Ден на акумулатора

Група за радиокомуникации при бедствия и аварии.
LZ1BB
Мнения: 207
Регистриран на: 31 авг 2006, 10:48
Местоположение: София

Ден на акумулатора

Мнение от LZ1BB » 24 авг 2010, 12:06

Тъй като съм запален по идеята за създаване на организация за работа при аварийно бедствени ситуации се занимавам самостоятелно с тази идея от около 30 години. Горе долу тогава се вдъхнових от американската организация, свързах с тях и получих много литература. По-късно станах член на YLSSB System. Участвал съм в техни тренировки. По късно помогнах ори трафика между Мексико сити у САЩ, когато всички бяха в паника след взрив в столицата ма Мексико. Имам грамота от K1MAN и по-късна покана за включване в спасителния екип на неговата организация в Бангладеш.

Разказвам тези неща, а мога още много, не да се фукам, а да покажа, че имам някакво понятие от работа в аварийно бедствени ситуации. Ние нямаме такава организация в България. Напоследък има някакъв опит на радиолюбителската номенклатура да се хване за държавното виме и да суче маскирайки се като организация за помощ пти бедствия и аварии. За съжаление никой все още не работи за създаването на истинска такава организация. Само за информация в САЩ радиолюбителите са се самоподготвяли, организирали и тренирали и чак когато са се почувствали готови са се оповестили пред държавата. Дали са им функция 12-та резерва в ерархията. Те и досега са там. Но това не им пречи тихо и скромно да си вършат работата всеки път когато тяхната страна има нужда. Обществото вече ги е забелязало и оценило. Дадени са им привилегии и материални благини, НО чак когато са се доказали! Не както тук някои искат първо благините, а после ще ви покажем какво можем!

Та след всичките приказки, към темата. Преди около две години реших самостоятелно и самосиндикално да помогна в стартирането на такава организация. Започнах с техническата обезпеченост. Каквото и да се случи, земетресение, наводнение, крупна промишлема авария или нещо далеч по-дребно първо спира тока. И се започва едно... Тюх мама му стара къде ми е кабела от акумулатора до станцията...Въх, как не съм го заредил...Къде е да го и акумулатора...

Тоест при нужда от акумулатор се вижда, че не е готов! За целта аз се опитах да организирам ден на акумулатора. Идеята е всеки петък всеки да говори през репитера или на КВ като захранва радиостанцията си от акумулатор. Разбира се става дума за хора, които се интересуват и вълнуват от идеята за работа и помощ при бедствия и аварии. Когато акумулатора редовно се използва всеки петък, то той винаги е в кондиция, както и съпътстващите го жици, куплунзи и всякакви джаджи.

Бях подкрепен от седем, осем човека на Р1. Някои от тях и сега работят всеки петък с акумулатор вместо токоизправител. Аз мисля, че идеята е полезна. Все от някъде трябва да се започне. Най-малкото така ще се види кой е заинтересован от идеята за изграждане на сериозна организация. Може би под шапката на БФРЛ, ще се види.

Поканвам всички колеги радиолюбители, които се интересуват от работа при аварийно бедствени ситуации докато чакаме да се изгради организация да си подготвим апаратурата и акумулаторите като всеки петък работим на автономно захранване.

По-късната идея за развитие на мероприятието е, че като си зареди човек акумулатора, той трябва да излезе от къщи. Съответно да е облечен подходящо, да е обут подходящо, да има в торбата подходящата храна, резервни дрехи и оборудване. Но едно по едно!

Надявам се, че БФРЛ ще подкрепи моето начинание и ще излъчи призив по бюлетина си.LZ1FW
Мнения: 891
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Ден на акумулатора

Мнение от LZ1FW » 24 авг 2010, 19:33

Подкрепям идеята. Аз така и така работя само на акумулатори и акумулаторни батерии. Имам три комплекта: стандартна Li-MN батерия 1400 mAh и два комплекта по шест 2100 mAh Ni-MH VARTA батерии. Eдиния комплект седи в радиостанцията, двата чакат напълно заредени. Въртя ги последователно, за да стареят равномерно. Изтощените батерии се зареждат при първа възможност.

