Първият D-Star репитер в България

Комуникации над 30 MHz
LZ1JNG
Мнения: 108
Регистриран на: 27 дек 2009, 22:12

Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ1JNG » 28 май 2010, 23:57

Днес 28.05, приключи работата по пускането на първият D-Star репитер у нас - callsign LZ0DSR.Предполагам, ще бъде интересно на мнозина, тъй като това е една от най-новите технологии и доста непозната у нас, в цяла източна Европа сме само ние и Гърците. :)
Репитера е с честоти: RX-434.135 MHz TX-439.135 MHz TX power - 24.7W ....модулация GMSK QTH-Витоша.
Позволих си да отделя съобщението, като нова тема, само за да не бъде пропуснато, макар мястото му да е в "И репитри в нашата страна".
Ще помоля LZ1NY, ако е възможно да го отрази в таблицата с репитрите. Ако има въпроси, ще се постарая да отговоря, стига да мога, а и до утре ще има и допълнителна информация...!! :)
LZ1JNG
73 !!LZ4ZD
Site Admin
Мнения: 377
Регистриран на: 30 авг 2006, 12:30
Местоположение: Шумен
Контакти:

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ4ZD » 29 май 2010, 10:32

Дай повече информация за техниката. Ако има снимки - пусни да видим.LZ1JNG
Мнения: 108
Регистриран на: 27 дек 2009, 22:12

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ1JNG » 29 май 2010, 23:22

Започвам с малко описание на техниката...по правило производител на D-Star е ICOM. Стандарта не е ограничен или патентован, по отношение на копиране. За сега се знае, че голям интерес проявяват и Kenwood. Както вече писах, системата е заляла почти цяла Европа и Америка. За това колко сме се забавили личи от тази карта http://www.jfindu.net/DSTARRepeaters.aspx.Снимки на техниката има навсякъде в интернет, стига да напишеш абривиетурата D-Star. По отношение на LZ0DSR днес качих клиповете http://www.youtube.com/results?search_query=LZ0DSR&aq=f, така можеш да добиеш добра представа как изглеждат нещата а клипчетата са HD. Снимки също ще има, но малко по-късно. В момента, който някой се интересува, ще поясня какви са + и - на системата как работи и какви са моите впечатления...!! :)
LZ1JNG
73 !!LZ2STO
Мнения: 123
Регистриран на: 29 юли 2007, 16:02
Контакти:

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ2STO » 30 май 2010, 12:56

LZ1JNG написа: В момента, който някой се интересува, ще поясня какви са + и - на системата как работи и какви са моите впечатления...!! :)
Моля ... >>>>
73!LZ1JNG
Мнения: 108
Регистриран на: 27 дек 2009, 22:12

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ1JNG » 31 май 2010, 00:04

Ами ще се постарая да опиша системата, най-безпристрастно. Най-напред ще кажа нещо, което сигурно ще изненада мнозина, а това е, че по правило аз не съм голям почитател на цифровизацията и това сигурно ще ми помогне за безпристрстността.
D-Star работи в режим на "Gaussian filtered Minimum Shift Keying" това е и основната модулация при GSM мрежите. ICOM въвежда системата като стадарт под абривиaтурата "D-Star radio" - Digital Smart Technology for Amateur Radio". Скоростта на трансфер съответно е 48000 bps, които разпределени съответно 1.2 Kbps за FEC, 2.4 Kbps voice 1.2 Kbps data. Конфигурацията на един репитер се състои от основен модул наречен - repeater controller, voice repeater - 144 MHz, 430 MHz, 1.2 GHz и data repeater ,който задължително е на 1.2 GHz !! За пояснение към един repeater controller могат да се подключат 4 модула. Както се вижда от клипа Софииския се състои от repeater controller+voice repeater 430 MHz. Важна особенност е, че voice repeater не може да работи без repeater controller....!!! :? За да е пълна идеята на D-Star е нужен и допълнителен gateway server, той конфигурира вътрешна мрежа с рутер към интернет и repeater controller...!! Това позволява по нататък излизане в интернет пространството където поискаш и към когото поискаш. Всички D-Star репитри са в обща мрежа и се менажират централизирано, което позволява достъп до всеки един поотделно ,както и към група. Това е първото голямо достойнство в не "локалното репитерство". Ценното за разлика от EchoLink е, че всички адресации се правят от хендито директно - където и да си, а не по аналогов път с DTMF....!!! Второ при QSO директно изобразяване на информация от кореспондента...страшно е ценно..!! Второ, важно предимство е GPS в хендито, което ти показва дори разстоянието на връзката. !! Това си е класически APRS, но на ниво data заедно с voice канал.....светлинни години по-напред. Не случайно почти всички D-Star репитри в Америка са в мрежа за спасяване...!!!
В момента с LZ1IDD правим проба за връзване на GPS към хенди, което няма такъв, оказа се доста просто и работи надежно. Другото интересно е наличието на множество софтуер за чат с който вече работим, трансфер на данни...като скоро ще пробваме и D-Star SSTV. Септември се очаква и изстрелването и на първият спътник за D-Star "OUFTI-1 на техническият институт в Лиеж. До момента е правена D-Star връзка само през АО-27, която и ние от седмица се опитваме да повторим, но за сега безуспешно, по-скоро заради липса на време...!!! :oops:
Сега за лошите неща...!!! Първо цифровата връзка е нещо различно темброво....не винаги долавяш нюансите..абе малко "Дарт Вейдър". Второ поради характера си трудно се ориентираш за прага на напрегнатост, при загубата ...спира изведнъж !! Трето не можеш да работиш на пределно ниски ниво на напрегнатост както при FM. Спрямо FM обаче, ширината на канала при D-Star е едва 6 KHz, което е почти 3 пъти по-малко. Правили са проби в Япония и Щатите и са поставяли два цифрови канала в един FM - това е достойнство !!!! :D Друг проблем е много трудното пускане на репитера...направо мъка..!! :( Страшно много регистрации и настройки - иначе няма тръгване. Също задължително интернет към него иначе смисъла се губи наполовина. Изчезне ли нета към репитера спира менажирането и всички опции които има дори изчезва и от списъците на D-Star ....това са все недостатъци. Знаете, че е друдно подсигуряването на добър интернет на Витоша, ние ползваме NERA. Както писах на нас ни беше трудно, защото се опитахме да бъдем самостоятелни при настройките, но все пак с Гърците сме първи в Източна Европа, което смятам, че е повод за радостта на Българското Радиолюбителство :D :D :D :D http://www.jfindu.net/DSTARRepeaters.aspx.
Малко за покритието - за сега сме доволни цяла София, по Хемус до първият тунел, но както казах Витоша е висока, ще видим !!! :)
Ами за сега толкова.....!! :D
LZ1JNG
73 !!m0aov
Мнения: 30
Регистриран на: 04 дек 2009, 15:28
Местоположение: UK-Turkey-Bulgaria

