Избор на UPS за ползване с SDR

Схеми, софтуер, радиостанции и модификации за тях.
LZ2GPB
Мнения: 28
Регистриран на: 18 дек 2012, 20:32

Избор на UPS за ползване с SDR

Мнение от LZ2GPB » 05 юли 2017, 13:54

Здравейте, колеги.
В процес съм на изграждане на отдалечен слушателски SDR и за целта ми е нужно да взема UPS, който да осигурява непрекъснато захранване и да стабилизира напрежението, което доста често е непостоянно (пада до около 200V и се качва до около 260V).
Консуматорите, вързани към UPS-а ще включват компютър, монитор, Afedri SDR, антенен превключвател, TP-LINK рутер и
SXT 5 wireless устройство, което ми осигурява point-to-point интернет връзка до отдалечената локация.

Поинтересувах се и прочетох в интернет, че доста UPS устройства произвеждат смущения в обхватите под 30 MHz. Някой от вас има ли опит в тази сфера и би ли могъл да ми препоръча UPS, който не би ми създавал главоболия със смущения?

73 и приятен ден!
LZ2GPB ГеоргиSergey LZ1AO
Мнения: 104
Регистриран на: 28 фев 2016, 18:45
Местоположение: София

Re: Избор на UPS за ползване с SDR

Мнение от Sergey LZ1AO » 06 юли 2017, 13:44

Георги,
Имам следбните наблюдения.
Използувах два съвсем различни UPS-a в офиса. Единият е професионален, 2000VA, с многофазен инвертор работещ на около 100kHz. Монтиран е в метална 19" конструкция, напълно е екраниран. Всеки от 8-те му 220V изходи има по 2 самостоятелни филтъра - един вграден в съединителя и втори на платката. Над 1.5 MHz не го чувам. Надолу не знам, не съм се интересувал.

Вторият е някакво китайско чудо, класика с преобразувател работещ на 50Hz, в пластмасова кутия. Деклариран е като 600VA, но трафа вътре е с поне 2 пъти по-малка габаритна мощност. Китайците са си спестили почти тотално филтрацията на изходите. Като резултат, това недоразумение се чуваше поне до 60 MHz, когато е активно. Чувах бръмчилки на КВ от него, дори когато е в дежурен режим. Затова сега седи в един ъгъл, изключен.

Бих те посъветвал, търси нещо, направено по-сериозно, изпълнение за промишлена употреба. UPS-а, който описах горе е втора ръка. Купих го, ако не ме лъже паметта, за 200лв, без акумулатори.

Не съм наясно точно какво искаш да правиш с AFEDRI-то, но нека споделя моя опит, надявам се да има нещо полезно:

- По принцип AFEDRI-то не се нуждае от локален компютър, ако е свързано по LAN. Може да включиш AFEDRI-то към рутера, да му установиш статичен IP адрес, ако е необходимо, или да му активираш DHCP клиента. Опцията DHCP server в AFEDRI-то разбира се трябва да се изключи. Все тая е къде се намира физически AFEDRI-то, дали е свързано в локалната мрежа с кабел или е на другия край на света. Сега стои в офиса, свързано е там в локалната мрежа, достъпно ми е от домашния QTH по Интернет. Със семплиране до 96ks/s всичко е много стабилно.

- Има няколко неприятна особености firmware на този SDR:

1) Ако загубиш връзка с него, ще се обади пак в мрежата само след пълен ресет. При това, ако не се свърже успешно в рамките на няколко минути след ресета, написано е колко са в описанието му, отсвирва интерфейса и трябва пак ресет. Аз реших проблема с отделен модул с LAN интерфейс, всъщност набор от 8 дистанционно управляеми релета. Едното включва и изключва захранването на AFEDRI-то, останалите не ги използувам, но могат да се използуват например за комутация на антени, филтри и т.н.

2)Пълна конфигурация със запис на параметрите във паметта на AFEDRI-то не може да се прави при LAN съединение, трябва USB.

