Обсъждане на радиотренировката от 27.7.2013

Група за радиокомуникации при бедствия и аварии.
LZ1FW
Мнения: 873
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Обсъждане на радиотренировката от 27.7.2013

Мнение от LZ1FW » 31 юли 2013, 12:26

LZ1FW 29 Юли 2013, 22:12 написа:С нетърпение очаквам да се публикува анализа и разбора на радиотренировката. Тъй като официалния анализ се бави аз ще си напиша моите лични впечатления от радиотренировката.

Радиотренировката бе много полезна лично за мен.

На първо място доказах сам на себе си, че пеша мога да разнасям собствената си радиоапаратура.
Трансивъра заедно с телеграфния ключ, микрофон, кабели и куфарчето, в което са сложени всичките тези неща, тежи осем килограма. Куфарчето е с размери 30 на 40 на 13 сантиметра.

Жицата за антена, КСВ метъра и външния тунер са около три кила. Компютъра, с неговите му кабели е още три. Тежи пушината... Всички тези неща се събират без проблеми в раница. И тук дойде първия проблем. Кой знае как теглото на раницата набъбна на цели 15+ килца. Дрехите не ми се вижда да тежат толкова много. Предстои анализ и оптимизация на багажа. Важното е, че можех спокойно и без много усилия да се движа с раницата на гръб и куфарчето в ръка. Акумулаторът обаче не е включен в екипировката. Той си ме чакаше на място. При бъдещата оптимизация ще трябва и за него да се търси място.

Разпъването на антената ми отне два часа, от които един час за самото опъване. 30 минути ми трябваха за връзване на единия край на дългата жица на една височка греда на близка сграда. Проблема бе решен чрез въженце с вързан на края камък. След няколко последователни опита и мърморене на магически думички камъкът уцели пространството над гредата и този край на антената успешно бе изтеглен нагоре. През другите 30 минути търсих тинол. Малко тъпо се получи да си носиш газов поялник и да забравиш припоя за него, ама при мен се случи. Все пак открих две парченца по три сантиметра остатъци от тинол и успях да си запоя антенния куплунг. Извод: каквото има да се пои трябда да си е запоено предварително.

Височината на антената над земята се получи средно около два метра. При дължина около 45 метра антената се настройваше добре през външния тунер на всички обхвати от 3.5 до 28 MHz. След като на 7 MHz се преборих със 100W с навалицата за OJ0R (Market Reef - малко островче на около 2000 километра северно от Говедарци) реших, че антената работи добре и на Роженските поляни (124 километра юго-источно) също ще ме чуят.

От село Говедарци работя само с акумулаторно захнанване. На къси вълни трансивъра се захранва от 75 Ah. Практиката показа, че този капицитет на акумулатора е достатъчен за поне три дни работа нормална радиолюбителска работа с мощност сто вата.

Тренировката бе обявена да започне точно в 11:00 часа българско време, но на практика започна две минути по-рано. Не че това има някакво значение, но точността понякога е важна. Тренировката започна с въпрос, който вероятно всички си задаваме и на който тепърва предстои да се даде отговор "LZ1BFR, какво е това?":
http://www.youtube.com/watch?v=ZlbnNWoH ... e=youtu.be
С подръчни средства съм записал цялата радиотренировка - линковете към записите са в информацията към горното клипче.
Още от началото на радиотренировката ясно пролича нестабилността и капризите на прохождението за близки станции. При мен добре се чуваха 90% от участниците. Нивото на шума бе сравнително високо - вероятно от ниската височина на антената. На мен не ми пречеше толкова много, но на записа шума е излязъл по-силен от реалното. Какво да се прави, техниката е значително по-несъвършенна от човешкото ухо. Хубавото бе, че аз добре чувах намиращата се на Рожен водещата станция през цялото време, пък и тя добре чуваше всички - на 59, веднъж дори и на пет-десет.

Тренировката започна с проверка на присъстващите. Разбра се, че няма радиолюбители от Благоевградска област. След това водещата станция започнада да събира радиограмите от участниците. Вместо да работи по събрания вече списък, тя отново започна да пита по области дали има участници. Защо? Нали списъкът бе съставен вече? Пак нямаше никой от Благоевградска област. След приключване на приемането на радиограмите участниците в тренировката бяха приканени да споделят впечатления. Е, казвам си тук вече ще се работи по списък. Нищо подобно, отново започнаха да питат по области дали някой иска да каже нещо. Само аз ли се учудих, че от Благоевградска област отново нямаше никой? Пък и да беше се появил - дали мнението му щеше да е меродавно, след като не бе взел участие в радиотренировката? Имаше и други подобни области с нулево участие, ама тази бе в първата в азбучния списък и излишния трафик от повтарящите се безрезултатни запитвания се наби много яко в съзнанието.

След проверката на присъстващите по области радиотренировката продължи с обмен на информация. И тук LZ1KAA се включи с коренно ново предложение, невключено в указанията на организаторите на радиотренировката. На практика той в движение реализира включване в късовълновата радиомрежа на тренировката на радиолюбители, работещи само на УКВ. Идеята е чудесна, ама защо не бе развита при обсъждането във форума преди самата тренировка? Нещо повече такова предложение на практика бе категорично отхвърляно от организаторите... Има какво да се желае от вътрешната комуникация между радиолюбители, интернет форуми, БФРЛ, участници и организатори.

Радиотренировката продължи с обмен на информация, който мина спокойно и нормално. Щеше да е по-добре ако водещата станция викаше участниците по изработения списък. Така при всяка радиовръзка тя задължително щеше да изговаря повиквателния знак на радиостанцията, от която получава радиограмата. При това пълния повиквателен знак, без да пропуска "LZ". Липсата на едни и същи процедури при обмена на радиограмите доведоха и до друг проблем. При запитване за радиограми от дадена област понякога по двама участника едновременно, без изрично да са им поискани радиограмите, започваха да ги предават... Чуваемостта бе добра, нямаше проблем да се разрешат тези конфликти, но бе добре и да не се допуска такава ситуация.

След радиобмена бе обявено едноминутно радиомълчание. Не ми е много ясно какъв е точно смисъла на това упражнение. Във всеки случай никой не се обади през тези 60 секунди. Слава Богу нямаше и апетити на други радиолюбители към честотата през това време. Какво ли щеше да стане ако някой бе заел честота през това време?

