AirScout

Комуникации над 30 MHz
LZ1ZP
Мнения: 118
Регистриран на: 26 сеп 2006, 22:44
Местоположение: Plovdiv KN22ID
Контакти:

AirScout

Мнение от LZ1ZP » 08 яну 2024, 14:55

Здравейте,
Любимата и много полезна за много УКВ-исти програма за осъществяване на QSO посредством (AS - AirScatter) отражение от самолети AirScout не работи от края на Октомври. Проблемът е в достъпа до данни за самолетите, които последно идваха единствено от сървърите на OpenSky. Услугата е спряна както за регистрирани потребители, така и за свободно ползване. Според автора на AirScout DL2ALF това е краят и единствената възможност за по-нататъшно ползване на данни за самолетите е изграждането на собствена (радиолюбителска) мрежа от ADS-B приемници. Със задачата се заел OV3T Томас, който е наел сървъри с цел получаването на данни и тяхното препредаване към всеки един потребител на AirScout. Може да се запознаете по-подробно с услугите на http://airscatter.dk. За съжаление покритието на мрежата е далеч от нас и в момента предоставя данни за самолети летящи само над Северо-Западна Европа, т.е. не може да се използва от територията на България.
Има няколко възможни сценария за бъдещето на AirScout:
- мрежата на airscatter да се разрастне с пускането на нови ADS-B приемници покриващи възможно по-голяма част от Европа, включително с наша помощ. В интернет има доста информация за това как де се направи станция за ADS-B на база RTL-SDR и Raspberry.
- OpenSky отново да разрешат ползването на данни от техните сървъри. Дори да го направят, едва ли ще е напълно свободно. Най-вероятно ще имат изискване към всеки потребител да предоставя в замяна данни от собствен приемник.
- Да се намери друг източник на данни за самолетите.
Каквото и да стане, едно е сигурно, че ползването на AirScout няма да е повече безплатно. Или ще се заплаща такса за ползването на данните, защото наемането на сървърите изисква не малко средства, или ще трябва да се инвестира в построяването на собствен ADS-B приемник. Аз смятам да започна с второто. :-)
Поздрави,
Георги LZ1ZPlz5zo
Мнения: 9
Регистриран на: 29 авг 2006, 11:15

Re: AirScout

Мнение от lz5zo » 19 яну 2024, 12:15

Здравей Георги,

стана ми интересно и пробвах да подкарам нещо с подръчни средства (RTl-SDR тунерче, антенката дето дойде с трансвертера за 1.2 и малко свободно време) под Windows за сега, но не мисля че ще е проблем да се подкара и на Rasperry 3
- инсталирах Airscout 1.4.3.0 (много бавно се ъпдейтва и има малко бъгове)
- инсталирах rtl1090a и го подкарах с моя тунер
- инсталирах и virtualradar да гледам какво се декодира и къде се намира ... ето примерен екран:

Изображение
https://drive.google.com/file/d/1ZkaIzB ... sp=sharing

- настроих Virtaul radar-a да ползва резултата от rtl1090a, като също го нагласих да препраща каквото чуе от декодера на друг порт
- настроих Airscout да слуша там където Virtual radar препраща суровите данни (да не се карат 2 те програми като се опитват да четат от rtl1090a едновременно

Не разбрах как мога да "препращам" данни от моя приемник към системата на Airscout, но явно трабва да се пита разработчика ...

също така успях да конфигурирам Airscout да "дърпа" публични данни от virtaulradar.nl ама сървъра връща доста голям обем (около 1мб всяка минута) и незнам колко ще е полезно ... имаше малко драми с настройката и трябваше да се преправи URL-то с което се дърпа от горния сайт (просто добавих малко апострофи тук-там).

Може да опиташ и ти в Аирсцоут: отиваш на Options->Planes и добавяш нов Plane Feed от тип([Web feed] VRS WebServer) , после в Settings посваш това URL - при мен работи:

Код: Избери всички

http://www.virtualradar.nl/virtualradar/AircraftList.json?ldv='%LASTDV%'&stm=%UNIXTIME%&lat=%MYLAT%&lng=%MYLON%&fAltL=%MINALTFT%&fAltU=%MAXALTFT%&fDstL='%MINDISTKM%'&fDstU='%MAXDISTKM%'
мисля да спретна малък колинеар за 1090 и да видя дали ще чувам по-далеч - за сега радиуса с малката антенка е около 100-130км и обикновенно има 10-на самолета в обсег които се тракват ...
също тунерчето ми е "малко" термо нестабилно и "шава" по честота но софтуера се справя някак ...

Интересно ми е при теб как се получава ...