3) Автора, с желанието си да използува една и съща програма за различните си модели и с решението да пази конфигурациите ту в паметта ту в ini файлове, се е и....л на метеното. Драйвера му понякога така се отнася, че не разбира собствените си записи в ini файловете, та се налага да ги трия.

73! LZ1AOLZ7AA
Мнения: 14
Регистриран на: 27 мар 2013, 10:03

Re: Избор на UPS за ползване с SDR

Мнение от LZ7AA » 06 юли 2017, 15:00

Здравей Георги,
има две посоки, в които може да помислиш и поработиш.
1. Афедрито и антените - максимално далеч от копютри, захранвания, мрежа и UPS. Имай предвид, че мрежата (~220V) може да шуми много повече от UPS-a. Кабелната телевизия и интернета, висящи по стълбовете са даже още по-голям смутител, заради импулсните захранвания на усилвателите, подвлючени към захранващата линия без добро филтриране.
- тук няма какво толкоз да му мислиш за захранването, то ще е далеч от Афедрито и антената. Важно е Ethernet кабела да е екраниран и захранващия 5V кабел да е филтриран с дросел
- препоръчвам Line Interactive UPS, заради автоматичния автотрансформатор, който в голями граници "обира" флуктуациите в мрежовото напрежение.
2. всичката техника е в шака
- тук изискванията към UPS-a нарастват. Търси се такъв с възможно най-добра синусоида на изходното напрежение. Line Interactive ще свърши работа, но може да се отиде и на вариант Double Conversion (OnLine).
- Идеята за изпоплзване на Double Conversion UPS е добра и от гледна точка на това, че такъв UPS осигурява филтрация на мрежовото напрежение. След него, може да разчиташ на постоянни параметри и качество (чиста синусоида) на напрежението.
- допълнително се слагат ферити или филтри на всички кабели и захранващи и комуникационни линии, отделно се "зануляват" всички уреди по висока честота в схема звезда и ако има възможност се заземяват с отделно, норочно заземление. Филтрите и феритите предствалват високо съпротивление по висока честота и предотвратяват предаването на смущения по-нататък по кабелите, зануляването/заземяването осигурява отвеждане на смущението, от вече изолираната зона, към земя.

Има много добри предложения на българския пазар за скъпи (едно време) устройства, втора употреба, които сега струват четвърт от цената като нови. Ето няколко, като се разтърсиш, ще излязат и още.
http://www.aragorn-bg.com/line-interact ... t750i.html
http://www.aragorn-bg.com/online-ups/on ... 1000c.html
Внимавай в цената, защото много често, тези втора употреба не включват батериите.

Добри марки/серии са APC SmartUPS и EATON 5P, EATON 9130, EATON EX, (MGE).

Не на последно място, сериозно помисли за разрядници (surge protector) на Ethernet кабела на Афедрито. Мълнии индуктират сериозни пренапрежения в антената и коаксиала, а пък отзад, през 220-те волта може да се индуктират още по-големи пренапрежения, които само Double Conversion UPS, може да спре/изолира. Като бюджетно решение или допълнителна защита предлагам да използваш раклонител за 220В с варисторна защита от пренапрежение, продават ги по магазините.
А, и защита от статика на входа на Афедрито - с дроселче.

успех с начинанието и поздрави
Кирил
LZ7AA


73 Кирил, LZ7AA

LZ2GPB
Мнения: 28
Регистриран на: 18 дек 2012, 20:32

Re: Избор на UPS за ползване с SDR

Мнение от LZ2GPB » 11 юли 2017, 21:10

Благодаря на всички за изчерпателните отговори - бяха ми изключително полезни. Към момента се спрях на Line Interactive APC Smart UPS SMT750i

Афедрито в момента е в следната конфигурация: свързано е директно към TP-LINK рутер като съм му резервирал вътрешно IP през DHCP настройките. По същия начин е свързан и компютъра, като на него съм инсталирал сървърния софтуер на sdr-radio.com и съм пренасочил портовете, които ползва към външното IP, така че да може да се достъпва отвсякъде. Освен това, ползвам USB интерфейс за превключване на антените, който се управлява от софтуер за Windows. Локацията на приемане е извън града, в слабозаселен район без кабелни и интернет мрежи - самият интернет си набавям от разстояние с point-to-point връзка на 5 GHz с двойка SXT 5 устройства.

