Анкетна карта

Група за радиокомуникации при бедствия и аварии.
LZ1FW
Мнения: 873
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Анкетна карта

Мнение от LZ1FW » 24 авг 2011, 22:24

lz3kf написа:Проекта е още суров, ама съм спокоен, критици и умници - бол.
Аз да си кажа каквото мисля, пък къде ще ме сложите - при критиците или при умниците си е ваша работа.

Проекта е кратък, стегнат и ясен. Основното, процедурите за действие и взаимодействие, са изнесени извън този проекта, което дава възможност те да се доуточняват в бъдеще. Това е добре - дава възможност проекта да е готов веднага и същевременно зле - не става веднага ясно за какви точно действия става дума.

Две от точките търпят критика:
lz3kf написа:2. За целите, които си поставя, групата има право да ползва всички видове телекомуникационни средства – носими и возими, както и всички видове работа и честоти – КВ, УКВ и др., разрешени за радиолюбителски нужди, включително GSM и стационарна телефонна мрежа.
Тук трябва малко да се изглади стила.
Мобилна и фиксирана телефония като услуга на телекомуникационните оператори има право да ползва всеки. Срещу заплащане на услугите, разбира се. Тук настъпра противоречие между идеалната същност на организацията и необходимостта да се заплащат част от ползваните от тази организация услуги. В тази връзка точка 4 също търпи критика.

Всеки радиолюбител има право да ползва всички разрешени за неговия клас честоти и видове работа. Затова следва да се махне "има право да" и да остане "групата ползва всички видове разрешени за радиолюбителски нужди телекомуникационни средства И мобилните и стационарни телефонни мрежи."
lz3kf написа:4. Групата и всеки неин участник нямат право да получават за нуждите на работата си в нея помощ под каквато и да е форма и повод от държавни и общински организации, както и от други организации работещи в обществена полза.
Това трябва да се промени, защото рано или късно ще трябва да бъде или заобикаляно или директно нарушавано. Помощта е и под вид на електрическа енергия, батерии, помещения, питейна вода, храна и т.н. Все неща, които се явяват помощ и няма да бъдат отказвани. Ако радиолюбителите биват използвани като оператори на предавателни апаратури, работещи на други честоти или видове работа, различни от разиолюбителските, то другата апаратура също е вид помощ.

С тези забележки като първа стъпка е много добър.
Браво на LZ1KFLZ1CY
Мнения: 629
Регистриран на: 30 авг 2006, 11:13
Местоположение: Пловдив

Re: Анкетна карта

Мнение от LZ1CY » 24 авг 2011, 22:25

Камене здравей,
Благодаря за вниманието.
lz3kf написа:Чаках, чаках, пък като не видях нищо черно на бяло, докато си пиех изстиналия чай надрасках едно мини проектче
Ще почакаме още малко,според моя "проект" трябва да се вземе първо някакво отношение по въпроса от ръководството на БФРЛ. Ако те
смятат,че този въпрос е важен и актуален,в петък вечерта могат да вземат някакво решение.Предполагам,че все пак някой чете всичко
това.Не мисля,че съм достатъчно компетентен да оценявам проекти.В твоя проект е засегнато най важното,идеята,желанието да се помогне
на хората в беда.Впечатли ме и мотото "Винаги готов".Този израз е достоен да влезе някъде в текста на проектите и документите на тази
група.Помня,че има нещо общо с девиза на скаутите а още по добре помня,че това беше написано на пионерските значки от преди 50 години
и повече. Надявам се много от твоите предложения в проекта да залегнат в основата на бъдещите условия и правила за работа на съответното
направление към УС на БФРЛ.Приятна вечер,бъди здрав.
73


LZ1CY

lz1kz
Мнения: 300
Регистриран на: 31 авг 2006, 14:24
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: Анкетна карта

Мнение от lz1kz » 25 авг 2011, 09:57

Списание РАДИО, бр.3 и 4 от 1989г. - подробен разказ за действията на съветски радиолюбители, доброволци, участвали в група за аварийни комуникации в Армения след земетресението там. Въпреки че е доста време назад, може да се получи представа за обстановката и условията в които ще работи такъв екип! Някои изводи и ситуации са актуални и днес!


"Безжичният телеграф не е труден за разбиране. Обикновеният телеграф прилича на много дълга котка. Дърпате опашката в Ню Йорк и тя измяуква в Лос Анджелис. Безжичният е същото нещо, но без котката."
А.Айнщайн

lz3kf
Мнения: 99
Регистриран на: 20 апр 2010, 18:52

Re: Анкетна карта

Мнение от lz3kf » 25 авг 2011, 12:09

:(
Последна промяна от lz3kf на 22 апр 2016, 15:12, променено общо 2 пъти.LZ1RF
Мнения: 385
Регистриран на: 13 май 2009, 17:47
Контакти:

