Словенски радиолюбители участват на учение в България

Група за радиокомуникации при бедствия и аварии.
LZ1NY
Мнения: 692
Регистриран на: 04 сеп 2006, 16:59
Местоположение: Sofia

Словенски радиолюбители участват на учение в България

Мнение от LZ1NY » 27 мар 2013, 12:23

На 18 март 2013 S56CT ( Tilen Cestnik ) от Словения се обърна към мен с молба за повече информация относно радиолюбителската VHF/UHF мрежа, APRS и Echolink в района на Монтана и Враца във връзка с посещение на радиолюбители от Словения в тези и райони.

Веднага заподозрях (hi-hi) няколко души, които биха помогнали на колегите от S5, поразпратих насам-натам мейли ... само след няколко минути един от "заподозряните" откликна и в рамките на половин час връзката и координацията беше установена.
А до ден днешен на другите мейли не съм получил отговор.... :(

Със S56CT не се познавам, но разбрах , че Тилен е отговорник по репитерната мрежа на Словения, действа като ръководител на ICT (Information and Communication Technology) екип за бързо реагиране, членува в Medium Urbran Search and Rescue (MUSAR), отговорник е в тяхната федерация по въпросите за аварийните комуникации.

Поводът за посещението им в България е било провеждащото се от 22 до 24 март 2013 г у нас съвместно учение за издирване и спасяване при разрушения в градска среда в рамките на Проект MODEX FALCK (МОДЕКС ФАЛК). (http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1857142)


Човекът, който откликна и който беше най-близо до „епицентъра“ ( Пламен LZ2CM ) ми сподели:
Пуснах Ехолинка на R-7, но предварително ми беше ясно, че няма как да ползват репитера от Белоградчик. Колегите имаха желание да ползват и репитера на UHF-Враца.
След като, не чух никаква активност на Словенската група на R-7 (От Монтана с преносима станция няма как да се работи през R-7) пренастроих ехолинка на 145.450MHz.

В същото време Сашо LZ2FP пусна Ехолинк от Враца на 439.100MHz, понеже преди това Словенските приятели бяха изявили желание да ползват ехолинк и от Враца.
Написах имеил на Тилен S56CT за промяната на честотата с симплексен канал S-18.
Преди това разговарях с Фреди S56CUV , който търсеше връзка със словенската група в Монтана.
Въпреки голямата им ангажираност в служебните занятия словенските радиолюбители се чуха с дома и през уикенда намираха време да се обадят на ехолинка!
Получихме много благодарности за осигуряването на ехолик за словенците!
Надявам се в бъдеще да сме по-подготвени за взаимодействие със други радиолюбители, идващи на учения към Гражданска защита.
Монтана вече се доказа, като център за подготовка и учения по линия на ГЗ и доста често в състава на групите има радиолюбители.

В понеделник приятелите от Словения си тръгнаха.Това е второто им идване в Монтана и кой знае, може отново да ги чуем в Монтанския ефир. Първото им посещение е било през 2006г., но тогава дори не се и чухме в ефир.
Благодаря на Сашо LZ2FP за съдействието и ще се постараем за следващи наши гости радиолюбители да сме на по-голямо техническо ниво, за да могат да се чуят със сънародници, приятели или колеги!
Надявам се да съм по-свободен следващия път и да се видим с колегите, които сами изразиха съмнение, че няма как да се срещнем сега , поради масираното присъствие на полиция. Охраната е била на високо ниво.


П.С. Гражданска защита е закрита на 01.01.2011, а нейните функции се поемат от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.... но в нашата разговорна реч, а и във вестниците и телевизиите все още често се използва „ГЗ“


Благодарение на Пламен и Сашо ( LZ2CM и LZ2FP) хората от Словения сигурно са усетили от нашата българска и радиолюбителска гостоприемност!


73! Виктор / LZ1NY

"Good Luck. Be patient. Do some research."

LZ1FW
Мнения: 873
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Словенски радиолюбители участват на учение в България

Мнение от LZ1FW » 27 мар 2013, 20:02

Още малко информация за отминалото събитие:

http://ec.europa.eu/commission_2010-201 ... 22b_bg.htm

Учение по гражданска защита на ЕС в България: Съвместна работа за борба с бедствията

22.03.2013 г. -
Този уикенд българският учебен център на „Гражданска защита“ в Монтана ще бъде домакин на международно учение по гражданска защита. Издирвателни и спасителни екипи от Чешката република, Естония и Словения ще се упражняват как да реагират при земетресение. Симулацията, финансирана от Европейската комисия, ще позволи на страните партньори по-ефикасно да работят заедно при истински бедствия.

"Земетресенията не могат нито да бъдат предвиждани, нито контролирани. От бедствията в Хаити, Япония и на други места знаем, че при тях могат да загинат хора, да пострадат цели общности, да бъде разрушено имущество и да бъдат засегнати цели нации за години напред. Ние в Европа също не сме застраховани срещу тази природна стихия. Единственият начин да ѝ се противопоставим е да сме подготвени и гражданската защита играе съществена роля за това. Незабавната и добре координирана реакция при земетресения е решаваща за спасяването на човешки животи. Затова Европейската комисия подкрепя екипите за гражданска защита от страните от ЕС при съвместни обучения, учения за реагиране при бедствия и сътрудничество“, заяви комисар Кристалина Георгиева.

