Нужна помощ

vankata0007

Нужна помощ

Мнение от vankata0007 » 09 сеп 2012, 10:22

Здравейте колеги (ако мога така да се изразя)! На първо място искам да се извиня на администраторите и на Вас че наруших правилника и си направих регистрация без да имам правото на такава! Причината е че няма към кого да се обърна за помощ, а съм толкова отвеян че не видях раздела за нерегистрирани потребители. Ще помоля ако е възможно да не блокирате e-mail адреса: vankata0007@abv.bg, за да мога да си направя регистрация щом взема изпита и ми дадът повиквателен знак.
Още от малко дете съм запален на тема радиокомуникации, но едва преди месец два успях да седна и да започна да се занимавам по-сериозно. Закупих си мобилна станция Zon Ton AT-588, но понеже не съм много в час ще Ви помоля (ако е възможно) да ми обясните възможностите и как да работя с нея както и коя функция за какво е на по-елементарен език. Чел съм упътването поне 50-60 пъти и единственото което разбрах е как да сканирам и въвеждам честотите както и как да настроя предавателната мощност. Ето линк към описание на станцията
http://www.thiecom.de/at588.htm - страницата е на немски, но по-подробна
Моята станция е тази http://www.shop.cnc.bg/mobile-transceiv ... 70mhz.html
Но със нея имам и един друг проблем! На сайта http://repeaters.lz1ny.net/cgi-bin/repeaters.py са изписани ВЕРОЯТНО ФУНКЦИОНИРАЩИ честоти!
Станцията ми работи в обхват от 400 MHz до 490 MHz пробвах на честотите на репитерите в София и близките до София, но нищо не се случи. Един от тях пише че работи с предавателна мощност 12W, а станцията ми работи на 10W, 30W, 50W. Въпросът ми е следния, ако съм настроен да кажем на 446.070 MHz и 10W (отбелязвам разрешените честоти за хора без разрешително са 446.0 до 446.1 MHz, 10W за аналогови и 446.0 до 446.2 MHz, 10W за цифрови) и има някаква станция която предава на същата честота но с мощност 5W може ли да бъде прихваната и да комуникирам с човека или групата която я ползва?
Също така искам и помощ от страна на изпитите за клас 1 и клас 2 (всеки по реда си) в по-стара публикация видях евентуални източници както тези от КРС така и чуждестранни. Но бих искал ако може някои от Вас да ми помогне като ми обясни нещата и евентуално ако желае да ми покаже и демонстрира, понеже няма по-хубаво нещо от това човек с дългогодишен опит да седне срещу теб и да ти обясни и покаже!
Благодаря Ви предварително!LZ1FW
Мнения: 871
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Нужна помощ

Мнение от LZ1FW » 09 сеп 2012, 17:43

vankata0007 написа:Станцията ми работи в обхват от 400 MHz до 490 MHz пробвах на честотите на репитерите в София и близките до София, но нищо не се случи. Един от тях пише че работи с предавателна мощност 12W, а станцията ми работи на 10W, 30W, 50W.
Не си още за станция. Това направо звучи като виц. Не ми се сърди, а сядай да четеш. Написал си глупост. За да направиш връзка с някоя станция трябва да излъчваш на честотата, на която е настроен приемника на кореспондента. Честотата се мери в херци - Hz, кратни единици са kHz, MHz, GHz.
С ватове W се мери мощност. За да те чуе някой не е важно с колко вата излъчва той, а с колко вата излъчваш ти. В случая имаш предостатъчно мощност, ама не знаеш какво да я правиш.
И слава Богу, че не можеш иначе кой знае какви ще ги забъркаш.
vankata0007 написа: Въпросът ми е следния, ако съм настроен да кажем на 446.070 MHz и 10W (отбелязвам разрешените честоти за хора без разрешително са 446.0 до 446.1 MHz, 10W за аналогови и 446.0 до 446.2 MHz, 10W за цифрови) и има някаква станция която предава на същата честота но с мощност 5W може ли да бъде прихваната и да комуникирам с човека или групата която я ползва?
Твоята станция не може да се ползва в свободния PMR 446 MHz обхват. Нарушаваш едномременно почти всички условия:
- станцията ти е универсална а не е произведена специално като PMR 446 MHz
- максималната мощност на станцията ти е много над 5W
- нямаш интегрирана антена - т.е. такава която без алтернатива закрепена към корпуса на радиостанцията и не може да се сменя
- честота 446070 kHz изобщо не е PMR 446 честота. Честотите на PMR446 съвсем целенасочено са отместени с едни 6.25 kHz спрямо стандартните честоти. Идеята е ясна - да не може да се работи със стандартни станции като PMR446.
vankata0007 написа: Също така искам и помощ от страна на изпитите за клас 1 и клас 2 (всеки по реда си) в по-стара публикация видях евентуални източници както тези от КРС така и чуждестранни. Но бих искал ако може някои от Вас да ми помогне като ми обясни нещата и евентуално ако желае да ми покаже и демонстрира, понеже няма по-хубаво нещо от това човек с дългогодишен опит да седне срещу теб и да ти обясни и покаже!
Това всъщност е единственото ти смислено искане. Кажи първо в кой клас си, какво сте учили по физика и ясно ли ти е това дето го учите. Ако вече си свършил училище ми кажи ясно ли ти е защо ти се накарах в първия параграф и дали си искал да напишеш това дето си го написал?

