КАК ДА РАБОТИМ ПРЕЗ ЛУНАТА НА 144МХЗ

Комуникации над 30 MHz
lz2fo
Мнения: 105
Регистриран на: 25 юни 2007, 10:38
Местоположение: VIDIN

КАК ДА РАБОТИМ ПРЕЗ ЛУНАТА НА 144МХЗ

Мнение от lz2fo » 28 апр 2018, 21:13

Много пъти си поставях този въпрос- какво е необходимо за да достигна и аз до Луната,как да преодолея тази огромна дистанция с всичките и загуби ..Това ме вълнуваше доста отдавна,после така се стекоха нещата,разболях,се ,почти съм прикован на място,но мечтата не спира. Важно че има приятели съмишленици и заразени с идеята… Те помогнаха,кой с както може ,с идея ,с работа,с ентусиазъм и т.н. Така дойде моя миг –аз се докоснах до Луната на 144мхз.и едва ли някой –освен смъртта ,ще ни раздели. Сега от разстоянието на времето мога да споделя всичко и тези които се интересуват. Времето на мечтите е отминало.Сега всичко е много лесно.Науката върви напред. Технологиите също.Техниката се промени коренно .Нека и ние да променим отношението си към тази загадка-толкова ли е далече Луната от нас ,неможе ли и аз да направя радиовръзка чрез нейното отражение? Да всеки може . Стига да има желание и малко подготовка. И така реших да споделя своя почти 10 годишен опит в тази област нека да помогнем и на по-младите да се пробват –пътя сега е по кратък.Работата на УКВ не е само да си имаш токи и да си отворен към някой репитер.
Една радиовръзка чрез отражение от луната е свързана с огромни загуби на радио сигнала пътувайки от земята до Луната,отразявайки се от нея и завръщайки се отново на земята. Той претърпява и редица промени в своя път.Загубите са над 245Db , честотата се променя до около 3Кхз за обхвата 144Мхз от доплеровия ефект,появяват се временни завъртания на фазата на сигнала ,тя не е предвидима и не може да се контролира, лунатиците наричат явлението”МЪРФИ” а научно това е Фарадеев кафез в дадено направление,съществува и предвидима промяна на фазата ,тя се показва от новите програми.Луната преминава всеки месец своя лунен цикъл и трябва да се съобразяваме с него.Не всеки ден е възможно да се работи през луната особено за начинаещи и ниско енергийни станции.Има позиции в който загубите стават огромни и по-добре да пропуснем тези дни.След някой ден небесният фон зад луната става извънредно тих и „студен „ и това сваля загубите и шума до много ниски нива и слабите сигнали стават чуваеми или видими и връзката е абсолютно реална. На мощните станции можеш спокойно да слушаш мелодията на предаване. Какво показва опита обаче. Новите програми за цифрови връзки са огромен помощник но с тях трябва да внимаваме и да вземем това което ни върши работа.Някой все още не искат да признаят този вид работа ,но има време ще го приемат както приеха много други такива новинки. Едно време когато се работеше само телеграфия или SSB положението бе доста сериозно,малцина можеха да достигнат луната и да се радват, сега с цифровите модове всичко е много по лесно.
Какво е положението в LZ пространството …Работим успешно на 144 Мхз следните инициали за сега: LZ2FO,LZ3CQ,LZ1HM,LZ1DP,LZ1VPV,LZ1WX,LZ5GM ,LZ4PA LZ4OC, LZ1KU,дано не съм изпуснал някой…Аз лично повече или по-малко съм помогнал на :LZ4PA,LZ4OC,LZ5GM,LZ1WX,които вече са редовни на банда . Опити и връзки са правили и някой други ,даже Сашо - LZ4OC ме задмина ,сам премина на 23см прави връзки вече там а сега се готви усиленo за 13см!!!
С какво да се захванем за да пробваме дали можем и ние??Hека да изредя подред моето виждане на нещата:
-радио (трансийвър) работещо на 144Мhz , всички видове работа . Необходимо е да е оборудвано с TCXO за да не му пълзи честотата повече от 1-2 Hz за минута!Ако няма да се пригоди такъв –имам опит. Много важен показател за успех .Новите модове го изискват за коректно декодиране…Изходяща мощност колкото повече - толкова по-добре…Шумово число на приемане не е особено важно ,ще има LNA….Възможност за регулиране на АРУ,възможност за ноис-бланкер..