Към 12:06 LZT бе предадена информация за главната радиостанция и нейните оператори, гостите и плановете за провеждане на кръгла маса да се обсъди и анализира радиотренировката. След това думата бе дадена на LZ3NN за приветствие на участниците. После пак по азбучен ред се обходиха участниците по азбучен ред на областите за да споделят впечатления от радиотренировките.

Към 12:20 LZT микрофона на LZ1BFR бе даден на един от годните SV1IW президент на гръцката радиолюбителска организация RAAG. В приветствието си той кой знае защо наричаше радиотренировката "полеви ден", което не бе далеч от истината, ама радиотренировката имаше и една друга цел... от приветствието не се разбра дали SV1IW бе разбрал за нея... На приветствието на SV1IW съвсем приятелски и човешки отговори LZ1JY с неговия добър английски и още по-добро чуство за хумор. По време на приказката между SV1IW и LZ1JY се разбра, че предстои подписване на договор между радиолюбителските огранизации на България, Гърция и Турция за сътрудничество, включително и при кризи. След което съвсем извън протокола SV1IW си направи една обикновена радиовръзка с чуждестранен радиолюбител... съвсем типично като за полеви ден. На мен това доста ми заприлича на гаф от негова страна, ама знам ли... организаторите да кажат.

След изказването на SV1IW споделянето на впечатления и мнения от участниците в радиотренировката продължи. В тази част LZ1KAA се увлече в четенето на дългичка "окръжна радиограма". Не знам как бе в другите места, ама прохождението в Говедарци хич не беше добронамерено към дългата Милчова реч - доста голяма част потъна в ефирните шумотевици. Ако е било важно е добре да се публикува отделно. Последва приветствие и от LZ1VQ. Прохождението вече бе доста лошо и приемането на думите на Жеко допълнително се затрудняваше от непрекъснатите подвиквания "Частота занята" на ревниви пазители на честота. Руски станции в Говедарци не се чуваха, на практика смущенията идваха именно от ревнивите пазители... Позната картинка, на която също следва да се обърне внимание.

Очаквам официалните анализи на радиотренировката като се надявам да има възможност за обсъждането им.
Очаквам и обяването на дата и указанията за следващата радиотренировка.

73, Сашо, LZ1FW/1LZ1FW
Мнения: 873
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Обсъждане на радиотренировката от 27.7.2013

Мнение от LZ1FW » 31 юли 2013, 12:28

LZ1FW 29 Юли 2013, 23:32 написа:По молба на Жеко, LZ1VQ, пускам във форума следния текст:

Обръщение до Бьлгарските радиолюбители-участници в проведената на 27.07.2013 тренировка „Рожен-2013”

Уважаеми колеги,

Предстои изготвяне на обстоен анализ за проведената радиотренировка, който по официален пьт БФРЛ ще внесе в дьржавни институции вьв врьзка с открилата се вьзможност, да се изготвят и внесат законови промени и допьлнения в закона за МВР касаещи „Гражданска защита”. Целта е да бьде легитимиран статута на федерацията, свьрзан с нейната готовност да подпомага дьржавата с изграждане на свьрзочни комуникации при вьзникване на природни бедствия и аварии.

По молба на председателя на БФРЛ, г-н Виктор Ценков, както и в качеството си на организатор по подготовката и провеждането на самата тренировка,се обрьщам кьм Вас сьс молба за следното:

1. Вашите мнения ,оценки, предложения и препорьки за проведената тренировка на 27.07.2013 г.

2. Необходимо ли е кьм БФРЛ да бьде изградена постоянно действаща структура за участие в реални действия, при вьзникване на бедствия и аварии на регионално и национално равнище?

3. В изградените радиоклубове по места, членове на БФРЛ, в сьстояние ли са да бьдат сьздадени групи, разполагащи с човешки и технически ресурс за действия на общинско равнище?

4. Вьв врьзка с провеждането на националната конференция на БФРЛ (есента) в избора на нов УС дали трябва да бьде избран член с дeлeгирани права и персонална отговорност да рьководи „секция” или „направление бедствия и аварии„ кьм УС?

5. Според Вас как и какви форми на подготовка и обучение трябва да се провеждат с участниците в такава структура в БФРЛ?
(Грьцката федерация провежда ежемесечно об учение и подготовка на любителите, включително и спортни сьстезания, грьцката национална банка им е отпуснала финансови срдства , в размер на 50,000 евро за обучение и подготовка, по спечелен от тях проект)

6. Какво е Вашето виждане относно вьзможността да бьдат сьздадени мобилни групи кьм БФРЛ, екипирани и оборудвани сьс свьрзочна апаратура и имущество, които в пострадалите райони да изграждат сврьзка на КВ и УКВ, включително и монтиране на локални ретранслатори, от които да изльчват реална явна информация до оторозирани дьржавни органи и институции?

7. Необходимо ли е провеждането на други радиотренировки с учебна цел на различни видове работа (CW, FM, RTTY)? Ако е необходимо, то колко пъти годишно?

8. Как оценявате действията на главната радиостанция и мнението Ви за работата на водещите оператори?

Би било добре, ако споделите ваши мнения и по вьпроси, които не са вписани в обрьщението, но по сьщество отразяват темата.

С оглед на прозрачността, по Ваша преценка мненията Ви може да изразявате във форума на федерацията или да ги изпращате на моя емейл lz1vq@abv.bg.

В заключение Ви моля всички участници да приемете искреното ми уважение и благодарности за това, че с Вашето активно участие подкрепихте една идея, имаща за цел ние бьлгарските радиолюбители да дадем от себе си нещо в полза на обществото.

Б Л А Г О Д А Р Я В И !

