ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Историята на радиолюбителството в България.
LZ1BB
Мнения: 207
Регистриран на: 31 авг 2006, 10:48
Местоположение: София

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от LZ1BB » 02 окт 2012, 00:20

lz1fj написа:LZ2-F-166 Първо място SWL в SSB тура на UBA 1992.
Това е Стефан Гецов. Сега е LZ2PS. Свещеник от Българската Православна Старостилна Църква. Служи в храм "Свт. Николай, архиеп. Мирликийски чудотворец" в Поликраище. Завърши семинарията. Помня, че по онова време идваше в LZ1KDP да слуша. Понякога за цяла нощ. Разбира се с позволение от семинарията. Те тогава бяха на доста строг режим там. Казвахме му Стефчо дългото ухо в знак на уважение, че не само слушаше много, ами и добре ги чуваше. Беше много запален слушател. След това има много спортни изяви в различни състезания като отборен участник от различни клубни инициали.

Сигурно с времето ще се сетя за имената на още хора от твоя списък. Искам да добавя:

LZ1-M-3 Христо Нонев (SK). Един от първите слушатели и пионери радиолюбители в Бургас. До последните си дни беше активен SWL като слушаше предимно DX и експедиции.

LZ1-M-304 Мария Попова. Може би единствената жена класирала се на първо място като SWL в LZ DX Contest (1985г). Печелила е и 1-во място в категория слушатели в Републиканско КВ първенство "8 МАРТ".

LZ2-K-117 Йордан Радков Янков. Дългогодишен SWL. Сега LZ2UU. Безброй спечелени републикански и международни КВ и УКВ състезания. Далечни УКВ връзки. Национален състезател по радиозасичане и радиомногобой. Повече от 10 години радист на Българската антарктическа база Свети Климент Охридски на остров Ливингстън, като една от годините беше назначен и за кмет на базата. За него книга може да се напише, затова няма да изреждам повече, за да не пропусна нещо. Ти си по-майстор в представянето, още повече, че добре го познаваш.LZ3NY
Site Admin
Мнения: 823
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от LZ3NY » 02 окт 2012, 09:10

Хрумна ми, че е добра идея, ако някой има "Наредба Номер 2" да я сканира и да я пуснем някъде. Може би във Wiki-то. На нея се крепи голяма част от истрията на това хоби в България.
Тя е документ на много години и надали ще нарушим нечии авторски права.

73!


Value has a value only if its value is valued.

LZ1FW
Мнения: 891
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от LZ1FW » 02 окт 2012, 09:45

LZ3NY написа:Хрумна ми, че е добра идея, ако някой има "Наредба Номер 2" да я сканира и да я пуснем някъде. Може би във Wiki-то. На нея се крепи голяма част от истрията на това хоби в България.
Тя е документ на много години и надали ще нарушим нечии авторски права.

73!
Защо сканирана? По-добре като текст:
http://www.lz1fw.com/LZRT/docs.htmlLZ1CY
Мнения: 629
Регистриран на: 30 авг 2006, 11:13
Местоположение: Пловдив

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от LZ1CY » 02 окт 2012, 09:54

LZ3NY написа:Тя е документ на много години и надали ще нарушим нечии авторски права.
Да,тя беше обнародван документ.Беше задължителна съставна част от пакета документи,
които всяка радиостанция трябваше да притежава.За държавните документи няма авторски права.
73


LZ1CY

lz1fj
Мнения: 212
Регистриран на: 19 авг 2008, 11:47
Местоположение: Sofia

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от lz1fj » 02 окт 2012, 11:15

1) Отн. Наредба № 2: Подходящото място е раздел ИСТОРИЯ на Wiki, за да не въведе в заблуждение някого (да я помисли за действаща наредба). Но е по-добре да я публикува организация, т.е. БФРЛ.
2) Хари, някои неща просто ги няма никъде в печатан вид и съотв. текстовете се налага да бъдат в "предпазлив" вид. Послушайте патилия човек. Фамилното име Попова на слушателката буди предположения, и ако е така, би могъл без бързане да уточниш годината на това съст. 8 МАРТ.
3) Ангеле, в Пд трябва да има мн. квалифициран ВС-слушател, за който някога някъде (не съм сигурен даже дали беше в р.л. списание) съм чел че беше пратил май до съветска р/станция мн. точен и подробен ("инженерен") рапорт с графики и др. подробности, и го бяха обявили за "рапорт на годината" или нещо подобно. Ако намериш инфо за него, давай.
73, lz1fjLZ3NY
Site Admin
Мнения: 823
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от LZ3NY » 02 окт 2012, 15:55

Пуснах текста на наредбата, копиран от сайта на Сашо, на адрес http://wiki.bfra.org/index.php?title=%D ... 0%A2%D0%98

Хубаво е който има време да допълва документите.

73!


Value has a value only if its value is valued.

LZ1BB
Мнения: 207
Регистриран на: 31 авг 2006, 10:48
Местоположение: София

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от LZ1BB » 02 окт 2012, 18:02

"ЗАБРАВИХМЕ ЛИНЕЙКАТА

Две RV12 P 2000, сменяеми бобини на цокъл, едно "хвърчащо" шаси с две копчета - такива бяха приемниците ни преди двадесет години. Сега, като разлиствам стария си слушателски дневник, се чудя на многото DX - 14 Mhz, 28 Mhz страниците са пълни със VS, W, KL7 UA0, CE3, VQ4 ...

Линейката. Това беше олоцетворение на цялата ни дейност. И повечето от разговорите ни в клуба бяха около нея. Коя лампа е най-подходяща за детектор, трябва ли да се слага съпротивление 30 Ком между втората решетка и потенциометъра ... Всички започвахме с линейката. Суперът беше нещо далечно и непознато. На първите клубни станции се работеше също с 0V1. Първите радиолюбителски изложби бяха отрупани с такива приемници. Сега вече ги няма. С тях като че ли изчезнаха и слушателите. SWL е вече рядко явление у нас. Всеки начинаещ иска да работи направо на радиостанцията. Защо?

Аз мисля, че младите дори не подозират какво удоволствие е да си подредиш едно ъгълче у дома с малка масичка, няколко картички на стената, най-отгоре твоята със слушателския ти номер и върху масата линейката - тази линейка, която ти сам си налепил. Какви приятни часове се прекарват тук. Ставаш едва като се затвори обхватът, а ушите ти зачервени и сплескани от слушалките. И после насън чуваш FR7ZA с 599 ... Може ли тогава да не се знаят всички радиолюбителски кодове, съкращения и префикси.

Изображение "

Ттова е увода в статията "Забравихме линейката" на Спас Делистоянов LZ1DW, публикувана в списание Радио и телевизия бр. 6, 1968. След като дванадесетгодишен прочетох това и видях снимката с линейката сложена върху купчинката небрежно разхвърляни QSL картички аз вече знаех, че ще бъда SWL. Години след това говорихме кой как се е влюбил в слушателската дейност. Няколко от моите приятели знаеха на изуст думите на LZ1DW. Искам да му благодаря, че със статията си и хубавите думи в нея запали не само мен да слушам!

73! Harry LZ1L38
Все още активен SWLlz1fj
Мнения: 212
Регистриран на: 19 авг 2008, 11:47
Местоположение: Sofia

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от lz1fj » 02 окт 2012, 23:17

