Нови идеи, предложения и разсъждения за LZ HF FD

LZ6AJ
Мнения: 1332
Регистриран на: 12 окт 2008, 23:34
Местоположение: Belgium
Контакти:

Нови идеи, предложения и разсъждения за LZ HF FD

Мнение от LZ6AJ » 08 яну 2018, 23:32

здраве желая !
ако съм в района, с удоволствие ще направя SDR запис на целия контест, както си мисли Боян - че това ще е едно лесно и ефективно решение на проблема. интересно ми е, кой ще го слуша и кога ? ... т.е. класацията на следващата среща в Казанлък ли ще се обявява ? :lol:
...
това за часовниците е ясно, не само в края на контеста, а и в същинската му част - след като има допустим толеранс по регламент, всеки си отговаря за минутите в лога. кой спал, да не е спал !
...
добре би било Бойчо (или който и да е, ангажиран с проверката на логовете) да премине обучение за работа с проверяващия софт, без значение на автор и версия. имам предвид, че това НЕ е единствения случай на грешна класация. грешна но окончателна ! ... затова и не съм поставял въпроса публично, а само на него, в личен разговор ...
...
едно QSO след края на контеста, две QSO щото някой неволно бил променил датата в кабрилото, едно QSO щото съдията не въвел правилно началните условия в корс-чека ... те ти тебе, станаха ли 4 ?
като гледам разликите в резултатите ... 4 QSO може да костват 5 места в класирането ... тъй че, едва ли SDR-запис на цялото състезание е нужното в момента лекарство.

@Крис,
като споменах за SDR-запис, идеята ми беше, да се запишат два прозореца от по няколко минути, преди началото и след края ... за да може, докато всеки си събира багажа и подготвя отчета - да се проверят всички честоти, на които се е предавало през това време и има ли декларирани QSO, направени извън времето на турнира.
цялостен запис ще е необходим, ако се въведе промяната "неправилно приет номер лишава от точки само приемащия кореспондент, който е предал QSL". но както виждам, сякаш е твърде рано ... !

73,
Любо


73,
Любо

lz1yq
Мнения: 1216
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: Грешка в изчисленията на LZHFQRP contesta

Мнение от lz1yq » 09 яну 2018, 09:30

Здравей Любо, точно това имах предвид като казах че ще трябва още съдии и време за обработка особено за прослушване на записа. Нямам нищо против да се прави запис но някой трябва да се наеме с тази задача. Относно отпадане на връзка поради неправилно приет номер моето мнение е че трябва да отпадне само на този който е сгрешил.

Поздрави: LZ1YQlz2be
Мнения: 673
Регистриран на: 31 юли 2008, 23:18

Re: Грешка в изчисленията на LZHFQRP contesta

Мнение от lz2be » 09 яну 2018, 11:43

Здравей Любо,
lz2be написа:Приказките, че някои работели по 3 минути след края на състезанието нямат нужда от коментар - ясно е, че който го твърди не е участвал в състезания. След края на контеста най-често се случва да се довършва връзка. Дори някой да е по-нахален най-много да направи още една връзка
lz1abc wrote:В правилата се записва следното:
- организатора ще прави запис на целия контест.
- всички връзки направени извън контест периода (според часовника на организатора, който е сонхронизиран с Х) няма да се зачитат.
- връзка е извън контест периода, ако отговарящата на CQ станция е започнала да си предава инициала извън контест периода.Но ми се струва, че това са детайли, за които на малко хора им дреме.
Ето едно просто, логично и ефективно решение на проблема!
Идеята ми е да се запише интервала 10:59ч до 11:03ч и само в него да се гледа за връзки извън времето на контеста. Пускаш записа на панадаптера, цъкаш с мишката и слушаш кой какво предава. На мен би ми отнело да речем 5-6 минути :)

73 БоянSergey LZ1AO
Мнения: 104
Регистриран на: 28 фев 2016, 18:45
Местоположение: София

Re: Грешка в изчисленията на LZHFQRP contesta

Мнение от Sergey LZ1AO » 09 яну 2018, 17:46

Относно отпадане на връзка поради неправилно приет номер моето мнение е че трябва да отпадне само на този който е сгрешил.
Крис, а ако са му предали номера с грешка?
Това лято на състезанието, което организира LZ3FN, видях как руския проверител не призна връзките за 2 часа от контеста на един от LZ участниците, защото в лога беше сложен излишен интервал, не помня вече в номера или в инициала. Отпаднаха и връзките на всичките му кореспонденти. Според мен така трябва и да се прави. Никакви нюанси - кой какво сбъркал, кой какво не.
Може да се свие и допустимата разлика във времената. Ако всеки си направи труда да си синхронизира часовника в деня преди контеста, не виждам как ще има многоминутни разлики. Едва ли някой ходи с механичен будилник на теста :D.

