното място, но си мисля, че е време да се публикуват условията на вътрешните състезания за 2021г.
73 Боян



Lz3zz
Мнения: 4
Регистриран на: 17 апр 2019, 18:59

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от Lz3zz » 10 апр 2021, 21:24

Ако това е CW Шампионат здраве му кажете! Поздрави на всички колеги със здрави нерви!
73! Алеко



lz2uw
Мнения: 32
Регистриран на: 04 ное 2010, 08:08

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz2uw » 10 апр 2021, 21:53

:D :D :D :D



lz1yq
Мнения: 1311
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz1yq » 11 апр 2021, 09:37

Lz3zz написа:
10 апр 2021, 21:24
Ако това е CW Шампионат здраве му кажете! Поздрави на всички колеги със здрави нерви!
73! Алеко
100% СЪГЛАСЕН



lz2xa
Мнения: 126
Регистриран на: 31 авг 2006, 11:31
Контакти:

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz2xa » 11 апр 2021, 17:24

Ами най сетне да вземем променим интервала за повторение ? ;)


_______
73 Valyo

lz1yq
Мнения: 1311
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz1yq » 11 апр 2021, 18:46

Здравейте младежи, вчера беше КВ Шампионата на CW. За мен това си беше пълна скръб. Помня на времето за тези два контеста хората се готвиха със седмици преди това. Активноста беше изключителна по брой участници......някой ще каже , че такива са били времената, имало е Радио клубове и т.н. Да така беше, но ние още сме тук, живи сме и можем малко от малко да въстановим реномето на тези контести. Всичко зависи от самите нас. За това от името на Радио Клуб Милара и лично от мое име нека загубим 4 часа в името на това велико хоби в КВ Шампионата SSB в събота 17.04.2021г от 16:00 до 19:59ч. ЛЗТ.



LZ6AJ
Мнения: 1400
Регистриран на: 12 окт 2008, 23:34
Местоположение: Belgium
Контакти:

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от LZ6AJ » 12 апр 2021, 10:26

Здраве желая!

Как ще са загубени 4 часа бре, Крис?! - ако знаеш, какъв кеф ми беше да се поздравим с приятелите, които участваха... (yes)
Въпреки премеждията с падането на сървъра, успях да поработя общо около час. Нервите си остават за мен, те спомен не правят, а са мотив за усъвършенстване.
Благодаря на Боби LZ2SX, за съдействието и предоставената ми възможност!

До чуване, надявам се в събота...


73,
Любо

lz1yq
Мнения: 1311
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz1yq » 13 апр 2021, 10:42

Здрасти Любо, ами за някой си е мъчение, но те са малък процент. По големия процент е, че не влизат в страницата на БФРЛ и не знаят кога се провеждат тези "шампионати". Казвам го защото след мейлите които пуснах преди ден два имам поне 20 човека които казват, че нямат информация..........Показателен факт, че когато хората знаят и са предупредени персонално процентът играчи се покачва ( справка Милара контест и Васил Левски ). Другия проблем- ама аз нямам антена или аз живея в града. Да, има такъв момент, но пак отиваме на момента с желанието.

73! LZ1YQ



LZ6AJ
Мнения: 1400
Регистриран на: 12 окт 2008, 23:34
Местоположение: Belgium
Контакти:

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от LZ6AJ » 13 апр 2021, 12:27

зная, Крис, съгласен съм с това, което споделяш.... вече 3 поредни години, преди всяко издание на "Балчик-Вълни-Приятели" изпращам е-мейл покани до поне 200 LZ (потенциални участници) :
- с прикачени условия - 60 дни преди датата на турнира;
- и напомнително, с пожелания за успех - няколко дни преди съответното издание.

резултата го знаеш... задоволителен :(

за съжаление, нямам възможност да обходя с бъклица и дрян всяка врата лично :)

както във всичко друго - и тук КРИЗА !
Последна промяна от LZ6AJ на 14 апр 2021, 07:16, променено общо 1 път.


