Как да участваме в УКВ контест на 1,3 GHz

Комуникации над 30 MHz
LZ2FP
Мнения: 68
Регистриран на: 12 апр 2012, 10:46

Как да участваме в УКВ контест на 1,3 GHz

Мнение от LZ2FP » 03 юли 2017, 23:34

LZ DX VHF UHF Contest. Висим в подножието на Ком с LZ2CM и LZ2OG.За първи път ми се очертава възможност да правя връзки на 1,3 GHz. ICOM 910, Антена F9FT 55 елемента, кабел ECOFLEX 15+ всичко купено от LZ2OG. Аз сядам на готово като поп на кръщене. Има такъв термин... Гастролиращ оператор :-). Има такива оператори, които са голяма работа на чуждо уредено място. Та и аз така. Резултата- 5 връзки. Нищо работа уж, ама резултата е като към първите. И интересно- 5 връзки но всички им се радват. И си задавам въпрос- за какъв ми е да правя 200 връзки и да ги забравя, като мога да направя 5 връзки на които всички се радват? Я да взема да се сдобия с нещо на 1,3GHz.. Модул за Айком 910? Хм, добра цена. Трансвертер? Пиша в Гугъл и хоп- SG Lab http://www.sg-lab.com/TR1300/tr1300.html
Ура, открих топлата вода. Бърз имейл до Християн LZ5HP и играчката идва. Малко бижу. Настройвам приемно и предавателно ниво. Гледам клипчета в интернет как с малката антенка правят връзки. Кеф..... Ами антена? Отварям WIMO. Колко елемента? Поръчвам си 67 елемента 5,1 метра. Защото съм ламер. Ще си поръчам малка антенка, ще я вдигна и ще си кажа: И защо, защо не взе по-голямата ? Знам си що за стока съм.....Антената идва в 10 сутринта в събота, точно за контеста. Кеф на трета степен.... Купувам 10 м кабел за захранване на играчката за да стои горе до вибратора. Нямам подходящ кабел който да закара този сигнал до горе, поне за сега. И тетака. Контест. Сглобявам антената. Монтирам конвертора.
SG Lab 1.JPG
Оглеждам всичко победоносно и здравия разум започва да се промъква. Прогнозата е за дъждовно време. Ще ми удави играчката....Не мога да я вдигна над антените на 430. На отделна малка тръбица? Супер ама как ще ги улучвам кореспондентите? Като знам как ги целех с 55 елементната....
SG Lab, SHF Design  Yagi.JPG
И взех че разглобих всичко и сложих малката играчка на тавана на колата. Използвах скъп рефлектор- тавана на BMW.
SG Lab and BMW Reflector.JPG
Хей така, да видя какво ще стане. Отпадна проблема с насочването, защото тези 2 елемента имат няколко ярко изразени посоки: към Румъния, към морето и към западняците. Завърташ и оставяш на кореспондента да те "улучва" както може.
SG Lab на югоизток.JPG
Първа връзка- LZ6Z. 59+40. Ама то е близо и си се чуваме. Втора връзка YO2BBT 220 км, 59+10. А... изненада... LZ9W. Чували ме много яко ма били с едиколко си елемента. Да им кажа и на тях, и на всички нови плахи оператори с малки антени: Ако не бяха моите два елемента, вашите сто елемента нямаше да ме чуят :-) (Млади оператори, вашите два елемента са важни за всички, не се срамувайте от тях). LZ1PV...160km. YO7LBX/P 180km...Накрая и LZ5HP Християн, щастлив, че се чуваме с неговата играчка. Та 7 връзки от надморска височина 230 метра. С антенка 2 ел от стъклопласт. И сега най-доброто предстои. За IARU UHF ще има 67 ел яги, 1 м качествен кабел на входа на трансвертера, десетина метра средно ниво кабел до радиото, захранване през коаксиала с DC injector, PVC Кутийка за защита от влага. Подозирам, че резултата ще е добър. И така: Още ли не сте се "зарибили" за 1,3 GHz? Сами виждате, толкова е просто и интересно! Всяко радио със SSB 144 MHz и до 5 Вата изход, играчка колкото цигарена кутия в джоба, антена колкото дебитна карта в другия джоб и шепа кабелчета.... Опитайте! Ние със стоте елемента ягита ви приветстваме, окуражаваме и очакваме!
73, LZ2FPLZ3NY
Site Admin
Мнения: 793
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Как да участваме в УКВ контест на 1,3 GHz

Мнение от LZ3NY » 04 юли 2017, 07:38

Здравей Сашо
Единственото място където успях да открия наистина UX-910 1,2GHz модула за IC-910. e http://www.naucom.pt/en/produto/1225-icom-ux
Тези момци имаха два използвани и аз купих единия преди известно време. Много им бяга комуникацията, но след около месец чакане дойде. Работи като нов :)
73! LZ3NY