Ако искаш да ставаш радиолюбител подготви се да почетеш малко сам. Тук ще помагаме, ако не е ясно нещо определено, но не очаквай да ти налеем с фуния всички знанията в главата.

73, СашоLZ1DAF
Мнения: 35
Регистриран на: 13 юни 2012, 08:08

Re: Нужна помощ

Мнение от LZ1DAF » 09 сеп 2012, 17:50

Здравей,
Първо прочети тук какво е обяснил колегата LZ1FW за PMR радиостанциите http://www.lz1fw.com/beginner/PMR446MHz/index.html . С твоята станция не е правилно да предаваш в PMR обхвата.
Относно възможността да слушаш ефира - в таблицата за ретранслаторите трябва да гледаш само UHF полетата, защото твоята станция работи на този обхват. Примерно този ред:
LZ0UHF RU752 439.400 431.800 (T: 79.7Hz) 35 Vitosha
Това означава, че трябва да настроиш приемащата честота на 439.400 MHz, предаващата честота на 431.800 MHz (или шифт минус 7.6 Mhz), както и тон за активиране (CTCSS) 79.7 Hz.
Напомням, че без опознавателен знак нямаш право да излъчваш в ефир в радиолюбителските обхвати. За да станеш радиолюбител не се изисква много зор - първо започваш с клас 2, според който може да работиш на честоти от 144 до 146 мегахерца и от 430 до 440 мегахерца, като максималната мощност на предаване не трябва да превишава 5 вата. На страницата на КРС http://www.crc.bg/section.php?id=363&lang=bg има тестове за изпита на принципа на листовките за шофьорска книжка. Разделени са в 3 области - Електротехника и радиотехника, Кодове и радиолюбителски съкращения, правила и процедури при осъществяване на радиолюбителски връзки, Нормативна уредба. Има верните отговори на всички въпроси. На изпита ти се падат избрани въпроси от 3-те конспекта. Бих ти препоръчал да прочетеш повече за Закон на Ом, както и връзката между дължината на вълната, нейната честота и скоростта на светлината. Ще ти трябват и минимални познания по електроника - поне да познаваш символите на отделните елементи като диод, транзистор, батерия и т.н. Има една много приятна книга - Първи стъпки в радиоелектрониката, ако я намериш вътре е обяснено прилично. Този сайт също е полезен http://radiohobby.hit.bg/ Ако си от София предполагам, че колеги от някой клуб или от личната си станция може да ти покажат на място как са нещата.vankata0007

Re: Нужна помощ

Мнение от vankata0007 » 09 сеп 2012, 18:07

Благодаря за отговорите! И двамата сте прави и то много! Аз лично съм започнала да чета материали и тем подобни, завършил съм езикова гимназия. Физиката ми е на не много високо ниво, но това се дължи на факта че на господина ни по физика не му се занимаваше много много с нас! Имам и професионална квалификация по телекомуникации и компютърни мрежи, но и там наблягахме предимно на компютърните мрежи! За момента нямам никакъв клас, а колкото до станцията бих казал че са ме подвели доста. Преди да я закупя разговарях с хора от КРС и точно те ми казаха нещата които съм описал за позволените честоти и т.н.! Та общо взето това е аз съм на мнение, че ако някой мо обясни по-елементарно нещата и ме насочи ще ги науча по-бързо!

