Репитрите в страната - чии са?

Комуникации над 30 MHz
LZ1RF
Мнения: 385
Регистриран на: 13 май 2009, 17:47
Контакти:

Репитрите в страната - чии са?

Мнение от LZ1RF » 07 фев 2012, 10:50

Пиша по темата за репитрити втори път поради факта, че не се проведе срещата ми с LZ1LSD, както ми беше обещал и както се бяхме уговорили.
Не подценявам ничии усилия, още повече, ако те наистина са насочени към развитието на радиолюбителското движение.
Обръщам се отново към УС на БФРЛ внимателно за прецени написаното от мен и да обърне внимание на някои съществени неща.
http://lz1kaa.com/repitri.pdf този линк дава компилирана информация за наличните, регистрирани и някои нерегистрирани репитри по данни на КРС и други източници. Интересен е анализа на този списък. Препоръчвам той да бъде актуализиран и поддържан от БФРЛ.
Обръщам внимание на УС, че БФРЛ има в своя собственост 8 репитера - четири на долния банд закупени от Войнтех и четири на горния банд дарени от фирма "Интегра". Те са регистрирани и в КРС като собственост на БФРЛ.
Това което имах предвид в първия си пост е, че двата основни репитера на БФРЛ Р1 и Р2 с които се покриваше 80% от територията на страната вече не са нейна собственост. Първо Р2, а от няколко дни и Р1 са демонтирани и смениха регистрацията си. Зададох въпроса къде е апаратурата от Р2? Никой не отговори. Апаратурата от Р1 се намира в "Интегра" и се подготвя разкомплектуването и като от нея ще се вземат само филтрите за новия репитер на Черни връх договорен по "интересен" начин да бъде разположен в локатора на РВД. Самото решение за инсталирането на репитъра на тази нова точка е дълбоко погрешно. Не коментирам от гледна точка на покритие. Коментирам от гледна точка на отговорности. Повярвайте ми имам опит в това направление и знам как се изключваха неколкократно всички УКВ предаватели в София за да се разбере кой от тях влияе на ВОР-а на западния подход. На борда на облитащия самолет между другото беше и наш радиолюбител, който ако не ми вярвате може да потвърди. Да не говорим, че един проблем на радара и наличността на "радиолюбителска" апаратура нерегламентирана от авиационните нормативни документи автоматично "взима главата" на шефа на РВД. Което означава, че тази точка не е надеждна, както тази при военните, която ползвахме повече от 30 години. Още повече, че БФРЛ в момента поддържа добри връзки с МО и може да регламентира отново на нова основа ползването и, например част от новия закон за подготовка на резервисти.
Това първо. Второ, приветствам усилията на Жоро, но когато са законново регламентирани. Ако погледнете списъка с репитрите ще видите колко са регистрирани на негово име. Не задавам за сега други въпроси, но в техническите изисквания има изричен текст със задължения на отговорниците на репитри, а именно Чл.11 т.12 " да не ограничава или възпрепятства по какъвто и да е начин използването на любителските ретранслатори и радиофарове;"
Ако БФРЛ не го направи, смятам да напиша писмо до КРС с молба се направи ревизия на цялата репитерна мрежа и се актуализира информацията за нея, като се уточнят и публикуват честотите на всички регистрирани репитри и персоналните им отговорници с координати за връзка с тях. Като в случай на нарушение на техническите изисквания се преустановява разрешителното за действието им. Така ще имаме една актуално действаща мрежа на която наистина можем да разчитаме ВСИЧКИ.
Трето, приемам усилията на Жоро като искам да подчертая, че съм наясно с мотивите му. Не ги обсъждам. За сега не задавам и допълнителни въпроси. Нека реализира идеите си. Обаче, като лакмус за неговите добри намерения към БФРЛ предлагам ДА ДАРИ двата нови репитера Р1 и Р2 на БФРЛ, като за тях, като стратегически за страната да отговоря представител на БФРЛ, ръководещ УКВ секцията. А БФРЛ нека обсъди има ли и други стратегически точки важни за мрежата.
Още веднъж предлагам да се намалят емоциите и да се погледне на въпроса много сериозно и прагматично.
Уверявам ви, нямам нищо лично към никого. А понеше има хора, които продължават с писанията за това колко много LZ1RFe взел и колко малко e дал на БФРЛ, искам да декларирам, че:
ДА МНОГО СЪМ ВЗЕЛ ОТ БФРЛ. СЧИТАМ, ЧЕ ПОНЕ 75% ОТ ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯТ МИ ПОТЕНЦИАЛ Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ХОБИТО МИ.
Вчера се бях приготвил да почерпя LZ1LSD по повод 20 годишнината на фирмата ми "МТТ Интернешънъл". Жалко, уискито остана недопито.
73
Милчо Миланов - LZ1RF



LZ1LGG
Мнения: 45
Регистриран на: 14 ное 2010, 10:04
Местоположение: KN12QR
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от LZ1LGG » 07 фев 2012, 21:34

75% От колко ?? Че ме мъчат едни съмнения...



LZ3NY
Site Admin
Мнения: 851
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от LZ3NY » 07 фев 2012, 21:41

LZ1LGG написа:75% От колко ?? Че ме мъчат едни съмнения...

В другата тема се изказа неподготвен, сега се опитваш да ръсиш умнизми и тук.
Считай това за предупреждение.

73! LZ3NY


Value has a value only if its value is valued.

LZ1LGG
Мнения: 45
Регистриран на: 14 ное 2010, 10:04
Местоположение: KN12QR
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от LZ1LGG » 07 фев 2012, 23:39

ACK

Ако имаше повече инфо по въпроса можеше да се спестят глупотевините ми.



LZ1RF
Мнения: 385
Регистриран на: 13 май 2009, 17:47
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от LZ1RF » 09 фев 2012, 15:03

Вчера към 18:00 часа ми се обади LZ1LSD за да ме информира, че НЯМА ДА ДАРИ двата репитера Р1 и Р2 на БФРЛ, защото не са купувани само с негови пари и че не е съгласен за отговорник на тези репитри да бъде назначен член на УС на БФРЛ, отговарящ за УКВ секцията, тъй като той не знаел "къде са баирите" и нямал необходимата подготовка за поддържането им. И още, че като член на БФРЛ от радиоклуб "Електрон" LZ1LSD, каза че е съгласувал всичко с председателя на УС и е действал изцяло с неговото знание и разрешение. Това явно обяснява и мълчанието на УС и КС по повдигнатите от мен въпроси.
С тази своя декларация Георги Михайлов потвърди съмненията ми, че се провеждат организирани и методични действия БФРЛ да бъде лишена от възможността да контролира и влияе на основните репитри от републиканската мрежа. Нека да напомня, че в Устава ни е записано, че БФРЛ развива дейност и съдейства на държавните и общински ръководства при кризи бедствия и аварии. Тази възможност вече силно се ограничава. Съжалявам, че УС и КС на БФРЛ нямат отношение по въпросите повдигнати от мен и явно приемат безропотно така създалата се ситуация. Изключвам мнението на LZ1CY, което е по-скоро лично и принципно, каквото винаги е било във форума, а и не само в него. Неудобно ми е, че организация като нашата с 86 години история допуска подобни непремислени действия.
При тази ситуация съм принуден да се обърна официално към съответните институции и да изложа пред тях аргументирано отношението ми по повдигнатите въпроси. Ако все още е останала държава пък може и да има реакции. Но в името на всички тези, които са изграждали това движение, които навремето са ни възпитавали и чийто наследници сме днес съм длъжен да направя поне опит.
С това считам тази тема за приключена. Нека всеки сам направи изводите си.
73
Милчо Миланов - LZ1RF



lz1wdx
Мнения: 356
Регистриран на: 25 ное 2010, 10:11
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от lz1wdx » 09 фев 2012, 23:55

LZ1RF написа:Вчера към 18:00 часа ми се обади LZ1LSD за да ме информира, че НЯМА ДА ДАРИ двата репитера Р1 и Р2 на БФРЛ,
Уважаеми господин Миланов, обръщението ми е уважаеми, не защото ви уважавам, а защото възпитанието ми ме възпира да употребя хилядите епитети, за които се сещам щом чуя името ви.
Та още веднъж УВАЖАЕМИ господин Миланов, аз не се свеня да споделя, защо не бихме желали да дарим закупената с наши средства техника (мои и на други колеги и естествено най- голям принос има Георги ). Та причината да не ги дарим, е че имаме притеснения, че може някога в БФРЛ да се появи някой, като вас или не дай боже вие. Тогава всичко, за което сме се борили и събирали пари може да изчезне в небитието. ТОВА Е ПРИЧИНАТА!
Вчера вечерта имах възможност да прослушам разговорът ви с Георги. Нали сме от младото разглезено поколение и обичаме да използваме модерни играчки, които имат спикърфон и честно казано съм отвратен от езика и епитетите, които използвахте. Заплахите, които отправяхте са просто смехотворни и ако не беше незаконно, с най- голямо удоволствие бих записал този разговор и бих го сложил тук на показ, за да ви видят и останалите колеги що за човек сте всъщност. Като се замисля едва ли сте човек...... за такива като вас си има едно определение- мисля че беше нещо от сорта на Чугунена Глава или нещо подобно май от ерата на сталинизма.
А вие май сте някаква странна комбинация от ерата на сталинизма и дивият капитализъм, но както и да е .
В случай, че не се сещате, познаваме се лично и считам познанството ми с вас за един голям минус и загуба на ценно време.

