Пазете УКВ мениджъра - той е ваш! (част 1)

Комуникации над 30 MHz
LZ1NY
Мнения: 692
Регистриран на: 04 сеп 2006, 16:59
Местоположение: Sofia

Пазете УКВ мениджъра - той е ваш! (част 1)

Мнение от LZ1NY » 21 юни 2018, 17:18

Здравейте, драги любители на ултра-късите вълни!

Навярно знаете, че от тук нататък грижата и удоволствието да бъде УКВ мениджър на БФРЛ се поема от Асен Кънев LZ2HQ.
Отдавна познавам Асен и само мога да го поздравя, че пое тази отговорност!
Уверен съм, че ще изпълнява с желание това си задължение, но вярвам, че ще намери и много помощници сред българските радиолюбители

Приключването и отчитането на състезанието LZ DX VHF/UHF Contest 2018 ще го направя аз, юлският LZ VHF Полеви ден 2018 ще го обработим заедно - аз и Асен. След това приемането на отчетите ще се извършва от Асен, той ще има грижата да ви информира дали отчетът ви приет или не, той ще ви съобщава, когато са готови предварителните или окончателните резултати от едно или друго състезание на БФРЛ.

В наследство му оставям 26 проверени контеста, както и архив от общо около 48 хиляди отчети от участници и отчети за контрол.( Да, наистина са 48 хиляди, всеки може да свали отчет от този архив. Преди няколко години, когато създадох архива, имах грижата при свалянето на отчети да не "изтичат" лични данни, ето че и GDPR се появи, но не ни свари неподготвени ).
Резултатите от отминалите състезания са на сайта vhfcontest.bfra.org , а в печатна форма са в деловодството на Федерацията.

През изминалите осем години след избирането ми през април 2010 година, бях свидетел на повишения интерес към по-високочестотните обхвати. Освен традиционните 144 и 432MHz все повече български станции се появяват на 1200 и 2300 MHz. Докато за повечето от нашите съседи тези обхвати звучат доста екзотично, от тази година в контестите се появиха наши станции и на 3400 MHz. От м. май коригирахме пропуск в Условията за провеждане и вече връзките в 3400 MHz обхват се зачитат.
Да е жив и здрав Християн ( LZ5HP ) и неговия съдружник Петър ( LZ1PHG ), които правят много за това, СВЧ обхватите да "слязат" до повече радиолюбители!
Пожелавам, в отчетите, които Асен ще получава да има и още по-ултра-къси вълни!

За участниците в УКВ състезанията на БФРЛ има "печатница за дипломи" - т.е. система за автоматично генериране на диплома за първенците в състезанията, а за всички останали - сертификат за участие (по избор на български или английски). Заредени са шаблони на дипломи за 2012, 2013 и 2014 година. До сега близо 3500 дипломи са изтеглени. Е, на някои толкова им е харесало, че си свалят дипломата по няколко пъти...но в това няма нищо лошо, колкото повече-толкова повече :-)

(... продължението следва)


73! Виктор / LZ1NY

"Good Luck. Be patient. Do some research."

lz2pep
Мнения: 81
Регистриран на: 12 мар 2009, 16:36
Местоположение: Razgrad

Re: Пазете УКВ мениджъра - той е ваш! (част 1)

Мнение от lz2pep » 22 юни 2018, 12:53

Чест и почитания Викторе.
Винаги си бил уважаван в радиолюбителските среди.
На новия менажер ще му помагаме, естествено ако желае.
А по отношение на връзките на 3,4 Гхц за Деня на радиото и LZDX Contest , всички подали отчети са пределно наясно че НЕ ТРЯБВА да бъдат признавани, защото в официалните условия оповестени от БФРЛ такъв обхват не е включен, нито има информация / съобщения , решения на БФРЛ/ преди състезанията че този обхват ще бъде също състезателен , както и никой не е уведомен официално за това. Даже на официалната страница пише че няма промяна в условията от 2016 година.
Поне за Полевия ден може да се направи това официално / с някакво решение или съобщение от БФРЛ/ , за да има основание да се признаят и за да може и други радиолюбители, които имат техника и досега не са участвали на 3,4 Гхц поради ограничение в официалните условия и те да направят връзки там със състезателен характер.
Просто лично мнение.....
73 и слънчеви и безветрови 7-8 Юли !LZ3NY
Site Admin
Мнения: 777
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Пазете УКВ мениджъра - той е ваш! (част 1)

Мнение от LZ3NY » 23 юни 2018, 01:23

Вики,
За тези осем години вдигна толкова високо УКВ летвата, че ще бъде изключително трудно на следващите менажери да я прескочат.
Малко ми е мъчно, че съм доста далече, от УКВ гледна точка. :lol:
Чест и почитания!
73! LZ3NY


Value has a value only if its value is valued.

