СПОДЕЛИ СВОЯТ ОПИТ

Комуникации над 30 MHz
lz2fo
Мнения: 105
Регистриран на: 25 юни 2007, 10:38
Местоположение: VIDIN

СПОДЕЛИ СВОЯТ ОПИТ

Мнение от lz2fo » 19 юни 2016, 21:59

На 18.06.2016 около 06.30 GMT се образува Es слой за отражение ,който достигна към 8.30 GMT до над 200 Mhz. Следях ситуацията на познатия сайт на EA6VQ как се движи MUFA на 2метра…Направи ми впечатление че точките на отразяване са много близо до мен ….Това означава че аз ще бъда „изключен” от надпреварата за контакти на двата метра…Нямах много работа и реших да си поиграя с прохождението!!! Опита се оказа доста успешен!!! Слушах доста силно български станции, който работеха на запад, чуваха се страхотно силно. LZ1ZX,LZ1KG,LZ1RV, LZ2GG,LZ2PG,LZ4BF,LZ2QA LZ1VPV и някой други. Хората си работеха –аз нищо не чувах,много пъти се е случвало и на всеки!.Погледах още веднъж картата с точките на отражения ,те бяха много близо до мен –на територията на Сърбия ,Австрия малко над Чехия и Полша ,Унгария..Помислих си –аз дали да не ги атакувам по друг начин.Всеизвестно е че тези зони на отражения се намират в E слоя оттам идва и вида прохождение!!! Значи че те са доста високо над нас… реших да пробвам …. Насочих антените си в елевация съобразно с данните от сайта за петната на отразяване……УЖАС ПРИ ЕЛЕВАЦИЯ ОТ 30-35 градуса станциите гръмнаха и при мен германия ,холандия даже австрия…. Опита е успешен но трябва да се провери….Свалих антените отново на елевация от „0” градуса ….УЖАС няма никой.. Бързо отново горе 30-35 градуса…. Всичко гърми с 59++++изключих си предусилвателя –радиото се задъхва!!!..Лошото е че елевацията ми бавно се движи -направена е за други цели!!! Нямах възможност за бързи опити но и това е достатъчно .Пробвам с вертикална поляризация да "ама не" чуват се но силните с особена "модулация"обръщам отново на хоризонтална поляризация - всичко е вред... Към края на прохождението отново направих опита,няма нищо ново за моя дневник, при свалени антени-нищо не се чува ,тези който са по далече от мен на изток гърмяха и си правеха връзки аз не чувам!!!! Вдигнах ги отново на 35 градуса нагоре –направих веднага още две връзки но времето изтече…. прохожденито замина….Вече два дена след това следя резултатите по познатите сайтове….Аз с тези манерви съм направил повече връзки от болшинството…Само някой руснаци са пред мен но там има други условия…ИЗВОДА ЗА ТАКИВА СИТУАЦИИ - ПРИ Es ТРЯБВА ДА ИМА ЧОВЕК И ЕЛЕВАЦИЯ!!!! Успех НА ВСИЧКИ…
LZ2FO Цецоlz1fy
Мнения: 705
Регистриран на: 03 дек 2012, 10:44

Re: СПОДЕЛИ СВОЯТ ОПИТ

Мнение от lz1fy » 20 юни 2016, 00:53

Здраей Цецо!
Тази година, на събора в Казанлък, доста си побъбрих
с Митко LZ1KG за УКВ-то, тъй като имаме намерение,
в нашия клуб, да активираме и тази дейност!
Митко има голям опит и е цяла енциклопедия!
Според него елевацията е нещо задължително!
Предвид малките интервали, управлението не е просто,
но си заслужаа инвестицията.
Ще се радвам да споделяме тук, тъй като и ние започваме
от нулата!

Поздрави,
Павелlz2fo
Мнения: 105
Регистриран на: 25 юни 2007, 10:38
Местоположение: VIDIN

Re: СПОДЕЛИ СВОЯТ ОПИТ

Мнение от lz2fo » 20 юни 2016, 15:46

Павле , здравей !
Много време вече се занимавам с тези работи ,началото бе някъде към 1971 год,първите връзки от Es имам от към 1974/5 г.,и ако искаш
съвет от мен то бих ти казал ,че ако плановете Ви се спират само до работа ,като тропо,метеори,спорадици и прочие наземни прохождения не си заслужава да се прави елевация на антената особено за по сериозна антена .Аз я имам понеже вече съм се ориентирал и работя повечето през Луната, поради това съм я правил.За такава работа е абсолютна необходимост. Вече имам над 2200 връзки там с над 890 различни кореспондента от цял свят.За такова нещо да - заслужава си труда и инвестицията. Всеки обаче сам си решава какво му трябва и какво ще прави.

