Промяна в условията УКВ шампион на България

Комуникации над 30 MHz
Assen-LZ2HQ
Мнения: 60
Регистриран на: 13 юли 2008, 09:56
Местоположение: София

Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от Assen-LZ2HQ » 24 мар 2019, 10:19

Здравейте УКВ-исти ! Пред прага сме на новия активен сезон. В проведени разговори с колеги, получавам запитвания дали не може да се "поизравнят" шансовте за спечелване на титлата между всички участници . Както виждаме, няколко години подред имаме едни и същи победители, като някой от тях предлагат да се намалят в известна степен точките получавани от 1200мХц. и нагоре.
В тази връзка, Българската федерация на радиолюбителите извърши кратък анализ на УКВ състезанията в България през последните 5 години, класиранията и методиката за определяне на УКВ шампион. В резултат на този анализ се стигна до заключението, че настоящата методика за определяне на УКВ шампион на България е остаряла и е наложително приемане на друга такава. Основните мотиви които водят до нуждата от промяна на настоящата методика са увеличения брой участници на обхватите над 432 Мхц , намаляване на разликата в тежестта между ниските обхвати / 50, 144 , 432 Мхц/ и високите обхвати , както и въвеждане на допълнителни критерии, които да стимулират допълнително участниците.
Предлагаме на вашето внимание текста по долу, като очакваме от вас още идеи и предложения.
Разликите със старата методика са няколко
- Включване и на трите състезания на ИАРУ – 50/70 , VHF, UHF
- Начисляване на точки за УКВ шампион само при подадени минимум определен брой отчети за даден обхват.
- Нови коефициенти за обхватите над 144 Мхц с цел намаляване на разликата в тежестта на различните обхвати / важи само за определяне на УКВ шампион/ !
- Въвеждане на допълнителен критерий- Бонус точки за зачетени връзки над определено разстояние.
- Освен плакети за УКВ шампионите, се предвиждат и дипломи за направена най далечна връзка за годината ODX на 144 ; 432 и 1296 Мхц по време на посочените състезания.
Прикачени файлове
УКВ Шампион на България-2019.docx
(18.21 KиБ) Свален 507 пъти
стара методика.pdf
(82.57 KиБ) Свален 422 пъти



lz1dx
Мнения: 67
Регистриран на: 10 яну 2008, 23:51

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от lz1dx » 29 мар 2019, 16:22

Здравей Асене,
Може би трябва да се включат и:
**Включване на състезания на ИАРУ,АРРЛ,ДУБУС – 50/70/144/432/1296/2300/3400/5760/10368/24048 и нагоре ,
VHF, UHF,SHF,EME
**Всички видове работа.
Поздрави



lz1dx
Мнения: 67
Регистриран на: 10 яну 2008, 23:51

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от lz1dx » 29 мар 2019, 21:08

И в продължение на темата,с оглед активизиране работата на по високите обхвати предлагам следното:

50/70 Мхц - по 1,00
144 Мхц - по 1,00
432 Мхц - по 1,50
1296 Мхц по 1,80

2300 Мхц по 2,00 нов коефициент 3
3400 Мхц по 3,00 5
5600 Мхц по 4,00 7
100000 Мхц по 5,00 10
24048 Мхц по 20
73 Неделчо LZ1DX



lz2pep
Мнения: 103
Регистриран на: 12 мар 2009, 16:36
Местоположение: Razgrad

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от lz2pep » 31 мар 2019, 10:43

Като гледам те май са включени на ИАРУ състезанията . С тях стават 6 състезания....мисля че достатъчно.
По разбираеми причини няма как да бъда включени състезания и връзки на ЕМЕ, дигитални и прочие.....
Иначе за коефицентите може да се помисли да .....но разликата не трябва да е прекалено голяма според мен. В противен случай трима ще си направят по едно трансф. на 24 гхц и ще съберат по на бира :D и ще направят по 2 връзки .....и имат после и тримата по 60точки ...а първия на 144 ще се скапе 24 часа .....само и само да има същите 60 точки ....ако има толкова участници..... :? Това не трябва да бъде допускано.....
Мисля че за 10 и 24 гхц няма смисъл да коментираме въобще, въпреки че 10 гхц е включен.....Остана да чуем и първи връзки на тия обхвати и у нас.....по време на състезания.......



LZ2FP
Мнения: 70
Регистриран на: 12 апр 2012, 10:46

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от LZ2FP » 02 апр 2019, 08:41

Здравейте!
Отново ще се набутам да напиша мнение. Ако откриете нещо положително- браво на мен. Ако не, ще се престоря на укавист-утопист , ще си преглъщам критиките, и ще си вадя поуките.
Основен минус на предложението ми е, че по никакъв начин не мога да осмисля правила, които да включат Луна и Метеори към класическите УКВ контести. Варианта е отделна категория, или… оставям това на по-истинските укависти.
ОСНОВНА ИДЕЯ: УКВ ШАМПИОН НА БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ТОЗИ, КОЙТО ГИ КАРА ДА ВЪРТЯТ АНТЕНИТЕ СИ КЪМ НАС.[/color]
Целта е : максимален брой връзки, на максимален брой обхвати, на максимално разстояние в максимален брой контести. Целта е максимална активност, с отчитане на особеностите при работа на всички УКВ обхвати.
Какво не харесвам в старите правила: 1. Включват само състезанията, организирани от БФРЛ. Това ограничава активността, и изключва от класацията големи отбори и индивидуални участници, които поради физическата си ангажираност се събират за други популярни контести и които допринасят сериозно за добрия имидж на Българския радиолюбител , и най –вече за ОСНОВНАТА ИДЕЯ. 2. Точките зависят от броя участници. 3. Точките зависят от класирането сред Българските станции. 4. Обхватите над 430 MHz имат твърде голяма тежест в класирането. Ще кажете- ами работи и ти над 430 МHz, да видиш лесно ли е. Ще ви кажа- ми добре…. Ама да видим следната ситуация: Идва ми на гости приятел от Словения и пита : кой ви е най-добрия укавист за годината? Аз му казвам- бате Петър. Той се почесва … гледа си логовете и ми казва- абе да не бъркаш, аз не съм работил с този инициал от 10 години а не пропускам голям контест… А кой ви е втори? Аз му казвам- бате Стоян. Моя приятел пак се почесва…. Абе май съм работил с него преди 4 години веднъж… Ами на кое място е Бате Ради, дето нема контест да не се чуем? Аз му отговарям- ами на 18-то. И моя словенски приятел остава да мисли колко ли са пък добри тия 17 преди бате Ради, и как е пропуснал да работи с тях. Това общо взето е резултата от досегашните правила. Не отчитат максимално активността. Не отговарят на ОСНОВНАТА ИДЕЯ. Ако обаче отговарят на Вашата, за мен не е проблем.
И така, според мен най-добрият, прост и ясен критерий е точки според разстоянието и коефициент, правилно подбран според трудността на обхвата. Прости ясни правила. И шампиони да са тези, които целогодишно карат максимален брой кореспонденти да въртят антените към нас на максимален брой обхвати.
И сега е момента за мнения, а не Асен да се чуди какво да прави, накрая да ни тегли една, да замахне с мишката, да обнародва някакви правила и да почнем да го критикуваме  



LZ1ZP
Мнения: 114
Регистриран на: 26 сеп 2006, 22:44
Местоположение: Plovdiv KN22ID
Контакти:

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от LZ1ZP » 02 апр 2019, 10:26

Здравейте,
Искам да споделя каква е "истината" за мен, за състезанията организирани от федерацията и за класацията "УКВ шампион на България". Няма значение какви са условията, няма значение какви са наградите за победителите, ако съответното състезание не се популяризира, не се отчита навреме и не се публикуват резултатите от него на видно и добре оформено интернет пространство, където когато и да влезеш да получиш търсената от теб информация. Давам за пример страницата на Хърватските и Словенските УКВ-исти: hrvhf.net и slovhf.net.

През 2016год. написах и пуснах писмо до УС на БФРА с предложения и питане:
• Предложения за промяна в условията на УКВ състезанията организирани от БФРЛ.
• Предложения за промяна в методиката на определяне „ УКВ шампион на България”, както и в начина на представянето и.
• Предложение за промяна организацията за отчитане на УКВ състезанията организирани от БФРЛ.
• Питане за възможностите на програмата за HA1AH.

Цялото писмо можете да видите на следния линк: https://drive.google.com/file/d/0B9JNfl ... sp=sharing

Ето и това, за което си мисля, че е особено важно:
• Отчетите за състезанията да се изпращат не по-късно от втория понеделник след приключване на състезанието ( т.е. срокът за изпращането им е приблизително 8 дни). Получаването на отчета се потвърждава с обратен E-mail.
• Приемат се отчети само в електронен вид – EDI формат. С цел подпомагане на участниците, на виднo място на УКВ страницата на БФРЛ са поставени линкове към програми, с чиято помощ могат да се генерират те.
• Официалните резултати от състезанията се публикуват не по-късно от месец след провеждането им.
• Резултатите се публикуват на УКВ страницата на БФРЛ, като задължително в раздел новини на основната страница има съобщение и линк към тях. На всички изпратили отчетите си за съответното състезание се изпраща E-mail с информация за това, че резултатите са публикувани както и линк към тези резултати.
• След публикуването на официалните резултати от състезанията, в срок не по-голям от една седмица се актуализират текущите резултати/класиране на станциите за „УКВ шампион на България”. Това става на видно място в отделен раздел на УКВ страницата на БФРЛ..
• Методиката за определяне на „УКВ шампион на България” както и резултатите от всички досегашни класации за това звание да са публикувани на видно място в отделен раздел на УКВ страницата на БФРЛ, а не във форума......

