КВ ПЪРВЕНСТВА

lz1yq
Мнения: 1187
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz1yq » 08 апр 2020, 10:34

Здравейте, разглеждайки темите свързани с КВ първенствата забелязах че са доста разхвърляни. Поради тази причина се реших да направя нова тема свързана с КВ Първенствата , най вече за тъй наречените КВ ШАМПИОНАТИ. в този линк http://forum.bfra.bg/viewtopic.php?f=6&t=2467 са доста мнения по тези теми , за това и го пуснах отново.
В тази връзка искам да попитам относно условията за шампионатите, дали наистина е РАЗРЕШЕНО самоспотването. Преди време имахме доста дебати на тази тема, и ако се не лъжа, се беше взело решение условията за шампионатите да се допълнят с две точки:
1. забраняват се два сигнала по всяко време на един и същи банд.
2. забранява се самоспотването.
Тези нови допълнения бяха продиктувани от работата на една радиостанция която " показа " къде са пробойните в условията . Освен това се беше взело решение след публикуване на резултатите да се публикуват и самите логове. Причини много, една от тях беше да се покажат кръводарителите......които на онзи етап не липсваха. Някой ще каже че с публикуването на логовете се нарушава закона за личните данни. Мисля че спокойно може да се изтрие всичко освен инициала на станцията.
Надявам се въпросите ми да не са сложни. Всяко мнение е важно.
Последна промяна от lz1yq на 09 апр 2020, 12:53, променено общо 2 пъти.LZ6AJ
Мнения: 1306
Регистриран на: 12 окт 2008, 23:34
Местоположение: Belgium
Контакти:

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от LZ6AJ » 08 апр 2020, 12:22

lz1yq написа:
08 апр 2020, 10:34
... Някой ще каже че с публикуването на логовете се нарушава закона за личните данни. Мисля че спокойно може да се изтрие всичко освен инициала на станцията...
Добро предложение, Крис...

Ако Бойчо ми прати зип-пакет на дневниците, след 5 минути му ги връщам модифицирани, според GDPR.

Здраве желая!


73,
Любо

lz1yq
Мнения: 1187
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz1yq » 09 апр 2020, 08:44

Здравей Любо, това предложение не е мое, то беше лансирано преди години, но явно на някой не му изнася да се направи. Интересното е друго, няколко дена питането е тук, нито един отговорен не обърна внимание, а това е питане свързано с много неизвестни. Същото положение е и във страницата на БФРЛ във Фейсбук, където въпроса беше зададен по малко по различен начин. Явно пролетната умора или някакво виросче е повлияло на незаинтересованоста на хората свързани с условията на състезанията организирани от БФРЛ.

73! Бъдете здравиlz2sx
Мнения: 101
Регистриран на: 05 сеп 2008, 08:47

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz2sx » 09 апр 2020, 11:50

Здравей Крис,

Връзката, която си посочил не съществува или само на моя компютър не се вижда страницата!

73 Боянlz1yq
Мнения: 1187
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz1yq » 09 апр 2020, 12:53

Виж сега......
73!lz2sx
Мнения: 101
Регистриран на: 05 сеп 2008, 08:47

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz2sx » 09 апр 2020, 18:55

Привет,

Сега е точно и разбрах за какво иде реч, явно съм го пропуснал тогава. Там обаче не се коментира самоСПОТВАНЕТО. Ползвах търсачката в сайта и успях да „открия” една интересна за мен тема по втория въпрос, който повдигаш:

viewtopic.php?f=6&t=2629&hilit=%D1%81%D ... 0%BD%D0%B5

Репликата на Николай ( LZ1JY ) ме накара да не остана безучастен към това. Позволявам си да я копирам и опресня за четящите тук :

„Колеги, приятели и радиолюбители,

Отворих темата, защото е унижаващо да има радиолюбители, които са омагьосани от това , което богатите войнолюбци налагат на целия свят като стандарт и критерии за живота. Не е нормално, децата дори, да мислят как да победят някого през идващия ден! Или наши колеги да приемат тази форма на общуване, която обезобразява начина на мислене.