LZ2FO Цецоlz1fy
Мнения: 705
Регистриран на: 03 дек 2012, 10:44

Re: СПОДЕЛИ СВОЯТ ОПИТ

Мнение от lz1fy » 20 юни 2016, 20:16

Здравей, Цецо !
Моя опит, пък и този на колегите, е равен на нула,
но имаме желанието....! Става дума, да се включим в някой
контест, не толкова за класиране, а по-скоро да се изнесем
някъде по чукарите през летните месеци!
Благодаря за споделения опит!
Желая ти здраве и успехи на най-късите радиовълни!

73's
Павелlz2vak
Мнения: 48
Регистриран на: 03 авг 2011, 20:42

Re: СПОДЕЛИ СВОЯТ ОПИТ

Мнение от lz2vak » 20 юни 2016, 21:55

lz2fo написа:На 18.06.2016 около 06.30 GMT се образува Es слой за отражение ,който достигна към 8.30 GMT до над 200 Mhz.........
........Пробвам с вертикална поляризация да "ама не" чуват се но силните с особена "модулация"обръщам отново на хоризонтална поляризация - всичко е вред... Към края на прохождението отново направих опита,няма нищо ново за моя дневник, при свалени антени-нищо не се чува ,тези който са по далече от мен на изток гърмяха и си правеха връзки аз не чувам!!!! Вдигнах ги отново на 35 градуса нагоре –направих веднага още две връзки но времето изтече…. прохожденито замина…
Здравей Цецо, понеже описа ефекта от промяна на поляризацията, в този ред на мисли се питам няколко неша:

1.Дали някога е правен експеримент при Es проходжение да се използва антена с кръгова поляризация?
Особенно, ако и двете страни осъществяващи контакт са екипирани с такава антена. Предвид това, че линейната поляризация "страда" от промяна на вектора на електрическото поле (Фарадеевия ефект), както и че същият може да си промени посоката заради отражението на радио вълната в Es.

2.Какъв би бил QSB ефекта и дали ще е така изразен, както при радиовръзки осъществени чрез Es с линейно поляризирани антени?

3.При експеримент, ако от едната страна се работи с поляризация на Е вектора по часовниковата стрелка(дясна), дали отсрещната страна би го приела по-добре, ако антената му работи с поляризация обратно на часовниковата стрелка(лява), което е нормална постановка при радио видимост м/у антените. Или заради отражението в Es то двете антени ще приемат сигнала на кореспондента си по-добре, ако са настроени в еднаква посока на въртене на E вектора.

Ако някъде в мрежата има публикувана информация за подобен експеримент, бих се радвал да я споделите.


Поздрави!lz2fo
Мнения: 105
Регистриран на: 25 юни 2007, 10:38
Местоположение: VIDIN

