Страница 1 от 2

Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 09 фев 2019, 11:48
от LZ5PL
Здравейте,
През това лято смятам най-сетне да се обзаведа с по-прилична антена от жиците които ползвам досега. Колебая се между Spiderbeam и Hexbeam - не ми се иска да слагам по-тежка антена, която изисква и по-тежка мачта. Тези две антени могат да минат и с тръбна мачта, а ЖР не ми се слага за да не загрозява двора. Не съм и някакъв супер DX-er за да влагам прекалено много време и пари в мачти и антени.
Прегледал съм разни коментари по Интернет със сравнения между двата типа, предимствата и недостатъците горе-долу ми се изясниха.
Иска ми се обаче да чуя мнения и от колеги които реално са ги купили и инсталирали.
Откъде сте ги купили, доволни ли сте от качеството на изработката ?
За Хекс-а виждам повече от един производител, Спайдър-а като че ли го прави само един англичанин. Какво можете да препоръчате ?
Какъв ротатор използвате ?
Каква мачта ?

Самостоятелната изработка не ми е опция - не мисля че мога да я направя достатъчно качествено, отделно че нямам време, а и разликата в цената между купуване на готова антена и купуване на качествени компоненти за самостоятелна изработка не е кой-знае каква.

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 09 фев 2019, 12:46
от LZ3NY
Здравей
Аз съм взел една такава http://www.foldingantennas.com/de/shop.htm, но целта ми е да я използвам за портативна работа и още не съм я вдигал.
Тук има и снимки http://www.foldingantennas.com/de/design.htm

Относно ротаторите, аз съм фен на HAM IV на HyGain/MFJ. Това е единствената марка, за която можеш да купиш всяко болтче като резервна част, директно от производителя. За тази антена може би ще свърши работа и CD-45.
Ротаторите на Йезу/Кенпро са добри докато рабтят и са в гаранция. Извънгаранционно не можеш да намериш нищо за тях. Йезу не продават резервни части за тях с извинението, че са произведени от Кенпро и само са брандирани с тяхната марка.
73 и успех
Митко
LZ3NY/PA8ZB

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 09 фев 2019, 14:54
от LZ5PL
Интересен вариант на хекс-а - с прави пръти както на спайдъра. Тези които съм виждал досега са с огънати пръти като обърнат чадър - класическият вариант на SP7IDX например.
За мен предимството на хекс-а е в по-малкия диаметър, а сгъваемият вариант изглежда по-голям даже от спайдър-а.
Но възможността да бъде сгънат и за приемливо време да бъде разгънат отново определено го прави интересен за портативна работа.

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 10 фев 2019, 09:30
от LZ1ZJ
Привет Пламене,
Същата дилема стоеше преди 6 години и при мен.От толкова години работя с SP7IDX хексбийма,също и моя съсед LZ1LZ.Първо за избора между спайдер и хекс.Спайдера е по-добра като антена, с по-голямо усилване, също като хекса може да работи на 5 банда, ако си избереш този вариант.Аз не избрах него, заради коментарите които бях чел, че не държи на вятър и дългия "бум" - 10м.Живея в 5-6 етажен блок и това чудовище щеше да изглежда странно.С хекса вече свикнаха. :lol:
Хакс бийм... англичанина MW0JZE - Антъни, прави само хекс бийм в два варианта, ще се осведомиш от сайта му.
https://www.g3txq-hexbeam.com/
Много горещо те съветвам да не се занимаваш с поляка, той много лъже, скъса на половината свят нервите с голямо забавяне на доставките.Даже някакъв американец се беше оплакал в полското посолство, те го подюрили и я изпрати за седмица измамникът!
Също антената му е доста по-кекава от английската, с Коце LZ1LZ правихме няколко сериозни ремонта, последния от които беше генерален.Подробности ако те интересуват, но аз горещо не ти я препоръчвам.
Ако смяташ да вдигаш през лятото антена, те съветвам да се свържеш с Антъни веднага, защото той обикновено дава 14 седмици срок на изработка и доставка.Аз също мисля да поръчвам експедиционния вариант, който тежи като немския сгъваемия хекс, около 5-6 кг.
Успех в това премеждие и ако те интересува нещо по-подробно питай! :D

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 10 фев 2019, 11:53
от LZ5PL
Здравей Слави,

Той и хекса изглежда странно - като обърнат чадър :-)
Въпросът е съседите да му свикнат. Добре че у нас от общините не се заяждат особено както става „на запад от линията на бозата“.