Value has a value only if its value is valued.

lz2fo
Мнения: 106
Регистриран на: 25 юни 2007, 10:38
Местоположение: VIDIN

Re: Как да участваме в УКВ контест на 1,3 GHz

Мнение от lz2fo » 05 юли 2017, 21:41

Сашо,здравей,
абсолютно си прав ...Първо поздравление за първите опити, страхотен успех....нали видя че в гората не е страшно!!! "Като имаш тояга и мечките стават - приятели!!"
Така някъде през 1977-1979 и аз се пробвах но ситуацията бе съвсем друга . Първо нямах "вълшебната кутийка " -трябваше да си я направя, е за рефлектор също нямаше BMW ,а само една ламарина от консервния комбинат....Елементите не бяха само 2 , бяха някъде около 15-17 само че едни пръстени а не от Wimo.....За вълшебна кутийка бях си направил също такава само дето вътре имаше един елемент , едва ли познат, за сегашните колеги - нарича се варактор.....Така аз подавах от моя предавател на 144 Мхз сигнал около 20 вата, в един друг - варактор и получавах 432 Мхз около 13 -14 вата, това пък през съответните филтри се подава на втори варактор и получавах около 10 вата на 1296 Мхз.... Следва отново филтриране и после "LOOP" антена с около 15-17 кръгове и сега е в мазето!!! Всичко се настройваше с лехерова линия и какви ли не други гяволий....Така беше . Сега става лесно пускаш лап-топа ,извикваш GOOGLE - той знае всичко, после е лесно...кредитната карта е в джоба стига да не си забравил някой пароли и да си превел някой дебит там , после отиваш в "Night club" и като се върнеш утре поръчката дошла - ура готови сме.... Друго е всичко да се изстрада,но времената се менят....не знаеш каква радост бе когато ми се обади сърбина от Белград , с него имахме уговорка много преди, и каза че там се чувам на Q5......Беше FM модулация. После отидохме на телеграф и така и там 599 ...first LZ/YU на 23 см... Сърцето бие и ти идва да скочиш от високите скали - без парашут...младини и ентусиазъм..Минаха времена станаха връзки и с YO,HA,OK,OE,UT и много други , ватовете станаха 200, и така нататък докато остаряхме... Бъдете здрави и с амбиций - погледите винаги бистри и напред..Гледах снимките и ако искаш помощ,съвет или критика обади се ...

73!LZ2FO ЦецоLZ2FP
Мнения: 68
Регистриран на: 12 апр 2012, 10:46

Re: Как да участваме в УКВ контест на 1,3 GHz

Мнение от LZ2FP » 06 юли 2017, 10:24

Здравей Цецо!
Спомням си някои стари времена. Мечтаех да си купя мултицет Ц20 но нямаше откъде. Трудно се набавяше елементарна информация, каквото ти пусне списание Радио-Телевизия_Електроника това е. С много късмет и връзки - някое западно списание. Добре че бяха руските книжарници но и там тегаво. Вече бях чак на 20 когато успях да си купя мултицет, струваше ми заплатата на баща ми. Смътно мога да си представя какво сте правили на 1,3 гигахерца по времето, когато не съм могъл да си премеря напрежението на батерийката, защото не съм имал с какво. Сега всичко е лесно. Информация от цял свят. Християн е направил хардуерче, което малцина могат да осмислят като ниво на сложност на цена, която е възможно да се изкара за един ден. А съм давал 3,50 лв за транзистор 2Т6551 при 5 лева средна дневна заплата за работещ българин. Във ВИМО антени каквито искаш, пък и не само там. Няма нужда да ковеш LOOP яги за 23см на дървена летва и да се чудиш колко ли е КСВ и с какви диоди да си направиш уред който да регистрира дали изобщо влиза нещо в тази антена. На снимките се вижда ясно как всичко е навързано през пръсти и въпреки това работи неудържимо и нищо не може да го спре, за кеф на ползвателя :lol: :lol: За IARU UHF ще има развитие, дано времето позволи.
73!LZ2FP
Мнения: 68
Регистриран на: 12 апр 2012, 10:46