П.п. Би било хубаво дискусията да продължи че съм си приготвил един дълъг списък с въпроси за разни апаратурки на които незнайно по какви причини са им поникнали краченца по време на вашето председателство и бих желал да получа отговори тук пред всички.


73de LZ1WDX /Стефан Александров/

LZ3JY
Мнения: 5
Регистриран на: 04 фев 2012, 00:53
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от LZ3JY » 10 фев 2012, 09:56

Даа това е интересен въпрос, който си заслужава наистина да бъде дискутиран.

http://www.bfra.org/index.php?option=co ... =1&lang=en

Другия въпрос, който наистина ме впечатли е, кой точно радиолюбител, е участвал в облитанията при търсене на смущенията? За мен, а предполагам и за много хора е наистина важен този въпрос. Моля да ни информирате, защото това е важно явно при монтирането на това място.

Благодаря за коментара.



LZ1RMA
Мнения: 3
Регистриран на: 03 яну 2011, 22:03

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от LZ1RMA » 10 фев 2012, 10:43

колеги нека не си губим времето и да обращаме внимание на изскуфели старчета....наистина дразни... но нека да продължаваме да модернизираме и развиваме LZ-деиноста в БГ,като монтираме колкото можем повече репитри,по качествени разбира се;нека подкрепяме хората които го правят активно;би трябвало да ни обединява тази тема-репитри,заедно да продалжаваме напред;но виждаме как единични броики се опитват да вазпрепятстват развитието на всичко това;това са временни явления,..по разумните гледат цялостно на нещата... благодаря 73 :D



LZ3NY
Site Admin
Мнения: 851
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от LZ3NY » 10 фев 2012, 10:54

LZ1RMA написа:колеги нека не си губим времето и да обращаме внимание на изскуфели старчета....наистина дразни... но нека да продължаваме да модернизираме и развиваме LZ-деиноста в БГ,като монтираме колкото можем повече репитри,по качествени разбира се;нека подкрепяме хората които го правят активно;би трябвало да ни обединява тази тема-репитри,заедно да продалжаваме напред;но виждаме как единични броики се опитват да вазпрепятстват развитието на всичко това;това са временни явления,..по разумните гледат цялостно на нещата... благодаря 73 :D
Няколко пъти апелирам за взаимно уважение между хората, което е в духа на този форум от 10 години. В последно време забелязвам изключително неприятната тенденция, простотията от ежедневието да се прокрадва и във форума.


Value has a value only if its value is valued.

lz1wdx
Мнения: 356
Регистриран на: 25 ное 2010, 10:11
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от lz1wdx » 10 фев 2012, 15:01

Добър ден г-н Миланов :D

Изображение


73de LZ1WDX /Стефан Александров/

LZ3NY
Site Admin
Мнения: 851
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от LZ3NY » 10 фев 2012, 15:09

Не позна. Скрития съм аз.
Не чуствате ли, че прекалявате?


Value has a value only if its value is valued.

lz1wdx
Мнения: 356
Регистриран на: 25 ное 2010, 10:11
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от lz1wdx » 10 фев 2012, 15:11

Ами не учтив съм просто и не се крия


73de LZ1WDX /Стефан Александров/

LZ1FW
Мнения: 894
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от LZ1FW » 11 фев 2012, 11:12

LZ1RF написа:... новия репитер на Черни връх договорен по "интересен" начин да бъде разположен в локатора на РВД. Самото решение за инсталирането на репитъра на тази нова точка е дълбоко погрешно. Не коментирам от гледна точка на покритие. Коментирам от гледна точка на отговорности. Повярвайте ми имам опит в това направление и знам как се изключваха неколкократно всички УКВ предаватели в София за да се разбере кой от тях влияе на ВОР-а на западния подход. На борда на облитащия самолет между другото беше и наш радиолюбител, който ако не ми вярвате може да потвърди.
Copy-paste - спомени от LZ1LE:
... навремето ме пратиха да спра 100 киловатовия предавател на Копитото. Другите колеги изключиха по график останалите УКВ ЧМ радиа. Във въздуха летеше правителствения "Фалкон" с измерителни прибори и наш колега на борда.... Оказа се, че на 1500 метра височина гърмят радиоразпръсквателните станции на всички околни страни: Сърбия, Румъния, Македония и Гърция. Сигналите са в съседство с честотите на АМ въздушната подвижна служба и причиняват неприятни смущения.
...
Лошото беше, че сигналите идваха от най-различни посоки. Най-накрая се устанави, че доста често се излъчват от района на старата сграда на Аерогарата и по точно от антена монтирана на покрива и. Оказало се, че кабела слиза до призимния етаж, където се намира затворен шкаф. Забравил съм как се казваше въпросната комерсиална система за обмен на съобщения между въздухоплавателните средства...
...
Сигурно си мислите , че това са брътвежи на някакъв изкуфял старец. За справка може да се попита LZ1XU = Наско, който летя с лабораторията на борда на Фалкона и има късмета да открие антената, монтирана на имота на настоятелния жалбоподател.



LZ3NY
Site Admin
Мнения: 851
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от LZ3NY » 11 фев 2012, 12:27

Техника е. Чупи се. Никой не е застрахован, но пък трябва да се вземат мерки, ако се счупи да не стане беля.

Реален случай от преди двадесетина години. Времето когато едвам прохождаха мобифоните.
ВС захожда от Калотина за кацане на летище София. По едно време на честотата на подхода (123.7) се чува глас на възрастна жена - "Добре съм мамо. Малко е студено, ама иначе е добре. Купи яйца като се качваш!". Познай какво настана на радара. Самолета вика "Sofia, say again!". РП се усети бързо и прехвърли самолета на честотата на кулата. После настана едно писане, едно брисане... За да се избегнат инциденти се наложи летище София да промени временно честотата на "Подхода" със свободна. Тази операция не е никак проста и е свързана с издаване на официална нота до всички летища по света. Цял месец мина докато хванат телефона някъде в Бояна. Оказа се, че някой "бизнесмен" внесъл "тънко" известно количество Тамагави, които си работят съвсем добре в авиационния обхват.

Авиационната сигурност се следи изключително из късо и с това шега не бива. Никак. Не случайно всичко в авиацията е регулирано от купища държавни нормативни документи.


Value has a value only if its value is valued.

LZ1FW
Мнения: 894
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от LZ1FW » 12 фев 2012, 11:12

LZ1UPI написа:Почти съм сигурен, че не си мислите, че ей тъй-на, сме решили да прецакаме радиовръзките на въздушното движение. Много ясно, че всички тези неща са съобразени, и също така много ясно, че техниката се разваля. Ясно е също така, че проблемите възникват не заради мястото (както и в горния текст цитирате), а заради небрежност. Явно е, че смущенията и проблемите, които е имало, са произлезли от апаратура, която е разположена на други места, а не на гъбата. Не мога да разбера, защо подкрепяте нещо нелогично като теза (а именно, че ще създадем проблеми на РВД, ако колокираме апаратура на гъбата), давайки отричащи го рпимери, в подкрепа на тезата си??? Всъщност, подготовката, която се прави в посока сигурност, е доста по-сериозна отколкото на самите съоражения на РВД. Естествено,че може винаги да се появят проблеми, но те няма да са от нашата апаратура.
Все си мисля, че цитираните от мен спомени на друг радиолюбител нито са в посока обвинение в стремеж да прецакате РВД, нито пък подкрепят нечия чужда теза.
:)

В този случай треските за дялане са другаде. Добре щеше да бъде ако преди да замлъкне R1 беше публикувана информация:
- че се планира неговото заменяне
- 'че демонтирането му заедно с рака ще се извърши на еди коя си дата
- че свалянето му към София ще стане на еди коя си дата с любезното съдействие на еди кого си
- че на старите репитри ще им се случи еди какво си
- че новия репитър ще бъде качен на ново място еди кога си вероятно пак със съдействие на еди кого си

Иначе правите хубави неща ама малко говорите за тях и много подозирате останалите. Аз съм добронамерени и сравнително добре информиран. Ама работата да е да се информират всички по правилния начин, т.е. от вас. Нали така? :)

Бъди здрав и се ядосвай по-малко
73, LZ1FW



lz1wdx
Мнения: 356
Регистриран на: 25 ное 2010, 10:11
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от lz1wdx » 12 фев 2012, 12:06

LZ1FW написа: Добре щеше да бъде ако преди да замлъкне R1 беше публикувана информация:
- че се планира неговото заменяне
- 'че демонтирането му заедно с рака ще се извърши на еди коя си дата
- че свалянето му към София ще стане на еди коя си дата с любезното съдействие на еди кого си
- че на старите репитри ще им се случи еди какво си
- че новия репитър ще бъде качен на ново място еди кога си вероятно пак със съдействие на еди кого си

73, LZ1FW
Даааа, наистина щеше да е добре, но за съжаление не ни стигнаха парите за собствен ратрак, заради това ни се налага да стоим на стенд бай, когато ни дадат зелена светлина - тръгваме. Най -малката грижа тогава беше споделянето на информация. Имаше доста други неща за организиране.
И пак да се повторим и потретим: старите репитри и филтри са си собственост на БФРЛ. Тя ще си реши, при кого и защо да отидат .
Новият репитър ще бъде качен, пак когато ни дадат зелена светлина, така че пак сме на стенд бай .
Не че не обичаме да споделяме информация, но не винаги всичко зависи само и единствено от нас.

