Репитрите в страната колко и къде са?

Комуникации над 30 MHz
lz1wdx
Мнения: 340
Регистриран на: 25 ное 2010, 10:11
Контакти:

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от lz1wdx » 03 фев 2012, 21:48

LZ1RF написа:
инсталирания през 80-те години и все още работещ перфектно ретранслатор R2.

Милчо Миланов - LZ1RF
Всъщност кога работеше перфектно- пак през 80 -те ли ?
И какво му е на онова пеленаче,, на има няма и годинка, дето го замести ?
Или онуй старото жИлязо е бИтон, а това новото - не го бива щото е производство 2011 г. ?


73de LZ1WDX /Стефан Александров/

LZ1FW
Мнения: 871
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от LZ1FW » 03 фев 2012, 21:58

Факт е, че още вечерта на 31.01.2012 репитър R1 не работеше. Ако някому трябва доказателство - записа на бюлетин 4 от 31.01.
Свалянето на репитъра от Черни връх на 01.02.2012 вероятно е с цел ремонт.
За да не гадаем какво се е случило е редно БФРЛ да пусне официална информация по въпроса.

Бъдещото предназначението на репитрите е ясно - национална аварийно-спасителна мрежа. Със съответните линкове между отделните репитри. (Лично на мен линкове между репитри не ми харесват, ама това е отделен и да кажем мой си проблем.)

Кодовете за "линкването" не са особена тайна, а ако има други кодове за дистанционно управление - например спиране и пускане на репитър, то си е и редно и нормално да не се знаят от всички.

Чакаме официална информация...

Лека вечер,
LZ1FWlz3nn
Мнения: 177
Регистриран на: 07 апр 2010, 14:39

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от lz3nn » 03 фев 2012, 22:12

Отностно репитърната мрежа в България,
Благодарение на група млади радиолюбители, огранизирани от Героги Михайлов LZ1LSD, в последните две години се случиха доста положителни неща в тази насока.
Какво имам в предвид:
1. БФРЛ получи разрешение да постави или узакони репитри в най-атрактивните точки в страната - основните ТВ кули и 'гъбата' на РВД в София.
2. Сключените договори са изключително благоприятни за БФРЛ и от там за цялото радиолюбителско движение - не се плащат наеми за репитрите, което е прецедент и се дължи основно на енергичната работа на Георги Михайлов, групата около него и УС на БФРЛ.
3. Поставиха се много нови репитри и предстой поставянето на още такива.

Искам категорично да расея спекулациите относно Георги Михайлов:
1. Със свое решение от за заседание на УС на БФРЛ по т.6 от 11.11.2011 са гласувани следните решение:
- уплмощава г-н Михайлов да отговаря за репитърната мрежа на БФРЛ;
- натоварва го със задачата да си подбере реално действащ екип и да се изберат реални отговорници за репитрите на БФРЛ в страната;
- след съгласуване да поставя репитри за радиолюбителски нужди на разрешените на БФРЛ места.
2. Активността на Георги Михайлов и групата около него са единствено и само в полза на всички радиолюбители:
- средствата за закупуване на новите, съвременни ретранслатори са лично негови и на групата около него, плюс дарения от последователи и симпатизнанти;
- полагания от тях труд е абсолютно безвъзмезден и не цели други облаги - ако някой разполага с доказателства за противното, нека да ги каже - да се хвърлят безпочвени обвинение е меко казано недостойно;

Сваленият R2 се намира в Интегра-А и ще бъде предоставен на радиолюбители в район, където в момента няма добро покритие на ретранслаторната мрежа. Понеже е от по-старо поколение с кварцове са поръчани нови за други честоти, различни от тези на R2.
Подобна съдба очаква и R1. Oчакваме предложения за райони, където има нужда от него.
Напомням, че R1 и R2 са собственост на БФРЛ.
Във ръзка с предоставеното разрешително на БФРЛ за ползване на съораженията на РВД на Черни връх, в Интегра-А се подготвят два абсолютно нови съвременни ретранслатора на 144MHz - R1 и един на 432MHz. Всеки интересуващ се може да намине през офиса на фирмата и да провери, както и да пита как са събирани средства за тах. До 1-2 седници те ще бъдат поставени и се надявам, че всички ще останат изключително доволни от резултатите от работата им.

Аз не мога да разбера как винаги се намират 'доброжелатели' и почват да търсят под вола теле. Колкото и невероятно да е според техните разбирания има хора, които даряват на радиолюбителството а не търсят само и единствено облаги от това, както явно са свикнали самите те.
Особено радостно е, че тази група около LZ1SLD са предимно млади колеги, усетили 'тръпката' на радиолюбителството и показват как се правят безкористно нещата.
Вместо да им помагаме по всякакъв начин и да им благодарим, все ще се намери някой, който да всява раздори и сплетни.

Виктор Ценков - LZ3NN
председател на УС на БФРЛLZ1LGG
Мнения: 45
Регистриран на: 14 ное 2010, 10:04
Местоположение: KN12QR
Контакти:

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от LZ1LGG » 04 фев 2012, 00:46

LZ1RF, ти кога направи нещо за да се случват репитрите? (не че аз съм направил де)
От това което се чува в ефира, LSD-то е достатъчно коректен и точен тип и със сигурност няма да забогатее от това че се се катери по баирите.
Ако някой си мисли че каквато и да е мрежа може да оцелее без да се развива и да се вкарват нови неща.. да ходи да се перЕ!

Ей, 1990-2000 година беше виновен интернета че затихва "хобито". В клуба до "Овча Купел" беше анатемосан всеки който имаше dialup акаунт.
Това са глупости. Ама пълни.
От примерно година и половина се забелязва че нещата тръгват нагоре и някакви архивни хейтъри са леко настъпени. Вместо да се гледа напред и да се развива радиолюбителството се лежи на стари лаври. Което според мен доста противоречи на идеята. Добре че има разумни хора които не се втелясват :)


Жоро е виновен! Не е обявил банкова сметка, кратики СМС-номера и не събира доброволци, вместо това се катери по баирите с авери :)

Аре лека от мен и ако може опитните да помагат а не да пречат. Щото 9годишния ми син бръмчи на PMR и един път го хванах да зяе по рипитера с мойто токи, но му е интересно. Вкарах малко жаргон, но е нарочно.LZ3JY
Мнения: 5
Регистриран на: 04 фев 2012, 00:53
Контакти:

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от LZ3JY » 04 фев 2012, 03:16

Регистрирах се с умисъл трябва да си призная.

