Стрелкова система за измерване на ампери ток
Стрелкова система за измерване на ампери ток
Здравейте,
Следващата седмица съм решил да си купя малка стрелкова система за измерване на ток на фотоволтайчен панел. Има два варианта в каталога на магазина: с шунт и без шунт.
Въпроса ми е каква е разликата.
Благодаря
Следващата седмица съм решил да си купя малка стрелкова система за измерване на ток на фотоволтайчен панел. Има два варианта в каталога на магазина: с шунт и без шунт.
Благодаря
Re: Стрелкова система за измерване на ампери ток
Измерването на ток става с амперметър. Ако токът, който ще мерим, е по-голям от максималния ток, който може да измери амперметъра то паралелно на него се свързва активно съпротивление наречено шунт.
На първо четене е важно да знаеш какъв максимален ток ще мериш и по това да подбереш амперметъра. Дали ще е с външен шунт или не според мен не е толкова важно.
На първо четене е важно да знаеш какъв максимален ток ще мериш и по това да подбереш амперметъра. Дали ще е с външен шунт или не според мен не е толкова важно.
lz1mak написа:Здравейте,
Благодаря
колега, здравей !
в общият случай, обява от типа "БЕЗ ШУНТ" ще рече - или няма разграфена скала, или същата е за максимален ток от няколко µA.
ако обаче скалата на системата е оразмерена за по-висока максимална стойност, най-вероятно шунтът е бил прекъснат или изчезнал по някаква причина, т.е. уж няма да ни искат пари за него, но пък ще трябва сами да си го подбираме ...
тук подходите са два :
1. разграфената скала ни устройва като обхват и стойност на едно деление, остава ни да подберем шунта;
2. самата система е определяща (размер, дизайн, модел, начин на закрепване и т.н.), остава ни да изберем шунта според максималната стойност, която ще мерим, да мащабираме съществуващата скала (действителната стойност, разделена на показанието на стрелката), или направо да отпечатаме и залепим нова актуална скала зад стрелката;
продавано "С ШУНТ" предполага, че нещата са заводски калибровани, т.е. монтираме, свързваме и сме в боя.
и в двата случая, ако става дума за DC, добре е да добавим и филтриращ кондензатор 1-10 nF паралелно на шунта.
(ако някой преди нас не го е направил вече)
успех !
73,
Любо
в общият случай, обява от типа "БЕЗ ШУНТ" ще рече - или няма разграфена скала, или същата е за максимален ток от няколко µA.
ако обаче скалата на системата е оразмерена за по-висока максимална стойност, най-вероятно шунтът е бил прекъснат или изчезнал по някаква причина, т.е. уж няма да ни искат пари за него, но пък ще трябва сами да си го подбираме ...
тук подходите са два :
1. разграфената скала ни устройва като обхват и стойност на едно деление, остава ни да подберем шунта;
2. самата система е определяща (размер, дизайн, модел, начин на закрепване и т.н.), остава ни да изберем шунта според максималната стойност, която ще мерим, да мащабираме съществуващата скала (действителната стойност, разделена на показанието на стрелката), или направо да отпечатаме и залепим нова актуална скала зад стрелката;
продавано "С ШУНТ" предполага, че нещата са заводски калибровани, т.е. монтираме, свързваме и сме в боя.
и в двата случая, ако става дума за DC, добре е да добавим и филтриращ кондензатор 1-10 nF паралелно на шунта.
(ако някой преди нас не го е направил вече)
успех !
73,
Любо
73,
Любо
Любо
Благодаря за отговора.LZ1FW написа:Измерването на ток става с амперметър. Ако токът, който ще мерим, е по-голям от максималния ток, който може да измери амперметъра то паралелно на него се свързва активно съпротивление наречено шунт.
lz1mak написа:Здравейте,
Благодаря
Тока в моя случай със сигурност е под 1А, избрах системка с максимален ток 1.5А, така ще има по-добра нагледност по скалата.
Ще опитам да прикача снимка. Поръчах системката, ако всичко е наред във вторник е при мен.
Възниква ми и втори въпрос: самата системка трябва да има собствена консумация на енергия нали?