VII.1.1. БЪЛГАРСКОТО BC-СЛУШАТЕЛСТВО В ИСТОРИЧЕСКИ И ПО-КЪСНИЯ ДИЕКСЕРСКИ ПЛАН
През август 1924 г. в една кафе-сладкарница, на бул. „Руски” в София е първата публична демонстрация на радиоприемане на концертни радиостанции; наблягало се е повече на музиката. (Отделни недемонстративни опити са правени успешно и преди тази дата). Първите български радиолюбители след 1924 г. по характера на любителската им дейност са ВС-слушатели, а някои от тях и конструктори. Немалка част от тия хора са владеели по един, а някои и повече чужди езици. Някои от тях влизат в първата радиолюбителска организация у нас (Български радиоклуб, 05.06.1926 г., София), други – не. Изписвали са се техн. списания и брошури с практически указания от странство. И писателите Елин Пелин и Чавдар Мутафов (първият у нас представител на диаболизма), и проф. Асен Златаров, и композиторът и диригент Саша Попов (по-късно - професор), и др. българи не само са знаели от коя страна се държи поялника, но са изминавали същия път, който и след 2-3 десетилетия изминават всички радиолюбители, собственоръчно правещи приемници: детекторен, линеен, подобряване на антената, филтър на входа, суперхетеродин. Едни стигат само до подобрен линеен, но други – до подобрен суперхетеродинен радиоприемник и по-сложни антени. Разликата е само в тогавашната и по-късната терминология, в тогавашните (триоди) и по-късни електронни лампи и радиочасти. Всеки от непрекъснато увеличаващите се притежатели на радиоприемници е и неорганизиран BC-слушател, независимо дали осъзнава това или не. Но част от тия радиослушатели осъзнават, пращат писма до някоя чута от тях разпръсквателна станция, дават оценки на радиоприемането, в кои часове и на колко метра се чува най-добре, всичко това не по непознатата им ВС-система SINPFEMO, а описателно.
След 1944 г. в България един от малкото споменати в по-късния печат (вж „LZ73”, 1/1993, с. 44, 45) ВС-слушатели е Карл Бакалски (от 1987 г. DG1MEU, същата година DL6MER), също неорганизиран, поради липса на BC-SWL организация. Към 1944 г. – с детекторен, 1945 – лампов 0-V-1, след няколко години – суперхетеродин 4+1. В таванската му стая на ул. „Шар планина” 55 в София се събира „тайфа” юноши и младежи, чиято идеологическа девственост може да бъде нарушена от чуждопоклонничество и подривна радиопропагандна дейност. (Реално тия млади хора най-вече са слушали музика, имало е и някои с конструкторска жилка и са споделяли техническия си скромен опит.) Част от тях, и други, с които после се запознава, стават радиолюбители в по-широк смисъл, напр. Александър Велков макар и късно получава лиценз LZ3AL. Но К. Бакалски няма никакъв шанс – роден е в Париж, майка му е от Зап. Германия, донасят за него, че искал да замине за Африка (а къде може да отива такъв съмнителен тип, освен в Чуждестранния легион!), активно слуша чужди радиостанции. Въпреки че взима изпита за операторския кл. С, лиценз той не получава. И към 1967, направил обща преценка на изживяното и професионалните си възможности в Б-я, емигрира във Федерална Република Германия.
През цялото това време в повечето чужди страни ВС-слушателството е организирано, популяризира се и успешно се развива. Изграждат се BC DX-клубове, печатат се вече не само годишни, но и по-чести периодични бюлетини с подробности като промяна на мощности, на музикални фрази-имена на радиостанции, на честоти и др. Доста по-късно се появяват техн. статии за точно, цифрово отчитане на честотата – един от проблемите на ВС-слушането. Увеличава се и броят на неидентифицираните радиостанции, това довежда до 4 нови ВС-направления:
1) Слушане и определяне на т. нар. „радиопирати” – най-често частни лица, направили доколкото могат някакъв нискомощен предавател и излъчващи (най-често с амплитудна модулация) предимно музика, съвсем малко – говор, без каквото и да било разрешение, и без да внимават на каква честота излъчват, стига да ги чуват в рамките на населеното място „тяхните” радиослушатели. Др. вид са мощните пиратски музикални станции – само музика и реклами, без скъпия на Запад лиценз за излъчване.
2) Разпръсквателни мощни радиостанции, които не се обявяват в ефира, предават на най-различни езици. В дълъг период има такива и в Б-я.
3) Радиостанции, които съзнателно и преднамерено заглушават други радиостанции. Първоначално се заглушават само някои вражески капиталистически станции, но настъпват времена, когато социалистически държави заглушават соц. държави. България заглушава Албания и Китай (едновременно и СССР ги заглушава), а Албания заглушава Китай. Всичко това донякъде обяснява дългия живот на неевтината жична радиофикация в СССР и у нас.
4) По-късно се появяват т. нар. „номерни станции”, др. тяхно название е „Енигма” stations. Те изглежда действително се използват за връзка с агентурни мрежи.
Няма да ги разглеждам подробно, това е за др. статия. И най-незначителните постъпили от ВС-слушатели информации за горните четири вида станции се отразяват в периодичните BC-бюлетини.
В България първият списък, само на някои радиостанции на СССР и соц. страни, на средни вълни, които се слушат у нас, се появява в сп. Радио 4/1954 г. Дадени са и градовете, при които са тези радиостанции. Следващият списък, на КВ радиостанции, работещи в обхвата 5780 kHz-26 MHz, се появява в бр. 4/1956 г. („Полекичка, спокойничко”, както казваше по различни поводи Милослав Печев, „Печо”, редактор в списанието, в по-късни години лектор по тв техника и чл. на LZ1KAA, откъдето го познавам, завършил „Японска филология” в СУ). Последен излиза (в бр.6/1956) списъкът на радиостанциите, подходящи за нощно слушане, 2240 - 5740 kHz. (Този списък е обявен като списък на радиостанции в диапазона 150-52 метра, т.е. губи се участъка 150-133,8 м и остава неясно какви станции е имало там през 1956 г.) През 1957 в бр. 5 на сп. Радио излиза разширен списък на радиостанциите на ДВ и СВ, посочват се и нарушителите на Копенхагенския честотен план-1950 г. (ние и СССР не сме нарушители.) Няма как, в доста държави хората вече гледат телевизия, редно си е да се публикуват и тези списъци. През 50-те години най-много се слушат BBC и „Гласът на Америка”. В СССР в песенния фолклор се появява частушката «Есть обычай на Руси – ночью слушать „Би-би-си“. Благодушието бързо свършва – през окт.-ноември 1956 са Унгарските събития, загиват няколко хиляди човека (вкл. 600 съв. военослужащи), 200 000 унгарци емигрират, голяма част от тях в Зап. Германия и Австрия. Слушателите търсят най-много Дойче Велле, а Вл. Висоцки съчинява песента, в която частникът-стоматолог „Вон дантист-надомник Рудик, у него приемник „Грундиг“. Он его ночами крутит, ловит, контра, ФРГ!»
(СЛЕДВА)
Последна промяна от lz1fj на 28 ное 2012, 18:21, променено общо 3 пъти.lz1kz
Мнения: 300
Регистриран на: 31 авг 2006, 14:24
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от lz1kz » 04 окт 2012, 10:31

LZ1BB написа:"ЗАБРАВИХМЕ ЛИНЕЙКАТА

Две RV12 P 2000, сменяеми бобини на цокъл, едно "хвърчащо" шаси с две копчета - такива бяха приемниците ни преди двадесет години. Сега, като разлиствам стария си слушателски дневник, се чудя на многото DX - 14 Mhz, 28 Mhz страниците са пълни със VS, W, KL7 UA0, CE3, VQ4 ...

......
73! Harry LZ1L38
Все още активен SWL
Има ли някъде подробности по схемата и конструкцията (ламповата)? Би било интересно да се повтори - какво ли ще се чуе днес по тези наши зашумени обхвати.

Впрочем, като допълнение:
LZ1-i-131 - Todor Tzanev, LZ1WE
LZ1-i-132 - Vladimir Daskalov, LZ1KZ
LZ1-i-133 - Todor Kaikiev, LZ1BP
LZ1-i-134 - Stefan...
Слушателските инициали получихме едновременно с клас "C" през 1968г. - бяхме един от дългогодишните успешни отбори по радиотелеграфия и радиомногобой на Казанлъшкия радиоклуб през края на 60-те и началото на 70-те години. Слушахме на домашните "Мелодия", с изкуствено възбудена МЧ (две усукани жички между решетка и анод на лампата), след това използвахме "наградите" за добро представяне от Шефа на клуба (Теньо Биков - SK) - УС-П или УС-9, "Мелодията" ставаше конвертор - вадиш от междинната честота сигнала и го подаваш на входа на Усепето - невероятен ефир! Ех...младини! :D


"Безжичният телеграф не е труден за разбиране. Обикновеният телеграф прилича на много дълга котка. Дърпате опашката в Ню Йорк и тя измяуква в Лос Анджелис. Безжичният е същото нещо, но без котката."
А.Айнщайн

LZ1BB
Мнения: 207
Регистриран на: 31 авг 2006, 10:48
Местоположение: София

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от LZ1BB » 04 окт 2012, 12:08

Обърнахте ли внимание какво е написал LZ1DW още в 1968г :
SWL е вече рядко явление у нас. Всеки начинаещ иска да работи направо на радиостанцията.
Все едно става дума за днес. :(lz1yq
Мнения: 1259
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от lz1yq » 04 окт 2012, 21:53

Здравейте слушатели и от мен LZ1-P-42

LZ1YQlz1fj
Мнения: 212
Регистриран на: 19 авг 2008, 11:47
Местоположение: Sofia

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от lz1fj » 08 окт 2012, 18:27