Само дето в петък обикновено съм на работа, а в София през деня рядко пускам УКВ радио. КВ радио на 12V засега нямам.
Когато идеята се разпростре и върху почивните дни ще я подкрепям от местата, в които съм в момента.

Имам два въпроса:
1. Как ще се разпознават станциите подкрепящи идеята?
2. Те ще си обменят ли някаква по-специфична информация. По втора точка веднага давам идея да се обменя оценка, мощност, тип антена и QTH локатор.

Тук използвам момента да изкажа огромната си благодарност на LZ1ASP, който ме открехна как GPS-а може автоматично да показва QTH локатора в който си в момента. На пръв поглед простичка информация, ама изобщо не ми беше минало през главата.LZ1BB
Мнения: 207
Регистриран на: 31 авг 2006, 10:48
Местоположение: София

Re: Ден на акумулатора

Мнение от LZ1BB » 25 авг 2010, 13:53

Избрах петък, защото по мои наблюдения в петък вечер има най-голяма активност по репитърните и симплексните канали на УКВ FM.

Няма нужда от идентификация и специален радиообмен ако се използва акумулатор или каквото и да е автономно захранване в петък вечер. То е за поддържане на собствения акумулатор в бойна готовност. Ако ти доставя удоволствие можеш да пропагандираш идеята като разкажеш на кореспондентите си, че си на автономно захранване и каква е целта.LZ1FW
Мнения: 891
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Ден на акумулатора

Мнение от LZ1FW » 25 авг 2010, 19:56

ОК, в петък ще послушам. Интересно ми е какво ще се чуе с гумена антена в гората от стоманобетон на KN12QP. Не съм оптимист - в Говедарци R1 се чуваше значително по-добре.LZ2DB
Мнения: 165
Регистриран на: 05 сеп 2006, 17:47
Местоположение: ПОЛИКРАИЩЕ
Контакти:

Re: Ден на акумулатора

Мнение от LZ2DB » 26 авг 2010, 12:33

Хубав би бил деня на АКУМУЛАТОРА , но ще е с известна доза дискриминация ако в тия срещи не се включат и тези които ползват захранване от мрежата. Тук днес с LZ2PS , си говорихме по вашата идея и си припомнихме времето когато имаше един УКВ маратон на 2м , даже с участие на радиолюбители от съседните страни. Не напълно възраждане на стария маратон, условията на живота доста са се променили от тогава . Сега възможностите са подобри на всеки отделен радиолюбител по отношение на апаратура и антени. В основата да се заложи работа с АКУМУЛАТОР , но да се активира УКВ братството и всеки петък да се правят QSO RST/QTH loc , Да се отчита за всеки петък и до "този" петък кой има най много точки - отчети в някъв минимален срок и текущото класиране най късно до другия ден. Може би Два маратона : пролетно -летен и есенно зимен ще са добре да поддържат активността през цялата година. Повече подробности по нататък ако идеята се хареса и одобри.
Аз не се занимавам в момента с УКВ и нямам техника , но нещо подобно би ме съблазнило да се появя и на 2м.LZ1BB
Мнения: 207
Регистриран на: 31 авг 2006, 10:48
Местоположение: София

Re: Ден на акумулатора

Мнение от LZ1BB » 26 авг 2010, 12:58

Да! Точно идеята за възраждане на Маратона в автентичния му вид ме доведе до "Ден на акумулатора". То е ясно, че затова избрах и петък. От 19:00 до 24:00 LZT, както беше тогава в онези хубави години. :). Осен това, дори сега в този ден и часови пояс е най-голямата активност.