В това писмо съм описал и методика за определяне на "УКВ шампион на България", която се различава от предложената тук по начинът на начисляване на точки. Това става на база на зачетените след проверка точки, а именно:
Първият в класирането LZ на съответния обхват и състезание, за всяка една от двете категории, индивидуален и колективен, получава 100 точки и дава базата за сравнение на останалите LZ участници в съответната категория. Всеки следващ получава точки, процентно равни и закръглени до десетичния знак на резултата си спрямо този на първия LZ. Точките по обхвати за всяко едно от състезанията, от които се определя „УКВ шампион на България” , се сумират и така формират крайния резултат.

По отношение на коефициентите по обхвати, състезанията в списъка и ограниченията за минимален брой участници съм съгласен.

Моето становище по предложението на бат Неди - LZ1DX е, че при положение, че активността в описаните EME състезания е 3-4-5 LZ станции, то за каква конкуренция/състезателност между LZ станциите говорим ?
И тъй като освен EME активност има още и MS активност, Es активност, конструкторска и изследователска дейност в областта на УКВ и СВЧ, то нека да бъде ясно, че се обсъжда методика за определяне на " УКВ контест шампион на България". Мисля, че това е правилната формулировка.

Поздрави и 73's
Жоро



LZ2FP
Мнения: 70
Регистриран на: 12 апр 2012, 10:46

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от LZ2FP » 02 апр 2019, 10:44

Питане: Излизат LZ7J на контест на Беклемето. Правят 150 000 точки. Улучват кофти време, вятър, студ, мъгла, дъжд но те са корави момчета. В цяла близка Европа техните кореспонденти казват: "Ей, тия не се отказаха в това време, пак се чуваме, пак са на ниво". Истински шампиони.
И излиза на контест LZ2FP, твърдо решен да си избие комплексите. Договаря се с двама приятели от окръга и прави по една фиктивна връзка на 5,6 и 10 Гигахерца. Никой така и не го чува, приносът му с тия връзки за Българското радиолюбителско общество е кръгла нула. Но за тези две връзки получава 200 точки и става УКВ шампион на България. Та питането ми е: Това нормално ли е? Само аз ли тук не съм ЛУД? Точка на километър, шампион е този който прави много връзки в много контести на много обхвати. Всичко друго е Български фокус-мокус алабала. Никакви хватки от типа " първия получава 100 точки за една връзка, втория 99 точки за 0,2 връзки умножени по коефициент Пи на степен 12 факториел..... И накрая УКВ шампион който никой никъде никога не е чул. Категорично НЕ съм съгласен.



LZ1ZP
Мнения: 114
Регистриран на: 26 сеп 2006, 22:44
Местоположение: Plovdiv KN22ID
Контакти:

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от LZ1ZP » 02 апр 2019, 11:39

Сашо, здравей.
Нещо не си ме разбрал или аз не съм обяснил както трябва ...
Вместо точкуването по обхвати да е по формулата: точки = (брой на участниците + 1) - място на класиране, т.е. при 30 участника на обхват първият да получава 30 точки, вторият 29 и т.н.... Предлагам формула, при която първият да получи 100 точки, а всеки следващ точки пропорционално по-малко по формулата: (точков резултат станция/точков резултат 1-ва станция) x 100. По този начин ще се откроят станциите, които наистина прават много връзки, респективно точки. Иначе казано всички ще се мерят по най-добрите LZ станции. Това е идеята ми.

Осъзнавам несправидливостта по отношение на "високите" спрамо "ниските" обхвати....Това все пак е предложение.

Всъщност, за да отчетем както активността на съответния обхват, така и резултатите на станциите на съответния обхват, то формулата за изчисление може да бъде:

(точков резултат станция/точков резултат 1-ва станция) x брой на участниците.

Тогава ако се върнем на примера горе, при 30 участника на обхват, то първия ще получи 30 точки, а вторият може да получи 29.9 или пък само 10 точки, ако резултатът му на даденият обхват е слаб. На високите обхвати максималния брой точки ще бъде - брой на участниците x коефициент. Така мисля, че вече е по-справедливо !?

Иначе искам да направя сравнение между твоят "словенец" и някой "украинец" респективно "руснак". Та, украинеца и руснака биха казали - "О, Стоян и Иван, браво. С тях редовно прява връзки, а кои бяха тези Ради, Цецо, Пачо и Жоро" . Прав съм, нали ! Идеята е да се направи така, че ако се определя "УКВ контест шампион на България" то да бъде справедливо за всеки, независимо от местоположението му.

Всичко това , което си говорим няма никакъв смисъл, ако не се спазва основното - активност, добра организация, постоянство, приемственост, престижност! Иначе се превръща в поредната безмислена и лошо организирана класация. Дори и да тръгнем с не идеални условия, то те могат да се променят при добро желание.
Айде стига толкова от мен.
73's

P.S. Асене, на какво ниво е "системата" за събиране, изчисляване и визуализиране резултатите от състезанията ? Ще се справиш ли ?



LZ3NY
Site Admin
Мнения: 851
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от LZ3NY » 02 апр 2019, 13:06

Здравейте
За да накараме останалите кореспонденти да си направят труда, да завъртят антени към България, първото и най-важно условие е да им е интересно. За да им е интересно, трябва да има масовост.. В този ред на мисли апелирам за повече активност на УКВ не само в състезанията, но и през останалото време.

Радиолюбителството е хоби. Когато някой не усеща положителни емоции, разпродава всичко и сменя хобито. Участвам в състезания заради удоволствието от тях и не се вълнувам от класации, защото знам, че точно след една година ще има ново издание на същото състезание.

Освен това личното ми мнение е, че част от убийците на УКВ състезанията са отборните екипи. В ефир се пуска една клубна станция от няколко правоспособни оператори, от което губят всичките им кореспонденти. Вместо да направят по една връзка с всеки от тях, те правят една с клуба. По-добре няколко що годе екипирани участници, отколкото една суперстанция, сама на обхвата.

Това си е лично мое мнение и е само повод за размисъл. Не държа да се взема под внимание.

73 Митко
LZ3NY


Value has a value only if its value is valued.

lz2pep
Мнения: 103
Регистриран на: 12 мар 2009, 16:36
Местоположение: Razgrad

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от lz2pep » 02 апр 2019, 13:24

Жоро, има резон в това което предлагаш. Все пак трябва да се направи едно преизчисление за даден контест по двата предложени варианта за да се види как стоят нещата. Мисля че идеята която трябва да търсим е да се става шампион не само със 50 Мхц и 144 Мхц , както би се получило ако вземем точките които предлага Сашо......нито пък шампион само със 1,3 и обхватите нагоре ...както би станало ако оставим сегашната стара методика........Винаги ще има недоволни това е ясно, въпроса е малко да се поизравнят тежестите на 144 и обхватите над 1,3 Гхц.
Сашо , това което предлагаш е по опростено и по лесно , но това тотално отрязва мераците на работещите над 432 Мхц, поне аз така ги виждам нещата. В последните години обхватите 1,3 , 2,3 и 3,4 Гхц станаха доста популярни у нас и развитието продължава / подготвя се трансфертер за 5,6 Гхц/ , така че по добре да не прекъсваме тоя процес......



LZ2FP
Мнения: 70
Регистриран на: 12 апр 2012, 10:46

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от LZ2FP » 02 апр 2019, 13:48

