Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Комуникации над 30 MHz
LZ2STO
Мнения: 123
Регистриран на: 29 юли 2007, 16:02
Контакти:

Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Мнение от LZ2STO » 29 ное 2010, 22:42

За измерване и настройка на Мало-Шумящи Усилватели(МШУ / LNA) е хубаво да разполагаме с шумов генератор, аз мисля да си направя подобен на този : http://vk1bl.net/html/noise.html

Снабдяването с шумов диод ( NC303 или NC305 на Noisecom са много подходящи) се оказа не толкова лесно... От българският им дистрибутор(много отзивчив), се оказа, че миниамлна стойност на поръчката е 250$ без да е включена цена за доставката, което в количество прави около 8 диода. Ето данните за тях: http://noisecom.com/~/media/Noisecom/Da ... t_WEB.ashx
На мен ми е достатъчен 1 диод само. Засега желаещите сме общо 4 ... ако има и други моля пишете ми лично съобщение тук.

За заинтересуваните - ето още един интересен материал по темата:
http://www.rfmicrowave.it/catalogue_fil ... =eng&pos=0

LZ1YKY ме насочи и към това SPANFI - simple precision automatic noise figure indicator
http://forum.vhfdx.ru/izmeritelnaya-app ... by-sq4avs/
взаимнствано от идеята за SPANFI на DF1VH. Още една реализация от OK1DFC :
http://www.ok1dfc.com/EME/technic/spanfi/spanfi.htm
При употребата им също трябва шумов генератор и то калибриран (с известен ENR).

За начало мисля да работя само с порядък за най-добър резултат при настройката, но ако някой знае къде в България можем да сравним евентуалните бъдещи шумови генератори спрямо някой калибриран, също ще е много полезна информация. Ако има калибриран шумов генератор някъде в БГ ще е чудесно.

Много полезен софтуер ( и евентуално хардуер ) от G8KBB : http://g8kbb.roberts-family-home.co.uk/ ... meter.html
Шумовия генератор който ползва G8KBB e по схема на W0IYH : http://ki6yfq.com/manuals_schematics/AR ... abinns.pdf
също с шумов диод на NoiseCom , само че не разбрах точно кой диод ... ?

LZ2FO и LZ2GB ме насочиха към 2Д2С, става до 600MHz, но и тя е малко дефицитна, а и малко остаряла, която според един руснак е "Вермахтова технология", четох че катода е от ториев оксид, не било опасно освен ако не се счупи и бъде погълнат, но ... май е по-добре да нямам в шака такава, докато някой наистина ме убеди, че е безопасно да спя до нея :).
http://www.vhfdx.ru/apparatura/noise_gen
http://www.cqham.ru/hpa14.htm

Моля споделете и вие кой какви методи, тестови установки и уреди е ползвал за измерване на шум, не само на усилватели, а и на системи като цяло.

73!



LZ1BB
Мнения: 207
Регистриран на: 31 авг 2006, 10:48
Местоположение: София

Re: Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Мнение от LZ1BB » 03 дек 2010, 12:30

За нашите любителски цели не е необходимо да се харчи човек за скъп шумов генератор. Той има стойност за професионални инженери и техници защото има почти линеен ENR в целия диапазон и това го прави удобен за използване при всякакви професионални свързочни съоръжения. За любителите е достатъчно да се знае мощността на шума на по една честота във всеки радиолюбителски диапазон.

Аз използвам самоделен шумов генератор като вместо шумов диод използвам единия преход на най-обикновен български транзистор. Беше тариран според един иключително скъп професионален уред на три честоти 50.1Mc 145Мc и 433Мc. Това напълно удовлетворяваше радилюбителските ми нужди. За съжаление този калибриран шумов генератор го изгубих при една от метеорните експедиции. (ами той с размер на кибритена кутийка и се запиля някъде сред поляната). Сега имам друг, но за съжаление вече нямам достъп до въпросния професионален прибор.

Въпреки, че шумовият генератор не е калибриран с него винаги, при това много лесно, могат да се настройват предусилватели и радиоприемници. Със сигурност ще се настрои на минимален шум приемната система и в това няма спор. Тоест настройката ще е оптимална. Само няма как да се знае абсолютната стойност. Макар и не калибриран шумовият генератор позволява да се мерят в абсолютни стойности затихванията на коаксиални кабели, антенни релета и точната разлика между шумовото число на два предусилвателя или приемника. Така, че е задължително човек да си има един такъв в шака. Даже бих казал е, меко казано, несериозно за сериозен УКВист да няма такова творение.

Както казах шумовия генератор може да се изпълни с кой да е високочестотен транзистор като му се използва само единия преход. Какъв транзистор и как ще се изпълни зависи само от това до колко мегахерца ще се използва. Тъй като мен не ме интересува за сега над 432, то и с обикновен ценеров диод съм постигал добри резултати.

Практическата изработка на такъв шумов генератор е пионерска задача. Трябва да се спазят само две много важни неща:

1. Кутийката в която е шумовият генератор трябва да е много добре екранирана и захранването към него да е добре блокирано с кондензатори, филтри и дросели с цел да не проникват външни смущения.

2. Между генераторчето и приемника трябва да има минимум 20db атенюатор. Без да изпадам в подробности само ще кажа, че шумовия генератор има съвсем различно изходно съпротивление при включено и изключено положение. 20db атенюатор след него е напълно достатъчен да се елиминира този проблем.

Въпроса с калибрирането стои и пред мен. За нашите любителски цели може да стане с един приемник и калибрирам шумов генератор. За съжаление аз вече нямам достъп до такъв. Относно диода 2С2Д единствената му хубавина е, че шумовата му мощност е функция от анодния ток и няма нужда от калибриране. Достатъчно е да се мери анодния ток и по формула да се изчислява.

Една статия по въпроса, ако на кякой му е интересно:
http://www.w1ghz.org/noise/noise99.pdf

Шумавият генератор, който си направих е нещо подобно като този с диода, но използвам транзистор, както е показано малко по-горе (към края на статията са схемите). Подбирах транзисторите докато получих добро ниво на трите диапазона за които го бях планирал. Финално остана с един български силициев, ботевградско производство в сив пластмасов корпус. До 432 Mhz най-добре се получи с него, но нямах кой знае какъв избор под ръка.

