Ах тези QRP-сти...
Re: Ах тези QRP-сти...
Привет с малко статистика!Работих последните 2 години като QRP-станция на TRC контеста!
Е миналата година бях с по-добри антени но :
2015г.-120 qso-работа 9 ч.-4 континента-12 dx qso,
2016г.-120 qso-работа 12:30 ч.-2 континента-11 dx qso.
Забелязах че някои членове на TRC работят на търсене!!!???
Същите имат достатъчно мощност но не ги забелязах да работят на CQ!!!???
С моите 5 вата успях да направя на CQ връзки на 3 банда но си бе мъка!
И ако ме подминат 20 от участващите на банд си е просто скука когато направя
10 QSO на час! 73! de lz2oqv
Е миналата година бях с по-добри антени но :
2015г.-120 qso-работа 9 ч.-4 континента-12 dx qso,
2016г.-120 qso-работа 12:30 ч.-2 континента-11 dx qso.
Забелязах че някои членове на TRC работят на търсене!!!???
Същите имат достатъчно мощност но не ги забелязах да работят на CQ!!!???
С моите 5 вата успях да направя на CQ връзки на 3 банда но си бе мъка!
И ако ме подминат 20 от участващите на банд си е просто скука когато направя
10 QSO на час! 73! de lz2oqv
Привет QRP-исти!Да се похваля с най-далечната си QRP радиовръзка за 2016!Работих портативна с 5 вата и Инвертед Ве на 14МХз на 4,5м височина!Връзката бе с K4DY-работеше със 100 вата и 3 ел Яги на 30 м. височина!Дадох му 549 и получих 539!Връзката бе в 11-30 UTC!
73 ,72 и успехи в маломощните радиовръзки! de lz2oqv/1
73 ,72 и успехи в маломощните радиовръзки! de lz2oqv/1
Има подобряване на тазгодишния ми рекорд!От Витоша на 1020м.н.м.в. на 14MHz с антена GP и 5 вата се свързах с VK4FW-11841 KM. !Получих оценка 559!Заслугата си е на колегата който работеше с 5 елемента 3-бандово ЯГИ!Моля колеги QRP-исти споделете и за вашите най- добри връзки!
73!72!Георги-LZ2OQV/1
73!72!Георги-LZ2OQV/1
Здр. Георги,
поздравления за личният ти рекорд!
Гледайки в дневника ми,напоследък съм работил с 5 вата CW :
BV0BSN , S9YY , V26K , HS70A , 3B8DB , XU7MDC , XW4XR ,FK8CE , FK8DD/m .
-на високите бандове с 4 ел 3 банд яги.
На последният CQWWDX CW на 15 м работих с 5 вата и направих 69 страни,
повечето DX ,някои от тях ме чуха доста трудно.
До сега - от 1995 г. имам работени 244 страни на QRP.
72 ! бъди здрав и успехи!
Румен LZ2RS
поздравления за личният ти рекорд!
Гледайки в дневника ми,напоследък съм работил с 5 вата CW :
BV0BSN , S9YY , V26K , HS70A , 3B8DB , XU7MDC , XW4XR ,FK8CE , FK8DD/m .
-на високите бандове с 4 ел 3 банд яги.
На последният CQWWDX CW на 15 м работих с 5 вата и направих 69 страни,
повечето DX ,някои от тях ме чуха доста трудно.
До сега - от 1995 г. имам работени 244 страни на QRP.
72 ! бъди здрав и успехи!
Румен LZ2RS
Здравейте колеги,
днес ми се случи нещо неприятно-без да има причина:
На 20 м CW LP,чух сутринта много слабо V73NS,извиках го със 100 вата и как да е ме чу,аз му
дадох 449.След 15 минути се чуваше на 589 и го зивиках отново с 5 вата QRP. Той веднага ме чу,но
каза LZ2RS QSO B4,след което аз отново го повиках LZ2RS/Qrp ,и тогава той явно се ядоса и започна
LZ2RS,LZ2RS,LZ2RS,LZ2RS,LZ2RS QRT,QRT,QRT !
Странно,ами аз го викам вече с позивна LZ2RS/Qrp,така че какво лошо има да го направя и с QRP -
още повече нямаше още Pile-up,и той просто можеше да ми даде оценка, от Pacific нямам като че ли само Палмира
и Маршал острови на QRP.
И такова нещо не ми се беше случвало до сега,но явно винаги има първи път...хи! Ще го преживея все пак.
да е жив и здрав този Neil V73NS !
72! Rumen LZ2RS
днес ми се случи нещо неприятно-без да има причина:
На 20 м CW LP,чух сутринта много слабо V73NS,извиках го със 100 вата и как да е ме чу,аз му
дадох 449.След 15 минути се чуваше на 589 и го зивиках отново с 5 вата QRP. Той веднага ме чу,но
каза LZ2RS QSO B4,след което аз отново го повиках LZ2RS/Qrp ,и тогава той явно се ядоса и започна
Странно,ами аз го викам вече с позивна LZ2RS/Qrp,така че какво лошо има да го направя и с QRP -
още повече нямаше още Pile-up,и той просто можеше да ми даде оценка, от Pacific нямам като че ли само Палмира
и Маршал острови на QRP.