Здравейте отново!
Жоре, верно е това за украинеца :-) :-) Ама интересното се получава, когато и украинеца не е правил връзки със Стоян и Иван, а се окаже, че и украинеца и словенеца редовно се чуват с Жоро :-) А Жоро е в челната 29-ка в списъка УКВ шампион, а Стоян е например четвърти. Та относно твоята идея. Не ми допада точките на първия да зависят от броя участници. Ако вашата група е имала куража да излезе в лошо време, и е имало малко участници, това не трябва да и дава по-малко точки за куража и упоритостта. Не ми допада и идеята първия да получава 100 точки. Ако аз и Пламенчо направим връзка на 2,4 гигахерца през прозорците на кухните, не би трябвало това да ни дава 100 точки, колкото на тези, които са вложили повече усилия. За това смятам за най-просто и реално следното: Аз и Пламенчо правим връзка през прозореца на кухнята. Тя ни носи 3 точки за трите киломентра, по коефициент например 8 за обхвата 5,6 гигахерца - честити 24 точки. Вие на баирчето сте направили 150 000 точки, и в този контест сте били само вие. Ами, имате 150 000 точки валидни за класирането УКВ шампион. Няма значение колко други са участвали. Пешо от съседния хълм е работил на 430 и 1296 MHz и е направил 32000км по коеф.2 -64000 точки на 430 мхз и 7000км по коеф.5-35000 точки на 1296 мхз и получава общо 99000 точки за класирането УКВ шампион. Остава по-опитните укависти да определите справедливи коефициенти. Това ми е цялата идея- прост сбор от точки.
Относно отборното убийство на УКВ- има логика, но медала винаги има две страни. В нашия регион младите радиолюбители дойдоха, за да видят какво е УКВ контест, първо към отбора. Като част от отбора направиха първите връзки. И после се престрашиха и сами. Според мен, сами не биха се решили да започнат. Освен това, цитирам Жоро, УКВ контестите са по-скоро отборна дейност. Да излезеш сам на високо с екипировка около средното.... В най-лошия случай,когато съм уж сам, с мен е съпругата- оръженосец. Иначе ще трябва да вдигам HB9CV 430MHz най-много.. :-) :-)
При правилно подбрани коефициенти няма да се орежат мераците за високите бандове. Като преценят по-опитните какви резултати се постигат на тези обхвати в последните години и се подберат правилно коефициентите така, че да дават брой точки, съизмерим с точките от по-популярните обхвати, ще се постигне хем прости и ясни правила, хем добър баланс между значението на отделните бандове.
Относно развитието- да приемем, че развитие- това е увеличаване на присъствието на високочестотните бандове и изместването на тежестта към тях. Това добре. В тази посока на мисли- след 5 години развитие ако се окаже, че има 40 участници на бандовете 2,4-10GHz, които успешно правят връзка помежду си, както и с двама румънци/ако е рекъл господ :-)/ и с още двама отнякъде с отражение на сигнала от самолет /ако освен с трансвертери се понабавят и усилвателчета и антенки/ , което ще доведе до рязко развитие на УКВ радиолюбителството - ще се превърнем в радиолюбителска федерация, правеща куп връзки помежду си. Аз определено не умаловажавам интереса към високите честоти, но по отношение на контестирането смятам, че акцента е там където е голямата тълпа а именно 50-1296 МХз. За да не останем бяло петно в картите. Хайде давам реален пресен пример- LZ VHF UHF ПОЛЕВИ ДЕН 2018г. 1296МHz. 19 LZ участници. Преброих връзките току що- под сто са всички връзки, а от тях само ТРИ /едната съм направил аз, с трансфертер с повредена приемна част върху покрива на колата:-) / , другата е на LZ9W от ТРИГЛАВ!!!!!!!!! и една интересна от LZ2SK. Няма да коментирам бандовете над 1296. Представям си светлото бъдеще на което да акцентираме- УКВ шампион на България да бъде този, който първи успее да направи връзка между Люлин и Обеля.... Направо да се затворим някъде и да правим връзки по между си с лазер? И който пръв уцели бате Стойко в окото - шампион, най добрия укавист... А сега сериозно. Като ще е класация за контестиращи на УКВ, постиженията на високите обхвати трябва да бъдат стимулирани, но не и да бъдат водещи.



lz2fo
Мнения: 109
Регистриран на: 25 юни 2007, 10:38
Местоположение: VIDIN

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от lz2fo » 02 апр 2019, 21:55

ЧЕТА ТЕМАТА ОТКАКТО СТАНА АКТУАЛНА ЗА ФОРУМА. НЕ ВЗИМАХ ДУМАТА ЗАЩОТО ИСКАХ ДА ВИДЯ НАСТРОЕНИЯТА. НА КЪДЕ ДУХА ВЯТЪРА. ЗАДАВАМ СИ ВЪПРОСА – КАКВО СЕ ОБСЪЖДА И КАКВА Е ЦЕЛТА!! КАКВО СЕ ЦЕЛИ С НОВОТО?. ОКАЗВА СЕ НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО.СТАРИ ТЕЗИ В НОВИ УСЛОВИЯ . ТОВА ГО ДЪВЧАМЕ ОТ ДЕСЕТКИ ГОДИНИ . АЗ СЪМ ГО ДИСКУТИРАЛ В ЗОРАТА НА УКВ В СОФИЯ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ! СПОРЕД МЕН ЗАБРАВЯ СЕ ЦЕЛТА КАКВА Е ? ДАЛИ ДА СЕ ПОКАЖЕМ КОЛКО СМЕ ДОБРИ , ИЛИ ДА ПОМОГНЕМ ТОВА ХОБИ ДА СЕ ПОПУЛЯРИЗИРА И ДА ДОБИЕ ПРИЗНАТЕЛНОСТ.ВСЕ ПАК ТОВА Е ЕДНА БОРА,СЪСТЕЗАНИЕ И Т.Н. АКО ТОВА Е ЕДИН СПОРТ –А ЗАЩО НЕ , НЕКА ДА ПОГЛЕДНЕМ ДРУГИТЕ СПОРТОВЕ, ВСЕКИ СЕ СТРЕМИ ЗА САМОЙЗЯВА ,НЕЩО СЪВСЕМ РЕАЛНО. КАК ОБАЧЕ ДА СТАВА И КАК СЕ ПРАВИ. РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ – ТОВА Е ПЪТЯ. ВИЖТЕ КОЛКО КАТЕГОРИЙ ИМА БОРБАТА,БОКСА,ЛЕКАТА АТЛЕТИКА,ГИМНАСТИКАТА,СТРЕЛБАТА, И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ…ВСЕКИ ТЪРСИ МАЛКАТА НИША…. НИЕ СЕ СИЛИМЕ ДА ОБЕДИНИМ ВСИЧКО В ЕДНО И ДА КАЖЕМ –УРА АЗ СЪМ ГОЛЕМИЯ ШАМПИОН. ДА ,НО НЕ….КАК ЩЕ ОТГОВОРИ ЕДНА ФЕДЕРАЦИЯ НА ВЪПРОСА КОЛКО ШАМПИОНА ИМАТЕ ? АМИ ДВА- ЕДИН НА КЪСИ ВЪЛНИ И ЕДИН НА УКВ, ИМА И ЕДНИ ТАМ ЛОВЦИ НА ЛЕСИЦИ „ НО НЕ СА ЛОВДЖИЙ Е ОТГОВОРА”… ТОГАВА КАКВА Е ТАЗИ ФЕДЕРАЦИА И КАКВО ИСКА-ИМАТ ДВАМА ДОБРИ И ТОВА Е …ЗНАЧИ ТРЯБВА ДА СЕ ПОПУЛЯРИЗИРА ДЕЙНОСТТА. КАК? ШАМПИОН ЗА ВСЕКИ ОБХВАТ ИЛИ ЗА ГРУПА ОБХВАТИ.НАГРАДИТЕ СА ПОТУПВАНЕ ПО РАМОТО , И БЕЗ ТОВА,ТАКА ЧЕ НЕ Е ПРОБЛЕМ ДА СЕ ОБЯВЯВАТ ПОВЕЧЕ. ПРИМЕР ИМАМЕ ШАМПИОН НА МЕТРОВИТЕ ОБХВАТИ-50 И 144 Мхц . ПОСЛЕ НА САНТИМЕТРИТЕ-432 И 1296Мхц.ПОСЛЕ СЛЕДВАТ ДРУГИТЕ ОБХВАТИ –МОЖЕ ВСЕКИ САМ ЗА СЕБЕ СИ –УСЛОВИЯТА СТАВАТ МНОГО ОСОБЕНИ И НЕ ПО СИЛИТЕ НА ВСЕКИ,ЖЕЛАНИЕ САМО НЕ СТИГА ,ЗНАМ ОТ ОПИТ 30 ГОДИНИ ОТДАДОХ ЗА ТОВА……ПРИ ТАЗИ СИТУАЦИЯ ОТПАДА НУЖДАТА ОТ КОЕФИЦИЕНТИ НА БАНДА.ВСЕКИ ЗА СЕБЕ СИ. ЗАТОВА ИМА СЪСТЕЗАНИЕ ЗА МЕТРОВИ И ЗА САНТИМЕТРОВИ И НАГОРЕ ОБХВАТИ. НЕКА ДА СЕ РАЗДЕЛЯТ БАНДОВЕТЕ СПОРЕД ТЯХНАТА ОСОБЕНОСТ И СЕ СЪЗДАДАТ КАТЕГОРИЙТЕ,ОПИТИ ИМА ТРЯБВА ДА СЕ ВИДЯТ.
ВТОРОТО МИ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ,ОТ НАБЛЮДЕНИЯТА СЕ РОДИ.ЕДНО ВРЕМЕ КАТО СЕ ЯВЯ НА ДВА МЕТРА И КАТО ЗАПОЧНЕ ДА СЕ РЕДЯТ НАПРИМЕР УНГАРСКИ СТАНЦИЙ, ЕДНА ДВЕ, ДЕСЕТ ТА ДО НАД 50-60 ЛИЧНИ ОЩЕ ПОЛОВИНАТА КЛУБНИ . КАКВО СТАНА СЛЕД ГОДИНИТЕ НА РАСТЕЖА? ОСТАНАХА САМО НЯКОЛКО КЛУБА СЪБРАЛИ ВСИЧКО В СЕБЕ СИ И ТОВА Е НА БАНДА.ОТВАРЯМ СТАРИ ДНЕВНИЦИ И СЕ ПИТАМ КЪДЕ СА ТЕЗИ ИНИЦИАЛИ- ВСИЧКИ НЕ СА ПОЧИНАЛИ… НЯМА МАСОВОСТ.ЗА ЧЕХИТЕ И СЛОВАЦИТЕ НЕ Е ТАКА ,ИМАТ И ТЕ ДОСТА КЛУБОВЕ НО ИМА И МНОГО ЛИЧНИ ИНИЦИАЛИ.ЗА ГЕРМАНЦИТЕ СЕГА ЗАПОЧВА.ЕДНА , ДВЕ ТРИ КЛУБНИ СТАНЦИЙ ПЕЧЕЛЯТ ВСИЧКО ,ТЕ СА НАЙ-СИЛНИТЕ И ДРУГОТО СА КРЪВОДАРИТЕЛИ.НЕКА ВСЕКИ САМ ДА СЕ СТАРАЕ.НИЕ ДАДОХМЕ И ИНИЦИАЛИ И КАКВО ЛИ НЕ САМО И САМО ДА СТИМУЛИРАМЕ РАБОТАТА, НО ВИНАГИ ДВАМА СА ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН!!!
АКО ТАКА СЕ РАЗДЕЛЯТ УСЛОВИЯТА ТОГАВА Е ЛЕСНО-ТРЯБВА ДА СЕ СЛОЖИ САМО НОРМА ЗА БРОЙ УЧАСТНИЦИ И СМЕ ГОТОВИ.АЗ НЯМА ДА СЕ СЪСТЕЗАВАМ . БРОЯ НА КОНТЕСТИТЕ Е ДОСТАТЪЧЕН,НАЦИОНАЛНИТЕ И ОСНОВНИТЕ НА ИАРУ.
ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО БОНУСИ- НЕ ГИ РАЗБИРАМ БАШ…НЕ МИ Е ПОЗНАТО КАК ЩЕ СЕ НАПРАВИ ВРЪЗКА НА 10 000 Мхц НАД 500КМ ЗА ДА СЕ КЛАСИРАШ ЗА БОНУС-АКО НЕ СЕ ПОЛЗВА А-1 НАПРИМЕР ? ДАЖЕ НА ДВА МЕТРА ВРЪЗКА ОТ 1000 КМ Е НЕЩО ВЪЗМОЖНО ЕДИН ДВА ПЪТИ В ГОДИНАТА ПРИ СПЕЦИАЛНИ УСЛОВИЯ И ТО НА ИЗНЕСЛИ СЕ СТАНЦИЙ . ТОВА ОБАЧЕ Е ВЪПРОС ЗА ВСИЧКИ. ДАЛИ ТРЯБВА ДА ИМА ИЛИ НЕ . КОЛКО ЕДНА СИСТЕМА Е ПО-СЛОЖНА ТОЛКОВА ПО-ТРУДНО СЕ КОНТРОЛИРА И УПРАВЛЯВА…ИМАМ ОЩЕ МНЕНИЯ НО ТЕ СА СЛЕДСТВИЕ