Важно е преди да започнеш да го ползваш амперметъра да уточним въпроса за максималния ток. В интернет видях следната обява
https://vikiwat.com/product/18222/amper ... 60-mv.html
там пише "ВАЖНО: ВЪНШНИЯТ ШУНТ НЕ Е ВКЛЮЧЕН В ЦЕНАТА И СЕ ЗАКУПУВА ОТДЕЛНО. Свързването на уреда без външен шунт ще доведе до неговата повреда." Виж какво е писал Любо по-горе. Важно е да уточним дали ако на скалата на уреда пише 1.5A дали това наистина е максималния ток измерван от уреда във вида в който ще го получиш. Не е зле да уточниш това с продавача. Иначе системата ще изгори или ще й огънеш стрелката.
Сега на въпроса. Амперметърът от твоята картинка е магнитоелектрически. Вижда се от "подковата" (втория символ долу отляво). Тези амперметри се състоят от постоянен магнит в магнитното поле на който е поставена въртяща се рамка с намотан върху нея проводник. През този проводник протича измервания ток. Рамката има съпротивление. Ако приемем, че съпротивлението на намотката е 900 ома при максимален ток на системата 100 микро Ампера, то консумираната от амперметъра мощност ще бъде 9 микро Вата. Това е толкова малко, че на практика може да се пренебрегне.
https://vikiwat.com/product/18222/amper ... 60-mv.html
там пише "ВАЖНО: ВЪНШНИЯТ ШУНТ НЕ Е ВКЛЮЧЕН В ЦЕНАТА И СЕ ЗАКУПУВА ОТДЕЛНО. Свързването на уреда без външен шунт ще доведе до неговата повреда." Виж какво е писал Любо по-горе. Важно е да уточним дали ако на скалата на уреда пише 1.5A дали това наистина е максималния ток измерван от уреда във вида в който ще го получиш. Не е зле да уточниш това с продавача. Иначе системата ще изгори или ще й огънеш стрелката.
Сега на въпроса. Амперметърът от твоята картинка е магнитоелектрически. Вижда се от "подковата" (втория символ долу отляво). Тези амперметри се състоят от постоянен магнит в магнитното поле на който е поставена въртяща се рамка с намотан върху нея проводник. През този проводник протича измервания ток. Рамката има съпротивление. Ако приемем, че съпротивлението на намотката е 900 ома при максимален ток на системата 100 микро Ампера, то консумираната от амперметъра мощност ще бъде 9 микро Вата. Това е толкова малко, че на практика може да се пренебрегне.
lz1mak написа: Тока в моя случай със сигурност е под 1А, избрах системка с максимален ток 1.5А, така ще има по-добра нагледност по скалата.
Ще опитам да прикача снимка. Поръчах системката, ако всичко е наред във вторник е при мен.
Възниква ми и втори въпрос: самата системка трябва да има собствена консумация на енергия нали?
при задаването на такъв въпрос, смятам че е добре, преди въпросния вторник, да хвърлим едно око поне на най-популярното по въпроса :LZ1MAK написа: ... Възниква ми и втори въпрос: самата системка трябва да има собствена консумация на енергия нали? ...
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0 ... 1%8A%D1%80
и да запомним, че :
- амперметърът се включва серийно във веригата (отделния клон), чийто ток ще мери;
- амперметърът има поляритет. ако същият се свърже в грешна посока, стрелката ще се отклонява наляво и взависимост от силата, съществува риск да бъде изкривена. същият ефект може да се получи при неоразмерен шунт (или липса на такъв), както и при свързавне на амперметъра паралелно на източника;
- токът, протичащ през амперметър, допълнително оразмерен за големи токове, е малка част от общият ток. останалото протича през шунта, който трябва физически да осигурява това (като сечение) за неограничен период;
- амперметърът има ниско вътрешно съпротивление, по-малко от 1 Ом. следователно, падът на напрежение върху оразмерения амперметър (с включения паралелно на него шунт) е пренебрежимо малък;
...
без да претендирам за точност, по мои сметки шунтът за 1.5А на конкретната система ще трябва да е около 40 милиОма. трудно е да бъде измерен с омметър от нисък клас.
за сигурност, препоръчвам проверка преди монтажа. за целта са нужни една батерия 1,5V (без значение АА или ААА) и два резистора - 22 Ома и 22 КОма (PTH, произволна мощност).