Степента на агресивност в която живеем, е изкуствено наложена , и явно не подминава и нашего брата. Едно е, да се включиш с всички собствени и технически възможности в нещо, което прилича на контест , по правила , които са "несправедливи винаги за някого", друго е да спечелиш такъв контест с изобретателност, от мястото , където си лицензиран.

Приятно е , да отидеш на Канарите или в Тунис или Мароко , или простичко да си направиш екскурзийка до Карибите, и да се "кефиш на такъв резултат". И баба знае така.

Откакто се появи Интернет, всички станаха супер контестмени . Такъв е живота. явно. …………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Моля ВИ , НЕКА НЕ ТЪРСИМ ПРИ НАС ПРИЧИНИТЕ , хитреците ще ги има винаги! Нека не си задаваме агресивни въпроси, това не води до никъде, ако можем да "обезмислим системата" - добре, ако не, здраве!

На всички лека нощ!

73 Ник „


И все пак защо е забранено самоспотването ? Коя е причината за вземане на такова решение? Опитвам се да намеря отговор за себе си на този въпрос,но...поне до този момент - не се получава. Въпроса е не само към теб (Крис), към всеки който има мнение и отговор на него.

73lz1yq
Мнения: 1187
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz1yq » 09 апр 2020, 19:48

Здравей Бояне, интересен въпрос който има няколко отговора. В всички големи международни състезания ако забележиш има освен дадените категории едно допълнение, асистет или нонасистед. Освен това самоспотването е ЗАБРАНЕНО, питаш защо? Защото самоспотването ти дава предимство особено на ССБ, а нали говорим за състезание в което трябва да покажем високо спортно майсторство, да въртим копчето на радиото , да търсим кореспондента, а не да го видиш на клъстера и да цъкнеш на него.
Тази тема сме я коментирали доста. Аз нямам проблем ако в условията изрично е казано че самоспотването е РАЗРЕШЕНО. Да знаят всички , а не както до сега, всички спазват международните правила но един който е прочел че не е забранено се самоспотва...........Просто да се каже че е разрешено и толкова.....Надявам се съм ти отговорил.
Лично мое мнение би трябвало да е забранено. Тогава си личи майсторлъка.
73! LZ1YQLZ6AJ
Мнения: 1306
Регистриран на: 12 окт 2008, 23:34
Местоположение: Belgium
Контакти:

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от LZ6AJ » 09 апр 2020, 20:26

здраве желая !

момци, що ли ми се струва, че зная накъде води този дебат ... както и други подобни досега ?
опасявам се, че до 5-тата реплика след тази, вече ще сме се върнали в периода на LZDXС 2015 ... дано греша !!!
след 2 дни е Цветница, след нея - Страстната седмица ... това, че и КВ-шампионатите са в този период не означава, че липсата на смирение може да бъде оправдана.

затова ще завия в друга посока споменавайки това, което и друг път съм казвал, и не само тук - светът не е това, което беше преди 30 години ... преносът на данни днес не е това, което беше тогава ... но за съжаление, условията на контестите не са се променили много в посока на адаптация и хармонизиране с днешната действителност. оттам нататък Николай LZ1JY достатъчно добре е нарисувал пейзажа. само ще допълня, че на хората оттатък Атлантика не им пука за нашите проблеми. те си нямат такива ... кой си има ранчо на Карибите - да е жив и здрав, та от време на време да кани и приятели от Божествения кръг на WWROF. но всичко останало им е на континента. няма 6, няма 5 ... де да си имаха 7-8 радиобезлюдни DXCC, или пък 6 DXCC, разположени на 7 острова ... щяха да са "за завиждане", нали ? ха ха ха

кога беше, споделих с някои от въпросните Богове проста формула, с която да се определя теглото на корекция, като функция от общия резултат, заявен или зачетен от дадената DXCC или CQ зона. Вие получихте ли отговор ? щото аз още не съм ...

