Наскоро Бончо Василев LZ2AS ми предостави една брошурка от серия такива "В помощ на активиста  на ДОСО" Автор е Севар Загорчинов ,издателство Медицина и физкултура -София 1961  -
 Броят е озаглавен "ВИКАМ ВСИЧКИ" и е очерк за Търновския радиоклуб . Намеренията са да бъде сканирана цялата и покачена на някоя страница , но нещата вървят бавно и затова си позволявам да поместя наколко цитата от нея с пояснения от мен:
  стр.9 -" ,а през 1952 г. заработиха редовно и първите колективни радиолюбителски станции LZ1KAB в София ,LZ2KAC в Търново ..."
  стр.12 -"И в разултат 10 души - трима пощенци,един офицер,двама радиотехници,двама служители и двама ученици - на 11.IV.1952г. учередяват "Търновския окръжен радиоклуб" към окръжния комитет на ДОСО.
        (Въпреки ,че учебна дейност се води от 1949 година ??)
  стр.15 -"И в 18,30 часа на 5.VIII.1952г. Търновската LZ2KAC установява първата двустранна радиосвръзка със съветската любителска радиостанция ИА3KFB  (вероятно UA3KFB ),която и дава сравнотелно добра оценка -569. [color=green](Тази първа QSO е направена от Кирил Несторов -LZ2UK(SK).)[/color]                След тази свръзка на ключа сядат Николай Йорданов и после Граматиков.Те с Несторов са първитв трима оператори на втората у нас (след Софийската) любителска колективна радиостанция LZ2KAC."
   стр.20 -"  От 9 до 22 май (1953) се построява и се инсталирва радиостанцията в Горна Оряховица"  LZ2KAF
   стр.21-"1956 година - Откриват се 8 нови любителскирадиостанции - в Дряново,Севлиево,Елена,Трявна и по 2 в Търново и Габрово.( по това време Търново и Габрово са един  окръг вероятно става на въпос за откриването на LZ2KAV,LZ2KHN,LZ2KAE,LZ2KAJ,LZ2KAD ...)             
 На 29  юли в първото вътрешно късовълново състезание между жени операторки в нашата страна търновки достойно се представят от бойкия колектив  на операторките Денка Стойчева,Христина Белберова и Стефка Попова."(Това състезание е организирано от Търновския радиоклуб) 
    стр.41 -"Обаче най-тържественият ден за пионерите радиолюбители беше 7.I.1957 г.когато за пръв път наистина опитния вече оператор пионер Веселин Заяков (LZ3CQ,exLZ2CQ,LZ2WC) предаде в етера сигнала:"LZ2KBS!Викам всички!Викам всички!"Скоро идва отговорът от LZ1KKZ :"Привет!Чуваме ви добре!
Желаем нови успехи!""

Търновския радиоклуб
 ...ами да припомним на Търновци че през април трябва да черпят за рожден ден на радиоклуба си!
 ...ами да припомним на Търновци че през април трябва да черпят за рожден ден на радиоклуба си!  
  А през май - Горна Оряховица!
"Безжичният телеграф не е труден за разбиране. Обикновеният телеграф прилича на много дълга котка. Дърпате опашката в Ню Йорк и тя измяуква в Лос Анджелис. Безжичният е същото нещо, но без котката."
А.Айнщайн

А.Айнщайн
Re: Търновския радиоклуб
22 май 1953 - 2018 = 65 години от излизането в ефир на LZ2KAF Горна Оряховица.
Не си спомнам точната година /1978-1980/ когато се запознах със Страхил Богоев LZ1BA /sk/.Тогава той ми подари няколко снимки от личния си архив, и се оформи идея за създаване на фото-албум с историята на LZ2KAF. С времето нещата се промениха, появи се интернет , а и идеята прерасна, тъйкато цялостната дейност е свързана с дейността на Търновския радиоклуб. За съжаление на първия ми пост тук никой не реагира и реших да продължа. Благодарение на Антон Иванов LZ3AI бе създадена страница за Търновския радиолуб. Благодарности и за всички които помогнага със свои спомени , фотоси и разкази. Страницата не е дозавършена и работата по нея ще продължава.
Тя се посвещава на всички членове на Търновския радиоклуб, които със своя ентусиазъм в трудни години на недоимък, липса на части, са създавали приемо-предавателни устройства, обучавали са и са възпитавали радиолюбители, създали са условия при които и ние сме станали съпричастни на радиолюбителството и сме обикнали това "чудо" радиото.
Ако сте любопитни четете на [url][http://bb.galanto.com// [url] за радиолюбителите със "синя кръв".

Не си спомнам точната година /1978-1980/ когато се запознах със Страхил Богоев LZ1BA /sk/.Тогава той ми подари няколко снимки от личния си архив, и се оформи идея за създаване на фото-албум с историята на LZ2KAF. С времето нещата се промениха, появи се интернет , а и идеята прерасна, тъйкато цялостната дейност е свързана с дейността на Търновския радиоклуб. За съжаление на първия ми пост тук никой не реагира и реших да продължа. Благодарение на Антон Иванов LZ3AI бе създадена страница за Търновския радиолуб. Благодарности и за всички които помогнага със свои спомени , фотоси и разкази. Страницата не е дозавършена и работата по нея ще продължава.
Тя се посвещава на всички членове на Търновския радиоклуб, които със своя ентусиазъм в трудни години на недоимък, липса на части, са създавали приемо-предавателни устройства, обучавали са и са възпитавали радиолюбители, създали са условия при които и ние сме станали съпричастни на радиолюбителството и сме обикнали това "чудо" радиото.
Ако сте любопитни четете на [url][http://bb.galanto.com// [url] за радиолюбителите със "синя кръв".
Стефане, много добър сайт! Благодаря!
Поздрави на всички, които "...Независимо дали първоначалната си подготовка са започнали в този или друг клуб, те са били оператори на LZ2KAF и се считат за негови възпитаници..."!
P.S. Преди около 35 години в LZ2KAF имаше един много добър телеграфист известен с прякора "Съра". Мисля, че беше от Търговище и се казваше Красимир Райнов. Къде се загуби този човек?

Поздрави на всички, които "...Независимо дали първоначалната си подготовка са започнали в този или друг клуб, те са били оператори на LZ2KAF и се считат за негови възпитаници..."!
P.S. Преди около 35 години в LZ2KAF имаше един много добър телеграфист известен с прякора "Съра". Мисля, че беше от Търговище и се казваше Красимир Райнов. Къде се загуби този човек?
- 
				LZ3NY
- Site Admin
- Обратна връзка:
Поздравления за инициативата.
73! LZ3NY

73! LZ3NY
Value has a value only if its value is valued.