Мразя изразяването на мнение тип БЛОГ или ФОРУМ по адреса на някакви неща които не спадат към неодушевените предмети.

В тази тема не виждам нищо ползотворно. Ако смятате, че можете да наплюете някой, уверявам няма как да стане. От екрана няма как да се отдели съдържащата се течност в устната кухина и да се насочи към съответното лице, което се мъчим да наплюем.
В интерес на истината единственото което виждам е липсата на доблестта да застанеш пред човека и да му кажеш какъв точно ГЪЗ е!
Официално по ефир беше предложена среща преди някой друг месец на която да се съберат разни хора, е за съжаление в София, разбирам че няма как да стане в цялата страна, на която среща вместо да се дискутират разни проблеми от подобно естество, бяха заплашвани РАДИОЛЮБИТЕЛИ, че изграждат радио мрежа и как така ще им се намесват на частната честота.
Въпросът е дали Жоро прави разни работи и стимулирайки използването на радиослужбата по начин не описан в закона и наредбите както беше споменато по напред, или се мъчи някак си да подобри, поднови, разшири, както и въведе нови съвременни технологии които да се ползват от цялата радиолюбителска служба.
Е извинете но за свалянето на Р1 така безценния репитер съм за. От Братя Бъкстон и насочена антена и мощност на предавателя 50W е не минавам през Р1. Кому е нужен този репитер в този му вид!?
Ако търсим задоволяването на нечий персонални нужди! ОК!, но вярвам, че това което ще бъде върнато и монтирано на ново място ще бъде значително по достъпно не само за мен, но и за много хора които искат да си използват радиата.
Извинявам се но ако не се лъжа преди отговорник на репитера беше LZ1IA, е каквото и да си говорим минаваше се дето е приказката с 200 mW от избата. Ако също трябва да съм честен дали един отговорник на един репитер с такова значение ще поддържа техниката в толкова занемарено състояние и няма да прави с години нищо по въпроса да се подобри работата на техниката. Не отговора беше „еми то има стъпало ама не работи щото антените се били забивали“ или не знам си каква глупост. И наистина що за отговорник е отговорника на подобно съоръжение, та да търси и сметка на този който има желанието да го обнови подобри и прочее.

Единственото което вярвам, че би се случило е осезателната разлика в работата на новото оборудване, изхождайки от местоположението на което ще стои, и задоволяването на по голям кръг от радиолюбители които ще имат възможността да го достъпват без да са принудени да използват насочени и огледални антени за да могат да преминат някак си през него.
Да не забравяме и факта, че подобно съоръжение е предназначено от мобилната част на радиослужбата а не стационарната. И в този смисъл се оказва, че 99.8% от така съществуващия репитер и електората работещ на него е тип БАЗОВ. Е защо е репитер, защото не можете да се чуете от младост 1 до младост 2! Учудващо но е факт. Значи репитера е пуснат не за радиолюбителска дейност а за задоволяване на нуждите на определен кръг хора, които „използват радиолюбителските комуникационни възможности за други цели“, може да се каже, точно както е написано в обръщението на LZ1RF.
По отношение на влизането във военен обект! Къде живеем в строева държава като Северна Корея ли? Хайде стига. Ако не бяха съдействали с транспорт от РВД може би щяха да съдействат от ПСС. Та кой може да се качи в подобни условия на подобно място и да понесе със себе си техника над 100 кг. А за посещението и демонтажа .. интересна е версията. Не знаех че господин Михайлов разполага с верижна машина с която да достигне базата в която се е помещавала старата техника.

А това което също е написано като покана, Жоро да декларира средствата си....... бих отправил сериозна обида. От къде, какво и как го е изиграл проиграл и направил, по скоро трябва да се насладим на резултата а не да му гледаме в джоба. По тази безцеремонна логика аз мога да кажа, че му дадох 92% от парите, имам бардак и припечелвам. Бихте ли ме попитали аз от къде ги имам. Извинявам се това е смешно. Г-н Миланов, както вие имате приходи .. така и Жоро и аз и смятам много хора имат някакви приходи придобити по някакъв начин. Казвам някакъв, защото вярвам, че начини има много и в никакъв случай не деля хората на честни и не, и включвам всички пишейки/четейки тук. Не вярвам да има безгрешни. И се попитайте, истина ли е това или не, и кой точно сте за да отправяте покани прикани от такова естество. Какъв точно отговор целите да получите. Вие радиолюбител ли сте или уредник на финансови взаимоотношения, или засегнат от невъзможността да поддържате един репитер, както подобава съоръжение от такъв клас, монтиран на подобно место.
Бих попитал защо репитера се числи на вас а не на БФРЛ, защо репитера се числи на вас а не на LZ1IA, не е ли свързана работата, дейността, еволюцията с някакъв вид приемственост. Не искате ли да повярвате, че някой си Жоро има идея възможност, както финансова така и физическа, техническа също, да прави, поддържа и прочее апаратура от такъв тип, която не е заключена, публична е и се използва от цялата радиолюбителска служба, без да бъде тормозен и обиждан никой. Страшно ли е, че един млад човек развива подобрява и интегрира съвременни съоръжения.
Та защо по същата логика не отправите запитването си към Невен, от къде е взел парите за инсталирането на DSTAR репитера на Витоша, кой му плаща интернета и прочее.
Боя се че упреците отправени към Жоро и ентусиастите които го подкрепят са изключително безпочвени. А ако се притеснявате, че нещо сте изпуснали, уверявам ви, че всички изпускаме. Идваме живеем правим строим и после си отиваме. Така сме устроени на тази земя. Може би на друга биха стояли по различен начин нещата но тук е така. Смъртни сме, раждаме се и си отиваме. Идват други наследяват ни продължават еволюцията.

Дискутирането на подобни теми в подобна платформа е изключително подтискащо, но бях подразнен от начина и тона по който бе отправено към някой си Жоро, който поиска от всички подкрепа, никой не му я даде и въпреки всичко постигна НЕЩО с някаква си шепа хора ЗА ИДЕЯТА.

Грубо. 

Надявам се тази тема да не продължи даже бих препоръчал на администраторите да я заключат и да остане на стената на срама, както и да стане отговор на множество безпредметни въпроси които винаги сме задавали в състояние на гняв, неприязън и безпомощност.LZ1FW
Мнения: 871
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от LZ1FW » 04 фев 2012, 09:35

Нещата се изясниха:
LZ1RF написа: ДО УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БФРЛ
ДО КОНТРОЛНИЯ СЪВЕТ НА БФРЛ

Уважаеми господа,
Буди осезателна тревога факта, че репитерната система в страната бавно и много методично се иззема от БФРЛ и се прехвърля на частни лица.
На 01.02.2012 год лицето Георги Михайлов - LZ1LSD, легитимирайки се, като оторизирано лице от БФРЛ е посетил военен обект от където работи R1 и след мъгляви обяснения е демонтирал действащия репитер.