при включване на 22К, токът е около 70 µA, или :
1. ако няма шунт, стрелката ще забива в крайно дясно положение, но няма опасност от дефект;
2. ако има шунт, стрелката изобщо няма да стига до първото деление. само в този случай, можем да преминем към смяна на резистора с 1000 пъти по-малък, за проверка на скалата - около 65-70 mA, взависимост от текущия заряд на батерийката.
73,
Любо
73,
Любо
Любо
LZ6AJ и LZ1FW,
Сърдечно ви благодаря за информацията и съветите. Научих нещо ново и се радвам, може и да не изглежда голяма работа, но аз се кефя. Всяко зрънце знание ми е добре дошло.
Като доставят системката ще направя теста с батерията АА и съпротивлението, после ще споделя.
Искам да замервам тока на малък фотоволтаичен панел, запоих десетнина елемента за върху таблото на автомобила, докато е на паркинг да зарежда батерия. Ще ми е иинтересно да го засека какъв ток генерира.
Още веднъж благодаря
Марин, /1Благоевград
Сърдечно ви благодаря за информацията и съветите. Научих нещо ново и се радвам, може и да не изглежда голяма работа, но аз се кефя. Всяко зрънце знание ми е добре дошло.
Като доставят системката ще направя теста с батерията АА и съпротивлението, после ще споделя.
Искам да замервам тока на малък фотоволтаичен панел, запоих десетнина елемента за върху таблото на автомобила, докато е на паркинг да зарежда батерия. Ще ми е иинтересно да го засека какъв ток генерира.
Още веднъж благодаря
Марин, /1Благоевград
При твоето приложение системката практически няма консумация на енергия.lz1mak написа:Възниква ми и втори въпрос: самата системка трябва да има собствена консумация на енергия нали?
Тя се състои от една бобинка към която е прикрепена стрелката и може да се завърта м/у едни магнити. Има и две спирални пружинки, които фиксират положението и така, че стрелката да е на "0". Като протече ток през бобината се създава ел.магнитно поле, което си взаимодейства с магнитите и кара бобината (заедно със стрелката) да се завърти около оста си, преодолявайки реакцията на пружинките. Завъртането е правопропорционално на тока протичащ през бобината.
73 Боян
Здравей Любо,LZ6AJ написа:при задаването на такъв въпрос, смятам че е добре, преди въпросния вторник, да хвърлим едно око поне на най-популярното по въпроса :LZ1MAK написа: ... Възниква ми и втори въпрос: самата системка трябва да има собствена консумация на енергия нали? ...
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0 ... 1%8A%D1%80
и да запомним, че :
- амперметърът се включва серийно във веригата (отделния клон), чийто ток ще мери;
- амперметърът има поляритет. ако същият се свърже в грешна посока, стрелката ще се отклонява наляво и взависимост от силата, съществува риск да бъде изкривена. същият ефект може да се получи при неоразмерен шунт (или липса на такъв), както и при свързавне на амперметъра паралелно на източника;
- токът, протичащ през амперметър, допълнително оразмерен за големи токове, е малка част от общият ток. останалото протича през шунта, който трябва физически да осигурява това (като сечение) за неограничен период;
- амперметърът има ниско вътрешно съпротивление, по-малко от 1 Ом. следователно, падът на напрежение върху оразмерения амперметър (с включения паралелно на него шунт) е пренебрежимо малък;
...
без да претендирам за точност, по мои сметки шунтът за 1.5А на конкретната система ще трябва да е около 40 милиОма. трудно е да бъде измерен с омметър от нисък клас.
за сигурност, препоръчвам проверка преди монтажа. за целта са нужни една батерия 1,5V (без значение АА или ААА) и два резистора - 22 Ома и 22 КОма (PTH, произволна мощност).
при включване на 22К, токът е около 70 µA, или :
1. ако няма шунт, стрелката ще забива в крайно дясно положение, но няма опасност от дефект;
2. ако има шунт, стрелката изобщо няма да стига до първото деление. само в този случай, можем да преминем към смяна на резистора с 1000 пъти по-малък, за проверка на скалата - около 65-70 mA, взависимост от текущия заряд на батерийката.
