Популяризиране на радиолюбителството

vankata0007

Популяризиране на радиолюбителството

Мнение от vankata0007 » 06 окт 2012, 19:09

Здравейте на всички радиолюбители! Честито на всички взели изпита на 25.09 и успех в начинанията ;)
Отворих тази тема защото преди 2-3 дена изпаднах в една много гадна ситуация която завърши с добър край в СДВР макар и с много нерви! Преди време писах във форума че имам една станция на 400-490 MHz в момента тя събира прах в колата. Отделно от нея имам и една СВ станция която почти през цялото време е включена.
Сцената бе следната. Прибирах се от Обеля и на кръговото преди Билата в Надежда един полицай от СДВР се опита да ме "избута" от пътя с мотора си като видя СВ-то в колата мислейки че то е усилвателна уредба (сирена)! Заяде се също и за станцията на задната седалка настоявайки че те са за да ги подслушвам :shock: ! Преди да си купя станцията бях говорил с хората в КРС и те ми бяха казали че не са ми нужни документи за да ги притежавам. След 30-40 минутно спорене и каране опитвайки се да му обясня за какво ми е и с какво се занимавам и показвайки му квитанцията за платения изпит ме ескортираха до СДВР където пред техници включих станцията и им показах какво представлява. Чак тогава ме освободиха и въпросният полицай схвана за какво става на въпрос!
Също така съм обърнал доста голямо внимание че хората не знаят за съществуването ни (ако мога да се включа и аз към това число) и постоянно им обяснявам за какво става на въпрос! Многократно съм изпадал в ситуации в които съм спорил че е много по-интересно да си кажеш по някоя приказка по станцията отколкото по скайп, фейсбук, телефона и т.н. Въпросът ми е как да популяризираме хобито и как да привлечем още хора към него! Член съм на LZ1KZX и до сега не съм забелязвал хората да проявяват някакъв интерес! Последната събота на септември беше събирането, но за жалост беше и работен ден и бяхме само аз, LZ2HT и LZ1VMM. Надявам се на следващото да дойдат повече хора за да се запознаем. Също се надявам скоро да насрочат дата за следващия изпит че когато се записах бяхме двама, а вече може и да сме повече!

73 ИванLZ3NY
Site Admin
Мнения: 771
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Популяризиране на радиолюбителството

Мнение от LZ3NY » 06 окт 2012, 19:52

Аз лично не се сетих да има съвременен закон в който да е забранено слушането по радиочестотите. Ако някой има нещо да крие в комуникацията си, си има съответните начини за защита.

В бъдеще ще си реши голяма част от пробемите с властите в България, ако носиш копие на лиценза си заедно с копие на фактурата за закупеното радио. В нормалните държави заедно с лиценза издават пластика във формата на кредитна карта с данните на лиценза. Опитах се да прокарам подобно нещо в УС на БФРЛ преди много години, макар и като вид "членска карта". Идеята бе приета с ентусиазъм, ама си остана само идея.

73!


Value has a value only if its value is valued.

lz1cy/1

Re: Популяризиране на радиолюбителството

Мнение от lz1cy/1 » 06 окт 2012, 20:12

Най-после малко раздвижване!!!!Ако искаш да популяризираш радиолюбителството
това трябваше да го публикуваш в няколко "опозиционни" сайта и вестника. На този
сайт хората знаят горе-долу нещо за радиолюбителството , а във вестниците щеше да има
достъп до повече хора.Освен това,в нашия форум има една тема "Жълтини" - ето това е
подходящо. Сега конкретно по това,което те е впечатлило.
След като си бил " ескортиран" до СДВР и там,в общи линии,си давал обяснения,т.е.разпит, и са
ти взели за оглед и тестване апаратурата - трябвало е да искаш протокол в който да пишат
резултатите от "находката на бдителното ченге". Най-малкото,което е трябвало да направят
поне тези,които са били по-компетентни от редовия полицай,- трябвало е да ти се извинят.
Е,сега нито протокол,нито извинение. Е,след като полицаят е схванал за какво става въпрос е
добре, "схванат" полицай. Много от хората знаят,че съществуваме,много от полицаите не
знаят не само за нас,не знаят за много неща. Не напразно имам една любима гатанка:
"Чисто и просто - що е то?" Важното е в такъв случай,знаейки,че всичко при теб е наред,
да не се панираш,да не се стряскаш а а ги вкараш "в пътя" и не им обръщай внимание ако
ти кажат "че е време за обяд" или нещо подобно. Успех.
73 Ангел LZ1CYvankata0007