Миналата година писах на поляка и той ми прати оферта. Нещо не ми хареса в стила му на писане, от твоя опит виждам че съмненията ми са били правилни.
С британеца не знам как ще се получат нещата сега - доставката ще трябва да стане след Брекзит. Мисля че в момента даже и Тереза Мей да питам, и тя няма да може да ми каже как ще е след 30 март :(
Ще му пиша и ще мислим варианти.

С какво въртите хекс-а ? Като му гледам параметрите би трябвало някой от леките варианти на ротатори да свърши работа.

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 10 фев 2019, 18:58
от LZ1ZJ
От поляка бягай както дявола БЯГА ОТ ТАМЯНА! Лъжец е Валдито...при нас и при други, бяха дебели полски снегове, болници, болни щерки... квото се сетиш, арсенала му е много голям! Ние минахме сравнително нормално, на 7-ми януари му платих двете антени, пристигнаха на 7-8-ми март, при все, че локумите бяха за около месец.Темата за неговото прехвалено качество е много дълга, дано не ти се налага да ти я обяснявам с подробности.Ако се спреш на хекс, то изборът е само Антъни.
Едва ли ще има мита с Великобритания, още повече, че това е сделка преди "брекзит", на Антъни плащаш 10%, останалото при експедицията.Докато при лъжливия поляк 100% авансово плащане.Дали е променил нещо не знам.
Антената аз я въртя с G-800SA, Коста - LZ1LZ с G-1000SDX. Ще стане и с по лек и евтин ротатор от типа на G-350,G-400.

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 10 фев 2019, 19:05
от LZ3NY
Слави,
Коцето обажда ли се? Не съм го чувал в ефир от много много години.
Поздрави за него и за Дарина.
73! Митко

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 10 фев 2019, 21:05
от LZ5PL
Антената аз я въртя с G-800SA, Коста - LZ1LZ с G-1000SDX. Ще стане и с по лек и евтин ротатор от типа на G-350,G-400.
Да, ротаторите ви са за по-тежка антена, G-450 би трябвало да е достатъчен. Някъде по форумите някой пишеше че я върти с телевизионен ротатор. При толкова балансирана във всички посоки антена сигурно е възможно, но при вятър имам сериозни съмнения после в каква посока ще остане.

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 10 фев 2019, 21:05
от LZ5PL
Колеги, някой няма ли да каже добра дума и за спайдъра ? :D

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 10 фев 2019, 21:45
от LZ1ZJ
LZ3NY написа:
10 фев 2019, 19:05
Слави,
Коцето обажда ли се? Не съм го чувал в ефир от много много години.
Поздрави за него и за Дарина.
73! Митко
О да, активен е, но повече на FT-8 в последно време.Ще ги поздравя! :D

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 10 фев 2019, 21:51
от LZ1ZJ
LZ5PL написа:
10 фев 2019, 21:05
Колеги, някой няма ли да каже добра дума и за спайдъра ? :D
Пламене,
Има още една много добра антена, на която единствения недостатък е,че няма WARC обхватите.Това е руската Робинзон RR-33 на R-QUAD.Пълноценно 3 ел.яги, като тип антена си е HEX BEAM, като размери е същата... почти, мисля,че радиуса (дължината на прътите) е 3.50м, срещу 3.25 на класическия хекс.Посети сайта им.
Успех!