Милчо Миланов - LZ1RF
lz3nn написа: ...
Искам категорично да расея спекулациите относно Георги Михайлов:
1. Със свое решение от за заседание на УС на БФРЛ по т.6 от 11.11.2011 са гласувани следните решение:
- уплмощава г-н Михайлов да отговаря за репитърната мрежа на БФРЛ;
- натоварва го със задачата да си подбере реално действащ екип и да се изберат реални отговорници за репитрите на БФРЛ в страната;
- след съгласуване да поставя репитри за радиолюбителски нужди на разрешените на БФРЛ места.
...
Виктор Ценков - LZ3NN
председател на УС на БФРЛ
Решението е прочетено по бюлетина на БФРЛ. LZ1IA е направил запис на бюлетина, аз съм го публикувал. Няма скрито-покрито. Който иска може да се увери като прослуша записа но бюлетин на LZ1BFR номер 42 от 15.11.2011 година.

Единствена препоръка: до тук така и не стана ясно дали LZ1LSD се е качвал на Черни връх и е свалил репитъра. Ако се е качил - БРАВО и ПОКЛОН за положените усилия. Качването на Черни връх не е лесно тези дни.
Препоръката е към БФРЛ - необходимо е да се съобщава за подобни действия, свързани с замяна на остарели или повредени репитри. Това е необходимо дори от гледна точка хората да знаят кому да благодарят за тяхната подръжка.
Толкова по темата.

Вече извън нея:
LZ3JY написа: ... Е извинете но за свалянето на Р1 така безценния репитер съм за. От Братя Бъкстон и насочена антена и мощност на предавателя 50W е не минавам през Р1. Кому е нужен този репитер в този му вид!?
...
Е защо е репитер, защото не можете да се чуете от младост 1 до младост 2! Учудващо но е факт.
...
Стария репитър R1 се чуваше и действаше във всички "Младости". Просто трябва да се има предвид как се разпространяват радиовълните и да не се очакват чудеса. В квартал Младост и навсякъде другаде практиката се подчинява на теорията - УКВ-то през железобетона на панелките не минава.

В "Братя Бъкстон" не съм бил с радиостанция, но там няма пряка видимост към репитъра. Няма да има и към новия. Новия обаче ще има линкове, и през линковете ще е достъпен по-лесно. Ако това е смисъла - ОК. Иначе проблeма на радиовръзките между ж.к. "Бъкстон" и R1 в момента e и ще си остане и в бъдеще Камен дял. Този връх се извисява триста метра над "правата линия" между квартала и R1. На ръка съм моделирал трасето от кръстовище Кръстовище "Юнашка песен" и "Пирин" (QTH KN12PQ, координати N42 40.111 E23 16.280) до репитър R1 на Черни връх. Не е идеално точно, но дава добра представа за какво иде реч. Картинка на трасето - http://www.lz1fw.com/other/R1-KN12PQ.jpg
Репитъра трябва да се смени, ама не е редно да се плюе излишно. Този репитър все пак е работил дълги години и му дължим уважение.

73, Сашо, LZ1FWlz1wdx
Мнения: 340
Регистриран на: 25 ное 2010, 10:11
Контакти:

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от lz1wdx » 04 фев 2012, 10:23

LZ4BU написа:И като сме почнали с цитатите, още нещо от поста на LZ1RF:
За ваша информация и съгласно регистрите в КРС отговорник за репитера се води Милчо Миланов - LZ1RF и действия по отношение на радиопредавателните обекти на които има легитимен отговорник не могат да се предприемат без негово знание и без присъствието му.
На това май никой не обърна внимание ...
Така като гледам май и на това не е обърнато внимание
lz3nn написа: 1. Със свое решение от за заседание на УС на БФРЛ по т.6 от 11.11.2011 са гласувани следните решение:
- уплмощава г-н Михайлов да отговаря за репитърната мрежа на БФРЛ;
- натоварва го със задачата да си подбере реално действащ екип и да се изберат реални отговорници за репитрите на БФРЛ в страната;
- след съгласуване да поставя репитри за радиолюбителски нужди на разрешените на БФРЛ места.
Ако не ме лъже паметта в регистрите пише че ретранслатора е собственост на федерацията а не на Милчо Миланов.


73de LZ1WDX /Стефан Александров/

LZ3NY
Site Admin
Мнения: 784
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от LZ3NY » 04 фев 2012, 10:54

Здравейте всички

Искам преди всичко да благодаря на момчетата за голямата, и както се вижда неблагодарна работа, по подмяната на старите БФРЛ рипитри с нови. Това е наистина голям и много скъп жест, който заслужава похвала . Надявам се БФРЛ да се отблагодари подобаващо за така направеното щедро дарение. Би било добре наистина, да се обявят официално сумите дарени на БФРЛ във вид на техника, подплатени със съответните документи, за да се прекъснат всякакви спекулации по този въпрос. Не се бях замислял и за въпроса с дистанционния контрол върху техниката, но надявам се, че БФРЛ е орегулирала и това с необходимите документи. Както е видно, липсата на информация води до пораждане на слухове и спекулации, от което разбира се, обират негативите най-вече дарителите.

Поддържам изцяло Иво, че след като едно радиосредство има действащ законен отговорник, всякакви действия срещу това радиосредство без знанието и съгласието на отговорника би трябвало да си носят законните последствия. Иначе, за какво са тези кофи мастило изписвани по регистрацията на предавателите?

В радиолюбителското хоби има хиляди начини за забавления и УКВ или ФМ е едно зрънце от тях. Не е нужно да се преекспонират нещата. В нашето хоби има място за всички. Стига да се уважаваме.

73! PA/LZ3NY
JO21XM


Value has a value only if its value is valued.

LZ1FW
Мнения: 871
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от LZ1FW » 04 фев 2012, 11:24

LZ3NY написа:Поддържам изцяло Иво, че след като едно радиосредство има действащ законен отговорник, всякакви действия срещу това радиосредство без знанието и съгласието на отговорника би трябвало да си носят законните последствия. Иначе, за какво са тези кофи мастило изписвани по регистрацията на предавателите?
В техническите изисквания нищо не пише по въпроса за действия по подръжката и подмяната на радиосредства, собственост на юридически лица. Кофите мастило явно не са за това.