73,
Любо

lz2uw
Мнения: 32
Регистриран на: 04 ное 2010, 08:08

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz2uw » 13 апр 2021, 20:53

Здравейте колеги, на 80м от две години работя със скъсени 4бр.слупери по 27м. на 20м. жире. Пробвал съм и само един брой - работи, така, че колегите, които се оправдават, че са в града и нямат място за 82м жица, ако искат ще им пратя снимка.



lz1yq
Мнения: 1311
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz1yq » 14 апр 2021, 08:36

Краси това което казваш е вярно, въпрос на желание. 82м са доста ама 40м вършат същата работа. Виждам Бойчо е започнал да праща покани, малко късно ама поне има движение.
73! Крис



lz2fv
Мнения: 174
Регистриран на: 21 мар 2009, 17:21

Мнение от lz2fv » 14 апр 2021, 22:54

lz2uw написа:
13 апр 2021, 20:53
Здравейте колеги, на 80м от две години работя със скъсени 4бр.слупери по 27м. на 20м. жире. Пробвал съм и само един брой - работи, така, че колегите, които се оправдават, че са в града и нямат място за 82м жица, ако искат ще им пратя снимка.
Разбира се, в града е елементарно да изправиш 20m "жире" и да опнеш от него 27m жица....що мърморят тия граждани?!
Аз, като редови селянин, се чудя как да си опъна антена за 80m при положение, че най-високата точка в двора ми е един комин...на около 7m от земята...Дали да не се върна пак в града?! :D



lz1yq
Мнения: 1311
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz1yq » 15 апр 2021, 10:54

Нека не изпадаме в подробности, все пак и аз живея в град, между два блока съм си вдигнал диполчето ( струваше ми няколко легена със салата и поне 4 бутилки домашна ракия) :wink: :wink: , Краси имаше предвид, че ако човек има желание ще намери и решение.
73! Крис
П.С. Цецо, говорих със Светла, имам уверенията, че ще и подготвиш станцията за събота.... :wink:



lz2xa
Мнения: 126
Регистриран на: 31 авг 2006, 11:31
Контакти:

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz2xa » 15 апр 2021, 13:29

П.С. Цецо, говорих със Светла, имам уверенията, че ще и подготвиш станцията за събота.... :wink:

Вероятно срещу леген салата :)


_______
73 Valyo

lz2fv
Мнения: 174
Регистриран на: 21 мар 2009, 17:21

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz2fv » 15 апр 2021, 19:30

lz2xa написа:
15 апр 2021, 13:29
П.С. Цецо, говорих със Светла, имам уверенията, че ще и подготвиш станцията за събота.... :wink:

Вероятно срещу леген салата :)
Нещо май освен леген, Крис спомена и някакви бутилки...



lz1yq
Мнения: 1311
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz1yq » 16 апр 2021, 08:33

Да, това са разрешителните с тапа......
73!



lz3bb
Мнения: 77
Регистриран на: 28 окт 2015, 19:57

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz3bb » 16 апр 2021, 21:24

Ей, стандарт. Във Филебето да не опъваш жичка. :D
Освен леген трябва и казан да имаш. Скъпичко ......
Бъдете здрави и до утре. Последното разбирайте 16h.
Успех на всички и повече активност.
73!



lz1hst
Мнения: 62
Регистриран на: 29 сеп 2010, 13:10

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz1hst » 16 апр 2021, 22:16

И когато сте на село, пък и в града, освен салатите, не забравяйте да поливате и "жиретата" - да растат, че иначе има да връзвате антени по комините...

73 и Успех на всички
de lz1hst
/Колегата Хуморист/



LZ6AJ
Мнения: 1400
Регистриран на: 12 окт 2008, 23:34
Местоположение: Belgium
Контакти:

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от LZ6AJ » 18 апр 2021, 18:15

здраве желая !