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 11 фев 2019, 14:50
от lz4ae
Колеги, някой няма ли да каже добра дума и за спайдъра ? :D

Аз мога да кажа добра дума, но не мога да го сравня с R33 или хексбим.
Мисля, че ако имате повече място е по-добрия вариант, а и не трябва да се чака за производството му + леко ценово предимство.
За резултата на LZ0I в IOTA contest голяма заслуга имат два спайдъра https://www.rsgbcc.org/cgi-bin/hfresult ... &year=2018 , а също и в BRTC https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... ater&ifg=1
73! LZ4AE

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 11 фев 2019, 15:21
от LZ5EE
Ангеле,
Спайдърбийм - HD или портъбъл?
В Шумен с какъв бяхте?

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 11 фев 2019, 15:50
от lz4ae
Здрасти Тони,
бяхме с портативен, но за постоянна инсталация HD-то мисля е по-добрия вариант.

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 11 фев 2019, 15:51
от LZ5PL
lz4ae написа:
11 фев 2019, 14:50
Мисля, че ако имате повече място е по-добрия вариант, а и не трябва да се чака за производството му + леко ценово предимство.

73! LZ4AE
Благодаря за мнението и особено за снимките. Тези от BRTC определено са много информативни ! Засега нямам цяла нива като на мястото където сте разпънали. Другата снимка на която вдигате антената и сте се събрали под нея също дава много добра представа за реалните размери. Повечето снимки в нет-а са от вдигнати на мачтата антени, а там се губи мащаба.
Дворът ми е около декар, но едва успях да очертая един кръг с диаметър 11 м между орехите. С една дума спайдъра може да се събере, но ще е на магия, а два ореха ще трябва да се разделят с част от клоните си.

Хекс-а ще се събере по-лесно, но много ме блазни идеята за трите елемента.

(За неразполагането с нива не съжалявам - и с поддръжката на този двор едва се справям :D )

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 11 фев 2019, 17:02
от lz2be
Здравей Пламене,
Работил съм и с двете антени. През 2002г си направих класическия хексбим (тогава ги нямаше другите варианти) и го ползвах до 2007г. Въртях го с ротатор на Конрад за 120лв. Беше за 20,17,15,12,10м, но работеше добре и на 6м.
От 2007г до 2018г ползвах 5 бандова HD версия на Спайдърбим (20-10м), на която имах и дипол за 30м. Миналата есен я промених на версия за 20, 15 и 10м, тъй като за WARC обхватите имам друго яги. Въртя я с G-800. Досега веднъж съм пребоядисвал прътите, че боята им изгоря от слънцето.
Хексбима е 2 ел яги, а Спайдърбима е 3 ел.
73 Боян

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 11 фев 2019, 18:55
от LZ1ZJ
Пламене, двора ти е супер!Ако твоя QTH не е ветровит, както е моя втори QTH - Велинград (силните ветрове са изключение), не бих се колебал и бих взел спайдер бийм.Ако не е така... решаваш! Някои от колегите си спомнят участието в CQWW контест от Турция преди няколко години на български екип.Какво се е случило със спайдер бийм и как се е държала руската RR-33! :roll:
Два елемента са два, три и повече е друга бира! :D

Общо взето нещата са коментирани и преди тук:

viewtopic.php?f=109&t=2573

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 11 фев 2019, 20:39
от lz2rs
Пламене здравей,
не би било лошо да погледнеш описанието и най вече усилването на
"Cushcraft A4S - 4 el 3 band Yagi 20/15/10 m bands.Вярно е,че липсват WARC
bnads,но иначе е доста добра за градски условия: Сравнително малък бум - 5м,
добро усилване над 6 дБ и много устойчива на силни ветрове и сняг-използвам я
от 10 години,издържа голям сняг и силен вятър до 145 км/час.Просто материалът
е добър!Е,има трапове,но ако не работиш с 2 КВТ няма проблем никакъв.Сравнявал съм я
със Spyder и макар от по ниска локация,мисля че работи по добре-при мене това е вече
доказано-аз работя най вече на QRP и на контестите "измъквам" DX's с голямо удоволствие!
Струва сега вероятно около 650 US$ и тежи 17 кг.
Успех и 73!
Румен LZ2RS