В Публичния регистър на радиолюбителите отговорник на LZ1BFR е Костадин Кишишев, Бог да го прости и светла му памет.

Във всеки случай би било добра идея се изберат реални отговорници не само за репитрите на БФРЛ в страната, но и за останалите предаватели и клубове, свързани с БФРЛ.LZ3NY
Site Admin
Мнения: 784
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от LZ3NY » 04 фев 2012, 11:33

Здравей Сашо

Не става дума за LZ1BFR, а за LZ0CER - ретранслатора на Черни връх. Той е част от общо 4 стари рипитъра, прехвърлени от бившия Воинтех на БФРЛ и по документи от КРС са с отговорник LZ1RF. Някъде на сайта бях публикувал преди години копие на този документ, но така и не го намерих. Може би е било в новините, където след време съобщението изтича и системата го затрива.

73!


Value has a value only if its value is valued.

LZ1FW
Мнения: 871
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от LZ1FW » 04 фев 2012, 11:44

Репитрите са LZ0BOT, LZ0CER, LZ0CUM и LZ0WOL. Всичките с отговорник МИЛЧО ГЪЛЪБОВ МИЛАНОВ.
По-горе съм дал линк към регистъра - http://crc.bg:8080/dpls/apex/f?p=923:16 ... 61_X:0,0,1 , не знам дали ще се отваря винаги на правилната страница.

Да, темата е за репитри, а LZ1BFR не е репитър и отговорник там не е LZ1RF. Ама LZ1FN отдавна не е жив. Та като се сменят отговорници нека и това се вземе под внимание.

Бъдете живи и здрави всички!
73! LZ1FWLZ1LE
Мнения: 1
Регистриран на: 06 яну 2009, 23:09
Местоположение: Sofia

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от LZ1LE » 04 фев 2012, 16:53

"Тогава мнозина ще се съблазнят; и един други ще се намразят; (Мат 24:10.)

Въпреки уважението ми към г-н Миланов, не мога да не симпатизирам на младите към които принадлежи LZ1LSD.
В качеството си на бизнесмен , бивш висш служител от държавната администация и Председател на БФРЛ първият
несъмнено излага факти, които са напълно истинни.

Има една английска поговорка, която препоръчва да не се буди спящото куче и друга еквивалентнва на "след дъжд качулка".
По мое скромно мнение би било добре" да не се налива масло в огъня". Случаят е комплициран и раздухването му не би било
от полза за никого. Това се дължи на чисто исторически причини и факти, които може просто да са забравени. Например:

1. Този ретранслатор беше сложен на въпросното място от ОСО със съдействието на Сотир Коларов (LZ1SS) след 1988г.

2. Сегашната КРС няма прерогативи съгласно действащата нормативна база да разрешава и проверява излъчващи средства
на територията на обекти на силовите министерства. АКО ПОДОБЕН ДОКУМЕНТ СЪЩЕСТВУВА, НЕ БИ БИЛО УМЕСТНО ДА СЕ
ПОКАЗВА, ПО ПОНЯТНИ ПРИЧИНИ!

3. Добре би било до апаратурата да е имало закачено копие от споменатите документи, както и кой отговаря. Иначе как някой от
редовните комисии на Министерството ще знае какво е конкретното съоръжение. Или поне да пише"Собственост на БФРЛ", инсталирана
съгласно заповед на еди коой си...Подпис (Не се чете). Тези неща се слагат при редовното посещаване на ретранслатора от опълномощените
да извършват профилактика лица. Техническото състояние на подобно устройство е много критично като се има предвид къде е разположено.
Нуждае се от сериозна подръжка, чиито резултати са визитна картичка за българските радиолюбители.
На пръсти се броят хора като мен, които по стечение на обстоятелствата са се качвали по кулите. повечето от ползвателите на рипитрите
една гйака или стоманена скоба не са дали, та камо ли да се качат на подобно място. Това не е 4х100 със салатка!
Тях аз ги питам къде им са чарковете?, За пари възпитан човек като мене не пита!!!

4. Координатите на дадена точка от територията на Р България се считат за класифицирана информация. Трябва да се завеждат и
съхраняват по надлежен начин. Винаги ме е било яд на тази странна разпоредба и за това никога не съм записвал координатите
на обектите, подлежащи на проверка. Триех и паметта на GPS-а.(Don't wake up a sleeping dog!!)

Убеден съм, че през дългите години на действие на въпросния ретранслатор Федерацията е била на ниво и се се стремила да
води успешна борба със смущенията с цената на много усилия и координация с държавните институции. Въпреки това тя не може
да бъде отговорна за нерегламентирано и недобросъвестно използване на устройството от известни и незвестни лица за
транслиране на идеологически спорни твърдения, профански изрази, псевдотехнически съвети, нечленоразделни звуци и дори
откровени смъртни заплахи. Последното вече не е администратимно нарушение, а влиза в полезрението на Наказателния Кодекс.

Колкото до мен. Имайки два имота в София и то от деди и прадеди нямах шанса да минавам през този ретранслатор само с
ръчна станция. Още от самото начало трябваше да пускам 40 вата , ако колата ми е спряна пред къщата в Лозенец. Същото
е и в центъра на София. Надявах се, че една профилактика би подобрила нещата и то не само за мен. Практиката от последните
години го показва.
Апелирам, да не се конфронтираме особено с хора дето нещо правят все пак.

73! de LZ1LE


Никога не правя разлика между хората, но когат тя сама се налага, мога само да я подчертая...

LZ1ZF
Мнения: 104
Регистриран на: 05 дек 2006, 09:31
Местоположение: Stara Zagora
Контакти:

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от LZ1ZF » 06 фев 2012, 13:41

Здравейте колеги,

Ще бъда максимално кратък. Към Георги Михайлов LZ1LSD и всички колеги които му помагат: ДЪЛБОК ПОКЛОН! Знам за "какво става дума" като човек който търчеше постоянно до Ботев (и не само) от 1987 до 2001 година.

Към Милчо Миланов (и ако има други на неговото становище): Ето някои цитати от моя профил във Фейсбук ( http://www.facebook.com/lz1zf?sk=info ):

"Не е важно да получаваш това, което цениш, а да оценяваш това, което получаваш!"

"Онова, което направим за себе си, умира с нас. Онова, което направим за другите и света, остава и е безсмъртно."

