Националната конференция "Превенция, управление и преодолява

Група за радиокомуникации при бедствия и аварии.
LZ1FW
Мнения: 873
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Националната конференция "Превенция, управление и преодолява

Мнение от LZ1FW » 18 май 2012, 10:43

На 17 май 2012 г. "Софийски форум за сигурност" организира Национална конференция, посветена на превенцията, управлението и справянето с последствия от кризи от невоенен характер, на която специален гост бе еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи, Кристалина Георгиева. Съорганизатори на конференцията бяха Министерството на отбраната, МВР, МРРБ, Националното сдружение на общините и други компетентни структури и институции. Медиен партньор - Българска национална телевизия.

Както се досещатe нямаше явно радиолюбителско присъствие на срещата. В изнесените много презентации и проведените множество дискусии не стана изобщо дума за радиолюбители.

Конференцията бе интересна. В нея бяха засегнати много аспекти на темата - научни, медицински, психологически, военни, комуникационни, медийни, юридически, организационни, ... трудно ми е дори да ги обхвана всички. Искам да споделя само някои от тях.

Хареса ми изказването на Кристалина Геортиева. Уж отнесено, а всъщност предизвикващо размисъл. Факт споменат от нея - 95% от жертвите при бедствия се дават в развиващите се страни. 70% от щетите от бедствия са в развитите страни. Замислете се къде сме ние. Г-жа Георгиева насочи вниманието към определяне на рисковете - ясни отговори на въпроса какво точно ни застрашава. По време на конференцията се очертаха два отговора - нови наводнения в близките дни и горски пожари през следващитете месеци. Особено внимание бе отделено на превенцията. При нас възвращаемостта на един лев вложен в превенция на бедствия е четири лева. За сравнение в Русия при внедряването на модерни средства за метереологични изследвания възвращаемостта е била 16 рубли за 1 рубла инвестиция.

Юридически в момента справянето с кризи от невоенен характер се описва в "Закон за защита при бедствия". В близко бъдеще вероятно ще се приеме и "Закон на доброволчеството". Това са основните за мен документи, покрай тяй има още няколко. Линкове към документите:
http://www.nspbzn.mvr.bg/NR/rdonlyres/3 ... STVIYa.rtf
mc.government.bg/files/1174_Dobrovolchestvo.doc

Интересна бе една от презентациите на БЧК. Презентацията може да се види на http://www.ehealth-bg.org/images/BRK%20-%20Gigov.pdf
Освен, че БЧК се хвали с изградена комуникационна мрежа на КВ и УКВ честоти, тя разполата и с мобилна цифрова радиокомуникационна система. В плановете на БЧК има и предаване в реално време от горещата точка на бедствието на видеоинформация, текст, различни сигнали, GPS координати на хората и машините взимащи участие в операцията, автоматично предаване на данни за състоянието на хора и техника и т.н. Всичко това по радиоканал.

Като се говори за бедствия понякога забравяме основното - че жертвите са реални човешки същества и е много важно е да има правилна комуникация с тях. На тази тема имаше споделяне на опит от Магдалена Николова - НЛП треньор, бизнес коуч и организационен психолог. Основното при бедствия да не се допуска паника. Затова е важно във всеки момент да има доверие и емоционална между жертвите и спасителите, ясно да се каже какво се е случило и да не се премълчават истини. Да не се допуска отричане на кризата, защото това би могло да доведе до отказ от самоспасяване. Взаимната обратна връзка е много важна, освен като такава, така и за основа за превенция на бъдещи подобни бедствия.

По време на Конференцията имаше споделяне на опит от различни общини в България. Интересен бе опита на община Търговище. Там имат единствената (според тях) в България система за защита от наводнения. Системата се състои от един централен компютър (обикновен персонален компютър) и четири измервателни станции, разположени по реките край града. Измервателните станции следят нивото на водата и изпращат сигнали към централния компютър на всеки 15 минути. Алармите се анализират и следят от оператор. Системата има топографска карта с данни за релефа на общината, което позволява да се предвиди при дадено ново на водата кои части ще бъдат залети и да се вземат своевременни и адекватни мерки. Интересно е че при тях не разчитат много-много на сирени като средство за известяване. Имат някаква собствена система (май с специални хора... точно тук имаше проблем със звука и не успях да чуя добре).

Споделен бе и опит от армията. Включването й в спасителни операции е много опростено - има два телефонни номера, съответно на телефон и факс, на които се подават исканията за помощ. Сигналите обаче се подават от ниво "областен управител". Така че ако някой иска армия на мястото на бедствието - начина е през общината.

Опит бе споделен и от областта в района на която е село Бисер.
Там са реагирали много бързо и на практика от окръжния град е имало създаден областен щаб на място (или както те казват "на терен") още преди идването на голямата вълна. Работата на място се е указала изключително удачен вариант. Имали са огромни проблеми с комуникациите. В село Бисер е работел един единствен мобилен оператор (Виваком) и цялата работа на щаба се е извършвала през мобилни телефони. Жената, която говореше, (за съжаление не съм й записал името) сподели голямото си желание да има няколко специалицирани автомобила, осигуряващи съвременни комуникации (радиовръзка със всички райони на страната, независимо електрическо захранване и Интернет).
Споменато бе, че в такива случаи тръгването към район на бедствие със собствен автомобил е безмислено. Необходим е специален високопроходим автомобил.
Разкритикувано бе оборудването на спасителите: "рибарите от село Бисер бяха по-екипирани с лодки от държавните организации". Проблема се е породил от това, че докато лодките на рибарите са били с твърдо дъно и спасяваните хора са се чуствали сравнително спокойно в тях, то надуваемите лодки с гребла на военните прекалено много са се люшкали и са били нестабилни. Направено бе искане за лодки с твърдо дъно и извънбордови двигатели. Това в последствие бе отвърлено и отречено от военните, според които понтонните лодки могат и да се люшкат, но са много по-стабилни в такива ситуации, а с помощта на греблата се контролират значително по-успешно. Според военните лодките с твърдо дъно и извънбордов двигател са склонни към внезапно потъване в бедствени ситуации.
Правенето на списъци на всичко - извозени ранени към болници, списък на починали, списък на евакуирани и т.н. се е оказал много полезен в село Бисер. Благодарение на тези списъщи не е допуснато да възникне излишно безпокойство или паника, когато след научаване на новината за бедствието към селото са се насочили близки на живеещи там и всеки е питал за своя роднина.

Конференцията продължи почти осем часа. Това бе МНОГО накратко. Те и самите прецентации бяха стегнато излагани в режим на постоянен недостиг на време. Надявам се написаното от мен да е полезно.

73
Сашо, LZ1FWLZ1FW
Мнения: 873
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Националната конференция "Превенция, управление и преодолява

Мнение от LZ1FW » 18 май 2012, 11:01

Връзка към страницата на организаторите:
http://www.sofiaforum.bg/front/rtf.php?cid=2&sid=9

Жената, изнесла презентацията за село Бисер е била г-жа Ирена Узунова, областен управител на област Хасково.

С надежда очаквам да качат и презентациите на сайта.Отговори