73,
Любо
обещах да пиша като пристигне системката.
Направих опита с батерията и двете стойности съпротивления. Резултата се покрива напълно с направените от теб прогнози: при 22к съпротивление стрелката не трепва, при 22 - отчита около 65 милиампера. Много се радвам, това ми е първия стрелкови измервателен уред, производство на завод в Бургас, в листовката има печат от 1990 година.
Ще си купя кабелни обувки и в събота монтирам към соларния панел. Предполагам ако волтажа се вдигне до 25-30 волта няма да прецакам уреда.
Поздрави и благодаря на всички включили се по темата, научих нещо ново относно стрелковите амперметри и съм доволен
73, Марин
здравей, Марине !
радвам се, че нещата вървят по план ... а най-вече за новото научено от теб
едно уточнение - не съм прогнозирал, сметките са по Закона на Ом.
относно опасенията ти - разбрахме вече, защо падът върху амперметъра ще е пренебрежимо малък (пак Закона на Ом) ... т.е. и 30 волта да стане потенциалът на веригата, чийто ток ще мериш ... и 300 V ... и 3000 V - за самата системка няма риск, стига кутийката, в която е поместена, да й осигурява необходимата изолация.
в общия случай, като стане дума за амперметър, най-лесно е да си представяме "късо съединение" между точките, в които е свързан.
искаме да мерим тока на една верига ? ... прекъсваме проводника на тази верига ... и там вмъкваме амперметъра, свързан според посоката на тока (поляритет), винаги и само когато става дума за постоянен ток (DC). при амперметрите, предназначени за променлив ток (AC), посоката на свързване е без значение.
73,
Любо
п.с. - сори, че толкова обстоятелствено !
нарочно проверих ... и в двата въпросника по електротехника (за радиолюбителски клас 1 и 2) - НИЩО ПО ТЕМАТА ...
(освен, че големина на тока се мери в "Ампер(и)" и че 3000 mA са равни на 3 А)
тъжно, нали ?!
но е добре да не плачем, а да помагаме ...
ех, къде са клубовете ?
радвам се, че нещата вървят по план ... а най-вече за новото научено от теб
едно уточнение - не съм прогнозирал, сметките са по Закона на Ом.
относно опасенията ти - разбрахме вече, защо падът върху амперметъра ще е пренебрежимо малък (пак Закона на Ом) ... т.е. и 30 волта да стане потенциалът на веригата, чийто ток ще мериш ... и 300 V ... и 3000 V - за самата системка няма риск, стига кутийката, в която е поместена, да й осигурява необходимата изолация.
в общия случай, като стане дума за амперметър, най-лесно е да си представяме "късо съединение" между точките, в които е свързан.
искаме да мерим тока на една верига ? ... прекъсваме проводника на тази верига ... и там вмъкваме амперметъра, свързан според посоката на тока (поляритет), винаги и само когато става дума за постоянен ток (DC). при амперметрите, предназначени за променлив ток (AC), посоката на свързване е без значение.
73,
Любо
п.с. - сори, че толкова обстоятелствено !
нарочно проверих ... и в двата въпросника по електротехника (за радиолюбителски клас 1 и 2) - НИЩО ПО ТЕМАТА ...
(освен, че големина на тока се мери в "Ампер(и)" и че 3000 mA са равни на 3 А)
тъжно, нали ?!
но е добре да не плачем, а да помагаме ...
ех, къде са клубовете ?
73,
Любо
Любо
Това вярно ли е??? А аз бях готов да го нахейтя, че не знае елементарни неща... Макар че няма нищо лошо поне за обща култура да се прочете и малко странична литература, а не да се зазубрят отговорите на тестоветеLZ6AJ написа:нарочно проверих ... и в двата въпросника по електротехника (за радиолюбителски клас 1 и 2) - НИЩО ПО ТЕМАТА ...
Както е тръгнало за клас 2 изпита ще остане с един въпрос - Къде се намира PTT-то
Иван LZFF Coordinator
LZ6AJ написа:нарочно проверих ... и в двата въпросника по електротехника (за радиолюбителски клас 1 и 2) - НИЩО ПО ТЕМАТА ...