И такова нещо не ми се беше случвало до сега,но явно винаги има първи път...хи! Ще го преживея все пак.
да е жив и здрав този Neil V73NS !
72! Rumen LZ2RS
Здравей Румене, мое лично мнение е че като интересна страна човека е имал пайлап/ пишеш че е нямал, но може да са го викали от някой друг континент а ти да не ги чуваш/, и след като си го извикал втори път си му попречил да направи някой друг който желае връзка с него. Надявам се да ти мине бързо, освен това явно и с 5 вата след като те е чул значи трябва да си и доволен.
73! Крис
73! Крис
Е той си е такъв, бързо се пали. Прочети му изискванията в qrz.comlz2rs написа:На 20 м CW LP,чух сутринта много слабо V73NS,извиках го със 100 вата и как да е ме чу,аз му
Преди 1-2 години имах подобно преживяване с него. Запъна се да работи с един поляк. SP3? SP3? поляка обаче явно не го чуваше и не се обажда, а другите мълчим. Един италианец почна да го вика и естествено беше нахокан като теб После пак SP3? SP3?, аз му чукнах NIL SP3, той пита CALL?, дадох си инициала и ми отговаря, че и с мен няма да работи. В общи линии ми беше все тая, тъй като го имах потвърден от преди
По-късно ми прати мейл с обяснения как трябва да слушам, кой кога трябвало да се обажда, колко добре бил чувал и т.н. Отговорих му, че съжалявам, че толкова много съм го изнервил, но и че със сигурност аз чувам доста по-добре от него полските станции и просто е можел да ми повярва, че SP3? го е нямало на честотата. Писахме си още 2-3 мейла с разни подробности и толкова.
След около седмица пак попадам на голям бой за него и си викам може пък да ме е забравил Повиках го и чувам LZ2BE (4-5 пъти) only ur 559 Boyan HW? Абе станахме първи приятели! Потвърди ми я и в LOTW.
73 Боян
Не се коси Румка...
Страшно неприятно ми е когато дадат в пайлъп В4.Имах преди време подобен случай с батко Нодир ЕХ8ММ на 3.5МХЦ.
Бях вдигнал нова антена за 3.5Мхц и просто я тествах.Побеснях като ми даде B4.Аз му теглих една Стоичкова и напомних, че не сме в контест.
А иначе последната снимка от неговия профил в QRZ най-ми харесва....
https://www.qrz.com/db/V73NS
Другия път като те ядосва си пожелай това на последната снимка със Стоичков акцент, като МАМАТА да е заместено от ЖЕНАТА! Да не ти е "БЛИЖЕН я"???!!.....
Но за всеки случай се сещай и за ПУШКАТА за КРОКОДИЛИ де... знаеш ли я, в гръб е снимана....???
Страшно неприятно ми е когато дадат в пайлъп В4.Имах преди време подобен случай с батко Нодир ЕХ8ММ на 3.5МХЦ.
Бях вдигнал нова антена за 3.5Мхц и просто я тествах.Побеснях като ми даде B4.Аз му теглих една Стоичкова и напомних, че не сме в контест.
А иначе последната снимка от неговия профил в QRZ най-ми харесва....
https://www.qrz.com/db/V73NS
Другия път като те ядосва си пожелай това на последната снимка със Стоичков акцент, като МАМАТА да е заместено от ЖЕНАТА! Да не ти е "БЛИЖЕН я"???!!.....
Но за всеки случай се сещай и за ПУШКАТА за КРОКОДИЛИ де... знаеш ли я, в гръб е снимана....???
Последна промяна от LZ1ZJ на 13 дек 2016, 11:28, променено общо 2 пъти.
Здравейте,
да,той ми отговори на е-маил запитване,защо постъпи така.
Каза,че не е било редно да го викам първо с QRO,a e трябвало да го извикам с QRP.
Да,но в началото се чуваше много слабо и нямах шанс с 5 вата,а след малко вече
излезе приличен сигнал по дългият път - викаше многократно CQ,CQ и не отговаряше
на никой,затова и аз рекох да опитам с QRP-оказа се,че има добро прохождение между нас
и той ме чува доста добре,но ми даде QSO B4, a после и няколко пъти QRT.
Забелязъл съм от много време,особено по дългият път на 20 м -има кратки моменти когато ме чуват в
Пасифика добре с малка мощност.Спомням си няколко станции VK0M , FK8DD/m , ZK2 ,3D2 , V6 ,ZL/VK -
ме чуха с 1 ват CW,като в същото време нямаха кореспонденти и след 5 минути вече имаше Pile-up.
Подобно чуване се случи по време на контеста CQ WPX CW на 28 Мхц - от първият път ме чуваха повечето
станции,макар и с QRP.
73/72 ! Румен
да,той ми отговори на е-маил запитване,защо постъпи така.
Каза,че не е било редно да го викам първо с QRO,a e трябвало да го извикам с QRP.