Но до края на 1959 г. в бълг. източници няма никаква информация за бълг. или др. ВС-слушателство, все едно че го няма, и такива хора няма. (Поради големия обем преглеждана литература все още не съм уточнил кога за пръв път се появяват разяснения за ВС-слушателството. Има още много материал за преглеждане. Засега е точно известно, че LZ2-N-68, Николай Киров, в сп. РТЕ 6/1986 обяснява системата SINPO, използвана от ВС-слушателите, но съвсем кратко. Предполагам, че материалът му е бил по-голям, но са го орязали в редакцията.)
Един от нашите, български парадокси е публикуването в бълг. сп. Радио 7/1956, в рубриката „Вести от цял свят” на кратко съобщение. „Институтът по радиоелектроника и електротехника при АН на СССР е публикувало в съв. сп. Радио призив „Към всички, които се занимават с приемане на далечни тв програми, да му съобщават за приемането на тв програми от тв предаватели, отдалечени на разстояние повече от1000 км.” т.е. ЗА ТЕЛЕВИЗИЯ ВЕЧЕ МОЖЕ! През 1955 в света са работили 582 тв предаватели и е приемано с над 45 млн. тв приемника. След 1956 бавно, предпазливо и рядко в радиосписанието се появяват съобщения за далечно приемане на телевизионни предаватели. Но за ВС-слушателство – нито ред. Съответните органи вече имат техн. обезпеченост, и в бр. 2/1958 е отпечатан „Списък на част от късовълновите станции с данни за времето, в което те се приемат най-добре”. Има и ВВС, и р/ст РИАС, която при вълненията в ГДР през 1953 е „лакей на реставраторите на фашизма”. В същата кн. е и статията „Клеветниците и провокаторите на работа”, прев. от румънски, а на с. 63 в същата кн. четем: „ВВС-Лондон оповестява, че програмите му на чужди езици костват към 1300 лв. за минута. Ето какво се харчи за пропаганда срещу лагера на мира и демокрацията!”
Фалове се правят и от двете страни на завесата. През 1957, след пускането от СССР на първия спътник, Радио Ватикана излиза с апел към държ. секретар Джон Фостър Дълес с въоръжена сила „да защити Всевишния от богохулителите!”. Добре че в САЩ прагматизмът доминира ... И ВВС, и Свободна Европа, и др. подобни на тях радиостанции непрекъснато допускат фактологически грешки, което навява мисълта, че осведомителите им гледат повече как да вземат хонорара, и „карат през куп за грош”. В западната чужбина някои много ги е яд, че макар и бавно, България се справя, не купува всичко от тях, а вече сама си произвежда и машини, и лекарства, и текстил, и обувки, и мотокари и електрокари, и акумулатори, и радиостанции, и мн. др. неща, че образованието и медицинското обслужване са безплатни. Вестник – 2 ст., билет за трамвай – 2 ст., и т.н. (Сега някои хора с къса памет или невръстни по онова време споменават по 4 ст. за вестник или трамвай, но дълги години бяха по 2 ст., при средна месечна заплата 90-95 лв.!) Що се касае до храната, направо ни завиждаха, че нашите зеленчуци и плодове нямат тоя найлонов вкус, както тяхните. Твърдя категорично – през 1950-те и 1960-те години само който много го мързеше, не отиваше да си купи хляб, сирене и домати – за стотинки!
В тези идейни и финансови сблъсъци на двете грамадни системи (в едната водеща е идеологията, а в другата – алчната, безскрупулна жажда за печалби), съществуват и се развиват разни завеяни идеалисти, едни от които са ВС-слушателите. В сп. Funkamateur (ГДР) има рубрика BC-DX-Meeting, в която ежемесечно се публикуват кратки информации за разпръсквателните предаватели на различни държави, разписания за предаванията им на немски език и т.н. У нас това става по-изразено, когато родените 1948-49 г. завършват средно образование, някои от тях – техникуми. Такива са Огнян Ченгелиев, съученик на П. Данев-LZ1-A-317 от техникума „А.С. Попов”, Румен Панков (в началото повече се интересува от ВС-техниката), Стоян Ковачев, Иван Пенев, Христо Стрешков. Тези радиолюбители изпращат отвреме-навреме извадки от слушателските си дневници до някой от периодично публикуваните ВС-бюлетини. Това има следния вид:
Time UTC; Frequency; Transmitter Site; Power; Azimuth; Target Area
0000-0500; 7440; Lviv; 600; 303; Northeastern America
0100-0600; 5830; Kharkiv; 100; 055; Russia
0600-0900; 7440; Kharkiv; 100; 290; Western Europe

Тъй като искам всичко да бъде разбрано и от начинаещите, ще внеса дефиницията за географския азимут – хоризонталният ъгъл в точката на стоене между северната посока на геогр. меридиан и посоката към точка от местността (приеманата радиостанция), измерен в посока на движението на часовниковата стрелка в ъглови градуси от 0 до 360. (Получава се добре известната полярна координатна система, като за полярна ос се приема горната половина на географския меридиан.) Предполагаемата територия, за която е предназначена радиоемисията е Target Area. В нередки случаи и азимутът, и облъчваната територия въобще не се пишат. Ето една извадка от дневника на самия Румен Панков, от по-късни години:

Румен Панков, София, Болгария / "open_dx"
TWR B-08 /polnoe rasspisanie peredach na rus,ukr,belarus yaz/:
kHz Site UTC Days and Language(1=Monday,R=Russian ...)
864 ARM 1755-1825(Sat&Sun-1810) R
999 MDA 1830-1900 d U
2000-2015 1,2,7=R,3,4,5,6=U
2015-2030 1,2,7=R,3,4,5=U
2030-2100 2,3,4,5,7=R,6=U,1=B
1035 EST 0300-0500 & 1900-2100 R
1350 ARM 2001-2031 Friday R to Israel
1467 KGZ 1515-1545 (Sat from studio in Europe) daily in R
1545-1700 d R
7170&9495 1500-1600 (Mon to 1530 B) R
d=daily
via Ukraine Home Service in U
1845-1900 Mon & Sat ; 1910-1925 Wed

Каква техника са могли да имат нашите ВС-слушатели през 1960-те и началните от 1970-те години? Даже много да са преправили и усложнили своите приемници и антени (което едва ли е така), те не биха могли да имат нещо повече от любителски пеленгатори. Да ги определим като радиоприемни устр-ва за определяне на посоката към източника на радиоизлъчване, и да кажем, че биват търсещи (с последователно завъртане на теснодиаграмна антена) и „нетърсещи” (със спец антенна система и сложна електронна схема за сканиране. Такъв пеленгатор нашите ВС-слушатели по онова време не са могли да имат. Сегашният „нетърсещ” пеленгатор е комплекс от пр-к и специализиран компютър.)
Аз не бях близък приятел с Огнян и Румен, но все пак в LZ1KSA сме се виждали и говорили с единия десетина, а с втория 4-5 пъти и мога да кажа: Всички сетнешни приказки за чуждопоклонничество, преклонение пред западния начин на живот и подобни, са от лукаваго! Една дума в този смисъл не съм чул от тях. И облеклото им – скромно, Огнян със спортното яке, а Румен съвсем по народному – риза, сако и обикновен панталон. Разговорите ни бяха повече на техн. теми – осцилографни измервания, радиоприемници и др. под. Коментираха се и приети радиостанции, но пак в техн. аспект, приемане на Афганистан и др. В къщи аз намерих в списанието един от списъците на КВ концертни станции, но тъй като приемникът ми беше само „Berta”, с горен честотен край 8? или 10? MHz, чух някоя и др. европейска радиостанция, и езиковата бариера я имаше, и като видях, че и тая не е лека, безславно приключих с ВС-приемането.
През лятото на 1971 Пенев, Ченгелиев и Данев правят опити за далечно тв приемане и публикуват постигнатите резултати в сп. РТЕ 10/1971 – „Далечно телевизионно приемане”, с. 321-322. И макар че в продължение на 1 месец приемат мн. често и зап. европейски тв програми, за това никой не ги арестува. Прибл. 1973-74 г. е създаден Български BC DX-клуб. (Или по-рано? Не можах никъде да намеря информация за това, както и дали клубът е бил оформен юридически.) През есента на 1974 Р. Панков отива в СССР, най-вече за да се срещне с тамошни ВС-слушатели. В Москва се среща с Александър Фирсов, който му предава писма до някои западни радиостанции, за чуваемостта на които е извършвал сериозни наблюдения (по-това време и до 1989 е изкл. трудно да се изпрати непрегледано писмо от СССР до кап. страна). В Киев се среща с Владимир Гудзенко, Игор Лебединец и Владимир Кононюк, по-късно и с Владимир Титарьов – опитни ВС-слушатели. Игор снабдява Панков с някои радиочасти. Някои от разговорите са в хотел „Лебед” и там изглежда тия млади хора са забелязани и заподозряни от чекистите - сътрудници на КГБ. При връщането още на аерогара София всичко намерено у Р. Панков е иззето, по-късно е арестуван, арестуван е и О. Ченгелиев. Българският ВС DX клуб изчезва, като неясен силует на жена в сива, мъглива утрин.
(СЛЕДВА)
Последна промяна от lz1fj на 30 окт 2012, 17:14, променено общо 5 пъти.LZ1NY
Мнения: 697
Регистриран на: 04 сеп 2006, 16:59
Местоположение: Sofia

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от LZ1NY » 09 окт 2012, 15:01

Информация

Изпратено е писмо от името на БФРЛ до Комисията за регулиране на съобщенията във връзка с публикуването на издадените от Комисията лични слушателски номера.

В очакване сме на отговор и публикуване на издадените след 2004 до наши дни слушателски номера, колкото пръстите на 2-3 ръце :(


73! Виктор / LZ1NY

"Good Luck. Be patient. Do some research."

LZ6AJ
Мнения: 1362
Регистриран на: 12 окт 2008, 23:34
Местоположение: Belgium
Контакти:

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от LZ6AJ » 12 окт 2012, 19:42

здраве желая !

и успехи на всички ... не само слушатели :D

и аз, подобно на повечето колеги, имам доста SWL участия ... както на КВ, така и на УКВ ... вътрешни турнири като "ПЛЕВЕНСКА ЕПОПЕЯ", "ВАСИЛ ЛЕВСКИ", "ДИМИТРОВГРАД", отделно от "ГЕОРГИ ДИМИТРОВ" (едното организирано от днешната област Хасково, а другото - от Перник), КВ и УКВ шампионати, "ДЕН НА РАДИОТО", "СQ-M" ... доста медали, със сигурност над 15. хубави спомени и най-вече полезен опит. по това време бях ученик от средните класове, после гимназист в Балчик.
с един Р-311 (издействан от бай Коста LZ2RF SK / вечна му памет ! за LZ2KSB), който нямаше захранващ блок. с доста мъки намерих в едно поделение в Добрич (тогава Толбухин), чийто корпус биеше здраво ток, независимо от ориентацията на щепсела в мрежата. поправено собственоръчно, удовлетворение плюс три четвърти :D

и като се има предвид, че повечето от изброените участия бяха през зимата и ранната пролет, а аз пътувах с автобус до селото, където се бе установила по-голямата част от рода на баща ми, в резултат на преселването от Румъния след освобождението на Южна Добруджа. чичо ми ме чакаше на спирката и бе спретнал дървен кош на велосипеда - специално по повод "пренасянето на апарата" :lol:

че даже в края на всяка година ОСО, ОбСО или ОВТПН даваше парични награди за всеки получен медал през годината ... и според мен за времето си - хич НЕсимволични суми ...