Има желаещи за възкресяване на Маратона. Засега сме само мераклии. :) Може и да стане по-нататък. До тогава нека си ползваме акумулаторите всеки петък вечерта и да си правим обикновени радиовръзки на УКВ и на КВ, кой където му е сладко. Хубавите работи стават бавно! Важно е да се започне!LZ1ZF
Мнения: 105
Регистриран на: 05 дек 2006, 09:31
Местоположение: Stara Zagora
Контакти:

Re: Ден на акумулатора

Мнение от LZ1ZF » 28 авг 2010, 10:17

Здравейте,

Подкрепям напълно идеята на LZ1BB, като предлагам часовете да са 6 - всеки петък от 18 до 24 LZT и да няма състезателен характер, а да са само във вид на LZ VHF/UHF activities. Може да има координатор (даже предлагам ако се "навие" това да е Хари - всеки може да си праща съответния отчет по интернет до него), който да отчита само броя на QSO's, тъй като при аварийни комуникации сумарните километри нямат никакво значение, а и да не се усложнява излишно работата на координатора. Във последващия вторник може да се дава за бюлетина на БФРЛ съвсем кратка информация - например брой участвали в петъчния маратон. Предлагам да има /Р и /М участници - не всеки може да се изнесе пеша без кола, а и пролетния и есенния период WX не винаги е подходящо за /Р работа. В сайта на БФРЛ също може да се сложи отделен раздел към УКВ, в който да има информация за маратона.
И след като целта ще е освен да си "чешем УКВ крастата" всеки да има реална екипировка за комуникации при евентуални аварийни ситуации, то моля да помислите освен директни радиовръзки, дали да не се броят и отелно радиовръзки през всеки отделен репитър - за това ще има и противници, макар че от личен опит знам, че това са хора които с часове не се обаждат, но ако някой реши да използва репитера за подобни радиовръзки (активност) и ведната почват да "реват". Но по този начин ще се следи и състоянието и работоспособността на УКВ репитрите.
За КВ не знам - може би да сe определят по две фикрирани честоти на 80 и 40 метра - на CW и SSB - нека повече колеги изкажат мнението си.

73 Гошо
LZ1ZFLZ2DB
Мнения: 165
Регистриран на: 05 сеп 2006, 17:47
Местоположение: ПОЛИКРАИЩЕ
Контакти:

Re: Ден на акумулатора

Мнение от LZ2DB » 28 авг 2010, 13:02

Ако няма лек състезателен характер няма да има добра активност.Стария маратон бе една точка за една връзка.Само че един кореспондет трябаше да го има в повече от един отчет или нещо подобно.Натрупването на точки от всеки петък ,за едно крайно класиране ще води до желание за постоянна активност. Без ретланслатори. Трябва да се насърчи директната връзка с цел опознаване на евнтуалните стабилни трасета между стационарните станции . Работа от "/р" и "/м" да има малък приоритет (+) точки процентно . Работата на къси вълни да се разглежда отделно , като отделна тема и възможности за реализация на нещо подобно.LZ2CM
Мнения: 159
Регистриран на: 30 ное 2009, 07:28

Re: Ден на акумулатора

Мнение от LZ2CM » 28 авг 2010, 18:50

Основната цел на УКВ връзката е далечината, страните и квадратите .Ето и състезателната цел.73!LZ1ZF
Мнения: 105
Регистриран на: 05 дек 2006, 09:31
Местоположение: Stara Zagora
Контакти:

Re: Ден на акумулатора

Мнение от LZ1ZF » 28 авг 2010, 20:11

Здравей Пламене,

УКВ контестите всички знаят какво представляват, но я си представи този който ще обобщава логовете колко работа ще има и ако накрая прави общо годишно класиране - средно 32 седмици Март - Октомври по около 50 участника ....... това си е много трудоемка (къртовска) работа - кой ще я върши?
Имаме достатъчно класически УКВ контести, където правилото точка/километър е в сила - ето следващия уикенд е IARU 1-ви Регион на 144 MHz.
Целта е преди всичко да се активират ежеседмично УКВ-стити (КВ-стите също си имат ежедневно "репитер" на 3764 KHz) и да се поддържа (каквато е идеята на Хари) готовност за автономна работа без захранване от мрежата - не случайно LZ1BB кръсти и рубриката "Ден на акумулатора".
Предлагам за QSO през репитер 1 точка и за директна връзка 2 точки, а на изнесените /Р и /М крайнияя резултат (точките) да се удвоява. Задължително условие да е всички участващи (включително тези които работят от къщи, вили, .... т.е. стационарен QTH) да ползват акумулатор или агрегат (автономно захранване).