Re: Популяризиране на радиолюбителството

Мнение от vankata0007 » 06 окт 2012, 20:41

Да прав си но все пак аз не се смятам за човека който трябва да го направи! Аз съм на мнение че всички заедно трябва да направим нещо,а не сам да поемам инициативата без съгласието на другите и без да знам тяхното мнение по въпроса! Затова реших да публикувам темата тук. Колкото до хората от МВР този е първият на който попадам и не знае за тези неща и не знае какво е СВ станция! Служителите на СДВР след прегледа ми се извиниха за неудобството. Не ме разпитваха нито пък правиха каквито и да е било тестове на станцията освен да им покажа честотите.

73! Иванlz1cy/1

Re: Популяризиране на радиолюбителството

Мнение от lz1cy/1 » 06 окт 2012, 21:31

vankata0007 написа:Аз съм на мнение че всички заедно трябва да направим нещо,а не сам да поемам инициативата без съгласието на другите и без да знам тяхното мнение по въпроса!
Това е частен въпрос,ти си потърпевшия, голяма част от другите "ще си гледат само сеира". Ако мислиш,че някой може да организира българина
"всички заедно да направим нещо" - много се лъжеш. Може би си чел "Записки по българските въстания" от Захари Стоянов,там е показано доста
добре какво става с организираните неща в България, още е актуално. Самия факт,че са те "ескортирали" до СДВР говори,че не си отишъл сам,
по собствено желание там. А както казваш "след прегледа" и "да им покажа честотите" - питай някой юрист какво значи това. При това положение
се прави протокол и извинението е писмено.Естествено,всичко това е само мое мнение но базирано на някои нормативни документи.
73 Ангел LZ1CYvankata0007

Re: Популяризиране на радиолюбителството

Мнение от vankata0007 » 06 окт 2012, 21:50

Жалко е но си много прав!

73! ИванLZ1FW
Мнения: 871
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Популяризиране на радиолюбителството

Мнение от LZ1FW » 06 окт 2012, 22:00

vankata0007 написа: Отворих тази тема защото преди 2-3 дена изпаднах в една много гадна ситуация която завърши с добър край в СДВР макар и с много нерви!
От самото начало темата е погрешно насочена.
Целта на популяризирането на радиолюбителството не трябва да е преодоляване на нещо неприятно и негативно. Това ще предизвика ответна реакция на допълнително съмнение.

Целта трябва да е споделяне на положителна информация с цялото общество що е това радиолюбител и каква е ползата от него. За целта по-често трябва да се пише за различните аспекти на нашето хоби - конструкторска дейност, далечни и екзотични радиовръзки, участие на българи в радиоекспедиции, работа в състезания и т.н. Радиоекспедицииите не е задължително да са чак на северния полюс. Работата от лодка в средата на голям водоем в България също ще свърши работа. Гасенето на горски пожар е още по-позитивно, но следва да се внимава да не се засенчат усилията на някоя друга организация. Изобщо принципа трябва да е хубаво за нас и нищо лошо за другите.

А за гадната ситуация - правото на ползване на радиостанция се удостоверява единствено с т.н. "Разрешително за правоспособност на радиолюбител". Не са необходими никакви фактури и касови бележки. Замислете се защо само за радиостанциите се искат фактури? Що ли не поискат за часовници или за GSM-и. В доста случаи стойността им е по-голяма от тази на радиостанция от нисък клас.