73, LZ1WDX


73de LZ1WDX /Стефан Александров/

LZ1ZF
Мнения: 106
Регистриран на: 05 дек 2006, 09:31
Местоположение: Stara Zagora
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от LZ1ZF » 13 фев 2012, 09:53

lz1wdx написа: : старите репитри и филтри са си собственост на БФРЛ. Тя ще си реши, при кого и защо да отидат .

73, LZ1WDX
Здравейте колеги,

Ето и моето предложение за тези "стари" репитри: Да останат комплектовани с антени (плюс агрегати и акумулатори - тези които останаха от присъственото състезание "Пирин 2011") и да са винаги в "бойна" готовност за портативно и мобилно инсталиране. Да се ползват по време на състезания за локална комуиникация - като предстоящото КВ присъствено в Правец, ARDF и други .... евентуално и за аварийни ситуации (дай Боже никога да не се налага). Това предложение ще го внеса писмено за обсъждане от УС на БФРЛ.

И един апел към "старите лампи" - нека да помагаме на по-младите и ентусиазирани колеги, а не само да им даваме акъл. Правя за себе си аналогия с моите радиолюбителски 70-те и 80-те години, когато имах някои конфликти със Сотир Коларов (който и досега иначе уважавам като радиолюбител LZ1SS, но не като ръководител по това време).

73 Гошо
Последна промяна от LZ1ZF на 13 фев 2012, 11:13, променено общо 3 пъти.



LZ4ZD
Site Admin
Мнения: 391
Регистриран на: 30 авг 2006, 12:30
Местоположение: Шумен
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от LZ4ZD » 13 фев 2012, 10:00

Темата се отклони малко, но тъй като днес ми направи впечатление една обява в базара и след разговорите за смущения на комуникациите на РВД ...

http://www.bfra.org/index.php?option=co ... &Itemid=58
Това сенао работи на 70/113MHz според данните от руските сайтове.



lz1kz
Мнения: 300
Регистриран на: 31 авг 2006, 14:24
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от lz1kz » 13 фев 2012, 14:08

Няма ненаказано добро! Така че..кураж и напред!
73, бате Влади!


"Безжичният телеграф не е труден за разбиране. Обикновеният телеграф прилича на много дълга котка. Дърпате опашката в Ню Йорк и тя измяуква в Лос Анджелис. Безжичният е същото нещо, но без котката."
А.Айнщайн

lz1wdx
Мнения: 356
Регистриран на: 25 ное 2010, 10:11
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от lz1wdx » 13 фев 2012, 16:27

LZ4ZD написа:Темата се отклони малко, но тъй като днес ми направи впечатление една обява в базара и след разговорите за смущения на комуникациите на РВД ...

http://www.bfra.org/index.php?option=co ... &Itemid=58
Това сенао работи на 70/113MHz според данните от руските сайтове.
Източник : http://www.senao-komtel.ru/senao_SN-768-Ultra.php

Радиус действия:
по городу: до 20 км
на открытой местности: до 30 км
Используемые частоты: 72 / 136 МГц
Ширина канала связи: 25 кГц
Мощность:
база: 15 Вт,
трубка: 3 Вт
Вес трубки: 455 гр
Размеры:
база: 280 х 200 х 60 мм
трубка: 165 х 60 х 52 мм
Время работы:
в режиме разговора: до 120 минут
в режиме ожидания: до 15 часов
Антенна на трубке: телескоп 20 см

Ужас това си е директно в еър банда от 72 до 136 Mhz 15 вата ако видя някой с подобно устройство ще му го навра там където слънцето не го огрява.
lz1kz написа:Няма ненаказано добро! Така че..кураж и напред!
73, бате Влади!
Стараем се :D

73, LZ1WDX


73de LZ1WDX /Стефан Александров/

LZ4ZD
Site Admin
Мнения: 391
Регистриран на: 30 авг 2006, 12:30
Местоположение: Шумен
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от LZ4ZD » 13 фев 2012, 20:14

Това е "Ultra" модела, но и той е в еърбанда.
По принцип слушалката работи на високата честота и мощностите варират от няколко стотин mW до няколко вата. Понякога май и до десетина.
Изобщо голямо количество такива телефони работеха на тези честоти. Причините да поизчезнат беше поевтиняването на тарифите на мобилните оператори, както и усилията на КРС в големите градове.



Lz1cbk
Мнения: 5
Регистриран на: 06 дек 2010, 23:23

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от Lz1cbk » 29 фев 2012, 20:05

Уважаеми колеги,

така като чета темата и чак тръпки ме побиват- защо са всички тези нападки, и това негативно отношение.
Съгласен съм със забележките на Митаци - LZ3NY -този форум започна да се превръща в нещо , далеч от интелигентно.
Трябва да се уважаваме , да си помагаме и да работим заедно , т.е. в една посока . Аз лично наистина не разбирам каква е причината за пренебрежимото поведение на "колегите" от "екипа" на LZ1LSD към останалите радиолюбители . Не познавам LZ1RF-Милан Миланов и не мога да взема отношение по това кой какво е вземал и от кого, искам да коментирам само и единствено темата с радиолюбителските ретранслатори в България . Никак не е лошо това, с което се е заел " екипа на LZ1LSD" , и без никакво съмнение е и ще бъде от изключително голяма полза за всички радиолюбители в страната .Редно в тази кампания за обновяване и увеличаване националната мрежа от радиолюбителски ретранслатори да се включат колкото се може повече колеги-кой с каквото може-било то със експертиза в областта на радиотехниката, металните конструкции или със средства .
Но именно тук преди време възникна конфликтна ситуация със LZ1LSD, чието желание горепосочената кампания да се ръководи еднолично и непрозрачно ,без намесата на " неприятни " за него и неговата група колеги . Друг е въпроса по какъв точно критерии се прави тази квалификация и защо въобще се прави , но е факт . Група радиолюбители от София изявихме желание за включване в тази неразгласена официално до тогава кампания, като предложихме на БФРЛ да монтираме ретранслатор в UHF обхвата на обект на НУРТС-ТВРРС " Копитото ", по действащият договор за предоставяне на безвъзмездна площ между БФРЛ и НУРТС . Получихме официалното разрешение за това от БФРЛ, която от своя страна написа писмо до НУРТС . Н абазата на това получихме лиценз от КРС за ретранслатор за тази точка . Дотук-добре, както се казва, но скоро получихем телефонно позвъняване от LZ1LSD , в което ни се даде ясно да разберем, че така не може. Оказа се, че поставянето на какъвто и да било ретранслатор в радиолюбителският обхват трябва да стане с изричното му съгласие .В това число и договора на БФРЛ със НУРТС - БФРЛ няма думата в този договор, в нейно лице отговарящ е LZ1LSD , който отново трябва да даде своето съгласие дадена точка да бъде използвана или не . Друг е въпроса ,че по договора между БФРЛ и НУРТС не се упоменава колко точно ретрнслатори ще се поставят на един обект, важното е обурудването да е с размери 1м3 , но споделянето на това пространство е проблем на радиолюбителите, а не на НУРТС , така че отново се стига до добра воля .
Получихме забележка и относно обурудването -то също трябвало да бъде одобрено от него .
За да не навлизам в по големи подробности- накратко ни беше дадено да разберем, че нашата намеса в тази кампания не е желателна, може да бъде приета само нашата финансова помощ ,без въпроси-защо, как ,къде,колко... Беше ни забранено дори да контактуваме директно със БФРЛ или НУРТС по въпроса със радиолюбителските ретранслатори- това може да става единствено чрез LZ1LSD ...
Освен това, според логиката за поставяне на ретранслатори ,използвана от LZ1LSD , за град София и софийско поле няма нужда от други ретранслатори , тъй като вече има един ( собственост на LZ1LSD), който е достатъчен .
Излишно е да казвам, че за град с размера на София , а и цялото софийско поле, не само че един ретранслатор е недостатъчен , а дори използването на съществуващият е затруднено, тъй като той бива изключван дистанционно от отговорника му,когато го използват " неприятни" колеги, за които споменах в началото . През част от деня ретранслатора се използва от работещи в СДВР-КАТ , коетосъщо е дразнещо , но както вече споменах беше ни разяснено че нямаме право на коментар по въпроса.
Скоро разбрахме от LZ1LSD , че УС на БФРЛ по време на последното си заседание е съставил работна група със задача разработване на стратегия и изграждане национална радиолюбителска "мрежа" от ретранслатори , на която председател е той лично.
Няма нищо лошо в това, но защо БФРЛ не обяви тези свои решения официално, за да не гадаем всички какво точно се случва , защо , как, кога , тъй като всичко това е неприятно и както казват " типично по български " .
Лошо е когато се получава така , че това което за едни е хоби, за други се оказва бизнес .
Редно е ако наистина има такава кампания , започната от БФРЛ, да бъде оповестена официално , за да може в нея да се включат повече колеги, и тази кампания да се контролира от УС на БФРЛ, за да не се стига занапред до конфликтни ситуации , и радиолюбителските ретранслатори да бъдат в ръцете на частни лица .
Лично аз дарявам на БФРЛ монтираният от мен UHF ретранслатор в гр. София ,обурудването за които е закупено лично от мен, както и точката, на която е поставен, и имам желание да монтирам и даря официално още един UHF ретранслатор -например за обект на НУРТС- ТВРРС "Ореляк " , но не желая това да става чрез LZ1LSD . Надявам се някой от УС на БФРЛ да разясни как може да стане това .