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от m0aov » 01 юни 2010, 12:06

If anyone is interested you can also use a D-star HotSpot to get on to D-star if you do not have a Repeater in your local area.
I'm using a Hotspot in my area as there are No D-star Repeaters within 100 miles area.Изображение


D-star Something New [url]http://www.gb7ch.co.uk[/url]
[color=#FF0000]Now LZ2AOV[/color]

lz1kz
Мнения: 295
Регистриран на: 31 авг 2006, 14:24
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от lz1kz » 01 юни 2010, 20:36

Отлична тема. Обяснението също е много разбираемо и увлекателно! Браво на автора! Вече съм фен!
73, и ще се радвам да поговорим на ХОБИ РАДИО в Казанлък.


"Безжичният телеграф не е труден за разбиране. Обикновеният телеграф прилича на много дълга котка. Дърпате опашката в Ню Йорк и тя измяуква в Лос Анджелис. Безжичният е същото нещо, но без котката."
А.Айнщайн

LZ1JNG
Мнения: 108
Регистриран на: 27 дек 2009, 22:12

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ1JNG » 01 юни 2010, 21:29

Tова което е публикувано от M0AOV, е едно типично решение на тъй нареченият NODE ADAPTER. Преди време за нея попита LZ2STO. Идеята е следната...например живеете на място където няма D-Star репитер. Реализирате показаната конфигурация и имате следния резултат - с D-Star хендито си се разхождате из града и през NODE ADAPTER и РС и интернет, се свързвате към друг репитер в D-Star пространството. Много близко до Echolink, но и посъщия начин окастрен като възможности - системата не може да се управлява от хендито. Както вече писах при стандартния D-Star репитер управлението се извършва изцяло от хендито и то от всеки един желаещ...!!! Но пък Node Adapter, има и едно голямо преимущество сравнително ниска цена, около 70 евро. В един от коментарите бях написал, че имам желание да пусна такъв, за изложението в Казанлък, но не знам дали доставката ще пристигне. Идеята е да има такава Hot Spot точка, която да е линкната към софийският или който и да е друг репитер за демонстрация. Остана и още една особеност сигурно забелязвате, че използваното радио е с обикновенна честотна модулация, нека това не Ви изненадва, това също е едно от преимуществата на Hot Spot точката и е възможно, защото връзката се прави преди демодулацията, а радиа с подобен изход има много !!
Дано не съм отегчил някого, целта ми е да Ви запозная със системата !! :D
LZ1JNG
73 !!m0aov
Мнения: 30
Регистриран на: 04 дек 2009, 15:28
Местоположение: UK-Turkey-Bulgaria

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от m0aov » 01 юни 2010, 22:37

Hi Guy's
Hope this helps some of you get in to D-star.
What I'm using is a Hotspot and here is what I'm using.

I have a Icom ic92D for the D-star Radio

My Hotspot info
For FM I have a KenwoodTM-G707 setup for 9600bd packet using the 6pin mini on the front of the radio
thats then connected to my HOTSPOT board with a 9pin rs232, THEN the Hotspot is connected to my LAPTOP with a USB cable and I'm running DVAR HOTSPOT software version 2.56

if you look on YOUTUBE under my callsign you will see my Hotspot and how I configured the DVAR software.

Its very easy to do once you know what you need to get on D-star.