Изпълнението при мен е малко излишно усложнено. Обемен монтаж като всяко звено е в отделена екранирана кутийка и всичко това в друга кутийка с размер на кибрит, направени от калайдисана ламарина. Всички шевове са запоени. Никакъв шанс за външни смущения, но не подлежи на ремонт. Така е направено, че ако изгори се изхвърля. Затова пускам оригиналната конструкция откъдето съм гледал. Доста по-просто е всичко, а пак работи добре. Да не се забравя, че кутийката е с капаци. Свалени са за снимката. Иначе без тях измерването няма да е коректно поради шумове от компютъра и други подобни, произвеждани в шака. За съжаление не съм запазил точните стойности на елементите и атенюаторите при мен, които са няколко с общо затихване 20db,.

Ето още една самоделка, но с готови атенюатори. Просто за идея, пак за който се интересува. Също вместо диод може с успех да се използва прехода на високочестотен транзистор:
http://www.ham-radio.com/sbms/sd/nfsource.htm



LZ2STO
Мнения: 123
Регистриран на: 29 юли 2007, 16:02
Контакти:

Re: Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Мнение от LZ2STO » 17 дек 2010, 04:26

По друг повод попаднах на няколко много интересни статии на RW3BP, не се отнасят само за шумът и измерването, но темата е сериозно застъпена и според мен са много интересни и полезни:
http://www.vhfdx.ru/apparatura/malenkay ... ts-chast-1
http://www.vhfdx.ru/apparatura/malenkay ... ts-chast-2
http://www.vhfdx.ru/apparatura/malenkay ... ts-chast-3
http://www.vhfdx.ru/apparatura/malenkay ... ts-chast-4
http://www.vhfdx.ru/apparatura/malenkay ... ts-chast-5



LZ1BB
Мнения: 207
Регистриран на: 31 авг 2006, 10:48
Местоположение: София

Re: Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Мнение от LZ1BB » 17 дек 2010, 13:51

От Жутяев съм се учил на УКВ техника. Имах щастието да се вредя с 20 броя от неговата книжка с трансвертерите за 144, 432 и 1296 Мхз, която споменава. Раздадох ги на приятели. Тогава беше по-ценна от съкровище. Трансвертера за 144 Мхз беше публикуван и в сп. Радио. Познавам хора от LZ, които дълги години работиха с него и постигнаха страхотни резултати. От Жутяев винаги има какво да се научи!

LZ2STO, огромна благодарност за линковете! Не знам как съм ги пропуснал тези статии.



LZ2STO
Мнения: 123
Регистриран на: 29 юли 2007, 16:02
Контакти:

Re: Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Мнение от LZ2STO » 14 яну 2011, 03:43

Хари, нека благодарностите са за авторът, безспорно има какво да се види, особено RX/TX комутацията е уникална :) - истински талант е Жутяев.
По въпроса за измерването на шум: на страницата на NOISE COM има какво да се види, но най-доброто са AN на HP/Agilent:
AN 57-1 http://cp.literature.agilent.com/litweb ... -8255E.pdf
AN 57-2 http://cp.literature.agilent.com/litweb ... -3706E.pdf
попаднах на статия по темата и на български от Пламен Данков - СУ Климент Охриски, Магистърски курс “МИКРОВЪЛНОВИ ИЗМЕРВАНИЯ” - Тема 6:Измерване на шум и шумови характеристики
http://phys.uni-sofia.bg/~dankov/Microw ... 6Noise.pdf
Между другото съдържанието на директорията на Данков има интересни материали за четене:
http://phys.uni-sofia.bg/~dankov/
За съжаление още немога да открия къде може да се калибрира генератор на шум в Бг, проверих в ТУ Варна и Лабораторията за калибриране и проверка на средства за измерване към ДП "РВД" ...
Докато разглеждах продуктите на G8FEK преди известно време http://www.rfdesignuk.com/products.htm реших да го питам дали може да извърши такава услуга и отговрът беше положителен, предложи приемлива цена за калибриране на 8 честоти по избор в обхват 10MHz до 10.4GHz. Изпращането до UK и обратно ще оскъпи услугата с не-повече от 30лв.
Последна промяна от LZ2STO на 05 фев 2011, 10:07, променено общо 1 път.



LZ2STO
Мнения: 123
Регистриран на: 29 юли 2007, 16:02
Контакти:

Re: Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Мнение от LZ2STO » 29 яну 2011, 03:01

Реших да споделя моите първи стъпки с измерванията, тъй като не се събрахме достатъчно желаещи за диоди, аз реших че ще експериментирам по съветите на LZ1BB, но за да съм поне малко наясно какво става, скоро се снабдих с фабричен генератор на шум, калибриран, но преди 20 години :).
http://i161.photobucket.com/albums/t206 ... 120420.jpg
http://i161.photobucket.com/albums/t206 ... 120431.jpg
Незнам доколко са се изменили параметрите му, надявам се не са, но някой ден ще го пратя за проверка на G8FEK. Първото което направих е да измеря NF на моето FT-857D, не че няма данни, като например :
http://www.amontoya.com/Reviequipos/Rev ... 20ARRL.pdf
http://www.amontoya.com/Reviequipos/Rev ... FT_857.pdf
Споделям резултатие без претенции за голяма точност. Доста фактори могат да са причина за неточности, но се пострах да огранича тези които мога. Когато се ползва атенюатор в изходът на шумовия генератор, е хубаво калибровките да са извършени заедно с него. Ползвах атенюатори и адаптер SMA->UHF, измерени с VNA с точност до 0.01dB (максимална грешка +/- 0.03dB), радиото в режим DIG(USB) със стандартния интерфейс, който ползвам за дигитални режими + PC + софтуерът на VK1OD NFM и софтуерът на G8KBB.
http://i161.photobucket.com/albums/t206 ... 120417.jpg
http://i161.photobucket.com/albums/t206 ... 120419.jpg
http://i161.photobucket.com/albums/t206 ... tt20dB.png
Тъй като безплатната версия на VK1OD е с някой лимити, най-съществения 0.5 sec. време за интегриране, което води до неопределеност 0.26dB http://www.vk1od.net/calc/nmuc.htm, по-подробно http://www.vk1od.net/measurement/noise/nmu.htm, реших че е 10$ е малка сума и си купих лиценз, пък и сайтът на VK1OD е пълен с интересени неща като http://www.vk1od.net/calc/RxSensitivityCalc.htm, така че той заслужава тази скромна подкрепа според мен. Софтуерът на G8KBB ми харесва също много, даже е безплатен, но в началото разликата в резултатите между двата софтуера ме изненада. Особено при малки времена за измерване ( t<5sec.). Дори когато VK1OD NFM Interval = 10s и G8KBB =10sec. постигнато с усредняване за 10 измервания с "capture time = 1sec", G8KBB даваше с над половин децибел по-високи стойности за NF(dB). След като в Setup на G8KBB зададох "capture time=10sec." и включих "Filtering=1KHz High Pass" резултатите и от двата софтуера станаха идентични. G8KBB стана и той супер :), но предимството на VK1OD e по-добре структрурираната измервателна постановка, не се налага дори да се смята когато се ползват атенюатори. Също предимство е, че се поддържа балансен вход през стерео входът на звуковата карта, ако се налага http://www.vk1od.net/FM/DI.htm. При измерване и настройка на LNA е удобно да се приложи и автоматизация на зхаранването на шумовия генератор през COM порт, каквато и двата софтуера поддържат. Моята е почти готова с USB - захранване чрез DC-DC upconvertеr MC34063 + комутация с виртуален COM FT-232BM.
50MHz : http://i161.photobucket.com/albums/t206 ... TT10dB.png
144MHz : http://i161.photobucket.com/albums/t206 ... DG8KBB.png
144MHz :http://i161.photobucket.com/albums/t206 ... DG8KBB.png
432MHz :http://i161.photobucket.com/albums/t206 ... DG8KBB.png