73, Сергей

P.S. АЗ мисля, че има запис на тазгодишния контест има, прави го LZ1AQ. Може да се прослушат последните минути, но честно казано, по добре е да не се прави. Ще се понесе смрад, ако има нещо съмнително. Каквото било-било. А за догодина, два интервала по 5 минути в началото и края са ОК. Който е правил връзки извън законния интервал - DQ. Ще подействува дисциплиниращо.LZ6AJ
Мнения: 1332
Регистриран на: 12 окт 2008, 23:34
Местоположение: Belgium
Контакти:

Re: Грешка в изчисленията на LZHFQRP contesta

Мнение от LZ6AJ » 09 яну 2018, 20:46

Sergey LZ1AO написа:... Който е правил връзки извън законния интервал - DQ. Ще подействува дисциплиниращо.
изчаках няколко часа, за да прочета коментари ... уви !

Сергей,
за много години !

предлагам ти да не се изсилваш толкова. помисли ... преди DQ има достатъчно много дисциплиниращи действия - регламент, следене за спазването му, достатъчно съдии и доброволци, които да извършват мониторинг. DQ звучи много Сталински, да не изказвам друго сравнение ... ако си викал CQ след 11:00, но никой не те е повикал - няма DQ, нали ?! ... логично - тъй като няма заявено QSO в лога. ако пък има QSO, значи автоматично се прилага 2 x DQ ... нещо като промоция "винаги 1+1". :D
дали 300 км си бил изминал, или само 3 км, за да отидеш на поляната, съмнявам се, че си отишъл за да правиш QSO в 11:01, пардон да си довършиш връзката след края на контеста. въпреки, че не съм имал възможност да участвам на нито един турнир, за мен това би било по-скоро празник и реално премерване на силите в долу-горе еднакви условия, отколкото място за дисциплиниране чрез наказания от сорта. свръх санкциите действат контрапродуктивно, а ефектът в случая би бил - "догодина без мен !".

иначе като гледам, твоите участия там са точно колкото и моите, тъй че ...

има случка, коментираме я ... всеки си изказва мнението, дава идеи. някои четат какво мислят и предлагат другите, преди да пишат ... някои само пишат ... и повтарят написаното ... нейсе, да е весело !

а дали част от мненията във форума ще се вземат в предвид от организатора, това според мен зависи от много неща, едно от които е качеството на предложенията. всички познаваме Крис, досега не съм чул да се страхува от предизвикателствата на развитието.

има случай, дефиниран, конкретизиран, доказан и признат. класацията и наградите - майната им, минало събитие. важното е да се направи достатъчно, за да не се случва занапред.

73,
Любо

п.с. - и ако съм DQ, щото съм довършил последната си връзка след 11:00 - какво, всичките ми 200 QSO ще отпаднат и за кореспондентите ми ли ? ха ха ха

и още нещо - ако се възприеме SDR-запис и проверка на банда преди и след края на контеста, би било добре да се включи в условията, че предаването след края на контеста се забранява ... не за друго, а за улесняване и ускоряване на проверката от страна на съдиите.
в задочните контести стават сбирки на две три честоти за разправиии, тук разправиите има къде да станат много скоро ... и то, на маса (yes)
за съжаление, преди началото на турнира подобна забрана е невъзможна, по понятни причини - основна от които е запазване на честота и реципрочно - населване на банд-мап и т.н. ... 8) тъй, че няма как - там ще падне цъкане по панорамата, започвайки всеки път от 06:59:45
Последна промяна от LZ6AJ на 09 яну 2018, 22:14, променено общо 1 път.


73,
Любо

LZ1FW
Мнения: 873
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Грешка в изчисленията на LZHFQRP contesta

Мнение от LZ1FW » 09 яну 2018, 22:06

Няма последни минути. Има 40 секунди след официалното време за край на контеста в които 40 секунди почти всички правят допълнително по една-две връзки.

Разпределение на разликата във времената на кореспондентите:
time.png
time.png (4.17 KиБ) Видяна 10617 пъти
такова разпределение от гледище на математиката по-скоро оправдава наличието на въпросните 40 секунди.

Тези последни секунди трябва да се прослушат и организаторите да решат това проблем ли е или не е.
(За информация - ако се махнат връзките, направени в последната 59-та минута, това няма да промени класацията на челните места до 9-то включително. Ако се махат връзките в последните четири минути това също не променя класацията до 9-то място включително.)

Ако не е - програмата да зачита връзки до :00 включително, та да не се налага масово да се коригират отчети. Това е доста по-реално да се направи отколкото да се прослушват записи и ако CQ-то е направено една секунда след нулевата минута да се прави еди какво си.
Sergey LZ1AO написа:АЗ мисля, че има запис на тазгодишния контест има, прави го LZ1AQ. Може да се прослушат последните минути, но честно казано, по добре е да не се прави. Ще се понесе смрад, ако има нещо съмнително.lz1yq
Мнения: 1216
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: Грешка в изчисленията на LZHFQRP contesta

Мнение от lz1yq » 10 яну 2018, 08:57

Здравейте, не съм се обаждал след Серго защото съм нямал време, това не значи че нямам мнение.
Серго, ако предаващия работи с комп. почти няма шанс да сгреши номера освен ако не натисне правилния клавиш, в повечето случай грешката е при приемане. Ако обаче се предава на ръка това е друга бира , естествено горят и двамата.
По отношение на записа както казах и преди няма драма стига да се поеме от някой този ангажимент. Преди контеста на техническата конференция това условие ще се обяви, включително ще бъде записано и в условията.
Естествено че организатора трябва да се вслушва в мненията , в тях има много положителни неща които ще принесат за по качествено състезание. Когато правилата са ясни е лесно и всичко зависи от коректността на самия състезател.