With the setup above I can access D-star within 3 miles of my QTH with 100mw and mobile I can access the link upto 20miles.

I hope this helps if you are thinking of getting into d-star if you can get a Repeater setup within your Area you'll have FUN, it's very active.

Rob
M0AOV/TA4ZN

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

За съжаление на Гай да използвам един преводач, така че винаги всички останали права, както и, така че тук върви на български За съжаление, ако преводът не е 100%, но се надявам да разберете за какво говоря за, да, ще се следят отблизо, на форума, защото аз искам да се преместят в България веднага след като може да продаде къщата си в Турция.


Здравейте на Гай
Надявам се това да помогне някои от вас да получите в D-звездни.
Това, което съм с е избухлив и тук е това, което аз съм използвате.

Имам една ICOM ic92D за D-звездни Радио

Моят Точка информация
За FM Имам KenwoodTM-G707 настройка за 9600bd пакети използвайки 6pin мини на предната част на радио
След това този свързан с HotSpot ми картон с 9pin RS232, тогава Избухлив е свързан с моя лаптоп с USB кабел и бяга DVAR HotSpot софтуер версия 2.56

Ако погледнете на YouTube под мое Инициал ще видите моя избухлив и как се настроили DVAR софтуер.

Нейните много лесно да се направи, след като знаят какво трябва да се кача на D-звезда.

С настройката по-горе не мога достъп D-звезда в рамките на три мили от QTH ми с 100MW и мобилни мога да получите достъп до 20 мили upto връзка.

Надявам се това да помогне, ако си мислиш за получаване на г-звездни ако можете да получите безплатна инсталация ретранслатори във вашия регион ще се забавляваме, това е много активен.

Грабя
M0AOV/TA4ZN
Последна промяна от m0aov на 03 юни 2010, 18:18, променено общо 1 път.


D-star Something New [url]http://www.gb7ch.co.uk[/url]
[color=#FF0000]Now LZ2AOV[/color]

LZ1JNG
Мнения: 108
Регистриран на: 27 дек 2009, 22:12

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ1JNG » 02 юни 2010, 22:13

За съжаление днес не успях, но утре ще пусна превода на поста M0AOV, макар да съм убеден, че хората във форума са добре с езиците (в никакъв случай да не се смята като пренебрежение) !! :) По-скоро целта ми е коментара на това което е направил...!! Благодаря на всички !!!

P.S. Special thanks to M0AOV! I am really glad that you are so interested in BFRA's activities and you are so active in our forums. I will translate your post in case there are people who don't use other languages besides Bulgarian. Your opinion is very important for us and I hope we will keep in touch.

LZ1JNG
73 !!LZ1JNG
Мнения: 108
Регистриран на: 27 дек 2009, 22:12

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ1JNG » 04 юни 2010, 13:17

http://www.moetronix.com/files/vhfdvxpaper.pdf Ето нещо за ентусиастите !!! :Dm0aov
Мнения: 30
Регистриран на: 04 дек 2009, 15:28
Местоположение: UK-Turkey-Bulgaria

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от m0aov » 04 юни 2010, 21:09

Hi Guy's
If you haven't got a D-star radio just yet why not have a listen on this site below
http://www.onlinereceivers.net/pi1dsa.php
Here you will be able to listen to a d-star Ref and hear what they sound like, have a listen see what you think D-star is like.

You will see on there D-STAR STREAMS put your mouse over and you can click on Ref017 A, Ref005 C and Ref001 C Give it a try.


D-star Something New [url]http://www.gb7ch.co.uk[/url]
[color=#FF0000]Now LZ2AOV[/color]

LZ1JNG
Мнения: 108
Регистриран на: 27 дек 2009, 22:12

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ1JNG » 04 юни 2010, 21:56

http://www.southgatearc.org/news/januar ... _dstar.htm
Ето още един интересен експеримент !! :)
73 !!LZ1DEC
Мнения: 2
Регистриран на: 31 авг 2010, 16:22
Контакти:

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ1DEC » 31 авг 2010, 17:53

LZ1JNG / всички,

Какъв е статуса на LZ0DSR репитера?
На Витоша ли е вече?
Свързан ли е към Интернет?

73 de LZ1DEC / N0DECLZ1JNG
Мнения: 108
Регистриран на: 27 дек 2009, 22:12

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ1JNG » 02 сеп 2010, 14:13

Да още от април !!! Още от самото начало е конектнат и има връзка с интернет......!!! Най-често работи на рефлектор REF001C D-STAR's MegaRepeater Aurora Illinois, United States, но можеш да си го насочиш където поискаш !!! Ако искаш QSO само кажи !!! :Dm0aov
Мнения: 30
Регистриран на: 04 дек 2009, 15:28
Местоположение: UK-Turkey-Bulgaria

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от m0aov » 02 сеп 2010, 23:54

Hi Neven
Do you usually leave the D-star Repeater on 24/7 or just when you want to check things out yourself??? I've tried to connect to it but cannot as it's not on when I try, do you think there will be any other D-star Repeaters or Hotspots being setup at all over there in Bulgaria???