Да,но в началото се чуваше много слабо и нямах шанс с 5 вата,а след малко вече
излезе приличен сигнал по дългият път - викаше многократно CQ,CQ и не отговаряше
на никой,затова и аз рекох да опитам с QRP-оказа се,че има добро прохождение между нас
и той ме чува доста добре,но ми даде QSO B4, a после и няколко пъти QRT.
Забелязъл съм от много време,особено по дългият път на 20 м -има кратки моменти когато ме чуват в
Пасифика добре с малка мощност.Спомням си няколко станции VK0M , FK8DD/m , ZK2 ,3D2 , V6 ,ZL/VK -
ме чуха с 1 ват CW,като в същото време нямаха кореспонденти и след 5 минути вече имаше Pile-up.
Подобно чуване се случи по време на контеста CQ WPX CW на 28 Мхц - от първият път ме чуваха повечето
станции,макар и с QRP.
73/72 ! Румен
Здравейте QRP-sti,
днес 08.20 LZT отново чух V73NS 20 m CW LP - чу ме с QRP веднага,макар че ми даде 339.
Впоследствие вика много,един Руснак R2PT го вика,той приеме 2PT QRZ,и веднага без да чака,
отново вика CQ,CQ....!Но все пак му се обади и на него 339 даде и после слушах 10 мин. никой не
го повика и спря да работи.
На RAEM contest ще работя с QRP.
73/72 ! Румен LZ2RS
днес 08.20 LZT отново чух V73NS 20 m CW LP - чу ме с QRP веднага,макар че ми даде 339.
Впоследствие вика много,един Руснак R2PT го вика,той приеме 2PT QRZ,и веднага без да чака,
отново вика CQ,CQ....!Но все пак му се обади и на него 339 даде и после слушах 10 мин. никой не
го повика и спря да работи.
На RAEM contest ще работя с QRP.
73/72 ! Румен LZ2RS
Румкааааа, поздрави ли жена му... филипинката, както ти казах бре!!!???lz2rs написа:Здравейте QRP-sti,
73/72 ! Румен LZ2RS
Привет QRP-исти!Преди малко приключих O QRP контеста!Лошо прохождение съсипа теста!Направих 25 щсо с голяма мъка!3 щсо траеха по 7-8 минути!Е на 3,5MHz направих с 5 вата A45XR-3846 km.А и с лоша антена като моята - трудно!Ползвах MINI SW-2016 /5 W/ ANT-LONG WIRE 20 m. но доста ниско над земята 8 м.72! de lz2oqv/1
Здравейте колеги,
поработих в PACC contest SO AB QRP MIX около 11 часа.
В Събота като започнах,като че ли не ме чуваха,както ми се искаше,а и имах
ангажимент,така че спрях да се състезавам-а и ми се стори ,че няма достатъчно холандци
на 20 м.На 15 м не чух никого.После,ангажимента ми отпадна и като нямаше какво да правя,
продължих контеста,започнаха да ме чуват.В 20 часа си легнах,станах в 03.40 часа и направих
каквото чух на 80 и 40 м CW - 25/11 -80m, 38/11 - 40m.
После на 20 м поработих и на USB - 56/11 , CW - 121/12. Общо 240 QSO , 45 Mlt ,score 10800.
Последните 2 часа бяха много интересни- през 10-15 минути излизаше нова холандска станция.
Доволен съм,все пак си оползотворих времето с контеста и получих удоволствие.
73/72 ! Румен LZ2RS 5 watts K3 , Dipoles , 4 el 3 bander at 32m
поработих в PACC contest SO AB QRP MIX около 11 часа.
В Събота като започнах,като че ли не ме чуваха,както ми се искаше,а и имах
ангажимент,така че спрях да се състезавам-а и ми се стори ,че няма достатъчно холандци
на 20 м.На 15 м не чух никого.После,ангажимента ми отпадна и като нямаше какво да правя,
продължих контеста,започнаха да ме чуват.В 20 часа си легнах,станах в 03.40 часа и направих
каквото чух на 80 и 40 м CW - 25/11 -80m, 38/11 - 40m.
После на 20 м поработих и на USB - 56/11 , CW - 121/12. Общо 240 QSO , 45 Mlt ,score 10800.
Последните 2 часа бяха много интересни- през 10-15 минути излизаше нова холандска станция.
Доволен съм,все пак си оползотворих времето с контеста и получих удоволствие.
73/72 ! Румен LZ2RS 5 watts K3 , Dipoles , 4 el 3 bander at 32m
Румене поздравления за толкоз QRP връзки!
Искам да похваля българското участие в HA-QRP CONTEST-2016!Вече има окончателни резултати!И тримата сме членове на LZ CWC !
73!72! de lz2oqv/1
Искам да похваля българското участие в HA-QRP CONTEST-2016!Вече има окончателни резултати!И тримата сме членове на LZ CWC !
73!72! de lz2oqv/1
Здравейте колеги QRP-сти,
напоследък се появява спорадик на 28 Мхц,около 11 ЛЗТ и вечер след 20 ЛЗТ.
Вчера само с 1 ват на CW & SSB направих доста Руснаци и Украинци,по малко и от
западна Европа.Чуват се и Африканци и от Индийският океан.