но това беше преди няколко години. от тогава светът не е спирал да се развива, в това число и човешката изобретателност. затова, вече се замислям, че модела за корекция трябва да включва и още едит аргумент - броя спотове, генерирани през периода от отделни източници, без значение на мрежите за пренос. това, че N1MM+ въведе ограничение за неразпространение на клъстер спотове през Телнет, не помага. братът-контестер лесно намери цаката и на това, ще намери и на всичко друго ... физичен закон, няма грешка !
а на ССБ - спотовете не са безобиден фактор. за съжаление и противно на нормалната логика, и човешко поведение - броя спотове е правопропорционален на използваната мощност от спотваната станция. 90% от спотовете на големите оръдия са напълно излишни ... а има и такива, за които процента е 99 ... нужни са "само" 7 КХц лента като ефективен заместител :lol:

извод под формата на въпрос - докъде би стигнало всичко това ? ... жалко !
за едни хоби, а за други вече диагноза ... тъжно !
даже има опити за облъчване, че диагнозата била необходима предпоставка за успех ... много тъжно !

пазете хобито в себе си !

приятна и безвирусна вечер ...


73,
Любо

lz1yq
Мнения: 1187
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz1yq » 10 апр 2020, 11:44

Идеята е правилата да са ясни.....а не да си ги перефразираме- ако нещо не е забранено значи е разрешено. Има и друг момент който е по важен , ЛОГОВЕТЕ ДА СЕ ПУБЛИКУВАТ СЛЕД КЛАСАЦИЯ. Решението е взето на заседание на УС доста отдавна, може би 2017г , но до сега не се е случвало. Искрено се надявам този път, а и от тук на татък решенията да се спазват. Смятам че публикуването на логовете е задълително и много полезно за всички състезатели.

73! LZ1YQlz2sx
Мнения: 101
Регистриран на: 05 сеп 2008, 08:47

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz2sx » 10 апр 2020, 15:14

Явно играта на народна топка все още не е остаряла. Между другото редовното и практикуване, спомага за дълго да се съхрани гъвкавоста :D
Съгласен съм с това, че има разлика между асистед и ън асистед. В случая с "Държавните шампионати" няма подобно разделение при класирането на състезателите. Там разделението е по мощности и брой участници използващи една позивна или слушателски номер. В условията четем : " получаване и изпращане на „спотове“, което предполага използване на "новите" технологии. След като самоспотването дава предимство на SSB, да се разреши за всички т.е. всеки да има предимство. Струва ли "нещо", като пробваме? Просто никой няма да се занимава със спотовете. Иначе идеята за публикуване на логовете е чудесна, но нямам представа как технологично би могла да се осъществи.

73LZ6AJ
Мнения: 1306
Регистриран на: 12 окт 2008, 23:34
Местоположение: Belgium
Контакти:

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от LZ6AJ » 10 апр 2020, 17:24

да, хубаво би било, всичко да е еднозначно дефинирано в условията ... въпреки, че "всичко" звучи относително, в смисъла на невъзможно. но поне основните положения и казуси не бива да се оставят неопределени, както каза и Крис - "свободни за съчинение". в това отношение съм съгласен с него.

в предходния си пост написах - техниката е много напред, а човек е много изобретателен ... изобщо ... не само в радиолюбителството, но и там в частност ... и в КВ-контестирането - също ... в това число и във вътрешните LZ-контести.
сигурно всеки от нас има солиден брой спомени и примери в това отношение, взависимост от периода, на който е бил съвременник.

не само споделям мнението на Боян, но и се опитах да го въведа в един от вътрешните турнири. без да ангажирам никого. като проба. последваха пушилка и сълзи. отказах се ... засега. убеден съм, че във вътрешните контести най-важното нещо е броя участници. при период на повторение - 30 минути и един вид работа, ако участниците са под 80 - вероятността да НЕ спечелят най-добрите, силно нараства ... при два вида работа - този праг се върти около 50.

въпреки, че отдавна не съм участвал във вътрешни състезания - бих искал да попитам :
1. ако "асистед" има смисъл на чужда помощ, колко участника във вътрешните контести не ползват такава ? ... разбира се, че има, но как могат да бъдат проверени, определени, и оттам категоризирани като такива ?
- по начина им на работа ? - възможно, но спорно и трудно доказуемо;
- по изпратения дневник ? - частично, но спорно и трудно доказуемо;
- по клетвена декларация ? - "истината, само истината и нищо друго освен истината !" - за съжаление, по нашите ширини това вече няма голяма стойност.
2. използването на компютър за водене на дневник - помощ ли е ?
3. наличието на "банд-мап" и опцията "спектрална визуализация" - помощ ли са ?
4. как може да се забрани изполването им ? ... още повече - има ли смисъл ?
и обратно -
5. как може да се задължи всеки участник да ползва компютър, електронен дневник и интернет ?