lz2fo
Мнения: 109
Регистриран на: 25 юни 2007, 10:38
Местоположение: VIDIN

Re: Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Мнение от lz2fo » 30 яну 2011, 15:08

Интересно какъв е шумовия генератор /като марка/,дали той има собствен измерител на AF на трансийвъра за да направиш сапоставка с полуения резултат и директното отчитане на шумовия фактор или коефициент???Да се види разликата между софтоерното и директно измерване.Резултатите не са лоши според мен ,в рамките на реалното са.



LZ2STO
Мнения: 123
Регистриран на: 29 юли 2007, 16:02
Контакти:

Re: Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Мнение от LZ2STO » 31 яну 2011, 04:05

За мен бяха важни не само резултатите от измерването, като достоверност, но и резултатите на самото радио, и те не са лоши като за този клас, колко по-лоши да са, още малко и ще е трагедия :). TS-2000 измерено от VK1OD има NF(dB)=5.60dB, за IC-910 бях виждал данни за NF(dB)=3.00dB. Без предусилвател нещата са ясни, но дори и IC-910 има нужда от подходящ LNA до антената при работа със слаби сигнали на 144, за да падне шумовата температура до, или под тази на обхвата. Е, останалите параметри и комфортът при работа не се оправят само с LNA, да не звучи като за лисицата и гроздето. Симулирах различни варианти за трите радиа със софтуерът на VK3UM, че е по-удобно. При еднакви условия и коефициент на усилване на използваният LNA, за да се постигне еднакъв Rx Noise Figure на 857/897 NF(dB)=8db със IC-910 NF(dB)=3.0dB е необходимо да се използва предусилвател с около 0.1dB по-малък NF(db). Мисля че под шумов генератор иамш предвид цялото измервателно устройство - Noise Figure Meter, които за да работи му трябва и Noise Source - генератор на шум. Ако е така, разлика между софтуерното измерване и директно измерване скоро няма да видя, защото нямам намерение да си купувам Noise Figure Meter. Ролята му се изпълнява от радиото и компютъра със софтуера. Може да си направя някой ден SPANFI, но измерването по този начин само с радио и компютър ме устройва достатъчно засега. Недостатък е тясната лента на радиото и от там голямото време за измерване - малко неудобно е когато се настройва LNA, трябва да пипнеш малко, и да чакаш за резултата, но зависи с каква прецизност се желае да се работи. В общия случай аз не настройвам всеки ден предусилватели, а когато настройвам мога да си позволя да изгубя малко повече време.
Последна промяна от LZ2STO на 13 фев 2011, 00:15, променено общо 2 пъти.



lz2fo
Мнения: 109
Регистриран на: 25 юни 2007, 10:38
Местоположение: VIDIN

Re: Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Мнение от lz2fo » 31 яну 2011, 08:57

Разгледах какво предлага G8FEK.Какво ще кажеш да направиме една група от 3-4 като нас и да си вземеме един Noise source,от неговите .След като смяташ че със софтоера е ОК работата .Като че ли е по-добре отколко да се събира едно по едно и да се прави!!Това се налага да се ползва един,два пъти в годината и то в началото докато човек се устрой по някакъв начин .След това в краен случаи на авария или смена на концепция . Аз съм готов да участвам в такава инвестиция.Даже и да не е абсолютно точно измерването ,то поне ще покаже къде е най-доброто за един LNA или радио. Получените резултати от твоето измерване не трябва да те очайват -нормално е за радиото това .Виж тук какво са мерили други хора за това и други радиа:

http://www.df9ic.de/tech/trxtest/trxtest.html



LZ2STO
Мнения: 123
Регистриран на: 29 юли 2007, 16:02
Контакти:

Re: Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Мнение от LZ2STO » 31 яну 2011, 20:24

Благодаря за линка, значи има надежда за моето радио да е малко по-добре, не че е от особено значение, но измереното FT-857D на DK9VZ има NF(dB)=6.1, ако моя Noise source си е понижил ENR с 2dB и аз ще се издокарам по-добре с NF(dB)~6dB :). Аз скоро ще пратя един Noise Source за калибриране на G8FEK, и като ми го връща не е никакъв проблем да ми изпрати и някой от неговите генератори на шум. Мисля, че ако имам един надежден ще мога да калибрирам всеки друг "самоделен" засега на 50, 144 и 432 само. Наистина не е нещо което се ползва всеки ден, но аз лично за мен предпочитам да си имам един, който да ми е под ръка. Може да питаш LZ4AU също, той сподели информация по темата с мен.