В диалог с полиций особено важно е да се зачитат полицаите като хора, да не ги обиждаме или се правим на недосегаеми. С добра дума се постига повече. Но това в рамките на запазване на човешкото достойство и права и на двете страни. Посещението на районното управление си е в реда на нещата - работата на полицаите е такава и те не са длъжни да ни дават подробности.

Още веднъж - популяризирането на радиолюбителството е едно, диалозите с полицията - съвсем друго. И двете неща нямат нищо общо.

73, Сашоlz1cy/1

Re: Популяризиране на радиолюбителството

Мнение от lz1cy/1 » 06 окт 2012, 22:54

LZ1FW написа:От самото начало темата е погрешно насочена.
От самото начало отбелязах,че ще бъде подходяща тема за "Жълтини" в този форум.
LZ1FW написа: Гасенето на горски пожар е още по-позитивно, но следва да се внимава да не се засенчат усилията на някоя друга организация
!!!!!!!!!!! "Слънцето" не може да се засенчи,добре е да не заблуждаваме себе си и останалите!!!!!!!!!!!!!!
LZ1FW написа:правото на ползване на радиостанция се удостоверява единствено с т.н. "Разрешително за правоспособност на радиолюбител". Не са необходими никакви фактури и касови бележки. Замислете се защо само за радиостанциите се искат фактури?
СВ радиостанциите не се нуждаят от документ за право на ползване.Другата радиостанция не е ползвана,само е притежавана.
Това не е забранено,правото на притежание се доказва с документи-фактури,касови бележки и т.н. За радиостанциите и други вещи се искат фактури само когато има съмнение за присвояване.Отделен е въпроса,че някой "органи" и някои служители в тях живеят още със стари разбирания за "тайни","подслушване","шпиономания"и т.н. Независимо от всичко,тези служители също са длъжни да знаят законите и съответно да ги спазват.
LZ1FW написа: Посещението на районното управление си е в реда на нещата - работата на полицаите е такава и те не са длъжни да ни дават подробности.
vankata0007 написа: тогава ме освободиха
Не става въпрос за доброволно посещение а за ескортиране.Напротив,при всяко задържане и ескортиране са длъжни да дадат съответната
информация.При недоказана вина си има процедурен ред.
LZ1FW написа:Още веднъж - популяризирането на радиолюбителството е едно, диалозите с полицията - съвсем друго. И двете неща нямат нищо общо.
vankata0007 написа: един полицай от СДВР се опита да ме "избута" от пътя с мотора си
vankata0007 написа:Заяде се също и за станцията на задната седалка настоявайки че те са за да ги подслушвам
vankata0007 написа:След 30-40 минутно спорене и каране опитвайки се да му обясня за какво ми е и с какво се занимавам
Голям "диалог" е бил. Поне е популяризирано радиолюбителството сред полицаите в това полицейско управление.
Съжалявам ако съм засегнал нечии интереси.
73 Ангел LZ1CYvankata0007

Re: Популяризиране на радиолюбителството

Мнение от vankata0007 » 07 окт 2012, 02:48

LZ1FW първо ще ти поясня че въпросния полицай нито съм го обиждал нито съм се държал неуважително към него или поне не и в началото! Второ аз много подчертавам МНОГО мразя да се държат с мене като с престъпник! И кажи ми ако обичаш как да се държиш с някой като човек когато същия се държи с тебе като с животно!?! Много се съмнявам че и на тебе ако някой ти държи сметка, вика, обижда и така нататък няма да ти е много приятно! Това за документите ми е пределно ясно как седят нещата там! Съгласен съм с всичко, но съм на мнение че полицайте също трябва да са запознати с нашето съществуване и да бъдат запознати със законите който ни касаят! Запознат съм със законите в нашата държава тъй като съм кандидат в системата на МВР и съм ги учил и съм държал изпити върху тях! Също така на мен поне не ми липсват първите 7 години, отгледан съм в семейство на военни и полицай и съм научен да уважавам органите на реда както и възрастните и хората с повече опит от мене! Не съм отворил тази тема заради кофти случка или нещо подобно а за да се посъветвам с хората какво може да се направи по въпроса за популяризация! LZ1CY е прав че си има място ама нека не забравяме че аз не мога да се регистрирам!
LZ1FW кажи ми какво да кажа на хората така че на тях да им стане интересно!?! Като например аз им казвам "Вчера в радио клуба колегата направи връзка с Япония и чувството беше невероятно!" а те ми отговарят с "Е кое му е интересното аз по скайпа или фейсбука си пиша с хора от САЩ или Канада и др.! Къде му е интересното!?!" Как да обясня на хората радиолюбителите с какво са помогнали и с какво помагат, конструкторска дейност, далечни и екзотични радиовръзки, участие на българи в радиоекспедиции, работа в състезания и т.н. като не съм взимал участие и не съм присъствал на такива мероприятия?