LZ2FO Цецо



lz2pep
Мнения: 103
Регистриран на: 12 мар 2009, 16:36
Местоположение: Razgrad

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от lz2pep » 02 апр 2019, 22:36

Моите уважения Цецо . Имаше идея в началото да бъдат по обхвати.....но тогава ще стане една , а и се размива термина УКВ шампион. Все пак и говорим за състезания....и който наистина иска да участва в такава класация ще се постарае да участва на повече обхвати.
А бонус точките ще имат смисъл само ако се приложи методиката предложена от БФРЛ. До колкото разбирам идеята е да стимулират състезателите да правят далечни връзки ...но в същото време тези точки да не са по вече от другите............
А как се правят връзки на 1000 км питай станциите които излизат в полеви условия и се мъчат с времето и прочие......затова и те ще имат бонус точки :D , а другите които си седят вкъщи пред радиото и на чаша бира правят едно и също ....и няма 1000 км.
Пример ..тази година Сашо LZ2FP направи към 50 връзки над 1000 км в Маркони . И други колеги като Жоро LZ1ZP направиха много над 1000 км дори на 432 мхц а ние LZ6R направихме 1000 км на 1,3 Гхц , така че е въпрос на време да видиш как се правят 500-1000 км на 5,6 Гхц например
:D :D :D Жив и здрав и редовно да се чуваме :D .



LZ1ZP
Мнения: 114
Регистриран на: 26 сеп 2006, 22:44
Местоположение: Plovdiv KN22ID
Контакти:

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от LZ1ZP » 02 апр 2019, 22:44

Здравейте,
Наистина е трудно да се стигне до обединяващо всички становище, но решението не е "животонеобходимо" - това е хобито ни.
В опит да помогна си направих труда да огледам резултатите на УКВ състезанията организирани от БФРЛ през последните 5 годинии и да напрява статистика на крайните резултати на LZ станциите по обхвати. Прави впечатление огромната разлика в точките между 144 и 1296 през първите три години - 2014, 2015 и 2016. След това резултатите на 1296 тръгват "нагоре", главно заради повишената активност и благодарение на трансвертерите на SG Labs.
Затова смятам да изключа от статистиката 2014, 2015 и 2016 години, защото те не са показателни за ситуацията в момента.
Същото се забелязва и при сравнение на точките между 144 и 432, като разликата не е толкова голяма, но все пак много по-различно е съотношението последните три години. Тук изключвам 2014 и 2015 години.
Използвам като база за сравнение винаги 144MHz, защото там резултатите през последните 5 години не бележат рязки промени.
И така...
Най-голямо съотношение между резултата 144/432 за категория SO е 9.63 , а най-малкото е 1.39.
Най-голямо съотношение между резултат 144/432 за категория MO е 6.81 , а най-малкото е 1.43.
Най-голямо съотношение между резултата 144/1296 за категория SO е 28.79 , а най-малкото е 5.31.
Най-голямо съотношение между резултата 144/1296 за категория МO е 26.96 , а най-малкото е 4.17.
Трябва да се има предвид, че резултатите на 432MHz се получават, като разстоянията се умножават x 2, а на 1296 MHz разстоянията се умножават x 4 !! .
На база тези сравнения, предлагам следното:
Коефициент за резултата на 144MHz - 1
Коефициент за резултата на 432MHz - 2
Коефициент за резултата на 1296MHz - 5
Харесва ми методиката на Сашо, опростена е, не се налага да преизчисляване на резултатите по обхвати съгласно броят на участниците, а в същото време отрязава в пълна сила точковия резултат в състезанието. Необходимо е само умножение по коефициент за обхват...

В същото време се замислям и над написано от бате Цецо, трудно е да се сравни 50MHz с 10GHz....

Поздрави,
Жоро



lz1clk
Мнения: 27
Регистриран на: 04 дек 2008, 22:24

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от lz1clk » 08 апр 2019, 11:10

"lz2pep » 31 мар 2019, 10:43
Като гледам те май са включени на ИАРУ състезанията . С тях стават 6 състезания....мисля че достатъчно. "
Според мен са малко, защо - ами няма с кой да си тествам новата антена вече един месец! Активност няма. Задължително да се запишат дни на активност веднъж или два пъти месечно и да се обвържат явяването на тия дни от биг гъновете с класирането, точките и коефициентите това за обмяна на опит, тестове и сравняване. От високото може всеки който се постарал да направи или купи апаратура.
"LZ2FP » 02 апр 2019, 13:48
Относно отборното убийство на УКВ- има логика, но медала винаги има две страни. В нашия регион младите радиолюбители дойдоха, за да видят какво е УКВ контест, първо към отбора. Като част от отбора направиха първите връзки. И после се престрашиха и сами. Според мен, сами не биха се решили да започнат. "
Имаш радио обаждал си, прочел си правилата готов си. Първия половин час слушаш ориентираш се кое къде какво. 2008-2009г- м. Май в деня на състезанието почивах по обяд реших, че трябва да се пробва това на 900МХз звъннах на LZ1RX отиваме на контест не се дърпа ще идем. Ама къде сз в София той в Панагюрище. решихме до къде стигнем с колата там. Носех само YAESU FT-480R антена взехме неговата 6ел късо яги от Ротхамела, кабел 75ом и един тес от леновските за всеки случай. Е в един и нещо тръгнах от Софи в три и нещо следобеда бях пред тях, той готов и чака тръгнахме за базата на LZ1KAA но е подминахме, решихме да сме по на високо та стигнахме до хижата на манзоло (1400м). Контеста докато стигнем, намерим мачта и качим антената вече вървеше и за два, три часа направихме 12-13 връзки от 40 до 170км. + 1 на 432 с токи!!!!! е Жоро докато гледаше гледаше па се обади и той та се запали и ми удисва на акъла и сега. Да сега ми се иска да се съберем от близката околия всички аматери на върха- радиа, антени, скари,бира, разговори и да има още нови мераклии за УКВ да видят че има живот над 30Мхз :)
Истината е желание! а дали първи или последен няма значение :)
За ЕМЕ и метеори няма какво да говорим, да се копира готова практика от вън. Като "порастнем" тогава да се мисли и пишат условия. Без да умаловажам труда и постигнатото от нашите лунатици- евала за хъса, труда и средствата който влагат да са на ниво.
Може би, трябва да е по бандове. апример аз 50 и 70Мхз ще ги пренебрегна за сега с антените за сметка на 144 и 432. На 1296 пак нема да се напъвам с по голяма антена от 27ел и 3вата, нека се отчита всяка особенност.
И да не забравя слушайте като сменяте честотата, не примерно 5 или 10Кхз нагоре и направо CQ CONTEST, че има и други хора по банда.
Съгласен с LZ1DX да се влкючат всички контести и активности.
А защо не шампион по контести и шампион по активност- за само наша вътрешна LZ активност извън контест сезона.
Успех, и нека тропото бъде с Вас!!! А спорадика- той си е спорадичен :)
73" LZ1CLK



LZ2FP
Мнения: 70
Регистриран на: 12 апр 2012, 10:46

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от LZ2FP » 10 апр 2019, 01:12