LZ2STO
Мнения: 123
Регистриран на: 29 юли 2007, 16:02
Контакти:

Re: Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Мнение от LZ2STO » 03 фев 2011, 21:04

Да добавя още нещо. Понеже се снабдих и с други различни шумови генератори на Noise Com, реших да отворя един за "да видя какво има отвътре". Очарован съм, много прецизно изпълнение, коаксиален дизайн, позлатени и посребрени контакти и детайли, ето какво има де факто:
1.BNC + резистор за BIASS (намира се в стъклотекстолитния изолатор)
BNC + bias R.jpg
BNC + bias R.jpg (21.08 KиБ) Видяна 33286 пъти
2. Шумовия диод, монтиран в специален датайл ( анодът е запоен за позлатения контакт)
Noise Diode assembly.jpg
Noise Diode assembly.jpg (22.02 KиБ) Видяна 33286 пъти
3. Атенюатор, изграден върху керамична подложка
attenuator pad.jpg
attenuator pad.jpg (18.91 KиБ) Видяна 33286 пъти
4. SMA конектор за изход ( на снимката са показани всички части)
all parts.jpg
all parts.jpg (12.7 KиБ) Видяна 33286 пъти
Измерих атенюаторът с омметър, и според резултатите изчислих че е между 8 и 9dB, това не е от съществено значение.
Свалих VA характеристика на диодът, този Noise source е за 15V, диодът се държи като ценеров диод за 10.4V. Свалих също характеристиката на другият Noise source за 28V, но без да го отварям а през BIAS резисторът, диодът се държи като ценер на 20V. Нормално е диодите да имат характеристика като на ценеров диод, още в кръжокът по електроника бях виждал схеми за генератор на шум до 500KHz с Д814-Б. Сега обаче реших да пробвам случаен диод, бръкнах в кутията и извадих първият който хванах, един BZX85C-12, сложих му 3.3K за BIAS, включих му анодът в средния край на аттенюатор 2dB, свързан към радиото и пуснах 28V. Чудо ! :) S-meter подскочи до S7 и се чу перфектен шум на 144MHz, пробвах и на 432 - също S7 ! Изключих AGC на радиото, сложих аттенюатор 10dB и набързо успях да премеря ENR около 19 dB на 144 и 432MHz, спрямо калибровките на друг Noise source.
Това е схемата на фабричният Noise source от серията NC3000, EDIT: НО С НЯКОИ ПРОПУСКИ, ВЯРНАТА СХЕМА е в следващият коментар:
NC3000_sch.png
NC3000_sch.png (6.35 KиБ) Видяна 33286 пъти
Ще пробвам и с други ценери, но този мисля, че е достатъчно добър, така че запасете се с BZX85C-12 :). Незнам до какви честоти нагоре е използваем, но ако някой тества, нека сподели. Мисля че за по-високи честоти от 432MHz, атенюаторът ще е добре да е фабричен, вместо напавен с SMD резистори на платка. Rl на ценрът едва ли ще е 50ом, дори и ако се взаимства от оригиналният дизайн, но високият ENR позволява атенюатор с по-високи стойности и от там по-малки разлики на VSWR ON/OFF. В тази серия няма развързващ кондензатор в изходът - не се съмнявайте, премерил съм това със сигурност. Резисторът за Bias е най-добре да се определи експериментално. Може да се гледат и стойностите от измерванията на Crest Factor в софтуерът на G8KBB. Дори така направен Noise source да може да се ползва с напрежения по-ниски от 28V, мисля че е по-добре другата техника (автоматичното включване и изключване) да се направи да работи с 28V, защото не се знае кога ще искате да сравните с някой фабричен и там 28V си е стандарт.
Успех и 73!
Последна промяна от LZ2STO на 04 фев 2011, 18:47, променено общо 1 път.



LZ2STO
Мнения: 123
Регистриран на: 29 юли 2007, 16:02
Контакти:

Re: Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Мнение от LZ2STO » 04 фев 2011, 18:24

Открих един много съществен пропуск, какво да се прави - СВЧ си иска дуго мислене. Нещата са "очевадни", но трябваше да направя един експеимент.
Днес реших да видя как се държи същият дидод BZX85C-12 с 3.3К bias I=4.86mA 28V DC, на 1.2GHz. Нямам oще конвертор или SSB радио, но поне имам портативно ICOM TH-81 и приемникът на Kenwood ТH-F6A и реших да пробвам макар и грубо по S-meter дали има генерация на шум. Свързах през аттенюатор 3dB анодът на диода и S-meter на ICOM показа S1, без атенюатор пробвах с фабричен Noise Source преполагаем ENR~33dB, S-meter показа S9, закачих и друг Noise souce ENR~26dB и S-meter пoказа S7. Замислих се защо така моят хубав ценер не иска да се справи добре със задачата, искаше ми се да генерира и на 1.2GHz. Не исках да приема възможността ценерът да не генерира шум или нивото да е толкова слабо, въпреки че честота е доста по-висока. Като погледнах на постановката се замислих, че катодът по висока честота реално е "във въздуха" и добавих един 10pF кондензатор с къси изводи от катодът до масата. Чудо ! :) S-meter отиде на S7 с 3dB атенюатор.
ДОБРАТА НОВИНА Е:
по предварителни измервания, въпросния образец на BZX-85C-12 генерира вече 33dB ENR на 144 и 432MHz (приблизително измерване с кондензатор между катод имаса)
и също 29dB ENR на 1296MHz по груби показания на S-meter на ICOM-TH81:
Noise Com 33dB ENR (6dB атенюатор) = S7
Noise Com 26dB ENR (без атенюатор) = S7
BZX-85C-12 29dB ENR(3dB атенюатор) = S7
Пужинката в NC3000, не е само пружинка за контакт, нейната индуктивност играе важна роля. Изолационната лента около металната чашка в която е мониран диодът и към която е запоен катодът, не само изолра катодът от земя, но сформира и капацитет, който замасява катодът по ВЧ. С него може да се влияе на АЧХ на генерираният шум. Очевидно, но съм го пропуснал вчера.
Мисля, че това е окончателната вярна схема:
NC3000_sch_OK.png
NC3000_sch_OK.png (16.96 KиБ) Видяна 33249 пъти
Вече си купих 20 броя BZX-85C-12 :) , купих и други ценери, като например BZX55C-20 за бъдещи проби, но ще чакам достъп до хубав Спектрален Анализатор, за да тествам горната граница при различни ценери. Един стругар днес ми направи корпуси за бъдещите шумови генератори, идеята е вътре да са R bias, индуктивността, капацитетът и самият ценер, задължително е да се ползва с включен външен атенюатор, чакам само болтчета и метчик M2:
body.jpg
body.jpg (66.63 KиБ) Видяна 33247 пъти



LZ2STO
Мнения: 123
Регистриран на: 29 юли 2007, 16:02
Контакти:

Re: Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Мнение от LZ2STO » 08 фев 2011, 20:37

Направих 4 тестови образци по подобие на NC3000, идеята беше да са евтини. И 4те са с BZX55C20, защото при предварителните тестове с този ценер резултатите на 1.2GHz бяха малко по-добри, предполагам собственият му капацитет е по-малък.
http://i161.photobucket.com/albums/t206 ... amples.jpg
Ето какво има вътре:
http://i161.photobucket.com/albums/t206 ... ts/bit.jpg
http://i161.photobucket.com/albums/t206 ... inside.jpg
Oбразец 1: 2 резистора в паралел 3.9К/3.9К=1.950К, за диелектрик полиамидна самозалепваща лента от Amidon.
Oбразец 2: 2 резистора в паралел 3.9К/3.3К=1.7875К, за диелектрик полиамидна самозалепваща лента от Amidon.
Oбразец 3: 2 резистора в паралел 3.9К/3.3К=1.7875К, за диелектрик тефлонова лента от тези за ВиК.
Oбразец 4: 1 резистор 1.800К, за диелектрик тефлонова лента от тези за ВиК (само една намотка), върху нея за уплътняване добавих един слой алуминиева самозалепваща лента, целта беше диелектрикът (тефлон) да е с минимална дебелина за да е по-голям капацитетът и по-равна лента за честоти под 144MHz, защото забелязах, че капацитетът вероятно не е достатъчен и на 50MHz ENR малко спада при първите образци (нямах време да го измеря при различните диелектрици).
За тестване на АЧХ използвах един спектрален анализатор на R&S и атенюатор 2dB.
http://i161.photobucket.com/albums/t206 ... _setup.jpg
На снимките с бяло е изобразен осреднен "noise floor" на самият уред, вижда се че той е около -95 до -90dBm. Лентата е 0Hz до 3GHz - 300MHz на хоризонтално деление, по вертикал обхватът е 5dBm на деление.
Oбразец 1: http://i161.photobucket.com/albums/t206 ... ample1.jpg
Oбразец 2: http://i161.photobucket.com/albums/t206 ... ample2.jpg
Oбразец 3: http://i161.photobucket.com/albums/t206 ... ample3.jpg
Oбразец 4: http://i161.photobucket.com/albums/t206 ... ample4.jpg
Образец 3 отблизо: http://i161.photobucket.com/albums/t206 ... 3close.jpg
Вижда се, че на 2.4GHz генерираното ниво на шум пада до нивото на самият уред, така че не може да се каже, че така направеният "Noise source" е използваем на тези честоти, вероятно би свършил някаква работа за по-чувствителни апаратури, но поне на 1.2GHz ENR е предостатъчен. На 1.2GHz където наистина има смисъл от супер малошумящ LNA, проблемите при измерването не са с осигуряване на висок ENR, а намирането на подходящ източник на шум за ниските нива за да получим по-голям Y-factor, съответно по-точно измерване и по-малка неопределеност. Нещата са перфектно описани от Жутяев - RW3BP в по-горните линкове. От измерванията на образците се вижда също, че и четирите имат много общ профил на AЧХ, така че се очаква добра повтаряемост. Също ако погледнете областта на първото деление по хоризонтал се вижда, че при образец 4 по малката дебелина на диелектрика е довела до търсения резултат - по-висок капацитет, по-високо и равно ниво на ниските честоти до 150MHz (средата на първото хоизонтално деление). Общо взето този дизайн е "по-високочестотен" и като за обикновен ценер е малко излишен, предполагам добре конструирана платка, монтирана в екранираща кутия ще доведе до аналогични резултати, но на мен така ми харесва повече, а и тепърва искам да тествам например с BFR92, с който споед VK1BL може да се постигне ENR над 20dB на 10GHz, останаха детайли за още два "Noise sources", само че нямам и с какво да ги тествам по-нагоре :).



lz2fo
Мнения: 109
Регистриран на: 25 юни 2007, 10:38
Местоположение: VIDIN

Re: Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Мнение от lz2fo » 09 фев 2011, 17:29

Много задоволителен резултат.Браво,има надежда .Колко е този тефлон дебел дето си го ползвал? Аз мога да намеря доста тънак мисля че е 0.15мм.Имам и подобен на този дето си ползвал достатъчно.
Не видях никъде при какъв ток през диода са тези резултати.Регулира ли се или е постоянна величина?Би трябвало да се регулира генерираната енергия ,но по-важно е как се държи по честота при различен ток?



LZ1BB
Мнения: 207
Регистриран на: 31 авг 2006, 10:48
Местоположение: София

Re: Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Мнение от LZ1BB » 10 фев 2011, 12:31

Или не видях, или не разбрах как го правиш ти, но имай в предвид, че не можеш да мериш коректно шумово число на приемник, който има АРУ. АРУ-то (или AGC) на приемника задължително трябва да е изключено. Иначе винаги ще мериш грешно.

Другото изключително важно нещо е нивото от шумовия генератор да е възможно по-ниско! Високо ниво може да претовари радиоприемника. Не трябва да се претоварва нито едно стъпало в него, а в твоя случай и саунд картата на компютъра. Тоест винаги се работи с минимални използваеми нива. За нашите практики не повече от 5db ENR!!!! По-глеми нива са ползвани едно време, понеже и шумовите числа на приемниците са били по-високи. Ако имаш генератор от старото поколение, както е твоя с 13db ENR не е никакъв проблем да го усъвремениш с допълнителен атенюатор.

Да ти кажа никак не е трудно да се претовари усилвателно стъпало, а особено лесно е това в саунд картата на компютъра, затова винаги си отваряй очите, че иначе се получават доста странни резултати. Щях да пропусна ... саунд тракта на компютъра също не трябва да има АРУ!
Измерих атенюаторът с омметър, и според резултатите изчислих че е между 8 и 9dB, това не е от съществено значение.
Прочети пак какво е мерил Жютяев при различни КСВ на приемника. Бях споменал, че изходното съпротивление на един шумов генератор е МНОГО различно при включено и изключено положение. Проблема се решава лесно, както също вече писах. Трябва да се използва атенюатор с затихване 20db между генератора и приемника и тогава се елиминират всякакви промени в изходното съпротивление на генератора и КСВ за приемника е константно...в общия случай близко до 1. Повече от 20db атенюатор не е необходим за решаването на този проблем, но и по-малко не трябва да се използва.