73! Крисlz2xa
Мнения: 112
Регистриран на: 31 авг 2006, 11:31
Контакти:

Re: Грешка в изчисленията на LZHFQRP contesta

Мнение от lz2xa » 10 яну 2018, 09:44

LZ6AJ написа: .........за съжаление, преди началото на турнира подобна забрана е невъзможна, по понятни причини - основна от които е запазване на честота и реципрочно - населване на банд-мап и т.н. ... 8) тъй, че няма как - там ще падне цъкане по панорамата, започвайки всеки път от 06:59:45
Не съм съгласен с това. Дори обратно - задължително е да се вкара правило в условията на състезанията, което забранява предаване с идея някаква идентификация. Например може да се запише така :

- Абсолютно се забранява преди начало на контеста идентифицирането на станцията по какъвто и да е начин - с личен , контест инициал или по какъвто и да е друг начин подсказващ кой е оператор.


Честота може да се пази с предаване на произволен безсмислен текст. Може да се обменя RST и толкова.
Всички участвали знаят какво се случва 30 мин преди контеста - лични инициали, контест инициали и какво ли не.
Трябва да има условие което да подкрепя анонимността на състезателите, иначе все едно контеста да си го играем с личните инициали.


_______
73 Valyo

lz5vk
Мнения: 114
Регистриран на: 05 мар 2007, 21:44
Местоположение: Sofia

Re: Грешка в изчисленията на LZHFQRP contesta

Мнение от lz5vk » 10 яну 2018, 10:08

Привет,

Аз не виждам проблем в това, контеста да се играе и с лични инициали (неанонимно). Единствената драма, е че някои участници ще бъдат привилигеровани заради по-късите си инициали.


73!
Веско
LZ5VK.

LZ5EE
Мнения: 215
Регистриран на: 09 фев 2012, 14:24
Местоположение: София
Контакти:

Re: Грешка в изчисленията на LZHFQRP contesta

Мнение от LZ5EE » 10 яну 2018, 12:59

Аз не виждам проблем в това, контеста да се играе и с лични инициали (неанонимно). Единствената драма, е че някои участници ще бъдат привилигеровани заради по-късите си инициали.
Аз съм ЗА, колко пък да са привигилеровани... :)

Преди контеста участниците имат достатъчно време да си обменят инициалите не само по радиото.lz3yy
Мнения: 218
Регистриран на: 28 окт 2006, 21:03

Re: Грешка в изчисленията на LZHFQRP contesta

Мнение от lz3yy » 10 яну 2018, 13:24

На присъственото инициалите да са по жребий е по-добра практика според мен. Личните от вкъщи.
И радиомълчание поне 30 мин преди началото в смисъла, който Вальо сподели.
п.п.
Тук нещата опират до самосъзнанието и добрата операторска практика на т.н. контест елит, събрал се на мероприятието.lz2fv
Мнения: 150
Регистриран на: 21 мар 2009, 17:21

Re: Грешка в изчисленията на LZHFQRP contesta

Мнение от lz2fv » 10 яну 2018, 14:56

За много години!
Чета и не вярвам на ушите си! Занчи според мнозинството тук пишещи, на Полевия ден се събира една пасмина от оператори, които гледат как да се прецакат един друг, нарушавайки условията. При това най-вече правейки по една-две връзки извън периода на контеста??? Ами дай по тази логика да видим дали на всички първите и последните връзки ги има на SDR-записа или са правени на 900MHz. Имам лошото усещане, че тръгваме по една наклонена плоскост, по която сме минавали веднъж...
lz3yy написа:...И радиомълчание поне 30 мин преди началото в смисъла, който Вальо сподели.
Във връзка с предложението на Вальо ми е интересно дали той, пък и Боян ще подкрепят една стара идея. С цел осигуряване на това "радиомълчание", съдийската станция излъчва една радиограма от 30 групи непосредствено преди контеста.... :D

Моето скромно мнение е, че трябва да се концентрираме в/у следното:
lz3yy написа:Тук нещата опират до самосъзнанието и добрата операторска практика на т.н. контест елит, събрал се на мероприятието.
Като предположим, че всички сме там най-вече заради удоволствието, а не за да се ебаваме един-друг. Разбира се право на съдийската комисия е да ползва записа на SDR и по него да решава "заплетени" случаи, но това трябва да е изключение, а не правило...