такива са ми спомените ... всичко гореописано в периода преди около 30-35 години ...

73, Любо
LZ2-P-196


73,
Любо

lz1fj
Мнения: 212
Регистриран на: 19 авг 2008, 11:47
Местоположение: Sofia

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от lz1fj » 18 окт 2012, 00:04

Съдебният процес е фарс. Пасажът от обвинителния акт „преклонение пред капиталистическия начин на живот” няма реално покритие с действителността, а „престъпно тщеславие да бъдат световно известни DX-ери” въобще поражда съмнение в компетентността на съда, въпреки обстойните разяснения на свидетеля Д. Петров, LZ1AF, който търпеливо и обективно обяснява, че се касае за обикновена радиолюбителска дейност, практикувана от хиляди радиолюбители по света. Ако зад обвиняемите бе застанала БФРЛ, е имало голяма вероятност обвинението да отпадне поради липса на състав на престъпление. Но БФРЛ забива ножа в гърба им, заявявайки че отдавна е взела решение, "забраняващо на членовете и да кореспондират с чужди BC DX-клубове”. Такова решение не е публикувано, и за такова решение никой обикновен радиолюбител никога и никъде не е чувал. И това изявление на БФРЛ пред съда е срам и позор, не за членовете и, а за нейните тогавашни „началници”, и е направено в името на тяхното собствено благополучие! Но и много след като е приключил процеса, обикновените „клубаджии” научавахме частица по частица за тия неща, а някои неща така и не можахме да научим. Някакво строго табу тегнеше над всичко това ... Някакви противникови шпионски служби да разчитат на неточни данни на любители DX-ери, подписващи се със собствените си имена?! – пълен абсурд! В LZ1KSA някой се опитваше да прокара версията, че двамата били предали архитектурно-строителни планове на сградата на Радио София на капиталистическа страна, което ни стресна, но за кратко. В списанието РТ вече бяхме виждали строителни чертежи на сграда на връх Ботев, и даже на атомния реактор (от инж. Бъчваров). Значи и това не можеше да бъде вярно ... Така си и останахме в неведение защо и на какъв срок са ги осъдили. Помежду си коментирахме, но никой не знаеше нещо повече от другите. Кой беше пуснал слуха за строителните чертежи също не можахме да установим, освен няколко заподозряни от „електронния облак” – хора, които чат-пат идват в клуба, но никакви радиолюбители те не са. На въпроса защо все пак бяха осъдени Румен и Огнян, моят отговор (сегашен, разбира се) е: ЗА ДА СЕ ВСЕЕ СТРАХ, И ТО ГОЛЯМ СТРАХ, и да се елиминира С ЕДИН УДАР всякакво желание и за слушане на вражески станции, и за кореспондиране с ВС DX-клубове и бюлетини И двамата радиолюбители-затворници ежедневно работят по строителни и ремонтни обекти, усвояват по няколко строителни професии. От присъдените 7 години ми е известно, че О. Ченгелиев излежава 4 г. и 6 месеца, за Румен не зная точно, но не са по-малко. На 29.01.1977 в Младежкия дом в Перник се провежда IX-ата Нац. конференция ня българските радиолюбители, под девиза „За високоефективна учебно-възпитателна и състезателна дейност”. Изговарят се мн. приказки, но за затворниците- ВС-радиолюбители – нито дума. Много хора дори не знаят, че има такъв случай. Първоначално и двамата са в Соф. централен затвор, след време Панков, като по-опасен е преместен в провинциален затвор, при по-лоши условия. А в Софийския някой си полк. Кирков няколко пъти се опитва да склони О. Ченгелиев към сътрудничество, но неизменно получава отказ. Това довежда до нови неприятности – Огнян е обвиняван в дисциплинарни нарушения, организират му побой. Но времето тече, формулата „5 за 3” работи (три дни работа в строителството или другаде се зачитат като пет дни от присъдата). И в крайна сметка и двамата са на свобода, но Огнян вече с влошено здраве. Румен е несломим и физически. След ноември 1989 г. и двамата са изцяло реабилитирани поради липса на състав на престъпление в радиолюбителската им дейност. Получават и някакви парични компенсации, но нищо не може да замени трудните затворнически години, които можеха да бъдат използвани за образование, и здравето тия пари не могат да върнат ... По-късно само веднъж видях Огнян в компанията на П. Данев (прибл. 1989-91 г.), но бързах по работа, заплашваше ме и съкращение. Поговорихме малко. Той все още работеше в строителството. От разговора запомних, че работи поставяне на мокети на обект на ул. „Сердика” близо до Бул.”Дондуков” (в тая сграда и преди, и сега все обитават „големци”, за да не кажа по-лоша дума), че на делото само Дим. Петров е казал за тях добри думи, и че с парите от компенсацията при реабилитирането си е купил скъп, но много хубав приемник. Радиолюбителят си остава радиолюбител цял живот ...

Някои пояснения: Опростената хронология на синонимите на българския Комитет по държавна сигурност (КДС) в СССР е: ВЧК – Всероссийская чрезвычайная комиссия (1917-22); ГПУ – Государственное политическое управление (1922-23); ОГПУ – Объединенное государственное политическое управление (1923-34); НКВД – Народный комиссариат внутренных дел (1934-46); МГБ – Министерство государственной безопасности (1946-54); КГБ – Комитет государственной безопасности (1954-91). В Руската Федерация: след поредица краткотрайни преобразувания се утвърждава ФСК – Федеральная служба контрразведки (1993-95), преобразувана във ФСБ – Федеральная служба безопасности (1995-продължава).

VII.3 ПЪРВА ДОПЪЛНИТЕЛНА ГРУПА
Една немногобройна група слушатели са радиолюбители, които имат разрешително (лиценз) за лична радиостанция, но въпреки това участват в група SWLs в състезания или изпращат QSLs на само чут от тях радиолюбител, представяйки се с повиквателния знак на личната си радиостанция или със слушателския си номер. Някои от тях въобще нямат слуш. номер, други имат, но предпочитат да пратят отчет или картичка с инициала на радиостанцията си – „каприз на четката на художника”. А и „крастата” ни е особена, зависи как и къде ще го засърби човек.Ето напр. някой от „старата школа” – не му работи предавателя, но приемникът си работи, а тече WPX Contest ... И току го засърбят ръцете и отпочне писане на немодерен, примитивен хартиен SWL log ... Аз самият се каня да направя такова участие, но по техн. причини – на едни от комшиите след собственото им изпълнение на кабелажа за кабелна телевизия във всичките им стаи, моята радиостанция започна да им прави TVI. (Те не са и чували за сплитери, тапове, че усилвателят трябва да е с регулируемо усилване, че и кабелите биват доста различни.) Що да не се пусне човек в някое контестче като SWL? Това е напълно законно, редовно се практикува в чужбина и отвреме-навреме се практикува и у нас. Примери: G3CFX – в CQ M-1959 е само SWL; Пею Попдончев, LZ1FI; Иван Александров, LZ1IA; LZ2NKM, с неговия доволен, бодър вид е в група SWLs в LZDX Contest-2007; има и др.
(СЛЕДВА)
Последна промяна от lz1fj на 06 ное 2012, 23:51, променено общо 2 пъти.LZ1NY
Мнения: 697
Регистриран на: 04 сеп 2006, 16:59
Местоположение: Sofia

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от LZ1NY » 28 окт 2012, 20:17

Преди няколко дена КРС издаде личен слушателски номер LZ1-010 !
В Северна България са май и по-малко издадените слушателските номера по Техническите изисквания.


73! Виктор / LZ1NY

"Good Luck. Be patient. Do some research."

lz1kz
Мнения: 300
Регистриран на: 31 авг 2006, 14:24
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от lz1kz » 30 окт 2012, 11:32

По отношение случая с Румен Панков и Българският DX-клуб - един от членовете и основателите на клуба - Христо Стрешков, работи на 50 метра от мен. Не съм му гостувал, но знам че има стая, облепена с дипломи от различни радиостанции по света, а е и постоянен посетител на ХОБИ РАДИО ЕКСПО в Казанлък и винаги си отива с по някой приемник - колко ги е събрал - не знам! От него получих един материал на английски в хартиен формат, който за щастие съм сканирал - там се описват перипетиите на Българския DX клуб. Съветското КГБ се координира с българската ДС и Румен е арестуван буквално на аерогарата (1974г.), материалите, които е получил от съветските BC-SWL с информация за мощността и местоположението на съветските радиопредаватели, са иззети и вероятно те са послужили за скалъпване на обвиненията в ...какво ли не.
В материала има и две снимки - една обща - на Огнян Ченгелиев, Румен Панков и автора на статията - Габриел Иван Барера (годината е 1990), и друга на Румен с неговия приемник(VEF) и стайна LOOP антена (снимката е от 1974г) - ще се опитам да ги кача някъде за да се линкват тук в темата.
Толкова засега!


