Интерактивна карта на българските любителски ретранслатори

Комуникации над 30 MHz
LZ2DMV
Мнения: 2
Регистриран на: 13 авг 2019, 02:26

Интерактивна карта на българските любителски ретранслатори

Мнение от LZ2DMV » 21 авг 2019, 22:45

Здравейте, колеги!

Бих искал да споделя нещо върху което работя от известно време - проект за интерактивна карта на радиолюбителските УКВ (цифрови и аналогови) ретранслатори на територията на страната.

Всичко започна със собствената ми нужда от подобен ресурс, а след като го направих за себе си, идеята ми се стори добра и реших, че си заслужава да се доразвие, за да е в полза на всички. От техническа гледна точка, проектът не е нещо особено - използвам готови плъгини, които управлявам с малко код. По-трудоемката задача бе извличането на данните, тяхното сортиране и преглеждане за грешки, както и актуализирането им, тъй като и в двете бази данни (макар и сравнително актуални) присъстват някои неточности, най-често свързани с променена локация на ретранслатори и наличие на вече излезли от употреба такива.

Вторият етап, който все още тече, е генерирането на "петна", отразяващи планираното покритие на ретранслаторите. За момента такива има за около 1/4 от ретранслаторите, като може би до края на септември или най-късно в началото на декември, се надявам такива да има за всички репитри.

Линк: https://lz.free.bg/

Съвместима е и с мобилни устройства.

Изображение

Междувременно, ако забелязвате нещо по картата, което трябва да се оправи или добави, може да пишете както тук, така и във формата тук.

Наистина се надявам картата да е полезна и с общи усилия да поддържаме информацията на нея актуална. Аз се ангажирам да отделям време, доколкото мога. Отворен съм за предложения, които биха придвижили проекта към по-добро. :)

Поздрави от LZ2DMV!LZ1MDK
Мнения: 76
Регистриран на: 24 апр 2011, 08:34

Re: Интерактивна карта на българските любителски ретранслатори

Мнение от LZ1MDK » 22 авг 2019, 20:39

Здр, отворете този линк, в голям процент е актуален http://repeaters.lz1ny.net/cgi-bin/repeaters.py
73LZ1IKM
Мнения: 1
Регистриран на: 09 сеп 2011, 23:41

Re: Интерактивна карта на българските любителски ретранслатори

Мнение от LZ1IKM » 09 сеп 2020, 14:26

Привет,

Картата е невероятно полезна и удобна за ползване. Аз лично съм много благодарен.
До сега трябваше да се оправям се едни скрипт, който си написах, да конвертира CSV-то от http://repeaters.lz1ny.net/cgi-bin/repeaters.py в KML за Google Earth, което си е дърво отвсякъде - твоето е на светлинни години напред.

Една идея, ако ти се занимава:
Предполагам, че можеш да направиш една утилка, която от горното CSV през API-то на Wikimapia добавя рипитрите там. Така хем лесно ще се обновяват, хем ще може да ги търсиш в Wikimapia, хем ще излизат в Google Earth (има динамичен KML за това), а и ако някой иска да добавя нещо и да редактира, ще може директно в Wikimapia (ще трябва да мърджваш при ъпдейт).

Друг фичър, който може би не е толкова нужен с рипитри, но е интересен като развитие на проекта е да показваш line-of-sight от текуща (или произволна) позиция на юзера и локацията на рипитера. Тук има LOS за 2 произволни позиици: https://www.scadacore.com/tools/rf-path ... -of-sight/
Макар че, може би няма да има смисъл от това, ако има покритието на рипитрите. :roll:

Поздрави,
LZ1IKMLZ2DMV
Мнения: 2
Регистриран на: 13 авг 2019, 02:26

Re: Интерактивна карта на българските любителски ретранслатори

Мнение от LZ2DMV » 11 сеп 2020, 06:02

Здравей!

Благодаря за предложенията. :)

За Wikimapia ще трябва да разгледам API-то им и може и да драсна някакъв туул да обиколи масивите и да ги добави там, колко да му е.

Иначе със сигурност предвиждам за в бъдеще да интегрирам някакъв line-of-sight модул. В ToDo листата е и показване на най-близките репитри на база текущата локация през Geolocation API-тата на браузърите, но само време да има, че в момента е много ограничено. :)

Поздрави,
LZ2DMVОтговори