29.07.2013 Г. ЖЕКО ЖЕКОВ –LZ1VQ
Гр.КьрджалиLZ1FW
Мнения: 873
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Обсъждане на радиотренировката от 27.7.2013

Мнение от LZ1FW » 31 юли 2013, 12:29

LZ1CY 30 Юли 2013, 00:01 написа:Предлагам горното обръщение да се превърне в една своеобразна анкета с
неговите 8 въпроса.Желателно е всеки участник в тренировката да изпрати
отговорите на посочения от организаторите електронен адрес в удобен за четене
файл.Към въпросите може да се добави още:С каква апаратура ,антени и захранване
работихте по време на тренировката,какво беше прохождението ,мнения и предложения
за бъдещите тренировки.
Моето мнение и виждане за проведената тренировка: Първа тренировка след няколкогодишно
прекъсване.Някои,описани от Сашо,отклонения се дължат на елемента "показност" на тази
тренировка.Там присъстваха представители на организации и ведомства,области и общини,
дори чуждестранна делегация и представител на ЕС, пред които трябваше да покажем кои
сме и какво можем за да имаме за в бъдеще някаква възможност да влезем в някоя "класация"
и някой държавен нормативен документ.Предлагам бъдещите тренировки да се провеждат по семпло,
по "стегнато" и да се включват всички елементи на обмена,като преминаване на резервни честоти,
"пренасочване на кореспонденти на други честоти за работа помежду им след като са "докладвали"
на главната станция.УКВ елемент също е препоръчителен но не хаотично а организирано по
области на местно ниво и един представител за връзка с евентуално второ работно място на
главната станция.Подробно ще опиша всичко в писмо-отговор на въпросите до организаторите.
Благодаря на организаторите и домакините за отлично свършената работа и приятната среща.
73

Малко допълнение.
1.Предлагам,с цел популяризиране на този вид дейност и стимулиране на участниците в тренировката
/това е в пълна сила и за всички останали КВ и УКВ състезания/ БФРЛ,като главен организатор,
да издава на всички участници/естествено,след представяне на отговорите на анкетата или
изпращането на отчет за състезанията/ ЕЛЕКТРОННИ ДИПЛОМИ с подходящ дизаин и съдържание.
Бързо,лесно и ефтино.И без това на "дипломно ниво" сме под всякаква критика.Пробив в това отношение
направи Виктор Маринов,LZ1NY, с електронна УКВ диплома, също и LZFF и LZ3GA имат електронен вариант на
издавани от тях дипломи.
2.На срещата се "размахваха" много фотоапарати и камери.Добре ще бъде някъде ,в някой сайт,да се
събере този материал за да бъде общодостъпен. За сега има малки количества във Фейсбук.
73LZ1NPN
Мнения: 89
Регистриран на: 03 дек 2009, 12:03

Re: Обсъждане на радиотренировката от 27.7.2013

Мнение от LZ1NPN » 31 юли 2013, 13:00

LZ1CY написа:Тренировката приключи преди няколко дни. От взелите участие над 50 радиостанции
за сега само от 3 има някакви отзиви и препоръки тук,в темата.Възможно е останалите
да са изпратили информация директно до организаторите но е добре и тук да се прочете
нещо,темата е актуална
73
Добре, моя отзив е:
Според мен радиотренировката изпълни поставените от организаторите цели на 100%.
Дори и да приемем, че беше елемнтарна като свръзка според мен основната и задача беше - "...преброяване на пилците..." - да се видим колко, от къде и кои ще излезем.За първа тренировка от много време насам това беше най-важно.По сложни начини за изграждане на свръзка предполагам ще бъдат отработвани в следващи тренировки .
Важно беше да се види и готовноста за излизане и работа от условия близки "......бойните" :wink:
Мисля, че за първа тренировка активността беше много добра.
Дисциплината на всички участници беше на ниво, което показва отговорен подход към мероприятието.
Относно ПР-а на така проведеното мероприятие нямам никакви забележки - установени са контакти с държавни институци, с представител на европейска институция и с представители на съседни федерации - няма какво да се иска повече.
Подходът за представянето на плана за тренировката, на широко обсъждане тук във форума, намирам за много добър и се надявам да продължи.

Забележки и препоръки относно изминалата тренировка нямам.LZ1FW
Мнения: 873
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Обсъждане на радиотренировката от 27.7.2013

Мнение от LZ1FW » 31 юли 2013, 13:50

LZ1RF 29 Юли 2013, 10:26 написа:

Предлагам на вниманието на всички вариант на материал за резултатите и изводите от тренировката. Нека с обща помощ го допълним и редактираме и БФРЛ го изпрати официално да заинтересованите институции.

Проведена тренировка за действие на радиолюбителска мрежа при бедствия и аварии - 26-27 юли 2013 г. вр. Рожен
"Изводи:
1.Радиолюбителите в България разполагат със стационарни и частично с мобилни, технически средства и капацитет за активно и ефективно участие при осъществяването на надеждни резервни комуникации в случаи на кризи, бедствия и аварии. В тренировката общо са се регистрирали, като доброволци за действия при извънредни ситуации /.......да се разчете точно броя на участвалите и как в приложение/ над 50 радиолюбители от цялата страна. Виж./Приложение 1/

2.Радиолюбителите имат възможност в случай на необходимост, за мобилност при изграждането на локални мрежи в КВ обхвата и предаването на информация по УКВ и КВ до координационен център на БФРЛ, както и директно до комуникационен център на НС „Гражданска защита”, оборудван с радиолюбителска апаратура. За съжаление любителската радиостанция на "Гражданска защита беше закрита.

3.За изграждането на радиолюбителските комуникационни мрежи не е необходимо да се използват значителни средства, тъй като радиолюбителите ползват своя собствена апаратура инсталирана в дома им /някои с възможност за мобилен вариант/, подготовката и преподготовката им е самостоятелна и в случай на нужда могат да бъдат на разположение 24 часа в денонощието.

4.Потвърдена беше ефективността на мрежата на БФРЛ за предаване на информация при условията на радиолюбителски обмен и използване на радиолюбителски позивни, на КВ обхватите. Слабата активност на УКВ, може би се дължи и на факта, че част от репитрите не се използват активно поради изискването апаратурите да са оборудвани с тонални системи за отключването им.

5.Наред с утвърдените канали и способи за връзка, използвани масово от радиолюбителите като SSB и CW се налага необходимостта от създаване на условия за експериментирането на нови съвременни средства за предаването на цифрова информация, директно и/или чрез използването на радиомодемна връзка на КВ и УКВ.