ако някой даде рецепта за изпълнение на т.5., проблема може би е решим, а именно - "всеки S&P да е длъжен да спотва всички свои кореспонденти, преди да напусне честотата им !" ... и макар, че не е лесно, подобна проверка би могла да бъде осъществена.
но тъй като това едва ли би се възприело, остава противоположното решение - самоспотването да не бъде забранявано ... т.е. който си мисли, че това ще му помогне - нека се самоспотва ! ... моето мнение е, че това няма да има определяща тежест за решаване на изхода от надпреварата, но поне ще ликвидира поводите за съмнения и последващи коментари, относно практикуването на подобно действие.

относно публикуването на дневниците - ПОДКРЕПЯМ !!!
новия сайт на федерацията е добре структуриран, поне за момента ... виждам, че даже има качени резултати от вътрешните КВ-първенства от 2001 година насам - което е похвално ... тъй както има препратка към резултатите от дадена година, така може след тях да се добави и "публични дневници от съответното издание".

примерно :
public_logs.jpg


73,
Любо

lz1yq
Мнения: 1187
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz1yq » 10 апр 2020, 20:56

Да Бояне, народната топка е добро начинание, но липсата на повече играчи е проблем, особено тогава когато главните герой са в летаргичен сън. А все опак да спомена, в КВ шампионатите не говорим за асистет и нон асистед, говорим за селфспотинг , да го има или не. За мен не трябва да го има. Няма международно състезание в което е разрешено, напротив пише си го че е забранено.
Другия момент е за взето решение на УС логовете да са достъпни за всички. Всичко друго е бягане по тъч линията. Да оставим начина на структуриране и писане на условията в последната си точка.......звучи ми като вица за идиотите и полу идиотите.

73!lz2sx
Мнения: 101
Регистриран на: 05 сеп 2008, 08:47

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz2sx » 10 апр 2020, 23:08

Здравейте,

Споделих мнението си за нашите ( задочни ) състезания, понеже съм участник в тях. Виждам, че има конфликт (според мен излишен) с това "самоспотване", което никой не може да контролира, но задължително се изписва, че е забранено в условията на някои международни състезания. Последните не коментирам. Най-лесния начин да се избегне той, е да се разреши на всички участници да го ползват, след като имат желание и полза. Това ще струва точно нищо и състезателите ще бъдат равнопоставени по отношение на това да се знаят кой къде е ( тези които ползват Интернет). Щом има взето решение, тогава .... мнението си остава за мен. :D

73lz1hst
Мнения: 40
Регистриран на: 29 сеп 2010, 13:10

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz1hst » 11 апр 2020, 11:03

Здравейте,
Взимам и аз отношение : Надявам се освен добри съдии в екипите от проверяващи да могат да се включат и добри съответно обучени детективи и контролиращи, които да установят чрез силен нагледен доказателствен материал, дали самоспотването е извършено от самия състезател или от негови "доброжелатели". Щото хоп ще се окаже, че такива "доброжелатели" само ще седят пред компютъра и ще си цъкат спотове от името на някой невъзвидян свой колега. Пък той колегата после да се оправя. Как ще стане това с доказването-оставям на вашата фантазия, предлагам на принципа "една жена каза", защото иначе ще е много сложно.

Има и друг вариант - преминаването на принципа състезател-контолиращ или познат породному като "роднина милиционер". Пояснявам идеята: изпращане на специално обучен много зъл контролиращ-надзирател при всеки участник на място (задължително с маска и ръкавици тази година), който с тънка но гъвкава шибалка да го пляска нарушителя през ръцете, а е посегнал към селф спот клавиша.Ако е посегнал повече от 3 пъти - "контолиращия орган" направо вади пистолета и го гърми на място. Айде от нас да мине, нека живее- но поне да му се прилага съответната доза елекрошок и да му турят пранги на кунките.