Re: Анкетна карта

Мнение от LZ1RF » 25 авг 2011, 12:35

...Първо - БЛАГОДАРНОСТ за акуратността на Камен относно поясненията и "стария" списък, но факта че самия аз след като съм цитиран в него и си нямам понятие за неговото съществуване, значи нещо не е "било наред". Макар че винаги съм за това да бъда включен в такава група (списък) и бих помогнал при нужда според възможностите си.
...
Гошо, ти наистина имаш много къса памет. Това не говори добре за теб.
Ще ти я опресня. http://mtt.bg/bfra/eena_2008.pdf
Погледни най-отдолу снимката под материала. Това, ако не се лъжа си ти самия, ръководещ заедно с Панайот упражнението по ЕМСОМ, именно когато се съставяше този списък.
Даже фигурираш в официален докумен на БФРЛ изпратен в Брюксел.
Това първо.
Второ, проблемът ти твоя и на кумеца ти Виктор, е че вторачавайки се в моя милост, като най-голям "враг" на БФРЛ, какъвто наистина може и да си спечелите скоро в мое лице не гледате прагматично и в комплекс на процесите. Но за това не сте виновни. Това човек или го има или го няма.
Прост пример ще ти дам.
Това е така силно рекламираното присъствено състезание в Банско, за което се хвърлиха толкова много пари /всъщност и аз приветствам алтруизма, но когато от него има смисъл/. Не знам дали сте направили сериозния анализ, но явни са трудностите при обработването на отчетите и организацията на подобно състезание с над 80-100 участника. Явно ще бъде твърде затруднено провеждането му в този времеви период. Така че в този му вид то според мен няма смисъл, а и съмнявам се спонсорите му да бъдат все така щедри и в бъдеще. Все пак дано съм лош пророк и то да продължи.
Ха сега си представи, че на това състезание му беше дадено име - "Български радиолюбители /и чуждестранни гости/ симулират аварийни комуникации при кризи бедствия и аварии." Бяха поканени, журналисти, телевизията, Кристалина Георгиева, институциите...
Бяхте поканили няколко мобилни групи от Турция например. Не можеш да си представиш, какво оборудване имат TRAC след примера, който нашите радиолюбители им дадоха при земетресението през 1999 год.
С риск да не бъда кратък по-долу ще ти цитирам предложение на БФРЛ влязло като официален документ на IARU на конференцията в Давос през 2005 год.
"IARU Region 1 (Author's note - Region 1 includes Europe) has to announce a competition amongst
Member Societies for best project concerning the amateur radio emergency communications structure,
networks, equipment, training activities, etc. Emergency communications coordinator in close
cooperation with Member Societies has to summarize the best features of the proposed projects in an
expedient pilot project. IARU Region 1 has to start looking for partners able to support financially the
project. IARU Region 1 is held in high esteem throughout the whole Region. Besides the traditionally
good and useful relations with important institutions such as European Commission, IARU Region 1 has
to take steps in establishing contacts with other internationally recognized institutions involved with the
problem such as International Committee of the Red Cross, United Nations Office for Coordination of
Humanitarian Affairs, United Nations Office for Project Services, etc. National governmental structures,
such as Civil Defense or similar, should be reliable partners, too. Other possible teammates could be
found amongst producers and sellers of amateur radio equipment, producers of rescue equipment, etc.
IARU Region 1 has to select three to five Member Societies in countries situated in different areas,
vulnerable to different natural hazard to start the pilot project. The results have to be reported at next
IARU Region 1 Conference in 2008 in order a strategy for common Region 1 Amateur Radio
Emergency Network to be discussed and relevant decisions taken."
Така, че и ние имаме вина в IARU да се заговори по-често за аварийни комуникации... и ако се зачетеш внимателно ще разбереш, че това не е работа за един ден...

Дълбокото ми уважение към Крис и Краси от Пловдив, Васко, фирмите АЦОМ и Милара, но те явно не са наясно с глобалните процеси и стратегията на БФРЛ, когато хвърлиха толкова усилия при организацията на състезанието в Банско. Отдавна умря "Дружба и братсво" и едва ли ще бъде съживено, дори "братята" този път да са други.
За стратегията и следването и е отговорен друг. Но явно политиката днес е - преди нас нищо не се е правило, ние сме тези които ЩЕ ...
А целта на всичко, което досега се е правело във федерацията и чрез Панайот се е опитвало да бъде налагано и в IARU е да се намери нова идея за радиолюбителското движение не само за България. Ако не си наясно тотален е спада на младите радиолюбители не само у нас, но и по света. Както навремето имаше ДОСО сега идеята ни беше да се работи за създаването на ДОСКБА /доброволна организация за действия при кризи бедствия и аварии/, която да осмисли цялостната дейност на радиолюбителите - доброволци и най-важното привличането на нови млади хора в редовете ни за които в това движение има някаква идея.
Всъщност трудно ще ме разбереш...Твоите и на кумеца ти мисли и действия са насочени в друго направление.
И накрая ще завърша с това. Успешното управление се характеризира не с това да дадеш безвъзмездно, а да създадеш условия хората сами да постигнат целите си и получат това което желаят... но и това няма да разбереш.