LZ1NY
Мнения: 692
Регистриран на: 04 сеп 2006, 16:59
Местоположение: Sofia

Re: Пазете УКВ мениджъра - той е ваш! (част 2)

Мнение от LZ1NY » 24 юни 2018, 23:27

Рано и ли късно, говорейки за УКВ ще стигнем и до репитрите, репитерната мрежа и нейната конкретна БГ реализация.
В едни стар филм се казваше "Восток - дело тонкое...", та и с репитрите е така.
По време на мандата си видях доста борби(за какво ?!), намеци за израелски заговори, раздухвана финландска намеса по APRS пространството на Родината, първият D-star репитер у нас, после и втория, слухове за много хилядни договори и проекти, спорове кой кабел през чия дупка минава. В по-нови времена стигнахме и до блок-чейн репитерни подозрения.
Скандали и "номерца", видях фалически символи изрисувани на APRS картата на София, викове "Аллах акбар" и сексуални намеци за този или онзи(2013г.). Ехидни усмивки и филтрирани неудобни потребители на APRS мрежата, по едно време само моят гейт и още само един гейт приемаха пакетите на "наказаните" :-)(2012г.) Бяха "интересни" и вълнуващи моменти
Хари и UPI бяха отлюспени, много хора загубиха нещото, наричано ищах, или тръпка, желание.
След време хорът на оплаквачките беше подновен... поради текучество.

Дано на Асен не се случат такива работи!

В оптимистичния етап от мандата ми(2010-2012) предложих да се оформи нещо като работна група, съставена от хората, които действително работят за изграждането и поддържането на ретранслаторната и APRS мрежа. Целта на тази група щеше да бъде да координира по най-добрия начин дейността в това противоречиво направление. Предложението беше прието, но някак си в тази група влязаха един или двама души... аз не бях в нея. Някои казаха, че не разбирам, други ми казваха, че не мога да видя тия или ония документи, щото видиш ли не били за пред всеки.
Аз си представях единен открит регистър на всички репитри, но всеки описан със своите важни атрибути: опознавателен знак, работни честоти честота, мощност, CTCSS, координати,чия собственост, отговорник, контакти за връзка, карта на покритие, договор за колокация и т.н. Оказа, се че даже някои от отговорниците не искаха да споделят къде е съоръжението.

Тогава така и не разбрах кой кум, кой Суат...

Спомням си една среща, беше на 18 март. Помня добре датата, щото тогава си купих едни супер маратонки, пък те взеха та се скъсаха за три седмици. Та както и да е, сутринта на път за работа споделям вербално с мой познат, че не ми допада стилът и метода на работа в едно от направленията на УКВ дейността. След няма и четири часа ме поканиха на вечеря да си изясним "защо така?!". Иначе вечеря като вечеря, нещо в стил "Добрия, Лошия и Тъпото Копеле"... в ролята на последния бях поканен аз. Репитрите са тънка работа, наистина.

Виждам, че и в момента по форуми, Фейсбук и др. подобни медии нещо "репитерно" отново пак пълзи...

Надявам се, че има достатъчно зрели хора, че "детската болест на репитерното дело" е преживяна и неминуемо възникващите проблеми ще бъдат решавани с лекота и без излишно напрежение. Координация, съгласуване и взаимопомощ между заинтересуваните - ДА, но цялата власт да е в едни ръце, поражда съмнения...

Отговорникът за УКВ дейността има и задължения по трансграничното съгласуване със съседите, за радиовълните държавните граници са само чертички по картата, задача също деликатна ....Имаше напрежение от запад около 17.05.2015г., имаше питане от север преди това. Трябва да се говори с хората става и внимателно.