поздрави,
Дамян LZ5ZO
Прикачени файлове
rtl1090-sf-lz5zo.jpgLZ1MDK
Мнения: 95
Регистриран на: 24 апр 2011, 08:34

Re: AirScout

Мнение от LZ1MDK » 20 яну 2024, 20:48

Ползвувам версия 1.3.3.5
самолетите ги взема от radarbox24.com

73 КирилLZ1ZP
Мнения: 118
Регистриран на: 26 сеп 2006, 22:44
Местоположение: Plovdiv KN22ID
Контакти:

Re: AirScout

Мнение от LZ1ZP » 19 мар 2024, 21:17

Здравейте.
Извинявам се много, но не съм видял, че има публикувани отговори на писаното от мен. Свикнах да получавам известия за отговор, когато пишa във фейсбук, а тук не е така. :-)
Дамяне, благодаря за обстойното описание - може да послужи и на някой друг, който се интересува от "лов на самолети". Aз тръгнах по същия път - Virtual radar, който приема и визуализира данните от SDR-a ми с помощта на RTL jetvision. Пробвах две антени и поръчах трета от Aliexpress - колиниарна антена ( на която така и не можах да видя резонанс с VNA), J-pole ( която в момента е на покрива ми и се настрои много добре) и от китайците https://www.aliexpress.com/item/1005003 ... 1802WuFZig
Аз също съм с RTL2832, леко модифициран от мен по отношение на захранване, охлаждане и екранировка. Имах притеснение за това дали съм точно на честотата - виждах сигнали точно на 1090.000 , но и такива отгоре и отдолу. Всъщност приставката RTL jetvision работи и приема сигнали в лента от 2MHz, което моментално обезмисля притесненията ни за точност и стабилност.
Закупих си и предусилвател с филтър, с надеждата да компенсира загубите по коаксиала от покрива на блока до шака ми (25м). За съжаление експеримента се оказа неуспешен. Повече за това https://lz1zp.blogspot.com/2024/01/ads- ... r-lna.html. Подготвям нов с PGA-103+ и SAW filter 1090 MHz.
Переодично проверявам статуса на данните от OpenSky. За първото за годината състезание на 2-3 Март, нямаше информация за самолетите, за състезанието на 17 Март ( активити контест на 9A, YU, YO ...) имаше информация за самолетите, но само ако имаш регистрация в сайта им. Трудно дори невъзможно да се разчита на OpenSky.
Благодаря за информацията за данните от virtualradar.nl ( Дамян) и radarbox24.com ( Кирил). Освен WEB адреса обаче има и допълнителни настройки в AirScout - Planes - WebFeed - Settings ?
Дамяне, заредих feed , който си изпратил. За съжаление не тръгва ("plane feed exception"), но това може да е от настройките на програмата.
Интересно и полезно занимание е това, поне за мен.
Поздрави и ако нова информация, моля споделяйте.
73's Жороlz5zo
Мнения: 9
Регистриран на: 29 авг 2006, 11:15

Re: AirScout

Мнение от lz5zo » 20 мар 2024, 09:28

Освен WEB адреса обаче има и допълнителни настройки в AirScout - Planes - WebFeed - Settings ?
Дамяне, заредих feed , който си изпратил. За съжаление не тръгва ("plane feed exception"), но това може да е от настройките на програмата.
Здравей Георги,
пробвах тази сутрин фиида от виртуалрадар.нл и "дърпа" с настройките дето съм му сложил ...

Преправял съм ги малко в параметрите за VirtualRadar защото с тези по подразбиране от програмата ми даваше същата грешка ...
За да не стават грешки, прилагам експорта на настройките за моя WebFeed към virtualradar.nl (Settings->Plane->feeds->import) - преименувай го на ".feed" от ".feed.xml" , иначе не ми даваше да го прикача към поста тук без преименуване

успех,
73 Дамян
Прикачени файлове
airscout-feeds-virtualradar-nl.feed.xml
Airscout web feed virtual-radar.nl settings
(426 Байтове) Свален 68 пътиLZ1ZP
Мнения: 118
Регистриран на: 26 сеп 2006, 22:44
Местоположение: Plovdiv KN22ID
Контакти:

Re: AirScout

Мнение от LZ1ZP » 20 мар 2024, 22:34

Дамяне, благодаря.
Получи се, само с малко уточнение по приемането ( импорта ) на данните от virtualradar.nl:
За версия на AirScout 1.4.2.0, с която работя аз, избирам Options - Planes - Plane feed - от падащото меню "VRS WEB Server" - отдясно "Import" - избирам вече сваления на компютъра ми адрес на feed (данни) от virtualserver.nl, прикачен в твоето съобщение.
Сега ще наблюдавам как се държи и ако има активен feed от OpenSky ще правя сравнение. Интересното е, че на сайта на DL2ALF в раздел новини има следното съобщение:
2022-07-24: The operators of the Virtual Radar Server plane feed had cancelled their free service to the AirScout community.
Bad news, but we are thankful for using this opportunity since many years! Now, we should face the truth that nothing is for free
without giving a return.

????
Поздрави,
ЖороLZ1ZP
Мнения: 118
Регистриран на: 26 сеп 2006, 22:44
Местоположение: Plovdiv KN22ID
Контакти:

Re: AirScout

Мнение от LZ1ZP » 24 мар 2024, 11:46

Имам напредък с "лова на самолети". За да не заемам много място тук съм го публикувал в blogspot.com
https://lz1zp.blogspot.com/2024/03/ads- ... a-103.html.
Поздрави,
Жоро LZ1ZPОтговори