Относно тороидите и филтрите - има ли значение какви ще бъдат те и къде мога да намеря такива, които ще ми свършат работа? В интернет попаднах на няколко статии, в които се твърди, че няколко намотки на кабела около тороиден пръстен или просто мрежово филтърче вършат добра работа и редуцират смущенията идващи по кабела. Става ли това или има и по-оптимални варианти? Питам главно, защото на някои бандове приемам силен шум от S5-S7, който според пробите, които направих почти сигурно идва от импулсното захранване на рутера (задължително ще го сменя с друго възможно най-скоро). Същевременно самата мрежа (220V) не шуми - поне при проби с портативно радио при изключени всички останали уреди в шака. :)

73!
Георгиlz1yq
Мнения: 1185
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: Избор на UPS за ползване с SDR

Мнение от lz1yq » 12 юли 2017, 09:30

Здравей, относно шумовете които идват по антената ще е доста трудно да се елиминират, при мен горе на захранването на антената и на края на коаксиала преди да влезне в радиото съм сложил тороид FT240-31 на който съм навил по 16 навивки от коаксиала , това доста помага, същото сим направил и на захранването за 220в.
Захранването което ползваш за Афердито ако е импулсно го замени с трансформаторно и нещата ще се променят, освен това задължително сложи земно .......На всички кабели сложи ферити от тези които се кликват. Желая успех.

73! LZ1YQLZ2GPB
Мнения: 28
Регистриран на: 18 дек 2012, 20:32

Re: Избор на UPS за ползване с SDR

Мнение от LZ2GPB » 12 юли 2017, 10:30

lz1yq написа:Здравей, относно шумовете които идват по антената ще е доста трудно да се елиминират, при мен горе на захранването на антената и на края на коаксиала преди да влезне в радиото съм сложил тороид FT240-31 на който съм навил по 16 навивки от коаксиала , това доста помага, същото сим направил и на захранването за 220в.
Привет, специално аз нямам сериозни оплаквания от шумове по антената, по-скоро от уредите в шака. Ще пробвам варианта с тороидите. Имаш ли представа дали мога да купя конкретния и други тороиди от България или трябва да търся в eBay/Amazon? Ако има и мераклии за обща поръчка - на линия съм.

73!
Георги
Последна промяна от LZ2GPB на 06 дек 2017, 13:34, променено общо 1 път.Sergey LZ1AO
Мнения: 104
Регистриран на: 28 фев 2016, 18:45
Местоположение: София

Re: Избор на UPS за ползване с SDR

Мнение от Sergey LZ1AO » 12 юли 2017, 15:55

Георги,

Един от бързите начини е да потърсиш феритите в http://www.tme.eu Ако си избереш нещо, звънни на +35928603107, Кет Електроникс. Госпожата доставя всичко по каталога, на обявените на сайта на TME цени, при това много бързо.
Другия доставчик в София , който доставя и ферити по каталога на Mouser, е на http://www.mausel.eu но е по-бавен.

Нямам впечатления от Fairite material 31, който LZ1YQ препоръча. Аз съм използувал успешно материал N30 на TDK/EPCOS (u4300) и Ferroxcube (Phillips) 3B1 (u900) за такива цели - работят добре на КВ.
73!lz1yq
Мнения: 1185
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: Избор на UPS за ползване с SDR

Мнение от lz1yq » 12 юли 2017, 16:34

Борето LZ2JR има такива ферити от различен материал.

