Едно изречение там ме провокира да попитам - полицията вече не разбра ли за съществуването и за правата на радиолюбителите и още ли се впечатлява от нашите УКВ радиостанции?
Преди години един старши полицай ми твърдеше, че всяка радиостанция с дисплей показващ честота подлежи на конфискуване с протокол. Показах му малкото картонче от КРС, ама той си знаеше своето "и с картонче и без картонче - пишем протокол и я прибираме". В края на краищата се разделихме мирно и тихо.
След този случай не са ме спирали, а често съм с радиостанция и никога не я прикривам по някакъв начин - или ми е в ръцете или е закачена отпред на раницата.
Споделете дали още има полицаи, дето се дразнят от радиолюбителски радиостанции? Който иска нека да сподели собствен опит за правилно общуване в подобни случаи.
73, Сашо
lz1kz тема BAOFENG UV-3 написа:Притежавам такова радио едва от месец, но вече съм възхитен от неговите способности. Препоръчвам го за ежедневно радио в джобчето на ризата, якето, с шнур на врата, с лека поставка на кормилото на велосипеда - въобще, за всеки случай. С 2.5 вата мощност задейства всички VHF/UHF репитри в радиус 25-30 километра със собствената си антена - Казанлък и околностите. В комплекта влиза слушалко-микрофон, като освен PTT има и VOX, зарядно за акумулатора и поставка за резервен акумулатор, по съвети на приятел възможно е да се намери подходящ такъв от някои модели GSM. При пълен заряд на акумулатора работи два дни поред като FM радио и от време на време диалог с действащ наблизо репитер. Интересното е, че в режим на FM радио репитерната честота е приоритетна и при задействане от PTT или от самия репитер преминава мигновено в TRCVR режим като, ако не последва нова активност на репитера се връща автоматично на FM радио и свири доста силно и чисто. Може би ще е от полза, ако се наложи да заблудиш полицай!