73 ГошоLZ1CY
Мнения: 629
Регистриран на: 30 авг 2006, 11:13
Местоположение: Пловдив

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от LZ1CY » 07 фев 2012, 11:28

LZ1RF написа:ДО
УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БФРЛ
ДО
КОНТРОЛНИЯ СЪВЕТ НА БФРЛ
Мисля,че след като е сезиран,Контролния съвет на БФРЛ трябва също да вземе отношение по въпроса.
Искаше ми се да използвам цитати от по-горе написани мисли и предложения но ще стане много дълго.
Ще се постарая да бъда възможно кратък.Солидарен съм с всички благодарности и добри думи,казани
по адрес на "младото поколение" заело се да обнови репитерната мрежа в страната и с това да даде
възможност на радиолюбителите да комуникират по-лесно а в момент на необходимост репитрите да се
използват за истинското им,стратегическо предназначение- улеснена комуникация при аварии и бедствия
/много актуална тема в последно време,ще бъде и актуална в бъдеще/. Тези момчета свършиха и
продължават да вършат голяма по обем и стойност работа без да си спестяват собствени сили и средства.
Гледам снимките им от Ботев и Мусала и си спомням за моите планинарски "подвизи" преди много години.
След това лирично отклонение-по същество. Живеем във времето на демокрация-измислена или не,все
пак демокрация.Много от нас са пребивавали,живяли или живеят в страни с истинска демокрация и знаят,
че демокрация значи стриктно спазване и изпълняване на всички закони.Основния закон за радиолюбителската
дейност са "Техническите изисквания" на КРС.Конкретно-всеки репитер,всяко предаващо радиосредство
има документ,лиценз,разрешително /или който както иска така да го нарече/ в който документ пише кой
е собственик,кой е отговорник,технически параметри и адрес на инсталиране.Ако БФРЛ желае да смени
отговорник на репитер или други параметри-няма проблеми,комуникира с КРС и те издават нов документ.
ДОКУМЕНТ с главни букви.Също собственоста - ако тези съоръжения са собственост на БФРЛ - документ за
собственост /републиканските репитри задължително трябва да са собственост на БФРЛ/, ако са дарение-
документ за дарение.Но преди всичко документ който да се спазва. За хората,които са свършили тази голяма
работа - документ и награда за свършената работа.Приказките и похвалите са само добри пожелания.
Някъде в тази тема на форума беше написано,че в страната има работещи репитри без съответното разрешение
от КРС. Е, какво значи това? Не веднъж съм писал,че този сайт и форум се чете от цял свят,та дори и от КРС.
Също много пъти ме е впечатлявало начина на изказване,езика,на който се пише и други такива малки
подробности.Нека уважаваме себе си и другите около нас. По време на демокрацията "всичко е разрешено"
но.....в рамките на закона.С пожелание за толерантност,взаимно уважение и приятелски отношения за да
запазим това,което е създадено и се прави за радиолюбителското хоби,за нас.
73


LZ1CY

LZ1LGG
Мнения: 45
Регистриран на: 14 ное 2010, 10:04
Местоположение: KN12QR
Контакти:

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от LZ1LGG » 09 фев 2012, 17:21

LZ1NY написа:..........
Във всеки случай е хубаво (задължително) този списък - във каквато и форма да се разпространявава - да се актуализира автоматично.
Приемам и идеи какво може да се подобри по оформлението и по функциалността на страницата
Поздравления за новият вид на страницата!
Ще има ли експорт?LZ1RMA
Мнения: 3
Регистриран на: 03 яну 2011, 22:03

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от LZ1RMA » 09 фев 2012, 19:43

Здравейте на всички... Най-напред искам публично да благодаря на Жоро LZ1LSD за всичко , което прави за цяла БЪЛГАРИЯ ,правя го от името на всички от ПЕТРИЧ , САНДАНСКИ, ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, БАНСКО и мнооого други райони. От доста време в района" ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ " нямаме репитер, което разбира се води до спад в активноста в района . След стартирането на новия R2 вече го чуваме и минаваме доста по лесно за разлика от преди , същата работа и през Мусала .Перфектен монтаж перфектно работят и двата репитри ,разбира се благодарение на LZ1LSD и група. Преди време просто поговорихме с Жоро, каква е ситуацията в Гоце Делчев и само седмица по късно вече имахме репитер и достъп до ТВ кулата над Гоце Делчев - 2100м надм. височина ,място до което никога преди това сме нямали достъп . Виждаме всички как за много кратко време Жоро и група успяват да постигат отлични резултати ,когато фактите говорят ... За ситуацията в Гоце Делчев спомагат още LZ1OFF, LZ1UH и разбира се Миро -интегра . Друга тема ,която искам да засегна е простотийте казани от Милчо... Няма как да имам уважение на човек,който възпрепятства модерното развитие на радиолюбителството в БГ. Не го познавам този човек ,но според изказванията му -става ясен.Лично аз бих предложил да бъде отстранен и однет инициала му.Такива хора нямат място в LZ. За сега това 73 :)LZ1VPT
Мнения: 13
Регистриран на: 14 юни 2011, 12:13
Местоположение: София

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от LZ1VPT » 09 фев 2012, 20:34

Колеги,
Над R1 се работи в момента, надяваме се в скоро време да заработи по-добре от преди.
Моля имайте търпение.
Закупен е шкаф, филтрите са настроени, репитера е настроен, ще бъде пуснат тестово за София само, за да проверим как работи.
В момента, в който условията и обстоятелствата позволяват ще бъде качен на Черни връх.
Надявам се лично да успея да участвам в монтирането както на репитера, така и на антените, въпрос на организация.
За мен лично е важно репитера да работи добре, така както работят R2, Мусала, Еделвайс и останалите, бивши и бъдещи, както и да се ползват от колкото се може повече радиолюбители.
В крайна сметка радиолюбителството е хоби, на което всеки един от нас е посветен и всякакви интриги и препирни за мен за излишни.
Ако някой може да помогне с нещо - добре е дошъл. Пък ако някой смята, че са му засегнати интересите - да се жалва ако ще и на арменския поп!