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 12 фев 2019, 13:32
от LZ5PL
lz2be написа:
11 фев 2019, 17:02
Здравей Пламене,
Работил съм и с двете антени. През 2002г си направих класическия хексбим (тогава ги нямаше другите варианти) и го ползвах до 2007г. Въртях го с ротатор на Конрад за 120лв. Беше за 20,17,15,12,10м, но работеше добре и на 6м.
73 Боян
Здравей Бояне,
Чел бях някъде че хекс-а може да се върти и с TV-ротатор, сега виждам че реално някой го е правил. Аз също имам такъв ротатор - купих го с идея за някаква антена за 50 и евентуално 144 MHz, но пък може да го пробвам на първо време и за КВ.
Този ротатор няма спирачка, какъв ти е опита в това отношение - налага ли се да го прекалибрираш след по-силен вятър ? Хекс-а е добре центриран товар така че би трябвало да е сравнително устойчив на завъртане от вятър.

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 12 фев 2019, 13:39
от LZ5PL
lz2rs написа:
11 фев 2019, 20:39
Пламене здравей,
не би било лошо да погледнеш описанието и най вече усилването на
"Cushcraft A4S - 4 el 3 band Yagi 20/15/10 m bands.Вярно е,че липсват WARC
bnads,но иначе е доста добра за градски условия:
Успех и 73!
Румен LZ2RS
Румене, мислил съм и за някакво яги и съм чел много положителни мнения, но все ми се иска една антена за петте банда. Според мен ягитата са по-добрия вариант особено за градски условия, защото са по-елегентни на вид и не се набиват много в очи освен ако някой (с определени изкривявания в мисленето, радиолюбител например) не гледа специално към покривите. :D
За село разните паякообразни конструкции са също приемливи, макар че зависи и от комшиите, разбира се.
Хекса е малко по-евтин от от A4S и макар и с по-малко усилване може би това заедно с по-леките изисквания за ротатор ще ми надделеят. Нямам и комшии които с желание биха се включили в монтажа и вдигането, което също има значение в случая.

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 12 фев 2019, 13:45
от LZ3NY
Здравей Пламене
От опита ми да въртя с телевизионен ротатор 8,5 метра 15 елемента яги за 144 мегахерца, мога да споделя - "никога няма да си сигурен в каква посока ти е антената" :) Понеже нямаш реална индикация в шака, за действителната посока на ротатора. Ще трябва постоянно да го "калибрираш" с едно завъртане на 360 градуса, за да се изравнят моторчето в кутията и ротатора. Аз лично бих помислил за малко по-сериозен от телевизионните ротатор.
73 и успех
Митко

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 12 фев 2019, 14:00
от LZ5PL
LZ1ZJ написа:
10 фев 2019, 21:51
Има още една много добра антена, на която единствения недостатък е,че няма WARC обхватите.Това е руската Робинзон RR-33 на R-QUAD.Пълноценно 3 ел.яги, като тип антена си е HEX BEAM, като размери е същата... почти, мисля,че радиуса (дължината на прътите) е 3.50м, срещу 3.25 на класическия хекс.Посети сайта им.
Слави, благодаря за насоката. Прочетох и дискусията от следващия ти пост, погледнах и сайта на руснаците. Антената изглежда интересна, въпросът е как ще я доставят. Линкът към международните продажби не работи, излиза някаква страница с йероглифи. Ще пиша направо на руския адрес, да видим какво ще предложат. Цените им също изглеждат добре при сегашния курс на рублата, не знам дали са същите в Евро.

WARC-овете определено ще ми липсват, особено в събота и неделя. Бягам от състезанията на 18 MHz (12 напоследък хич го няма), а вечер на 10 MHz, но ако се спра на тази антена ще трябва да мисля друг вариант за тях.

Имат интересни варианти на петбандов квадрат, но там нещата с мачта и ротатор стават различни.