Rob


D-star Something New [url]http://www.gb7ch.co.uk[/url]
[color=#FF0000]Now LZ2AOV[/color]

LZ1DEC
Мнения: 2
Регистриран на: 31 авг 2010, 16:22
Контакти:

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ1DEC » 03 сеп 2010, 15:39

Робърт M0AOV ме изпревари. Преди той да напише последото съобщение щях да отправя същия въпрос към Невен LZ1JNG - защо LZ0DSR е недостъпен от други репитри през Интернет.

Преди няколко дни опитах да се свържа от K8LCD към LZ0DSR - няма връзка. Също опитах и през DVAP Dongle - също не се осъществи... Но понеже Невен спомена че репитера е често свързан към рефлектор 1С - дали тогава има някакъв проблем с препращането на трафика от централните сървъри към LZ0DSR?

---------------

Rob, you beat me to it - I was just about to ask Neven the same question. For a few weeks now I have been attempting to connect to LZ0DSR via K8LCD and through my DVAP Dongle as well. In either case the connection to LZ0DSR seemed to be timing out. Neven mentioned the repeater was attached to some of the D-Star reflectors - REF001C etc. I wonder then if there's a problem with a Trust server, a routing issue or perhaps as you said - intermittent connectivity...

73, LZ1DEC / N0DECm0aov
Мнения: 30
Регистриран на: 04 дек 2009, 15:28
Местоположение: UK-Turkey-Bulgaria

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от m0aov » 03 сеп 2010, 22:12

Hi Delyan
Nice to see more Bulgarians interested in D-star it's a pity a few guy's over there don't setup there own HOTSPOT'S as it's very easy, maybe then more members will start to get in to D-star. Once I get over there I'll have D-star working then hopefully start to get a Network setup for everyone to use.

With a HOTSPOT you can set it up in Repeater mode as well only 2 FM Radio's and 1 Hotspot board and a PC with internet connection if you wan't to connect to a Ref or anyone else.

Rob M0AOV-TA4ZN


D-star Something New [url]http://www.gb7ch.co.uk[/url]
[color=#FF0000]Now LZ2AOV[/color]

LZ1JNG
Мнения: 108
Регистриран на: 27 дек 2009, 22:12

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ1JNG » 03 сеп 2010, 23:38

Да, вината явно е изцяло моя....!!! Тъй като когато репитера е линкнат към друг репитер или рефлектор той не е достъпен нито от друг репитер ,нито през DV Dongle. През последната седмица няколко пъти го държах по-дълго включен на REF001C и може би това е била причината за невъзможността да се линкнете към него. Освен M0AOV явно и LZ1DEC не е в България и просто няма как да го изключите от рефлектора ; освен да се чуем на самия рефлектор, при американците. Задължително тази вечер в 23:30 часа или 20:30 UTC, ще го изключа и ще е абсолютно свободен за връзка. Мисля от тук нататък да не го оставям включен за по дълго време към REF.... Така, че пробите може да правите когато поискате. Тези дни аз ще бъда активен и може и да се чуем. Ако все пак не съм на станцията можем да се уговорим предварително , само пишете....!!! :D
Роб M0AOV, за по-нататъшно развитие нещата стоят така – мисля, че ще бъде добре още два репитера на вр. Ботев и някъде по Черноморието. По-големият проблем за сега е апаратурата, както бях писал и преди – преди всичко заради цената, но имам нещо в предвид....!!! По отношение на Hotspots поне аз се надявам да пусна два до март 2011 година. С нетърпение очаквам да изстрелят през октомври OUFTI-1 - първият D-Star satellite..!! Предполагам, че там ще можем да се чуем с Роб директно !!!! Ако Делян LZ1DEC е в Щатите има начин през рефлектор на института в Лиеж , който ще е линкнат със спътника.

73, LZ1JNG !!
.................................


The fault is all mine !!! When the repeater is connected to another repeater or reflector, it isn’t accessible neither through other repeaters nor through DV Dongle. Last week I kept it on longer, connected to REF001C and maybe that was the reason why you couldn’t connect to it. Apart from M0AOV it seems that LZ1DEC isn’t in Bulgaria and we aren’t able to connect except if we don’t join the American reflector. Tonight at 23:30 or 20:30 UTC I will disconnect it from the reflector and it will be free for connections. From now on, I consider not leaving it attached to REF…. for a long period of time. So you can try it whenever you want. These days I will be active and we will be able to hear from each other. And if I’m not on the station write me so we can arrange.
Rob (M0AOV), for any further development, I think it would be good if there are two more repeaters- one in mount Botev and one somewhere at the seaside (Black See). For now the bigger problem, as I have mentioned before, are the apparatuses mostly because of the price, but I have something else in mind. As for the HOTSPOTS, I hope to run two in March 2011. I’m really looking forward to the launching of OUFTI-1, the first D-Star Satellite!!! I suppose, then will be able to hear with Rob directly. If Delian (LZ1DEC) is in the USA, there is a way to connect, through a reflector in the institute in Liege, which will be linked with the satellite.

73, LZ1JNG !!m0aov
Мнения: 30
Регистриран на: 04 дек 2009, 15:28
Местоположение: UK-Turkey-Bulgaria

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от m0aov » 04 сеп 2010, 00:19

Hi Neven
Sounds good I hope everything work's. Regarding price i.e. Hotspot's and equipment needed.