И Понеже "решението вече е взето" предлагам горните две предложения да влязат също в сила преди самите състезания тази година. Или поне едото, моля, така ще внесем съответното ранообразие, отдавна необходимо в правилата на нашите шампионати, повярвайте. Или поне ще е забавно.

Сериозно - технологиите се развиват и въпреки, че не съм привърженик на селф спотинга, пък и спотинга въобще, те не могат да се избегнат с налагане на мерки тип забранителни, ограничителни, декласиращи, милицонерски...все тая. Няма и ресурс за тази работа.
Оставете ги тези, които искат да се спотват да си го правят-много бързо това ще стане тяхно основно занимание по време на състезанията, вълната от спотове никого няма да интересува или поне няма да влияе сериозно на класирането и всички ще си работят нормално. Не мога да разбера защо веднъж не се опитаме да бъдем по- иновативни от "големите пушки" вместо да ги копираме мотамо и да решим този въпрос веднъж завинаги. Поне в нашите малки състезания.


Бъдете здрави и много весели!

73, de lz1hst
/Колегата Хуморист/
Последна промяна от lz1hst на 11 апр 2020, 12:09, променено общо 4 пъти.LZ1ZD
Мнения: 134
Регистриран на: 09 апр 2010, 11:09

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от LZ1ZD » 11 апр 2020, 11:56

https://forum.qrz.ru/23-sorevnovaniya/5 ... ntest.html
Аз бих поиграл на този контест :D :D :D 73lz1yq
Мнения: 1187
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz1yq » 11 апр 2020, 14:18

Няма лошо колега хуморист :D , аз имам друго мнение по въпроса, но не бих искал да се ангажирате с него, щом като няколко човека смятат че е добре да е разрешено, няма проблем, но поне да се каже в условията, за да няма разсъждения.......Красимирски LZ1ZD не знам що за контест е това, но щом кефи някой няма лошо.
Всичко което ще доведе до повече участници е О,К.
В днешния контест очаквам повече участници от УС, поне като уважение към другите които ще са на линия.

73! LZ1YQLZ3NY
Site Admin
Мнения: 784
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от LZ3NY » 11 апр 2020, 21:50

Здравейте
И аз съм на мнението на Венци. Новите технологии трябва да се използват, за да вървят хората напред.
И без това на практика е невъзможно да бъдат спрени. Колкото повече условия (и подусловия), толкова по-малко играчи на терена.
Мнението е лично и не държа да се взема под внимание.
73 Митко


Value has a value only if its value is valued.

LZ1ZJ
Мнения: 472
Регистриран на: 25 апр 2007, 14:37
Местоположение: София

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от LZ1ZJ » 11 апр 2020, 22:59

И аз съм съгласен с всички мнения, ама много моля някои колеги да забравят рашънските, блядьски хуйовини, когато са на RUN да си дават инициала на 20 минути! Ако ги сърби за сметката за ток, да ми я представят, ще я платя! Аман! :lol: То разбирам, че агенциите за ППННИ са в затруднение, ама все-пак! :wink:lz1yq
Мнения: 1187
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz1yq » 12 апр 2020, 10:47

Добро утро, както казах и преди- съобразявам се с мнението на повечето тук. Макар че ще се започне едно самоспотване 3 минути преди да отиде на честотата си.......а и не само това. Но щом така е решено, ще се съобразяваме. Времето и обхвата на провеждане бяха перфектни. Въпреки всичко очаквах доста повече станции, но за съжаление явно приоритетите са изкривени в някой хора. С нетърпение ще чакаме решението за предоставяне на логовете да се случи най после.

73! LZ1YQlz2be
Мнения: 661
Регистриран на: 31 юли 2008, 23:18

Re: КВ ПЪРВЕНСТВА

Мнение от lz2be » 14 дек 2020, 17:13

Здравейте,
не знам дали тук е точното място, но си мисля, че е време да се публикуват условията на вътрешните състезания за 2021г.
73 БоянОтговори