Препоръки:
1.Необходимо е да се положат съвместни усилия от страна на БФРЛ, респективно „Гражданска защита”, БЧК и общинските ръководства по места за поетапно изграждане на радиолюбителски приемо-предавателни центрове, които да бъдат използвани от радиолюбителите в случай на нужда, както и за подготовката на нови радиолюбители - доброволци.Такива центрове като начало могатда бъдат изградени в София и Казанлък.

2.Предвид спецификата на радиолюбителската дейност /радиолюбителите се лицензират от Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ е необходимо БФРЛ със съдействието на общинските ръководства по места и представителите на НС „Гражданска защита” да започне процес на подготовка на нови радиолюбители-доброволци /специално със скаутските организации/ с цел привличането на млади хора и подготовката им за участие в подобни мероприятия в бъдеще.

3.Необходимо е юридически да се регламентира статута на „доброволец” в случаите на кризи, бедствия и аварии. Начините на уведомяване и мобилизация на доброволците, правата и задълженията им при конкретните обстоятелства, както и ангажиментите на държавните институции, свързани с подготовката и преподготовката им.

4.Желателно е в най-скоро време да се организират мероприятия /под формата на експеримент/ за обучение на доброволци-радиолюбители, като в програмите се включи и други направления, като даване на първа медицинска помощ, действия при химическо въздействие или обгазяване и др. В тази връзка е необходимо е да се предприемат действия за подготовка на съответни програми от страна на БФРЛ, общинските отдели по образование и „Гражданска защита” и БЧК.

5.БФРЛ е готова да съдейства, част от служителите в НС „Гражданска защита” по тяхно желание да бъдат подготвени, съгласно изискванията за радиолюбители и получат свой собствен лиценз и позивна.

6.Практическите резултати в упражнението налагат необходимостта от продължаване на експериментите провеждани от радиолюбителите при предаването на цифрова информация директно и чрез използването на модеми на КВ и УКВ, като и за развитието на проект на БФРА и IARU във връзка с работата на тел. 112 и връзкатасевропейския център задействияпри кризи и аварии.

7.С резултатите от тренировката да бъдат запознати писменно или на специална среща в присъствието и на журналисти заинтересованите институции, като ЕК, представители на Парламента, МВР, Общината, БЧК и др."

Този материал би могъл да се доразвие с общи усилия да се подготви и изпрати.
Предлагам Сашо- LZ1FW и Павел - LZ1FY да поемат редакцията. Доказали са, че могат!
73
Милчо - LZ1RF
LZ1FW 29 Юли 2013, 11:15 написа:
Милчо,
надявам се да си пратил документа на LZ3NN преди да го пуснеш във форума...

Забележки по същество:
1. "За съжаление любителската радиостанция на "Гражданска защита беше закрита."
В регистъра на КРС повиквателния знак LZ1KGZ е активен и е на "РАДИОКЛУБ КЪМ ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ГРАЖДАНСКА ЗАЩИТА"

2. "случай на нужда могат да бъдат на разположение 24 часа в денонощието"
Това звучи добре, но далеч не е вярно за всички радиолюбители. Примерно за мен това ще е вярно само в близките 3-4 дена, но като ми свърши отпуската ще спре да е вярно. Няма да си загърбя работата за 24 часа, тя също е важна , включително и при кризи и аварии.
Тук идеята е вярна, остава да се намери по-точна и по-вярна формулировка. Вахта 365x24 е ненужно преувеличено.

3. "част от репитрите не се използват активно поради изискването апаратурите да са оборудвани с тонални системи за отключването им"
Това не е проблем за съвременните носими радиостанции. Време е да забравим за Леновете и Танталите, 2013 година сме все пак.

4. "поетапно изграждане на радиолюбителски приемо-предавателни центрове"
Силата на радиолюбителите е именно независимостта им от утвърдените държавни структури. Ако "приемо-предавателните центрове" работят, това означава, че и останалите държавни комуникационни съоръжения ще работят. Няма нужда да се опитваме да дублираме работата на професионалисти, получанащи заплати в държавни структури. Резултатът вероятно ще бъде само по-голяма бъркотия. Силата на радиолюбителите е това, че те не са на едно място и не зависят и работоспособността на телекомуникационната мрежа. Събиратето им в центрове ще унищожи това предимство.

5. "Сашо- LZ1FW и Павел - LZ1FY да поемат редакцията. Доказали са, че могат!"
Аз съм доказъл, че пиша с множество правописни грешки. Работя по въпроса, ама много ме надценяваш.
Каквото мога аз ще помагам, с дебелата изрична уговорка, че не искам и няма да заемам абсолютно никаква изборна или почетна позиция където и да било.

73, Сашо
LZ1RF » 29 Юли 2013, 13:11 написа: Сашо, здрасти...
Хайде по ред:
1. Не съм пратил материала на Виктор, пускам го първо тук. Да се обработи да има консенсус и БФРЛ да го изпрати. Ако го изпратя на Виктор това означава, само Виктор да го редактира, а на мен ми се струва, че ако участват повече хора ще бъде по-добре. Например според мен би било добре този материал да бъде погледнат и от Румен Гечев - LZ1MS, който в момента е член и на Парламента ни, а значи и наше лоби там. Освен всичко друго Виктор Ценков, като председател на БФРЛ според мен за периода в който е председател е "пръв сред равни" и най-добре би било да изразява наложилото се общо мнение. Така е при демокрацията. Не уличната. Затова предлагам да обсъдим материала и да му го подготвим на Виктор, а той от името на организацията да го предостави на институциите. Защото БФРЛ е също институция, каквато е била преди, каквато ще си остане и след Виктор Ценков. Надявам се, че той приема тези мои думи и няма да се сърди. Което разбира се не означава, че той не може да се включи в обсъждането на материала, разбира се.
2. Станцията на "Гражданска защита" е в регистъра но не работи. Навремето там беше LZ1WE - Тодор. Сега май няма радиолюбители.
3. За 24 часа имам предвид това което са правили колегите от Кърджали в Турция. 24 часово дежурство не означава да се носи само от един човек.
4. За репитрите може да се окаже, че ще се използват и тантали и ленове. Още повече че част от съвременната китайска апаратура е без възможност за тонално повикване, което я прави неизползваема при репитри какъвто е този на Петрохан.
5. Приемо - предавателните центрове се има предвид това което беше на Рожен - главната станция. Идеята беше мобилни групи да събират информация от мястото на събитието да я предоставят на главния център който от своя страна да я предоставя на ГЗ и 112 чрез използването включително и на цифрови методи. Тези центрове ще са напълно автономни. Казанлък се има предвид, че е в центъра на България, а и имат добра антенна система.
6. С Павката не ви надценявам. И двамата сте пунктуални и систематични. Просто за тази задача ще са необходими 5-6 дена да кажем до края на тази седмица. Нека всеки си даде предложенията и да се обобщят.