73!Sergey LZ1AO
Мнения: 104
Регистриран на: 28 фев 2016, 18:45
Местоположение: София

Re: Грешка в изчисленията на LZHFQRP contesta

Мнение от Sergey LZ1AO » 10 яну 2018, 17:09

Който е правил връзки извън законния интервал - DQ
Любо, аз написах това, цитирано отгоре. Това за CQ-то след края на контеста и отпадането на връзките на другите не е мое.
Интервала, заедно с допустимия толеранс, го дефинират условията. Всякакви QSO-та извън него са грубо нарушение.
Да, аз не съм участвувал в този контест, Любо. Не мисля и да участвувам :D . На млади години се наиграх. В LZ1KAA правехме май по 13 на година такива по едно време, ако не ме лъже паметта, при това години наред, затова и нямам желание :mrgreen: . Това не пречи да имам мнение, нали ?
Предлагам да спрем да обсъждаме записите в началото и края. Чавдар повдигна темата за да се изчистят възможни грешки в софтуера, а не за да направим пак говорилня.

ЧНГ!,
LZ1AOLZ6AJ
Мнения: 1332
Регистриран на: 12 окт 2008, 23:34
Местоположение: Belgium
Контакти:

Re: Грешка в изчисленията на LZHFQRP contesta

Мнение от LZ6AJ » 10 яну 2018, 18:31

здраве желая !

@Вальо, LZ2XA
извинете !
не знаех, а и не вярвах, че нещата са толкова комични ... и се изказах неподготвен (no)
...
чета условията - стартова такса, жребий за място, запечатан плик с повиквателен знак ... и дотам ... кой и кога го дава на състезателя ? кога последния има право да го разпечата ? разрешено ли е да го споделя на живо или по телефон, укв, кв ? кой следи за нарушения ? ... и щом не ги пише тези подробности - приемам, че всичко се изговаря на техническата конференция ... или поне би следвало :D
...
та така ... спирам ... приемам забележката и на Сергей, че всичко това не е по темата, отворена от Чавдар.

73,
Любо


73,
Любо

lz2xa
Мнения: 112
Регистриран на: 31 авг 2006, 11:31
Контакти:

Re: Грешка в изчисленията на LZHFQRP contesta

Мнение от lz2xa » 10 яну 2018, 19:52

Да, изместихме темата на Чав, но мисля, че има полезни идеи.
Ще ги преместим в подходяща тема.
Затова ще поспамя още малко :)

1. По темата предаване преди/след контеста предлагам елементарно решение :
- преди контеста се забранява предаване на нещо различно от RST ? - RST 599 (или колкото е там)
- след 10:59:59 ч всичко предадено не се зачита. Всеки от нас се е тествал с Morse runer и знае - няма такива като довършване на връзки и т.н покаже ли часовника 00 - всичко спира. Щом връзката не е довършена, то в 11:00:00 се приключва всякакво предаване. Живеем във века на технологии, не виждам проблем всеки да си свери компа и да има разлика +- 10 сек макс.
Всички нарушители на горните правила се наказват с намаляване на резултата на 10 връзки или 10 % (примерно).

2. По отношение запазване анонимността, във века на технологиите всеки може да посочи 1000 начина да се съобщи инициала. Аз ще добавя и 1001-вия - написва си го на лист А4 и го показва на съседа отстоящ на 15 м ;) Въпроса е, че ще го съобщи на 1-2-ма макс, а не на всички.


_______
73 Valyo

lz3bb
Мнения: 71
Регистриран на: 28 окт 2015, 19:57

Re: Грешка в изчисленията на LZHFQRP contesta

Мнение от lz3bb » 10 яну 2018, 20:49

Привет,
Като чета всичко, което се предлага, да предложа и аз един бисер :D
Няма нужда от прослушване на преди и след състезанието. Power supply ключ който в 9:59:59 включва напрежение към станцията и съответно в еди колко си часа изключва. Просто и ефективно, повече от 50 такива модула или малко повече ще са гарант за спестяване на огромен ресурс
какъвто и да е той. Това гарантира и радиомълчание преди и след.
Поздрави и не ме хулете. :D :D :DLZ6AJ
Мнения: 1332
Регистриран на: 12 окт 2008, 23:34
Местоположение: Belgium
Контакти:

