радиолюбители гасиха пожар край хижа Мечит

Група за радиокомуникации при бедствия и аварии.
LZ1FW
Мнения: 873
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

радиолюбители гасиха пожар край хижа Мечит

Мнение от LZ1FW » 08 сеп 2012, 21:25

Днес пламна пожар в гората на 1,7 km югоизточно от хижа Мечит край село Говедарци. В гасенето участваха доброволци с подръчни средства сред които и много радиолюбители, качили се на хижа Мечит да отдъхнат през празниците. Едни от първите съобщения за пожара към 112 също бяха направени от радиолюбители. Работата по гасенето на пожара се координираше по любителските радиостанции. От LZ1UPI получих координатите на пожара - N42 13.135 E23 28.724. До тази точка радиолюбителите стигнаха със собствените си джипове, транспортирайки и други хора, които се включиха в гасенето на пожара.

Пожара бе на лошо място, ако не бе овладее имаше опастност за стане един от най-големите в историята на горските пожари. Мнението е на човек от селото, който познава района и знае какво говори. В гасенето участваха и професионални пожарникари и доброволци с лопати и "тупалки".

По-късно в гасенето се включи вертолет Ми-17 борд 418 от авиобазата в Крумово. Той направи пет курса и изсипа 15-тина тона вода над пожара край хижа Мечит. С негова помощ пожара бе локализиран.

В момента радиолюбителите се прибират в хижа Мечит, където в подходяща обстановка ще отпразнуват днешния си подвиг. Радиолюбителските повиквателни знаци, които се чуваха по време на гасенето на пожара, бяха поне пет. Понеже все ще пропусна някой няма да ги изброявам.

По новините за това няма и ред. Та реших поне тук да напиша за достойните хора с радиолюбителско хоби.

73, Сашо, LZ1FW
село Говедарци, KN12RG

PS: още един линк към същото събитие
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=151248Отговори