73! ИванLZ1FW
Мнения: 871
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Популяризиране на радиолюбителството

Мнение от LZ1FW » 07 окт 2012, 09:05

vankata0007 написа:LZ1FW кажи ми какво да кажа на хората така че на тях да им стане интересно!?! Като например аз им казвам "Вчера в радио клуба колегата направи връзка с Япония и чувството беше невероятно!" а те ми отговарят с "Е кое му е интересното аз по скайпа или фейсбука си пиша с хора от САЩ или Канада и др.! Къде му е интересното!?!"
Това е въпрос, на който малко хора биха се решили да дадат универсален отговор. Общо казано трябва да се действа в зависимост от обстоятелствата и без да си налагаш мнението. В края на краищата едни харесват едно, а други - друго. Разбираемо е някой да не се вълнува от радиолюбителството по същия начин, както друг не се вълнува от събирането на етикети от кибрити или отглеждането вкъщи на смъртоносно отровни змии.

Мисля си, че е добре непринудено да се разкаже за нещо полезно, направено от радиолюбители. Например последното чуто лично от мен радиолюбителско добро дело е уж незнаначително, но всъщност е нестандартно и може би би се запомнило. Не познавам лично хората, които са участвали в случката и затова ще им сместя инициалите.

Аз съм в Говедарци, сканирам и слушам два радиолюбителски УКВ обхвата - и 144 и 430 MHz. Случката се развива под връх Мальовица. Място, където има покритие на GSM операторите, ама не е от най-добрите. Радиолюбител слиза от върха, прави си експерименти с любителската радиостанция кой, къде и как го чува или просто си говори с познати. Не прави нищо лошо, не си крие радиостанцията и съответно тя се вижда от всички. Някъде по средата на пътя се среща с изкачваш се към върха турист, който изведнъж се сеща, че си е забравил документите, мобилния телефон и ключовете от колата в хижата. Вижда радиостанцията и моли за съдействие. И радиолюбителя се свърза по радиостанцията със свой познат, помоли го да намери в Интернет телефоните на хижа Мальовица и неговия познат се обади в хижата да изясни ситуацията. Разкажи случката на познатите си и обсъдете решаването на подобен проблем чрез скайп или във фейсбук.

Като споменахме Facebook, там аз съм споделил подобна на твоята случка. Не успявам да открия начин да дам линк към написаното там, затова ще копирам, но само написаното от мен. Коментариите на другите колеги съм означил с многоточие - не са ме упълномощавали да им публикувам имената и мненията:
LZ1FW във Facebook написа: Днес сутринта (19-ти юли 2012, град София)проведох беседа с реален полицай по повод ползване на радиолюбителски радиостанции. Беседата бе спокойна и мина мирно и тихо, с леко изключение в началото, когато полицаят много искаше да му дам радиото. Е, позволих му да го огледа от всички страни, но от мойте ръце. По време на разговора забелязах няколко потенциални проблема. Полицая доста се изненада от честотната лента на приемника (0.5 - 998.990MHz) и от това, че това потенциално позволява да се слуша доста извън радиолюбителските обхвати. Вица бе, защото по време на срещата с радиото слушах интервюто на министър Цветанов по телевизията (БНТ - 7-ми канал). Друг проблем бе, че "разрешителното" изобщо не вълнуваше полицая. Похвали се дори колко "протокола" бил съставил на подобни и колко радиостанции бил събрал. А радиото в ръката ми бе YAЕSU VX-6E http://www.yaesu.co.uk/product_info.php ... ts_id=1098

...