73
МилчоLZ1FW
Мнения: 873
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Обсъждане на радиотренировката от 27.7.2013

Мнение от LZ1FW » 31 юли 2013, 19:48

Обратна връзка за проведената на 27.07.2013 радиотренировка „Рожен-2013”

call: LZ1FW
QTH: KN12RG
село Говедарци, 1200 метра над морското равнище
RIG: KB - Yaesu FT450D, 100W, захранване от акумулатор 75 Ah, антена LW, външен антена тунер
УКВ - Yaesu FT60E с два комплекта резервни батерии, VX6E
PMR 446 MHz - два броя SilverCrest TwinTalker 4810 (Лидъл)
CB 27 MHz - възможност само за слушане
всичката апаранура работи независимо от електрическата мрежа 220V/50Hz

1. Вашите мнения ,оценки, предложения и препорьки за проведената тренировка на 27.07.2013 г.
Радиотренировката мина добре, аз съм доволен от чутото и наученото.
Препоръката ми е да не се плаща данък "показност" и да се работи по-стегнато.

2. Необходимо ли е кьм БФРЛ да бьде изградена постоянно действаща структура за участие в реални действия, при вьзникване на бедствия и аварии на регионално и национално равнище?
В момента е твърде рано: в БФРЛ няма работещ мениджър за ръководенe на действия при кризи и образуването на такава структура в момента ще бъде само на хартия.
И в бъдеще ще е много спорно дали тази структура да е "постоянно действаща" или да се състави списък с хора, които реално могат да работят в аварийни условия и ясно да се регламентират процедури за тяхното активиране и за комуникацията помежду им.


3. В изградените радиоклубове по места, членове на БФРЛ, в сьстояние ли са да бьдат сьздадени групи, разполагащи с човешки и технически ресурс за действия на общинско равнище?
Не. Малко от радиоклубовете на БФРЛ са локализирани в рамките единствено на една община. Няма смисъл да се гради нещо на база изключения.

4. Вьв врьзка с провеждането на националната конференция на БФРЛ (есента) в избора на нов УС дали трябва да бьде избран член с дeлeгирани права и персонална отговорност да рьководи „секция” или „направление бедствия и аварии„ кьм УС?
Да. Нещо повече - в момента БФРЛ няма работеща структура за действия при бедствия и аварии кьм УС. Още от сега следва да започне подбора на кандидати, които имат и желанието и възможностите за организация на тези дейности.
Абсолютно необходимо качество за всички кандидати следва да бъде компютърна грамотност, достъп до Интернет и желание да се включват в объждания на теми във форума на БФРЛ или на друго предварително определено място в интернет пространството.

5. Според Вас как и какви форми на подготовка и обучение трябва да се провеждат с участниците в такава структура в БФРЛ?
(Грьцката федерация провежда ежемесечно об учение и подготовка на любителите, включително и спортни сьстезания, грьцката национална банка им е отпуснала финансови средства , в размер на 50,000 евро за обучение и подготовка, по спечелен от тях проект)

а) на първо място - курс по първа медицинска помощ. Наивно е да си мислим, че при реални нещастия само ще си бърборим по радиостанциите.
б) на второ място - да самоорганизираме нещо като обмен на опит за походни антени, захранвания
в) на трето място - курс по приложими в България съвременни радиолюбителски комуникации - цифрови методи за предаване на данни, приложение на APRS и т.н.

6. Какво е Вашето виждане относно вьзможността да бьдат сьздадени мобилни групи кьм БФРЛ, екипирани и оборудвани сьс свьрзочна апаратура и имущество, които в пострадалите райони да изграждат сврьзка на КВ и УКВ, включително и монтиране на локални ретранслатори, от които да изльчват реална явна информация до оторизирани дьржавни органи и институции?
Положително. Но в някой момент все някога следва да се определят кои са тези "оторизирани дьржавни органи и институции", каква информация ще минава през нас и кой ще я приема (предава) от (на) радиолюбителите от двете страни на радиотрасето.

7. Необходимо ли е провеждането на други радиотренировки с учебна цел на различни видове работа (CW, FM, RTTY)? Ако е необходимо, то колко пъти годишно?
определено е необходимо. Периодичността да не бъде по-честа от три месеца - примерно всеки сезон на годината.

8. Как оценявате действията на главната радиостанция и мнението Ви за работата на водещите оператори?
Нормално работеха, като се има предвид стреса от многото гости, фотоапарати, камери.

Би било добре, ако споделите ваши мнения и по вьпроси, които не са вписани в обрьщението, но по сьщество отразяват темата.
а) При бъдещи тренировки задължително да се предава QTH локатор. В реални случаи ще се предават географски координати. Трябва да свикваме.
б) По време на тренировките всеки трябва да изговаря ясно и напълно своя повиквателен знак и този на кореспондента си поне в началото на обмена. Да не се допуска комуникация с лични имена. Хуморът по време на радиообмен може да ни излезе солено, ако някой не го разбере - нека го избягваме.
в) По време на радиотренировките участниците да не предават, без изрично да бъдат повикани. Всякакви предавания от сорта на "QSY" или "Частота занята" да се правят единствено от водещата радиостанция.
г) колкото може повече участници да записват участието си и после да споделят записите. Важно е човек да се чуе как звучи "отстрани". По този начин ще се помогне и на анализа на радиотренировките.
д) До този момент няма данни IARU да е уведомено за проведената тренировка. Лично аз смятам това за ОГРОМЕН пропуск.
е) Българските радиолюбители да поработят върху себе си и да момислят как най-удачно да споделят мнения и вълнания по повод на подобни събития. Мненията да са по същество, а не да се обсъждат странични теми или качества на дадени личности.
з) Трябва на видно място да се обявят честоти за непрекъснато прослушване и присъствие на тях на български радиолюбители - примерно 3764 или 3785 и 7164 кHz на КВ, симплексни честоти 145500 и 433500 кНz. На същото място трябда да има кратка и ясна инструкция какво се прави ако се чуе зов за помощ. Не казвайте, че е ясно за всички... достатъчно е един да не знае и по закона на Мърфи ще се случи точно на него.