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 12 фев 2019, 16:02
от LZ1ZJ
Да, видях сега, че сайта им за продажбите в Европа не работи.Със сигурност има и други варианти, ще ти пиша на лични.
Да, особено в контест време е неприятно да нямаш WARC обхватите.
Ето едни сравнителни таблички.
http://www.m0oxo.com/mw0jze-g3txq-hexbeam.html

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 12 фев 2019, 19:44
от lz2be
LZ5PL написа:
12 фев 2019, 13:32
Този ротатор няма спирачка, какъв ти е опита в това отношение - налага ли се да го прекалибрираш след по-силен вятър ?
Антената е с доста широк ъгъл на излъчване, така че разлика в посоката от 10-20 градуса няма никакво значение :) Калибрирах я доста рядко, може би на няколко дни веднъж.
LZ2BE hexbeam.JPG
В тази къща освен хексбим друг тип яги без кран не можеше да се вдигне. От трите страни имаше жици, дървета и асми, от четвъртата имаше 3-4 метра пролука, откъдето можех да прекарам антената. Мачтата е Ф32мм дуралова тръба, антената е на 1.5м над покрива.
Така изкарах до 2006г, когато опасаха квартала с всякакви жици и на КВ вече нищо не се чуваше от смущения.
През 2007 взех една къща на село и вдигнах спайдърбима. Имам 10м мачта подобна на Р140, сложена на терасата. Отгоре е G800 без лагер, 70см тръба и антената отгоре. Общата височина е 13.5м над земята. Като сгъна мачтата антената почти опира в покрива и може да се работи спокойно. Снимките са от 2007г. Майсторите още не бяха свършили ремонта, но аз вече имах антена :)
Sp5.jpg
Sp7.jpg
73 Боян

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 12 фев 2019, 20:20
от lz2rs
Хубава къща имаш Бояне-една A4S би изглеждала много на място...хи!
Бъди здрав!Готов ли си вече за ARRL DX INT CW ? -Успех!
73! RS

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 12 фев 2019, 20:22
от LZ1ZJ
Супер Боби! Къщата е невероятна!

Момчета, днес с Георги LZ2GY, разменихме мейли, ето какво ми написа той.Публикувам го с негово разрешение естествено:

Виждам че с коментирате жичните антени и затова реших да ви предложа вариант.Тази антена изработих лятото за DL7VEE те проведоха необходимите тестове и от утре започват да работят с нея от XX9D-Маcau.Напролет ще подобря някой неща и ще я произвеждам .Георги -LZ ANTENNA


ПС... файловете са два.Снимката и още един с описанието на антената - PDF

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 12 фев 2019, 21:06
от lz2be
lz2rs написа:
12 фев 2019, 20:20
Хубава къща имаш Бояне-една A4S би изглеждала много на място...хи!
Не е по темата, но няма място за А4 :)
KT36xa.jpg
През 2008г сложих един 21м стълб в градината с KT36xa + 2el 40m Yagi на Георги, LZ2GY отгоре, 3 жични сфазирани вертикала за 80м и Inv L за 160м около него. Встрани (не се вижда добре на снимката) добавих 3 сфазирани вертикала на 40м и Inv Vee за 80м.
Есента на 2017г сложих един степир DB18E вместо КТ-то и 2ел на 40м и сега изглежда така
Steppir DB18E.jpg
Интересна алтернатива на хексбима е Urbanbeam, но е по-скъп.
https://www.steppir.com/shop/horizontal ... urbanbeam/
73 Боян

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 12 фев 2019, 21:43
от LZ5PL
Как ги вдигате такива чудовища ?! 21 м мачта си е сериозно строителство. В подстанциите слагаме подобни размери за мълниезащитните мачти.
В моето село подозирам че архитектът на общината ще има сериозно възражение, аз извадих късмет че останките от старата къща не бяха "архитектурен паметник на културата от местно значение", като на съседа от другата страна на улицата. Отделно че в двора ми няма място накъде да пада - ако стане фал ще потроши къщата на комшията.
Абе изобщо от естетическа гледна точка далеч не всеки е съгласен с твърдението че най-красивият архитектурен елемент от една сграда е двойният квадрат на покрива :D Странни хора, какво да ги правим !