Вярно е и това, че малка промяна в КСВ оказва влияние при измерване на екстремално ниски шумови числа, там където вече не говорим в децибели, а в температурни градуси. За 144 Mhz, където шумово число за приемната система под 2db е безсмислено, защото самата природна шумова бариера е над тази стойност (за добавения шум в резултат на човешка дейност не ми се споменава даже) нещата при измерване не са толкова критични, но за сантиметровите обхвати не е така.

Малко ще се отклоня и ще споделя. Аз винаги ползвам свързващи кабели с дължина 1/2 ланда за работната честота. Това го коментирахме при антените, сега само да го припомня. Помага ми много защото тази дължина на кабела трансформира импеданси 1:1 и така предпоставките за доста неприятни ефекти се елиминират. Важи и в измервателната техника, не само при антенната.

С интерес следя темата и се радвам, че си намерил фабричен генератор. Мое мнение е, че щом имаш този, за честотите на които е използваем няма нужда да се харчиш за нов. Изпрати този да ти го измерят и си готов. И без това дори най-скъпия генератор от този тип си мени ENR най-много за година, затова е задължително да се прекалибрира на съответния период, който обикновено е написан от завода производител. От друга страна погледнато, това едва ли е толкова важно за любителски измервания. Особено за 50/144/432 Mhz.

Както и да е. Вече си готов да настройваш LNA. С това, което имаш като "шумова лаборатория" вече можеш оптимално да настроиш всеки LNA, а абсолютната стойност ще мериш след калибровката. Ако имаш време поиграй си да измериш затихванията на коаксиални кабели и релета, с които разполагаш. Не само е занимателно и интересно, но и много полезно. Доста "изненади" се виждат. :) Междувпрочем и сега можеш да мериш абсолютна стойност на затихванията, както и разликата в шумовите числа на различни приемници, съответно LNA. Просто малко творчество. :)

Благодаря за споделеното!



LZ2STO
Мнения: 123
Регистриран на: 29 юли 2007, 16:02
Контакти:

Re: Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Мнение от LZ2STO » 10 фев 2011, 12:58

Тефлоновата лента е много тънка(<0.1мм), намира се в почти всяка железария на ролки и се ползва за заместител на добрите стари калчища, но много по-добра работа върши само в нашето хоби, например намотани повече навивки върху тороидална сърцевина е перфектният изолационен материал за направата на HF балуни. Токът през диодът е определящ за генерираното ниво на ENR и се определя от резисторът или захранващото напрежение, но последното е хубаво да е константа 28V. Например ако целта е точно 15dB ENR с атенюатор 20dB, много лесно може да се провери с какъв резистор се постига, достатъчно е да има друг калибриран Noise source за еталон. На четирите образеца гледах токът да е около 5mA, между токът и AЧХ не съм забелязал да има зависимост, но не съм експериментирал с големи вариации на токът.



LZ1BB
Мнения: 207
Регистриран на: 31 авг 2006, 10:48
Местоположение: София

Re: Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Мнение от LZ1BB » 10 фев 2011, 13:17

Във фабричните генератори тока на диода се избира така, че генерацията да е стабилна и ENR да е колкото може по-постоянен за целия деклариран диапазон за работа. Почти права линия на графиката. За съжаление при обикновен ценеров диод или транзисторен преход това не може да се получи, но за нашите цели е достатъчно да се измери ENR за по една честота в диапазон. Аз подбирах тока по най-устойчиво ниво на генерация-

Графиката на тока е горе долу такава...плавно расте, рязък пик на горе в момента в който полупроводниковия елемент започва да генерира и после плавен спад, след което линейна консумация. В пика ENR е най-високо, но неустойчиво, в спада все още неустойчиво. Та някъде в линейната част генерацията е стабилна, както и нивото във времето.



LZ2STO
Мнения: 123
Регистриран на: 29 юли 2007, 16:02
Контакти:

Re: Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Мнение от LZ2STO » 10 фев 2011, 14:45

to LZ1BB:
Разбира се, че при измерванята трябва AGC на радиото да е OFF, в по-горните постове на снимката се вижда, ето пак същият линк:
http://i161.photobucket.com/albums/t206 ... 120419.jpg
Разбира се също е много важно да не се излезе от динамичният обхват на радиото или звуковата карта, за целта може да се ползват подходящи атенюатори според схемата за тестова постановка на сайтът на VK1OD. Аз гледам да не претоваря звуковата карта, като държа максималното измерваното ниво на шум да не надвишава -30dB (стойността която отчитат софтуерите при измерване). Радиото като се включи за малко AGC се вижда S-метърът дали се задейства, за да няма претоварване в радиото нивото на шум трябва да е такова, че S-метърът да е далеч от задействане. И всичко друго разбира се е както казваш. 5dB ENR e добре за предусилвател, но ако се мери само радиото например, то 5dB ЕNR е ниско ниво и нараства грешката oт неопределеност, поради малкият Y-factor. Шумът на самото радио маскира нивото на шумът от източника и затова с 15dB ENR резултатите стават по-точни. С повече рискуваме да настъпи претоварване. Засега не съм мерил точно ENR на образците, само порядък, защото чакам G8FEK да ми върне един Noise Source, които пратих за калибровки до 10GHz, тогава ще има смисъл да меря по-точно, пък и ще разберем за 20 години колко мърдат калибровките. А за кабели, релета, филтри и т.н. също ползвам VNA-то на DG8SAQ, ето линк към темата ако е останала незабелязана http://forum.bfra.org/viewtopic.php?f=10&t=347, макар и озаглавена "Антенни анализатори", VNA e много повече, и в доста случаи е по-удобно с него, не е кой знае каква лаборатория, но е някакво начало за да не се работи "на око / на слух".

Да, точно такава е характеристиката. Забелязах, че на фабричните "noise sources" в по-линейният участък зависимостта на ENR от токът(респ. напрежението) е по-малка отколкото при тези с ценер, но това не е голяма разликата, просто с ценерът е по-критична точността/стабилността на захранващото напрежение. Аз гледах токът да не е по-голям, за да не загрява ценерът и това да довежда до промяна на ENR след като се захранва за по-дълго време, като все пак е във въпросният режим. Имам още два абсолютно еднакви Noise sources на Noise Com подобни на този от горните снимки, и двата са предвидени за около 26dB ENR при 15V (10V диоди) с калибровки около 7.5GHz, генерират си и на 50MHz. И двата работят в участъкът за който казваш, но в единият, резисторът е 620 Oм и токът при 15V e 7.28mA, в другият резисторът е 890 Om и токът е 5.26mA при 15V, така че Noise Com ползват резисторът за груба настройка на ENR до зададени нива, но така че диодът да си е във въпросният линеен режим. Именно единият от тях го пратих на G8FEK, но го преработих с по-голям резистор, така че на 28V токът да е същият, какъвто беше при 15V. С ценерите повтаряемостта ми се струва по-голяма отколкото при диодите на Noise Com, или аз съм попаднал на близки образци.