на всички, с които успяхме да се поздравим - благодаря за контактите и търпението, да ме чакат и да ме карат да повтарям при нужда !
по едно време, готовите ми *.wav реплики се накъсваха и/или проточваха ... имах активен монитор и през цялото време слушах какво и кога предавам, а оттам - кога да изключвам PTT.
благодарности за Боби LZ2SX, за съдействието и предоставената възможност !
пробата беше успешна ... доста неща станаха ясни, действаме за подобрение.
...
сега по отношение на коментарите във фб (нямам профил, чета през този на жена ми):
1. наистина имаше станции, които се чуваха добре, по някое време изчезнаха;
2. имаше и такива, които се прочуха при мен след първия час;
3. имаше и такива, с които даже и в края, обмена на номерата си остана предизвикателство;
4. имаше и пререкания, емоционални реакции ... НЕ-красиви изпълнения;
5. свободни честоти имаше, но хората се караха за "своята" ... "тук съм от началото, нищо че през последните 5 минути ме е нямало, честотата си е моя !" - така, според мен НЕ става, "собствени" и "запазени" честоти НЯМА !
щом не чуваш никого, питаш QRL? и ако няма отговор - ти си 8)
6. по отношение на публикуването на дневниците - миналата година, по молба на Крис - лично съм модифицирал дневниците от двата тура ... след което, благодарение на Бойчо и Владо LZ1OT, съм ги виждал на страницата на QSL-бюрото :

http://qsl.bfra.bg/logscw/index.htm

гледам, че към този момент линка към дневниците от CW-тура 2020 е невалиден ...

http://qsl.bfra.bg/logsssb/index.htm

този обаче, все още съществува ... :D

живот и здраве - насреща съм и занапред ... с удоволствие !
...
по повод на предложенията:
1. регламента на шампионатите винаги е бил "беден" и затова, когато в последствие е възниквал спор, една от реакцията на обвинените е била - "никъде не пише, че не може!";
2. с интерес ще следя всички предложения по темата;
3. и ще дам своите :

---3.1. точковата система да се промени така, че от броя връзки (предаваните номера) да не става ясно какъв е текущия резултат;

---3.2. пълен SDR-запис на двата тура;

---3.3. решение (споразумение на болшинството) относно ширината на честотния диапазон, а именно - коя част от определените за SSB контест-прозорци 3603...3650 и 3703...3775 КХц ще може да се използва. какво ще става с контактите, проведени извън нея ? ... евентуални санкции да са възможни, само в случай на наличен SDR-запис (предходното предложение).

очаквано ще бъда заподозрян, че "заразявам" федерацията с условията на "Балчик-Вълни-Приятели" ... но какво да се прави - там съм мислил по същия начин, знаейки за слабите места на всички вътрешни LZ-турнири.


73,
Любо

lz1yq
Мнения: 1311
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz1yq » 19 апр 2021, 08:40

LZ6AJ написа:
18 апр 2021, 18:15
1. наистина имаше станции, които се чуваха добре, по някое време изчезнаха;
2. имаше и такива, които се прочуха при мен след първия час;
3. имаше и такива, с които даже и в края, обмена на номерата си остана предизвикателство;
4. имаше и пререкания, емоционални реакции ... НЕ-красиви изпълнения;
5. свободни честоти имаше, но хората се караха за "своята" ... "тук съм от началото, нищо че през последните 5 минути ме е нямало, честотата си е моя !" - така, според мен НЕ става, "собствени" и "запазени" честоти НЯМА !
щом не чуваш никого, питаш QRL? и ако няма отговор - ти си 8)
6. по отношение на публикуването на дневниците - миналата година, по молба на Крис - лично съм модифицирал дневниците от двата тура ... след което, благодарение на Бойчо и Владо LZ1OT, съм ги виждал на страницата на QSL-бюрото :
Здавей Любо, ще добава още една точка :
7. Имаше и такива които се чуваха през цялото време работеха избирателно и избягваха определени инициали.
Имам усещането че голяма част от състезатели не участват точно заради такива екземпляри.
Благодаря на всички които откликнаха на поканите мо по мейл, вайбър, фейс и скайп.
73! LZ1YQ



LZ6AJ
Мнения: 1400
Регистриран на: 12 окт 2008, 23:34
Местоположение: Belgium
Контакти:

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от LZ6AJ » 19 апр 2021, 09:59

здраве желая !