С уважение към всички колеги,
и пожелания за много здраве в навечерието на празника Баба Марта

Борислав К. Костадинов
LZ1CBK



lz1wdx
Мнения: 356
Регистриран на: 25 ное 2010, 10:11
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от lz1wdx » 29 фев 2012, 23:43

Lz1cbk написа: така като чета темата и чак тръпки ме побиват
Здравей Боби. Много си станал чувствителен в последно време, щом чак тръпки те побиват от няколко реда. Спомням ,когато бях малък 4-5 клас и четях тайничко през нощта "Кръстникът", хич никакви тръпки не ме побиваха - значи съм ужасно безчувствен тип! :mrgreen:
Lz1cbk написа: Редно в тази кампания за обновяване и увеличаване националната мрежа от радиолюбителски ретранслатори да се включат колкото се може повече колеги-кой с каквото може-било то със експертиза в областта на радиотехниката, металните конструкции или със средства .
Лично аз ще ти се обадя, когато тръгнем пак към Черни връх. Чувствай се свободен да дойдеш и да заплатиш наема на трака :D цената е 250 лева за ден... ползваме го и в събота и в неделя демек 500 лева. Издават и фактури!!! :wink:
Lz1cbk написа: Група радиолюбители от София изявихме желание за включване в тази неразгласена официално до тогава кампания, като предложихме на БФРЛ да монтираме ретранслатор в UHF обхвата на обект на НУРТС-ТВРРС " Копитото "
Мдааа сещам се кога беше това, след като Жоро ти отказа, се допита и до мен за точката на хотел Копитото и аз също ти отказах и разглеждайки снимките на това, което искаше да качиш искрено се радвам че ти отказах :shock: Апропо... искаш ли да сложа снимки на трънка, който искаше да монтираш и експериментираш :wink:
Всъщност защо ли те питам ето любувай се
Изображение
Lz1cbk написа: по действащият договор за предоставяне на безвъзмездна площ между БФРЛ и НУРТС .
Тук бих ти задал въпрос а именно:
Ти лично Боби, какво направи и с какво помогна за да го има този договор ?
Наготово е по лесно. Нали има кули - айде сега всички да си сложим по 2-3 ретранслатора там ?
Разбирам с този договор да ми парадира човек, който си е мръднал пръста поне мъничко за да стане факт, но ти на каква база искаш да се възползваш от чуждите усилия ?!
Освен това не четеш внимателно договора и след малко ще ти го докажа :wink:
Lz1cbk написа: Получихме официалното разрешение за това от БФРЛ, която от своя страна написа писмо до НУРТС .
Тук имаш в предвид как изложихте БФРЛ ли? Защо не кажеш какво ти отговориха от НУРТС ? Цитирам по спомен : "Предоставената апаратура не е радиолюбителска и може да се използва с комерсиална цел!" ....И ти определиха месечен наем от 479 лв. :lol:
Lz1cbk написа: Н абазата на това получихме лиценз от КРС за ретранслатор за тази точка .
Чудя се, как да коментирам тази откровена глупост?! всеки български радиолюбител, притежаващ клас 1, може съвсем безпрепятствено да си извади лиценз за монтиране на ретранслатор .
Хайде и ние да имаме по някой друг лиценз та да знаем как става :mrgreen:
Lz1cbk написа: Дотук-добре, както се казва, но скоро получихем телефонно позвъняване от LZ1LSD , в което ни се даде ясно да разберем, че така не може. Оказа се, че поставянето на какъвто и да било ретранслатор в радиолюбителският обхват трябва да стане с изричното му съгласие .
Имайки предвид горната снимка и становището на НУРТС , не мислиш ли, че е абсолютно прав ?
Lz1cbk написа: Друг е въпроса ,че по договора между БФРЛ и НУРТС не се упоменава колко точно ретрнслатори ще се поставят на един обект, важното е обурудването да е с размери 1м3 , но споделянето на това пространство е проблем на радиолюбителите, а не на НУРТС
По пътя на тази логика, дай да натъпчем всички точки, за които има разрешение с трънкове, телефони, ериксонски клетки от мобифони и т.н. НЕрадиолюбителски боклуци ....
Lz1cbk написа: Излишно е да казвам, че за град с размера на София , а и цялото софийско поле, не само че един ретранслатор е недостатъчен
Един ????? чакай малко сега 439.150 / 439.000 / 439.400 / 439.550 / 439.575 / 145.350 / 145.625 / до тук на прима виста аз ги броя 7.
Личи си кой си е взимал изпитите по математика с ритампула и магнит на коленете :mrgreen:
Но това е една друга тема ,която според мен няма да искаш да дискутираме.
Lz1cbk написа: През част от деня ретранслатора се използва от работещи в СДВР-КАТ , коетосъщо е дразнещо
В смисъл ? Като са лицензирани радиолюбители, но са служители на СДВР-КАТ имат право да използват ретранслатора само през нощта ли ?
Разясни ми го, моля те, че не откривам нищо по въпроса в техническите изисквания .
Lz1cbk написа: Лошо е когато се получава така , че това което за едни е хоби, за други се оказва бизнес .
Намекваш нещо или просто си чешеш езика ?
Или имаш предвид онези финланските пари :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ако знаеш нещо сподели го и с нас, не се стеснявай.
Lz1cbk написа: радиолюбителските ретранслатори да бъдат в ръцете на частни лица .
А ти какво лице си Боби? Държавно ....божествено??? Осветли ни ако обичаш!
Lz1cbk написа: Лично аз дарявам на БФРЛ монтираният от мен UHF ретранслатор в гр. София ,обурудването за които е закупено лично от мен, както и точката, на която е поставен,
Браво Боби!!! Какъв е ретранслатора? Ериксон или Моторола ?...... Не ми отговаряй, въпросът е риторичен.
Аз, ако може за точката да се кандидатирам, ако се дарява заедно с парцела :mrgreen:
Lz1cbk написа: имам желание да монтирам и даря официално още един UHF ретранслатор -например за обект на НУРТС- ТВРРС "Ореляк "
Ха, падна ли ми сега? Казах ти, че не четеш и ти обещах да ти го докажа :lol:

Изображение

Ха сега ми посочи, къде точно присъства ТВРРТС "Ореляк" в горният документ ?
Ейййй, то на глада очите големи... ама стегни се малко де, то бива, бива ама....
Lz1cbk написа: но не желая това да става чрез LZ1LSD
Тук откровено демонстрираш негативно отношение към Георги!!!
В тоя ред на мисли се сещам, че в България никога няма да се свършат нито водата, нито земята та да спрем да си правим кал.


Пожелавам на всички колеги да са здрави, бели и червени и винаги засмени и Ч.Б.М.
73, Стефан LZ1WDX


73de LZ1WDX /Стефан Александров/

Lz1cbk
Мнения: 5
Регистриран на: 06 дек 2010, 23:23

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от Lz1cbk » 01 мар 2012, 12:09

LZ1UPI,

в случай на одобрение от страна на БФРЛ за монтаж на UHF ретранслатор на ТВРРС " Ореляк" , ние желаем да го монтираме сами . Разбира се ако този обект на НУРТС вече е договорен, тъй като LZ1WDX направи забележка ,че " не четеме добре ". Наистина сега виждам, че въпросният обект не фигурира в таблицата от анекса по договора .
Имаме възможност и познанията да свършиме монтажа и настройките на обурудването с наши сили . Коаксиални фидери, филтри и антени разбира се има. Ако това е проблем за БФРЛ, нека отговарящите споделят . Аз съм работил в системата на НУРТС , посещавал съм служебно всички обекти в страната ,познавам се с отговорниците им , запознат съм и с изискванията за БТ и системата за допуски. Не виждам защо е необходимо да
намерите човек който да го монтира ‘’ , както се изразяваш .
Обурудването е фабрично на Motorola , доказал се с годините модел по много критерии, по неясни за мен причини неодобрена от LZ1WDX .
Ако БФРЛ има точни критерии на които трябва да отговаря обурудването, редно е да ги обяват официално на уеб сайта , за да ги знаем всички .
Не съм уверен ,че ретранслатор на YAESU превъзхожда по параметри този на Motorola . Визирам най вече приемна част , тъй като навсякъде по тези обекти на НУРТС напрегнатостта на полето е много висока и поради тази причина голяма част от приемниците не работят правилно .
Относно служителите на КАТ-разбира се че нямаме нищо против ретранслатора да се използва от всеки, но не е редно това да става за служебни цели . А това се прави многократно на ретранслатора на 439,400 . И на мен много често ми се искало да използвам някой радиолюбителски ретранслатор служебно, тъй като там където сме работили обикновено все още не е имало покритие на клетъчни оператори , но никога не съм го правил .