Имах случай - в Софийско изгря репитер с немислимата входна честота на 432,200 MHz. След няма и месец разяснителна работа как се четат препоръките на IARU и какво означава това, разговори с около осем души (в периода от 1 до 29,04,2013)като резултат - репитерът беше спрян. Скандал, КРС-та, форуми и плюнки ... нямаше, БГ радиолюбителите са добри и сговорчиви. Имах и други весели (или тъжни...) случки в 70см обхват, една весела компания от не-трезвеници си беше харесала неподходяща честота с сегмента за спътникова любителска служба. Не знам какво стана с компанията, но честотата беше дезинфекцирана без репресии и со блага дума. А веднъж даже чух, че някой си е харесал честота, на която да чучне репитер... пишело, че по банд план е за ЕМЕ връзки, но видиш ли за цял месец не били чули ни едно отражение от естествения ни спътник. Честно казано, то и аз още не съм чул ЕМЕ ... но много ми се иска!

Ти, Асене как ще постъпваш, как ще намериш правилната дума - ще си решаваш сам, а вие Любители на УКВ - пазете УКВ мениджъра, той е ваш!


73! Виктор / LZ1NY

"Good Luck. Be patient. Do some research."

lz2vak
Мнения: 48
Регистриран на: 03 авг 2011, 20:42

Re: Пазете УКВ мениджъра - той е ваш! (част 1)

Мнение от lz2vak » 25 юни 2018, 17:11

Здравей Виктор,
Благодаря ти, че сподели с нас мислите, които(очевидно неизречени) са ти тежали.
Да се чуди човек..., отношенията между хората(уж със сходни интереси) да предизвикват такъв горчив привкус у другия...
Желая ти здраве и успехи във всичко, с което се захванеш.
Ти го знаеш - оставаш една от малкото публични фигури, които блестят по начин, различен от всички останали.

Владиславlz1kz
Мнения: 296
Регистриран на: 31 авг 2006, 14:24
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: Пазете УКВ мениджъра - той е ваш! (част 1)

Мнение от lz1kz » 29 юни 2018, 15:17

Вик, да си жив и здрав. Ти си причината да се запаля по горните бандове на CW и SSB, до скоро бях само на репитрите, които са ми под ръка, но в следствие хвърлих (не)малко средства да се сдобия с FT-100, та да влезна и аз в кръга на истинските УКВейци.. Специално благодарности от името на всички за добре поддържаната страница - списък на репитри и фарове в LZ. Благодаря и 73.


"Безжичният телеграф не е труден за разбиране. Обикновеният телеграф прилича на много дълга котка. Дърпате опашката в Ню Йорк и тя измяуква в Лос Анджелис. Безжичният е същото нещо, но без котката."
А.Айнщайн

LZ1NY
Мнения: 692
Регистриран на: 04 сеп 2006, 16:59
Местоположение: Sofia

Re: Пазете УКВ мениджъра - той е ваш! (част 3)

Мнение от LZ1NY » 05 юли 2018, 09:14

Време е да се пренесем към друг по-обхватен и по-спокоен въпрос, засягащ работата на УКВ мениджъра:

Връзките с другите отговорници по УКВ в IARU r1 ще бъдат другата му грижа - задължителния обмен на логовете за контрол след осмия ден след контеста, качването на всички логове на участниците на сървърите на IARU и на SP7NJX. Логовете (на българските станции) качени на споменатите два сървъра се използват като отчети за контрол и по прецизна проверка на другите национални състезания, провеждани успоредно с нашите. Задължение на УКВ мениджъра е да приеме и да извърши първоначална проверка на отчетите на българските станции, участващи в състезанията, организирани от IARU r1 плюс Маркони Мемориал. Някои участници предпочитат лично да изпращат отчетите си директно на организатора или на сървъра на IARU r1, но задължението на мениджъра си остава.
Именно споменатите два сървъра бяха и за мен източник, от където да взема отчетите на станции, които не са участвали в нашите контести, но пък са ми необходими за кръстосаната проверка. Така добавям около 1000 до 2000 отчета всеки месец. За съжаление не всички от колегите мениджъри се отнясат отговорно и уви не достигаме 100% кръстосана проверка на всички връзки, това ще отваря допълнително работа на нашия мениджър да "рови" отчетите с връзки.