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 12 фев 2019, 22:12
от LZ5PL
В момента обмислям къде на покрива да изкарам „пета“ за евентуално по-малка антена, напр. 3-4 ел. за 50 MHz или 144 MHz. Не съм укавист, но знае ли човек... Сега правим конструкцията и е моментът да заложа продължение на някоя колона. Обаче като завъртя една окръжност с радиус напр. 2 метра почти винаги попадам над комин. Опасявам се че пушекът няма да се отразява много благотворно на елементите, колкото и да вдигам антената над покрива.
Какъв ви е опитът в това отношение ?

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 12 фев 2019, 22:28
от LZ3NY
Според мен в къща, по-добре мачтата да е на двора. Спестява хиляди главоболия по поддръжката :)
73! Митко

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 12 фев 2019, 22:40
от LZ3NY
А някой ползвал ли е това http://www.optibeam.info/index.php?arti ... 30&clang=1
Интересно решение.
73!

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 12 фев 2019, 23:35
от lz4ae
Опасявам се че пушекът няма да се отразява много благотворно на елементите, колкото и да вдигам антената над покрива.
Какъв ви е опитът в това отношение ?
Вече 8 години няма проблем с пушека. Антената е на 2,5 метра над комина и печката гори дърва всеки зимен ден.
Изображение

73 Ангел

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 12 фев 2019, 23:42
от lz2be
LZ5PL написа:
12 фев 2019, 21:43
Как ги вдигате такива чудовища ?! 21 м мачта си е сериозно строителство.
Сертифициран строителен инженер направи проекта по БДС, отляха фундамента (16 тона) и с кран вдигнаха жр-то.
IMG_0992.jpg
IMG_1002.jpg
IMG_1002.jpg (41.65 KиБ) Видяна 15570 пъти
IMG_1016.jpg
IMG_1016.jpg (31.01 KиБ) Видяна 15570 пъти
Ротатора + антените са монтирани на количка, която с ел.мотор-редуктор за 3 мин ги вдига горе. Като кажат, че времето ще е кофти или трябва нещо да пипам по антените ги свалям долу.
LZ5PL написа:
12 фев 2019, 22:12
В момента обмислям къде на покрива да изкарам „пета“ за евентуално по-малка антена, напр. 3-4 ел. за 50 MHz или 144 MHz.
Аз имам една мачта от Р104, по-точно половинка, която е хваната за плочата на тавана и се показва на 30см над покрива, когато е сгъната. като я разпъна става около 3м над покрива. Преди я ползвах за 50МХц, но сега ползвам Степир-а и мачтата е сгъната.
73 Боян

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 13 фев 2019, 09:11
от lz1yq
Интересна тема, следя е от няколко дена. Само искам да попитам Пламен защо се е спрял на Спайдер и там подобните на нея антени. С какво е по добра от да речем OB11-3. Все пак говорим за компактни антени. Що се касае за ротатор за жичните варианти не мисля че телевизионен ротатор ще върши работа.


73! LZ1YQ

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 13 фев 2019, 09:57
от lz2be
lz1yq написа:
13 фев 2019, 09:11
Що се касае за ротатор за жичните варианти не мисля че телевизионен ротатор ще върши работа.
Крис, ТВ ротатор спокойно се справя с хексбима, който е по-малък и като ветрово съпротивление и като тегло от ТВ яги. Ползвах го от 2002 до 2006г за тази цел, а после на село с него въртях 4ел яги за 50МХц още 1-2 години.
Един ден обаче реших да му направя профилактика. Разпилях го, почистих го, нова смазка му сложих и като го сглобих започна да работи много зле :lol: Мъчих го още малко, после видях обява, че някой продава нов такъв. Купих новия, а стария го метнах в кофата :lol:
За спайдърбим обаче такъв ротатор е слаб. Аз ползвам G800SA, щото не намерих G450 тогава. Четох инструкцията за употреба и реших да го ползвам без лагер. По сметки антената излезе да е монтирана макс. на 70см над него и така я направих.
73 Боян