LZ1WDX,
Не разбирам поради каква причина смяташ, че обурудването на Моторола не е годно за експлоатация за радиолюбителски цели , и че не е ЕМ съвместимо ? Конкретно тизи модел на Моторола е сертифициран за работа в Европа преди много години, и е доказал своите качества .
„ НЕ Радиолюбителски боклуци ‘’ , както казваш, е професионално ретранслаторно обурудване на Моторола ,за мен е по –добре от радиолюбителско обурудване .
Аз се занимавам вече 10 години професионално с радио комуникации , и не смятям че ще допуснем монтажа и пускането в експлоатация на обурудване , което да не е ЕМ съвместимо със радио системите на РВД, НУРТС или други компании . По твоите описание излиза че сме много невежи в тази област .
Искам да кажа съвсем отговорно, че никой от нас не е искал да злепостави БФРЛ пред НУРТС, както ти пишеш, и когато внесохме официална молба в НУРТС от името на БФРЛ за монтаж на обурудване на ТВРРС „ Копитото” , всичко беше координирано с отговарящите за УКВ секция от БФРЛ и те не споменаха ,че има създадена работна група която да отговаря за ретранслаторите в страната . Поради тази причина у нас възникнаха въпроси какво точно се случва... Сега вече много от нещата се изясняват .
Останалите ти въпроси нямам намерение да коментирам, тъй като не ми е приятно това арогантното отношение . Виждам че гледате нещата които се случват само от ваша гледна точка и никой не е в състояние да ви убеди че може и някой от останалите колеги да има мнение различно от вашето ( не дай боже) .
Вече го казах, и отново ще повторя, че това което се прави в момента за обновяване и разширяване на националната мрежа от радиолюбителски ретранслатори е нещо много хубаво, но факта че се случва толкова непрозрачно и еднолично е причина да събужда у много хора негативно отношенеи към вас . Това само го констатирам . Никой от нас не иска да ви пречи, а точно обратното- но вас изглежда това ви притеснява .
Със здраве на всички и Честита Баба Марта !

С уважение,

Борислав ,LZ1CBK



lz1wdx
Мнения: 356
Регистриран на: 25 ное 2010, 10:11
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от lz1wdx » 01 мар 2012, 19:44

Оххх Бориславе на какъв език да ти пиша, вече не знам.... ще се опитам на малко по достъпен да ти обясня.
Арогантното ми отношение, както ти го наричаш е провокирано от теб самият, защото си написал, как да ти го кажа по меко.... много неистини и доста цветно .
Сега да ти разясня концепцията каква е : на всяка една от договорените точки ще се качва единствено и само чисто нова апаратура и под нова разбирай го буквално.
Апаратурата трябва да бъде прилежно монтирана в съответстващ за нея рак с всички необходими спомагателни устройства, филтри, захранвания, юпс-и и тн.
Всякакви устройства устройства от типа на телефонни трънкове, преработени клетки от мобилни оператори, ретранслатори без живи съученици и фидери на по 10 години и други такива, са крайно нежелателни за монтаж на кули от първа категория.
Под "НЕ Радиолюбителски боклуци " разбирай гореизброените техники. Никой не оспорва качествата на Моторолата, но по добре е техниката да е нова от също доказала се фирма .
След като претендираш да си работил 10 години в тази област би трябвало да си наясно с тези неща .
След като си посещавал всички тези обекти ти е ясно какъв е достъпа до там, и че е по- добре да се монтира апаратура от ново поколение, за да не се налага после да правим асфалтови пътища до обектите.
Разбирам желанието ти да пуснеш ретранслатор, да "помогнеш" и ти с нещо.
Бих ти предложил да пробваш да намериш още точки за колокация на съоръженията които си готов да "дариш" на БФРЛ. Докарай нещата до край, не го карай половинчато.
След като 10 години си в тази сфера и си изходил всички обекти, защо не направи нещо по въпроса да уредиш една ,две точки... защо сега се сещаш, че имаш апаратура за монтаж ?
Не ме разбирай погрешно! Ако разполагаш с нова и качествена апаратура, никой няма да ти откаже точка за колокация .
Другото което се сещам в този ред на мисли е, че ти си уведомен писмено от отговорника на УКВ секцията към кого можеш да се обърнеш по въпроса с точките за колокация .
И това което правиш е бегъл опита да разлаеш кучетата и да създадеш противоречиви настроения или казано по друг начин провокация.
Всички знаем че работиш в конкурентна на НУРТС фирма и мисля, че посещението ти на обекти на НУРТС е най- малкото конфликт на интереси.
Тук мисля отново да те цитирам "Вече го казах, и отново ще повторя, че това което се прави в момента за обновяване и разширяване на националната мрежа от радиолюбителски ретранслатори е нещо много хубаво" наистина хубаво е и още по- хубаво ще е на всички точки да се слагат НОВИ съоръжения .
Схващаш ли тънката идея? Обновяването се прави с нови неща. Не сме привърженици на идеята - нов бардак със стари к...ви.
В 70 процента от този пост, акцентирам на думата ново, нови и тн. Предполагам, че сега вече ще ме разбереш, защото тази полемика общо взето дразни .
Ако не можеш да помогнеш, то поне недей да пречиш, защото тая игра е позната отдавна "защо вие а не ние ". Глупаво е, разбери го, ако можеш.
Без грам лоши чувства макар и обиден от неистините, които пишеш ти пожелавам Честита Баба Марта! Много здраве, щастие, късмет и успехи в професионален и личен план.

73, Стефан LZ1WDX


73de LZ1WDX /Стефан Александров/

lz1swl
Мнения: 1
Регистриран на: 03 мар 2012, 17:22

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от lz1swl » 04 мар 2012, 03:31

До Господата с новопоявили се инициали на юпита, дроги и тем подобни, наричащи себе си "радиолюбители" само заради желанието да говорят с портативни станцийки през репитри, докато карат джиповете си:
Докога си мислите че можете да манипулирате цялото радиолюбителско общество в България ?! За аргонтното ви отношение към колегите ви, няма да коментирам, както и опитите ви за дискриминация на по-бедните от вас. Кой ви е питал за болчета и гайки, да ви напомня заглавието на темата - тук става въпрос чий са репитите. На всеки е ясно за каква инвестиция става въпрос, като се вижда какво правите, но не се опитвайте да ни накарате да мислим че имате безкористни намерения, такава огромна инвестиция на средства с неясен произход буди у всеки сериозни съмнения за намеренията ви. Замесвате и използвате името на федерацията, вероятно с цел да си "правите нещата", но когато става въпрос за това какво вие може да дадете се измъквате умело. Да видим какво ще съчините за това кой ви финансира и с кави намерения ?



LZ1FW
Мнения: 894
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от LZ1FW » 04 мар 2012, 09:15

lz1swl написа:До Господата с новопоявили се инициали на юпита, дроги и тем подобни, наричащи себе си "радиолюбители" само заради желанието да говорят с портативни станцийки през репитри, докато карат джиповете си:
Докога си мислите че можете да манипулирате цялото радиолюбителско общество в България ?! За аргонтното ви отношение към колегите ви, няма да коментирам, както и опитите ви за дискриминация на по-бедните от вас. Кой ви е питал за болчета и гайки, да ви напомня заглавието на темата - тук става въпрос чий са репитите. На всеки е ясно за каква инвестиция става въпрос, като се вижда какво правите, но не се опитвайте да ни накарате да мислим че имате безкористни намерения, такава огромна инвестиция на средства с неясен произход буди у всеки сериозни съмнения за намеренията ви. Замесвате и използвате името на федерацията, вероятно с цел да си "правите нещата", но когато става въпрос за това какво вие може да дадете се измъквате умело. Да видим какво ще съчините за това кой ви финансира и с кави намерения ?
Хубав инициал е LZ1SWL. Хубав, ама няма данни за него в Публичния регистър на радиолюбителите, публикуван в сайта на КРС.
Няма го и сред членовете на БФРЛ. И в Интернет няма данни за LZ1SWL... странна работа.
Налегнаха ме едни сериозни съмнения... ще чакам да се избистрят...