Бъди здрав!
LZ1RF
P.S. Извинявам се за дългия пост.lz2be
Мнения: 673
Регистриран на: 31 юли 2008, 23:18

Re: Анкетна карта

Мнение от lz2be » 25 авг 2011, 19:28

Здравейте,

личното ми мнение за необходимостта от аварийна група е отрицателно. Причината да пиша обаче са части от поста на Милчо:
LZ1RF написа:
Дълбокото ми уважение към Крис и Краси от Пловдив, Васко, фирмите АЦОМ и Милара, но те явно не са наясно с глобалните процеси и стратегията на БФРЛ, когато хвърлиха толкова усилия при организацията на състезанието в Банско.
.......
А целта на всичко, което досега се е правело във федерацията и чрез Панайот се е опитвало да бъде налагано и в IARU е да се намери нова идея за радиолюбителското движение не само за България. Ако не си наясно тотален е спада на младите радиолюбители не само у нас, но и по света. Както навремето имаше ДОСО сега идеята ни беше да се работи за създаването на ДОСКБА /доброволна организация за действия при кризи бедствия и аварии/, която да осмисли цялостната дейност на радиолюбителите - доброволци и най-важното привличането на нови млади хора в редовете ни за които в това движение има някаква идея.
Досега винаги съм си мислел, че хобито ни е възникнало и продължава да съществува с основната цел хората да комуникират помежду си чрез любителските радиостанции. Сега разбирам, че нещата са се променили коренно и най-важното е да научим скаутите от коя страна се държи микрофона и как да опънат една жица м/у 2 дървета, за да могат да се чуят със съседната поляна. Дори БФРЛ работела точно по тази тема през последните години :!: Дето се вика "Гледам и не вярвам на ушите си!"
Какво общо има хобито ни със скаутите и те нямат ли си организация? Или щом скаутите ползват токита да ставаме и ние скаути? По същата логика автомобилистите да вземат и те да се пишат скаути, щото скаутите понякога се возят на коли?
Спад на броя на младите любители има у нас, но не и навсякъде по света. Броя на участниците в международните КВ състезания се увеличава всяка година, като на мен лично ми правят впечатление например страните K, DL, OK, SP, I, UR, RA. Там да не би който се пенсионира да му вадят инициал и да го задължават да работи на КВ? Питайте тези федерации какво правят и да го правим и ние тук.

73 Боян

P.S. - дали са скаути, гражданска защита, бедствени групи и т.н. е все таяLZ1ZF
Мнения: 105
Регистриран на: 05 дек 2006, 09:31
Местоположение: Stara Zagora
Контакти:

Re: Анкетна карта

Мнение от LZ1ZF » 26 авг 2011, 10:11

lz2be написа:Питайте тези федерации какво правят и да го правим и ние тук.

73 Боян

P.S. - дали са скаути, гражданска защита, бедствени групи и т.н. е все тая
Здравей Бояне,

Да, питал съм ги стотици пъти при лични контакти още от края на 80-те години:

http://www.wfis-worldwide.org/wordpress ... nglish.pdf

http://www.pa2p.nl/index6_jamboree.htm

http://www.btinternet.com/~nsarg/jota2005.htm

http://www.btinternet.com/~nsarg/jota2004.htm

http://www.btinternet.com/~nsarg/jota2003.htm

http://www.btinternet.com/~nsarg/jota2001.htm

http://www.scoutnet.de/files/funk/47jota.pdf

Извинявам се специално на Любо LZ2LDS, а и на останалите колеги, че тоя пост пак не е пряко по темата

73 Гошоlz1kz
Мнения: 300
Регистриран на: 31 авг 2006, 14:24
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: Анкетна карта

Мнение от lz1kz » 26 авг 2011, 10:25

The Czech radioclub sponsors every year an international HAM-vention for radio amateurs from Czechlands and other countries. The organiser is the Radio Club OK1KHL in Holice, small, but ambitious town in the East Bohemia.

The first meeting took place in 1990 and 350 people were present. In 1996 there were about 3500 radio amateurs from the Czech Republic and a other European countries. The HAM-vention is held regularly the last weekend in August, when all spaces of the Cultural House, sports hall, gymnasium and adjacent areas in Holice are filled with people, who want to learn something new about amateur radio, buy new equipment or complement their old one. Some people will come only because they want to meet a person who is known to them only as a voice in a radio.
Чехия. Страна с население 10 милиона (2008г.)