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 13 фев 2019, 10:01
от lz2be
LZ3NY написа:
12 фев 2019, 22:28
Според мен в къща, по-добре мачтата да е на двора. Спестява хиляди главоболия по поддръжката
Така е - на всеки 4-5 качвания на покрива и заминава една керемида :lol:

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 13 фев 2019, 10:20
от LZ5PL
lz1yq написа:
13 фев 2019, 09:11
Пламен защо се е спрял на Спайдер и там подобните на нея антени. С какво е по добра от да речем OB11-3. Все пак говорим за компактни антени. Що се касае за ротатор за жичните варианти не мисля че телевизионен ротатор ще върши работа.
73! LZ1YQ
Първата причина е тази поради която работя с радио за 2 хил. лв вместо с такова за 10 хил. Евро - отчитам колко време ми остава за хобито (събота и неделя основно през лятото), какви цели гоня да постигна (състезавам се основно със себе си и резултата от миналата година, иначе съм основно „донор“) и колко ми е квалификацията. За дебнене на DX-и не ми остава време защото нормално съм на 40 км от радиото - иначе това ми е интересната част от хобито. На този етап съм като човек който може горе-долу добре да кара нормална кола, но да сяда в лимузина ще бъде по-скоро „изхвърляне“. По-нататък като (и ако) „порасна“ в хобито може да инвестирам в нещо повече.

Дворът ми е с пет големи ореха и максималното място което можах да намеря без да режа много клони е радиус от 5,5 м. Селото е доста приятно, някои от къщите наоколо са в старинен стил и мачта над 10-12 м ще се набива неприятно в очи, а не съм сигурен дали ще мога и да получа строително разрешение за нея.

Това са причините да се огранича до нещо по-разумно като инсталация на този етап.

За ротатора съм съгласен. Този съм го купувал с други намерения и ще търся по-стабилен, пък и евентуално с възможност за управление от лога.

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 13 фев 2019, 10:36
от LZ3NY
LZ5PL написа:
13 фев 2019, 10:20
За ротатора съм съгласен. Този съм го купувал с други намерения и ще търся по-стабилен, пък и евентуално с възможност за управление от лога.
Можеш да погледнеш https://ea4tx.com/categoria-producto/an ... or-system/ или https://funkbox-shop.de/WinRotor-Interfaces
Аз съм с интерфейса на испанеца, за УКВ антената си, защото има ротация по азимут и елевация. При мен проблема е, че в къща под наем няма къде да сложа антената :lol:

73 и успех
Митко

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 13 фев 2019, 10:36
от lz1yq
Това дали радиото ти е за 2 или 10к няма значение ако антената не е качествена. Бих решил антената да ми е ОБ11-3, трибандер, 20м - 3ле, 15м - 3 ел, 10м - 5 ел. Дължината ба бума мисля беше 5.5м и антената тежи около 15кг. Георги LZ2GY ги прави перфектно а и цената е доста добра за нас Българите. Като усилване е доста добра. Както и да е, ти си знаеш, само подхвърлям някаква идея.

73! LZ1YQ
p.s. Прави ги доста бързо, примерно тази антена можеш да я имаш в рамките на 10 дена...... :wink:

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 13 фев 2019, 10:53
от LZ1ZJ
lz1yq написа:
13 фев 2019, 09:11
Интересна тема, следя е от няколко дена. Само искам да попитам Пламен защо се е спрял на Спайдер и там подобните на нея антени. С какво е по добра от да речем OB11-3. Все пак говорим за компактни антени. Що се касае за ротатор за жичните варианти не мисля че телевизионен ротатор ще върши работа.