73 КрисN2WQ
Мнения: 37
Регистриран на: 01 мар 2010, 21:57

Re: Избор на UPS за ползване с SDR

Мнение от N2WQ » 15 юли 2017, 17:24

Pure Sine Wave UPS- CyberPower CP1500PF
https://www.amazon.com/CyberPower-CP150 ... e+sine+ups

Amateur Radio (G3TXQ) - Common-mode chokes
http://www.karinya.net/g3txq/chokes/
The following chart presents the results of impedance measurements made on a variety of common-mode choke implementations across the frequency range 1MHz to 30MHz. Amateur frequency allocations are indicated approximately by the vertical grey bands.

RFI, Ferrites, and Common Mode Chokes For Hams
http://audiosystemsgroup.com/RFI-Ham.pdf
Most recent update 5 May 2010. This tutorial is directed specifically to RFI in ham radio applications. It includes an extended discussion of the use of common mode chokes as transmitting baluns, and extensive measured data on ferrite chokes. A chapter on audio and computer interconnections in ham stations shows how to make bulletproof connections between a computer sound card and ham rigs for SSB, RTTY, PSK31, and SO2R contesting without expensive interface boxes, using nothing more than simple cables with the right connectors on each end.LZ2GPB
Мнения: 28
Регистриран на: 18 дек 2012, 20:32

Re: Избор на UPS за ползване с SDR

Мнение от LZ2GPB » 06 дек 2017, 14:04

Да повдигна малко темата от прахта:

До момента съм изключително доволен от APC Smart UPS SMT750i, препоръчан ми от LZ7AA. Държи се стабилно и изглежда не шуми.

Така и не успях, обаче, да достигна до решение на проблема с намирането на стабилно и тихо захранване. Наскоро разкарах всички импулсни захранвания и в момента рутера, приемника и антенния превключвател в шака захранвам с компютърно захранване, но продължавам да приемам силни смущения, които на ниските обхвати (средни вълни и 80м) достигат до 8 единици от S-метъра, а с увеличаване на честотата силата им отслабва, като над 12 MHz почти напълно изчезват.

Поставянето на ферити по всички захранващи и комуникационни кабели и заземяването на уредите в схема "звезда" не помогна особено. Шансът смущенията да не идват от шака, а "от вън", клони към нула, тъй като пробвах да забуча 50см стайна жица на Afedri-то и смущенията продължаваха да се приемат със същата сила.

Запис тук: https://drive.google.com/file/d/1f7efLG ... sp=sharing

Изглежда смущенията идват или от рутера и/или MicroTik SXT5 устройството, което захранвам с Power Over Ethernet, или от самото захранване, което ползвам, за да захранвам уредите в шака.

Всякакви идеи как мога да се преборя с проблема и от къде мога да купя читаво и мощно захранване, с което да захранвам уредите в шака са добре дошли. :)

P.S. Прилагам схема на шака:
SDR Shack.png
(50.64 KиБ) Все още не е свален
Последна промяна от LZ2GPB на 06 дек 2017, 14:42, променено общо 1 път.LZ3NY
Site Admin
Мнения: 782
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Избор на UPS за ползване с SDR

Мнение от LZ3NY » 06 дек 2017, 14:42

Здравей
Като спреш рутера как е шума?
Опитай да спреш след това и другото, и ще разбереш кое е :)
Митко


Value has a value only if its value is valued.

LZ2GPB
Мнения: 28
Регистриран на: 18 дек 2012, 20:32

Re: Избор на UPS за ползване с SDR

Мнение от LZ2GPB » 06 дек 2017, 14:45

LZ3NY написа:Здравей
Като спреш рутера как е шума?

Митко
Привет. Не съм пробвал, но това ще го направя при първа възможност. Забравих да спомена, че TP-LINK и MicroTik SXT5 не съм ги заземявал, тъй като нямат метален корпус или пин за заземяване. Имаш ли идея как бих могъл да ги заземя и дали това би имало ефект? Изобщо, ако приемем, че някое от тези две устройства е проблемът, има ли универсално решение за справяне с проблема (изключвам подмяната им като краен вариант).