Здравейте!
Цецо е прав. Както няма приз "най-добър шофьор на годината", така не е нормално и да има "най-добър укавист" на годината. 50 MHz като се отворят са си като на къси вълни. Светът над 1296 няма нищо общо със 144 или 432 MHz. За метеори и луна да не говорим. Защо не разделение по бандове? Например: Най-добър УКВ състезател в обхвати 50-430 MHz, Най-добър УКВ състезател в обхвати 1,3GHz и нагоре, най-добър УКВ състезател в категория EME, Най-добър УКВ състезател в категория Meteor Scatter. Така, както има формула 1, и рали шампионат. Надявам се, няма да обеднеем ако уважим труда на приятелите, постигнали добри резултати, с по една диплома. Впрочем, УКВ шампион на България ми звучи малко.... не знам как да го кажа... пренапомпано. Може би, ако успее някой да е първи във всички изброени по-горе категории. Не е невъзможно. Дано само не стигнем до момента, в който някой се класира все първи, защото стартира сам :-) :-) 73!



lz1dx
Мнения: 67
Регистриран на: 10 яну 2008, 23:51

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България и какво правят в ОК

Мнение от lz1dx » 10 апр 2019, 08:02

ЗдравейтеVHF,UHF,SHF радиолюбители,

На 5/6.04.2019 се проведе един интересен семинар.
Има какво да се види,прочете и научи от колегите в ОК.
Прилагам линковете:

http://www.vhf.cz/seminar-2019-eng/

and photo of attandants you can see here:

http://www.vhf.cz/obrazky/texty-doprovo ... 19-big.jpg

http://www.vhf.cz/fotogalerie/31/

http://www.vhf.cz/fotogalerie/29/

Поздрави и успех на всички УКВ-ти
73 Нед LZ1DX



lz2pep
Мнения: 103
Регистриран на: 12 мар 2009, 16:36
Местоположение: Razgrad

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от lz2pep » 10 апр 2019, 09:25

Като се каже КВ Шампион на България се разбира шампион от състезания .....защо тогава за УКВ Шампион се опитвате да разсъждавате по друг начин. Естествено че става въпрос за шампион от вътрешни състезания ...като трябва да бъдат включени и други международни/най естествено на ИАРУ/ защото са малко вътрешните. Няма как да бъдат включени всички международни...щото в например в дадено състезание били участвали 2-3 българи.......За ЕМЕ и метеори мисля че нещата са ясни и не подлежат на коментар....Във вътрешните състезания няма такива видове работа следователно най нормално да няма такива категории и прочие......Не умаловажавам труда на колегите ..но не виждам причина някой които има техниката за ЕМЕ и метеори да не участва и в ЛЗ ДХ на УКВ например.
Ако се раздели по бандове и видове работа ще настане едно мазало......кой бил състезател , кой бил активист :D и прочие....току виж и на КВ се заразят и почнат да определят шампиони на 3,5Мхц ; 7 Мхц ...шампиони на CW , SSB , RTTY, PSK , FT8 и така нататък .......



lz2fo
Мнения: 109
Регистриран на: 25 юни 2007, 10:38
Местоположение: VIDIN

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от lz2fo » 10 апр 2019, 10:21

Аз не съм привърженик на многото шум в „занаята”, но все пак трябва да има изява всеки. LZ2FP е прав в много неща, но моето предложение е това: Обхватите се разделят така както се водят в цял свят-метрови вълни-50,70,144Мхц, сантиметрови вълни-432,1296 Мхц, милиметрови вълни-2,4 до 5 Гхц, гига херцови обхвати 10000 и нагоре…Така разделени обхватите са сходни както по техника,така по антени ,така и по разпространение . Не съм съгласен с добавяне на специфичните родове работа-все още нямаме нужната популярност.Метеорни връзки правят у нас LZ2FO,LZ2PI,LZ2PG,LZ1JH ,LZ4PA,LZ1KU,LZ1ZP,LZ1AG,LZ1VPV,LZ1DP,LZ5GM, и още някой от време на времe.През луната редовно работят LZ2FO,LZ3CQ,LZ2HM,LZ2US,LZ4PA,LZ1DX,LZ1DP,LZ5GM,LZ1KU,LZ1VPV,LZ4OC ,опити правят и други но за сериозна работа все още са далеч..,има време да се включат и тези родове работа но за сега е рано мисля аз. Не поддържам мнението за далечните връзки-да може да се правят ,но това са отделни случай ,в следващия контест условията са други а участниците - почти същите!! Не е редно аз например да стана шампион да речем затова ,че съм направил над 155 DXCC потвърдени страни на 144 мхц,или че съм работил на Аврора първи в страната, това в един живот се случва няколко пъти,че съм изработил 885 QTH локатора и т.н!!! И аз съм правел над 1000 км. връзка на 432Мхц ,но това ми се случи само два пъти за последните 40 години любителство на УКВ. Болшинството се разминават с тези условия,поради това не трябват бонуси за специални постижения. Те не са плод ма майсторство, а на специфични условия и късмет.Званията се дават за еднакви условия ,достъпни да болшинството. Остава само да се определи при каква активност да се прави класация,за всяка категория (обхват). Нека за това се ползва наличната статистика от изминали години. Не може двама или тима да работят реално в категорията и да има класиране за шампион!! Нужно е да се определи на тази основа колко от заетите места във всяко състезание ще се премират за „шампион” и с какъв брой точки. Най-лесно е първия-10 точки, десетия-1 точка,ако има десет участника ако няма –няма точки за никой в категорията. Масовостта е по-важна. Поради това трябва да се включат повече състезания в списъка на федерацията. Не всеки може точно в нашите 3 броя да участва с подобаваща стръв и успех!!
Желая на всички успех през сезона . Аз съм само на 144Мхц,по други причини, и ще участвам за идеята и докато мога….

LZ2FO Цецо



LZ2FP
Мнения: 70
Регистриран на: 12 апр 2012, 10:46

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от LZ2FP » 11 апр 2019, 09:37

Здравейте! И пак въртим сучем- при 10 състезатели първия 10т, десетия 1т. Не знам откъде я вадите тази идея. Тя е много удобна за тези, които имат лозенце на открито, и вали вее участват във всеки контест, защото там са си направили антенки, и тътрят лампови усилвателчета на колелца. Ама да питам, защо в автомобилния спорт, например в ралитата, сумират времената от всички писти, а не класират като при нас- от 20 автомобила първия -20 точки.... И да ви кажа и за далечните връзки. Щом нямат значение, защо тогава изобщо по света смятат точки за километър? Още малко и ще предложите просто да се броят връзките. Направил 30 връзки на 5 километра- ура, 30 точки. Направил 5 връзки на 1200 км- шемет..... 5 точки.... то разстоянията не са от значение, не са въпрос на вложени пари и усилия в техника, и не са въпрос на тътрене със джипове по баири във скапано време и на мръзнене по нощите. Между другото, укавист съм от 2 години. Последното ми участие на 430 МХз ми донесе 7 връзки над 900 км, а от тяхх 4 са над 1000, две са над 1200 км, и това с 50 вата реални от 1200 м височина. Изглежда антените нямат нищо общо, явно съм ебахти късметлията. Има обаче закономерност- колкото по-дълги стават антените, и колкото по-нависоко се кача- толкова повече съм ебахти късметлията. И по цял свят отчитат точки на километър за класации, само тук ще отчитаме със странни точки според броя участници, за да господства лозарското УКВ и да го духат тия по баирите. Впрочем, точки на километър и сбор на точките е справедливо отношение и към тези, които си участват от в къщи. След като са си направили техниката добре, и си участват редовно с добри резултати, ще си получат и добро класиране. Но тая история която упорито се набутва- 7 участника 7 точки, нямало значение дали си направил 7 връзки за да се класираш първи, или си се качил някъде да те брули вятъра и си направил 200 връзки на големи разстояние- е с това колкото и да го набутвате като джендър идеология няма да се съглася. Не че ще ме и питате де, аз тук си бръщолевя, а какво решение ще се вземе е друг въпрос.



lz2fo
Мнения: 109
Регистриран на: 25 юни 2007, 10:38
Местоположение: VIDIN

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от lz2fo » 11 апр 2019, 17:50

Нещо не сме се разбрали май.LZ2FP- това което предлагам се отнася за класацията за титла "ШАМПИОН"-тя е сума от резултатите ти във всяко състезание предвидено за дадената класация.Ти си получаваш точка на километър за връзките и със сумарния резултат се класираш за състезанието на дадения обхват.Ако за ШАМПИОНА се разделят обхватите както предлагам тогава не е нужно да се умножават техните километри с коефициенти. Прави се класация и от всички отчети само първите 10 например се класират за ШАМПИОНИ от този контест,там те участват в класацията с нови точки съобразно класирането си за обхвата...Ако си заел 1-място на това състезание ти получаваш 10 точки от него за -ШАМПИОН,от следващото може да не си първи а да кажем 3-ти, тогава вместо-10 ти се добавят още 7 и т.н.,до края на годината. Дългите връзки ти дават своите точки за всеки контест но те не трябва да ти дават бонуси за никъде,това е временно явление,запомни кога си направил дългите връзки на 70 см ,и кога ще се повторят, а мястото ти в него дава своите точки за ШАМПИОНА!!. Далече съм от мисълта че ти от баира - трябва да се мериш с мен който съм "под асмата" .Аз съм бил по баирите далеч преди теб, стотици, стотици пъти ме е духал вятъра и са падали гръмотевици до мен за тези 40-45 години ,знам какво е там,и когато нямаше сегашните превозни средства, удобства и техники, Гошко - LZ1ZP и сестричката му бяха в забавачката, когато идваха при мен на баира!!! От май до октомври всяка събота и неделя съм бил по баирите,не както сега 2-3 пъти в годината....пикниците бяха доста по скромни тогава ,но по-весели... Имам опита затова Ви го предлагам.Ако не Ви харесва-ваша воля.Аз своето потупване съм си получил ,нищо повече не търся ....