72 ! Румен LZ2RS
напоследък се появява спорадик на 28 Мхц,около 11 ЛЗТ и вечер след 20 ЛЗТ.
Вчера само с 1 ват на CW & SSB направих доста Руснаци и Украинци,по малко и от
западна Европа.Чуват се и Африканци и от Индийският океан.
72 ! Румен LZ2RS
Здравейте колеги,
днес на 15 м банд CW направихме QSO с 5B4AMX -Andy LZ2HM.
Той ме чу с мощност:
250 mW - 539
30 mW - 449
3.3 mW - 339
73/72 ! Rumen LZ2RS
днес на 15 м банд CW направихме QSO с 5B4AMX -Andy LZ2HM.
Той ме чу с мощност:
250 mW - 539
30 mW - 449
3.3 mW - 339
73/72 ! Rumen LZ2RS
Привет и от мен ! Приключи летния ловен сезон на руския QRP клуб ! Аз участвах в 4 мини-теста а Румен LZ2RS се появи в последния ! Поздравления за него , че с 1 ват направи 6 qso ! Въпреки изригванията на слънцето аз работих в последния тур на 40 и 20 м. и ме чуха 8 станции ! Следващия ловен сезон е февруари - март 2018! Дано има още някой престрашил се български участник! Но най-съм доволен от състезанието им ,,Мороз красный нос ,, когато се работи навън - то е в края на януари ! Резултати от маратона : http://qrp.ru/contest/russianhunt/1293-hunt2017 73!72! Георги
Здравейте QRP-сти,
15 м банд е все по добре,най вероятно ще опитам отново 15 м QRP CQWWDX CW в края на месеца.
Днес поработих на USB - 1 watt RF няколко Англичани,после се пробвах в един Pile-up USA,
чу ме един мой приятел Jack W4TJE,който ми даде RS 54,той има голяма антена-stacked yagies.
Стана ми приятно,когато няколко пъти спомена за моето VY FB CW ,имахме наскоро връзка с него на CW.
Отговорих му,че използувам home brew single paddle key made 1976-тогава пан Кишишев ми подари
едно старо Немско реле 1938 г. и така си направих ключа,с който и до днес работя / идеята за ключа е заслуга на John-
Иван Пулев./
.Независимо,че съм със скъсано сухожилие-имах операция на палеца на дясната си ръка преди около 12 г.,но мускула
е здрав,та и сега понякога работя със скорост 220 - 240 зн/мин-повече на Английски език.
На 15 м сутрин около 7 - 8 часа LZT се отваря прохождение към Япония и Австралия.
За съжаление,моят любим банд 10 м е доста зле,но все пак може през Зимата да се отвори отново.
73/72 ! Румен LZ2RS
15 м банд е все по добре,най вероятно ще опитам отново 15 м QRP CQWWDX CW в края на месеца.
Днес поработих на USB - 1 watt RF няколко Англичани,после се пробвах в един Pile-up USA,
чу ме един мой приятел Jack W4TJE,който ми даде RS 54,той има голяма антена-stacked yagies.
Стана ми приятно,когато няколко пъти спомена за моето VY FB CW ,имахме наскоро връзка с него на CW.
Отговорих му,че използувам home brew single paddle key made 1976-тогава пан Кишишев ми подари
едно старо Немско реле 1938 г. и така си направих ключа,с който и до днес работя / идеята за ключа е заслуга на John-
Иван Пулев./
.Независимо,че съм със скъсано сухожилие-имах операция на палеца на дясната си ръка преди около 12 г.,но мускула
е здрав,та и сега понякога работя със скорост 220 - 240 зн/мин-повече на Английски език.
На 15 м сутрин около 7 - 8 часа LZT се отваря прохождение към Япония и Австралия.
За съжаление,моят любим банд 10 м е доста зле,но все пак може през Зимата да се отвори отново.
73/72 ! Румен LZ2RS
LZ DX HF CONTEST 2017 - QRP
Здравейте колеги QRP-исти ! Тази година пак ще работя в маломощната категория . Пожелавам си да няма колеги които да ментосват в мощността ! Аз ще работя с новото радио / вече на 1г. 3м. / MINI SW-2016 . Имам проблем , че на мощност 3 а и на другите подобхвати мощността е нелинейна та каква е ситуацията ! На 21 и 28 MHz ще съм в нормата но на другите диапазони ще сложа атенюатор 2 dB за да стана 10 вата ! Схема имам и ще стане !
Вече се отказах да работя в TRC контеста като QRP след няколко участия като миналата година една радиовръзка ме лиши от трето място ! Ядосах се на един от най-добрите украински състезатели - той ми беше сбъркал позивната . Просто всички посредствени и не само такива колеги ме приели правилно а този с грешка ! Не мога да усетя кефа след голямата умора в такива състезания като QRP когато си прецакан понеже се правят на килограм европейски станции , тук там някой DX и не е като с голяма мощност да напълниш дневника с интересни инициали !!!
Като QRP в LZDXC съм бил четвърти досега та ще се боря поне за трето място .