Re: СПОДЕЛИ СВОЯТ ОПИТ

Мнение от lz2fo » 21 юни 2016, 09:52

Вадиславе здравей,
Разбрах ти въпросите,но не на всичко мога да ти отговоря,просто не ме е интересувало до сега,сега има мрежа но аз пък нямам време!!!СТАР съм вече и не мога да „припкам” покрай антени и прочие!!! Виж какво ще ти кажа..ДА ПОЛЯРИЗАЦИЯТА Е ДОСТА ВАЖНА ЗА УСПЕШНИ ВРЪЗКИ, но аз имам наблюдение и опит само при лунните работи . Фарадеевият ефект е доста силно изразен на 144Mhz през луната.” Лунатиците” му казват Фарадеев кафез,или се шегуват че „Фарадей танцува” на обхвата.Там се случва почти постоянно и това е накарало мнозинството и мен да имаме по две поляризации. Хоризонтална и вертикална,прието е да се превключват защото ако се ползват кръгови се губи 3Db от усилването на антената а това е ужасно много за лунни връзки!!Аз знам само двама германци ползващи кръгова поляризация за излъчване.На приемане има доста който ползват това нещо особено сега с новите SDR радиа. Иначе ефекта е поразителен –слушаш някой на хоризонтална и гледаш как заглъхва и става нула –включваш вертикална той там гърми ,след малко обратно.Скоростта на смяна е различна. На по високите обхвати 432,1296 особено и нагоре този ефект липсва!! Сегашните програми за работа през луната, сами ти показват колко може да се очаква фазовото изместване на сигнала ти за даден кореспондент като си му задал локатора! За Америка например и Европа винаги фазата е близка до 90 гр. ,подобно е и за далечния Изток.
На вторият ти въпрос за QSB при Es нямам наблюдение ,не ме е интересувало ,процесите са доста сложни,доста бързо се променят там ,така че ми е трудно да кажа какво да се очаква, При луната ти казах по някой път завъртането трае по 10-20 мин. после се връща!! Там обаче разстоянието е над 370000 км.
Дали трябва да се ползва лява или дясна кръгова диаграма? Прието е знам в нашите среди винаги който вика да е с дясно въртяща се поляризация .Приемащия да си прави сметка.Ако има договорка това се променя .При спорадичното прохождение на 144Mhz самото явление е доста кратко във времето,с много променливи фактори то постоянно „плува” за да може да се правят достоверни експерименти. Аз за почти 40 години работа при Es само един два пъти имах щастие то да продължи повече от час ,час и половина .Един случаи имам за около 5 часа непрекъснат спорадик ,това са други времена с друга слънчева активност и т.н. Учените хора нека се занимават…. Ние сме до тук!!! Сигурен съм че в мрежата може да се намери нещо но на мен ми стига това .Не мога повече да се занимавам с експерименти..
LZ2FO ЦецоLZ1ZP
Мнения: 110
Регистриран на: 26 сеп 2006, 22:44
Местоположение: Plovdiv KN22ID
Контакти:

Re: СПОДЕЛИ СВОЯТ ОПИТ

Мнение от LZ1ZP » 22 юни 2016, 10:11

Здравей Цецо,
С голям интерес прочетох това, което си пробвал по време на последния спорадик на 144 ! Няма да крия, че съм си го мислил не един път по време на онези спорадици, в които активната зона е била над главите ни, но никога не съм го правил по простата причина, че не притежавам антена с елевация.
И все пак, мисля си, че по скоро това което си наблюдавал с промяна на вертикалния ъгъл на антената е било плод на случайност, на спорадичност или капризност на прохождението - все характеристики на любимият ни Es ! Защо мисля така:
1. Ако при 30-35 градуса чуваш кореспондента на 59+30dB, то на 0 градуса все щеше да го чуеш поне на 55 - това е разлика от поне 50-60dB. Няма такава антена, която при такъв ъгъл на промяна да предизвика такова затихване !
2. Сам казваш, че отнема доста време движението по елевация на антената ти. Правилния експеримент би бил да се слуша едновременно с две антени - едната по хоризонтала и втора с елевация 30-35 градуса.

Тук искам да вметна - ESporadic вълните се разпространяват не посредством отражение ( като от огледало), а посредством пречупване ( така както светлината променя ъгъла си на разпространение при преминаване през среда с ралична плътност). При този начин на разпространение се запазва поляризацията, с което мисля че се отговаря на въпросите на LZ2VAK .

3. Много често съм правил последователни връзки при Es на 144MHz, при които разстоянието между двамата ми последователни кореспонденти е повече от 500-600 километра. Казвам това, защото битуващото мнение за това , че ES зоната е разположена симетрично спрямо кореспондентите (а ако си обърнал внимание в Dubus и на mmmonvhf.de винаги така го интерпретират!?) според мен не е правилно. Няма как зоната да е с толкова големи размери или пък да се "движи" толкова бързо насам/натам. Отговорът е в това, че ъгълът на влизане в зоната не винаги е равен на този на излизане, иначе казано Es зоната не е еднородна и се променя динамично, което обяснява несиметричността и спрямо кореспондентите.
4. Да, наистина MUF в събота сутринта беше много висок. Регистрирани бяха връзки на разстояние под 900 км, което отговаря на MUF над 200MHZ ! Т.е йонизацията на Es зоната е била с много високи стойности, което е позволило използването и от теб, независимо, че си си бил близо до нея.
С всичко това, което писах не искам да умаловажа експеримента! Напротив бих те помолил при следващ случай да пробваш отново. Просто се опитвам да дам някакво обяснение на базата на опита, който имам.

До следващия спорадик на 144MHz. С най-добри пожелания !