D-star Radio anything from £250 to £300 Icom92d Second hand
Hotspot fully built and working about £70 New
Fm Radio with 9600bd ft7800 £120 or a TM-g707 £100 Second hand
You will need High speed internet as well.

So for around £200 you can have a Hotspot up and running as long as who ever want's to use it has a D-star radio and the RADIUS on 5watts is about 15miles for me.

We are just setting a Repeater up over here when we get our NOV GB7CH and it will cost around £350 in total so a lot cheaper than buying ICOM D-star equipment.

Rob


D-star Something New [url]http://www.gb7ch.co.uk[/url]
[color=#FF0000]Now LZ2AOV[/color]

m0aov
Мнения: 30
Регистриран на: 04 дек 2009, 15:28
Местоположение: UK-Turkey-Bulgaria

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от m0aov » 11 сеп 2010, 12:15

Hi Neven
Over the last 3 to 4 day's I've been trying to connect to your Repeater but had NO success at all, so I don't know if it's been switched ON or OFF?? I'll keep trying just to see if I can connect to you.

If it's in my list on my Hotspot I should be able to connect to it, I connect to anything else in my List so your should be the same UNLESS you have it switched off or put in callsigns that can only connect to you.

Rob


D-star Something New [url]http://www.gb7ch.co.uk[/url]
[color=#FF0000]Now LZ2AOV[/color]

m0aov
Мнения: 30
Регистриран на: 04 дек 2009, 15:28
Местоположение: UK-Turkey-Bulgaria

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от m0aov » 04 май 2011, 15:26

This is for anyone who is interested in getting in to D-Star with a HotSpot, I've started to sell them if anyone is interested please look at my Website, it will I hope get more Station from Bulgaria to get on D-Star with out spending too much money.

Website
http://www.gmskmicronode.com

If you any further information I've started a FORUM for that as well

Forum
http://micronode.forums-free.com

So far only 1 Repeater in Bulgaria, its very easy to set a Repeater up and you are not paying $$$$$$ to do it only a few hundred Leva and your time.

Rob


D-star Something New [url]http://www.gb7ch.co.uk[/url]
[color=#FF0000]Now LZ2AOV[/color]

m0aov
Мнения: 30
Регистриран на: 04 дек 2009, 15:28
Местоположение: UK-Turkey-Bulgaria

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от m0aov » 20 май 2011, 14:21

Hi Neven
I've sent you a few e-mails regarding the GMSKMICRONODE but no info back from you, hopefully more members of this forum will or may want to get into D-star and start to use a Micro Node in there Town. Maybe D-star will start to take off in Bulgaria??

Rob
:D


D-star Something New [url]http://www.gb7ch.co.uk[/url]
[color=#FF0000]Now LZ2AOV[/color]

LZ1JNG
Мнения: 108
Регистриран на: 27 дек 2009, 22:12

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ1JNG » 22 май 2011, 11:50

Hi Rob,
Sorry for the delay but I have been really busy the last couple of days.
I received your information, I will order the node sometime soon. I will definitely order the Build and Test option. Hopefully, after we run one in Bulgaria, there will be some interest in the node. Rob, I have one request, would you try to connect to our repeater (LZ0DSR) because there was an issue. My connection with the reflectors is superb but we had to upgrade the software because we were unable to connect directly to other repeaters.
I will look forward to you reply and I will quickly respond,
Many thanks 73 !!
Neven

Здравей Роб,
Съжалявам за забавянето, но бях доста зает последните два дни.
Получих информацията, която ми изпрати и ще поръчам "нода" скоро. Определено ще поръчам "Build and Test" варианта. Да се надяваме, че след като пуснем един в България, ще има повече инерес. Имам молба да се свържеш към нашия репитер (LZ0DSR), защото имахме проблем. Връзката ни с рефлекторите е безпроблемна, но се наложи да направим ъпдейт на софтуера поради проблем с директното свързване с други репитри.
Очаквам отговора ти,
LZ1JNG 73 !!m0aov
Мнения: 30
Регистриран на: 04 дек 2009, 15:28
Местоположение: UK-Turkey-Bulgaria

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от m0aov » 22 май 2011, 22:34

HI Neven

Do you have some security settings on your Repeater because there is NO way I can connect to you at all?? I know the problem is your end as I can connect to everyone else but You? have you got the system set so only the callsigns you put in the system can connect?? with the Micro Node you can use it as a repeater on FreeStar so there is loads you can do with that system you'll need a Linux Box and if you need help to get everything setup we know the people who can help you do that. You don't have to pay the $$$$$$$ you have for the Icom repeater.

I see you have Reg'ed on our Forum so any info or help you need you can ask on there as well.

Hope to get D-star working 100% that way and get more Repeaters up and running in Bulgaria.

Rob


D-star Something New [url]http://www.gb7ch.co.uk[/url]
[color=#FF0000]Now LZ2AOV[/color]

lz1kz
Мнения: 295
Регистриран на: 31 авг 2006, 14:24
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от lz1kz » 24 май 2011, 17:41

Въпрос към знаещите - фирмата HYTERA има ли модели цифрови радиа, които са съвместими с D-STAR протокола?
Благодаря предварително!
73.