Крис,

подозирам, че това, за което пишеш, е така ... но тъй като нито запис имам, нито дневници съм видял още - нямам право да се основавам на догадки. ти си предпочел да спреш по-рано и да слушаш, аз пък - продължих до края... но ако статистиката на Анди НМ се окаже вярна, че участвали 90 станции - вкусът в устата ми става съвсем горчив.

давам аналогична статистика, като тази на Вальо XA във фб (за сега анонимно, без инициали) :

общ брой кореспонденти = 50
х1 QSO = 5
x2 QSO = 8
x3 QSO = 4
x4 QSO = 7
x5 QSO = 7
x6 QSO = 2
x7 QSO = 12
x8 QSO = 5
---------------------
общо QSO = 232

през целия период на контеста, само веднъж изчаквах връзката на Цецо LZ2FV на чужда честота и повече не го чух. как ли не съм чул никого от останалите 38 липсващи в моя дневник участници ? ... явно, освен дърт, вече съм и глух пъпеш :lol:

успешна нова седмица !


73,
Любо

lz2be
Мнения: 690
Регистриран на: 31 юли 2008, 23:18

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz2be » 19 апр 2021, 11:33

Здравейте,

на CW направих 27Q за 14 мин, повиках още 10 и се отказах. На SSB тура не съм участвал, но имах възможност от време на време да послушам през YO и SV websdr. Три станции ми направиха впечатление с много по-силния си сигнал, едната с доста широка лента (RFI?).
Ако е имало 90 участника поне 2-3 станции щяха да минат 400 връзки, а най-големия номер който чух беше 330.

Четох предложения за намаляване времето на повторение и мисля, че има смисъл евентуално да се намали на 20 мин. При по-къси интервали се отива в другата крайност, където станция от гъсто населен район ще работи само със съседите си, а отдалечените станции няма как да ги надвикат.
Любо естествено ще предложи неговата точкова система, която ще откаже участниците от централна България :)

Аз бих предложил двата шампионата да се направят смесени CW+SSB, евентуално през 20мин и класацията да е веднъж за всеки тур CW, SSB, Mixed и веднъж обща пак CW, SSB, Mixed.

73 Боян

п.с. - може да има шампионатни турове дори всеки месец и накрая на годината да се обяви общ "баш шампион" на CW, SSB, Mixed и Low/High power и т.н. Ще има класации за всеки :)



lz2fv
Мнения: 174
Регистриран на: 21 мар 2009, 17:21

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz2fv » 19 апр 2021, 12:24

LZ6AJ написа:
19 апр 2021, 09:59
...през целия период на контеста, само веднъж изчаквах връзката на Цецо LZ2FV на чужда честота и повече не го чух. как ли не съм чул никого от останалите 38 липсващи в моя дневник участници ? ... явно, освен дърт, вече съм и глух пъпеш :lol:

успешна нова седмица !
Абе един от двама ни е глух...при мен се чуваше доста слабичко и реших, че след като доста по-силни станции не ме чуват, няма смисъл да изтезавам старите ти уши...Иначе съм направил 19 връзки и то "со зор", виках всички, но не всички ме чуха. След това спрях... Просто с тази антена толкова.
По неясни причини ми се връща пощата от LZ1BJ. Някой има ли подобни проблеми?

73!



LZ1OT
Мнения: 68
Регистриран на: 28 авг 2006, 20:29
Местоположение: Sofia
Контакти:

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от LZ1OT » 19 апр 2021, 13:01

Държавно КВ първенство на CW за 2021 г.

Log Files

http://qsl.bfra.bg/logs_cw_2021/

73! LZ1OT



LZ6AJ
Мнения: 1400
Регистриран на: 12 окт 2008, 23:34
Местоположение: Belgium
Контакти:

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от LZ6AJ » 19 апр 2021, 13:09

lz2be написа:
19 апр 2021, 11:33
...
Любо естествено ще предложи неговата точкова система, която ще откаже участниците от централна България :)
...
Бояне, здраве желая !
пак четеш Евангелието по разградски :lol:

сподели моля, къде прочете, че предлагам точковата система от "Балчик-Вълни-Приятели" ?