На първото ни Хоби Радио - 1992г. дойдоха около 200 души, последните пет срещи посещаемостта е средно 650 човека. Чехия, Полша, Румъния, Унгария запазиха структурите и клубната си собственост. У нас агенция "Кражби и продажби" (ОВТПН-ВТО) ликводира радиолюбителството в рамките да месец-два, още в началото на "прехода". В крайна сметка трябва да се съобразяваме и с това, с ограничения контингент хора, с които разполагаме, с липсата на материална база по места и най-вече с демотивацията, последвала разпада на клубната система. В момента сме федерация на индивидуалисти, т.е. на хора които в болшинството си не виждат смисъл в организирано движение, клубна дейност и прочие дейности.
Според мен, при решаването на задачи от такъв мащаб(БАРС и не само), е необходимо разширяване на материалната и човешка база, а това може да стане единствено и само ако се установят сериозни връзки и отношения със съседите - Румъния, Сърбия, защо не Гърция и Турция и другите балкански... Иначе рискуваме да изпаднем до положението на Македония по отношение на членския състав. В момента сме се затворили в рамките на собствената си представа за света - т.е. "ние сме по-по най, другите да си правят каквото искат, нас не ни интересуват, ние сме си сами за себе си...". Благодарение на такова мислене отпадна например идеята за BA Contest ( по подобие на скандинавското SAC), пък и още какво ли не.
Когато намекнах за обща инициатива за срещата ХОБИ РАДИО с румънската федерация, получих такива отговори, че сам се засрамих от себе си за липсата на патриотично чувство! КосмополитизЪМЪТ все още е мръсна дума от арсенала на империалистическата идеологическа диверсия ... :D
Надявам се поне, че с лястовичката Пирин-2011 няма да останем без пролет!
За съжаление, по тази философия се губи твърде много, и най-вече ВРЕМЕ. Не сме вечни, всеки ден губим хора, които си отиват просто защото вече им е дошло времето.Т.е., всеки следващ ден този проблем ще тежи все повече над всякакви идеи и реализации. Решения от калибъра на "привличане на скаутски клубове, училища и пр.социални групи" са просто архаизъм! Решението е в създаване на условия, мотивиращи хората да упражняват хобито ни, това е стратегическа цел, вместо да се хванем за нея, ние си задаваме задачи които гълтат ресурсите ни като черни дупки.
Е, кога най-сетне ще си отворим очите към света? Вече сме в Европа, а още се държим сякаш е средата на времето на Студената война! Да не кажа - от времето на Междусъюзническата...!

Очаквам веднага въпроса - а ти какво предлагаш?
Отговорът ми е - да мислим креативно, а не само от собствената си камбанария.
Не сме сами!

73, Бат Влади.


"Безжичният телеграф не е труден за разбиране. Обикновеният телеграф прилича на много дълга котка. Дърпате опашката в Ню Йорк и тя измяуква в Лос Анджелис. Безжичният е същото нещо, но без котката."
А.Айнщайн

lz3yy
Мнения: 218
Регистриран на: 28 окт 2006, 21:03

Re: Анкетна карта

Мнение от lz3yy » 26 авг 2011, 10:42

.
Последна промяна от lz3yy на 11 яну 2015, 23:45, променено общо 1 път.lz1kz
Мнения: 300
Регистриран на: 31 авг 2006, 14:24
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: Анкетна карта

Мнение от lz1kz » 09 сеп 2011, 08:41

От рубриката "Факти и документи"(моля да бъда извинен, ако превода не е максимално точен, постарал съм се в рамките на възможностите си):
Световна административна конференция по радиовръзки (ITU), Женева, 1979г.
Резолюция №640:
" Световната административна конференция...отчитайки,
...
f)съществуването на национални и регионални любителски аварийни мрежи, използващи честоти във всичките ленти, разпределени за радиолюбителската служба;
g)че в случай на стихийно бедствие прекият контакт между любителските станции и другите станции може да осъществява жизнено важна връзка докато не бъде възстановена нормалната такава;
...
реши:
...
7/ че е желателно тясно сътрудничество между любителските станции и станциите на другите служби, които сметнат за необходимо използването на честотните ленти на радиолюбителската служба по време на стихийно бедствие;
8/че такава международна връзка в операциите по спасяване трябва да избягва, доколкото е възможно, смущения в мрежите на любителската служба..."


В документ на IARU 1 reg. е дадено следното определение за реда на работа на радиолюбителите при стихийни бедствия:
"...Никоя мрежа или единичен оператор нямат изключителни права над конкретна честота, освен ако не осъществява аварийна (радио)връзка според "Процедура за извършване на аварийна връзка на КВ"

Споменатия документ препоръчва следното поведение на радиолюбителите при стихийни бедствия:
"...
- акочувате думите emergency, wellfare-traffic или съкращението QUF, прекратете веднага предаването и слушайте;
- ако сте приели такава информация, бъдете на посдслушване следете обстановката и записвайте всичко което чувате;
- останете на честотата докато не се уверите, че не сте в състояние да помогнете или че някой друг вече оказва помощ;
- не предавайте и не се намесвайте докато не сте убеден че действително можете да помогнете.
(Съчувствието и излишните приказки и обсъждания в такъв момент само пречат и не помагат с нищо! - мой коментар!)
- следвайте указанията, които ви дава станцията, контролираща трафика (ако има такава);
- старайте се да бъдете кратки и не предавайте безполезна информация;
- в случай на смущения от друга станция, този, който контролира предаването на данни, или назначената от него станция трябва да предаде думите " emergency", "wellfare-traffic" или съкращението QUF към станцията, създаваща смущения."


Източник - сп."Радио", 9/1989, стр21-22.