Обратната връзка е изпратена по мейл до LZ1VQ (lz1vq@abv.bg)LZ1DJ
Мнения: 135
Регистриран на: 15 окт 2009, 11:24
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Обсъждане на радиотренировката от 27.7.2013

Мнение от LZ1DJ » 31 юли 2013, 22:21

Обратна връзка за проведената на 27.07.2013 радиотренировка „Рожен-2013”

call: LZ1KCO - op. LZ1DJ
QTH: KN21JQ параклис "Св. Неделя" 1750 метра над морското равнище.
RIG: KB - ICOM706MKII 5- 100W, захранване от акумулатор 75 Ah, + бензинов агрегат 700 вата, антена inv "V" за 3.5, 7, и 14 мхц, http://translate.google.com/translate?h ... G483външен антена тунер.
УКВ - Yaesu FT60E с два комплекта резервни батерии, UV-X4 с възможност да предава и приема PMR честоти + KENWOOD TM-V71A DUAL BAND 2x50 W с възможност за мобилен репитер, ант. SG7500.http://www.walcottcb.com/diamond-sg7500 ... -1825.html
Ant. 5/8 L 50 MHz by ON6MU home made http://translate.google.com/translate?h ... FA_bgBG483
CB 27 MHz - предаване и приемане AM и FM. Широк WFM с възможност да слуша националните FM радиопрограми.
Автомобил: "FORD - SIERRA" 1.8 бензин и пропан-бутан.
Апаратурата може да работи и от електрическата мрежа 220V/50Hz със стабилизиран 13.8 волта 25 амперов токоизправител.

През цялото време на тренировката станциите от страната бяха с оценка от 58 до 59 без никакви смущения. Сигнала на главната станция, поне при мене, беше с влошено качество, може би от близкото разстояние, около 100 метра !!! Радиодисциплината, според мен, беше на необходимата висота, което говори за съзнанието на колегите.
За в бъдеще тези радиотренировки е препоръчително да се проведат както на FM така и вмъкнато CW. От горчив опит знам, че CW-то ни спаси по време на земетресението в Р. Турция през 1999 г. за да можем вярно да предадем радиограмите от Истанбул до Кърджали. http://youtu.be/eRggdBecFYY

На всички колеги желая успех и висок професионализъм !
Обратната връзка е изпратена по мейл до LZ1VQ (lz1vq@abv.bg)

73 LZ1DJ
Прикачени файлове
PB260776.JPG
(1.32 MiB) Все още не е свален
P7300302.JPG
(1.39 MiB) Все още не е свален
P9210533.JPG
(1.12 MiB) Все още не е свален
P7300314.JPG
(1.15 MiB) Все още не е свален
Последна промяна от LZ1DJ на 01 авг 2013, 23:39, променено общо 1 път.LZ4ZD
Site Admin
Мнения: 380
Регистриран на: 30 авг 2006, 12:30
Местоположение: Шумен
Контакти:

Re: Обсъждане на радиотренировката от 27.7.2013

Мнение от LZ4ZD » 01 авг 2013, 10:25

call: LZ2KSC/1
QTH: KN21JQ, параклис "Преображение Господне", вр. Свети Дух (1783м.), KN21JQ
RIG: Yaesu FT-857D, 10W, захранване акумулатор 38Ah, антена - Dipole за 40м вдигнат на 4 метра над земята)

Оператор бях аз, като освен мен участваха и 6 момчета скаути от скаутския радиоклуб. С нас беше и мой колега (който не е радиолюбител), който също взе участие. Общо 8 човека.
Преди да започне тренировката имахме кратко колебание дали да останем при главната станция (LZ1BFR) или да се качим на върха, който се намира на около 1800метра западно от позицията на главната станция. Докато вървяха интересни разговори времето напредна и се оказахме в ситуацията на закъсняващи ... Въпреки това, взехме решение да се изнесем на върха.
Наложи се аз с моята кола да се кача първи, втората кола все пак успя да се качи, а третата остана паркирана долу в ниското.
Антената беше разпъната за много кратко време и буквално в първите секунди бяхме готови за работа. Едната страна на дипола беше вдигнат на телескопичната мачта на височина около 4м., другата страна временно вързана на около 2м. за параклиса. Между двете повиквания на LZ1BFR щяхме да вдигаме втората мачта.
Изображение
Изображение

Първата проба на 40м. показа, че антената е с добро КСВ и работи нормално.
Неприятното дойде в момента на първия рапорт. КСВ метъра на радиото съобщи High SWR и на момента ми стана ясно, че има проблем, но дадох рапорт за който получих оценка 57.
Веднага последва преглед на антената. Проблема се откри почти веднага. Жилото на коаксиала и рамото на дипола нямаха връзка. Практически работехме без антена.
Изображение
Ремонтирахме с допълнителна жица.
След това вдигнахме и втората мачта. Оказа се, че поради опъването, скъсаната страна на антената е започнала отново да се издърпва и пак се е прекъснала. Когато дойде време за втория рапорт, антената пак беше прекъсната и предадохме грамата "без антена" или там каквото успяваше да излъчи. В крайна сметка я оправихме чак за финала, като прекарахме прекъснатата страна и през третата дупка, така успяхме да се включим "както трябва" само за финалните думи.
Изводите: Тренировката беше много полезна - видяхме как може да се издъни техниката, въпреки, че беше проверена предварително. Имахме и резервна антена (Dunax GPN-4B), но не я вдигнахме, с идеята че ремонта на скъсаната антена е бил успешен ...