Връзката с другите отговорници по УКВ в IARU r1 далеч не се изчерпва с отчетите на три българаски и още 3-4 контеста на IARU, както и колективната работа с колегите от другите страна във връзка с хармонизиране на условията за провеждане на състезанията, методите за проверка на отчетите, дискусиите по честотното планиране и още много други въпроси и идеи. Редовно се разпространяват бюлетините на работната група С5 на IARU reg1 има и мейл-лист, Асен ще се абонира за тях, а там е основния източник на информация за текущите УКВ дейности в по-широк от национален мащаб. Важни са и срещите на конференциите на IARU r1, но аз за съжаление не съм имал възможност да присъствам. Но пък последните години съм редовен посетител на експото във Фридрихсхафен - чудесно място за контакти с другите отговорници, състезатели и съмишленици! Важен и доста изчерпателен документ за работата на УКВ, пособие не само за мениджъра, но и за всички заинтересувани е IARU region 1 VHF Managers Handbook ( актуална версия към момента е 8.01 от Nov 2017)

Важен момент особено в областта на УКВ (по мое мнение) е връзката, работата с държавния регулатор и инициативата пред него. Там има още много стъпки, които следва да се извървят, например основният проблем с 6м обхват, проблемите с честотното планиране за ретранслаторите на 70см обхват и мн.др. Петдесетте МХз са присъствали за разглеждане в не един документ от БФРЛ към КРС, трябва да се работи в тази насока и за напред. Докато сегашните 150 kHz станат 2MHz, поне ... Надявам се обективните причини, които регулаторът изтъква когато отхвърля нашето искане за разширяване на сегмента и повишаване на използваната мощност, в най-скоро време да отпаднат и да се поздравим с нови възможности в този обхват. В по-общ мащаб са необходими съвместни действия за запазване на съществуващи обхвати, понастоящем заделени за използване от любителската радио служба. Да, именно запазване, поради повишеният интерес от страна на други радио служби към нашите честоти. Затова колкото сме по-активни и колкото повече хора знаят за радиолюбителската активност в по-високите честоти - толкова по-трудно ще се проявяват апетитите им към тези обхвати. Вижда се, че проблемите от това естество ги има и при дрги и са въпрос на постоянна работа - както в рамките на една държава, така и до ниво на WRC. Интересно е да се прочете това https://www.iaru-r1.org/images/VHF/news ... ter_77.pdf


А ти Асене, не се плаши..може и да се намери някой да сплетничи зад гърба ти или открито да се подиграе с труда ти, ще има случаи да пишеш писма, няма да ти отговарят или ще тропат по масата, уверени в правотата си.
Но някой ден ще получиш и добра дума от човек, на когото си помогнал или разбрал. Ще дойде и отчет на някой-си, който е направил първите си няколко връзки на състезание. Тези, малките отчети, с по няколко връзки, понякога отнемат най-много време, било поради грешки, пропуски... Но това са хората, които сега започват и се радвам, че ги има! Какво да им гледаш на "big gun", отчетите им обикновено са перфектни и без грешки :-)
На тези, които пишат на хартия, не знаят каква програма да използват после... аз им препоръчвам да си направят отчета с помощтта на On-line EDI Generator на адрес http://ok2kjt.net/edi/

Тук искам да обърна внимание и на участниците, че робота на IARU напоследък не приема отчети с пропуски в задължителните полета:
Please note that the new rules require a minimum set of information in the EDI header:

The entries must be set out in EDI digital/electronic form (refer to VHF Managers Handbook) separately for each frequency band. EDI header shall as a minimum contain the following fields:
Callsign and WWL used (PCall and PWWLo)
Section and band (PSect and PBand)
Operators callsigns (RCall for SO entries, RCall and Mope1, Mope2,… for MO entries)
E-mail address (RHBBS)
TX power in watts (SPowe)
Antenna (SAnte); it shall be clearly identifiable how many antenna systems were in use

If the EDI header does not contain all the data, the server will reject it. Please work with the LOG owner to fill the missing data.


73! Виктор / LZ1NY

"Good Luck. Be patient. Do some research."

lz3bd
Мнения: 41
Регистриран на: 08 окт 2009, 21:42
Контакти:

Re: Пазете УКВ мениджъра - той е ваш! (част 1)

Мнение от lz3bd » 01 сеп 2018, 09:33

Здравейте
.Може би не достига време на Асен да погледне календара на IARU та си позволявам да напомня : 2018 IARU R1 VHF CONTEST 2018-09-01 14:00 / 2018-09-02 14:00. Отчети робота приема до 11-09-2018 на EDI Logfile Upload. Стягайте чукачките ! В същото време е и " Кубок Гагарина 2018 ". На всички успех.


LZ3BD/2 KN34PB

Отговори