Моля и други колеги да се включат в обсъждането на идеята на LZ1BB.

73 ГошоLZ2CM
Мнения: 159
Регистриран на: 30 ное 2009, 07:28

Re: Ден на акумулатора

Мнение от LZ2CM » 28 авг 2010, 22:33

Не ставаше въпрос за контест, а само РС/т и локатор.Явно съм объркал темата.Извинявайте!73.

P.S.А , ето ги и въпросните ...............дори заредени.

http://prikachi.com/images/241/2455241I.jpglz5vk
Мнения: 117
Регистриран на: 05 мар 2007, 21:44
Местоположение: Sofia

Re: Ден на акумулатора

Мнение от lz5vk » 29 авг 2010, 23:57

Здравейте,

Идеята е супер, дори миналия петък бях със зареден акумулатор на токито и реализирах цяла връзка през репитър 8)
С две ръце съм "за" и за разликата в точкуването (репитър/директна, портативен или мобилен/стационарен).
Едно нещо обаче ми се губи ... тъй като аз не заварих т.нар. "УКВ маратон", може ли някой да разясни как би следвало да се инициира комуникацията между участниците? Предполагам, че "CQ battery activity" на който и да е репитър няма да се хареса на слушащите там ... :D
Също така биха ли се точкували връзки между станции на конвенционално и алтернативно захранване (cross power-supply mode)?

73,
Веско.


73!
Веско
LZ5VK.

lz1kz
Мнения: 300
Регистриран на: 31 авг 2006, 14:24
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: Ден на акумулатора

Мнение от lz1kz » 30 авг 2010, 13:20

Напълно подкрепям идеята на Хари! Браво!
И нека засега не се впускаме в подробности около точкуване, класации и прочие, нека нещата тръгнат и след първитя два-три петъка да се отворим на тази тема. Аз съм на мнение че е достатъчно да се оформи една страница-брояч, на която да се публикуват (от админа) данни за всеки петък - по един ред с CALL, EQUIP, QSO(бр). Неколкократното оповестяване на тази таблица ще е достатъчен стимул за повече хора да се включат в акумулаторния ден...което си е и целта на играта!
Още един път - Браво Хари - отлична идея!


"Безжичният телеграф не е труден за разбиране. Обикновеният телеграф прилича на много дълга котка. Дърпате опашката в Ню Йорк и тя измяуква в Лос Анджелис. Безжичният е същото нещо, но без котката."
А.Айнщайн

LZ2CM
Мнения: 159
Регистриран на: 30 ное 2009, 07:28

Re: Ден на акумулатора

Мнение от LZ2CM » 02 сеп 2010, 10:28

Последно какво остава?Май е добре някой да нахвърли предложенията и де се действа, или да се види какво ще остане и да почваме.Относно репитрите....няма как да ги "изхвърлиме".Ако искаме да са актуални трябва да са снабдени с акумулатори .При мен на Р-7 акумулатора е в буферен режим и при угасване на тока в опашката на репитера се чува съвсем лек тон.При добър акумулатор 8дни сме осигурявали бедстващи около КОМ и хижите включително без да изключи репитера.Акумулатора беше закупен бракуван от енергото,хи.Сега подготвям нов.
73!LZ1BB
Мнения: 207
Регистриран на: 31 авг 2006, 10:48
Местоположение: София

Re: Ден на акумулатора

Мнение от LZ1BB » 03 сеп 2010, 18:34

Нещо не ме разбрахте. В петък от 19:00-24:00 LZT се работи на акумулатори. Няма значение къде. На КВ ули УКВ, на SSB, FM Симплекс или през репитер. Идеята е да се поддържат акумулаторите заредени. Не знам защо забихте пак по състезания, точки и медали. Който иска си работи, който не иска, не! Избора е личен!