LZ2FO Цецо



lz2pep
Мнения: 103
Регистриран на: 12 мар 2009, 16:36
Местоположение: Razgrad

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от lz2pep » 11 апр 2019, 19:19

Да това което се предлага от БФРЛ сега , много малко се различава от досегашното положение....Просто са променени коефициентите за да не тежат толкова бандовете над 1296 ..а да се даде тежест по вече на 144 и 432.......и са въведени тези бонуси...но те са само за стимул.....и целта е да се стимулират хората да излизат по вече сред природата и по високите поля :D за да правят далечни връзки и да се кефят....не за друго. Справка дневниците на /LZ7J, LZ6Z , LZ9A , LZ6R , LZ2FP ,LZ1ZP / ще ме извини някой ако пропусна за последните 3 години....редовно връзки над 1000 км дори и от малки височини / 450 м/ и с малки мощи / 50 вата/.....и не говоря за спорадици а за тропо...Но е ясно че ще имат смисъл само при сегашното предложено точкуване......
Лично на мен ми допада този вариант / няма да се боря за УКВ шампион :D /.
Километър - точка да! , но за самото състезание.....а не за класиране за УКВ шампион. Ясно е че тези които се качват високо правят много точки и огромна разлика с тези в ниското...и това им дава огромно предимство ако се смятат километър точка ....и по коефициента за банд...това за класиране за УКВ шампион говоря. Така че да.....направили много добър резултат ..дори в ИАРУ контест.....но само за това състезание....и си получават точките. В противен случай LZ1XXXX излиза два пъти на 2000 метра и прави сумарно 500 000 точки за два контеста,а LZ1ZZZZ излиза 6 контеста на 400 метра ...ама и да си скъса г...за не може направи 500 000 точки.....и на третия се отказва....
Не мисля че станциите които правят много връзки и се мъчат с времето и вятъра са ощетени по някакъв начин, ако се изчисляват точките за шампион според участниците. Те винаги пак ще бъдат първи то е ясно ....въпроса е да се даде шанс и на тези които участват от ниското и са постоянни защото например могат да решат да участват и шестте състезания и да се опитат да станат шампион ....за сметка например на станция която се надява само на високото и е участвала само 2-3 състезания.
Мои разсъждения...нищо по вече...БФРЛ ще реши ...с което спирам по темата.
Стягайте антените състезатели :D , но избършете и прахта от празните каси и от скарите :lol:



LZ2FP
Мнения: 70
Регистриран на: 12 апр 2012, 10:46

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от LZ2FP » 11 апр 2019, 22:44

За последно, че взе да става прекалено. За мен критерия е: повече връзки, на по-голямо разстояние- по-напред в класирането. Мерило за това са точки на километър, и накрая сбор на всички точки. Просто събиране. Относно стимулирането: Трябва да се стимулира правенето на повече връзки на по-голямо разстояние, както е по света. Това включва : да имаш стимул към по-големи антени, по-добра техника, излизане на по-високо място, по-редовно участие. Да дадем шанс на тези които са на ниско- казвате вие. Ми да дадем шанс на и на тези с по-малки антени. И на тези с по-малки мощности. Да дадем шанс и на тези които нямат възможност всеки път да участват. Накрая да дадем шанс и на тези, които изобщо не участват. Ми... добре. Само че това не движи нещата напред. Ако пък някой се откаже от хобито, защото не може от ниското да направи резултат като от висок връх... Ми няма да може, естествено! Такава е природата на тези гадни радиовълни. Пък кои връзки били временни и кои постоянни... То всичко на този свят е временно освен смъртта и данъците :-) :-) Та хубаво, измислете каквито решите коефициенти и точки, само ми се иска като прочета кой е станал УКВ шампион, той да е някой, който да е дал най-добрите резултати в повечето големи УКВ състезания.



LZ3NY
Site Admin
Мнения: 851
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от LZ3NY » 12 апр 2019, 10:39

:lol:
Гледайте да не станат много атрактивни условията, че няма да стигнат баирите да поемат мераклиите.
73!


Value has a value only if its value is valued.

lz2pep
Мнения: 103
Регистриран на: 12 мар 2009, 16:36
Местоположение: Razgrad

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от lz2pep » 12 апр 2019, 10:44

Натам вървят нещата :D ...в началото на годината да се тегли жребий кой къде да се качва :lol:
Успех на всички през годината ...леко ветрови и бездъждовни състезателни уикенди :D



LZ3NY
Site Admin
Мнения: 851
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от LZ3NY » 12 апр 2019, 11:45

LZ3NY написа:
12 апр 2019, 10:39
:lol:
Гледайте да не станат много атрактивни условията, че няма да стигнат баирите да поемат мераклиите.
73!
Между другото, имам две тропо връзки на 2m с OE от ниското в София (Дружба). Единия го помня и до днес OE6WUD. Всичкото това с 15 елемента яги и почти 60м коаксиал до ic746pro - 100w. Така че невъзможността човек да се качи на по-високо, никак не трябва да го отказва от купона :D

73!


Value has a value only if its value is valued.

lz2ht
Мнения: 469
Регистриран на: 08 окт 2012, 17:23
Местоположение: KN12pq
Контакти:

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от lz2ht » 12 апр 2019, 12:35

LZ2FP написа:
11 апр 2019, 09:37
Ама да питам, защо в автомобилния спорт, например в ралитата, сумират времената от всички писти, а не класират като при нас- от 20 автомобила първия -20 точки....
Явно не гледаш много автомобилни състезания, особено Формула1 :wink:
Аз лично не съм се засилил да ставам шампион на шампионите и като цяло тази дискусия не ме казае, но искрено се забавлявам да чета остроумия :lol:


Иван LZFF Coordinator

LZ2FP
Мнения: 70
Регистриран на: 12 апр 2012, 10:46

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от LZ2FP » 13 апр 2019, 19:15

Хаххахаха... да, това за остроумията е така, всички обичат да ги четат. И обичат да мрънкат и коментират откак всичко приключи. Ха да пусна поредното остроумие. Един пич отива да тренира култиризъм и влиза в залата за първи път. Посрещат го и го питат: Кажи сега какво искаш да постигнеш, идваш за да тренираш хей така за разтоварване, като лечебна процедура, или искаш по-високи резултати. Той казва: искам да постигна сериозни резултати, ама не чак прекалено като е тоя на снимката. И посочва окачена снимка на Стив Рийс. А фитнес инструкторите се захилили и му казали; Пич, блъскай здраво и смело и не се притеснявай, няма да станеш като него. Та и при нас така, кой за какво се е запътил няма значение. Интересно обаче колко много хора казват "Аз не съм тръгнал да ставам укв шампион". Абе пичове и дами, не се притеснявайте, участвайте редовно, правете връзки, ходете кой къде може, натискайте с антени и мощности. Срам не срам, да направиш връзка на 1900 км е страхотно изживяване, не си го спестявайте. И да станете УКВ шампиони, не е срамно. Не знам защо така се притеснявате от тази възможност. Според мен напразно :-) :-) И на покрива на блока да се качите за две връзки, пак е кеф. По-добре е отколкото като се замислиш как ти е минала съботата и неделята единственото което помниш е как си пръднал на дивана, докато гледаш Дързост и красота. Нали уж имаме хоби... Няма как да го развиваме от дивана. И за какво тогава е целия шум? Ами ще ви кажа. Защото за 40 години радиолюбителство съм се нагледал на преебавки. А основата на всички преебавки са правилата по които всичко се случва. Само не ме карайте да говоря с факти, че ще нарастне рязко кръга на тези които не могат да ме търпят. И съм забелязал впрочем, че някои от тези които казват "ми аз таковата не го праа за класацията" са баш тия които дават мило и драго да се видят с една идея напред. Някои, естествено, наистина участват за удоволствието и не ги интересува къде ще се класират. Други пък не пращат отчет ако не са първи. Няма да засягам темата за така наречените мафии в LZ контестите, които отвратиха много радиолюбители и ги накараха да спрат да участват. Спирам, че почва Дързост и красота....... :-) :-) 73



lz2ht
Мнения: 469
Регистриран на: 08 окт 2012, 17:23
Местоположение: KN12pq
Контакти:

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от lz2ht » 15 апр 2019, 13:15

Е, не си познал, че аз съм този със сктитите амбиции, който се прави, че не го интересува :wink: Аз лично (със собствения си инициал) съм участвал в две или три състезания с по три връзки просто за запълване на времето и лека почивка докато участвам примерно в IARU R1 HF Field Day. Да, признавам си, че съм участвал и в още две състезания, но то е било просто защото е нямало втори оператор (особено на CW). Така че борете си се за промяна на правилата на който както му е удобно, това мен не ме засяга :)


Иван LZFF Coordinator

LZ2FP
Мнения: 70
Регистриран на: 12 апр 2012, 10:46

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от LZ2FP » 15 апр 2019, 16:48