73LZ1CY
Мнения: 629
Регистриран на: 30 авг 2006, 11:13
Местоположение: Пловдив

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от LZ1CY » 09 фев 2012, 22:09

LZ1RMA написа:Друга тема ,която искам да засегна е простотийте казани от Милчо... Няма как да имам уважение на човек,който възпрепятства модерното развитие на радиолюбителството в БГ. Не го познавам този човек ,но според изказванията му -става ясен.Лично аз бих предложил да бъде отстранен и однет инициала му.Такива хора нямат място в LZ. За сега това
Ей,ако имаш и оръжие ще започнеш и присъди да изпълняваш! Я малко по кротко,моля! След като не познаваш един човек
как може да говориш така по негов адрес и такива предложения да даваш? Аз пък бих предложил администратора на сайта да ти
обърне необходимото внимание . И думата "однет" се пише с "т", "отнет". Прочети малко за етиката и отношенията между радиолюбителите.
Нищо лично,не съм адвокат на никого но все пак това дразни.
73


LZ1CY

lz2sx
Мнения: 101
Регистриран на: 05 сеп 2008, 08:47

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от lz2sx » 09 фев 2012, 23:07

Привет .

Форумът е " РАДИОЛЮБИТЕЛСКИ " !

Ако някой нещо е пропуснал ,да вземе да прочете отново :

http://lz1kaa.com/13-Eth-operating-Bulg ... ul2010.pdf

Няма бивши радиолюбители и всеки ,който има желание и възможност нека да помага ,
но личните -груби квалификации не са за това място .

ТОЛЕРАНТНОСТ -ОСНОВЕН ПРИНЦИП !

Това деление на " НАШИ - ВАШИ " , го наблюдаваме повече от 20 години .
Не се пробвайте да го прокарате и при РАДИОЛЮБИТЕЛИТЕ .

73 Боян / LZ2SXLZ3NY
Site Admin
Мнения: 784
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

udq

Мнение от LZ3NY » 09 фев 2012, 23:09

LZ1VPT написа:Колеги,
Закупен е шкаф, филтрите са настроени, репитера е настроен, ще бъде пуснат тестово за София само, за да проверим как работи.
Чудя се, не беше ли по-добре старте Р1 и Р2 да се дадат някъде, където хората имат нужда от рипитър, вместо да се разпарчетосват? Дали сме толкова богати, че да изхвърляме каквото и да било?

Отново апелирам за толерантност и взаимно уважение във форума.

73!


Value has a value only if its value is valued.

LZ1VPT
Мнения: 13
Регистриран на: 14 юни 2011, 12:13
Местоположение: София

Re: udq

Мнение от LZ1VPT » 09 фев 2012, 23:29

LZ3NY написа:Чудя се, не беше ли по-добре старте Р1 и Р2 да се дадат някъде, където хората имат нужда от рипитър, вместо да се разпарчетосват?
Нищо не е разпарчетосано, старите репитри си стоят и се намират в офиса на Интегра. Старият шкаф на Р1 също е там.
Въпрос на решение от БФРА е какво ще се правят.
Има нов Р1, който ще замени стария, а какво ще се прави със старата техника е от компетенцията на отговорните за това хора.
Поздрави!
73LZ3NY
Site Admin
Мнения: 784
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от LZ3NY » 09 фев 2012, 23:49

LZ1UPI написа:Не разбрах къде видяхте, че рипитъра е разпарчатесан? Всичко си е в интегра - дори шкафа на стария Р1 си е с него и както сте видяли и цитирали по-горе, закупен е съвсем нов шкаф за новия рипитър. Всеки, които твърди обратното може да отиде до интегра и да се убеди сам. Р1 си е цял и непокътнат и със сигурност ще отиде да работи някъде, където има нужда от него.
Извинявам се. Може да не съм разбрал нещо. Струва ми се, че някъде пишеше, че стария Р1 се е простил с филтрите си. Това имах предвид под разпарчетосване.
Ако са си цели, предложението ми е БФРЛ да ги даде някъде където хората имат нужда от подобна техника. Ще им се радват много.

73


Value has a value only if its value is valued.

LZ1VPT
Мнения: 13
Регистриран на: 14 юни 2011, 12:13
Местоположение: София

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от LZ1VPT » 09 фев 2012, 23:58

Филтрите ще си останат на Р1, но с новия репитер, няма други такива филтри за съжаление, а доколкото знам, струват доста.
Все пак приоритет е Р1 да работи, нали?LZ3NY
Site Admin
Мнения: 784
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от LZ3NY » 10 фев 2012, 00:08

LZ1VPT написа:Филтрите ще си останат на Р1, но с новия репитер, няма други такива филтри за съжаление, а доколкото знам, струват доста.
Все пак приоритет е Р1 да работи, нали?
Значи все пак стария рипитър е разкомплектован и не може да се ползва повече.


Value has a value only if its value is valued.

lz1wdx
Мнения: 340
Регистриран на: 25 ное 2010, 10:11
Контакти:

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от lz1wdx » 10 фев 2012, 00:22

Ясно е че не си наясно с ситуацията те до последно не се използваха Р1 работеше с разнесени антени.
Чекламенте 8)


73de LZ1WDX /Стефан Александров/

LZ3NY
Site Admin
Мнения: 784
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от LZ3NY » 10 фев 2012, 00:31

Ами аз отдавна го казах, че съм далеч и не съм наясно. В България също не ми трябваха рипитри за да работя на УКВ.
Все пак, защо не пуснете и новия с разнесените антени, пък комплекта да ощастливи някой радиоклуб из България. Това се чудя. Вие си знаете де.

73!


Value has a value only if its value is valued.

lz1wdx
Мнения: 340
Регистриран на: 25 ное 2010, 10:11
Контакти:

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от lz1wdx » 10 фев 2012, 00:40

LZ3NY написа:Ами аз отдавна го казах, че съм далеч и не съм наясно. В България също не ми трябваха рипитри за да работя на УКВ.
Все пак, защо не пуснете и новия с разнесените антени, пък комплекта да ощастливи някой радиоклуб из България. Това се чудя. Вие си знаете де.

73!
Това е идеята БФРЛ ще си реши в кой регион и на кого да предостави комплекта за да влязат в действие там където има нужда
А нашата идея е простичка по добра апаратура колокирана на по добро място и качена в памет на Стоян Стоянов LZ1DOE


73de LZ1WDX /Стефан Александров/

LZ3NY
Site Admin
Мнения: 784
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от LZ3NY » 10 фев 2012, 00:53

lz1wdx написа:А нашата идея е простичка по добра апаратура колокирана на по добро място и качена в памет на Стоян Стоянов LZ1DOE
Нямате на идея в какво се забърквате. Нямате представа какво означава, за загубиш връзка със самолет променящ ешалон или самолет да ти изчезне от радара. Дори за това да не е било виновно въпросното радиосредство, не мога да ви опиша колко тона мастило ще изпишете, барабар с човека дал разрешителното за колокация, против всичките международни документи, които регламентират работата на РВД.
Сред радиолюбителите в България има доста хора работили или все още работещи в РВД, с които трябва много добре да се консултирате преди да предприемате каквото и да било горе, независимо от благородната кауза с която сте се заели.