"Безжичният телеграф не е труден за разбиране. Обикновеният телеграф прилича на много дълга котка. Дърпате опашката в Ню Йорк и тя измяуква в Лос Анджелис. Безжичният е същото нещо, но без котката."
А.Айнщайн

LZ1FW
Мнения: 873
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Анкетна карта

Мнение от LZ1FW » 11 сеп 2011, 13:03

На сайта на кипърските радиолюбители има документ как се предават съобщения при бедствия. Полезно е да се прочете. Линка към .PDF файла на английски език е:
http://www.cyhams.org/index.php/en/libr ... format=raw

Скромното ми мнение е, че преди подобен документ да се появи на чист български език на сайта на БФРЛ, придружен от ясна позиция на БФРЛ по темата, създаването на списъци на "аварийни групи" е прибързано и тези списъци могат да се използват единствено като информация за хора с енергонезависима апаратура, които евентуално биха могли да могат да помогнат при кризисни ситуации.

Хубаво е при превода на документа да се подходи събразявайки се с българската радиолюбителска практика. Просто не смея да си представя какво ще стане примерно на R1, ако недай Боже сега се чуе "КЮФ КЮФ КЮФ тук LZxxxx..." Ефира ще кипне от язвителни коментари и подигравки, просто защото хората не са чували за код QUF. Затова в българската процедура твърдо ще се наложи да има българско словосъчетание като "СПЕШЕН ТРАФИК" или ясно искане на чист български език за установяване на радиомълчание от неучастващите в спешния трафик радиолюбителски станции.

73
СашоLZ1CY
Мнения: 629
Регистриран на: 30 авг 2006, 11:13
Местоположение: Пловдив

Re: Анкетна карта

Мнение от LZ1CY » 11 сеп 2011, 17:23

Темата трябваше отдавна да се "самозатвори".Тръгнахме от една анкетна карта,имаща за цел
/предполагам/ да актуализира списъка с желаещи радиолюбители да помогнат при бедствия и
аварии и техните технически възможности и стигнахме до .....международното положение.
LZ1FW написа: придружен от ясна позиция на БФРЛ по темата, създаването на списъци на "аварийни групи" е прибързано и тези списъци могат да се използват единствено като информация за хора с енергонезависима апаратура, които евентуално биха могли да могат да помогнат при кризисни ситуации.

Явно в УС на БФРЛ има сравнително умни хора след като не "поддадоха" на еуфорията около тази тема.
Всяка "ясна позиция на БФРЛ" трябва да има за основа някакъв нормативен държавен документ,закон. За радиолюбителите,
за БФРЛ това са "Техническите изисквания...". Там не можах да открия нещо особено около действията на радиолюбителската
служба при бедствия и аварии / може и да съм пропуснал,в това горещо време всичко е възможно/.Повтарям се но всички препоръки
на IARU са само препоръки,последна дума има документа от държавната пощенска администрация на съответната страна,в нашия случай
КРС.А за резолюцията на ITU от преди повече от 30 години,касаеща радиолюбителските служби при бедствия и аварии- може "съветниците"
на КРС при съставянето на горепосочения документ да не са запознати с тази резолюция.
Що се касае до направлението ЕМСОМ в БФРЛ - по програма на IARU всяка година се провеждат по няколко "упражнения" с радиостанциите
на националните радиолюбителски организации, имитиращи действия , радиовръзки и обмяна на информация "в рамките на закона".
В горните постове срещнах някои мисли и изрази,които ме впечатлиха и искам да "налея малко ВОДА в огъня",дано вече да изгасне.
LZ1FW написа:Просто не смея да си представя какво ще стане примерно на R1, ако недай Боже сега се чуе "КЮФ КЮФ КЮФ тук LZxxxx..." Ефира ще кипне от язвителни коментари и подигравки, просто защото хората не са чували за код QUF. Затова в българската процедура твърдо ще се наложи да има българско словосъчетание като "СПЕШЕН ТРАФИК" или ясно искане на чист български език за установяване на радиомълчание от неучастващите в спешния трафик радиолюбителски станции.
В случая аз също бих "излял" чувството си за хумор. QUF е код /не е съкращение,както е писано в по горни постове/,който се употребява при
работа само на телеграфия в радиообмен касаещ бедствие.Той не значи,че станцията,която го предава е в бедствие, а че тази станция е приела
сигнала за бедствие,има информация по въпроса или респективно,зададен във въпросителна форма./Преди повече от 30 години няколко пъти ми
се налагаше да използвам този код в радиообмен при бедствия/.При работа на телефония,във всичките и видове,
има други,словесни изрази,утвърдени от съответната държавна администрация а не от съставителите на евентуална "процедура".
lz3yy написа:Интересно е ,че в Русия нещата много приличат на нашата действителност - можещи и знаещи радиолюбители,разполагащи
с апаратура,антени и т.н. и държавна структура МЧС, която си пази хляба и не иска помощ от никой.
Много си прав,та нали те 2 пъти ни "освобождават" ,трети път още не се е наложило.
lz3yy написа:Манталитета ли е проблем не знам, но до нивото на ARES едва ли ще стигнем някога.
Ще стигнем само те трябва да спрат а ние да тръгнем във верната посока.
lz1kz написа: Чехия, Полша, Румъния, Унгария запазиха структурите и клубната си собственост. У нас агенция "Кражби и продажби" (ОВТПН-ВТО) ликводира радиолюбителството в рамките да месец-два, още в началото на "прехода".
Без коментар,няма смисъл.
lz1kz написа:Решения от калибъра на "привличане на скаутски клубове, училища и пр.социални групи" са просто архаизъм!
Във всички горепосочени страни от теб се работи предимно с деца от училищата,детски лагери и др. Е,все пак аз съм консерватор и архаизмът
ми е присъщ,но след като,както казваш,всичко е унищожено - ще трябва да се започне от начало а началото са децата.
lz1kz написа:Е, кога най-сетне ще си отворим очите към света? Вече сме в Европа,
Знаеш много добре на кого трябва да зададеш този въпрос.Скоро,на едно от поредните му "откривания",в Пловдив, каза,че в официално протоколно
облекло министрите трябва да ходят само вторник и петък.В останалото време сигурно като него,по тениска,за да се виждат мускулите. А "гънките"?
lz1kz написа:Надявам се поне, че с лястовичката Пирин-2011 няма да останем без пролет!
Лястовичките са прелетни птици - идват,спонсорират,отиват си и т.н. до кога ли?
Това беше за тази вечер /при желание може да има и още/. Бъдете здрави.
73