Поздрави,
Георги
Последна промяна от LZ2GPB на 06 дек 2017, 14:52, променено общо 1 път.LZ3NY
Site Admin
Мнения: 782
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Избор на UPS за ползване с SDR

Мнение от LZ3NY » 06 дек 2017, 14:51

Можеш първо да опиташ да сложиш рутера в една тенджера с капак и да видиш дали ще отслабне шума. Ако това е причината, вътре по платката винаги можеш да намериш къде да го заземиш. Някои рутери имат метални капаци върху цифровата част, за да не бълват радио-бози. Тенджерата ще симулира това :lol:

Митко


Value has a value only if its value is valued.

lz1yq
Мнения: 1185
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: Избор на UPS за ползване с SDR

Мнение от lz1yq » 06 дек 2017, 18:46

Здравей колега, понякога прекаляването със заземлението на всяка кутийка започва да дава обратния ефект, получават се тъй наречените лупове между кутийките и заземлението и ефекта е обратен. Моето предложение е да заземиш само радиото, и ако продължава да шуми изключваш всичко, оставяш радиото на акумолатор и започваш едно по едно да включваш останалите неща. Така ще разбереш откъде идва шума.

73! LZ1YQLZ4ZD
Site Admin
Мнения: 380
Регистриран на: 30 авг 2006, 12:30
Местоположение: Шумен
Контакти:

Re: Избор на UPS за ползване с SDR

Мнение от LZ4ZD » 07 дек 2017, 10:19

LZ2GPB написа:... Наскоро разкарах всички импулсни захранвания и в момента рутера, приемника и антенния превключвател в шака захранвам с компютърно захранване, но продължавам да приемам силни смущения, които на ниските обхвати (средни вълни и 80м) достигат до 8 единици от S-метъра, а с увеличаване на честотата силата им отслабва, като над 12 MHz почти напълно изчезват....
Компютърното захранване също е импулсно.

От схемата на шака не се разбира дали заземяваш в една точка всички устройства.LZ2GPB
Мнения: 28
Регистриран на: 18 дек 2012, 20:32

Re: Избор на UPS за ползване с SDR

Мнение от LZ2GPB » 07 дек 2017, 10:36

LZ4ZD написа:
LZ2GPB написа:... Наскоро разкарах всички импулсни захранвания и в момента рутера, приемника и антенния превключвател в шака захранвам с компютърно захранване, но продължавам да приемам силни смущения, които на ниските обхвати (средни вълни и 80м) достигат до 8 единици от S-метъра, а с увеличаване на честотата силата им отслабва, като над 12 MHz почти напълно изчезват....
Компютърното захранване също е импулсно.

От схемата на шака не се разбира дали заземяваш в една точка всички устройства.
Да, всичките се заземяват в една обща точка. Дали имаш идея къде мога да намеря читаво захранване, което да не създава подобни проблеми?lz2fv
Мнения: 141
Регистриран на: 21 мар 2009, 17:21

Re: Избор на UPS за ползване с SDR

Мнение от lz2fv » 07 дек 2017, 10:53

LZ2GPB написа: ...Дали имаш идея къде мога да намеря читаво захранване, което да не създава подобни проблеми?
http://www.meanwell-bg.com/

SP-320-13.5 или SP-320-12

Новата серия RSP-320-13.5 също са добри. При мен не шумят...

73!LZ2GPB
Мнения: 28
Регистриран на: 18 дек 2012, 20:32

Re: Избор на UPS за ползване с SDR

Мнение от LZ2GPB » 14 дек 2017, 01:01

lz2fv написа:
LZ2GPB написа: ...Дали имаш идея къде мога да намеря читаво захранване, което да не създава подобни проблеми?
http://www.meanwell-bg.com/

SP-320-13.5 или SP-320-12

Новата серия RSP-320-13.5 също са добри. При мен не шумят...