Стстезанията по принцип се организират с цел повишаване на активността. Аз не мисля, че едно състезание ще доведе повече привърженици на идеята за работа и помощ при бедствия и аварии. Повече от сигурно е, че спре ли състезанието, състезателите ще избягат.

Така, че който е мераклия да се включва и тихо и скромно да си работи на акумулатор всеки петък. Ако иска да разказва на другите, ако не иска, да не го прави. Добре е да се знае, че при евентуално изграждане на група, или нещо повече, за работа и помищ при бедствия и аварии там медали, байряци и награди няма да се раздават. Даже напротив. Всеки ще дава от себе си ако не друго, то поне труд. Така, че всичко е по желание.

Относно Маратона. Това е друга тема и нека я коментираме в друга форумна тема. Явно споменаването му доведе до размиване и разводняване на темата, както и поемане на разговора в друга посока.

Днес е петък. Аз ще съм с акумулатор на 144 Mhz SSB.. Ако има други, ще се радвам да се чуем.LZ1NIM
Мнения: 39
Регистриран на: 18 ное 2010, 14:51

Re: Ден на акумулатора

Мнение от LZ1NIM » 22 фев 2011, 11:50

Здравейте на всички,
Много ме радва идеята за деня и активността с акумулаторите. Хубаво е защото в критични ситуации само те остават. Понякога и без критични ситуации се налага да се ползват по принуда (оставаме без захранване в неопределен момент за неопределено време). Ще се радвам и при възможност бих се включил активно в такова начинание, макар че времето ми е доста ограничено. Много добра идея е и ако трябва да снабдим репитри с акумулатори (колкото повече толкова по-добре или поне в град по 1 да има пак ще сме подготвени). В критичен момент и в градска среда е много трудно да пробием само с токитата на директни честоти. Въпреки това трябва да се помисли за директни честоти при такива обстоятелства, които да ги знаем всички, ако не снабдим репитри с акумулатори.
Със сигурност трябва да действаме по въпроса, защото само с приказки и писане по форумите работа не се върши. Обикновено работя само с джобното радио. Мисля че за начало не е лошо да се съберем наживо и да обсъдим идеята със закупуване, доставяне, достъп до репитри и поставяне на акумулатори (т.е. изпълнение).

Поздрави и лек ден на всички!
LZ1NIM/P 73


[b]LZ1NIM/P
HF SSB/CW [/b]

LZ1SSA
Мнения: 24
Регистриран на: 03 яну 2013, 20:33
Местоположение: КЪДЕТО СЕ НАЛОЖИ
Контакти:

Re: Ден на акумулатора

Мнение от LZ1SSA » 08 мар 2022, 17:55

Монбат имат добри предложения за целта.Аз се спрях на 200 ач.


Който осцилоскопа не гледа, три дена за ремонт отделя.

lz1yq
Мнения: 1259
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: Ден на акумулатора

Мнение от lz1yq » 08 мар 2022, 19:49

Тягов или нормаленLZ1FW
Мнения: 891
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Ден на акумулатора

Мнение от LZ1FW » 09 мар 2022, 09:51

LZ1SSA написа:
08 мар 2022, 17:55
200 ач.
Представих си как го носиш по време на реално бедствие...

Само тежината на подобен акумулатор си е бедствие сама по себе си. Все повече се убеждавам, че не са ни необходими природни бедствия, ние сами си създаваме собствени...