Re: Грешка в изчисленията на LZHFQRP contesta

Мнение от LZ6AJ » 10 яну 2018, 23:07

LZ2XA написа: ... 1. По темата предаване преди/след контеста предлагам елементарно решение :
- преди контеста се забранява предаване на нещо различно от RST ? - RST 599 (или колкото е там) ...
това можеш да го говориш, да го напишеш тук, но не и в условията. по регламент си длъжен поне два пъти на QSO да предаваш повиквателния си знак ... а в случаите преди и след контеста ... щом си в района на Пловдив - даже и с добавката "/1". така че едва ли организаторът ще регламентира забрана за обозначаване при провеждане на любителски радиовръзки, което да е в разрез с "Техническите изисквания ...". а щом го няма черно на бяло, нямаш право да санкционираш.
...
LZ2XA написа:...
- след 10:59:59 ч всичко предадено не се зачита. Всеки от нас се е тествал с Morse runer и знае - няма такива като довършване на връзки и т.н покаже ли часовника 00 - всичко спира. Щом връзката не е довършена, то в 11:00:00 се приключва всякакво предаване. Живеем във века на технологии, не виждам проблем всеки да си свери компа и да има разлика +- 10 сек макс.
Всички нарушители на горните правила се наказват с намаляване на резултата на 10 връзки или 10 % (примерно).
това го коментирахме вече - има решение, прослушва се, установява се. за размера на санкциите - за една връзка извън периода на контеста, най-много още една. и за двамата кореспонденти, но ако и двамата са я заявили. нали се сещаш, че може и да продължиш да си предаваш номера след 11:00, а аз да съм спрял да те слушам :lol: какво ще стане, ако ти си я заявил без моя QSL, а аз - не съм ? само ти гориш с едно, с две QSO, с 10% или 25 QSO ... доста голяма мотика даваш в ръцете на главорезите. да не бързаме ! трябва да се мисли и най-важното - повече мнения ...
...
LZ2XA написа:...
2. По отношение запазване анонимността, във века на технологиите всеки може да посочи 1000 начина да се съобщи инициала. Аз ще добавя и 1001-вия - написва си го на лист А4 и го показва на съседа отстоящ на 15 м ;) Въпроса е, че ще го съобщи на 1-2-ма макс, а не на всички.
еее, Вальо, като предаваш 5 минути RST на 3520, обозначавайки се с LZ2XA/1 и като съм те написал на банд мапа си ... дали няма да се сетя, че този LZ0AP, който в 07:00 започна да вика "CQ-test" не си ти ?
решението е пълно мълчание до началото и борба за честоти след началото на контеста. другото не струва, т.е. няма да промени много 30-минутната пародия, която ми описа по-рано днес.

73,
Любо


73,
Любо

lz2be
Мнения: 673
Регистриран на: 31 юли 2008, 23:18

Re: Грешка в изчисленията на LZHFQRP contesta

Мнение от lz2be » 10 яну 2018, 23:56

Здравейте,

някой по-нагоре беше писал, че е разиграл вариант с премахнати връзките в първата и в последната минута на контеста и класирането в топ-тен пак си останало същото.
Някой бил натиснал ентера в 11:00:12ч да си вкара връзката или бил направил още една връзка до 11:00:35ч и кой знае какво е станало - записи на SDR-и, прослушване, DQ, отнемане на инициала завинаги, разстрел ...
Чета и разни теории на конспирациите - радиограми пак да приемаме, радиомълчание 30 минути, дистанционно пускане и спиране на тока. Липсват заключване на гсм-ите в железен шкаф, пускане на заглушители на целия спектър, връзване на ръцете на участника с белезници зад гърба и т.н. :)
Вальо каза 1001 начина за разкриване на инициалите.
1002-ри начин - разбираме се групата, че ще започна да викам CQ на 3579.3 кХц, другия ще е на 3598.3 и т.н.
1003-ти начин - някой се разхожда из парка по точките и си записва кой с какъв инициал работи. Минава покрай мен и ми оставя листчето.
Има ли смисъл да продължавам? Все начини, на които нито една от изброените по-горе мерки не може да попречи :)
Какъв е проблема, ако се знаят инициалите? На мен например ми е все тая кой с какъв инициал е. По време на контеста единственото, което ме интересува е станцията, с която правя връзка как се движи спрямо мен, защото какво значение има кой точно ще ме бие - Савко, Владо или Ицо, щом аз няма да съм първи? Ако искам да спечеля състезанието трябва да работя с всички, независимо дали знам кой стои зад дадения инициал или не.
Хората са казали, че нещо, което не можеш да контролираш е безсмислено да го забраняваш. Такова е положението със забраната на интернета (?), клъстерите и скимърите. Много пъти сме го коментирали. Някой като направи повече връзки и започват съмненията, че ползва подобни технологии. Организатора да пусне един скимър в центъра на кръга, дайте му IP адреса на хората и който иска да го ползва.

73 БоянLZ5EE
Мнения: 215
Регистриран на: 09 фев 2012, 14:24
Местоположение: София
Контакти:

Re: Нови идеи, предложения и разсъждения за LZ HF FD

Мнение от LZ5EE » 11 яну 2018, 10:53

Няма да пускам в цитат мнението на Боян, щото е дълго, но с две ръце гласувам за него.
Абсолютно е прав, технологиите вървят напред, трябва и ние да ги следваме, особенно пък като не можем да ги контролираме.
Във всеки един контест се ползват скимъри, клъстери, SDR-и, а ние ги забраняваме и се юркаме за 20-30 секунди преди и след, като че ли тези 2 връзки в повече ще решат класирането.lz1yq
Мнения: 1216
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: Нови идеи, предложения и разсъждения за LZ HF FD

