семинар - радиолюбители при бедствия и кризи

Група за радиокомуникации при бедствия и аварии.
LZ1FW
Мнения: 871
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

семинар - радиолюбители при бедствия и кризи

Мнение от LZ1FW » 06 ное 2012, 21:38

На 10.11.2012 от 14:00 часа в зала на ресторант "Парадайс" в град Кърджали радиоклуб "Порто лагос", LZ1KCO, организира семинар на тема "Готовност на българските радиолюбители за действия в условия на природни бедствия, аварии и кризи". За повече информация - Жеко, LZ1VQ.

Съобщение от излъчения днес бюлетин номер 43 от 06.11.2012 на LZ1BFR - http://www.lz1fw.com/LZRT/BFRA_buletins/index_2012.html
По данни от интернет ресторант "Парадайс" се намира на улица "Пирин" 7 в град Кърджали. Координати N41 38.227 E25 22.181lz3vb
Мнения: 24
Регистриран на: 12 фев 2007, 14:21
Местоположение: Kardjali
Контакти:

Re: семинар - радиолюбители при бедствия и кризи

Мнение от lz3vb » 07 ное 2012, 08:49

На Събирането ще присъстват радиолюбители от Кърджали и Смолян. На гости ще бъдат г-н Миланов ( екс Председател на БФРЛ) и г-н Панайот Данев. Ресторанта се намира в Парк Горубсо.
За хората без GPS ще обясня накратко. На влзиане в града откъм Хасково и Пловдив се движите по бул. Беломорски има 1 светофар до Болницата, на 2 рия светофар завивате на дясно. Това е вече ул. Булаир, на нея има 3 светофара. Вие трябва да завиете на ляво на 2 рия светофар. Това е бул . България движите се по него и завивате на 2 та пресечка в Дясно. Като завиете пред е Вас ще видите Дома на Културата (една сграда с колони пред входа) . Зад дома на Културата има паркинг където може да оставите автомобилите си. Ресторанта е на 50 метра от там в жълт блок 5 етажаен който ще видите на влизане в паркинга срещу Вас.

За пътуващи с автобус.
От автогарата илизате и минавате зад паркираните автобуси. Търсите ул. Мара Михайлова. По нея ще стигнете до Културния дом. От там вече вече описах.

Всички са добре дошлиLZ1FW
Мнения: 871
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: семинар - радиолюбители при бедствия и кризи

Мнение от LZ1FW » 14 ное 2012, 11:13

Среща-семинар "Готовност на българските радиолюбители за действия в условия на природни бедствия, аварии и кризи".

На 10.11.2012 година в гр. Кърджали по инициатива на радиоклуб „Портолагос” при участието на ръководството на радиоклуба, както и на специално поканения Михаил Василев, LZ1MNW, основен организатор на родопските радиолюбителски срещи, се проведе съвместна среща-семинар във връзка с идеята от последната родопска среща, традиционната среща през 2013 година да бъде посветена на действията на радиолюбителите при природни бедствия и крупни аварии. Идеята съвпада и с предложението на турските радиолюбители, трите национални радиолюбителски организации – турската, българската и гръцката – да подпишат през 2013 година меморандум за разбирателство, включващ и съвместни действия в подобни ситуации.

На срещата-семинар бяха поканени и присъстваха Панайот Данев член на ИК на ИАРУ-Регион 1, Милчо Миланов, бивш председател на БФРЛ и основен организатор на провежданите в предишни години полеви занятия на БФРЛ, радетел на съвместна дейност и със съответните държавните структури. Беше поканен за участие като представител на БФРЛ и отговорникът за аварийни комуникации, но същият по обективни причини не можа да присъства.

На срещата-семинар Панайот Данев изнесе кратка информация за участието му в мероприятието в Газантеп, както и за извършеното до момента във връзка с подписването на меморандума между трите радиолюбителски организации.

Милчо Миланов информира конкретно за идеята на БФРЛ от 2005 год. предложена на ИАРУ-Регион 1 за развитието на доброволческата дейност и помоща на радиолбителите при кризи, бедствия и аварии, като подчерта, че в основата на тази идея е била активността на радиолюбителите от клуб „Портолагос” и участието им в преодоляването на последиците от земетресениието в Турция – Истанбул през 1999 год. Участници в тази мисия разказаха интересни детайли, като не пропуснаха и благоприятното влияние за последващото развитие на радиолюбителското движение в Турция.

Бе взето решение традиционната радиолюбителска среща Родопи-2013 да се проведе на 26, 27 и 28 юли в местността Роженски поляни, храм Света Неделя. Беше решено на срещата да бъдат поканени ръководителите на радиолюбителските организации от Турция и Гърция плюс още няколко радиолюбителя от двете държави, изявени в аварийните комуникации. Ще бъде отправена покана за участие и към останалите съседни балкански държави. Ще бъде демонстрирано действие на радиолюбителска мрежа на къси вълни в релни условия, след предполагаемо природно бедствие. За подготовка на срещата беше сформиран организационен комитет със съпредседатели Жеко Жеков, LZ1VQ и Михаил Василев, LZ1MNW. Беше решено за участие да бъдат поканени и представители на общините Смолян и Кърджали. Ще бъде потърсен начин на срещата да присъстват и участници в скаутски организации.

На основание на горното срещата-семинар реши да се обърне с молба към БФРЛ за:
- отправяне на покана към ръководствата на турската и гръцката радиолюбителски организации, включваща и предложение тези организации да демонстрират своите умения с присъствие на мобилни средства;
- организиране на състезание по радиозасичане на същите дати и същото място с цел участие на по-голям брой радиолюбители и популяризирането на този спорт пред ръководствата на турската и гръцката радиолюбителски организации;
- включване в бюджета на БФРЛ за 2013 г. на средства за покриване на разходите на поканените чуждестранни гости за дните на пребиваване в България;
- при потвърдено присъствие на скаутски организации да бъде изпратена покана за участие и до ръководителката на младежката дейност в ИАРУ- Регион 1 Лиза Леендерс.

От участниците в срещата-семинар

(информацията е получена през БФРЛ)Отговори