Бъдете здравиLZ1SSA
Мнения: 24
Регистриран на: 03 яну 2013, 20:33
Местоположение: КЪДЕТО СЕ НАЛОЖИ
Контакти:

Re: Ден на акумулатора

Мнение от LZ1SSA » 11 мар 2022, 18:51

Сашо, успя да ме разсмееш. Поздравявам те за което. Ще ти отговоря как го нося, сам никък. Трябваше преди време да преместя 64 тягови батерии 100 ач. Ами казах дайте ми два дни и ще помисля.На третия ден занесох една установка дете тежеше 10-15 килограма ама по добре нея, Иначе да преместиш 64 батерии , само за да пробваш някакъв юпиес с тези килограми е наказание.
Айде няма нужда.
Колкото до идеята май е най-добре човек да си има стационарна батерия 200 ач .Тя се паркира и не се мести. Ще храни разни радиа, усилватели, осветление и други. А мъничка батерия например 7 ач се ползва за преносими връзки.


Който осцилоскопа не гледа, три дена за ремонт отделя.

LZ1FW
Мнения: 891
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Ден на акумулатора

Мнение от LZ1FW » 13 мар 2022, 10:08

В къщи аз съм 100 A/h акумулатор, поддържан непрекъснато през импулсно захранване PS-300. PS-300 се произвеждаше в Стара Загора, България. Прекрасно захранване, даващо 13.8V при 22А и поддържащо буферен акумулатор. При спиране на тока изобщо не разбираш за спирането - буферния акумулатор се включва автоматично. За съжаление вече не се произвежда и за още по-голямо съжаление и проиводителят вече не работи. Честно казано бих си купил още един PS-300...

За вкъщи имам две LED крушки, вьрзани към същия 100 A/h акумулатор. Има какво да се желае от такова осветление, но върши работа. Споменавам го, защото твърде често никой не мисли за осветление, а трудно се върши сериозна работа на тъмно. Дисплеите на апаратурата не светят достатъчно.

Интернета ми е през рутери, които се захранват през UPS-и. Слабички са: 600 - 800 VA, вътре са с 7 А/h акумулаторчета и държат не повече от 30-40 минути. Половин час, ама понякога той е предостатъчен. Подобни UPS-и за незаменими при токови удари и кратковременни прекъсвания. И тях ги споменавам. защото често се мисли само за основната радиоапаратуара и се забравя за рутерите. Уж лукс, ама сме свикнали с интернета.

7 или 9 A/h са подходящи за трансивърчета от класата на Yaesu FT817ND. Зa токита е добре да си имаш няколко резервни техни си акумулатора.

Та така. Просто споделям.

Продължавам да си слушам на обикновена честотна модулация на R1 145625 kHz и Мусала 439.400 kHz. Рядко се обаждам.
От време на време за кратко прослушвам и на къси вълни.
Слушател на акумулатори съм.

Не слушам на никакви специални честоти, просто защото не са ми известни такива.

PS: забравих за няколко неща не пряко свързани с хобито:
- FM радио на акумулатори за Хоризонт или друга местна УКВ радиоразпъсквателна радиостанция
- телевизор на акумулатори за ефирна телевизия
- интернет радио и телевизия на акумулатори - при техническа повреда в предавателя ефирното радио и TV спират, но през интернет предаването продължава. Това е потвърдено на практика. При ползване на интернет не забравяйте за рутерите.

Всичките тези неща ще са изключително полезни при бедствие и авария. Добре е да предварително да се знае колко ток гълтат тези устройства и колко време издържат наличните акулатори при работата им.

73
Бъдете здрави.LZ3NY
Site Admin
Мнения: 823
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Ден на акумулатора

Мнение от LZ3NY » 13 мар 2022, 15:08

Здравейте
Личното ми мнение е, че за токита освен акумулаторите им, е хубаво човек да си има един battery case за съответното радио, с достатъчно батерии. Така дори и да няма къде да заредиш акумулатора, няма да останеш без връзка. Батерии има и във всяка бакалия.

73! Митко


Value has a value only if its value is valued.

LZ1SSA
Мнения: 24
Регистриран на: 03 яну 2013, 20:33
Местоположение: КЪДЕТО СЕ НАЛОЖИ
Контакти:

Re: Ден на акумулатора

Мнение от LZ1SSA » 14 мар 2022, 01:55

Колега, поздравявам те за мнението. А ИМЕННО ,,бАТЕРИ ИМА ВЪВ ВСЯКА БАКАЛИЯ'' Добавям и едно военно динамо за зареждане и правилно рециклиране на старите батериии и всичко ще бъде наред.