Мнение от lz1yq » 11 яну 2018, 14:46

Преди няколко години, може би 4 или 5 в разговор с един бивш съдия предложих да се възстановят старите правила, с грамите преди контеста
с заглушаване на местността с подходящи устройства , записи и още куп неща, но той доста рязко се изказа че това са стари комунистически правила и колкото повече забрани толкова повече увреждаме състезанието. Е, сега е на друго мнение, даже иска на всяка станция по един съдия и то международна категория :lol: :lol: :lol: .
А сега по сериозно, според мен на техническата конференция е достатъчно да се спомене че :
1. 20мин. преди началото трябва да се спазва радио мълчание.
2.Ще се прави запис преди старта на състезанието и последните 20мин.
3. Пликовете със инициалите се раздават след изтеглен жребии на техническата конференция но се отварят 10мин. преди старта / така беше и миналата година/.
Мисля че това е достатъчно, но ако има още предложения ще ги обсъдим.

73! Крис
П.С. за скимърите съм малко скептичен ама ако има мнозинство ще ги разрешим. Но си мисля че майсторлъка си проличава и без тях.lz1yq
Мнения: 1216
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: Нови идеи, предложения и разсъждения за LZ HF FD

Мнение от lz1yq » 11 яну 2018, 17:29

Може ли някой да каже дали преди да се възроди присъственото състезание имаше ли главна станция която предаваше грами.

КрисSergey LZ1AO
Мнения: 104
Регистриран на: 28 фев 2016, 18:45
Местоположение: София

Re: Нови идеи, предложения и разсъждения за LZ HF FD

Мнение от Sergey LZ1AO » 11 яну 2018, 18:08

Крис,

Преди време гледах един руски клип от някакво тяхно присъствено. На стадион, с централно захранване, с автоматично изключване при превишение на мощността и други подобни дивотии, навяти вероятно или от нечия параноя или от неизлечимата склонност на участниците да шикалкавят. Според мен не бива да се докарваме до такова положение, че ще ни потрябват не само съдии а и пъдари :D.
Според мен има смисъл да се прегледат условията и да се въведе в тях информационен раздел с дефиниции, в който да се опишат какво означават използуваните термини, категории и т.н., нищо че може да изглеждат 100% ясни и без дефиниции. Това важи и за другите български контести, не само за този.

73!LZ6AJ
Мнения: 1332
Регистриран на: 12 окт 2008, 23:34
Местоположение: Belgium
Контакти:

Re: Нови идеи, предложения и разсъждения за LZ HF FD

Мнение от LZ6AJ » 11 яну 2018, 21:31

и аз няма да вадя цитати на Боян LZ2BE, само ще напомня едно негово изказване в друга тема, по повод на вътрешен контест от минали години ... и кореспонденти от типа : "за някого имаше повече, за мен - не толкова ... даже с някои от тях, нямам нито една връзка !"

и във връзка с този ми спомен - моля, не превръщайте присъствения турнир в битка на кланове !
запазете анонимността на участниците ! - не само защото Сашо LZ1FW сметна броя на символите и кои суфикси са възможно най-равни по дължина, а защото младите най-бързо възприемат лошите неща в поведението на старите ...

Чавдар Левков старши направи статистика и показа, че :
- местоположението в парка е от значение;
- функционирането на проверените преди контеста затихватели - също;

Чавдар Левков младши, че :
- досегашните проверки и класации не са 100% вярни;

според Вальо LZ1XA :
- анонимността не е гарантирана;

според Веско LZ5VK, Боян LZ2BE и Тони LZ5EE, че:
- анонимността нямала значение ...

и т.н.

борбата за анонимност трябва да продължи, колкото и да е трудно ... не може да не може ... като няма достатъчно съдии, взаимен контрол няма ли ?
регламентът, предизвикателствата и отзивите от турнира трябва да пълнят парка от година на година с все повече и повече участници ! ... имам предвид равнопоставени състезатели, а не кръводарители.
страхувам се, че ако това бъде прекъснато сега, щото нямало значение дали Савко, или Ицо щели да са през Боян, тогава да попитам - кое ще му е толкоз еднаквото в условията (освен кондишъна), че да дава на първия 120 т., а не 80 т. например ? ... така и така, засега ощетява останалите два вида работа за годишната класация ...

73,
Любо


73,
Любо

LZ5EE
Мнения: 215
Регистриран на: 09 фев 2012, 14:24
Местоположение: София
Контакти:

Re: Нови идеи, предложения и разсъждения за LZ HF FD

Мнение от LZ5EE » 11 яну 2018, 21:44

Анонимността до голяма степен ще бъде гарантирана, ако получаваме инициалите със СМС, например, 3 минути преди контеста и не поставяме листчетата с тях на видно място на позициите.LZ6AJ
Мнения: 1332
Регистриран на: 12 окт 2008, 23:34
Местоположение: Belgium
Контакти:

Re: Нови идеи, предложения и разсъждения за LZ HF FD

Мнение от LZ6AJ » 11 яну 2018, 21:53

Тони, здравей !
това беше един от вариантите, който ми изплува (след първата реплика на Вальо по въпроса с анонимността), но го отхвърлих бързо за себе ... по две причини :
1. 60 смс, изпратени едновременно ... всеки с уникално съдържание към всеки получател ... със сигурност ще е дебела услуга ... може би Веско ще ни разясни ?...
2. полученият смс най-бързо се препраща :) ... ако искаме да го споделим, поне ще сме сигурни, че този, който трябва да го получи има включен телефон до себе си.