73!
Поръчах RSP-320-12, но не само, че не реши проблемът, но на част от ниските бандове шумът се повиши значително, до S9+10dB.
Screen Shot 2017-12-14 at 1.00.09 пр.об..png
Имаш ли опит с точно този модел и дали ако го сменя със по-старата серия SP-320-12, би имало ефект?LZ3NY
Site Admin
Мнения: 782
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Избор на UPS за ползване с SDR

Мнение от LZ3NY » 14 дек 2017, 08:42

LZ2GPB написа: Поръчах RSP-320-12, но не само, че не реши проблемът, но на част от ниските бандове шумът се повиши значително, до S9+10dB.
Защо не опиташ първо с обикновен 12 волтов акумулатор и откачен главния бушон?

Ако спрат бръмчилките, най-добре си потърси един ТЕС-12-3 или ТЕС-12-5.
Изображение

73! Митко


Value has a value only if its value is valued.

lz2be
Мнения: 661
Регистриран на: 31 юли 2008, 23:18

Re: Избор на UPS за ползване с SDR

Мнение от lz2be » 14 дек 2017, 11:57

Елстар ми направиха един изправител преди два месеца и казаха, че им е последния, защото прекратяват дейността си.

По темата на Георги - пробвай да захраниш Афедрито от USB, а не от изправителя. Този Remote antenna switch box от схемата, ако е в стаята го остави само него заземен, а всички други заземявания ги махни.

73 Боянlz2fv
Мнения: 141
Регистриран на: 21 мар 2009, 17:21

Re: Избор на UPS за ползване с SDR

Мнение от lz2fv » 14 дек 2017, 16:28

Здравейте,
LZ2GPB написа:Поръчах RSP-320-12, но не само, че не реши проблемът, но на част от ниските бандове шумът се повиши значително, до S9+10dB.
Както написах, при мен тези захранвания не шумят. Използвам ги без всякакви заземявания. Единственото е свързването на "нулата" на шукото към съответната клема на изправителя. Радиото не е заземено, нито "занулено", краят на антената е на около 6m от него. Самата антена е дипол за 40m, като единият му край е на около 7-8m от земята, а другият на 4m. В добавка под нея има известно количество фотоволтаици с прилежещите им инвертори...Може да е странно, но нямам проблеми с пращилки и шум. Не съм слагал разни чокове и балуни, просто не ми се е налагало. Със същото захранване съм работил и на полеви ден, пак без проблеми. Единственият им кусур е постоянно работещия вентилатор. Може пък да съм имал късмет и да попадна на свестни бройки...Мисля си обаче, че предложението на Боян е доста смислено. Пробвай и на акумулатор...
lz2be написа:Елстар ми направиха един изправител преди два месеца и казаха, че им е последния, защото прекратяват дейността си.
Това е доста неприятна новина...купувах от 24V захранвания, резервирани с акумулатори. Бяха МНОГО добри за цената си!

P.S. Не знам дали има отношение към случая на Георги, но вчера на един обект, в момента в който свързах нормален LAN кабел към едно PC, стоящото наблизо радио DR-M06 "откачи". И никакви заземявания на "оплетката" на кабела не помогнаха. Просто точно на тази честота си бръмчеше. По спомен 55.625MHz. Оказа се, че контакта, в който е включено PC-то не е занулен...Знам, че няма логика, но както се казва "неведоми са пътищата на радиовълните, за смущенията ище повече"...