Учението ще представлява симулация на земетресение с магнитуд 7,2, което разрушава язовир и предизвиква голяма приливна вълна. Международни издирвателни и спасителни екипи трябва да си сътрудничат по бърз и ефективен начин в спасителна операция.

Европейската комисия финансира подобни учения по гражданска защита от 2007 г. насам. При тях експертите се обучават, създават контакти и обменят добри практики, като тестват своите процедури за реагиране при бедствия и укрепват сътрудничеството между националните органи за гражданска защита и европейския екип за гражданска защита.LZ1CY
Мнения: 629
Регистриран на: 30 авг 2006, 11:13
Местоположение: Пловдив

Re: Словенски радиолюбители участват на учение в България

Мнение от LZ1CY » 27 мар 2013, 22:47

LZ1FW написа: Затова Европейската комисия подкрепя екипите за гражданска защита от страните от ЕС при съвместни обучения, учения за реагиране при бедствия и сътрудничество“, заяви комисар Кристалина Георгиева.
LZ1NY написа:П.С. Гражданска защита е закрита на 01.01.2011, а нейните функции се поемат от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.... но в нашата разговорна реч, а и във вестниците и телевизиите все още често се използва „ГЗ“
Поредното разминаване в някои понятия от "държавните" мъже и жени.
По повод участието на радиолюбители в спасителни операции и аварийни ситуации - За разлика от документите,регламентиращи радиолюбителската
дейност на много страни,в нашия документ "Техническите изисквания" не пише нито дума за действия и участие на българските радиолюбители в
аварийно спасителни операции.В последно време се събира информация и се пишат писма до КРС за бъдещи допълнения и изменения на Техническите изисквания.Чувствайки нежеланието на ръководството на БФРЛ да разговаря с мен/видно от други теми във форума/, моля някой да
обърне внимание на следното: От много време е излязъл от печат "Регламент за радиовръзките" 2012 г., издание на ITU. Има го в мрежата
свободно,на много от достъпните езици /благодарение информацията от Раделин, LZ1UF/. В този Регламент, чл. 25.9А ,параграф 5А има
препоръка към съответните администрации за участието на радиолюбителите в аварийно спасителни операции. Това може да се предложи на
КРС да бъде включено в бъдещите промени в документа.След като се направят корекции в документа,регламентиращ нашата дейност, тогава
можем да говорим за законно участие в подобни мероприятия.
73


LZ1CY

LZ1FW
Мнения: 873
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Словенски радиолюбители участват на учение в България

Мнение от LZ1FW » 28 мар 2013, 07:51

LZ1CY написа:От много време е излязъл от печат "Регламент за радиовръзките" 2012 г., издание на ITU. Има го в мрежата
свободно,на много от достъпните езици /благодарение информацията от Раделин, LZ1UF/. В този Регламент, чл. 25.9А ,параграф 5А има
препоръка към съответните администрации за участието на радиолюбителите в аварийно спасителни операции. Това може да се предложи на
КРС да бъде включено в бъдещите промени в документа.
За любознателните - линк към Radio Regulations Edition of 2012

The Radio Regulations, Edition of 2012, contains the complete texts of the Radio Regulations as adopted by the World Radiocommunication Conference (Geneva, 1995) (WRC-95) subsequently revised and approved by the World Radiocommunication Conference (Geneva, 1997) (WRC-97), the World Radiocommunication Conference (Istanbul, 2000) (WRC-2000), the World Radiocommunication Conference (Geneva, 2003) (WRC-03), the World Radiocommunication Conference (Geneva, 2007) (WRC-07) and the World Radiocommunication Conference (Geneva, 2012) (WRC-12), including all Appendices, Resolutions, Recommendations and ITU-R Recommendations incorporated by reference.Available: end-November 2012. (Online versions in all 6 languages are free of charge --at least through mid-2014--as per ITU Council 2012's decision)

http://www.itu.int/pub/r-reg-rr-2012

----------------------------------------------------

Малко встрани от темата - http://ec.europa.eu/echo/civil_protecti ... s.htm#2009LZ2HR
Мнения: 284
Регистриран на: 29 май 2007, 12:32

Re: Словенски радиолюбители участват на учение в България

Мнение от LZ2HR » 04 фев 2014, 20:13

За съжаление се наложи да работят в реални условия ....

http://forum.qrz.ru/ras/40035-reaktsiya ... venii.htmlLZ1FW
Мнения: 873
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Словенски радиолюбители участват на учение в България

Мнение от LZ1FW » 04 фев 2014, 20:45

LZ2HR написа:За съжаление се наложи да работят в реални условия ....

http://forum.qrz.ru/ras/40035-reaktsiya ... venii.html
Андрей SU9AF aka RW3AH написа: Европейский Союз гражданской обороны попросил помощи у европейских стран (Германии, Чехии и Австрии), для доставки дополнительных электрогенераторов. Австрийские пожарные службы запросили дополнительные средства радиосвязи, чтобы обеспечить связь между Австрией и Словенией. Они используют КВ радиосвязь и цифровые виды передачи информации - PACTOR / Winlink.

Грегор, OE1VGC Координатор аварийной связи в чрезвычайных ситуациях по Австрии, в связи с ЧС, просит всех радиолюбителей Европы воздержаться от использования аварийных частот:
S51SLO 3.644MHz
OE3XEC 3,608 и 3.617MHz
OE6XPD 3.601MHz
За съжаление на честотите има доста QRM...
Линка най-отдолу би трябвало да е http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-102_en.htmОтговори