LZ1CY

LZ1FW
Мнения: 873
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Анкетна карта

Мнение от LZ1FW » 11 сеп 2011, 18:11

LZ1CY написа:Темата трябваше отдавна да се "самозатвори".Тръгнахме от една анкетна карта,имаща за цел
/предполагам/ да актуализира списъка с желаещи радиолюбители да помогнат при бедствия и
аварии и техните технически възможности и стигнахме до .....международното положение.
LZ1FW написа: придружен от ясна позиция на БФРЛ по темата, създаването на списъци на "аварийни групи" е прибързано и тези списъци могат да се използват единствено като информация за хора с енергонезависима апаратура, които евентуално биха могли да могат да помогнат при кризисни ситуации.

Явно в УС на БФРЛ има сравнително умни хора след като не "поддадоха" на еуфорията около тази тема.
Всяка "ясна позиция на БФРЛ" трябва да има за основа някакъв нормативен държавен документ,закон. За радиолюбителите,
за БФРЛ това са "Техническите изисквания...". Там не можах да открия нещо особено около действията на радиолюбителската
служба при бедствия и аварии / може и да съм пропуснал,в това горещо време всичко е възможно/.Повтарям се но всички препоръки
на IARU са само препоръки,последна дума има документа от държавната пощенска администрация на съответната страна,в нашия случай
КРС.А за резолюцията на ITU от преди повече от 30 години,касаеща радиолюбителските служби при бедствия и аварии- може "съветниците"
на КРС при съставянето на горепосочения документ да не са запознати с тази резолюция.
Що се касае до направлението ЕМСОМ в БФРЛ - по програма на IARU всяка година се провеждат по няколко "упражнения" с радиостанциите
на националните радиолюбителски организации, имитиращи действия , радиовръзки и обмяна на информация "в рамките на закона".
В горните постове срещнах някои мисли и изрази,които ме впечатлиха и искам да "налея малко ВОДА в огъня",дано вече да изгасне.
Много ти е ледена водата. :)

С други думи т.н. "аварийни комуникации" според теб и може би според БФРЛ, щом тя не се включва в говорилнята, се състоят в съставяне на списъци и организиране или участие на/в няколко състезания? Ако е така - правилно не съм се записал в подобен бутафорен списък. Виж в имитациите все някой ден може и да се наканя да взема участие.

Бъдете здрави
:)

73, СашоLZ1CY
Мнения: 629
Регистриран на: 30 авг 2006, 11:13
Местоположение: Пловдив

Re: Анкетна карта

Мнение от LZ1CY » 11 сеп 2011, 19:41

LZ1FW написа:Много ти е ледена водата.
Ледената вода е много полезна,дори лековита.Много е полезна при нерви,махмурлук,негативизъм
и други "заболявания".Дори е добре и питейната вода от чешмата да се изстудява много-по лесно
се възприема предвид "приятния и вкус и съдържание" от наличните водопроводи.Всичко горепосочено
е тествано лично.
LZ1FW написа: други думи т.н. "аварийни комуникации" според теб и може би според БФРЛ, щом тя не се включва в говорилнята,
Забравих да пиша,че всичко написано е лично мое мнение,не ангажирам никого.Според мен всеки трябва да има някаква елементарна
готовност /при мен на закачалката има 3 кг чанта с 5 вата HF/VHF/UHF трансивер с акумулатор и антени + едно малко двубандово ръчно
"тамагочи"/ да се погрижи за себе си и тези около него /ако има време за това/ а когато някой ни потърси като организация,като група
или индивидуално-да можем да помогнем.Всички "велики" изводи,проекти и дори реализации се правят .......след бедствието /дано да
няма такова/.Всеки преживял подобно нещо знае как е а другите знаят от дадената им информация, по различно е.
73


LZ1CY

LZ1FW
Мнения: 873
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Анкетна карта