73 и успех


Value has a value only if its value is valued.

lz1wdx
Мнения: 340
Регистриран на: 25 ное 2010, 10:11
Контакти:

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от lz1wdx » 10 фев 2012, 01:03

Консултациите са правени доста преди да се вземе това решение проби също вредни индикации няма .
Нали не си мислиш че сме се събрали на по едно кафе и сме решили - абе що да не пецнем един ретранслатор на РВД ей така за идеята.

П.п. Дискусията е интересна и с удоволствие ще напиша всичко с подробности но утре защото вече ми се спи ужасно не виждам вече клавишите и едитвам по 5 пъти.
73 и лека


73de LZ1WDX /Стефан Александров/

LZ1FW
Мнения: 871
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от LZ1FW » 10 фев 2012, 08:17

LZ1VPT написа:Колеги,
Над R1 се работи в момента, надяваме се в скоро време да заработи по-добре от преди.
Моля имайте търпение.
Закупен е шкаф, филтрите са настроени, репитера е настроен, ще бъде пуснат тестово за София само, за да проверим как работи.
В момента, в който условията и обстоятелствата позволяват ще бъде качен на Черни връх.
Надявам се лично да успея да участвам в монтирането както на репитера, така и на антените, въпрос на организация.
За мен лично е важно репитера да работи добре, така както работят R2, Мусала, Еделвайс и останалите, бивши и бъдещи, както и да се ползват от колкото се може повече радиолюбители.
В крайна сметка радиолюбителството е хоби, на което всеки един от нас е посветен и всякакви интриги и препирни за мен за излишни.
Ако някой може да помогне с нещо - добре е дошъл. Пък ако някой смята, че са му засегнати интересите - да се жалва ако ще и на арменския поп!

73
Като почнат тестовете дайте информация. На мен ми е интересно да чуя пробите, мога и да подвикна за проба.
Пък и ако някой ще пречи, нека му се видят магариите долу в града, а не горе.

73, Сашо, LZ1FWLZ1LGG
Мнения: 45
Регистриран на: 14 ное 2010, 10:04
Местоположение: KN12QR
Контакти:

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от LZ1LGG » 15 фев 2012, 20:03

Интересното е че детските градини са до 19:00ч... Явно някой са го забравили със станцията :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:lz1hst
Мнения: 40
Регистриран на: 29 сеп 2010, 13:10

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от lz1hst » 17 фев 2012, 12:47

:shock: Голяма олелия около този Р1.
Аз имам само един въпрос, виждам че тук е мястото - хората извършващи инсталацията на новия Р1 на РВД пишат активно във форума.
Питам от чисто техническо естество (за да не ме разбере някой погрешно) какви предимства има новата локация на репийтъра спрямо старата, правени ли са изчисления, проби, какво и как се установи като резулатат на практика ?

И още нещо се сетих - не беше ли разумно да се оставят и двете локации да работят, на различни честоти - така хем 2 ретранслатора, хем по-малко чувстващи се ощетени.


73 за всички и по-малко нерви !

Венциlz1wdx
Мнения: 340
Регистриран на: 25 ное 2010, 10:11
Контакти:

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от lz1wdx » 17 фев 2012, 18:41

Ще се опитам да ти отговоря последователно на въпросите ...
Новото място е в пъти по добро, по открито и предполага доста по добри възможности.
Правени са и изчисления, и проби още от миналото лято та чак до сега .
Резултатите са впечатляващи, скоро ще имате възможност да се убедите.
Последният въпрос който си задал, може да го зададе само човек ,който никога не се е качвал горе да послуша ефира ,просто няма друга честота за тази точка .


73 LZ1WDX


73de LZ1WDX /Стефан Александров/

lz1hst
Мнения: 40
Регистриран на: 29 сеп 2010, 13:10

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от lz1hst » 20 фев 2012, 18:59

Благодаря, нямам повече въпроси. Свикнал да боравя с конкретика и нямам желание да се включвам повече в тази тема.

Успех на "новия" Р1 и на неговите "създатели".

73
LZ1HSTLZ1NY
Мнения: 692
Регистриран на: 04 сеп 2006, 16:59
Местоположение: Sofia

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от LZ1NY » 24 фев 2012, 11:32

Очаквайте скоро пускането на 2-ри D-Star ретранслатор в България!


73! Виктор / LZ1NY

"Good Luck. Be patient. Do some research."

lz2xa
Мнения: 106
Регистриран на: 31 авг 2006, 11:31
Контакти:

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от lz2xa » 24 фев 2012, 14:32

Къде ?


_______
73 Valyo

LZ1LGG
Мнения: 45
Регистриран на: 14 ное 2010, 10:04
Местоположение: KN12QR
Контакти:

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от LZ1LGG » 25 фев 2012, 23:37

Ми, кажи и идваме :)
Гьол за рибарстване и палатки + въртене на антени :)Assen-LZ2HQ
Мнения: 59
Регистриран на: 13 юли 2008, 09:56
Местоположение: София

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от Assen-LZ2HQ » 27 фев 2012, 22:37

Май нещо не работи като хората този нов Р1. Не мога да го задействам а го виждам директно. Навремето с 5мвт от същата точка го действах. Да не би да не е качен все още?!lz1wdx
Мнения: 340
Регистриран на: 25 ное 2010, 10:11
Контакти:

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от lz1wdx » 28 фев 2012, 08:43

Да все още е в София не е качен само на U банда е качен.