Иначе LZ1UPI го е казал добре:
LZ1UPI написа: КОЛЕГИ РАДИОЛЍБИТЕЛИ, обръщам се към Вас с апел - ако не помагате, поне не пречете. Ако наистина искате да направите нещо полезно - направете го. Ако искате направете го сами и независимо от нас, ако искате като помощ за нас. Ако искате да знаете всичко за всички, то не се сърдете, че няма да стане. Не става по простата пртичина, че ни е по-важно да правим нещата, отколкото да се хвалим с тях и да оповестяваме всяка гайка. ОТНОВО ЩЕ ПОМОЛЯ - АКО НЕ ПОМАГАТЕ, ПОНЕ НЕ ПРЕЧЕТЕ! отдавна стана ясно, че от призиви за помощ полза нямаме...
73 Сашо, LZ1FW



LZ1FW
Мнения: 894
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от LZ1FW » 04 мар 2012, 10:26

LZ4BU написа:Сашо, инициала LZ1SWL може и го няма в регистъра на КРС, може и да не е член на федерацията (най-малкото поради това, че няма право да бъде такъв ако не е спортист) но това което е написал колегата е самата истина, колкото и да е неприятна за някои.
Истината почти винаги е неприятна, Иво.
В случая една от истините е, че LZ1SWL липсва в регистъра на КРС. Това прави лицето, подписало се като LZ1SWL пират, измамник и мошеник на дребно. А стара истина е, че на човек започнал нещо с лъжа не си струва да се вярва.

Друга истина е, че аз нито познавам лично хората слагали репитрите, нито ме интересува откъде са взели парите за тях. Желанието ми е до лятото да пуснат R1 от района на Черни връх. Затова съм по-склонен да им помагам, отколкото да им преча. Имам интерес този репитър да тръгне. Имам интерес и другите репитри да тръгнат, защото и самия аз не знам къде ще ми хрумне да скитам през лятото.

Истина е, че аз бях в УС на БФРЛ по времето когато се приеха промените по членството в БФРЛ. Промените бяха направени с най-добри намерения. Ако се е получло нещо лошо - и аз лично съм бил виновен за това. Всъщност аз първо бях спортист (скоростна радиотелеграфия) и чак после взех радиолюбителски клас. А инициала дойде десет години след първата радиовръзка. Истината е, че такива бяха времената и изискванията тогава.

По темата - явно вече репитрите са на частно лице или група от частни лица и не са собственост на БФРЛ. И какво от това?
Аз не виждам никакъв проблем всички репитри да работят благодарение на определена група радиолюбители.
Някой ще обясни ли защо е целия този панаир?

PS: забравих още една истина, може някои да имат "желанието да говорят с портативни станцийки през репитри, докато карат джиповете си", аз имам желание да си бърборя по репитри докато скитам из горите. Това само по себе си не прави нито тях, нито мен по-малко пълноценни радиолюбители от останалите. Важно е при използване на радиолюбителска радиостанция да се спазват приетите за това правила и процедури. И да не забравяме, че радиолюбителството е хоби с много лица. Радиовръзките през репитри на УКВ е само част от тях.

73! Сашо, LZ1FW



lz1wdx
Мнения: 356
Регистриран на: 25 ное 2010, 10:11
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от lz1wdx » 04 мар 2012, 12:21

lz1swl написа:До Господата с новопоявили се инициали на юпита, дроги и тем подобни, наричащи себе си "радиолюбители" само заради желанието да говорят с портативни станцийки през репитри, докато карат джиповете си:
Като се загледам в правописа ти, просто ми се плаче, но ще оставя това настрана за сега .
Радиолюбител съм от .....1994 или 96 не че има значение .
Относно това кога сме се появили във форума ,ами Юпи е от 2009 а аз от 2010, но това са подробности ,като гледам кога ти си се регнал :mrgreen:

lz1swl

Мнения: 1
Регистриран на: 03 Мар 2012, 16:22


Сериозно ли, само толкова можете да измислите? Тези провокации преди ме дразнеха, сега вече са откровено смешни .
А и за протокола, аз не карам джип а лека кола и не говоря само по портативна станция... доста често ползвам и мобилна :mrgreen:
а също така работя на къси вълни предимно на 20 м. (въпреки , че не съм длъжен да давам обяснения на никого)
lz1swl написа: За аргонтното ви отношение към колегите ви, няма да коментирам
Тук бих ти отговорил с една поговорка: "Каквото повикало такова се обадило"
lz1swl написа: както и опитите ви за дискриминация на по-бедните от вас
Кое точно е дискриминация ?
Това, че с наши сили връзки сме договорили безпрецедентно добри услови за монтаж на апаратура ?
Или това, че държим на точките, които са договорени да се слага нова апаратура ?
България е свободна страна, намерете си точки, направете си договори, монтирайте си техника, каквато на вас ви харесва.
lz1swl написа: На всеки е ясно за каква инвестиция става въпрос, като се вижда какво правите, но не се опитвайте да ни накарате да мислим че имате безкористни намерения, такава огромна инвестиция на средства с неясен произход буди у всеки сериозни съмнения за намеренията ви
Всъщност ,ако не е ясно да го изясня, падат се по около 3000 лева на точка.
И какви са ни намеренията осветли ни, ако обичаш ?
Кое е неясно на произхода на инвестицията ?
Самофинансираме се!!!!! Толкова ли ти е трудно да го проумееш ?
Но това могат да го разберат хора, които са свикнали да дават не само да получават.
Паразити като теб и групичката ви, ме карат на моменти да се замисля дали да не прекратя участието си в това, с което сме се захванали.
lz1swl написа: Да видим какво ще съчините за това кой ви финансира и с кави намерения ?
Още веднъж ще ти го кажа самофинансираме се !
Повечето от нас имат собствен бизнес и успяваме да отклоним някакви средства от него за хобито си !
Ако малкото ти мозъче не успява да го проумее, то това не е мой проблем.
LZ4BU написа: но това което е написал колегата е самата истина, колкото и да е неприятна за някои.
Кое е истина ?
И кое е неприятно ?
Нещо конкретно имаш ли да кажеш или просто си ляляш ?
Защо не се научите да говорите с факти, а не с догатки ?
Два въпроса персонално към теб LZ4BU: лошо ли е, че имате ретранслатор на Еделвайс, който се чува от Синеморец до Крапец ?
Ти лично ,какво си дал или направил за горният ретранслатор, та се чувстваш толкова прецакан ?

П.П. Бих предложил от тук нататък, да се спрат тези словоизлияния тук, защото са меко казано " детски" . Ако някой иска да попита нещо, интересува се от това как, защо и кога и би желал да помогне, е добре дошъл да си излее мъката лично и ще му бъде отговорено, защото на думи във форума всичко е лесно, а е трудно да кажеш в очите, това , което мислиш!!!

73, LZ1WDX Стефан.
Последна промяна от lz1wdx на 04 мар 2012, 13:08, променено общо 1 път.


73de LZ1WDX /Стефан Александров/

lz1wdx
Мнения: 356
Регистриран на: 25 ное 2010, 10:11
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от lz1wdx » 04 мар 2012, 13:03

Още нещо което искам да добавя .
LZ1FW написа:
Някой ще обясни ли защо е целия този панаир?
Аз бих могъл да прогнозирам защо е :wink:
Битува тук една група от тъй наречените стари ламби, която е със силно изразени апетити по разни европроекти, разни външни финансирания, общо взето разни евро пари за крадене.
И сега не могат да преглътнат това, че някой се е заел да направи нещо без тяхно участие, без евро пари и им се отнема шанса да бръкнат надълбоко в кацата с евро медеца .
Ей това е цялата истина !!!

П.п. Представям си ,ако работехме с външно финансиране, а не с наше лелееееееееее.... щяхме да сме разпънати на кръст вече :mrgreen:

73, LZ1WDX Стефан.


73de LZ1WDX /Стефан Александров/

LZ1BB
Мнения: 207
Регистриран на: 31 авг 2006, 10:48
Местоположение: София

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от LZ1BB » 08 окт 2012, 15:49

LZ1FW написа:... явно вече репитрите са на частно лице или група от частни лица и не са собственост на БФРЛ...
Сашо, щом го казваш сигурно знаеш подробности. От кога БФРЛ няма собствени репитри? Как и защо е станало това и кой го е допуснал? Ако не е БФРЛ кой сега притежава репитрите и националната любителска репитърна мрежа? Разкажи подробно каквото знаеш. Има ли съфорумници, които могат аргументирано да потвърдят или отхвърлят предположението на LZ1FW?



LZ1FW
Мнения: 894
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от LZ1FW » 08 окт 2012, 20:03

LZ1BB написа:
LZ1FW написа:... явно вече репитрите са на частно лице или група от частни лица и не са собственост на БФРЛ...
Сашо, щом го казваш сигурно знаеш подробности. От кога БФРЛ няма собствени репитри? Как и защо е станало това и кой го е допуснал? Ако не е БФРЛ кой сега притежава репитрите и националната любителска репитърна мрежа? Разкажи подробно каквото знаеш.
Хари,
може да знам подробности, но не съм аз човека който ще ги разказва. Нямам представа нито защо си избра мен за разказвач, нито защо не цитира изцяло параграфа с горното мнение. Да ти го припомня:
LZ1FW написа: ...
По темата - явно вече репитрите са на частно лице или група от частни лица и не са собственост на БФРЛ. И какво от това?
Аз не виждам никакъв проблем всички репитри да работят благодарение на определена група радиолюбители.