друго имах предвид, ама нейсе ...
това, че предаваш 10 номера повече от мен, да не означава, че резултата ти към момента е с 20 т. по-голям от моя. това може да стане, като се коригира крайният ни резултат, с коефициент, обратно пропорционален на броя на участвалите станции от твоята и моята област. чисто принципно ...
а случаите, че някой мой съсед или земляк, имал 6 Qs със София и нито едно с теб, са ясни - наричат ги DQ ... и тях, и станцията "майка".
...
има и още един подход за корекция, но нарочно няма да дам повече подробности. ясно ми е, че каквото излезе от мен, няма да го приемеш, само защото е излязло от мен. тъй че ... дано си прочел, че тази година, двама участници от централните области на България ще получат плаки в "Балчик-Вълни-Приятели" ... и миналата година имаше ... и сякаш съм сигурен и се кефя, че плаките ще пътуват към най-добре представилите се, а не къъъъм ... да не продължавам по-насетне 8)

за размера на шрифта на предавания номер, не успях да убедя Николай NA3M, че е наложително да се увеличи. дано федерацията успее !
тъй че, съветвам първо да получите потвърждение от него за модификацията на DUPE периода ...
трудно се работи с тия момци от N1MM+ ... погледът им е съвсем в друга посока.


73,
Любо

lz2xa
Мнения: 126
Регистриран на: 31 авг 2006, 11:31
Контакти:

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz2xa » 19 апр 2021, 13:20

LZ1OT написа:
19 апр 2021, 13:01
Държавно КВ първенство на CW за 2021 г.

Log Files

http://qsl.bfra.bg/logs_cw_2021/

73! LZ1OT
Супер. Хайде сега да залагаме , чий лог ще е най-много пъти изтеглен ?
(не, аз няма да заложа на тия от топ 3-ката) ;)


_______
73 Valyo

lz2ao
Мнения: 19
Регистриран на: 30 ное 2010, 14:10
Местоположение: KN33GT

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz2ao » 19 апр 2021, 14:57

ssb lz2AO.xlsx
73's to all
(12.07 KиБ) Свален 447 пъти
ssb lz2AO.xlsx
73's to all
(12.07 KиБ) Свален 447 пъти
0898-253-003



lz2be
Мнения: 690
Регистриран на: 31 юли 2008, 23:18

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz2be » 19 апр 2021, 16:31

LZ6AJ написа:
19 апр 2021, 13:09
Бояне, здраве желая !
пак четеш Евангелието по разградски

сподели моля, къде прочете, че предлагам точковата система от "Балчик-Вълни-Приятели" ?

друго имах предвид, ама нейсе ...
това, че предаваш 10 номера повече от мен, да не означава, че резултата ти към момента е с 20 т. по-голям от моя. това може да стане, като се коригира крайният ни резултат, с коефициент, обратно пропорционален на броя на участвалите станции от твоята и моята област. чисто принципно ...
Здрасти Любо, ами корекциите на крайния резултат чрез коефициенти и таблици имах предвид :)
Като сложиш 1т за връзка с моя град и 2т за други градове и колегите от София, Пловдив, Бургас и т.н. ги губиш. Аз съм лесен - от Рз са 1-2 станциите, а Владо ще е най-добре, щото само той е от Русе :)

73 Боян



lz3bb
Мнения: 77
Регистриран на: 28 окт 2015, 19:57

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz3bb » 19 апр 2021, 20:26

:wink:



lz2sx
Мнения: 116
Регистриран на: 05 сеп 2008, 08:47

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz2sx » 20 апр 2021, 18:34

Здравейте,

Да добавя и моите впечатления на участник от проведеното състезание на SSB. За жалост не планирах участие, но в последния момент се оказа че разполагам с известно време, което мога да отделя за среща в ефира със старите (не дъртите) приятели и колеги по хоби. Защо стари? Просто защото в продължение на много години съм се учил от тях и продължавам да го правя. Някои му казват на това опит. Дали задочно , дали присъствено или пък чрез различни техни публикации и мнения споделени във форума, в ефира или някъде в „мрежата”. Не е задължително да го приемам за верен на сто процента, но пък поне мога да си „сверя” часовника.