Жоро 73'slz2fo
Мнения: 105
Регистриран на: 25 юни 2007, 10:38
Местоположение: VIDIN

Re: СПОДЕЛИ СВОЯТ ОПИТ

Мнение от lz2fo » 23 юни 2016, 11:10

Здравей те г-н Несторов,
Много ми е радостно че сте се заинтересували от моят експеримент. Та нали г-н Ангел е стара кримка по изучаване на явлението.. Да аз не претендирам за точност на изказа си. Имаш право ,но така е популярно сред нашите любители – „ОТРАЖЕНИЕ”. Разбира се, че явлението е пречупване и е подчинено на този закон с всичките подробности. На мен ми бе интересен факта, че докато слушах със свалени антени на запад, от DX нищо нямаше,а цяла източна България се чуваха отлично с гърба на антената ми и това ме накара да направя този опит. Сигналите действително бяха доста силни но не са били +30Db, не ми е верен “S” метъра ,при това слушам с LNA с 0,3NF и усилване над 20Db…Да няма такава антена с такова затихване ,но аз снощи си играх с ,моята диаграма на компютъра и точно на 33-35 градуса е първото затихване от порядъка на 27-30Db което никак не е малко!. Както и да е ще се опитам и друг път да правя нещо по въпроса нека само да има прохождение !
ПОЖЕЛАВАМ МНОГО УСПЕХИ – 73! ЦецоLZ1ZP
Мнения: 110
Регистриран на: 26 сеп 2006, 22:44
Местоположение: Plovdiv KN22ID
Контакти:

Re: СПОДЕЛИ СВОЯТ ОПИТ

Мнение от LZ1ZP » 23 юни 2016, 15:17

Здрасти пак....
А опита ли да сравниш силата на сигнала на станциите идващи от Изток, с антена към тях и съответно с антена към Es зоната ? Дали пък не си получавал отразени сигнали от Es зоната!?
Ние сме забелязали следната особенност при Es отваряния на 144 - по време на отварянето обикновено тропо сигналите буквално се губят. Станции, които са в зоната на нормално тропо приемане, изчезват. В момента, в който отново започнат да се чуват си казваме, че прохождението на Es е отминало.....
Със сигурност има много неизяснени неща около Es прохождението, но пък именно заради това то е толкова интересно. Със сигурност няма как да се понаучиш, ако просто не пробваш многократно. Затова продължаваме...
Поздрави.
Жоро (г-н Несторов е вярно но неуместно в случая).lz2fo
Мнения: 105
Регистриран на: 25 юни 2007, 10:38
Местоположение: VIDIN

Re: СПОДЕЛИ СВОЯТ ОПИТ

Мнение от lz2fo » 24 юни 2016, 07:57

Жоро,не не съм пробвал тази постановка ,идва ми на ум да пробвам ,но трепета нали го познаваш, все още съществува и не ми даде време за този експеримент. Завъртането на антената ми на 180 градуса за да отида на изток отнема около 35-40сек. и обратна още толкова ... Губи се време.Ще се учим май докато сме живи!!! Дано да е за по-дълго.

73! LZ2FO ЦецоLZ5HP
Мнения: 20
Регистриран на: 17 авг 2012, 13:15

Re: СПОДЕЛИ СВОЯТ ОПИТ

Мнение от LZ5HP » 24 юни 2016, 10:19

Интересно би било да се експериментира с антена , която има тясна диаграма в хоризонтална плоскост и широка във вертикална. Би отпаднала нуждата от елевация. Една такава антена би била сравнително неудобна за експлоатация, защото ще е ниска и широка, но от друга страна при толкова силни сигнали няма да има нужда от много елементи.lz2vak
Мнения: 48
Регистриран на: 03 авг 2011, 20:42

Re: СПОДЕЛИ СВОЯТ ОПИТ

Мнение от lz2vak » 24 юни 2016, 13:40

LZ1ZP написа: .....................
Тук искам да вметна - ESporadic вълните се разпространяват не посредством отражение ( като от огледало), а посредством пречупване ( така както светлината променя ъгъла си на разпространение при преминаване през среда с ралична плътност). При този начин на разпространение се запазва поляризацията, с което мисля че се отговаря на въпросите на LZ2VAK .


........
До следващия спорадик на 144MHz. С най-добри пожелания !