Някой ще обясни ли защо е целия този панаир?
...
Мен собствеността на репитрите наистина не ме интересува. Ама хич. Ако мога ще помагам. Ако не мога - няма да преча. Виж колко е просто и ясно. Надявам се, че отговорих изчерпателно и нямаш други въпроси по темата лично към мен.

73, Сашо



LZ1BB
Мнения: 207
Регистриран на: 31 авг 2006, 10:48
Местоположение: София

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от LZ1BB » 16 окт 2012, 19:56

LZ1FW написа:...може да знам подробности, но не съм аз човека който ще ги разказва. Нямам представа нито защо си избра мен за разказвач, нито защо не цитира изцяло параграфа с горното мнение...
Сашо, питах теб, защото малко по-горе казваш, че си сравнително добре информиран. Цитирах те съкратено за прегледност. Освен ако не се притесняваш от нещо, разкажи каквото знаеш. Въпроса не е само към теб, а към всеки, който може да каже как стоят нещата със собствеността на репитрите.
LZ1UPI написа:...явно не можем да разчитаме на радиолѝбителството в България ... Ако искате направете го сами и независимо от нас... Ако искате да знаете всичко за всички, то не се сърдете, че няма да стане...
След като не можете да разчитате на радиолюбителството в България от какъв зор толкова ентусиазъм за изграждането на репитърната му мрежа? Естествено, че искаме да знаем кои сте вие, които си правите нещата независимо и въпреки радиолюбителството. Има ли причина за цялата тайнственост около репитрите?



LZ1FW
Мнения: 894
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от LZ1FW » 17 окт 2012, 11:24

LZ1BB написа:
LZ1FW написа:...може да знам подробности, но не съм аз човека който ще ги разказва. Нямам представа нито защо си избра мен за разказвач, нито защо не цитира изцяло параграфа с горното мнение...
Сашо, питах теб, защото малко по-горе казваш, че си сравнително добре информиран. Цитирах те съкратено за прегледност. Освен ако не се притесняваш от нещо, разкажи каквото знаеш. Въпроса не е само към теб, а към всеки, който може да каже как стоят нещата със собствеността на репитрите.
Хари,
позволи ми да ползвам твои думи при отговора:
LZ1BB написа: Дано на поставените въпроси не се отговори с мълчание, както до сега, защото те се трупат и все някога ще се наложи да им се отговори. Затова е хубаво не Сашко, или който и да е обикновен радиолюбител, а някой от УС на БФРЛ да излезе с обяснение или поне разяснение по случая.



lz1wdx
Мнения: 356
Регистриран на: 25 ное 2010, 10:11
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от lz1wdx » 17 окт 2012, 12:32

LZ1BB написа:
LZ1UPI написа:...явно не можем да разчитаме на радиолѝбителството в България ... Ако искате направете го сами и независимо от нас... Ако искате да знаете всичко за всички, то не се сърдете, че няма да стане...
След като не можете да разчитате на радиолюбителството в България от какъв зор толкова ентусиазъм за изграждането на репитърната му мрежа? Естествено, че искаме да знаем кои сте вие, които си правите нещата независимо и въпреки радиолюбителството. Има ли причина за цялата тайнственост около репитрите?
Хари човека който си цитирал не е обвързан с групата занимаваща се с ретранслаторите :wink:
И определено не се занимава с това .


73de LZ1WDX /Стефан Александров/

LZ1BB
Мнения: 207
Регистриран на: 31 авг 2006, 10:48
Местоположение: София

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от LZ1BB » 18 окт 2012, 11:24

LZ1UPI написа: Тайнственост около рипитрите няма. Всеки, който е искал и е питал нещо конкретно е получил конкретен отговор.
Всеки казва така на думи, но в реалността стане ли дума за радиолюбителските ретранслатори или настъпва мълчание, или се чуват само недомлъвки под сурдинка, или се явяват хор разярени солисти, които с жар изпълняват патриотични маршове. Тук там някой се опитва да отспива с общи приказки без никаква конкретика в тях.

Вместо прозрачност се наблюдава пълно затъмнение по въпросите за репитрите. Не може една обществена организация, още повече субсидирана от държавата, да се държи така спрямо радиолюбителите, които ако не друго са част от обществото в същата тази държава. След такова държане тръгват различни приказки сред радолюбителските среди. Като се започне от това, че БФРЛ се отнася с пренебрежение към радиолюбителите и се стигне до съмнения, че зад цялата работа стоят меркантилни бизнес интереси.

Затова си задавам конкретните въпроси този път към Председателя на БФРЛ. Всъщност въпросите не са само лично мои, а синтез от радиолюбителски питания по ефир, форуми и лични разговори. Преди да ги задам правя уговорката, че има радиолюбителски ретранслатори с местно значение, има и такива с републиканско. Моите въпроси касаят ретранслаторите с национално значение, които бяха поставени още от ЦРК на България и по-късно наследени от БФРЛ след ликвидацията на ЦРК и организацията, към която беше той. Става дума за ВИТОША, връх БОТЕВ и ПЕТРОХАН.

1. Вярно ли е, че тези ретранслатори вече не са собственост на БФРЛ? Под собственост визирам материалната част плюс кодовете за дистанционно управление, както и паролите позволяващи използването им. Ако това е вярно, чия собственост са те?

2. Съществува ли контрол от страна на Контролния Съвет на БФРЛ върху това какво точно се поставя и монтира в договорените от БФРЛ пространства от един кубически метър в съответните обекти?



lz1wdx
Мнения: 356
Регистриран на: 25 ное 2010, 10:11
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от lz1wdx » 18 окт 2012, 17:38

LZ4BU написа:
LZ1BB написа:Става дума за ВИТОША, връх БОТЕВ и ПЕТРОХАН.
Ако не се лъжа и R3 на Чумерна.
Лъжеш се както винаги но това са подробности.
LZ1BB написа:
1. Вярно ли е, че тези ретранслатори вече не са собственост на БФРЛ? Под собственост визирам материалната част плюс кодовете за дистанционно управление, както и паролите позволяващи използването им. Ако това е вярно, чия собственост са те?

2. Съществува ли контрол от страна на Контролния Съвет на БФРЛ върху това какво точно се поставя и монтира в договорените от БФРЛ пространства от един кубически метър в съответните обекти?
1. В БФРЛ има отговорник за ретранслаторната мрежа и това е LZ1LSD Георги Михаилов.
2. Ретранслаторите свалени от връх Ботев и Черни връх са и винаги са били собственост на БФРЛ единият ако не се лъжа беше даден на колеги от Гоце Делчев и е качен на тв.кула Ореляк.
3. Ретранслаторите качени на Връх Ботев на Черни връх и на Петрохан са закупени с лични средства на LZ1LSD и група като голяма част от средствата са на LZ1LSD .
4. Ретранслаторите са предоставени за ползване от всички радиолюбители без каквито и да било ограничения но не са собственост на БФРЛ .
5. Причината да има договор между НУРТС и БФРЛ отново е LZ1LSD и група.
6. Дистанционен контрол на ретранслаторите няма кодове за достъп и тем подобни FBI щуротии също няма не е имало и няма и да има.
7. Единственият ретранслатор с дистанционен контрол е 439.400 в София.
8. Не бъркайте привързването към Ехолинк и DTMF кодовете с дистанционно управление .
9. Ехолинк кодировките са достъпни за всеки който желае да ги ползва има ги описани на 1000000 места в мрежата .

Отговарям в аванс на въпроса защо новите ретранслатори не са собственост на БФРЛ .
За да не се случи това което се случи с предишните дарени от Интегра а именно да им пораснат краченца и да проходят сами в неизвестна на никой посока.
На свой ред ще задам въпрос .
Какво аджеба не ви харесва какво ви дразни това че вече имаме разрешение да монтираме апаратура на стратегически обекти това че вече има изградена до някъде мрежа и на двата обхвата ?
Има те ли представа колко усилия и време костваше издействането на подобен договор между НУРТС и БФРЛ ?
Имате ли представа че преди договора да стане факт Р2 беше пред изгонване от Ботев ?
Имате ли представа според новото законодателство как се получава достъп до тези обекти ?


73de LZ1WDX /Стефан Александров/

LZ1BB
Мнения: 207
Регистриран на: 31 авг 2006, 10:48
Местоположение: София

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от LZ1BB » 18 окт 2012, 17:57

LZ1WDX, уточни в качеството на какъв отговаряш на моите въпроси при положение, че те не бяха към теб? Говорител си на Председателя на БФРЛ, на LZ1LSD, собственик или съсобственик си на репитрите или говориш от свое име?



lz1wdx
Мнения: 356
Регистриран на: 25 ное 2010, 10:11
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от lz1wdx » 18 окт 2012, 18:46

LZ4BU написа:
lz1wdx написа:Лъжеш се както винаги но това са подробности.
Ако ти е направило впечатление, коментара ми беше към LZ1BB, не към теб. Бъди така добър да не се обаждаш когато не те питат!
Това е свободен форум и имам право на мнение и най малко ти си човека който ще ми каже дали да отговарям или не капиш ?
LZ1BB написа:LZ1WDX, уточни в качеството на какъв отговаряш на моите въпроси при положение, че те не бяха към теб? Говорител си на Председателя на БФРЛ, на LZ1LSD, собственик или съсобственик си на репитрите или говориш от свое име?
Чувството за собственост ми е далечно отговарям като човек давал пари за репитри за антени за ратракове и като участник в монтажите.