73!LZ5PL
Мнения: 60
Регистриран на: 03 сеп 2006, 14:54
Местоположение: София

Re: Избор на UPS за ползване с SDR

Мнение от LZ5PL » 14 дек 2017, 18:10

И моите "две стотинки":
Преди десетина години имах един служебен лаптоп Siemens Fujitsu и го използвах при командировка в Албания по съвместителство за връзка с радиото - FT-817. Имах голям проблем с пращилки независимо че бяхме в една вила с голяма градина практически извън града, без никакви кабелни мрежи наоколо. В един момент токът спря и лаптопа остана на батерия, радиото по начало си беше на акумулатор. Пращилките обаче веднага изчезнаха. Смених лаптопа с друг и проблемът ми изчезна. Оказа се че захранването от марковия лаптоп генерира повече шумове отколкото паяжината от кабели пред прозореца ми в София.
Сега като проверявам дадено място за смущения винаги минавам първо на акумулатор, слушам, после пускам захранването на радиото, пак слушам и накрая захранването на компютъра.


Истинското радио свети в тъмното

Sergey LZ1AO
Мнения: 104
Регистриран на: 28 фев 2016, 18:45
Местоположение: София

Re: Избор на UPS за ползване с SDR

Мнение от Sergey LZ1AO » 14 дек 2017, 19:22

Да добавя към това, което пише LZ5PL. Наблюдавал съм го на няколко различни лаптопи и вероятно говорим за едно и също. Никакви проблеми, когато са на батерия или на мрежа, ако батерията е заредена. Ако зарежда обаче - шуми, та се носи. При това AC адаптера не шуми много и никаква филтрация преди и след него не помага. Всичко става в схемата за зареждане, тя е вътре в лаптопа, импулсен преобразувател, в много модели е направен със IC BQ24704, филтрацията от PWM-а към батерията е смешна, та батерията става и антена. Бях сложил два лаптопа модел HP630 на място с чувствителни приемници...... наложи се да ги разкарам от там за всеки случай. Според документите, които намерих, цитирания модел отговаря на европейските норми за излъчвания, при това със запас. Е, дребната подробност е , че според същите документи не е правено специално измерване при зареждане на батерията.....LZ5PL
Мнения: 60
Регистриран на: 03 сеп 2006, 14:54
Местоположение: София

Re: Избор на UPS за ползване с SDR

Мнение от LZ5PL » 15 дек 2017, 00:25

В моя случай си шумеше независимо от състоянието на батерията. Когато смених лаптопа с антикварния Compaq Armada (1998 година !) никакъв шум в никой режим. Това беше през 2005-та и програмите още вървяха прилично на PentiumII, а и на обекта нямах друг вариант. Сега работя с различни модели Dell и също не намирам разлика на батерия или на мрежа. Явно в оня модел Фуджицото беше повече от Сименса :D Споделих го само за да подчертая че не трябва да се предоверяваме на марките.
Малко съм изненадан от добрите отзиви за Meanwell - използвал съм ги в проекти, но винаги съм ги мислел за индустриални захранвания без особени качества по отношение на шумовете. При цената на която се продават излиза че са доста добра алтернатива.


Истинското радио свети в тъмното

LZ2GPB
Мнения: 28
Регистриран на: 18 дек 2012, 20:32

Re: Избор на UPS за ползване с SDR

Мнение от LZ2GPB » 15 яну 2018, 10:35

В крайна сметка си взех захранване ТЕС-12-3, с което захранвам всичко в шака, но проблемът в бръмчилките се оказа, че изобщо не е в захранването.

След няколкочасови проби през уикенда, които не дадоха никакъв резултат, реших да изключа APC SmartUPS-а и... о, чудо! Нямаше и помен от силния дразнещ шум, който варираше от S9 по ниските бандове до S3 на високите.

Остана неразрешен проблемът с TP-LINK рутера, който (дори и да не е свързан по ethernet с SDR-а и макар, че го захранвам с TEC и не използвам фабричното му импулсно захранване) също хвърля QRM по-ниските бандове, който стигаше нива до около S6 на 3.5 MHz. Тъй като в момента е в непосредствена близост до самия приемник, ще пробвам да го отдалеча максимално и се надявам с това проблемът да изчезне.

Малко скрийншоти, които показват колко се "изчистват" обхватите при изключване на рутера: https://drive.google.com/drive/folders/ ... NAL5xWIE-hОтговори