LZ1BB
Мнения: 207
Регистриран на: 31 авг 2006, 10:48
Местоположение: София

Re: Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Мнение от LZ1BB » 10 фев 2011, 15:39

ето пак същият линк:
http://i161.photobucket.com/albums/t206 ... 120419.jpg
Да, май е време да сменя лешниците с кокосови орехи... :) Вярно не го видях, но не приемай постинга ми като менторски, по-скоро ги написах тези неща за претоварването и АРУ-то за пълнота на темата. Успех!

P.S. Това за орехите е култовата реплика от един виц. Предполагам всички го знаете. :)



LZ2STO
Мнения: 123
Регистриран на: 29 юли 2007, 16:02
Контакти:

Re: Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Мнение от LZ2STO » 10 фев 2011, 15:45

:) то си е дребничко, но много добре стана така, защото аз все се канех да вметна някъде това за AGC-то за да не забрави някой за него и да се чуди къде греши. Та това е наистина важно - не трябва да се забравя да се провери AGC=OFF преди измерване. Разбира се, че не приемам коментарите ти за "менторски", даже искам да ти благодаря че така хубаво се включваш в темата с хубави и полезни коментари. Искам да допълня още нещо по повод на
Измерих атенюаторът с омметър, и според резултатите изчислих че е между 8 и 9dB, това не е от съществено значение.
Имах предвид, че точната стойност на този атенюатор не е от значение, защото калибровките са с направени с него, написах стойността му за да се знае от какъв порядък е той при източниците на Noise Com от тази серия. Наистина колкото по-голям е той, толкова по-добре, защото се намалява разликата VSWR_on / VSWR_off. Също предварителните измервания на образците с BZX55C20 показват, че за да имаме ENR около 15dB трябва да се ползва атенюатор над 20dB, което е много добре точно поради тази причина, а ако измерваме LNA и добавим още 10dB атенюатор за да получим ENR~5dB сумарно става над 30dB аттенюатор, което намалява още грешката от възможно несъгласуване между генераторът на шум и тестваното устройство.
А за лабораторията ... много скромна, според възможностите, RW3BP мери с R&S FSH6, a какво ще кажете за тези няколко резултата, просто разгледайте снимките :) :
http://www.eme2008.org/hb9bbd/ea3bbrfham1.html
Успех !



LZ2STO
Мнения: 123
Регистриран на: 29 юли 2007, 16:02
Контакти:

Re: Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Мнение от LZ2STO » 17 фев 2011, 19:48

Продължавам да търся решение за увеличаване на горната граница, за съжаление не мога да намеря ценеров диод с по-малък капацитет, тъй като мисля че това е решаващото в случая, съдейки по диаграмата за капацитетът на BZX55C20:
Изображение
то мисля че той е малко над 10pF. 12pF на 1.3GHz означава, че източникът (самият диод) се натоварва с 10 Оhm и е нормално генерираното ниво да намалява. Потърсих други алтернативни ценери с нисък собствен капацитет(под 10pF), може би подходящи ще са CDZC6.8B (малко под 3pF) или EDZC6.8B на ROHM, но не мога да намеря доставчик от който да се купят. С тях може би ще вдигнем горната граница до 4+ GHz. Ако някой също е правил подобни проучвания, моля нека сподели.



LZ2STO
Мнения: 123
Регистриран на: 29 юли 2007, 16:02
Контакти:

Re: Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Мнение от LZ2STO » 20 фев 2011, 11:46

Малко по-точни измервания на FT-857D на 144, с вече калибриран Noise Source до 10G. Ясно е, че дали радиото ще е с NF=5 / 6 / 7 или 8dB, не е от съществено значение, все си трябва LNA, но все пак:
http://i161.photobucket.com/albums/t206 ... _att_4.png
http://i161.photobucket.com/albums/t206 ... _att_1.png
За 20 гдини, ENR на дугият Noise source може да се каже грубо, че е мръднал надолу с 0.7dB, за неопределеността при измерването не ми се говори :), само ще кажа че калибровката е извършена по калибриран HP346A, доста добър източник, на който според данните от HP неопределеността е +/-0.2dB. Като добавим и неопределеността на уредът с който е калибриран, като добавя и неопределеността при моите измервания, за неопределеността си става една стойност, подходяща за радиолюбителски измервания. Разликата при Y-factor(dB)=6 и 10dB не е голяма, може да се каже, че тестваното устройство има NF(dB)=7.5dB при неопределеност която не съм изчислил точно, но минава +/-0.3dB. Такава неопределност при измерване на радиото е приемлива, за съвременно LNA е компромис. Все пак дори с фабрична апаратура, например Noise Source N4000A + N8973A Noise Figure Analyzer за прилично LNA, например като разработеното от LZ1BB, може да очакваме стойност на неопределеност при измерването около +/- 0.2dB. Източник - калкулаторът от HP/Agilent : http://sa.tm.agilent.com/noisefigure/NFUcalc.html.