"Безжичният телеграф не е труден за разбиране. Обикновеният телеграф прилича на много дълга котка. Дърпате опашката в Ню Йорк и тя измяуква в Лос Анджелис. Безжичният е същото нещо, но без котката."
А.Айнщайн

m0aov
Мнения: 30
Регистриран на: 04 дек 2009, 15:28
Местоположение: UK-Turkey-Bulgaria

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от m0aov » 25 май 2011, 17:20

Hi Vlad
As far as I know there is ONLY Icom who do D-Star radio's at the moment.
IC-2820
IC- 91D
IC-E92D
IC-E80D
ID-800H
ID-E880
IC-2200h
ID-1
IC-9100

If you buy them New they are anything from £350 to £3500 but secon hand they are cheaper the Best one are the IC-2820 second hand around £375 and the IC-E92D second hand around £270.
Hope this is what you was asking if not i hope some one else can Help.

Rob
http://www.gmskmicronode.com


D-star Something New [url]http://www.gb7ch.co.uk[/url]
[color=#FF0000]Now LZ2AOV[/color]

m0aov
Мнения: 30
Регистриран на: 04 дек 2009, 15:28
Местоположение: UK-Turkey-Bulgaria

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от m0aov » 08 юни 2011, 11:41

Just thought I would post some pictures showing what you would need for a HOTSPOT to get working. The GB7CH picture was our Repeater 2 Radio's Ft7800 & FT8800 with 1 HotSpot and a PC we have now change then to 2 PMR radio's with the IRCDDB Programe and the HotSpot.
Very easy to setup, if your not sure about setting the Software up it can be done for you REMOTE over the net. If you need any Further information please ask.
Прикачени файлове
gb7chcompletesystem.jpg
gb7chcompletesystem.jpg (75.74 KиБ) Видяна 20892 пъти
DHSSystemDiagram.jpg
DHSSystemDiagram.jpg (57.71 KиБ) Видяна 20892 пъти


D-star Something New [url]http://www.gb7ch.co.uk[/url]
[color=#FF0000]Now LZ2AOV[/color]

lz1kz
Мнения: 295
Регистриран на: 31 авг 2006, 14:24
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от lz1kz » 09 юни 2011, 11:51

Hi, Rob!
Tnx for comment! 73.Vladi


"Безжичният телеграф не е труден за разбиране. Обикновеният телеграф прилича на много дълга котка. Дърпате опашката в Ню Йорк и тя измяуква в Лос Анджелис. Безжичният е същото нещо, но без котката."
А.Айнщайн

m0aov
Мнения: 30
Регистриран на: 04 дек 2009, 15:28
Местоположение: UK-Turkey-Bulgaria

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от m0aov » 14 юни 2011, 20:25

Hi Vladi
Nps If it helps any of you guys over there in Bulgaria get on D-star with out all the expense of Buying Expensive ICOM Repeaters then I'll do what I can, if a Few Clubs want to do a Bulk order i.e. 5 GMSK Micro Nodes I can do a Discount just something for you guys to think about.

Rob


D-star Something New [url]http://www.gb7ch.co.uk[/url]
[color=#FF0000]Now LZ2AOV[/color]

LZ1JNG
Мнения: 108
Регистриран на: 27 дек 2009, 22:12

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ1JNG » 14 дек 2011, 16:10

От днес беше стартиран APRS или D-PRS на D-Star репитера. Информацията излиза стандартно на APRS картите !! За разлика от APRS, при D-Star нещата са доста по-модерни и станциите няма нужда от нищо допълнително !! За настройки на отделните модели в интернет - D-PRS !!
73 !!LZ1JNG
Мнения: 108
Регистриран на: 27 дек 2009, 22:12

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ1JNG » 30 апр 2012, 21:59

Информацията е за всички ползващи D-Star репитера LZ0DSR в София. Преди празниците започна работата за преминаване на нова честота с шифт 7.6 MHz. Предполагаме, че репитера ще бъде пуснат до седмица, като това ще бъде съобщено. Планува се и скорошното пускане на новия D-Star репитер LZ0DVB на връх Ботев, който беше предоставен от фирма Интегра, както и пускането на две hot spot точки в София, които и сега са действащи но необявени. Всички интересуващи се как могат да ползват D-Star с аналогово радио, този месец ще бъдат зарадвани с такова решение на много достъпна цена.....!! :D Ако има интерес ще поясня как могат да го реализират !!
LZ1JNG
73 !!LZ1JNG
Мнения: 108
Регистриран на: 27 дек 2009, 22:12

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ1JNG » 04 май 2012, 10:21

Вчера на 3 май беше качен новият дуплексен филтър на LZ0DSR с новите честоти - 439.175 MHz и шифт -7,6 MHz. За информация репитера все още не работи в оптимален режим. Скоро предстоят нови промени, които ще бъдат описвани във форума !!
LZ1JNG
73 !!LZ3NY
Site Admin
Мнения: 745
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ3NY » 04 май 2012, 11:40

Здравей

Скоро имаше интересна дискусия във форума от която стана ясно, че според Техническите изисквания, в България разрешения обхват за ретранслатори на UHF е 433-435 MHz. Сашо LZ1FW е пуснал хубава таблица от сайта си http://www.lz1fw.com:

Изображение

Мисля, че е добре да се помисли да се смени шифта на 1.6MHz за да се вкара в нормите изисквани от държавата? Иначе рипитъра излиза извън закона и дава правно основание на КРС да бъде затворен във всеки един момент в който пожелаят. Рано или късно ЩЕ въведат ред в това. Не съм запознат с техническата страна, но правно нещата стоят така. Ако сами не спазваме законите си, добри или лоши, нещата се израждат в анархия.