Под реален полицай имам предвид жив човек в пълна полицейска униформа, с метален нагръден знак и пагони на старши полицай, който стои на една ръка разстояние от мен. Човека бе наясно с доста неща. Знаеше за ICOM, Kenwood, Alinco, Motorola. Познаваше хора от Интегра. Май се изненада как толкова спокойно не скрих за възможностите на радиото. Не съм го ограмотявал. Двамата си изложихме мненията. Имаше съвсем човешка болка в неговото - нагледал се беше на крадци с радиостанции и съзнанието му бе доста изкривено. Пък и част о тях освен, че са слушали са се обаждали на полицейски честоти. Ако съм го впечатлил - не е било с думи, а по-скоро с поведение. През цялото време спокойно го гледах в очите и не криех нито ръцете си, нито радиостанцията в тях. Явно "другите" имат различно поведение. Ако го видя пак може пак да го заприказвам. Човека някога е бил радист в казармата, що да не се пробвам да го "агитирам" за радиолюбител. Така и така вече има Alinco с радиолюбителки обхват. Това е парадокс, който ще пропусна да обсъждам с него - напрактика аз имам повече документи за носената от мен радиостанция, отколкото полицая за неговата. :-)

...

Необходимия документ е описан в член 4 от "Техническите изисквания" - разрешително за правоспособност на радиолюбител за българските граждани или хармонизирано радиолюбителско свидетелство (HAREC) за чужденците.

Това са единствените документи, които са необходими при нормални условия.

При "непормални" условия Полицията ще действа съгласно закона за МВР http://www.mvr.bg/nr/rdonlyres/379531d2 ... mvr_bg.pdf
и проблемът е, че няма как да знаем дали корумпирано ченге се заяжда или добросъвестен полицай си върши работата понеже сме станали част от операция срещу потенциални терористи, като заподозрения терорист сме точно ние - човекът с радиостанция. Е те тук е огромния проблем и причината да няма ясни процедури - няма как Полицията да публикува в явен вид кога и как се прави проверка на терорист. И тази неяснота се използва от недобросъвестни ченгета.

...

Темата явно ще продължава да бъде дискутирана.
По принцип редовия полицай (дори да е старши полицай или инспектор) не е оправомощен служител на комисията съгласно ЗЕС. С него можем само да си беседваме приятелски за радиостанции. Приятелското обсъждане следва да се извършва културно, с взаимно зачитане на човешките права и взимане под внимание особеностите и проблемите на професията на събеседника.

Цитат от Техническите изисквания:

Раздел VI
Контрол и наказания
Констатиране на нарушения и налагане на наказания
Чл. 16. (1) Контролът по осъществяването на електронни съобщения чрез радиосъоръжения от любителската радиослужба се извършва от оправомощени служители на комисията съгласно ЗЕС.
(2) Установяването на нарушения и налагането на наказания се извършват по реда на ЗЕС.
Съдействие на контролиращите органи
Чл. 17. За осъществяване на контрола радиолюбителят е длъжен да оказва съдействие на оправомощените служители на комисията при изпълнение на техните функции и дадени права съгласно ЗЕС.

Още насоки за "чесане на клавиши":
Защо Полицията не се опита да "прибере с протокол" някоя спортна кола, само защото може да развива скорости над 400 km/h?
Или път още по-добре да събере всички законни пистолети, защото са очивидно предназначени за убиване на хора?

...
Google открива много писано по подобни теми. Пише се от години, засега няма някакво категорично становище за универсално решение.