Ванка, че кой говори за теб? Просто пуснах един стар виц за един дет тръгнал да става шампион на шампионите. Аз ако исках да обърна темата в място за разправии, щеше да е съвсем друго. Това което искам, го пиша за пореден път. Искам като видя кой е укв шампион на България, да си кажа "ааа, да баси пича, колкото пъти излезе прави страхотни постижения, де да можех като него". Това кой как се кефи на хобито си е лично решение, и не е редно който и да било да дава акъл, всеки си преценява какво му е приятно да прави. Когато говорим обаче за постижения, добре е да вметна, че постижения може да има само човек, който има доза спортна злоба, хъс, желание за изява. И за това ми е интересно като някой каже "ми аз не съм тръгнал да участвам в контест за да ставам първи". Ми добре, както ти е кеф. Всеки пуснал радиото е радост за ушите ми. Особено пък ако е млад радиолюбител. Обаче не е нормално да се гледа с насмешка пък на някой, който иска да даде най-доброто от себе си с наличната си апаратура. Има един тип хора, дето каквото и да правят, обичат да дават най-доброто от себе си. За мен това също е достойно за уважение. Ха сега си представете как Кубрат Пулев излиза на ринга, като преди това обявява пред публиката: "Абе мисля да си плеснем по неко шамарче, ша изкарам и без тва пари дори да ме бият, ама поне един два пъти ако го удара по ръкавичките и съм доволен". Та щом в бокса има хъс, защо нашите контести да са "бездушни"? И защо да няма справедлив регламент по който да се определя кой е най-добрия? И защо пък да нямам правото да го искам? И трябва ли да ми дреме за това, че в момента някои се подсмиват и си казват "тоя па е тръгнал да става първи хахахаха" Ми ще стана ако съм го заслужил. Ако не съм- няма да стана. Ама искам като видя кой е първи, да има за какво да му стисна ръката. Пиша го за стотен път, дано ме разберат повече хора. След някой и друг разговор по телефона се заформи това: Давайте мнения, помогнете на Асен и на тези от федерацията, които ще оформят правилата. Сега е момента. Кой каквито идеи има, прави ги във вид на предложение като това и качва. А Асен да избере това, което прецени за правилно. 73!
Последна промяна от LZ2FP на 16 апр 2019, 15:52, променено общо 1 път.



lz2ht
Мнения: 469
Регистриран на: 08 окт 2012, 17:23
Местоположение: KN12pq
Контакти:

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от lz2ht » 16 апр 2019, 14:45

LZ2FP написа:
15 апр 2019, 16:48
Давайте мнения, помогнете на Асен и на тези от федерацията, които ще оформят правилата. Сега е момента. Кой каквито идеи има, прави ги във вид на предложение като това и качва. А Асен да избере това, което прецени за правилно. 73!
Може ли сега да ти направя малко забележки? :wink:
Първо - щом си изписал абревиатурата на федерацията на български ми се струва редно да е БФРЛ, а не БФРА, все пак е на радиолюбителите, не адиолюбителите :)
Точкуването според мен е като за отделно състезание, не за генерално класиране. Освен това доколкото помня EDI-файла излиза разделен по обхвати, така че според мен логичното е да се прави класирането по обхвати. И който на което място се е класирал да получава определен брой точки, примерно 1 - 10, 2 - 9,..., 10 - 1 и да се сумират тези точки. Това е просто идея. А какво ще се приеме - Божа работа.
И ще е добре един път поне да загърбим българския си манталитет и да не мрънкаме постоянно, а да приемем условията такива, каквито са и да се съобразяваме с тях. И съответно ако стане ясно, че нещата, както са не работят правилно УКВ-мениджъра и още от когото зависи да се замислят къде е грешката и как може да се поправи.
Така мисля аз


Иван LZFF Coordinator

LZ2FP
Мнения: 70
Регистриран на: 12 апр 2012, 10:46

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от LZ2FP » 16 апр 2019, 17:19

Забележките приети и коригирани, благодаря!
Има питане за предложение или корекция на нови правила. Предложил съм.
Ако някой има предложения, да ги оформи, дори с грешки. Важна е идеята.
Българския манталитет да мрънкаме..... това ще го запомня и за сега ще го подмина. За момента в който се срещнем на живо, да видим мрънкам ли или много добре знам какво говоря. Да приемаме условията такива каквито са.... Мерси. Трай бабо за хубос, по-умния отстъпва, преклонена главица... Мерси. Не е за мен. Сто пъти написах защо не харесвам досегашните условия. Който е поискал да разбере е разбрал, не броих колко ми звъннаха по телефона, и аз звъннах тук там да разбера все пак дали е нормално това което искам.
Ще се съобразя, естествено, с приетите правила. Както винаги съм правил. И ще коментирам това което не харесвам. Както винаги съм правил.
Ако света се движи по системата "не пипайте правилата", още щяхме да сме .... някъде назад :-) . Света се променя, хората се променят, условията се променят, нормално е да се коригират правилата. Със стари или нови правила, ще се чуем пак на 4 май :-)



lz2ht
Мнения: 469
Регистриран на: 08 окт 2012, 17:23
Местоположение: KN12pq
Контакти:

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от lz2ht » 17 апр 2019, 00:51

1. За мрънкането - би трябвало да си забелязал, че съм споменал българския манталитет, а не съм конкретизирал, че ти мрънкаш. Има разлика :wink: Просто забелязах, че един иска едно, втори друго, трети - трето и т.н. С две думи - колкото участника - толкова мнения. Е, не може на всички да се угоди, нали?
2. Не съм казвал правилата да се променят или не (така или иначе не ги знам и не са ми приоритет в хобито). Просто изложих мнението си как според мен е справедливо
3. За 4-ти май. Няма как да стане, на работа съм. А и да не бях с моето минимално УКВ оборудване едва ли ще се чуем.
Успех в контестите! И се надявам да споделиш впечатленията си после


Иван LZFF Coordinator

LZ2FP
Мнения: 70
Регистриран на: 12 апр 2012, 10:46

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от LZ2FP » 17 апр 2019, 11:01

Забелязах, че предложи да не мрънкаме против правилата, каквито и да са. И тъй като аз съм този който не е съгласен с правилата каквито са, естествено приех, че този тънък намек е за мен. Ок, мрънкам против правилата. И друго забелязах. В укв контести не участваш, не си направи труда да разбереш какво искам и защо, но направи предложения по тема която твърдиш, че не те интересува. Забелязах, че предложенията ти всъщност са да се запази досегашния регламент. Ок, естествено че като радиолюбител, и то от толкова години, имаш право на мнение. Забелязах също, че успя по най добрия начин да ме накараш да си оправя някои грешки в предложението. Аз бих писал лично съобщение или бих звъннал по телефона, но пък какво разбирам аз. Явно мнението ти за мен не е особено добро и за това не си си направил този труд. Това, естествено е абсолютно и единствено мой проблем. Забелязах също така, че темата зави встрани от посоката и целта. Но и това не е фатално, защото съм обсъдил мнението си по телефона с достатъчно хора, и в крайна сметка имам доверие на тези, които определят правилата, че ще изберат най-доброто, което касае общия интерес. Впрочем от цялата тази дивотия почвам да си правя едни странни изводи. Като не съм доволен от правилата има две възможности. Да се опитам да кажа какво не ми харесва и да отнеса помията, или да не участвам въобще в мероприятия, чиито регламент не харесвам. Преди време така ми приложиха една хватка с правилата, и спрях да се занимавам с телеграфия. Явно съм бил доста добър та се наложи да ме разкарат по български :-) И не съжалявам, спестих си сума ти време, което щях да загубя занимавайки се с глупости. Явно като по-млад съм бил доста по-умен. Ще трябва да си отворя май старите книжки и да си сторя учение, кое как се прави.



Assen-LZ2HQ
Мнения: 60
Регистриран на: 13 юли 2008, 09:56
Местоположение: София

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от Assen-LZ2HQ » 22 апр 2019, 21:36

Добър вечер на всички! Виждам , че има одобрение за включване на още състезания, които ще се зачитат за УКВ шампион на българия. Искам да поясня, че точките за шампион на българия се формират от мястото на което е класирана станцията в зависимост от обхвата и броя на участниците умножен по даден коефицент за конкретен обхват. Именно този коефицент трябва да се корегира за да стане по интересно. Не би било редно да се сумират точките на километър за тази класация, защото биха се получили неконкурентни условия и за това не се вземаха и в предишната методика.
Предлагам Ви, да погледнете какво се получава с коефиценти : 50 /70 /144мхц - 1 ; 430мХц - 1,5 ; 1296мХц - 2 ; 2300мХц - 3 ; 3400мХц -4 ; 5600мХц - 5 ; 10000Мхц -6. Взети са станциите класирани от 1-во до 10-12-то място. Разликата в точките намалява. Напред излизат тези, които работят на повече обхвати като LZ2АВ , LZ1ZX , LZ3DP , а пък LZ5HP само с 1300mHz и 2300mHz отива от второ на седмо място. Станции като LZ2ZY и LZ4BF скачат с 4 места, но няма как да станат първи само с работа на144mHz и ако не участват всички състезания! LZ2QA пак е първи но с по малка разлика, но той участва на всички състезания и то на всички обхвати (постоянно е активен). Разликата му с Кръстьо е само, че Кръстьо няма 2300mHz, ако имаше ставаше първи с 2-3 точки пред Иван LZ2QA. Кръстьо или трябва да работи по усърдно на обхватите, които има, или трябва да се развива на 2300мХц. И в двата случея се създава стимул за рзвитие на Укв активността!
Прикачени файлове
пробно класиране 2018.docx
(12.28 KиБ) Свален 306 пъти



LZ2FP
Мнения: 70
Регистриран на: 12 апр 2012, 10:46

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от LZ2FP » 22 апр 2019, 23:28

Здравей, Асене!
Бих казал, така е нормално. Да не се дава предимство нито само на високите бандове, нито само на правенето на много връзки на един банд. Ако се включат и IARU шампионатите, за да може, както ти каза, да се отчита и стимулира активността, а не само еднократната изява на един банд, която в много от случаите е и резултат на чист късмет, смятам, всички ще бъдат доволни. Повече от това няма какво да се иска. Поздрави! 73!