Мнение от LZ1FW » 11 сеп 2011, 20:16

LZ1CY написа:Според мен всеки трябва да има някаква елементарна готовност /при мен на закачалката има 3 кг чанта с 5 вата HF/VHF/UHF трансивер с акумулатор и антени + едно малко двубандово ръчно "тамагочи"/ да се погрижи за себе си и тези около него /ако има време за това/
Тук си прав. Аз си ходя с радиостанция в раницата. Щото "закачалката" може да е далече.
LZ1CY написа: а когато някой ни потърси като организация,като група
или индивидуално-да можем да помогнем.Всички "велики" изводи,проекти и дори реализации се правят .......след бедствието /дано да
няма такова/.Всеки преживял подобно нещо знае как е а другите знаят от дадената им информация, по различно е.
73
Тук не си прав. Никой няма да ни потърси, докато не докажем наистина написаното на хартия "Една от целите и задачите на БФРЛ, отразени в нейния Устав, е оказване на помощ на държавните и общински органи при необходимост от аварийни комуникации в случай на голямо природно бедствие. Известно е, че голяма част от конвенционалните мрежи за комуникации са уязвими в такава ситуация поради разрушаване на инфраструктурата, прекъсване на електрозахранването или претоварване на останалите в изправност мрежи. В такива ситуации радиолюбителите с техническите си познания и притежаваната специализирана апаратура, както и поради своята мобилност, могат да бъдат естествени помощници на държавните и общински органи при необходимост от аварийни комуникации за обмен на информация. Ръководена от тези разбирания, БФРЛ активно провежда линия на обучение на своите членове и привеждането им в готовност за действия при съответната обстановка .

Те това с дебелите букви към момента е доста спорно. Работата в симулирани състезания не е пълноценно обучение, защото никой няма да иска от нас да си обменяме шестцифрени групи цифри по време на кризи. Което от началото къде намеквам, къде директно казвам, е че трябва да се създадат и проекти и ръководства за работа при бедствия ПРЕДИ бедствията.

В съседна тема нерадиолюбители се хвалят с техните си радиокомуникации. Ловци, алпинисти, шофьори-любители на черни пътища и още безброй други любители вече използват свободните (без лиценз) честотни диапазони. Даже и несвободните използват, ама това е друг (търговски) проблем. Отдавна вече не сме само ние снабдените с радиоапаратура. Другите доста добре рекламират подготовката си, пишейки какво са направили в реални условия. Пък ние в България май не сме се разписвали досега. То да не се налага и да се разписваме, ама хайде БФРЛ да създане нещо като инструкция или ръководство за работа при аварийни ситуации. Толкова ли е трудно да се разбере, че работата там хич не е като на състезание?

PS:
току що разбрах, че "ЗАКОН ЗА УПРАВЛЕНИЕ ПРИ КРИЗИ" ,http://im.cablebg.net/clients/zukr-05.htm ,регламентиращ участието на доброволци при кризи, е отменен с § 2, т. 3 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България - ДВ, бр. 35 от 12 май 2009 г., в сила от 12.05.2009 г.
При това положение излиза, че при кризи не се разчита на доброволци и че никоя организация няма да има правно основание да се обърне за помощ към радиолюбителите. Поне докато не се открие закон, който да регламентира това...

Или бъркам?LZ1CY
Мнения: 629
Регистриран на: 30 авг 2006, 11:13
Местоположение: Пловдив

Re: Анкетна карта

Мнение от LZ1CY » 11 сеп 2011, 23:13

LZ1FW написа: БФРЛ активно провежда линия на обучение на своите членове и привеждането им в готовност за действия при съответната обстановка .
Те това с дебелите букви към момента е доста спорно. Работата в симулирани състезания не е пълноценно обучение, защото никой няма да иска от нас да си обменяме шестцифрени групи цифри по време на кризи.
Защо да е спорно? "Съответната обстановка" още я няма,дано скоро да я няма,дано изобщо да я няма. А тези,които "си обменят шестцифрени групи"
по време на състезания могат да обменят и много друга информация,имам претенции да ги познавам лично,особено тези,които работят на CW.

"Всички "велики" изводи,проекти и дори реализации се правят .......след бедствието /дано да
няма такова/.Всеки преживял подобно нещо знае как е а другите знаят от дадената им информация, по различно е."
LZ1FW написа:Тук не си прав.
LZ1FW написа:При това положение излиза, че при кризи не се разчита на доброволци и че никоя организация няма да има правно основание да се обърне за помощ към радиолюбителите. Поне докато не се открие закон, който да регламентира това...
Нямам претенции да съм прав.Но когато стане "панаира"/дано да не става/ и закон набързо ще направят и регламент и какво ли не но както казва
народа:След дъжд качулка. Е,да вземем вече да затворим темата,има много други по интересни и весели неща.
73


LZ1CY

LZ1VLA
Мнения: 9
Регистриран на: 28 фев 2009, 09:43

Re: Анкетна карта

Мнение от LZ1VLA » 08 фев 2012, 12:07

И така - няколко дни след голямата трагедия в Харманлийско...нищо за LZ Аварийна група не чувам...Поне становище нещо..знам ли...