-антена –отново девиза на мечо-пух, колкото повече –толкова повече…Усилването е страшен помощник за успех .Опита показва че може и с една антена от 8-9 елемента дълго яги да се направи радиовръзка при определени условия но това не е показател за високо енергийна станция . Аз съм се убедил че за новите модове е достатъчно да имате усилване в антенния комплекс поне 15Dbd.С такава антена и прилична мощност сте добре при всяка ситуация… Ако желаете да сте още по добре на банда използвайте антена с две поляризации-страшно помага в някой случаи.Разликата в силата на сигнала може достигне до 10-12 Db.За различните трасета по света и позицията на луната спрямо вас и кореспондента се налага да се ползват двете поляризации.Програмите подсказват тези данни ,макар че не винаги е така.
-как да се справим с загубите на приемане… Нужен е ниско шумен предусилвател на антената –LNA . Колкото шумовете ви в средата където се намирате и мислите да работите са по малки толкова и предусилвателя трябва да има по-нисък шумов фактор.Сега хората работят с шумови числа от порядъка на 0.01Db!!!Това не е гаранция че всичко ще чувате ако вашия шумов фон в града или дома е голям.Когато започнах да работя в града ми бе добре общо взето ,бях с транзистор MGF-1302 –шум около 0.7 Db,лека полека шума стана непоносим ,сега се изместих на село -6км от града има пак в определени посоки шум на ниска елевация но нещата са коренно различни от града!!Ползвам сега самоделка предусилвател с ATF54143, с измерен шум от порядъка на 0,2Db.-доволно за сега…
-изходяща мощност на предаване- девиза на мече е валиден и тук ,опита обаче показва че удоволствие може да прави и с QRP. Аз имам следните DX връзки с QRP станции. UA0ZGX-9el/400w-Камчатка,G4HDF-11el/400w,GM4FVM-7el/300w,KC0V-12el/350w,DF7TS-10el/400w,9M2/JG3TTO-50w/12el!!!!!,K3GYK-10el/170w!!,VK2WQ-10el/250w,VK4RF-12el/120w!!!-VE7SL-9el/140w,K7ULS-7el/300w както и още доста такива екзотични връзки. Някой и на този вид работа са QRP-исти. Данко LZ1FG си направи опита и веднага му отговориха хората .Той бе само на IC-746, 80-90w с антена 12ел. В ефира особено при добра позиция на луната се явяват страшни „BIG GUN”, те чуват всичко и тях ги чува всеки. Те използват антени с огромно усилване и достатъчна мощност така че за тях няма невъзможна връзка –едно 7-9ел и 50вата и си готов…За борба в пай-лапа , обаче си трябва да имате сила,както на всеки друг обхват…
-ако имате антена за тропо връзки смело пробвайте на изгрев и залез на луната. Страшни връзки стават.Имайте предвид че не е необходимо антената да е високо над замята ,по-добре кабела да е по-къс да няма загуби в него,хората в експедициите ползват триноги за носещи на антените и като ги вдигнат в елевация рефлекторите допират земята… Почти навсякъде ако работите на хоризонтална поляризация, се наблюдава силен граун-геин на антената в предeлите на 8-15градуса елевация ,използвайте го той добавя усилване до 6-10Db към това на антената ,особено ако имате голям воден басейн наблизо…
-какъв софтуер да се ползва- тук има избор, всеки се приспособява към нещо и за него то е добре. Моето мнение е че за бавните процеси каквито са JT65(А-B-C) ползвани за лунни връзки най- добре се справя програмата но Джо К1JT –WSJT-9,или WSJT-10.Имам съображения и мога да се аргументирам ако някои се интересува.. Много тънкости има при ползване на софтуерите но за тях с всеки мераклия може да се разговаря.
-въпроси има много и най-различни ,и аз съм ги имал но никой на времето не споделяше нищо ,всеки бе недосегаем ,не трябва така , света не започва нито свършва с нас…ВАЖНО Е ЖЕЛАНИЕТО!!!

-За около 9 години работа направих и потвърдих 152 страни на 144Мхз,в моят ЕМЕ дневник са записани над 2850 QSO-та над 1200 различни кореспондента, изработих 865 квадрата,имам DXCC диплома с номер 119 в света, изпълних условията за дипломите WAS,WAC,WAZ,и много други..УСПЕХ И НА ВАС....
LZ2FO ЦецоОтговори