"Безжичният телеграф не е труден за разбиране. Обикновеният телеграф прилича на много дълга котка. Дърпате опашката в Ню Йорк и тя измяуква в Лос Анджелис. Безжичният е същото нещо, но без котката."
А.Айнщайн

lz1fj
Мнения: 212
Регистриран на: 19 авг 2008, 11:47
Местоположение: Sofia

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от lz1fj » 30 окт 2012, 20:29

VII.4 ВТОРА ДОПЪЛНИТЕЛНА ГРУПА За пълнота трябва да споменем и тази още по-малобройна група слушатели. Започвайки от 1950 г., в публикуваните резултати от вътрешнодържавни (особено в Германия и Англия) и международни КВ състезания, отвреме-навреме се появяват радиолюбители-слушатели, които са представени като участници не със някакъв слушателски номер или с повиквателен знак на личната им радиостанция, а само с тяхните имена. В някои състезания им начисляват точки, в други ги поставят извън класацията, но ги споменават като взели участие. Такъв вид слушатели вземат участие в контести, но очевидно изпращайки някаква пощенска картичка до лицензиран радиолюбител, те едва ли биха получили отговор – това не може да стане чрез QSL-бюрото, а едва ли някой ще отговори директно. Впрочем, кой знае... Аз бих отговорил и на такъв SWL. Какви биха могли да са тия хора?
1) Съвсем начинаещи - въобще нямат слуш. номер, но самостоятелно или по роднинско-приятелски път са усвоили правилата за радиовръзка (някои чрез самообучение са овладяли и ниска скорост на CW) и донякъде са наясно с правилата на контеста.
2) В предишни години – чиновници, членове на съдийски комисии на състезания, или други, на които е поставена служебна задача да контролират състезанието и да представят слуш. дневник. Това най-вече е практикувано в ГДР, където по окръзи е имало контролиращ слушател. (След всичко прочетено дотук за бюрокрацията, надявам се да няма учудване, че съдии с някаква категория и такива контролиращи слушатели е редно да имат поне SWL-знак – но са нямали ...)
3) Други. Тук има отделни хора-радиолюбители, които никога не са имали слушателски знак или са забравили слушателските си номера и са изгубили картончето със слушателския си знак. В процеса на събиране на информация за статията се появиха не един и двама такива. Но когато дойде часът, нещо, неподдаващо се на точна формулировка, ги връхлетява със страшна сила, като любов от пръв поглед, пред която никой не може да устои, и те не само водят лог на състезанието, но и пращат отчет ... Думата радиолюбителство е съставна дума, и едната от съставните и е Любов! В подгрупата 3) Други влизат и отделни хора с трудни и малковероятни биографии, които трябва да се разглеждат поотделно.
Обобщаващо за хората от тази втора допълнителна група – трябва да им окажем всякаква възможна помощ и указания за получаване на слуш. номер и след това за явяване на изпит за кл.2.

VIII. ЗАКЛЮЧЕНИЕ
1) Необходимо е да се вкара в раздела Основни документи в рубриката Wiki на сайта на БФРЛ образец на писмото-молба за слушателски знак. Чест за Александър Караджов, LZ1FW e, че той още през 2001 г. постави на сайта на БФРЛ образец за такава молба, но по неизвестни причини тя не беше вкарана на необходимото място. По-подробно и с телефоните 02 949 21 88 на Й. Велинова (КРС) и 0894 29 22 11 или 0877983582 на З. Бучкова (БФРЛ), които при най-малката спънка ще съдействат за придвижването на молбата, такъв образец може да изглежда така:

До Г-н Началника на Отдел „Радио и телевизия” на КРС,
ул. „Гурко” 6, 1000 София
МОЛБА-ЗАЯВЛЕНИЕ
от Стоян Драгомиров Тютюнджиев, дом. адрес 5200 Горна Оряховица, ул. „Струнка” № 21, етаж .3, ап. 7
Господин Началник,
Моля да ми бъде определен личен радиолюбителски-слушателски знак, за да извършвам наблюдателска радиолюбителска дейност съгласно "Технически изисквания за осъществяване на електронни съобщения чрез радиосъоръжения от любителската радиослужба".
22.01.2013 г., Горна Оряховица, област Велико Търново
С уважение, (подпис)
/Стоян Др. Тютюнджиев/

Молбата-заявление трябва да бъде изпратена в два екземпляра по обикновената (неелектронна) поща. Ако бъде отнесена директно в КРС, приносителят ще получи листче с входящия номер. Удостоверението ще бъде издадено от КРС в непродължителен срок.

2) Прокрадва се някаква нотка на злорадство, че в последните години е малък броят на нови слушатели. Злорадстват хора, на които беше обществено задължение, след като са приели някакъв обществен пост, да направят нещо и за този вид радиолюбители, но не направиха нищо! А всеки, преминал през слушателския етап, едва ли би правил такъв вид QRM, какъвто правят някои „оператори” (нямам предвид само LZ). Не обичам да се повтарям, но сега ще го направя:
- въвеждане на SWL- норми преди изпита за кл. 2
- търсене и постигане на двустранна организационна връзка с училищата.
- добра идея е и търсене на такава връзка със скаутските организации (първият успех в тази насока вече го има - осъществен от Злати, LZ$ZD в Шумен).

Разделям се с уважаваните читатели с усмивка. Всички ние, членове или не на БФРЛ, слушатели или оператори, контестмени-призовици и контестмени за удоволствие, повече конструктори или повече ефирджии, сме членове на радиолюбителското общество на България. Това наше общество е извършило и несъмнено, тепърва ще извършва добри дела за България.
(КРАЙ)
Последна промяна от lz1fj на 08 фев 2013, 08:51, променено общо 5 пъти.LZ4ZD
Site Admin
Мнения: 387
Регистриран на: 30 авг 2006, 12:30
Местоположение: Шумен
Контакти:

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от LZ4ZD » 31 окт 2012, 08:14

lz1fj написа:До Г-н Началника на Отдел „Радио и телевизия” на КРС,
ул. „Гурко” 6, 1000 София
МОЛБА-ЗАЯВЛЕНИЕ
от Стоян Драгомиров Тютюнджиев, дом. адрес 5200 Горна Оряховица, ул. „Струнка” № 21, етаж .3, ап. 7
Господин Началник,
Моля да ми бъде определен личен радиолюбителски-слушателски знак, за да извършвам наблюдателска радиолюбителска дейност съгласно ОБЩА ЛИЦЕНЗИЯ 207 и посочените в нея ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ.
22.01.2013 г., Горна Оряховица, област Велико Търново
С уважение, (подпис)
/Стоян Др. Тютюнджиев/
Обща лицензия 207 вече няма, така че удебеления текст трябва да бъде заменен с "Технически изисквания за осъществяване на електронни съобщения чрез радиосъоръжения от любителската радиослужба", а може и да се пропусне текста "и посочените в нея ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ."lz1fj
Мнения: 212
Регистриран на: 19 авг 2008, 11:47
Местоположение: Sofia

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от lz1fj » 31 окт 2012, 09:36

ОК, изменям го. 73, lz1fjLZ1NY
Мнения: 697
Регистриран на: 04 сеп 2006, 16:59
Местоположение: Sofia

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от LZ1NY » 31 окт 2012, 09:46

Преди няколко дни писах за издаден слушателски номер на моя позната.

Документът, който подадохме може да видите в прикачения файл.
Написан е в свободна форма, т.к. няма определен образец в Техническите изисквания и след това го изпратихме по пощата.

Отговорът от КРС пристигна само след няколко дена.
Прикачени файлове
Template_SWL.pdf
(31.42 KиБ) Свален 528 пъти


73! Виктор / LZ1NY

"Good Luck. Be patient. Do some research."

lz1fj
Мнения: 212
Регистриран на: 19 авг 2008, 11:47
Местоположение: Sofia

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от lz1fj » 31 окт 2012, 10:03

Слава Богу, най-после! Сега остава най-лесното - да се сложи този документ в раздела ОСНОВНИ ДОКУМЕНТИ на Wiki, да се напише, че трябва да бъде в 2 екз. и изпратено по обикн. неелектронна поща, да се посочат телефоните на Велинова и Бучкова, и с това въпросът за молбата да приключи. Но това трябва да бъде направено от човек на БФРЛ, а не от кой да е радиолюбител.LZ1FW
Мнения: 891
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от LZ1FW » 31 окт 2012, 10:10

lz1fj написа:Слава Богу, най-после! Сега остава най-лесното - да се сложи този документ в раздела ОСНОВНИ ДОКУМЕНТИ на Wiki, да се напише, че трябва да бъде в 2 екз. и изпратено по обикн. неелектронна поща, да се посочат телефоните на Велинова и Бучкова, и с това въпросът за молбата да приключи. Но това трябва да бъде направено от човек на БФРЛ, а не от кой да е радиолюбител.
Браво, Кириле!

Моля те добави и вивакомския телефон на Здравка, LZ1ZQ, - 0877983582.LZ3NY
Site Admin
Мнения: 823
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от LZ3NY » 31 окт 2012, 10:14

lz1fj написа:Слава Богу, най-после! Сега остава най-лесното - да се сложи този документ в раздела ОСНОВНИ ДОКУМЕНТИ на Wiki, да се напише, че трябва да бъде в 2 екз. и изпратено по обикн. неелектронна поща, да се посочат телефоните на Велинова и Бучкова, и с това въпросът за молбата да приключи. Но това трябва да бъде направено от човек на БФРЛ, а не от кой да е радиолюбител.
Идеята на Wiki е да събира и предава знанията на хората. В тази връзка всеки регистриран радиолюбител може да пише в него. Преди години тези знания ги получавахме от по-старите любители по радиоклубовете. Сега радиоклубове почти няма и това ми се стори добра идея за поне плах опит за заместването им.

Ако опрем един човек да прави всичко, влизаме в омагьосан кръг.

73!