73, Сашоlz1cy/1

Re: Популяризиране на радиолюбителството

Мнение от lz1cy/1 » 07 окт 2012, 09:57

Иване,гледай малко по-весело на нещата.Ето,всичко това е вече минало,има по-весели
и по интересни неща.Мога да напиша книга за "сблъсъците" ми с органите на реда - предишните и сегашните
на радиолюбителски теми. Но както казват: " С радио,жена и милиционер не се спори",просто няма смисъл.
LZ1FW написа:vankata0007 написа:LZ1FW кажи ми какво да кажа на хората така че на тях да им стане интересно!?! Като например аз им казвам "Вчера в радио клуба колегата направи връзка с Япония и чувството беше невероятно!" а те ми отговарят с "Е кое му е интересното аз по скайпа или фейсбука си пиша с хора от САЩ или Канада и др.! Къде му е интересното!?!"
Можеш да им обясниш,че интернет,през който стават връзките по скайп и фейсбук,рано или късно може да спре поради технически причини или
заради финансови въпроси,все пак това е платена услуга. А радиото е независимо.Не му трябва интернет,не му трябват спътници,трябват му
само "чифт добри уши".
vankata0007 написа:като не съм взимал участие и не съм присъствал на такива мероприятия?
Нали се разбрахме,че всичко наведнъж не става, както казват "стъпка по стъпка", с течение на времето, в процеса на заниманията си ще
имаш възможност и далечни връзки да правиш и в състезания да участваш и дай боже на експедиции да ходиш. Желая успехи.
73 Ангел LZ1CYvankata0007

Re: Популяризиране на радиолюбителството

Мнение от vankata0007 » 07 окт 2012, 16:45

Благодаря ти за позитивизма! Относно случката не обвинявам човека че си върши работата и аз да бях щях да постъпя по същия начин! В случая на LZ1FW се е стигнало до приятен, ако мога да го нарека така, разговор с полицая и размяна на информация! Шокиращото за мене беше това че при мен дори не искаше да ме изслуша а пък да не говорим за размяна на информация! Както и да е! Относно това че винаги може да се случи така че поради техническа повреда телефоните и интернет може да не работят това никои не го вярва. За жалост хората прекалено много са свикнали, разчитат и зависят от днешните комуникационни средства, че ако един ден останем без интернет и телефон повечето ще обявят "бедствено положение" :lol: те дори не вярват че това може да се случи както и че могат да попаднат на място където няма интернет и мобилния няма обхват! Ето и една реална случка. Майка ми е учителка и ми разказа че на някакво момиче родителите й я наказали като и взели телефона и й спряли интернета. Въпросното момиче е било изпаднало в депресия и било готово да се самоубие заради това че тя няма телефон и интернет. Колкото и трагично да звучи е и доста жалко да зависиш толкова много от тези технологии или както се изразява приятелката ми "днешното поколение е асоциално".
Благодаря ти LZ1CY за пожеланията! Надявам се скоро да се чуя и в ефир с всички вас! Стига с този интернет! :wink:
А и викайте ми Ванка а не на пълно име че някак си ми е кофти :D

73! Иванukw_kj

Re: Популяризиране на радиолюбителството

Мнение от ukw_kj » 07 окт 2012, 16:57

Пусни им от youtube.com телеграф срещу смс (cw ws sms) да видят какво може радиото. Демонстрирай моментна връзка с друг любител. и в същото време го избери по GSM, да идят как става и да чуят. Освен това разговира по радиостанцията не се таксува на минута, само трябва да се спазва радиолюбителската етика по време на връзката.vankata0007

Re: Популяризиране на радиолюбителството

Мнение от vankata0007 » 07 окт 2012, 17:38

ukw_kj написа:Пусни им от youtube.com телеграф срещу смс (cw ws sms) да видят какво може радиото. Демонстрирай моментна връзка с друг любител. и в същото време го избери по GSM, да идят как става и да чуят. Освен това разговира по радиостанцията не се таксува на минута, само трябва да се спазва радиолюбителската етика по време на връзката.
Ето на това вече му викам идея! Това ще е първото нещо щом получа инициала!

73! ИванЗаключена