Re: Как да участваме в УКВ контест на 1,3 GHz

Мнение от LZ2FP » 23 сеп 2017, 01:13

Здравейте!
Предстои IARU Reg1 UHF/МW контест на 07-08 октомври. И при това се очаква хубаво време.
Продължавам с даването на акъл. Целта ми не е някой да стане по-умен, а да се ентусиазира и да опита нещо ново. От предния контест има някакво развитие. Сдобих се с модул UX-910 и сега разполагам с 10W на 1296MHz. Източник: http://www.arifidenza.it/Forum/default.asp?CAT_ID=1. Модулът беше комплект с интересна антенка: http://www.wimo.com/helix-antennas_e.html Helix 23-2. За който желае, мога да копирам размери. Лека е за изработка, не е нужна особена прецизност, настройва се като се променя разстоянието между рефлектора и частта от проводника, защитена с черен термошлаух. Проблема е с какво да се измери КСВ, необходим е уред, а не нещопоказател.
1.jpg
И така: разполагам с ICOM 910-10W, SG Lab-2w, антени Helix 23-2 13dBd, SHF 2367- 20dBd. Възможностите са да ползвам голямата антена на върха на мачтата с около 9м кабел, или късата антенка ниско на мачтата с около 3м кабел. Определено за предаване печели варианта 10W, 9м кабел с 1,5dB затихване при тази дължина и SHF 2367- създава около 700W ефективна излъчена мощност /сбор от усилванията и затихванията на системата/ За приемане печели SG Lab на 20 см от вибратора на SHF 2367. За проба този път избирам да съм глух и да ме чуват :lol:
Подготвя се и още една придобивка- този "турбодизел" на снимката е усилвателен модул за 1296 MHz с изходна мощност около 150 вата, пренастроен от LZ2WO. Който се интересува, да се свърже с него, има налични още такива играчки на отлична цена. Не казвам "безплатно" :lol:
Pa 1296-2.jpg
През зимата ще се опитам да превърна от този модул завършено изделие.
До тук е ясно какво се прави когато има хардуер. Как обаче да участват тези радиолюбители, които имат по-скромни възможности за момента?
1. За тези които разполагат с двубандово токи: Правите си регистрация в чата : http://www.on4kst.com/chat/start.php . Необходимо е да имате повиквателен знак и валиден имейл. В деня на контеста грабвате токито, разграфените листа, молив и смартфон с интернет на него. Качвате се на високо и открито. Влизате в чата. Подменяте локатора с този, на който се намирате в момента и от който ще участвате. Пускате съобщения: PSE SKED 433.500 FM на близките до вас участници. Започнете с участници от България и Румъния. Стоите на честота 433.500. И... наслука :D
2. За тези, които разполагат с токи на 144 MHz /да спомена ли, че става и с микрон?/ и възможност да си закупят SG Lab трансвертер, с който проверено се правят връзки от ниско открито място на над 200 км със малката антенка, оформена на стъклотекстолит: Изпълнявате първите стъпки от точка 1 и пускате в чата съобщение : PSE SKED 1297.500 FM. Стоите с токито на 145.500, което при междинната честота по подразбиране на SG Lab ще ви прати точно на 1297.500, основна честота за симплекс на този банд. Аз лично предпочитам да избера ниска междинна на SG Lab, при което последните цифри на бандовете съвпадат т.е. ако на токито пише 146.500, сигнала се излъчва на 1296.500. За целта обаче токито трябва да бъде отключено по честота. Това е предпочитан вариант и за да нямате паразитно приемане на сигнали от съседна станция на обхвата 144-146MHz. Вие решавате. Ето снимка на всичко, което е необходимо за това упражнение:
4.jpg

Можете да добавите и акумулатор от UPS за захранване на трансвертера, или да го захраните от автомобила.
Ами ако нямате възможност за смартфон с интернет и чат? Извадете от предишни контести позивни на участници и се сдобийте с телефоните им! Моят телефон е 0876 102001, можете да пробвате първата си връзка на 1,3GHz с мен! Предварително ви заявявам, че да се чуем по телефона не е достатъчно за успешна радиовръзка. Няма удоволствие в това. За да се чуем, ще трябва да насочите антенката си към хижа Ком. Дано да имате антена, която да се насочва тооолкова прецизно :lol: E...... Късмет! 73!LZ2FP
Мнения: 68
Регистриран на: 12 апр 2012, 10:46

Re: Как да участваме в УКВ контест на 1,3 GHz

Мнение от LZ2FP » 25 сеп 2017, 22:37

Helix 23-2 by LZ2FP.pdf
(784.31 KиБ) Свален 323 пъти
Поради не малкия интерес към Хеликс антената снех доколкото успях точните и размери. Ако има още неуточнени неща ще допълвам. Успех с изработката!LZ1ZP
Мнения: 110
Регистриран на: 26 сеп 2006, 22:44
Местоположение: Plovdiv KN22ID
Контакти:

Re: Как да участваме в УКВ контест на 1,3 GHz

Мнение от LZ1ZP » 26 сеп 2017, 10:14

Сашо,
Много бързо премина от "неделния излет сред природата с участие в УКВ състезание" към "сериозно контестиране с цел максимален резултат". :D . Явно нещо те човърка отвътре, не ти дава мира и те кара да искаш още и още ?! Това е добре....
Поздрави и дочуване, евентуaлно в "IARU UHF Contest 2017".
Жоро LZ1ZP, част от LZ7J.
73'sLZ2FP
Мнения: 68
Регистриран на: 12 апр 2012, 10:46