Антените са ми трагични но колкото толкова - Уиндом -41.5 м. и симетричен дипол на 14 MHz на 7 м над земята и двете !
И да споделя колко ме заболя преди няколко дни когато не бях сложил Уиндома а на 80 м. работех с жица 22м. викам 5-6 пъти с 18 вата московска станция и получавам само QRZ ? тогава известния Владо - Z35M повика същата станция с 5 вата и антена G5RV върху 6 етажен блок и от първия път получи рапорт . А локациите с Владо са ни близки та антената прави работата .
Пожелавам на всички участници в контеста отлично прохождение , хубави радиовръзки и по-малко QRM !!!
Здравейте колеги QRP-исти ! Тази година пак ще работя в маломощната категория . Пожелавам си да няма колеги които да ментосват в мощността ! Аз ще работя с новото радио / вече на 1г. 3м. / MINI SW-2016 . Имам проблем , че на мощност 3 а и на другите подобхвати мощността е нелинейна та каква е ситуацията ! На 21 и 28 MHz ще съм в нормата но на другите диапазони ще сложа атенюатор 2 dB за да стана 10 вата ! Схема имам и ще стане !
Вече се отказах да работя в TRC контеста като QRP след няколко участия като миналата година една радиовръзка ме лиши от трето място ! Ядосах се на един от най-добрите украински състезатели - той ми беше сбъркал позивната . Просто всички посредствени и не само такива колеги ме приели правилно а този с грешка ! Не мога да усетя кефа след голямата умора в такива състезания като QRP когато си прецакан понеже се правят на килограм европейски станции , тук там някой DX и не е като с голяма мощност да напълниш дневника с интересни инициали !!!
Като QRP в LZDXC съм бил четвърти досега та ще се боря поне за трето място .
Антените са ми трагични но колкото толкова - Уиндом -41.5 м. и симетричен дипол на 14 MHz на 7 м над земята и двете !
И да споделя колко ме заболя преди няколко дни когато не бях сложил Уиндома а на 80 м. работех с жица 22м. викам 5-6 пъти с 18 вата московска станция и получавам само QRZ ? тогава известния Владо - Z35M повика същата станция с 5 вата и антена G5RV върху 6 етажен блок и от първия път получи рапорт . А локациите с Владо са ни близки та антената прави работата .
Пожелавам на всички участници в контеста отлично прохождение , хубави радиовръзки и по-малко QRM !!!
Здравей Георги - 2OQ, - Браво на тебе !
аз ще съм зает по време на LZDX Contest,както ми се налага,но все пак ще поработя за да има повече
LZ в състезанието,а и напоследък програмата N1MM ми забива доста пъти и то точно като давам номера...!
Напоследък направих на QRP : OY/RU7D , S9YY , FK8IK , 3B8DB , V55A , 9U4M .
Вчера излязоха предварителните резултати на WAG:
Claimed scores WAG 2017:
http://www.darc.de/der-club/referate/co ... e-aktuell/
73/72 ! Румен LZ2RS
аз ще съм зает по време на LZDX Contest,както ми се налага,но все пак ще поработя за да има повече
LZ в състезанието,а и напоследък програмата N1MM ми забива доста пъти и то точно като давам номера...!
Напоследък направих на QRP : OY/RU7D , S9YY , FK8IK , 3B8DB , V55A , 9U4M .
Вчера излязоха предварителните резултати на WAG:
Claimed scores WAG 2017:
http://www.darc.de/der-club/referate/co ... e-aktuell/
73/72 ! Румен LZ2RS
Привет колеги ! Отказах се от QRP и тази година та се покефих с не много големи мощности от LZ1D ! 3 ЩСО не ни стигнаха за 1000 !
Е с жични антени е така - на 28 MHz имаме 2 връзки и то с България ! Също на 21 ни чуваха слабо . 72! de lz2oq/1
Е с жични антени е така - на 28 MHz имаме 2 връзки и то с България ! Също на 21 ни чуваха слабо . 72! de lz2oq/1
-
- Site Admin
- Контакти:
Живота е кратък, но удоволствието да те чуят с "кафяната кутийка" през три морета е неописуемо Не става с думи. Трябва да се изживее.lz3sf написа:Някой отдавна го беше измислил - живота е твърде кратък за QRP
73!
Value has a value only if its value is valued.
здравейте,
lz1wf скромно 111 връзки за около 3 часа само ЩРП НАЙ ДАЛЕЧНО ЩСО с "кутийката " NR3X на 21 мгхц .
За повече активност нямах време .
lz1wf скромно 111 връзки за около 3 часа само ЩРП НАЙ ДАЛЕЧНО ЩСО с "кутийката " NR3X на 21 мгхц .
За повече активност нямах време .
Ето доказателство , че ние с Румен няма да ви мътим главите относно QRP класацията в контеста ! Надявам се да ви е било забавно с малката мощност поне на 14 MHz имаше прохождение . Извадка от коментарите на теста :
- Прикачени файлове
-
- LZDXC-17.png (3.3 KиБ) Видяна 48994 пъти
Здравейте QRP-сти,
след като многократно опитвах по време на CQWWDX CW да направя 6Y0W ,но така и не успях,
днес в Pile-up-а на 21 Мхц го направих с QRP 5 watts - 6Y0AE .Макар,че работих около 11 часа
на контеста,все пак съм доволен от резултата си,независимо,че тази година не ме чуваха добре.