Assen-LZ2HQ
Мнения: 60
Регистриран на: 13 юли 2008, 09:56
Местоположение: София

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от Assen-LZ2HQ » 01 май 2019, 18:44

Постигнат е консенсус по въпроса и предложението ще бъде гласувано на следващото заседание на УС на БФРЛ. От тази година шампион на българия ще се отчита по предложената методика.



lz1ght
Мнения: 7
Регистриран на: 07 май 2012, 20:09

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от lz1ght » 06 май 2019, 14:44

Не е редно да се правят промени в условията след като шампионата е започнал.



lz2pep
Мнения: 103
Регистриран на: 12 мар 2009, 16:36
Местоположение: Razgrad

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от lz2pep » 09 апр 2020, 12:31

Честито на новите УКВ Шампиони LZ2QA и LZ2T. През годината бяха най активни и постоянни. Даже мисля че контест не са пропускали. С това УКВ 2019 е закрита , остава само да почерпят шампионите….Въпреки карантината очаквам през първия контест месец Май да има само леко намалена активности то заради мултиоператор станциите. Това не означава че те нямат да излязат пък самостоятелно ако успеят да пробият блокадата :D .
И така като повечето хора , работейки дистанционно намерих малко време да поразсъждавам над темата - Що е то УКВ шампион и има ли почва у нас , и не е ли вече малко остарял нашия модел на определяне на УКВ шампиони. За целта първо поразрових малко из европата да видя аджаба как го правят другите. Не съм се задълбочавал но видях 3-4 страни , които имат различия по отношение на включени контести и обхвати но по отношение на точкуване и класиране е еднотипно и различно от нашето. Да започнем със старата Англия. С тях не можем се мерим по брой участници. Именно поради големия брой участници са включили цели 11 контеста за определяне на УКВ шампион. Интересното е че са предимно вътрешни плюс трите активности, като имат и 10 Гхц, ; 1,3 Гхц и 2,4 Гхц Trophy…..Това добре , имат хората и бачкат. Впечатление прави начина на точкуване за УКВ шампион. Взема се класирането от съответното състезание и на база на него получаваш точки. Това дори за многообхватните състезания като полеви ден например. Не е като при нас да се начисляват точки за УКВ шампион за всеки обхват във всяко състезание, което би довело примерно до това че станция общо с 5 връзки на 1300 и 2400 има повече точки от станция с 200 връзки на 144 и 432. Те това е английската картинка. Е те малко са прекалили, като за победа на състезание дават 1000 точки за класацията УКВ шампион и другите имат процент от най високия резултат. Това при тях е приложимо, защото си нямат Чумерна , Триглав и прочие и има някаква равнопоставеност. Братята Чехи пък прилагат подобен модел, само че там определят УКВ шампион само на база участия на 144 и 432 Мхц. Избрали са по 4 или 5 бяха състезанията на 144 и 432 и само така. И пак точкуването е на база класиране в самите състезания. И идва ред на Швейцария, като считам че техния модел би допаднал на нас с оглед на включените обхвати и все по вече увеличаващите се брой участници на и над 1296 Мхц.
Там за да не дискриминират участниците с изключване на някой обхват / както в Чехия и частично в Англия/, са направили следното: Определят VHF Contest шампион с обхвати 50-144-432 Мхц и SHF Contest шампион с обхвати от 1296 Мхц нагоре в индивидуални и мултиоператор категории. Точкуването е по същия начин както в горепосочените страни, според мястото в даден контест. Чисто , лесно , просто и ясно. От една страна не режат 50 Мхц , който си се води УКВ обхват, а от друга страна дават шанс на участващите предимно над 1296 също да имат цел , стимул или както и да го наречете. На които и бандове да работиш имаш някакъв шанс , ако си поставил цел да ставаш шампион еди къде си. Ако си например само SHF фен просто няма как да се състезаваш от лозето си като правиш 5 връзки на 3,4 ; 5,6 примерно и 10 Гхц / с комшията по лозе / , с участник който се блъска да вдига 5 елемента на 50 или стак на 144 и го е пребил дъжда и вятъра. Някой ще каже сега къде се слагаме ние до Швейцария по отношение на SHF бандовете. Кратка справка показва че броя на участващите от да речем Швейцария на честоти на и над 1296 е същия като броя участници в България. Участниците в Словакия на и над 1296 Мхц са дори по малко от нашите участници , а в някои контести от това което видях участниците в Чехия са само 10-12 по вече от нашите класирани станции като брой. Благодарение на Християн LZ5HP популярността на 1296 Мхц и нагоре продължава да расте и все повече участници ще се появяват. Доколкото разбрахме и за ЛЗДХ са раздадени награди – трансфертери. Миналата година видяхме и първи връзки на 10 Гхц на контест, като със сигурност има и поне двама които са готови и за 5,7 Мхц. LZ2SK и LZ6R.
Във връзка с горно си задавам въпроса, не е ли дошъл момента да станем Швейцария на балканите и по подобие на тях да променим тотално начина на определяне на УКВ шампиони, като разделим обхватите 50-144-432 и от 1296 нагоре. Умишлено пропускам 70 Мхц, поради това че има само един контест и няма достатъчна база за участниците. Някой ще попита как ще се добавят километрите на 50 Мхц……много просто по коефициент 0,3 например. И така кой където иска … но за да стане шампион е очевидно че не трябва да разчита само на един банд. Не крия че вече има водени разговори и дискусии на тази тема и в тази насока. Отварям това като тема за размисъл , мнения и други идеи от УКВ общността в България за да може да се стигне до най правилно решение или поне до такова отговарящо на нашата УКВ действителност. Сигурен съм че такова нещо може да се приеме до втори Май ако има консенсус по въпроса и в последствие да се утвърди на УС на БФРЛ / когато има/ , както беше направено и миналата година. Ринг свободен …………………

п.с. въпрос на друга тема е идеята за УКВ шампионат на 144 в два тура , с връзки само между БГ станции и множител точките и работените квадрати, което евентуално би представлявало интерес.



LZ3NY
Site Admin
Мнения: 851
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от LZ3NY » 09 апр 2020, 13:28

Здравейте
Подкрепям всичко, което би довело до по-голяма DX активност на УКВ.
73!


Value has a value only if its value is valued.

Assen-LZ2HQ
Мнения: 60
Регистриран на: 13 юли 2008, 09:56
Местоположение: София

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от Assen-LZ2HQ » 22 апр 2020, 22:49

В последните месеци, имаше идеи и инициативи за промяна на условията за УКВ шампион на България. Бяха обсъдени няколко идеи сред колегите. На част от идеите беше дадена гластност във форума и социалните мрежи. Въз основа на проведените разговори с доста от участниците в състезнията, се стигна до методика, която ще бъде използвана през 2020г надявам се и за напред.
Методиката ще бъде приета на УС на БФРЛ при първа възможност.
Прикачени файлове
УКВ-Шампион-на-България-2020.pdf
(175.85 KиБ) Свален 293 пъти



LZ1ZP
Мнения: 114
Регистриран на: 26 сеп 2006, 22:44
Местоположение: Plovdiv KN22ID
Контакти:

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от LZ1ZP » 02 фев 2023, 09:38

Всички УКВ състезания за 2022 са отчетени, включително тези организирани от IARU R1, така че е време за нещо последно - "УКВ шампион на България". Няколко години това беше забравено, по една или друга причина, условията за определяне на шампионите се променяха като имаше доста коментари и предложения за това. Последно приетите условия са от 2020 год. и можете да ги видите тук:
http://vhfcontest.bfra.bg/files/УКВ%20шампион.pdf
На база тези условия, резултатите от трите LZ УКВ състезания организирани от БФРЛ и шампионатите на IARU R1 144MHZ и 432MHZ & up направих класиране за "УКВ шампион на България". Трябва да вметна, че определянето на точки от IARU R1 е направено като категориите SO и SO-LP са приравнени на SO, съответно MO и MO-LP на MO. Участниците в категория 6H са разделени на SO и MO и присъединени към съответните групи. За IARU R1 UHF/SHF състезанието е използван "Overall score" (общ резултат от всички диапазони, един вид SOMB/MOMB) за определяне на точките.
И така, получи се следното класиране:
http://vhfcontest.bfra.bg/results/УКВ%2 ... 202022.pdf
Предлагам го на вниманието Ви и ако няма възражения ще го предам на Виктор LZ3NN за утвърждаване и награждаване на победителите.

P.S. Редактирал съм условията, с цел да е по-ясно и по-пригледно....
Прикачени файлове
УКВ шампион на България.pdf
(202.52 KиБ) Свален 125 пъти



LZ2AB
Мнения: 175
Регистриран на: 04 май 2009, 16:21

Re: Промяна в условията УКВ шампион на България

Мнение от LZ2AB » 04 фев 2023, 15:20

Гоше,
като отвориш файла вътре никъде не пише
класирането за коя година се отнася.
Редно е мисля поне в заглавието на под категориите да пише 2022г.



Отговори