Надявам се написаното да не прозвучи като заяждане. Не е.

73!


Value has a value only if its value is valued.

LZ1JNG
Мнения: 108
Регистриран на: 27 дек 2009, 22:12

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ1JNG » 11 май 2012, 16:54

Забавих се доста с отговора, за което се извинявам. Да...... проблема за мен изобщо не е нов и е известен още от самото начало. Това е и причината дълго време LZ0DSR да стои на шифт 5 MHz макар и да не е в правилната посока. Още при изваждането на лиценза КРС "тихичко" подсещат за това, но не съвсем коректно, тъй като документа позволява и друг вариант на шифт. Проблема е обаче, че цялата общност непрекъснато пита защо, шифта не е 7.6 MHz, което най-накрая ме провокира да "угодя". Видимо е обаче, от таблицата на репитрите в страната, че всички са в нарушение спрямо посочения нормативен документ..!!! Истината е и че новите репитри продължават да се слагат на този шифт, а и КРС не реагира......
73 !!
LZ1JNGLZ4ZD
Site Admin
Мнения: 377
Регистриран на: 30 авг 2006, 12:30
Местоположение: Шумен
Контакти:

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ4ZD » 11 май 2012, 23:02

Аз пък чакам да видя lowcost решението на D-star с аналогово радио, тъй като до сега не съм имал щастието да имам D-star радио.m0aov
Мнения: 30
Регистриран на: 04 дек 2009, 15:28
Местоположение: UK-Turkey-Bulgaria

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от m0aov » 17 май 2012, 00:13

There are loads of new things coming out for D-Star there are New boards and in the next few months New ADDON BOARD so it will be very cheap to get on to D-Star very soon, The German groups are coming out with lots of new ideas so keep an eye out on there New Boards.

D-star is not expensive why buy a New Radio when you can buy a second hand radio at a fraction of a New Radio it does the same thing just a few months old.

Just a few for sale
http://www.ebay.co.uk/itm/Icom-IC-E92D- ... 20c583bb73

http://www.ebay.co.uk/itm/Icom-IC-E92D- ... 2a1d75ea50

Just a few prices to look at


D-star Something New [url]http://www.gb7ch.co.uk[/url]
[color=#FF0000]Now LZ2AOV[/color]

lz1wdx
Мнения: 315
Регистриран на: 25 ное 2010, 10:11
Контакти:

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от lz1wdx » 24 май 2012, 20:46

LZ1JNG написа: Планува се и скорошното пускане на новия D-Star репитер LZ0DVB на връх Ботев,
Някакво развитие по въпроса ?
Ще имаме ли радост по пътя към Казанлък да го тестваме ?
Че другата седмица и аз ще съм обзаведен вече с D-Star радио :D


73de LZ1WDX /Стефан Александров/

m0aov
Мнения: 30
Регистриран на: 04 дек 2009, 15:28
Местоположение: UK-Turkey-Bulgaria

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от m0aov » 10 юни 2012, 01:27

lz1wdx написа:
LZ1JNG написа: Планува се и скорошното пускане на новия D-Star репитер LZ0DVB на връх Ботев,
Някакво развитие по въпроса ?
Ще имаме ли радост по пътя към Казанлък да го тестваме ?
Че другата седмица и аз ще съм обзаведен вече с D-Star радио :D
Glad to hear your on d-star STEFAN hope to catch you sometime.


D-star Something New [url]http://www.gb7ch.co.uk[/url]
[color=#FF0000]Now LZ2AOV[/color]

LZ1JNG
Мнения: 108
Регистриран на: 27 дек 2009, 22:12

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ1JNG » 20 сеп 2012, 23:46

439.175 MHz шифт -7.6 Това което си написал според мен е старата честота когато шифта беше 5 MHz, но тя беше 439.135, там правихме проби когато пътуваше до Дупница !! Погледни таблицата с репитрите.
73 !!
Последна промяна от LZ1JNG на 21 сеп 2012, 00:07, променено общо 1 път.LZ1JNG
Мнения: 108
Регистриран на: 27 дек 2009, 22:12

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ1JNG » 20 сеп 2012, 23:53

В рефлектора REF057 може да се видят и двата репитера свързани и все още има проби и заради пускането на нодовете в София !! Скоро ще обявим още две честоти за София и променената за вторият репитер !!
73 !!LZ1VPT
Мнения: 13
Регистриран на: 14 юни 2011, 12:13
Местоположение: София

