Качествен коаксиален кабел - къде?

Място за въпроси и отговори.
LZ2GPB
Мнения: 28
Регистриран на: 18 дек 2012, 20:32

Качествен коаксиален кабел - къде?

Мнение от LZ2GPB » 08 авг 2013, 16:48

Здравейте, колеги. От доста време пред мен стои следния въпрос - къде мога да намеря качествен 50 ома коаксиален кабел - RG-58 и дали изобщо той е най-добрият вариант при следните условия: ще бъде използван за слушателски Inverted V и беверидж антени, като повечето от антените са на разстояние от около 20-ина метра от шака. Дали при това разстояние с този кабел няма да има загуби? Всякакви съвети и насоки откъде мога да закупя качествен RG-58 са добре дошли.LZ4ZD
Site Admin
Мнения: 380
Регистриран на: 30 авг 2006, 12:30
Местоположение: Шумен
Контакти:

Re: Качествен коаксиален кабел - къде?

Мнение от LZ4ZD » 09 авг 2013, 09:59

RG-58 за КВ, още повече само за приемни антени не е лошо решение.
Аз го ползвам за полевите диполни КВ антени, които се опъват между двете мачти (или други подходящи точки). Плюса на кабела е, че е лек и гъвкав, но има и вариант на кабела с твърдо жило, който е по-чуплив.
Ако мислиш да го ползваш за временни конструкции - може да си позволиш такъв коаксиал. Ако си решил конструкцията да бъде постоянна и по-сериозна - заложи на хубав кабел още от сега. Все пак всичко зависи и от средствата, които можеш да инвестираш.

Има доста онлайн калкулатори, потърси в Google "online coaxial cable loss calculator"
Според подобен калкулатор, с RG-58, при 20м. дължина на кабела ще имаш 1.6dB загуби на 28MHz и 1.1dB загуби на 14MHz, на ниските обхвати загубите падат още.

RG-58 можеш да намериш в Интегра както и в Инмак (Гоце Делчев). Там имат и по-добри коаксиални кабели.
Оглеждай се в базара, от време на време (но сравнително рядко) излизат оферти за хубави кабели.LZ6AJ
Мнения: 1297
Регистриран на: 12 окт 2008, 23:34
Местоположение: Belgium
Контакти:

Re: Качествен коаксиален кабел - къде?

Мнение от LZ6AJ » 09 авг 2013, 10:27

Георги, здравей !

имам някакъв опит с този кабел за захранване на приемни антени от типа beverage и K9AY. поради факта, че и двете антени са затихващи с над 25-28 дБ (взависимост от изпълнението). в зоната до 10 МХц въпросният коаксиален кабел има ниско затихване, което може да се приеме за несъществено. толкова за апериодичната антена. ако нямаш проблем с руския език, полезни неща можеш да намериш на сайта на Игор: http://www.dl2kq.de

по отношение на "inv-V" антената - не ми стана ясно за кой банд говориш и на каква височина ще е окачена? и защо ще бъде ползвана само за приемане ?
както и да е, става дума за резонансна антена, чийто входен импеданс силно зависи от височината на окачване, т.е. ако имаш възможност можеш с помощта на промяна на този фактор да получиш добро съгласуване. за предпочитане е направата на коаксиален балун от същия кабел - горе, непосредствено под точката на захранване. диаметър около 200мм, брой навивки - между 13 и 17. всичко вързано в сноп с пластмасови "свински опашки" и закачено с въженце за централния изолатор така, че да не виси и да не опъва точките на свързване. целта на занятието най-общо казано е намаляване на загубите от вредни повърхностни токове в оплетката. за да избягаш от зоната на четвърт-вълновата трансформация, добре би било предварително да звъннеш всяко парче кабел на съответния банд с товарен резистор. ако нямаш антенен анализатор под ръка, става и с малка мощност (не повече от 70% от мощността на товарния резистор) и КСВ-метър.

за района на Троян - мисля, че Севлиево е близо място за пазаруване. аз поне оттам съм купувал RG58U и RG213. буквите след 58 най-вече се отнасят до вида на външната изолация.

http://www.cablecommerce.bg/bg/allproducts.php?catid=8

китайски кабели, широко разпространени навсякъде из магазините и нета, не съм ползвал и не мога да дам мнение за тях. предпочитам такива, които са с доказан произход. мисля, че нашенските не са лоши.

и последно - със сигурност има по-добри кабели от този, за който говорим ... но всяко нещо си има цена ... така че се надявам в случая да намериш най-добрия за теб компромис. в последствие ако си направил 2 еднотипни антени и имаш желание (и възможност) за смяна фидерите им, не бързай едновременно с двете - направи промяна само с едната и изследвай разликата. така най-добре ще разбереш дали фидера е бил определящ за неудовлетворенноста ти.

желая успех !

73,
Любо


73,
Любо

LZ2GPB
Мнения: 28
Регистриран на: 18 дек 2012, 20:32

Re: Качествен коаксиален кабел - къде?

Мнение от LZ2GPB » 09 авг 2013, 10:45

Благодаря и на двамата за отговорите. Антените ще са само слушателски, тъй като нямам клас 1, за да работя на къси вълни, а и аз съм си главно слушател (LZ2-004), но в бъдеще мисля, че с тях ще мога да работя и QRP. Ще опъна антени за 14, 21 и 28 MHz. В най-високата си точка антените ще са на около 10 метра над земята (за съжаление нямам възможност за по-голяма височина). Ще следвам препоръките ви и в най-близкия удобен момент ще пиша какво съм постигнал.

73
Георгиlz1yq
Мнения: 1169
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: Качествен коаксиален кабел - къде?

Мнение от lz1yq » 09 авг 2013, 11:45

За захранване на rx антена може и най обикновен 75 омов кабел, за къси разстояния на предавателна антена до 30мгз и не повече от 600вт rg58 също става.

Поздрави LZ1YQОтговори