Да добавя, че за измерване на NF съществуват и други методи, един от тях е без калибриран Noise source, но с калибриран прецизен Power meter и VNA, повече информация в AN от R&S : http://www2.rohde-schwarz.com/en/servic ... ownid=5847
Този метод, през последните дни е гореща тема в Yahoo групата на DG8SAQ VNWA. Помощен софтуер от DG8SAQ: http://www.mydarc.de/dg8saq/AudioMeter/index.shtml



LZ2STO
Мнения: 123
Регистриран на: 29 юли 2007, 16:02
Контакти:

Re: Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Мнение от LZ2STO » 02 мар 2011, 03:42

Изцяло от боклуците си направих кутия за автоматизация на измерването със софтуерите на VK1OD и G8KBB на USB. +28V също се генериrат от +5V USB с MC34063, за да ми е свободно захранването за експерименти с LNA. Има опция за галванично развързване, но с външно захранване, въпреки че не съм забелязал при мен необходимост засега. Възможно е да се използва трансформатор за MC34063 и оптрон във веригата за обратна връзка, за да стане галванично развързане без външно захранване. С товар 1К на 28V консумацията от USB e 330mA и напрежението остава 28.00V, с генераторите на шум не превишава 180mA. Схемата е простичка, но все пак някой може да взаимства нещо:
http://sites.google.com/site/lz2sto/ftp ... forNFM.pdf
Готовото устройство : http://sites.google.com/site/lz2sto/pro ... 120704.jpg
http://sites.google.com/site/lz2sto/pro ... 120706.jpg
http://sites.google.com/site/lz2sto/pro ... 120712.jpg



lz2fo
Мнения: 109
Регистриран на: 25 юни 2007, 10:38
Местоположение: VIDIN

Re: Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Мнение от lz2fo » 03 мар 2011, 08:54

Браво,ти си почти готов вече.Пишеш че с "подръчни средства" е реализирано захранването - два въпроса:
- Тези чипове-МС34063 и тези от сорта FT232BM ,намират ли се по пазара,отдавна не съм ходил по магазините.
- Сега измери какъв NF ще ти покаже радиото:1-когато УВЧ -то е изключено както трябва и 2-когато е включено но регулатора на RF поставен така че да ти показва около 6/8 "S" еденици,т.с. с намалено усилване,имам опит при стари радиа и самоделки че разлика има и то в положителна посока -не е голяма но е има!Като че ли с намалено усилване по ВЧ първия транзистор шуми по слабо!



LZ4ZD
Site Admin
Мнения: 391
Регистриран на: 30 авг 2006, 12:30
Местоположение: Шумен
Контакти:

Re: Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Мнение от LZ4ZD » 03 мар 2011, 13:34

Комет електроникс:
MC34063, DIP корпус, цена за единични бройки някъде около 0.41 лв.

FT232BM - This product has now been discontinued, please see FT232BL for a drop-in replacement.
FT232BL, SMD корпус (32pin LQFP), цена за единични бройки някъде около 7.64 лв.

Има ги в наличност.



LZ2STO
Мнения: 123
Регистриран на: 29 юли 2007, 16:02
Контакти:

Re: Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Мнение от LZ2STO » 03 мар 2011, 15:09

Ще видя как се държи при различен RF-GAIN, но на FT-857D УВЧ на УКВ по подразбиране е включено и няма опция за изключване, ще проверя и с външен LNA как стоят нещата когато направя някой. Всички части са налични в Комет, както казва LZ4ZD, само трябва да се направи платка за някоя масова и евтина метална кутия. В схемата не съм начертал USB-UART и MC34063, но те са според документацията им. Полезни калкулатори за MC34063: http://www.nomad.ee/micros/mc34063a/index.shtml и http://dics.voicecontrol.ro/tutorials/mc34063/. Иначе моята кутия е наистина от боклуците, P-Channel MOSFET успях да намеря от компютърно дъно и платка от монитор, но са голяма рядкост, предполагам и с релета няма да има проблем. PC817 оптрони от импулсни захранвания. Платката с MC34063 е направо отрязана от интернет модем за кабелна телевизия - MOTOROLA, там правеше +33V за варикапното на тунера, по-лесно отколкото да правя платка, пък и дизайна на платката е критичен за EMI, а Motorola вярвам са го направили по-добре от мен. USB - UART интерфейса е пак готова платка от кабел за данни на стар GSM, чиповете на FTDI работят по-добре, но тази е с PL2303HX, за това приложение е перфектна, но преди, когато тествах различни USB-UART IC за CAT интерфейс на радиото, само FTDI работеха безпроблемно за всичко и на всички скорости. Кабели с такава IC - PL2303HX са много по-евтини от самия FTDI чип, продават се по 2$ с безплатна доставка до България. Моето изпълнение отвътре е малко първолашко, но така става бързо, лесно и без пари:
http://sites.google.com/site/lz2sto/pro ... 120688.jpg
http://sites.google.com/site/lz2sto/pro ... 120693.jpg
http://sites.google.com/site/lz2sto/pro ... 120717.jpg
Общо взето автоматизацията на DUT е приложима в изолирани случаи, което я прави малко излишна, в повечето случаи конфигурацията за измерване на радиото и на LNA е свързана с добавяне на допълнителен атенюатор и се мери или LNA, или радиото, ако вече са свързани и превключващите релета - DUT може да се ползва за да ги задейства, но автоматизацията на генеараторът на шум е много полезна когато се настройва LNA. G8KBB има опция за "repeat" и постоянно мери с включен и изключен noise source, като ръцете са свободни за настройка.



LZ2STO
Мнения: 123
Регистриран на: 29 юли 2007, 16:02
Контакти:

Re: Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Мнение от LZ2STO » 06 мар 2011, 01:01

Направих проба с транзистор BFG135 вместо ценеров диод, базата на мястото на анодът, емитера на мястото на катодът. Rbias=3.3k на 28V, I=7mA Vbe=-5.86V. С BFG135 горната граница се вдигна, неравномерността е малка, но генерираното ниво на ENR е около 10dB по-малко в сравнение с BZX55C20 на честоти до 1GHz. С конверотор за 2.4GHz и FT-857D успях да премеря спрямо калибрираният noise source, ENR 17 до 18dB на 50/144/432/2.4G с 10dB атенюатор. Вече съм извън възможностите на FSH3, пък и немога да го ползвам когато пожелая, но ако някой тества по-нагоре ще се радвам да сподели. Измерих и по-точно ENR на 2.4GHz на образците с BZX55C20, тъй като на тази честота нивото беше близо до прагът на FSH3, пък и измерването с него беше само за да се види грубо профилът на така конструиран генератор на шум. С 4dB атенюатор ENR e 15 до 16dB. При такъв атенюатор КСВ няма да е приемлив за точни измервания, но за тест на LNА например с 14dB атенюатор(ENR около 5dB), КСВ ще приемлив.



LZ5ZI
Мнения: 33
Регистриран на: 25 дек 2008, 17:01
Контакти:

Re: Измерване на коефициент на шум и усилване на LNA

Мнение от LZ5ZI » 15 юни 2018, 15:54

Привет.
Купих от Китай това:
https://www.aliexpress.com/item/WALFRON ... 4c4dykk76U

Някой може ли да му измери параметрите?

Да знам дали е читаво.

73 де ЛЗ5ЗИ



Отговори