А и програмата N1MM ми забива много пъти и това малко ме изнерви.Не знам на какво се дължи
този проблем,но в същото време включва трансивера на постоянно излъчване и трябва да го изключа
и после отново включа.Дали е от кабелчето между компютъра и радиото или от старата програма
XP Windows- не знам-ако някой има мнение моля да го сподели.
Добре,че мокрият и тежък сняг дойде по късно,защото КСВ на антената рязко се влоши,а после като се стопи
отново се оправи.
72! Румен LZ2RS
след като многократно опитвах по време на CQWWDX CW да направя 6Y0W ,но така и не успях,
днес в Pile-up-а на 21 Мхц го направих с QRP 5 watts - 6Y0AE .Макар,че работих около 11 часа
на контеста,все пак съм доволен от резултата си,независимо,че тази година не ме чуваха добре.
А и програмата N1MM ми забива много пъти и това малко ме изнерви.Не знам на какво се дължи
този проблем,но в същото време включва трансивера на постоянно излъчване и трябва да го изключа
и после отново включа.Дали е от кабелчето между компютъра и радиото или от старата програма
XP Windows- не знам-ако някой има мнение моля да го сподели.
Добре,че мокрият и тежък сняг дойде по късно,защото КСВ на антената рязко се влоши,а после като се стопи
отново се оправи.
72! Румен LZ2RS
Здравей Румене,
С N1MM Logger+ аз също имах такъв проблем. Забелязах, че се появява само на някои обхвати и не при всички антени. Предполагам, че е от по-високo КСВ. Оправи се, когато смених USB кабела с по-къс. Използвам SUCCI-R от LZ5VK и компютъра ми е с Windows 10.
Поздрави,
Огнян
С N1MM Logger+ аз също имах такъв проблем. Забелязах, че се появява само на някои обхвати и не при всички антени. Предполагам, че е от по-високo КСВ. Оправи се, когато смених USB кабела с по-къс. Използвам SUCCI-R от LZ5VK и компютъра ми е с Windows 10.
Поздрави,
Огнян
73! LZ1ONK/LZ7O
Здравей Огняне,
БЛГ за съвета ти ! Явно при мене проблема ще е от кабелчето-ще го сменя с по нов.
Иначе КСВ -то на моята 4 ел 3 банд Яги е много добро и на трите банда 20/15/10 м.
Това е когато няма мокър сняг по антената-а по време на контеста времето беше
идеално.
73! Румен LZ2RS
БЛГ за съвета ти ! Явно при мене проблема ще е от кабелчето-ще го сменя с по нов.
Иначе КСВ -то на моята 4 ел 3 банд Яги е много добро и на трите банда 20/15/10 м.
Това е когато няма мокър сняг по антената-а по време на контеста времето беше
идеално.
73! Румен LZ2RS
При мен този проблем го имам доста често на 7 и 10 и често на 14. На по-високите обхвати нямам проблем дори с вертикала (SPX-300). Лаптопа е с Win10, а кабела е китайски. И съм забелязал, че когато прохождението е кофти тогава имам повече проблеми. За това (понеже повече работя портативен) си имам един кабел 10 метра и отдалечавам антената от колата. Лекото ми успокоение е, че повредата не е само в моя телевизор Имах и Bluetooth CAT джаджа, но при ненадейното ми преселване преди година зачезна някъде за това не мога да споделя дали замяната на CAT кабела с Bluetooth е решение на проблема
Иван LZFF Coordinator
-
- Site Admin
- Контакти:
Здравейте
Може би някое и друго феритно пръстенче на USB кабела, ще реши проблема?
73!
Може би някое и друго феритно пръстенче на USB кабела, ще реши проблема?
73!
Момци, слагайте феритчета по две поне на всеки кабел, особено към мишката и клавиатурата, без значение че КСВто е много добро. Това е моя съвет.
73! Крис
73! Крис
На лаптопа нямам нужда от ферити за клавиатурата на мишката Сложих някакви ферити на CAT-кабела, но ефект почти никакъвlz1yq написа:Момци, слагайте феритчета по две поне на всеки кабел, особено към мишката и клавиатурата, без значение че КСВто е много добро. Това е моя съвет.
73! Крис
Иван LZFF Coordinator
Само че аз не съм оптимист да си разкулача кабела, да го увия няколко пъти през ферит и да си запоя отново буксата. За това го увивам колкото мога на два ферита - до USB куплунга и откъм mini-DIN-а. Ако си сигурен, че можеш да се справиш да ти го дам ти да го направиш?LZ1ZJ написа:Точно в "почти" се крие ключа от проблема Иване....