73! LZ1YQ
Предполагам защото "там подобните" на тези които казваш са обикновенно с по два работещи елемента на обхват.Като са по два да си вземе хекс... и той е с два! За кво да прави площадка за гаргите и избягалите от клетката папагали?! :lol:
А спайдера е от класа на доста сериозните антени които едва ли отстъпват на "подобните там" ОБ-ита и МО-бита по 50 и кусур килограма. :wink:

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 13 фев 2019, 12:21
от LZ2HR
lz2be написа:
12 фев 2019, 21:06
Не е по темата, но няма място за А4 :)
KT36xa.jpg
[/quote]

Бояне ,
На пролет едно чеверме под ореха и все ще измислим нещо !
:wink: :D

Лек ден на всички!
73!

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 13 фев 2019, 12:23
от lz1zm
За ротаторите:
През 2013 се опитах да въртя Hex beam с телевизионен ротатор. Въртеше го, но до 1 часа на обяд, когато задухва бриза (в Бургас съм). Беше голяма веселба - аз въртя на една страна, вятъра на друга. И така до 21.00 часа. На другия ден пак :D. Накрая си взех един RAK на Alfa Spid и взичко се забрави.

73!
Nick

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 13 фев 2019, 13:25
от lz1yq
Славейчо, за мен жичното яги не е толкова дурако устойчиво колкото яги с тръбни елементи от добър материал. Това с гаргите и другите птици играе без значение от вида антена, даже и на вертикала се клечат. Но ако на тъбно яги с хубави тръби кацнат 200папагала тежички като теб :wink: :wink: , няма да го усети за разлика от жичното. Да оставим въпроса с по голямото ветрово съпротивление на жичната антена.

73! LZ1YQ

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 13 фев 2019, 13:46
от lz3bb
Здравейте на всички,
Интересна дискусия и аз не се стърпях да дам моите 5 ст.
Мисля, че OB11-3 е много по-добър вариянт от спайдъра.
Крис май е намалил двойно килограмите, но все тая.
При мен се получи около 50 килограма, с бум неръждавейка 50х1,5.
Все още не е вдигнато, мисля да бъде на къщата.
Със спайдъра предполагам, би имал доста главоболия. Сподед мен това е антена за експедиции.
Вдигаш, седи ден, два седмица и сваляш.
Поздрави! Пламен

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 13 фев 2019, 14:28
от lz1yq
Здравей Пламене, може и да съм преувеличил за килата, тази която правих преди повече от година ОБ16-3 излезе около 55кг, но все пак там съм използвал каквото имам като материали, само планките от G10 за елементите са по около 0.5кг. Но въпреки всичко си мисля че наистина този вариант е по удачен.


73! Крис

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 13 фев 2019, 14:48
от LZ1ZJ
Бе момчета, Пламен ви казва конкретните си условия, вие почнахте с мечтите.Какви >50кг и много елементи Ви разстресоха? Още малко направо да вземе изкопира някое от жеретата на водата и направо сикс овер сикс овер сикс! Разговора тръгна едва ли не от "folding hexbeam", Вие го докарахте до чудовища!
Пламене, припомням ти, прочети пак старата тема на която съм постнал линк по-горе.... няма смисъл тук пак да повтаряме това което е писано.
Единствените проблеми които съм имал с хекса са били от голяма мощност, защото тъпия поляк така е конструирал съоръжението! Тези проблеми ги няма при английски вариант. Няма вятър, няма сняг, няма дъжд, няма няма! Мога да ти дам подробности но тук не ми се пише!
Успех с избора и господ да ти е на помощ!
73

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 14 фев 2019, 19:03
от LZ3NY
Wimo го имат Спайдербима на склад. И стационарната версия също,
https://www.wimo.com/antenna-spiderbeam_e.html
73!

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 14 фев 2019, 20:06
от LZ1ZJ
Митак, ARRLС? :D
Честит празник, ама не католическия, нашия си? :mrgreen:

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 14 фев 2019, 20:11
от LZ3NY
Честит празник, на който каквото празнува :lol:
За ARRL, ще отчетем участие, за да попълним чеклога.
73!

Re: Spiderbeam, Hexbeam

Публикувано: 14 фев 2019, 20:15
от LZ1ZJ
Наздраве и успех в контеста, и аз мисля да се пусна!