73de LZ1WDX /Стефан Александров/

lz2vak
Мнения: 48
Регистриран на: 03 авг 2011, 20:42

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от lz2vak » 28 фев 2012, 17:12

lz1wdx написа:Да все още е в София не е качен само на U банда е качен.
Не знам къде е бил позициониран R1 през почивните дни 25-26.02.12, но информативно ще добавя, че в Габрово от моето местоположение се чуваше на S1-S2 през посочените дни.
Дали се е дължало на прохождение не мога да кажа.
Преди това, никога не съм чувал софииската R1 в Габрово.
Поздрави!lz1wdx
Мнения: 340
Регистриран на: 25 ное 2010, 10:11
Контакти:

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от lz1wdx » 28 фев 2012, 20:43

lz2vak написа: Не знам къде е бил позициониран R1 през почивните дни 25-26.02.12,
През почивните дни R1 беше качен на новата точка , за да се направят проби и да се уточни финалната концепция относно фидери и антени .
И през двата дни се правеха проби през 90% от времето на ниска мощност между 10 и 30 вата .
Има още работа и по антените и по настройките на самият репитър , но резултатите са доста радващи и оптимистични .
Нещата се случват по бавничко защото дори и за нас наемането на ратрак за 2 дни е скъпо удоволствие :)
Докато се финализират настройките на антени и репитър R1 ще работи локално в София.
В момента на новата точка има качен ретранслатор на 439.000 Mhz. с шифт -7.6 и субтон 79.7.
Снимков материал от монтажа на съоръженията можете да видите тук: https://www.facebook.com/media/set/?set ... 380&type=1


73, LZ1WDX


73de LZ1WDX /Стефан Александров/

LZ1VPT
Мнения: 13
Регистриран на: 14 юни 2011, 12:13
Местоположение: София

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от LZ1VPT » 14 мар 2012, 09:49

Здравейте колеги,

Бих искал да ви информирам, че от днес започват технически проби по репитер R1, които ще продължат около 10-на дни.
За съжаление работата му на Черни връх не беше на ниво така, както очаквахме и се наложи да бъде свален.
Филтрите бяха носени отново за настройка, поради съмнение, че за разстроени заради транспортирането.
В момента са настроени и би трябвало да са ок, въпреки, че почти нямаха отклонения.
Репитерът сега се намира в София и е пуснат локално от квартал Хаджи Димитър.
Цялата група, която работим по него ще бъдем много благодарни на вашето съдействие при пробите.
В момента атмосферните и метеорологични условия не позволяват да бъде качен обратно на Черни връх, а и времето за работа там горе е ограничено, както и финансовите ни възможности за 'разходки' до горе. :(
Имаме съмнения за несъвместимост с работата на антените (3 елементни яги) и за близостта на репитера до тях горе на Черни връх. Лошото е, че нямаме много пространство за вариации, тъй като поставянето на антените се контролира от човек на РВД и изискват те да бъдат поставени на определени от тях места.

Идеята ни е да опитаме с друг тип антени, както и да променим временно местоположението на репитера до момента, в който се изчистят съмненията къде са проблемите и имаме възможност да се качим на Черни връх.
Искам да благодаря за вашето търпение и да се извиня за забавянето.
Надявам се всички тези затруднения да бъдат изчистени и да може всички да ползваме R1,
А и все пак хубавите неща стават с много търпение, усилия и постоянство.
Продължаваме напред...

73
LZ1VPTAssen-LZ2HQ
Мнения: 59
Регистриран на: 13 юли 2008, 09:56
Местоположение: София

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от Assen-LZ2HQ » 20 мар 2012, 18:34

Явно напрегнатостта на полето с ягитата става голяма. Опитайте с прости четвърт вълнови вертикали. КСВ-то на антените задължително трябва да е 1:1lz1kz
Мнения: 299
Регистриран на: 31 авг 2006, 14:24
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от lz1kz » 23 мар 2012, 12:17

Съобщение от LZ1LSD:

LZ0SEA 439.100 shift -7.600 Ton 79.7 na TV kulata nad slunchev briag


"Безжичният телеграф не е труден за разбиране. Обикновеният телеграф прилича на много дълга котка. Дърпате опашката в Ню Йорк и тя измяуква в Лос Анджелис. Безжичният е същото нещо, но без котката."
А.Айнщайн

lz1qz
Мнения: 133
Регистриран на: 29 апр 2008, 00:19

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от lz1qz » 23 мар 2012, 15:22

LZ0SEA 439.100 shift -7.600 Ton 79.7 na TV kulata nad slunchev briag
Днес направих проба на репитера и от Бургас се получава много добре..
73!!! LZ1QZLZ1KSP
Мнения: 2
Регистриран на: 19 мар 2012, 13:59

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от LZ1KSP » 26 мар 2012, 18:40

L Z 0 G E O

Получен лиценз за нов репитер над Тракийската низина
Данни: CALL: LZ0GEO , QTH: PEAK "Mandra" 41N 59'48";24E43'14",
2 X Maxon;TX:438,900 mhz 10 w ,RX: 431,300 mhz.
Репитера е пуснат пробно от qth na R5,предстои да бъде качен на кулата
(местност "Копривките" вр."Мандра") за където има разрешение за
монтиране на радиолюбителски ретранслатори благодраение на LZ1LSD
и група.
Продължава набирането на средства за заакупуване на дуплексер.Желаещите да
помогнат могат да го направят по време на седмичните радиолюбителски сбирки
всеки четвърък след 18:оо часа в Пловдив - кафе "Орбиана" североизточен ъгъл
на парк "Белите брези.

ЧЕСТИТО !
73! DE :LZ1TSD,LZ1CWT,LZ1EVO,LZ1CL....LZ1NJK
Мнения: 12
Регистриран на: 18 юни 2010, 20:10

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от LZ1NJK » 14 апр 2012, 23:30

Поставения над Сл.Бряг на телевизионна кула "Еделвайс" репитър LZ0SEA работи безупречно и се чува много добре от Бургас! На всеки 10 мин излъчва опознавателния си знак.Благодаря на хората който го поставиха и дано работи дълго и безупречно.LZ4ZD
Site Admin
Мнения: 380
Регистриран на: 30 авг 2006, 12:30
Местоположение: Шумен
Контакти:

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от LZ4ZD » 15 апр 2012, 18:11

LZ1NJK написа:Поставения над Сл.Бряг на телевизионна кула "Еделвайс" репитър LZ0SEA работи безупречно и се чува много добре от Бургас!
Потвърждавам, пробвах репитера преди 2 дни от Шуменското плато(чист изглед югоизток). Репитера се чуваше на S9+, действах го с 5 вата и гуменка - оценка Q4.5. С малка мощност 0.5W - Q3.5
Разстояние до репитера - 78км.lz2hx
Мнения: 16
Регистриран на: 16 юни 2007, 21:46
Местоположение: Б.Слатина

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от lz2hx » 15 апр 2012, 18:34

Абе къде е батко??? /разбирай R2/lz2hx
Мнения: 16
Регистриран на: 16 юни 2007, 21:46
Местоположение: Б.Слатина

Re: Репитрите в страната колко и къде са?

Мнение от lz2hx » 15 апр 2012, 21:27

Получих директна информация от първо лице единствено число - проблема е технически и ще бъде решен до края на месеца.Чакаме!!!Отговори