73 - LZ1VLA

LZ1FW
Мнения: 873
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Анкетна карта

Мнение от LZ1FW » 08 фев 2012, 19:11

LZ1VLA написа:И така - няколко дни след голямата трагедия в Харманлийско...нищо за LZ Аварийна група не чувам...Поне становище нещо..знам ли...
На хората там не им е необходима радиовръзка, а топли дрехи, храна и подслон. Изпращане на аварийна група за радиокомуникация в село с идеално GSM покритие е даже вредно.

Пример за помощ.
Още начини за помагане.

Мнението е лично.
73 Сашо, LZ1FWLZ3NY
Site Admin
Мнения: 793
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Анкетна карта

Мнение от LZ3NY » 09 фев 2012, 12:38

Здравейте

Два цитата от други теми, които според мен, дават достатъчен повод за размисъл.
... министър на отбраната да пита представители на радиолюбителите "кои сте Вие и с какво се занимавате?". Нима той не е бил в тази страна когато е имало ДОСО, ...
По време на телевизионно предаване служебно лице бе запитано в ефир от LZ1DJ защо не ползват услугите на радиолюбителите в екстремни ситуации. Отговора му беше "на нас ни трябва НАДЕЖНА връзка".
Мнението ми е, че трябваше да се направи всичко възможно, за да направи реклама на тази бъдеща дейност. Няма по-правилен момент от този, който беше "подминат". Това по повод на първия цитат.
Не беше нужно да се прави повече от това, да се обявят в медиите телефони за връзка при проблеми, и да се изпрати човек на място "за всеки случай". Не веднъж съм казвал, че като доброволна организация обаче, БФРЛ не може да задължи никого да отиде на "горещото" място. Това потвърждава казаното във втория цитат.

73!


Value has a value only if its value is valued.

LZ1VLA
Мнения: 9
Регистриран на: 28 фев 2009, 09:43

Re: Анкетна карта

Мнение от LZ1VLA » 10 фев 2012, 06:23

LZ3NY написа:Здравейте

Два цитата от други теми, които според мен, дават достатъчен повод за размисъл.
... министър на отбраната да пита представители на радиолюбителите "кои сте Вие и с какво се занимавате?". Нима той не е бил в тази страна когато е имало ДОСО, ...
По време на телевизионно предаване служебно лице бе запитано в ефир от LZ1DJ защо не ползват услугите на радиолюбителите в екстремни ситуации. Отговора му беше "на нас ни трябва НАДЕЖНА връзка".
Мнението ми е, че трябваше да се направи всичко възможно, за да направи реклама на тази бъдеща дейност. Няма по-правилен момент от този, който беше "подминат". Това по повод на първия цитат.
Не беше нужно да се прави повече от това, да се обявят в медиите телефони за връзка при проблеми, и да се изпрати човек на място "за всеки случай". Не веднъж съм казвал, че като доброволна организация обаче, БФРЛ не може да задължи никого да отиде на "горещото" място. Това потвърждава казаното във втория цитат.

73!
Колега,точно това исках да кажа и аз!!! Браво!!! На някой от който зависи не му се занимава...това е..
Вижте форума http://www.offroad-bulgaria.com/ -ето така се прави огранизация....


73 - LZ1VLA

LZ1FW
Мнения: 873
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Анкетна карта

Мнение от LZ1FW » 10 фев 2012, 08:10

LZ1VLA написа:
LZ3NY написа:Здравейте

Два цитата от други теми, които според мен, дават достатъчен повод за размисъл.
... министър на отбраната да пита представители на радиолюбителите "кои сте Вие и с какво се занимавате?". Нима той не е бил в тази страна когато е имало ДОСО, ...
По време на телевизионно предаване служебно лице бе запитано в ефир от LZ1DJ защо не ползват услугите на радиолюбителите в екстремни ситуации. Отговора му беше "на нас ни трябва НАДЕЖНА връзка".
Мнението ми е, че трябваше да се направи всичко възможно, за да направи реклама на тази бъдеща дейност. Няма по-правилен момент от този, който беше "подминат". Това по повод на първия цитат.
Не беше нужно да се прави повече от това, да се обявят в медиите телефони за връзка при проблеми, и да се изпрати човек на място "за всеки случай". Не веднъж съм казвал, че като доброволна организация обаче, БФРЛ не може да задължи никого да отиде на "горещото" място. Това потвърждава казаното във втория цитат.

73!
Колега,точно това исках да кажа и аз!!! Браво!!! На някой от който зависи не му се занимава...това е..
Вижте форума http://www.offroad-bulgaria.com/ -ето така се прави огранизация....
Във форума на Offroad Bulgaria се виждат радиолюбителските инициали на участниците в акциите. Доста са и много от тях отвреме на време се появяват и тук.
При организацията и описването на акцията се споменават радиолюбителски рипитри и честоти.
Използване е спрециализирана система за GPS позициониране на участниците и мониторинг на положението на колоната спасители в реално време.

Радиото в спасителната акция на Offroad Bulgaria е имало своето място, но името на БФРЛ не се споменава. Възможно е аз да съм бил невнимателен.Отговори