Страница 1 от 1

Среща на еврокомисар Кристалина Георгиева с радиолюбители

Публикувано: 08 юни 2013, 23:17
от LZ1FW
На 08.06.2013 българският еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева посети град Казанлък. Заедно нея бе целия й екип, който работи с нея в Брюксел. Посещението бе по покана на кмета на град Кацанлък г-жа Галина Стоянова.

По време на посещението г-жа Георгиева посети и традиционното радиолюбителско изложение "ХОБИ РАДИО ЕКСПО - 2013". Тя разгледа изложението и проведе среща с радиолюбителите. По време на срещата г-жа Георгиева се прояви изключително мил и непосредствен човек, без никакви превзетости. По време на срещата бяха обсъдени дейностите, които радиолюбителите са в състояние да извършват по време на кризи и аварии.

Радиолюбителите разказаха за срещата край връх Рожен и упраженеието по авариини комуникации там. Г-жа Георгиева се заитересува и обеща задължително да прати представител от нейният екип на тази среща. На тази среща ще има също и представители от Турция и Гърция, а вероятно и от други страни.

Голям интерес за г-жа Георгиева бяха разказите на членовете на SWAT за репитърната мрежа, APRS връзките и възможността подобна система да се ползва за ранно оповестяване.

Радиолюбители от град Кърджали разказаха за опита им по време на земетресенията в Турция.

На срещата присъстваха и скаути-радиолюбители от град Шумен. Те също направиха много добра презентация на дейността си пред г-жа Георгиева.

На срещата бяха представени и отделни радиолюбители, помагащи на БФРЛ и работещи за развитието на радиолюбителството в България.

По време на срещата г-жа Георгиева сподели, че се подготват документи на европейско ниво за включване на радиолюбитеските организации в общата система за бедствии и аварии в Европа. Работата обаче върви сравнително бавно - сега се подготват документите за 2016 година.

Срещата премина в приятелска атмосфера и продължи около 40 минути.

( По информация от Виктор Ценков, LZ3NN )

Снимки, предоставени от LZ3NN:
http://www.lz1fw.com/LZRT/galery/20130608/index.html