Re: Как да участваме в УКВ контест на 1,3 GHz

Мнение от LZ2FP » 27 сеп 2017, 15:26

Зравей Жоро!
Тъй като целта ми е да заинтригувам начинаещи, започвам с неделен излет с токи под ръка. Към токито се прикачва малка антенка. После токито се превръща в скромно радио с SSB. Малката антенка пораства, става многоетажна. После кабела почва да загрява от мощността и бива подменен. Ама не мога да го кажа още в началото на начинаещите радиолюбители, че ще се разбягат с писъци. Накрая разхождащия се с токи се превръща в "луд умора нема", и се му не стига, което движи света напред. За това ги почвам полекичка, а после ние си знаем :lol: А иначе, дори да излезе човек с тефтерче, молив, и за антена да ползва наплюнчен вдигнат високо пръст, добре е да извлече максимума от това което има, ей така заради спортната злоба, заради принципа. Поздрави за цялата група! Добре ви вървят нещата, умно и планирано, желая ви много успехи!
73!2zg
Мнения: 47
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:25

Re: Как да участваме в УКВ контест на 1,3 GHz

Мнение от 2zg » 30 сеп 2017, 10:40

А условията за този "IARU UHF Contest 2017", са както на всички УКВ контести или има нещо по-различно?
73!LZ2FP
Мнения: 68
Регистриран на: 12 апр 2012, 10:46

Re: Как да участваме в УКВ контест на 1,3 GHz

Мнение от LZ2FP » 03 окт 2017, 00:54

Условията са като на всички VHF контести, организирани от IARU REG1.

https://www.iaru-r1.org/images/VHF/rules.pdf

Интересната част е категорията 6 часа сингъл. За тези, които нямат два дни свободни.
"6 часовият времеви сегмент може да бъде разделен на максимум два периода. Времето на първото QSO задава началния момент на първия период от време.Паузата между двата периода трябва да бъде по-голяма от два часа. Първата времева разлика от два часа или повече между две последователни радиовръзки маркира паузата между периодите. Само радиовръзките, които попадат в комбинирания 6 часов времеви сегмент ще носят точки. Участниците са добре дошли да участват повече от 6 часа и в този случай те трябва да изпратят своя пълен лог. Контест роботът ще извлече 6 часовата част от лога, останалите QSO ще бъдат използвани за целите на кръстосаната проверка."
73, ще се радвам да се чуем!2zg
Мнения: 47
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:25

Re: Как да участваме в УКВ контест на 1,3 GHz

Мнение от 2zg » 03 окт 2017, 14:00

Благодаря за инфото!
Не съм фен на УКВ контестите, но тази събота и неделя ми се очертават свободни, така че можем и да се чуем!
73!LZ2AB
Мнения: 140
Регистриран на: 04 май 2009, 16:21

Re: Как да участваме в УКВ контест на 1,3 GHz

Мнение от LZ2AB » 06 окт 2017, 17:56

Вече съм готов за контеста
днес вдигнах и ант. за 1296мхз
Надявам се да се чуем с повечето участници.
Прикачени файлове
IARU UHF 2017.jpg
1296 all.jpg
1296mhz.jpglz1zm
Мнения: 41
Регистриран на: 28 юни 2013, 17:46

Re: Как да участваме в УКВ контест на 1,3 GHz

Мнение от lz1zm » 10 окт 2017, 16:16

Бре, чак и карта на Смит...!LZ2AB
Мнения: 140
Регистриран на: 04 май 2009, 16:21

Re: Как да участваме в УКВ контест на 1,3 GHz

Мнение от LZ2AB » 10 окт 2017, 22:34

Защо не,
анализатора има възможност да следи
едновременно по 4 параметъра,всеки
в неговия си прозорец,а тук са 2.LZ2AB
Мнения: 140
Регистриран на: 04 май 2009, 16:21

Re: Как да участваме в УКВ контест на 1,3 GHz

Мнение от LZ2AB » 21 окт 2017, 11:38

След като това лято и аз се сдобих с
ICOM IC-910 реших ,че трябва да имам
добър 50 омов товар и за по високите честоти.
За целта закупих 50 ом 250W резистори.
От едино старо РС използвах радиатора на
процесора който е меден и на мен ми
хареса за тая цел.
Разбира се конектора е N .
След няколко часа занимания и експерименти
резултатът е на лице и аз съм доволен.
Вече имам такъв 50 ом товар.
Прикачени файлове
1.jpg
2.jpg
250w.JPGОтговори