Жоро 73's
Здравей Георги,
аз имах известни съмнения, че е възможно разпространението на радиовълната да се осъществява, чрез пречупването и, тъй като ня няколко места срещах думичката рефракция.
Но понеже на други места съм рещал използването на думите отражение и огледало, затова се изразих по този начин.
Една от целите на предложението ми за антена с circular polarisation беше да се установи тази област какво причинява, отражение или пречупване на радио вълната..
По някаква причина обаче, за да се получи толкова силен сигнал в приемната страна, предполагам при навлизането на електромагнитната вълна в тази област се получават няколко пречупени вълни, който изминават различен път вътре в самата област, а при излизането от нея се получава така, че се сумират амплитудите. Това предполаагам обяснява и необичайното нарастване на сигнала.
Интересно е и това, че си забелязал тропото да остлабва при поява на sporadic E и обратно. Ще обърна внимание на това и ще го наблювавам в бъдеще. :)


LZ5HP написа:Интересно би било да се експериментира с антена , която има тясна диаграма в хоризонтална плоскост и широка във вертикална. Би отпаднала нуждата от елевация. Една такава антена би била сравнително неудобна за експлоатация, защото ще е ниска и широка, но от друга страна при толкова силни сигнали няма да има нужда от много елементи.
Да, предложението на LZ5HP за антенна система, на която диаграмата да е предимно в елевация(примерно две или повече антени разнесени хоризонтално), то самата елевация няма да е толкова кричична като изискване в конкретния случай.

Поздрави!lz2fo
Мнения: 105
Регистриран на: 25 юни 2007, 10:38
Местоположение: VIDIN

Re: СПОДЕЛИ СВОЯТ ОПИТ

Мнение от lz2fo » 24 юни 2016, 16:01

Отново съм аз , Цецо
Искам да поясня ,че това за което ставана въпрос до тук при мен се получи точно с такава антена за каквато имате желание.Аз поради това съм малко учуден на изненадата! Имам две антени ,всяка е дълга по 8.0 метра ,всяка има по две поляризации който се превключват, двете са разположени в хоризонтална равнина на разстояние една от друга от две ламди. Общата им диаграма в хоризонтална равнина има ъгъл от порядъка на 14-16 гр. Във вертикала диаграмата е с ъгъл от 32-34 гр.
SAM_1235.JPG
Ето тук може да се види това нещо.

73! LZ2FO Цецоlz1aq
Мнения: 39
Регистриран на: 19 фев 2008, 16:31
Местоположение: София
Контакти:

Re: СПОДЕЛИ СВОЯТ ОПИТ

Мнение от lz1aq » 25 юни 2016, 19:58

"Тук искам да вметна - ESporadic вълните се разпространяват не посредством отражение ( като от огледало), а посредством пречупване ( така както светлината променя ъгъла си на разпространение при преминаване през среда с ралична плътност). При този начин на разпространение се запазва поляризацията, с което мисля че се отговаря на въпросите на LZ2VAK . "

Това е за мен нещо ново, бих желал да ме насочите къде да прочета нещо по този въпрос.
Чавдар lz1aqlz2vak
Мнения: 48
Регистриран на: 03 авг 2011, 20:42

Re: СПОДЕЛИ СВОЯТ ОПИТ

Мнение от lz2vak » 26 юни 2016, 11:33

lz2fo написа:Отново съм аз , Цецо
Искам да поясня ,че това за което ставана въпрос до тук при мен се получи точно с такава антена за каквато имате желание.Аз поради това съм малко учуден на изненадата! Имам две антени ,всяка е дълга по 8.0 метра ,всяка има по две поляризации който се превключват, двете са разположени в хоризонтална равнина на разстояние една от друга от две ламди. Общата им диаграма в хоризонтална равнина има ъгъл от порядъка на 14-16 гр. Във вертикала диаграмата е с ъгъл от 32-34 гр. SAM_1235.JPGЕто тук може да се види това нещо.

73! LZ2FO Цецо

Здравей Цецо,
по скоро имах предвид, ако се ползват две ягита при хоризонтална поляризация, разнесени хоризонтално,
като дължината на бума е до около 1 и 1/2 ламбда, то при сфазирането им бих очаквал
ъгъла в H plane да се увеличи, докато в E plane ще се намали.
При дългите ягита(както в твоя случай дължината на бума е 4 дължини на вълната), съм чел
че широчината на диаграмата в E plane е около 89-90 % от тази на H plane(при 4 ламбди дължина на бума).
lz1aq написа:"Тук искам да вметна - ESporadic вълните се разпространяват не посредством отражение ( като от огледало), а посредством пречупване ( така както светлината променя ъгъла си на разпространение при преминаване през среда с ралична плътност). При този начин на разпространение се запазва поляризацията, с което мисля че се отговаря на въпросите на LZ2VAK . "

Това е за мен нещо ново, бих желал да ме насочите къде да прочета нещо по този въпрос.
Чавдар lz1aq
Здравей Чавдар,
ето извадка:
The high levels of ionisation resulting from Sporadic E enable signals well into the VHF region of the spectrum to be refracted by these ionised clouds - frequencies up to 150 MHz may be affected. The levels of ionisation also mean that losses are particularly low - often low power transmitters may be heard via sporadic E.
Източник
както и тук --> http://www.g4xgt.co.uk/what-is-sporadic-e.htm

От информацията намираща се в интернет пространството, често се среща използването на reflection или refraction,
като оставам с впечатлението, че до днешни дни не е изяснена ситуацията(не намирам информация или публикация), която да опише какво се случва с радиовълната навлизаща в тази област - пречупва ли се, отразява ли се, комбинация от двете явления ли е?