73de LZ1WDX /Стефан Александров/

lz1wdx
Мнения: 356
Регистриран на: 25 ное 2010, 10:11
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от lz1wdx » 18 окт 2012, 19:40

LZ4BU написа:lz1wdx, ще се опитам да запазя добрия тон за разлика от теб. Та за кое се лъжа "както винаги", за това че репитера R-3 на вр. Чумерна беше собственост на БФРЛ преди да се намесят джипкаджиите ли ? Ако се лъжа, би ли ни осветлил чия собственост беше ?
И аз ще се опитам да запазя добрият тон но понякога ми идва в повече защото това което правим го правим за всички а не за себе си но това е друга тема съжалявам ако съм те засегнал.
До колкото аз знам този репитер си е още там и си е собственост на БФРЛ мисля че е монтиран на военен обект ние нямаме нищо общо там .
Сега не знам на кого викаш джипаджии но ако визираш офроуд форума те нямат нищо общо с купуването монтирането на ретранслатори по договора между БФРА и НУРТС или каквито и да било други.
Достъп до обектите предмет на горният договор имат 6-7 човека които са преминали през всички необходими проверки за да се получи достъп до обекти от национално значение.
За да няма недоразумения ще го напиша пак LZ1LSD и група в която съм и аз няма нищо общо с офроудъри джипаджии и тн. високопроходими талигари ние сме просто радиолюбители и стремежът ни е да се изгради работеща ретранслаторна мрежа в България и на двата банда толкова ли е лошо това ?


73de LZ1WDX /Стефан Александров/

LZ3NY
Site Admin
Мнения: 851
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от LZ3NY » 18 окт 2012, 19:45

lz1wdx написа: Достъп до обектите предмет на горният договор имат 6-7 човека които са преминали през всички необходими проверки за да се получи достъп до обекти от национално значение.
За да няма недоразумения ще го напиша пак LZ1LSD и група в която съм и аз няма нищо общо с офроудъри джипаджии и тн. високопроходими талигари ние сме просто радиолюбители и стремежът ни е да се изгради работеща ретранслаторна мрежа в България и на двата банда толкова ли е лошо това ?
Няма лошо. Поздравления. Малко са хорат, които отделят от залъка на децата си за общото благо.
Само не трябваше да пипате вече сложените добри или лоши машини на БФРЛ. Също така изключително много се вълнувам как дарените от Аглика машини "хванаха крака" в неизвестна посока??? И Мишо и Злати четат този форум.

73!


Value has a value only if its value is valued.

lz1wdx
Мнения: 356
Регистриран на: 25 ное 2010, 10:11
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от lz1wdx » 18 окт 2012, 20:11

LZ3NY написа:
Няма лошо. Поздравления. Малко са хорат, които отделят от залъка на децата си за общото благо.
Само не трябваше да пипате вече сложените добри или лоши машини на БФРЛ. Също така изключително много се вълнувам как дарените от Аглика машини "хванаха крака" в неизвестна посока??? И Мишо и Злати четат този форум.

73!
Машините са подменени с нови което е за добро на всички старият Р1 работеше с разкачени филтри и разнесени антени защото му липсваше единият от пачовете трудно се деистваше от София с 20 вата и мобилна антена сега се действа с 100 миливата и портативно радио.
Не казвам че всички репитри са хванали крака но аз поне един съм го виждал по разни автомобилни състезания :wink: а това как е хванал крака на там виж вече не знам.


73de LZ1WDX /Стефан Александров/

LZ3NY
Site Admin
Мнения: 851
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от LZ3NY » 18 окт 2012, 20:22

lz1wdx написа: Отговарям в аванс на въпроса защо новите ретранслатори не са собственост на БФРЛ .
За да не се случи това което се случи с предишните дарени от Интегра а именно да им пораснат краченца и да проходят сами в неизвестна на никой посока.
Чакай сега. Хем рипитрите хванаха крака, хем изведнъж не са. Как така?

Колкото до въпросния Р1, сега къде е той и къде са му неработещите филтри?


Value has a value only if its value is valued.

lz1wdx
Мнения: 356
Регистриран на: 25 ное 2010, 10:11
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от lz1wdx » 18 окт 2012, 20:42

LZ3NY написа:
Колкото до въпросния Р1, сега къде е той и къде са му неработещите филтри?
Явно говорим на различни езици Р1 отново си е на Витоша и неработещите заради липсващ пач кабел филтри вече си работят .
Относно репитрите дарени преди години от Интегра на предишното ръководство на БФРА мисля че единият е на Шумен един на Снежанка и другите ми се губят.
Но е възможно и аз да съм назад с информацията .


73de LZ1WDX /Стефан Александров/

LZ4ZD
Site Admin
Мнения: 391
Регистриран на: 30 авг 2006, 12:30
Местоположение: Шумен
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от LZ4ZD » 18 окт 2012, 21:07

Понеже ...
LZ3NY написа:..... И Мишо и Злати четат този форум.
73!
и
lz1wdx написа:... мисля че единият е на Шумен един на Снежанка и другите ми се губят. ....
http://forum.bfra.org/viewtopic.php?f=4 ... =150#p9559



lz1wdx
Мнения: 356
Регистриран на: 25 ное 2010, 10:11
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от lz1wdx » 18 окт 2012, 21:39

За Израелски не знам тези на Снежанка и Шумен са дарени от Интегра.
Относно старите Р1 и Р2 :
Р1 се намира в Интегра и ръководството на БФРЛ си решава какво да прави с него
Р2 беше даден от БФРЛ на колеги от Гоце Делчев и е монтиран на тв.кула Ореляк и в момента работи като Р7
Друго ? :D
LZ4BU написа:Аз се извинявам че пак ще питам, сигурно се лъжа както обикновено
Не е необходимо да бъдеш язвителен ако не си прочел извиних ти се преди няколко поста.


73de LZ1WDX /Стефан Александров/

lz2vak
Мнения: 48
Регистриран на: 03 авг 2011, 20:42

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от lz2vak » 18 окт 2012, 21:44

Аз не мога да ви разбера, големи хора сте, защо трябва да влизате в излишна полемика.
На мен ми трябваха точно 2-3 минути да погледна в регистъра на КРС.
Там виждате черно на бяло какво е на фередацията и спекулациите по този въпрос приключват.
LZ4BU, R3 с позивна LZ0CUM си е на федерацията все още и си е на Чумерна.
LZ1WDX от дарените VXR 7000 аз виждам 4 броя: LZ0SMN, LZ0ROJ, LZ0IVA, LZ0TRG(мисля че сега вече е LZ0CHM).
Ако са били общо 4 броя дарените, то "крилцата им" може да видиш къде са ги отнесли.
Едно око на страничката дето се грижи LZ1NY и човек пак би се ориентирал в обстановката(дори Виктор се е погрижил да се виждат заместените репитри), но не... на българският радиолюбител му е по приятно да фантазира и да пуска "бомби" по форумите.



lz1wdx
Мнения: 356
Регистриран на: 25 ное 2010, 10:11
Контакти:

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от lz1wdx » 18 окт 2012, 21:56

lz2vak написа:
Чукча е писател не е читател :D
Както казах не съм наясно с информацията и го уточних.
Но приемам критиката.


73de LZ1WDX /Стефан Александров/

LZ1NY
Мнения: 697
Регистриран на: 04 сеп 2006, 16:59
Местоположение: Sofia

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от LZ1NY » 18 окт 2012, 21:58

Здравей, Влади LZ2VAK!

Знаех си аз, че трима души ползват информацията, която събирам и окуражавам отговорниците на репитри да я поддържат максимално актуална.
Единият съм , вторият е един друг...радвам се, че ти си третия :D

Сравнително скоро в този форум, по сходна тема бе качен един списък
http://forum.bfra.org/download/file.php?id=555 - там също е възможно да се намери информация за състоянието (към 09.2012)

И към останалите читатели и най-вече - към отговорниците, ако откриете пропуски, неточности - ще ги отстраним. Нали трябва да покажем на интересуващите се най-точната и полезна информация?


73! Виктор / LZ1NY

"Good Luck. Be patient. Do some research."

lz1mnw
Мнения: 100
Регистриран на: 25 яну 2009, 12:34

Re: Репитрите в страната - чии са?

Мнение от lz1mnw » 19 окт 2012, 08:21

LZ0ROJ повече от 2 години работи от кула "Снежанка " без проблеми .Репитера го получих лично аз от Интегра а решението да ни го дадат бе взето тогава от Милчо Миланов за което още веднъж му благодаря.



Отговори