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

ИзображениеLZ1DJ
Мнения: 135
Регистриран на: 15 окт 2009, 11:24
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Обсъждане на радиотренировката от 27.7.2013

Мнение от LZ1DJ » 01 авг 2013, 10:57

Здравей Злати. Всичко е окей. Ако беше използвал и третия отвор на плочката за антената да се получи вълнообразно пъхане на червения проводник, нямаше да имаш кахъри хи хи Обикновено на такива отвори с диаметър малко по-голям от Ф на проводника се прави много малък фрезенк, или изобщо не се прави за да има по-голямо задържане на проводника. Струва ми се, че и жилото на фишката не е запоено, поне така се вижда. Коаксиалния кабел по същия начин се прекарва и колкото повече се опъва, повече се стяга и няма нужда от такова укрепващо въже. 73 Успех.

LZ1DJ Коста.
Последна промяна от LZ1DJ на 01 авг 2013, 15:41, променено общо 3 пъти.LZ4ZD
Site Admin
Мнения: 380
Регистриран на: 30 авг 2006, 12:30
Местоположение: Шумен
Контакти:

Re: Обсъждане на радиотренировката от 27.7.2013

Мнение от LZ4ZD » 01 авг 2013, 11:09

Точно така направихме за финал - прекарах жицата и през третия отвор и повече не се измъкваше. Двата свободни отвора са оставени по принцип за въже, което да дръжи плочката и да не се опъва коаксиалния кабел.

Всички снимки от мероприятието, тук:
https://picasaweb.google.com/117341796451657831396/2013lz1fy
Мнения: 705
Регистриран на: 03 дек 2012, 10:44

Re: Обсъждане на радиотренировката от 27.7.2013

Мнение от lz1fy » 05 авг 2013, 19:14

Малко кадри от базовата станция и обстановката около нея!

http://www.youtube.com/watch?v=EEEm2_6P ... e=youtu.beLZ4ZD
Site Admin
Мнения: 380
Регистриран на: 30 авг 2006, 12:30
Местоположение: Шумен
Контакти:

Re: Обсъждане на радиотренировката от 27.7.2013

Мнение от LZ4ZD » 06 авг 2013, 11:42

Видео и от мен. Предстои и обработката и пускането на още видео от нашата позиция по време на тренировката.

http://www.youtube.com/watch?v=D_UOkrP7UCclz1fy
Мнения: 705
Регистриран на: 03 дек 2012, 10:44

Re: Обсъждане на радиотренировката от 27.7.2013

Мнение от lz1fy » 06 авг 2013, 12:41

Последна промяна от lz1fy на 07 авг 2013, 02:50, променено общо 1 път.lz1fy
Мнения: 705
Регистриран на: 03 дек 2012, 10:44

Re: Обсъждане на радиотренировката от 27.7.2013

Мнение от lz1fy » 06 авг 2013, 13:41

Малко снимки от Виктор (LZ1NY).....


https://plus.google.com/photos/11364832 ... banner=pwalz1kz
Мнения: 300
Регистриран на: 31 авг 2006, 14:24
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: Обсъждане на радиотренировката от 27.7.2013

Мнение от lz1kz » 06 авг 2013, 15:51

Нещо от Хамериканците - ARES - http://www.arrl.org/ares-manual
Като обобщение от тренировката:
В стационарни условия, KN22QP - Крън, трансивер YAESU FT747 на 13v/20А мрежов импулсен изправител. Антена - 1/3 от FD-3( реално - като парче жица с неопределени параметри), настройвана през трансмач (Т-схема). Високо и стабилно ниво на QRN - почти на S8-S9. 90% 0т станциите се чуваха над нивото, понякога говора беше като замазан, т.е. лоша разбираемост, и ако се налагаше да записвам данни надали бих приел и 50% от информацията. Колебая се дали QRN беше локален или от друг, по високоразположен източник, но пречеше определено. Водещата станция се приемаше стабилно, без проблеми, отлична разбираемост, но когато започна изказването на Виктор в края всичко се загуби в някаква буря от смущения - или говореше слоабо пред микрофона, или нещо стана с настройките.
По реда на въпросите от анкетата:
1. Положително. Тренировката даде много материал за обсъждане и бъдещи действия.
2. Да, но поне на първо време само като методически орган с цел обучение, с финансов план за организиране на тренировъчни сборове и мероприятия като това.
3.Не.
4.Да.
5. Кратки вътрешни неприсъствени сборове - дни на активност в удобни дни и часове, например през уикендите FM-активност с предаване на QTH-локатора - така всеки ще запамети локатора на своите неделни излети. Пък и това си е повод да си разгърнем техниките в извънградски условия...
6.Нямам мнение. Нямам ресурс да участвам в такава група.
7. Да - примерно два пъти годишно, а защо не и присъствени?
8.Много добро!

Пожелавам това да е първата от многото такива тренировки - съчетава полезното с приятното!
73!


"Безжичният телеграф не е труден за разбиране. Обикновеният телеграф прилича на много дълга котка. Дърпате опашката в Ню Йорк и тя измяуква в Лос Анджелис. Безжичният е същото нещо, но без котката."
А.Айнщайн

LZ3GH
Мнения: 36
Регистриран на: 27 яну 2008, 22:22
Местоположение: гр.Нова Загора
Контакти:

Re: Обсъждане на радиотренировката от 27.7.2013

Мнение от LZ3GH » 07 авг 2013, 08:20

Малко снимки и от мен. Двамата с LZ3NF (Ники) бяхме до село Бероново на брега на река Камчия. Радиото беше TS-430S, антената Фукс и захранването акумулатор + 120W слънчев панел. Както се казва - съчетаване на полезното с приятното. Всичко това се случи със люберзното съдейсвтие на нашите съпруги, за което много сме им благодарни. Да не забравим и най-малкия радиолюбител - сина на LZ3NF - Гошко. Много сме доволни от радиотренировката и догодина ще бъдем пак на линия!