Следното наблюдение също е интересно от гледна точка на разпространението.
Television and FM signals received via Sporadic E can be extremely strong and range in strength over a short period
from just detectable to overloading. Although polarisation shift can occur, single-hop Sporadic E signals tend to
remain in the original transmitted polarisation. Long single-hop (900–1,500 miles or 1,400–2,400 kilometres)
Sporadic E television signals tend to be more stable and relatively free of multipath images. Shorter-skip (400–800
miles or 640–1,290 kilometres) signals tend to be reflected from more than one part of the Sporadic E layer,
resulting in multiple images and ghosting, with phase reversal at times.
Picture degradation and signal-strength
attenuation increases with each subsequent Sporadic E hop.
Източник

И какво би могло да обясни, че при по късите дистанции, явно има приемане на multipath сигнали от източника, докато при дългите това не се забелязва.
Бих се радвал, ако се включат в дискусията и други с опита си.
А и имаме човек, който има публукация в тази област. ;)

Поздрави!

П.С. С извинение към Цецо LZ2FO, че малко изместих фокуса на темата за практическия опит.lz1aq
Мнения: 39
Регистриран на: 19 фев 2008, 16:31
Местоположение: София
Контакти:

Re: СПОДЕЛИ СВОЯТ ОПИТ

Мнение от lz1aq » 26 юни 2016, 22:59

Цитираните публикации нe можаха да ме убедят че Es отличава толково фундаментално от обикновеното отражение от Е слоя. Трябват ми по-сериозни публикации по този въпрос. Трябва да сме внимателни с интернет - там има всичко - и вярно и грешно. Между другото за единият линк: G4xgt е по професия водопроводчик - не че имам предубеждения към тази професия, но предпочитам по достоверни източници в областта на разпространение на радиовълните. Вероятно механизмът на взаимодействие между вълна и йонизиран слой е сложен - една част преминава и се пречупва, а друга се отразява - аз не съм специалист в тази област и трябва да сме внимателни с терминологията за да не стане голямо объркване. Мисля, че няма да сбъркаме много ако продължим да използваме "отражение" защото все някъде в йоносферата част от излъчената вълна се връща обратно към земята. В същност фундаменталният ми въпрос е - действително ли физическият механизъм на отражението от Es се отличава от този при отражение от обикновения Е слой? Запазването на поляризацията също е нещо, което предизвиква интересът ми, но въпросът е дали това е вярно. Ще бъда благодарен ако ме дадете достоверни линкове.
73 чавдар lz1aqlz2vak
Мнения: 48
Регистриран на: 03 авг 2011, 20:42

Re: СПОДЕЛИ СВОЯТ ОПИТ

Мнение от lz2vak » 27 юни 2016, 09:24

lz1aq написа:.....
Трябват ми по-сериозни публикации по този въпрос. Трябва да сме внимателни с интернет - там има всичко - и вярно и грешно.
.....
73 чавдар lz1aq
Наясно съм с това, би трябвало да си проличава от въпросите, които възникват у мен.
Но цитираните източници от wikipedia по този въпрос, не са с актуални линкове за достъп.
Добре че archive.org се е "погрижил" да запази нещо --> https://web.archive.org/web/20090428035 ... on/Es.html
И може да се приеме за достоверен, заради цитираните в него източници.lz1aq
Мнения: 39
Регистриран на: 19 фев 2008, 16:31
Местоположение: София
Контакти:

Re: СПОДЕЛИ СВОЯТ ОПИТ

Мнение от lz1aq » 28 юни 2016, 11:46

"В същност фундаменталният ми въпрос е - действително ли физическият механизъм на отражението от Es се отличава от този при отражение от обикновения Е слой?"

Не прочетох нещо което да показва, че механизмът на отражението от Еs е различно от това при Е. Приключвам темата защото ни липсва експертно мнение.
lz1aqОтговори