Иван LZFF Coordinator
-
- Site Admin
- Контакти:
Използвай такиваlz2ht написа:Само че аз не съм оптимист да си разкулача кабела, да го увия няколко пъти през ферит и да си запоя отново буксата. За това го увивам колкото мога на два ферита - до USB куплунга и откъм mini-DIN-а. Ако си сигурен, че можеш да се справиш да ти го дам ти да го направиш?LZ1ZJ написа:Точно в "почти" се крие ключа от проблема Иване....
https://www.ebay.co.uk/itm/5Pcs-Clip-On ... hash=item0
73
Doesn't post to Bulgaria... Все пак благодаря за предложението. Ще търся друг доставчикLZ3NY написа:Използвай такиваlz2ht написа:Само че аз не съм оптимист да си разкулача кабела, да го увия няколко пъти през ферит и да си запоя отново буксата. За това го увивам колкото мога на два ферита - до USB куплунга и откъм mini-DIN-а. Ако си сигурен, че можеш да се справиш да ти го дам ти да го направиш?LZ1ZJ написа:Точно в "почти" се крие ключа от проблема Иване....
https://www.ebay.co.uk/itm/5Pcs-Clip-On ... hash=item0
73
Иван LZFF Coordinator
-
- Site Admin
- Контакти:
Здравей
Доставчици има много. Аз го дадох само като пример за вид и за цени.
Успех.
Митко
LZ3NY
Успех.
Митко
LZ3NY
Пак благодаря! Вече поръчах (поне на външен вид същите ) и чакам да видим кога ще пристигнатLZ3NY написа:Здравей
Успех.
Митко
LZ3NY
Иван LZFF Coordinator
С най-голямо удоволствие.Да, не е добра идеята да разкулачиш кабела, но може горе при антената, на края на фидера да защипеш 10-15бр. феритни защипалки,като същите ги защитиш от атм.въздействия с термосвиваем шлаух.По средата още 2-4 и долу при радиото 2-4.lz2ht написа: Само че аз не съм оптимист да си разкулача кабела, да го увия няколко пъти през ферит и да си запоя отново буксата. За това го увивам колкото мога на два ферита - до USB куплунга и откъм mini-DIN-а. Ако си сигурен, че можеш да се справиш да ти го дам ти да го направиш?
Миналата седмица от e-bay купих 20 бр.за 5 долара,подобни като тези за които те съветва Митака, но за 3.5мм кабел.Ползвам такъв в разни AUDIO IN/OUT вериги.В Старозагорския магазин - ПЕТРОВ ЕЛЕКТРОНИКА също има всякакви видове.
Напоследък гледам в е-bay продават китове за подобни проблеми, примерно:
https://www.ebay.com/itm/Palomar-Engine ... XQpPhTkfoA
Казвам го за идеята само, не че ще тръгне някой да им дава 50 долара да това.
В работата, IT-тата са ми обещали безброй мониторни кабели,.... въпреки, че ферита от тях се изтръгва много трудно, ще опитам с пистолет за топъл въздух на терасата, за да не ме бият в къщи.. Мисля, че тези феритни тръбички са много добри за нашите цели.
За сега мога да си позволя и си поръчах 6 бройки. Ще стигнат за CAT-кабела и за звуковия. А за коаксиала ще му мисля когато му дойде времето. И без това условията вече не позволяват да щъкам много насам-натам
Иван LZFF Coordinator
-
- Site Admin
- Контакти:
За портативна работа, поне не е проблем човек лесно да си направи и заземление.
73!
73!
Импровизирал съм и земно Яд ме е само, че не си приватизирах едно истинско колче за заземление, а всичкото свързочно имущество на поделението беше на мое подчинение Само че тогава си нямах на идея, че ще ми се падне да имам апаратура на КВ, а разполагах само с едно "Щази" (USE600)LZ3NY написа:За портативна работа, поне не е проблем човек лесно да си направи и заземление.
73!
Иван LZFF Coordinator
Здравейте QRP-исти! Направих малко статистика за QRP постиженията си с 5 вата ! Имам работени 97 DXCC , 60 сектора а имам QRP/QRP радиовръзки с 32 DXCC. Който желае може да види няколко такива класации на сайта на ,,Радиоклуб 72,, и съответно да си качи постиженията - http://club72.su/ ! Желая весели празници и много далечни и интересни QRP радиовръзки в новата 2018 г!!! 73! 72! de LZ2OQ/1
Привет след тежкия контест ,, WWDX 160M-CW ,, в който работих категория QRP с 5 вата и дълга жица 42,2 м почти хоризонтална на 7 м височина от земята опъната от шака ми на изток.Настройвах я със Z-мача по схемата на VK5BR .Работих 18 часа и установих 45 QSO със 17 DXCC+WAE и имам 4 зони . Точки 212 по 17 множител = 3604 . Зоните не са множител . Имам само една връзка с Азия P33W която е и най-далечната 1211.8 км и другите са с Европа. Преживяването беше вълнуващо с тази слаба антена . Борбата беше за всяка радиовръзка - от раз са ме чули и приели 7-8 станции. С мъка направих 14 и 16 зона - само по една връзка . Другите са 15 и 20.Иначе имам 7 qso над 1000 км. Беше мъка с Украина , Полша , Беларус понеже виках много техни стонции и нула QSOs . С Русия -1 та поне хванах зона 16. Общо 17 DXCC не успяха да ме чуят . Представям си какви фантастични антени са имали тези които с 5 вата правят по 700 QSO !!!??? Имам 3 часа само търсене и викане без връзка ... и 7 часа само с по една , а на няколко пъти общо към час виках в края след яките станции но никой не ми се обади. Е поне 2 пъти ме е засякъл скимъра на LZ7AA.