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/ ... 8450_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/ ... 5719_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/ ... 3651_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/ ... 1575_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/ ... 8369_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/ ... 0425_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/ ... 2033_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/ ... 5252_n.jpg


Георги Влаев

LZ4ZD
Site Admin
Мнения: 380
Регистриран на: 30 авг 2006, 12:30
Местоположение: Шумен
Контакти:

Re: Обсъждане на радиотренировката от 27.7.2013

Мнение от LZ4ZD » 07 авг 2013, 12:56

Качих цялото видео от тренировката в 6 части като плейлиста:

http://www.youtube.com/watch?v=D_UOkrP7 ... 1jfRXQA6xAlz1kz
Мнения: 300
Регистриран на: 31 авг 2006, 14:24
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: Обсъждане на радиотренировката от 27.7.2013

Мнение от lz1kz » 14 авг 2013, 09:13

Имам следното предложение за следващи "тренировки":
1.Организиране на FM "тренировка" по условия на национален ден на активност на симп-лексните канали на VHF/UHF честотите с класация на мобилни/стационарни (до 50 вата) и портативни/преносими (до 5 вата) радиа, без използване на ретранслатори. Такива се провеждаха редовно преди години, но напоследък се вкараха в регулярните УКВ състезания "Ден на радиото" и "Полеви ден". Това би било повод за излети на открито - каква по-голяма "тренировка" от един пикник в природата с всичките му елементи на бедствие от семеен характер... :D .
2. КВ-QRP(!) полеви ден с организиране на "присъствена група" и участие на всички останали КВ стационарни и полеви станции от страната на условията на обикновено 3-4 часово състезание - CW/SSB. 40м обхвата е идеален за целта на една такава лятна "уикенд" активност.
Имам ли съмишленици, за да обсъдим условията?


"Безжичният телеграф не е труден за разбиране. Обикновеният телеграф прилича на много дълга котка. Дърпате опашката в Ню Йорк и тя измяуква в Лос Анджелис. Безжичният е същото нещо, но без котката."
А.Айнщайн

LZ1CY
Мнения: 629
Регистриран на: 30 авг 2006, 11:13
Местоположение: Пловдив

Re: Обсъждане на радиотренировката от 27.7.2013

Мнение от LZ1CY » 14 авг 2013, 11:26

Продължението на темата и въпросите ,повдигнати от Влади,са актуални,интересни и може би
полезни за организаторите и ръководителите на бъдещи тренировки.Ще си позволя да изложа
моето виждане по тези и други въпроси.По въпрос № 1 - включването в условията на нашите
УКВ състезания възможноста да се работи и на ЧМ е също един вид тренировка за използващите
само ЧМ вид работа.Това са 2-3 добри тренировки в годината,съответно при желание и възможност
проведени със съответните емоции сред природата.За да се направи отделно състезание трябва
Организация,Организация,средства,спонсори и т.н. По скоро трябва да бъде проведена подходяща
тренировка /или тренировки/ през националните репитри /защо не и през местните/ за да се уточни
район на покритие,годност за работа и т.н. като за целта само една станция от съответния район,
"нарочена" за главна ще има право да "щрака" репитера а другите ще спазват радиодисциплина и
ще се обаждат само при повикване.За различните репитри трябва да бъде в различни дни.
По въпрос № 2. КВ присъствено състезание с малка мощност тип присъствено-задочно. Всяка година
се провежда присъствено КВ състезание с не много малка мощност.Ако едно такова състезание се
превърне и в присъствено-задочно се усложнява много отчитането на крайните резултати.Преди 25
години се провеждаха перфектни присъствени КВ състезания с малка мощност.Може би много хора
си пазят ,поне от носталгия, малките стари кутии но те бяха на 80 метровия обхват и работеха само
на телеграфия.Сега има много "лъскави" кутии с малка и не много малка мощност.Не всеки има
апаратура само за малка мощност а тези,които могат да използват апаратурата с по голяма мощност,
чрез копчето за регулиране на мощността,ако не всички то повечето от тях ще се "изкушат" да "бутнат"
копчето малко по надясно. И отново не на последно място Организация,Организация,средства,спонсори.
Интересна идея е използването и съчетаването на радиолюбителските срещи през годината за провеждане
на такива мини състезания,вместо /на част от тези срещи/ да ходим само заради битпазара.
Надявам се с участието в разискванията на повече колеги да помогнем на организаторите на тренировките,
много полезни и лесно осъществими идеи могат да се получат при една обширна дискусия.
73


LZ1CY

LZ1FW
Мнения: 873
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Обсъждане на радиотренировката от 27.7.2013

Мнение от LZ1FW » 14 авг 2013, 19:57

При радиотренировка на FM не трябва да има класации и категории. Следва да се използват единствено ръчни радиостанции с мощност до пет вата. Използването на мобилни радиостанции с мощност по-голяма от 5W неминуемо ще предизвика конфликт - те не са разрешени за клас 2. А нали това бе една от целите на включването на FM - да участват повече млади радиолюбители.

Ако не се ползват репитри радиотренировката на FM ще се превърне в радиолюбителски среща - участниците следва да се намират в един и същи географски район.

За всички участници в радиотренировката трябва да има нещо като грамота или нещо за спомен. Въпроса за спонсори под една или друга форма е много съществен.

На къси вълни ако ще правим нов полеви ден ще е едно, а ако ще провеждаме периодични радиотренировки - друго. Повтарям - при радиотренировка не бива да има надпревара между участниците. При радиотренировката основното е обучение и обмяна на опит, при състезанието самата му природа не толерира обучение на съперниците - било отделни хора или цели отбори.

73, Сашо
lz1kz написа:Имам следното предложение за следващи "тренировки":
1.Организиране на FM "тренировка" по условия на национален ден на активност на симп-лексните канали на VHF/UHF честотите с класация на мобилни/стационарни (до 50 вата) и портативни/преносими (до 5 вата) радиа, без използване на ретранслатори. Такива се провеждаха редовно преди години, но напоследък се вкараха в регулярните УКВ състезания "Ден на радиото" и "Полеви ден". Това би било повод за излети на открито - каква по-голяма "тренировка" от един пикник в природата с всичките му елементи на бедствие от семеен характер... :D .
2. КВ-QRP(!) полеви ден с организиране на "присъствена група" и участие на всички останали КВ стационарни и полеви станции от страната на условията на обикновено 3-4 часово състезание - CW/SSB. 40м обхвата е идеален за целта на една такава лятна "уикенд" активност.
Имам ли съмишленици, за да обсъдим условията?Отговори