Главния „виновник” да се появя в SSB шампионата беше Христо (LZ2HV), за което съм му безкрайно благодарен, понеже ми разреши да ползвам “ремуут” неговата радиостанция. Вече мога да направя разлика от това как се слуша в моя QTH и как в центъра на страната и в това как ти отговарят. Учудващо за мен почти никой не ме караше да повтарям номерата на р/връзките, понеже силата на сигнала с която ме приемаха явно беше достатъчна. Работех само на CQ и тези които търсеха или ползваха клъстера, където ме бяха спотнали виждаха, къде се намирам на обхвата.

Въпреки, че може да бъда обвинен в „лобизъм” или подкрепа по нашему, ми се струва, че идеите на Любо имат смисъл.

1. Работата на CQ и S&P коренно се различават, като втория вид е значително по- трудоемък и изисква , да го нарека - известно майсторство. Р/станциите с по-малка мощност ползват основно последния начин на осъществяване на QSO. Представете си 90 участника по 3 Кхц лента = 270 Кхц. Дали ще стигне 80М обхват за всички да повикат CQ?

2. Интригата в крайния резултат е добре да бъде запазена и да е „тайна” за всички. По този начин се намалява вероятноста от организиране на „съпорт тиим” за определени участници. Като гледам публикуваните логове от телеграфната част на шампионата, започвам да си задавам същите въпроси, които мнозина си задават.

3. Необходимо е да има разделение и в точкуването на р/връзките между отделни области на LZ. Кое е правилно и колко да са точките, този въпрос може да се разисква и да се приеме най-оптималния (за всички ) вариант.

4. Това със СДР записите и последваш контрол за уточняване на неизяснени моменти в логовете е чудесно средство в помощ в съдията. ( Имах честа да прослушам отново някои конкретни минути, които ме заинтересуваха в „Балчик-Вълни-Приятели”, и като чуеш как е било - отпадат съмненията в това дали и защо.)

5. Напомнителните е-мейли канещи сътезателите имат смисъл поне за мен. Добре, че Крис се сети и поде инициативата, а след това и Бойчо изпрати писма. Друго си е като те поканят, е не с бъклица и дрян , но поне това мероприятие може да го включиш в програмата си или пък да му отделиш няколко минути време за участие. Улисани в решаването на ежедневните задачи понякога не следим кой контест след кой следва.

6. И не на последно място, програмата е създадена, изпробвана и доказала се в практиката. Остава да сменим манталитета си. Живеем в други времена, времена в които колективното надделява над индивидуалното. Понеже е носител на по-висок заряд, а не на инатлък. Трудничко е да преустроим мисленето си, но пък прогреса явно не стои на едно място. И за да открием правилното решение е необходимо „иногда смотреть чуть чуть пошире”.

Даа, май ще излезе вярна приказката, че най-тежката борба в живота на човека е тази със себе си.


73 и бъдете здрави, гледайки ведро на нещата около нас



LZ1ZF
Мнения: 106
Регистриран на: 05 дек 2006, 09:31
Местоположение: Stara Zagora
Контакти:

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от LZ1ZF » 22 апр 2021, 17:39

Здравейте колеги,

Директно с моето предложение:

Периода на повторение да се съкрати - 10 или 15 минути и да е на отделни турове, а не както сега да се разрешава повторение след изтичане на точно определения период от предишната връзка.

При 10 минутни отделни периоди с обща номерация на връзките "кръводаряването" се обезсмисля, а и станциите с по-малка мощност и не добри антени, но с добри оператори вече имат много по-голям шанс за класиране.

Преди много години руснаците "открадната" българския формат с 6-цифрени обменни номера. Започнаха като нас с повторение след изтичане на точно определения период от предишната връзка, но имаха голям отлив на участници. След като модифицираха подобни състезания пак с 6-цифровите номера, но на отделни независими турове - Мини тест по средам, почти всичките им локални контести (по републики, области и други), отново броя на участниците при тях се увеличи.

https://ua9qcq.com/en/results.php?lang= ... 2021-04-21 - това е само един пример. При 60-70 участника и отделни турове по 10 минути състезанието е изключително динамично.

73 ГошО
LZ1ZF



Отговори