Погледнах в резултатите от този CW тест след 2010 г. с QRP най-добре от българите се е представил Наско -LZ1YE през 2013 със 103 qso и 13920 т. Други участници са били LZ1ND и LZ1MC и сега с 5 вата и GP 8m работи Добрин - LZ8U .
Относно добро класиране на българите няма как да се постигне в тази категория понеже няма наблизо толкова станции колкото са в Германия , Русия , Чехия и други та затова се отказах от немските QRP състезания - немците правят по 50 qso помежду си а аз правя десетина само. 73! 72! de lz2oq - София
Погледнах в резултатите от този CW тест след 2010 г. с QRP най-добре от българите се е представил Наско -LZ1YE през 2013 със 103 qso и 13920 т. Други участници са били LZ1ND и LZ1MC и сега с 5 вата и GP 8m работи Добрин - LZ8U .
Относно добро класиране на българите няма как да се постигне в тази категория понеже няма наблизо толкова станции колкото са в Германия , Русия , Чехия и други та затова се отказах от немските QRP състезания - немците правят по 50 qso помежду си а аз правя десетина само. 73! 72! de lz2oq - София
Последна промяна от lz2oq на 30 яну 2018, 20:57, променено общо 1 път.
Здравей Георги, последната вечер се чуваше супер, на 599 когато ме повика. Антената като дължина е почти добра но според мен височината е твърде малка. Направихме няколко станции от Европа с по 5вт, даже мисля имаше и един Американец KA1J.
73! Крис
73! Крис
Не се оправдаай Влади, Георги също няма, въпреки всичко с 42м жичка и 5вт е успял да направи 45връзки......Така че който има желание няма пречки.
73! Крис
73! Крис
Влади спокойно променяш посоката на антената . Работя с 2 такива и няма ядове . Какво тук значи някаква си диаграма на излъчване ??? Даже може да станат по-добре нещата . Загуба на мощност не би трябвало да има - настройваш с трансмача и ON AIR!!!
А аз да споделя ,че моята жица си е компромис за 160 м. !!! Ето как се работи .
Благодарих на Боян - S57M за QRP/QRP връзката в теста на 160 м. и той даде инфо за антената
Това е контест локация на 1000 метра н.м.в. и има жере 40м- то е показано на qrz.com и антената е вертикален триъгълник.
С нея тази година има 625 щсо - от тях 1-VE , 3-K , 1-3V8,1-4L,1-UN,1-5B а миналата е имал 650 щсо.
Те така се работи но който има къде ...а ние като и на село си нямаме нищо сме на опашката !!!
73!72!
А аз да споделя ,че моята жица си е компромис за 160 м. !!! Ето как се работи .
Благодарих на Боян - S57M за QRP/QRP връзката в теста на 160 м. и той даде инфо за антената
Това е контест локация на 1000 метра н.м.в. и има жере 40м- то е показано на qrz.com и антената е вертикален триъгълник.
С нея тази година има 625 щсо - от тях 1-VE , 3-K , 1-3V8,1-4L,1-UN,1-5B а миналата е имал 650 щсо.
Те така се работи но който има къде ...а ние като и на село си нямаме нищо сме на опашката !!!
73!72!
Здравейте колеги,
работих в ARRL DX CW -моят любим контест-около 17 часа.
Прохождението на 80м беше лошо,а и шумът при мене е голям.
На 15м и 10 м въобще не чух Американци.
На 20м беше по добре и се постарах тези които чух да ги изработя-малко пропуснах от тях.
Най трудна връзка беше с K6XX - CA state,поне 10 пъти,ако не и повече му предавах инициала и така и не
разбрах,дали го прие правилно.
===============================
LZ2RS SO AB QRP
-------------------------------------------
80m 3 3
40m 74 26
20m 196 40
score: 56,511 pts
72! Rumen
работих в ARRL DX CW -моят любим контест-около 17 часа.
Прохождението на 80м беше лошо,а и шумът при мене е голям.
На 15м и 10 м въобще не чух Американци.
На 20м беше по добре и се постарах тези които чух да ги изработя-малко пропуснах от тях.
Най трудна връзка беше с K6XX - CA state,поне 10 пъти,ако не и повече му предавах инициала и така и не
разбрах,дали го прие правилно.
===============================
LZ2RS SO AB QRP
80m 3 3
40m 74 26
20m 196 40
score: 56,511 pts
72! Rumen
Здравей Румене, в неделя те слушах на 20м, чуваше се добре ама се беше наврял между шамарите.... на същата честота беше един бразилец , на около 150хз имаше двама американци които си правеха връзки без проблем. Нямам ти телефона, иначе щях да ти се обадя да се махнеш от там........
73! LZ1YQ
73! LZ1YQ