Ами вярно е! Там я няма дори и таблицата за умножениеlz2ht написа:Това вярно ли е???
Виж в учебника по физика за IX клас на СОУ има отделен урок по въпроса...
Нека това не се възприема като заяждане с LZ1MAK. Никой не се е родил научен и аз искрено се радвам на неговия ентусиазъм. Понеже виждам, че има нужда от малко теоретична подкрепа му препоръчвам да си намери (или свали) "Наръчник на радиолюбителя". В него на разбираем дори за среден американец език са описани основните неща.
Относно "връзването" на PV панелчета към батерия не е зла да помисли как ще ограничава зарядния ток. Щото тока на тези панели на късо съединение е доста висок...
Изобщо не се заяждам. Просто изразих учудване, че такива неща изобщо ги няма в изпитите за клас. Не искам да спамя излишно, но като си спомня за изпит за клас Б какво учене на електровакуумни прибори и полупроводникови елементи беше... Относно "Наръчник"-а - няма как да не е разбираем за средностатистическия американец - все пак е писан за тях, и е преведен на българскиlz2fv написа:LZ6AJ написа:нарочно проверих ... и в двата въпросника по електротехника (за радиолюбителски клас 1 и 2) - НИЩО ПО ТЕМАТА ...Ами вярно е! Там я няма дори и таблицата за умножениеlz2ht написа:Това вярно ли е???
Виж в учебника по физика за IX клас на СОУ има отделен урок по въпроса...
Нека това не се възприема като заяждане с LZ1MAK. Никой не се е родил научен и аз искрено се радвам на неговия ентусиазъм. Понеже виждам, че има нужда от малко теоретична подкрепа му препоръчвам да си намери (или свали) "Наръчник на радиолюбителя". В него на разбираем дори за среден американец език са описани основните неща.
Относно "връзването" на PV панелчета към батерия не е зла да помисли как ще ограничава зарядния ток. Щото тока на тези панели на късо съединение е доста висок...
Иван LZFF Coordinator
-
- Site Admin
- Контакти:
Преди много, много години, в гимназията в която учех, се наложи да скъсаме кориците на два камиона с "Наръчник на радиолюбителя", за да ги предадат за вторични суровини. Не се продавали. Успях да спася няколко комплекта, и ги раздадох след това.lz2ht написа:Относно "Наръчник"-а - няма как да не е разбираем за средностатистическия американец - все пак е писан за тях, и е преведен на български
73! LZ3NY
Value has a value only if its value is valued.
Колеги,
Системката спря да работи. Максимума ток през нея се случи да протече около 0.3А при много силно слънце, вързана е постоянно за слънчевия панел. На няколко пъти тръгваше след като откачвах и закачвах кабела, обаче после тотално спря. Иначе ток си тече през нея, 100-150 милиампера. Има ли какво да правя по нея или просто да я изхвърля?
Благодаря
Системката спря да работи. Максимума ток през нея се случи да протече около 0.3А при много силно слънце, вързана е постоянно за слънчевия панел. На няколко пъти тръгваше след като откачвах и закачвах кабела, обаче после тотално спря. Иначе ток си тече през нея, 100-150 милиампера. Има ли какво да правя по нея или просто да я изхвърля?
Благодаря
"+" на "+", няма грешка, както си работеше и спря.lz2fv написа:Да не си я вързал наопаки?
Може ли да се прецака от движението на автомобила? Принципно съм я укрепил и съм осигурил да й е "мекичко"
Марин
Прилича на лош контакт между шунта и амперметъра. За да не гадаем дай една снимка отзад - от страната на клемите.
lz1mak написа:На няколко пъти тръгваше след като откачвах и закачвах кабела, обаче после тотално спря. Иначе ток си тече през нея, 100-150 милиампера.
lz1mak написа: както си работеше и спря.
Утре на светло ще снимам и качвам снимкатаLZ1FW написа:Прилича на лош контакт между шунта и амперметъра. За да не гадаем дай една снимка отзад - от страната на клемите.
lz1mak написа:На няколко пъти тръгваше след като откачвах и закачвах кабела, обаче после тотално спря. Иначе ток си тече през нея, 100-150 милиампера.lz1mak написа: както си работеше и спря.
Благодаря