... очаква се 3 минутен 3G-трафик :lol:
Последна промяна от LZ6AJ на 11 яну 2018, 21:55, променено общо 2 пъти.


73,
Любо

lz1abc
Мнения: 100
Регистриран на: 01 май 2017, 00:12

Re: Нови идеи, предложения и разсъждения за LZ HF FD

Мнение от lz1abc » 11 яну 2018, 22:13

Честно да ви кажа големи проблеми с този контест няма (поне от когато аз го следя).
- Участниците са доволни.
- Проблеми с анонимоността няма, който иска винаги може да се индентифицира. Както каза Боян начини бол. Няма смисъл да се борим с това.
- Проблем с програмата няма, просто се бърка нещо с периода при проверката. Повече внимание ще реши този проблем.
- Записи се правят и винаги може да се каже, че връзки започнали извън контест периода няма да се зачитат.
- Радио мълчание - защо не.
- Скимери аз съм против и не ги ползвам. Незнам по каква причина, но скимер и клъстер само ме карат да не харесвам радиото. Все едно да ходя на риба и да знам точно къде ще хвана и какво ще хвана. Не благодаря.lz2xa
Мнения: 112
Регистриран на: 31 авг 2006, 11:31
Контакти:

Re: Нови идеи, предложения и разсъждения за LZ HF FD

Мнение от lz2xa » 11 яну 2018, 23:30

С леко шеговит тон мога да предложа една хипер-иновативна идея, която ще елиминира всички обсъждани по горе проблеми.

Предлагам на всеки 30 мин да се сменя инициала :)
...................


тук малко пауза да помислите колко неща ще се променят !


..................

А за да е още по голяма кашата за състезателите,ще разширя идеята - инициалите си остават същите, само сменят собственика след 30 минути.
Но пък 30 минутното правило за повторения си остава валидно :)


_______
73 Valyo

Sergey LZ1AO
Мнения: 104
Регистриран на: 28 фев 2016, 18:45
Местоположение: София

Re: Нови идеи, предложения и разсъждения за LZ HF FD

Мнение от Sergey LZ1AO » 12 яну 2018, 15:52

LZ2XA,
Това със смяната на инициалите го видях тази година, играхме по условията на руснаците. На 2 часа, не на 30 минути. По принцип не е голямо затруднение, но все пак се иска малко време за да си пресетнеш нещата при смяната. Инициалите ни бяха известени предварително. Контеста беше отворен и смяната на специалния инициала те прави пак интересен за всички. При присъствен контес, като този който обсъждаме тук, смяната ще е само за борба с тарикатите. Аз не знам дали има такива, нямам лични наблюдения. Не виждам обаче и необходимост условията да се усложняват заради възпиране на потенциални мераклии да станат за резил .Не си струва.

Шегата за размяната на собствениците на инициалите при запазване на временния интервал ми хареса :). Аз ще си позволя да я допълня - малко - размяната да се прави при всяка връзка. Никакви интервали ! Никакви грижи, кого и кога си работил ! Един сбърква инициала, следва пълен хаос! :D Дано не ни приемат насериозно..

Според мен има може да се обърне внимание на чисто техническите неща, осигуряващи по-еднакви условия.Ето няколко от тях:
1) Сега се работи с къси вертикали, така че качеството на заземлението е много важно. Какво е то на всяка една позиция - само Бог знае. Абсолютно съм сигурен, че и положението на коаксила спрямо земята сега също влияе значително. Разглеждах снимките от последните 2 години и видях вдигнати нависоко кабели :D. Условията ще са по еднакви, ако се работи с къси симетрични диполи, с атенюатори непосредствено на тях и запорни дросели или балуни, както и да ги наречем, все тая, в кабелите.
2) Какво да се прави с участници с 200W трансивери и с тези, които идват с маломощни такива? Лесното решение е да са с различни атенюатори, но то е неприложимо сега.

Дискусията тук пак взе да се отива в странна посока... Има ли смисъл тук и сега да си мерите, каквото там ви е мерак да си мерите? С връщане към събития, станали десетилетия назад?.