Който осцилоскопа не гледа, три дена за ремонт отделя.

LZ1SSA
Мнения: 24
Регистриран на: 03 яну 2013, 20:33
Местоположение: КЪДЕТО СЕ НАЛОЖИ
Контакти:

Re: Ден на акумулатора

Мнение от LZ1SSA » 14 мар 2022, 02:33

Сашо, колкото до прословутото захранване пс 300 на Стара Загора има вариант да те зарадвам. Планирам да произведа по добро захранване от тях и да го пусна в серийно производство.


Който осцилоскопа не гледа, три дена за ремонт отделя.

lz1aq
Мнения: 41
Регистриран на: 19 фев 2008, 16:31
Местоположение: София
Контакти:

Re: Ден на акумулатора

Мнение от lz1aq » 17 мар 2022, 11:32

Бих препоръчал да използвате Li/Ion акумулатори в размер 18650. Можете да си закупите нови или употребявани. От изхвърлен акумулаторен блок от ноутбук могат да се извадят по няколко читави с капацитет от 1 до 2 А/ч (3.6 в номинално напрежение) Купете си зарядно за единични 18650 – има ги на пазара или от ebay. На пазара има и държачи с контакти за такива акумулатори. Идеята е да се зареждат по единично – по този начин се избягва използването на балансиращи модули при последователно свързване на няколко елемента.
Огромното преимущество на тези елементи е , че те практически не се разреждат. Дори след 1 година запазват заряда си и могат да се ползват веднага.
lz1aqLZ1FW
Мнения: 891
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Ден на акумулатора

Мнение от LZ1FW » 17 мар 2022, 12:31

Зареждачка LiitoKala Lii-PD4 върши добра работа. Не казвам, че е най-добрата, просто имам такава. Купена е миналата година през Али Експрес. Предполагам днес има по-нови и по-добри модели.

Зарежда:
- Ni-MH : Cd, AA, AAA, A, SC, C Sizes
- Li-Ion/IMR/LiFePO4 : 26650, 20700, 18650, 18490, 17700, 17500, 16340(RCR123), 14500, 10440

Зарежда едновременно произволен брой от 1 до 4 акумулатора. Може само един, може и четири едновременно. Показва индивидуално за всеки един акумулатор на колко процента текущо се е заредил и кога зареждането е му е приключило.

Иска напрежение от 110 до 220V 50/60 Hz. Работи и с постоянно напрежение 12V / 1A, но аз нямам такова кабелче :D
lz1aq написа:
17 мар 2022, 11:32
Бих препоръчал да използвате Li/Ion акумулатори в размер 18650. Можете да си закупите нови или употребявани. От изхвърлен акумулаторен блок от ноутбук могат да се извадят по няколко читави с капацитет от 1 до 2 А/ч (3.6 в номинално напрежение) Купете си зарядно за единични 18650 – има ги на пазара или от ebay. На пазара има и държачи с контакти за такива акумулатори. Идеята е да се зареждат по единично – по този начин се избягва използването на балансиращи модули при последователно свързване на няколко елемента.
Огромното преимущество на тези елементи е , че те практически не се разреждат. Дори след 1 година запазват заряда си и могат да се ползват веднага.
lz1aqLZ1SSA
Мнения: 24
Регистриран на: 03 яну 2013, 20:33
Местоположение: КЪДЕТО СЕ НАЛОЖИ
Контакти:

Re: Ден на акумулатора

Мнение от LZ1SSA » 23 мар 2022, 11:00

тВЪРДЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА ИМАМ ТАКОВА КАБЕЛЧЕ, сАШО, ЕЛА И СИ ГО НАМЕРИ.


Който осцилоскопа не гледа, три дена за ремонт отделя.

Отговори