Value has a value only if its value is valued.

lz1fj
Мнения: 212
Регистриран на: 19 авг 2008, 11:47
Местоположение: Sofia

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от lz1fj » 31 окт 2012, 10:47

Драги Виктор, това е така, но в настоящия вид на сайта на БФРЛ не виждам друго място за ОСНОВНИ ДОКУМЕНТИ на БФРЛ. Да се опитаме да се поставим на мястото на човека (предполагам юноша), който иска да получи официален слушателски знак. Къде ще търси той образец за молбата, ако примерно живее на село далече не само от радиоклуб, но и от най-близкия пощенски клон?
Смятам, че най-добре е този документ да бъде публикуван като осн. документ от БФРЛ. Отделно от това би могъл да влезне и като приложение към Техническите изисквания на КРС, но това е мн. по-трудна работа. Тук предстои да се направи лесното, за което писах в предния пост.
Иначе ще се повтори това, което стана през 2001 г. - образецът, даден от А. Караджов, си остана само във Форума и постепенно бе затрупан от нови теми.
Отделно от всичко това, аз съм най-неподходящият човек да поставям нещо в ОСН. ДОКУМЕНТИ, тъй като не съм член на БФРЛ, а и мн. нескромно би било като автор на статията със слушателска тематика да вкарвам там нещо, което намирам за правилно. Тук става въпрос за документ на организация!
lz1fjLZ1NY
Мнения: 697
Регистриран на: 04 сеп 2006, 16:59
Местоположение: Sofia

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от LZ1NY » 31 окт 2012, 12:25

Здравей, Кириле!

Благодаря ти за идеята и постоянната настойчивост !
Направихме нов раздел във WIKI-то, там качих някои документи и линкове с малко пояснения, дано да се ползват и да са полезни !
http://wiki.bfra.org/HAM:%D0%94%D0%BE%D ... 1%82%D0%B8

Така и на мен ще ми бъде по-лесно - до сега пращах обяснения и примерни документи , когато са ме питали...сега просто ще ги препращаме към WIKI :D

И да разграничим - това не се Основни документи на БФРЛ, а са примерни документи, оформени според изискванията на КРС.
... и не мога да се съглася, че си най-неподходящия човек - всеки би могъл да сподели опита си. А споделянето на опит и събирането на интересни факти - ти това го можеш и правиш, а аз съм един от хората, които четат написаното от теб с интерес! (май се повтарям, ама е така... :) )


73! Виктор / LZ1NY

"Good Luck. Be patient. Do some research."

lz1fj
Мнения: 212
Регистриран на: 19 авг 2008, 11:47
Местоположение: Sofia

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от lz1fj » 31 окт 2012, 18:40

Браво, брависимо, Виктор! Това надминава всичките ми очаквания, днешната дата, 31.10.2012 г. е дата историческа! Крачка по пътя на демокрацията!
Все пак в края на образеца за слушател те моля да добавиш съвсем кратко (2 екз.), и съм сигурен, че това ще спести излишни въпроси и време в бъдеще. Ти си го написал в началото, но повтори го и в този образец, загуба няма.
А аз ще ти кажа как наричаха много уважавания от мен Спас Делистоянов/LZ1DW на по-млади години и защо на Димитър Петров/LZ1AF му казват и тогава, и сега Дедо Петър.
Някъде към 1954 г. идва времето и в Б-я да се разрешават и лични радиостанции. По това време командват Огнян Кукуров (на външен вид изглежда добре, вж. снимка в РТЕ 4/1982) и майор Стоян Бренов. Изглежда под тяхно въздействие на новооткриваните лични станции са давани повиквателни знаци, предимно съответстващи на първите букви от имената, и Д. Петров няколко години е LZ1DP, при което незабавно става Дедо Петър (по това време е двадесет и няколкогодишен). След няколко години променя инициала си на LZ1AF, който най-добре му звучи на телеграфия.
При Спас (на него му викаха Сизи, ударение на първото и) има два варианта: от самото му име Спас - Сизи; възможно е и той няколко години да е бил LZ1CZ - и оттам Сизи. Но той ще дойде във вашия институт или каквото е сега, и директно го питай и за това, и за др. неща.
73, доволен съм, внимавай да не те понижат в БФРЛ поради кореспондиране с "врага". LZ1FJLZ1NY
Мнения: 697
Регистриран на: 04 сеп 2006, 16:59
Местоположение: Sofia

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от LZ1NY » 06 ное 2012, 22:29

Неизбежно стигаме до въпроса: Защо в сайта на КРС няма Публичен регистър на разрешените слушателски номера, та макар и само на тези от новия вид?
......
При направените проучвания се оказа, че трябва специално писмо от БФРЛ до КРС, и тогава може би ще пратят списък на новите слушатели до БФРЛ. Това разбира се предполага, че може би БФРЛ ще публикува списъка на българските радиолюбители-слушатели в сайта си, без пълния адрес, само населеното място. Само че вместо да чакаме да стане всичко това (ако въобще стане), .........

LZ1FJ
В излъчения днес (06.11.2012г) бюлетин№ 43 на БФРЛ беше прочетен отговора даден от КРС на нашето писмо от 8.10.2012 относно публикуване в Публичните регистри на издадените от Комисията лични слушателски номера.
Запис на бюлетина може да намерите в сайта LZRT http://www.lz1fw.com/LZRT/BFRA_buletins/index_2012.html (http://www.lz1fw.com/LZRT/BFRA_buletins/20121106_43.mp3), а документът в деловодството на БФРЛ.
Ако се опитам да направя резюме на отговора -
"Не е на лице правно основание за публикуване на исканата информация в интернет страницата на КРС"
Веселин Божков
Председател на КРС


73! Виктор / LZ1NY

"Good Luck. Be patient. Do some research."

LZ1FUK
Мнения: 2
Регистриран на: 21 ное 2012, 20:56

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от LZ1FUK » 22 ное 2012, 20:25

Моят слушателски номер е LZ1A428 и е получен през 1968г.Дадоха ни ги след завършване на курса за радиоконструктори/клас С/.Тогава се разрешаваше да работиш само на телефония в присъствието на оператор.lz1fj
Мнения: 212
Регистриран на: 19 авг 2008, 11:47
Местоположение: Sofia

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от lz1fj » 29 дек 2012, 19:05

Здравейте, уважаеми колеги радиолюбители!
След 28.12.2012 допълнителна информация в "Хората с р.л. слуш. номера" ще вкарвам само в рубриката Wiki, отдел ИСТОРИЯ на сайта, за да не дублирам излишно информацията.
На всички весело посрещане, здраве и щастие, първи места и награди в състезанията през Новата 2013 година! 73, Кирил, LZ1FJ, modmil@abv.bg
lz1cf
Мнения: 6
Регистриран на: 21 фев 2011, 18:11

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от lz1cf » 08 фев 2013, 12:48

Приветствам инициативата на LZ1FJ.
Искам да споделя моите спомени за слушателската дейност в Пловдив,тъй като до сега не е публикувано почти нищо.
Първият кръжок за радиолюбители,организиран от НССТ,се проведе през 1950-51 година.Повечето от участниците се занимаваха само с радиотехника,а една малка група изучавахме и радиотелеграфия.След проведеният изпит,слушателски номера получиха 3-4 души.Моят номер беше LZ2416 /тогава зоната не се отразяваше/.На този номер имам получени много QSLs и няколко дипломи.Между тях е и първата картичка за Пловдив от ON4QX,която пазя и до днес.
Друг любител ,който по това време получи номер беше Н.Бояджиев,по късно като LZ1CS. По това време ползвахме като ръководство книжката на Бончо Беленски.ПО-късно излезе и прекрасното ръководство за радиолюбители на Д.Петров,което ни беше като настолна книга.
Втората партида номера за Пловдив се получиха в края на 1953 година -LZ4074,LZ4075 и др. - между тях бяха Д.Драчев,Д.Андреев,малко по-късно и Г.Сълчев.
През лятото на 1953 година открихме колективна слушателска станция с инициал LZ914K.Слушахме на преобразуван танков приемник "Емил",само на 7 и 14 мхц.
Поради това,че вече беше започнал строежа на LZ1KSP,през лятото на 1953 година бяха изпратени на централна школа за оператори клас С Ил.Филчев,Хр.Назлев и В.Павлов.Това са и първите оператори клас С в Пловдив.
Същата година ,на октомврийската сесия,Г.Апостолов и аз се явихме на изпит за оператори клас В .
Не след дълго време излезе в ефира и LZ1KSP.
73! LZ2416,LZ13-125,LZ1E-4,LZ1CFLZ1CY
Мнения: 629
Регистриран на: 30 авг 2006, 11:13
Местоположение: Пловдив

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от LZ1CY » 08 фев 2013, 16:30

lz1cf написа:Приветствам инициативата на LZ1FJ.
Искам да споделя моите спомени за слушателската дейност в Пловдив,тъй като до сега не е публикувано почти нищо.
Не съм съгласен с автора,че за слушателската дейност в Пловдив до сега не е публикувано почти нищо.
Добре би било първо внимателно да се запознае със съдържанието на темата,да прочете преди да пише.
От всичко написано в неговия пост има само две конкретни неща-неговият слушателски номер и клубния слушателски номер,
всичко друго е историята през неговия поглед. И за да не съм голословен ще си позволя,макар и досадно за всички други,
които са чели внимателно, да поместя доста голяма извадка от темата,касаеща всичко написано за слушателската дейност в
Пловдив и то съвсем конкретно,с цифри,данни и факти, издирвани и събирани от поместени печатни материали и лични спомени.
Може това да е полезно за организаторите на юбилейното чевстване на Пловдивския радиоклуб,един от които е автора на горния пост:

LZ-3414 Ангел Г. Несторов, Пловдив, LZ1AG. Започва в Пазарджик на LZ1KPZ. Дейност във всички области на радиолюбителството, състезател по телегр., КВ, „Л.л.”, УКВ, радиомногобой. Майстор на спорта по радиозасичане на 144 MHz от 1965 г. Отличен конструктор, през 1965 – първия у нас транзисторен приемник за „Л.л.” През 1967 се въвежда класация на десетте най-добри радиоспортисти на годината и той е № 1. Един от инициаторите и изработилите необходимите документи на англ. език за приемането на BFRA в IARU-1-ви регион. През 1971 първи в LZ прави радиовръзка чрез радиолюбителски спътник (OSCAR-6), преди това първи слуша сигнали от OSCAR-3. Първи в света в Радиоекспедицията СССР-50, и мн. др. постижения. През 1987 е в групата 10 най-добри радиоспортисти на 40-летието (1947-87). Сътрудничи на сп. Р (РТ, РТЕ). Сн. в РТ 12/1967, с. 382, РТЕ 11/1986. Пример, достоен за подражание.
LZ1-3125 Христо Стефанов Назлев, Пловдив (първо място LZ SWL в CQ M-1959, и в др.) По-късно LZ1-E-4, LZ1CF. Оператор, състезател КВ.
LZ1-3126 Димитър Борисов Андреев, Пловдив, ex LZ1VJ. Активен слушател-състезател. Снимка в сп. Р., 2/1955, с. 8. Оператор, състезател КВ. Автор в сп. Радио.
LZ1-3132 Йоан Георгиев Анастасов, Пловдив, LZ1YW. След пререгистрацията е LZ1-E-18. Активен слушател-състезател. Оказва всекидневна помощ при построяването на LZ1KPZ. Опитен оператор, състезател КВ, експерименти на УКВ. През 1965 е между 10-те най-добри спортисти по видовете радиоспорт, по КВ връзки. Собствен подход, с несъмнен принос за развитието на радиолюбителското движение в Пловдивския регион.
LZ1-3137 Славейка Кочева, Пловдив, LZ1KSP. Оператор кл. В. Снимка в сп. Р., 2/1955, с. 8. Ръководи учебна група.
LZ1-3140 Радомир Г. Парпулов, Асеновград, по-късно в Пловдив. Дипл. RP-100-OK, 1959 г. и др. Участва като SWL в КВ състезания.
LZ1-3321 Георги Ц. Сълчев, Пловдив, LZ1CW. Приз-SWL в КВ-състезанието за купата на сп. Радио, 1956 г., награден с пълни годишнини на списанието за 1955 и 1956 г. Състезател скоростник и активен късовълновик, активно сътрудничи на сп. Р, РТ и др. В списъка на 10-те най-добри състезатели за 1962 г. (като състезател по радиомногобой). Шампион на Б-я по радиомногобой, 1963. Активен на КВ и УКВ и към 2013 г. Работи в БГА. Сн. в РТ 4/1963.
Книжка 1 от 1954 г., стр. 9 "..... Ангел Несторов ЛЗ3414 ,оператор на ЛЗ1КПЗ Пазарджик ....." /сега LZ1AG/
Пловдив-град: LZ1-E-; Пловдив-окръг: LZ1-F-;
LZ1-E-4 Христо Стефанов Назлев, Пловдив, LZ1CF. Вж LZ1-3125.
LZ1-E-18 Йоан Георгиев Анастасов, Пловдив, LZ1YW. Вж LZ1-3132.
LZ1-E-45 Цветан Благоев Григоров, Пловдив, LZ1CB. Предимно конструктор, предпочита работа на SSTV.
LZ1-E-55 Веселин, оператор на LZ1KSP в средата на 60-те години.
LZ1-E-64 Стефан Григоров Гочев, LZ1BK. Активен късовълновик, изработил първия в Пловдив SSB трансийвър.
LZ1-E-66 Ангел Гугов, Пловдив, LZ1CY. Започва в 1962 г. в Пионерския дом, LZ1KRF, от 1963 е в LZ1KSP. Активна слуш. дейност 1963-65, дипломи, ок. 250 потвърдени слушани страни. От 1969 г. LZ1CY, 1970-1973 LZ2CY, 1975-1981 LZ1CY/MM, 1975 LZ1CY/6W8 (Сенегал), лято 1976 LZ1CY/D2 (Ангола, бивш CR6). Прибл. от средата на 1990-те години член на КС (Контролния съвет) на БФРЛ. Активен във Форума в сайта на БФРЛ.
LZ1-E-192 Георги Глушков, Пловдив.
LZ1-E-216 Виктор Асенов Маринов, тогава в Пловдив, по-късно в София, LZ1NY. Състезател, УКВ/СВЧ. Към 2012 член на УС на БФРЛ, отг. УКВ/СВЧ дейност.
LZ1-E-289 Илия Веселинов Ганчев, Пловдив, LZ3AB. По-късно в София, активен късовълновик.
LZ1-E-515 swl Nick. Има и кл. С, към 2012 изказва желание да възобнови слушателската си и операторска дейност.
Здравейте слушатели и от мен LZ1-P-42 LZ1YQ

Руснаците имат един мемориал "Ние помним". Е, и ние помним много от историята.
73


LZ1CY

lz1fj
Мнения: 212
Регистриран на: 19 авг 2008, 11:47
Местоположение: Sofia

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от lz1fj » 08 фев 2013, 19:57

Драги Христо, благодаря за твоя пост, в който намирам нова информация. Тя ще бъде въведена на точното място, в отдела wiki.bfra.org - Хората с радиолюбителски слушателски номера Там написаното и допълваното е вече макар и неофициален документ. Тук във Форума е само статия, която не може да продължава безкрай, и във Форума вече от месец и нещо не въвеждам нова информация, за да няма дублиране.
Това е работен процес, допускам грешки и неточности, но силното ми желание е всичко да бъде колкото може по-точно, и по установените в света правила за съставяне на такива текстове. Тази работа ще продължа, с неизбежните нови съмнения, грешки и т.п., докато мога.
Я нека сме здрави, че само здравословните ми проблеми ми пречат ежедневно да търся и да досаждам дори в любителския ефир на кореспондентите с тия swl опознавателни знаци. Желание не ми липсва. Интересно, никой от щатните в бившия ЦРК не взе отношение – ако не за друго, да кажат поне тяхните swl-знаци.
73, dr om, благодаря ти и се надявам и др. олдтаймери да напишат нещо. Кирил/1FJlz1fj
Мнения: 212
Регистриран на: 19 авг 2008, 11:47
Местоположение: Sofia

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от lz1fj » 23 фев 2013, 11:31

lz1fj написа:VII.4 ВТОРА ДОПЪЛНИТЕЛНА ГРУПА За пълнота трябва да споменем и тази още по-малобройна група слушатели. Започвайки от 1950 г., в публикуваните резултати от вътрешнодържавни (особено в Германия и Англия) и международни КВ състезания, отвреме-навреме се появяват радиолюбители-слушатели, които са представени като участници не със някакъв слушателски номер или с повиквателен знак на личната им радиостанция, а само с тяхните имена. В някои състезания им начисляват точки, в други ги поставят извън класацията, но ги споменават като взели участие. Такъв вид слушатели вземат участие в контести, но очевидно изпращайки някаква пощенска картичка до лицензиран радиолюбител, те едва ли биха получили отговор – това не може да стане чрез QSL-бюрото, а едва ли някой ще отговори директно. Впрочем, кой знае... Аз бих отговорил и на такъв SWL. Какви биха могли да са тия хора?
1) Съвсем начинаещи - въобще нямат слуш. номер, но самостоятелно или по роднинско-приятелски път са усвоили правилата за радиовръзка (някои чрез самообучение са овладяли и ниска скорост на CW) и донякъде са наясно с правилата на контеста.
2) В предишни години – чиновници, членове на съдийски комисии на състезания, или други, на които е поставена служебна задача да контролират състезанието и да представят слуш. дневник. Това най-вече е практикувано в ГДР, където по окръзи е имало контролиращ слушател. (След всичко прочетено дотук за бюрокрацията, надявам се да няма учудване, че съдии с някаква категория и такива контролиращи слушатели е редно да имат поне SWL-знак – но са нямали ...)
3) Други. Тук има отделни хора-радиолюбители, които никога не са имали слушателски знак или са забравили слушателските си номера и са изгубили картончето със слушателския си знак. В процеса на събиране на информация за статията се появиха не един и двама такива. Но когато дойде часът, нещо, неподдаващо се на точна формулировка, ги връхлетява със страшна сила, като любов от пръв поглед, пред която никой не може да устои, и те не само водят лог на състезанието, но и пращат отчет ... Думата радиолюбителство е съставна дума, и едната от съставните и е Любов! В подгрупата 3) Други влизат и отделни хора с трудни и малковероятни биографии, които трябва да се разглеждат поотделно.
Обобщаващо за хората от тази втора допълнителна група – трябва да им окажем всякаква възможна помощ и указания за получаване на слуш. номер и след това за явяване на изпит за кл.2.