LZ1AOlz2be
Мнения: 673
Регистриран на: 31 юли 2008, 23:18

Re: Нови идеи, предложения и разсъждения за LZ HF FD

Мнение от lz2be » 12 яну 2018, 16:47

lz2xa написа:А за да е още по голяма кашата за състезателите,ще разширя идеята - инициалите си остават същите, само сменят собственика след 30 минути.
Вальо, не знам за състезателите, но кашата при проверката ще е тотална и класирането ще е направо тото :)
LZ6AJ написа:Чавдар Левков старши направи статистика и показа, че :
- местоположението в парка е от значение;
- функционирането на проверените преди контеста затихватели - също;
Според мен това са двете основни неща, по които може да се работи.
Оптималното разположение е в кръг, не знам дали може да се намери такова място. В парка определено не е добре, непрекъснато ти мърморят хората и са прави според мен.
Сегашните антени са много удобни за работа - бързо се сглобяват, събират се на седалката в колата. На техн. конференция предупреждават да не се слага заземление на антената, но досега 2 пъти ми се е случвало да получавам антена, на която има монтирани допълнителни болтове за заземление. Единия път даже имаше и написан инициал на кутийката, но не беше моят :)
Не знам дали могат да се направят диполите описани от Серго и да са удобни за работа в полеви условия.

Относно работата след контеста - мисля, че е справедливо връзка, която не е довършена ПРЕДИ края на състезанието да отпадне и на двамата. Критерият за "завършване" да бъде предаването на последната цифра от номера на викащата станция.
Т.е. ако след 11:00:00 се чува, че се предават цифри то връзката отпада. Ако се чува TU, R, 73 и т.н. връзката остава и се зачита за 59-та минута. Това последното е заради хората, които предават на ръка или пишат на хартия.
За верен се приема часовникът на SDR записа, който трябва да е синхронизиран непосредствено преди началото на контеста.

Относно работата преди контеста - аз съм ОК дори изобщо да се забрани правенето на връзки с каквито и да е инициали. Всяко радио си има някаква индикация за мощност и КСВ и лесно се разбира дали имаш антена.
Сещам се за вариант, при който преди началото на състезанието да има постоянно една "съдийска" станция да речем на 3550, която всеки може да повика с личния си инициал когато си поиска и да провери как се чува и как той чува.

73 Боянlz1yq
Мнения: 1216
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: Нови идеи, предложения и разсъждения за LZ HF FD

Мнение от lz1yq » 12 яну 2018, 16:50

Здравей Серго, по миналата година е имало кабели повдигнати от земята по на метър ако си спомням но не им помогна да се предвижат напред , поне такива ми са спомените. Миналата година хората бяха предупредени за този маньовър а и при обиколката ми не намерих някой все пак да е направил това.
За трансивърите с над 100вт е друга бира, също бяха предупредени да редуцират мощността. В същност мисля че бяха два или максимум три трансъвъра , единия беше на Краси , другия на Ади Вох а третия на Моме Димовски / IC7800 и IC781два броя. И трите радиа си работеха на 100вт, все пак когато работят на повече от 100вт товара на антената пече яко а и околните почват да се жалват. В интерес на истината нямаше оплаквания в това отношение. Освен това два часа преди да свърши контеста бях у нас и пуснах да прослушам и направя някоя друга връзка и мога да кажа че нямаше драстични разлики в силата на сигналите. Лаута, мястото където се провежда състезанието може би има значение кой къде е , все пак няма как да направим огромен кръг или квадрат за да са в еднакви или почти еднакви условия.
С никого не си го мерим , просто на много хора им писна от лъжи и простотии.

73! КрисSergey LZ1AO
Мнения: 104
Регистриран на: 28 фев 2016, 18:45
Местоположение: София

Re: Нови идеи, предложения и разсъждения за LZ HF FD

Мнение от Sergey LZ1AO » 12 яну 2018, 18:00

Крис,

Това за мощностите го написах не заради тези с 200W, никога няма да са много, а и не вярвам разумен човек да я свърши такава. Друг е въпроса, че това може да е формална причина за скандал и/или протест, стига някой да го пожелае, Тези с малките мощности, май имаше двама такива тази година, са в неравностойно положение, това е по-големия проблем.
По отношение на заземлението - забраната да заземяваш при антената не е достатъчна. Ако заземиш трансивъра, парчето кабел от антената до него става противовес. Да се забрани да се заземява там очевидно не е разумно. Затова предложих диполите. Честно казано, не знам всички подробности за това, какво имате вътре в в кутиите, та може и да не е толкова зле, колкото ми се привижда.

LZ1AOlz1yq
Мнения: 1216
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: Нови идеи, предложения и разсъждения за LZ HF FD

Мнение от lz1yq » 12 яну 2018, 19:24

Серго, прав си че ако някой иска да прави скандали винаги може да го направи. Ако човек идва на състезанието с призумцията да печели той би трябвало да се подготви с необходимата техника/поне аз така бих постъпил/. В повечето случай тези които идват с маломощна техника идват само за кефа и да се видят с приятели, обмяна на опит, пеене с едрогърдата певица :lol: . Честно казано нямам идея как да се процедира за изравняване на мощностите освен с едно и също радио.
Относно заземлението ......... съм пас, може би най компетентно може да каже Васко Василев LZ1JK. Само знам че ако работя с агрегат трябва да го заземя.

73! Крис
Последна промяна от lz1yq на 12 яну 2018, 20:23, променено общо 1 път.Отговори