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ1VPT » 22 окт 2012, 12:55

Вторият репитер LZ0DVB вече работи на връх Ботев.
Невен да даде информация за него.LZ1JNG
Мнения: 108
Регистриран на: 27 дек 2009, 22:12

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ1JNG » 23 окт 2012, 16:05

Не можем да не уважим труда положен за репитера на вр.Ботев. Смятам, че начина по който е монтиран е на ниво
и няма какво да се желае повече. Мисля, че LZ1VPT ми е дал "палмата на приза" но това е съвместна работа за която
приноса е и техен. Мисля, че всички научиха инфото за репитера но все пак:
- LZ0DVB вр.Ботев
- честота 439.550 MHz
- шифт -7.6 Mhz
- P out 23 W
- Mod GMSK
- отг. LZ1IDD

Поздравления за всички и приятно ползване на мрежата D-Star....!! :D
73 !!LZ1JNG
Мнения: 108
Регистриран на: 27 дек 2009, 22:12

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ1JNG » 17 юли 2013, 14:14

От понеделник 15 юли мрежата на D-Star репитрите е пренастроена на новата цифрова платформа ircddb !! От това следва, че всички команди от ircddb Dextra са достъпни и изпълними. Това включва и възможност за работа, освен с досегашните рефлектори REF....., така и с XRF....и с DCS....ревлефтори и TETRA (където е кънекната), както и много други възможности, като търсене в на кореспондент по-номер в мрежата на D-Star..!! Тъй като до дни предстоят и нови промени, при завършването им ще ги опишем и благодарим на участващите !!
73 !!
LZ1JNGLZ1JNG
Мнения: 108
Регистриран на: 27 дек 2009, 22:12

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ1JNG » 09 апр 2014, 13:44

Още една добра новина за ползващите D-Star мрежата в България. Новият сайт на групата вече е на разположение.
Честито !! :D
http://www.dstar.bg/
LZ1JNG
73 !!
Последна промяна от LZ1JNG на 09 апр 2014, 17:54, променено общо 1 път.LZ1MDK
Мнения: 75
Регистриран на: 24 апр 2011, 08:34

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ1MDK » 09 апр 2014, 16:54

Здравейте, цифровизацията е нещо технологично модерно и постепенно ще се наложи както и в телевизията, но има ли някой информация освен Icom друга фирма да предлага радиа съвместими със стандарта ?
73'КирилLZ3NY
Site Admin
Мнения: 745
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ3NY » 09 апр 2014, 17:29

LZ1MDK написа:Здравейте, цифровизацията е нещо технологично модерно и постепенно ще се наложи както и в телевизията, но има ли някой информация освен Icom друга фирма да предлага радиа съвместими със стандарта ?
73'Кирил

http://www.dutch-star.eu/

73!


Value has a value only if its value is valued.

LZ1JNG
Мнения: 108
Регистриран на: 27 дек 2009, 22:12

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ1JNG » 09 апр 2014, 18:41

Когато говорим за радия съвместими със стандарта, такива все още няма..!! Eдинственият производител по този стандарт ( готови да работят с покупката) си остава Icom. С развитието на този тип пренос естественно се увеличават и разработки гравитиращи и ползващи протокола на D-Star. Поради високата цена на станциите и репитрите започнаха разработки на решения, като това което посочва LZ3NY, което се пречисляват към HotSpot DV или DV Node. Това решение ти дава възможност да ползваш обикновено радио за излъчване на GMSK модулация ( която се ползва в D-Star), но не ти позволява да работиш с аналогово радио в цифровата мрежа. Има и подобни разработки от а- до я като...
http://www.moetronix.com/dstar/. Има много решения които се развиха и напреднаха през последните години и ето някой от тях :
http://www.up4dar.de/
http://www.on8jl.be/index.php?id_cms=6&controller=cms
http://www.moencomm.com/
http://www.dvmega.auria.nl/
http://www.db0wun.de/FA%20DV-Adapter.html
http://www.dvrptr.net/index.html
и дори и руски вариант
http://www.ra3apw.ru/
Аз лично имам опит с http://www.dvrptr.net/index.html или http://shop.dvrptr.de/index.php?cPath=7 и с http://www.dutch-star.eu/products/mini-hs/.....

LZ1JNG
73 !!LZ1MDK
Мнения: 75
Регистриран на: 24 апр 2011, 08:34

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ1MDK » 13 апр 2014, 16:44

Здравейте, проверих цените : UP4DAR-240Evro; DVRPTR1-200Evro с трите си модула + PC or Raspberry Pi допълнително. Не ми е идеята да коментирам цената, но да вземем да намерим оптимална конфигурация оборудване към нормален UHF FM трансивър с порт за цифрови работи, за тези които искат да заобиколят покупката на Icom радио.
73'КирилLZ1JNG
Мнения: 108
Регистриран на: 27 дек 2009, 22:12

Re: Първият D-Star репитер в България

Мнение от LZ1JNG » 22 апр 2014, 17:11

Ами ето моите три DVRPTR които пуснах преди време и макар да закъснях скоро ще ги слагам на разни места !!

Изображение
ИзображениеОтговори