VIII. ЗАКЛЮЧЕНИЕ
1) Необходимо е да се вкара в раздела Основни документи в рубриката Wiki на сайта на БФРЛ образец на писмото-молба за слушателски знак. Чест за Александър Караджов, LZ1FW e, че той още през 2001 г. постави на сайта на БФРЛ образец за такава молба, но по неизвестни причини тя не беше вкарана на необходимото място. По-подробно и с телефоните 02 949 21 88 на Й. Велинова (КРС) и 0894 29 22 11 или 0877983582 на З. Бучкова (БФРЛ), които при най-малката спънка ще съдействат за придвижването на молбата, такъв образец може да изглежда така:

До Г-н Началника на Отдел „Радио и телевизия” на КРС,
ул. „Гурко” 6, 1000 София
МОЛБА-ЗАЯВЛЕНИЕ
от Стоян Драгомиров Тютюнджиев, дом. адрес 5200 Горна Оряховица, ул. „Струнка” № 21, етаж .3, ап. 7
Господин Началник,
Моля да ми бъде определен личен радиолюбителски-слушателски знак, за да извършвам наблюдателска радиолюбителска дейност съгласно "Технически изисквания за осъществяване на електронни съобщения чрез радиосъоръжения от любителската радиослужба".
22.01.2013 г., Горна Оряховица, област Велико Търново
С уважение, (подпис)
/Стоян Др. Тютюнджиев/

Молбата-заявление трябва да бъде изпратена в два екземпляра по обикновената (неелектронна) поща. Ако бъде отнесена директно в КРС, приносителят ще получи листче с входящия номер. Удостоверението ще бъде издадено от КРС в непродължителен срок.

2) Прокрадва се някаква нотка на злорадство, че в последните години е малък броят на нови слушатели. Злорадстват хора, на които беше обществено задължение, след като са приели някакъв обществен пост, да направят нещо и за този вид радиолюбители, но не направиха нищо! А всеки, преминал през слушателския етап, едва ли би правил такъв вид QRM, какъвто правят някои „оператори” (нямам предвид само LZ). Не обичам да се повтарям, но сега ще го направя:
- въвеждане на SWL- норми преди изпита за кл. 2
- търсене и постигане на двустранна организационна връзка с училищата.
- добра идея е и търсене на такава връзка със скаутските организации (първият успех в тази насока вече го има - осъществен от Златан М. Димитров, LZ4ZD, Шумен. Той е инициатор и създател на първия в България скаутски радиоклуб, LZ2KSC, Шумен, с което след повече от 23-годишно прекъсване официално възражда радиолюбителското обучение на деца, юноши и младежи (неофициално на няколко др. места има обучение, но предимно по „Лов на лисици”).

Разделям се с уважаваните читатели с усмивка. Всички ние, членове или не на БФРЛ, слушатели или оператори, контестмени-призовици и контестмени за удоволствие, повече конструктори или повече ефирджии, сме членове на радиолюбителското общество на България. Това наше общество е извършило и несъмнено, тепърва ще извършва добри дела за България.
(КРАЙ)LZ1BB
Мнения: 207
Регистриран на: 31 авг 2006, 10:48
Местоположение: София

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от LZ1BB » 23 фев 2013, 14:33

Относно тези слушатели, които участват в състезания и/или изпращат QSL картички не със слушателски номера, а с имената си причината е много проста. В много държави пощенските администрации никога не са издавали централизирано слушателски номера, както това е у нас и повечето европейски страни. Като пример бих посочил САЩ. Там FCC никога не е водила регистър или издавала слушателскаи номера. През годините има различни хора и списания, които са се заели самоинициативно да водят някакъв регистър. Като пример за издавани от тях слушателски знаци: WR01AA, WPE1DX, WDX1AAA, KDX1BB и т.н. Има в нета литература по въпроса. Например за The "WPE" Monitor Registration Program:
http://www.ontheshortwaves.com/WPE.html
http://www.qsl.net/wb1gfh/swl.html

WDX registration service:
http://www.qsl.net/wb1gfh/swl.html

Интересни спомени на слушатели американци има тук:
Were you a WPE? http://www.qsl.net/wb1gfh/swl.html
Прочетете Guestbook 1, 2, 3 и 4. Има интересни неща. Наред с хубавите спомени има описана и една друга реалност. Може би някои ще се изненадат, че по онова време в САЩ е имало цензура и ФБР е правело масови обиски на американските радиослушатели получили картички от източния блок както от радио Москва така и от радиолюбители отсам желязната завеса. Доста повече цензура отколкото по същото време у нас, колкото и невероятно да звучи.

Повечето американски слушатели обаче използваха собствени измислени номера сходни с европейските по формат или собствените си имена.

В момента има организация SWARL, която води регистър и издава слушателски опознавателни знаци за радиослушатели от целия свят в чиито страни администрациите не се занимават със слушатели. Всеки може да получи слушателски номер от SWARL чрез попълване на електронен формуляр:
http://swarl.org/content/get-swl-call-sign
SWARL издават и редица слушателски дипломи:
http://members.shaw.ca/swarl_awards/SWARL%20Awards.htm
Повече за SWARL тук: http://swarl.org/

73, Harry LZ1L38, LZ1001SWLlz1fj
Мнения: 212
Регистриран на: 19 авг 2008, 11:47
Местоположение: Sofia

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от lz1fj » 18 яну 2014, 11:17

Привет, Хари!
1) Честита свобода!
2) Как е станало не знам, но по моя вина съм пропуснал тази важна информация. Моля те да потвърдиш, че SWL LZ1- 001 си ти и имаш документ за това.
А аз незабавно и с удоволствие ще го включа там, където трябва.
Будь здоров, tow Popov! 73!
lz1fjlz1fj
Мнения: 212
Регистриран на: 19 авг 2008, 11:47
Местоположение: Sofia

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от lz1fj » 16 мар 2014, 19:34

Драги Ангеле, LZ1TQ, пиша тук, защото не намерих в QRZ.com твой имейл адрес.
Там, където беше вкаран текста за твоя слуш. номер, е място само за заглавия на теми, документи и др. Ето защо с някои допълнения текстът е вкаран в "Хората с р.л. слуш. номера". Пренебрегвайки някои дребни грешки при набирането, от представения текст се получаваше впечатлението, че Ернст те е похвалил на Юбилейната радиоизложба през 1972 г., но той почина (оставяйки светла памет) през 1971 г.
Моля, прегледай текста и ако имаш забележки и предложения, "давай в личку" - modmil@abv.bg
Стар познат, Кирил, LZ1FJLZ3DA
Мнения: 47
Регистриран на: 25 май 2021, 16:20

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от LZ3DA » 12 апр 2022, 01:53

Ето че намерих и моят документ. По спомен преди кандидатстване за инициал задължително се изискваше слушателски номер. А може и да е било изискване за клас Б, вече не съм сигурен. LZ1-M-387 издаден деветдесетте. Ще го снимам като имам време.LZ5PW
Мнения: 7
Регистриран на: 27 дек 2007, 14:45
Местоположение: Plovdiv
Контакти:

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от LZ5PW » 30 май 2022, 22:54

И аз да се разпиша в темата. 1979 или 80 получих слушателски номер LZ1-I-214. Номера е Старозагорски (I), защото тогава живеех в СТ. Загора и съм бил на 15-16 години. Май имаше някаква връска с класовете тогава. C и B почти един след друг. За А на 18 г. явно не съм имал вуйчо владика, не го даваха току така.


73, LZ5PW - Vassy, lz5pw.com

LZ5PL
Мнения: 65
Регистриран на: 03 сеп 2006, 14:54
Местоположение: София

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от LZ5PL » 31 май 2022, 14:08

Моят слушателски номер го получих през 1979 в радиоклуба на ВМЕИ LZ1KDP. Номерът е много хубав - LZ1A-1001, но за съжаление никога не съм го използвал за изпращане на картички. По това време нощем слушах основно Българската секция на ВВС и кой-знае защо не изпитвах особено желание да им го потвърждавам :P
Картончето с номера още стои някъде из архивите ми, вероятно си струва да го потърся.


Истинското радио свети в тъмното

LZ3DA
Мнения: 47
Регистриран на: 25 май 2021, 16:20

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от LZ3DA » 23 юни 2022, 11:37

LZ5PL написа:
31 май 2022, 14:08
По това време нощем слушах основно Българската секция на ВВС и кой-знае защо не изпитвах особено желание да им го потвърждавам :P
И с право. По това време колега беше пострадал(LZ1EA)само заради споменаване, че ще отбива редовна военна служба, какво остава за "подслушване" на военните честоти. Интересно ми е с каква апаратура си наблюдавал??? На мен ми бяха подарили едно лампово RFT, приемо предавател, пенсионирано от кораба Емона(дървена гемия от порт флот Бургас). Така и не му запомних модела. Повреди се при опит да излъчвам с него. Последно мисля че го занесох в един от радиоклубовете. Ето снимка на сертификата за слушателски номер от 1989година, както и разрешение за радиостанция от зората на демокрацията. В училище по изобразително тъкмо правехме линогравюри. Та технологията веднага влезе в употреба и номерът ми бе отпечатан върху стандартни шаблони за QSL картички. Остава и тях да открия ако не са намерили пътя към боклука през годините. :D
RST.jpg
RST.jpg (57.29 KиБ) Видяна 2308 пъти
SWR1.jpg
SWR1.jpg (30.61 KиБ) Видяна 2308 пъти
SWR.jpg
SWR.jpg (40.05 KиБ) Видяна 2308 пътиLZ3DA
Мнения: 47
Регистриран на: 25 май 2021, 16:20

Re: ХОРАТА С РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ СЛУШАТЕЛСКИ НОМЕРА

Мнение от LZ3DA » 27 авг 2022, 12:10

При следващото ровене в Бургас не намерих картичките, но пък изкопах стара значка за любителски клас А(малко извън темата, моля за извинение).
Имах клас B, но значки за него и за С нямаше та си запазих тази за времето
когато взема А(от къде да знам че ще се приравнят един ден:-).
class_A.jpg
class_A.jpg (50.63 KиБ) Видяна 1079 пътиОтговори