73LZ3NY
Site Admin
Мнения: 771
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Нужна помощ

Мнение от LZ3NY » 09 сеп 2012, 18:30

Здравей Ванка.

Като начало забрави за станцията която си си купил и си вземете с некое приятелче по едно https://www.google.com/search?q=cb+radi ... 0QW1poGYCw CB (си-би) радио, работещо в обхвата на 27 мегахерца. Радиата за евтини и се намират на много места. С това радио можеш да предаваш без да ти е необходим лиценз в никакъв вид. Покрай това радио ще научиш много неща за модулации, антени, кабели, захранвания и етикет за поведение на честотата. Така можеш веднага легално да се появиш в ефир и да говориш с познати и непознати кореспонденти. Хубаво е, че знаеш чужди езици, защото в това хоби основно се ползва английски.

След това можеш да потърсиш някой от софийските клубове LZ1KZX - http://svetlina1940.org/radioclub/, LZ1KAA - http://www.lz1kaa.com/ или LZ1KDP за повече информация или естествено да питаш и тук.

След като се лицензираш, вече можеш да се върнеш към УКВто което вече си си купил.

успех
73! LZ3NY

пп. и да знаеш, че веднъж хванеш ли се с това хоби, връщане назад няма :!:


Value has a value only if its value is valued.

vankata0007

Re: Нужна помощ

Мнение от vankata0007 » 09 сеп 2012, 18:48

Благодаря ти за предложението, но тук ще вмъкна факта, че абсолютно всеки един от мойте приятели ме нарече луд заради това че имам такова хоби! Предлагал съм им многократно точно този вариант който ми предложихте и отказите бяха също многократно повтаряни!

Колкото до това че никога няма да излезе е вярно, а и аз не искам да ме напускаLZ3NY
Site Admin
Мнения: 771
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Нужна помощ

Мнение от LZ3NY » 09 сеп 2012, 18:58

След като приятелите ти са ти отказали, ще намериш други "луди като тебе" по каналите на CB, като начало.
При подходящи условия там ще чуеш много директни кореспонденти от чужбина. Основно заниманията на радиолюбителите са свързани с установяване на ДИРЕКТНА двустранна радиовръзка БЕЗ използване на помощни средства, като компютри, Интернет или ретранслатори.

Мисля, че във http://www.youtube.com ще намериш много записани контакти на CB за да придобиеш представа.


Успех


Value has a value only if its value is valued.

vankata0007

Re: Нужна помощ

Мнение от vankata0007 » 09 сеп 2012, 19:34

LZ3NY написа:След като приятелите ти са ти отказали, ще намериш други "луди като тебе" по каналите на CB, като начало.
При подходящи условия там ще чуеш много директни кореспонденти от чужбина. Основно заниманията на радиолюбителите са свързани с установяване на ДИРЕКТНА двустранна радиовръзка БЕЗ използване на помощни средства, като компютри, Интернет или ретранслатори.

Мисля, че във http://www.youtube.com ще намериш много записани контакти на CB за да придобиеш представа.


Успех
Благодаря за информацията, но не е ли по-правилно първо да изкарам изпита и да получа повиквателен знак, а не като се засека с някой и той ми каже идентифицирай се аз да му отговоря "миииии не мога защото нямам как". И друго много бих желал да се срещна с хора споделящи моето хоби и да установя контакт с тях така че когато срещна някаква трудност и неяснота да се обърна към тях за помощ!LZ3NY
Site Admin
Мнения: 771
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Нужна помощ

Мнение от LZ3NY » 09 сеп 2012, 19:50

Силата на CB е, че не е нужно да се идентифицираш. CB означава Citizens Band или на български Граждански Обхват. Всеки в България може да го използва на равни начала.
Избираш си позивна и се обаждаш. Добрия етикет изисква позивната ти да започва със 178, което те идентифицира че се обаждаш от България. Условие е и да не ползваш естествено и чужда позивна.

CB не е задължителна стъпка при обучението ти като радиолюбител. То обаче би ти дало солидна основа за по-нататъшно развитие.
Преди много години подобна роля играеха радиовръзките вечерно време на 3.5 мегахерца.

Останалото ще те научат по клубовете. Тогава ще си вземеш и вече сериозния лиценз.

73!


Value has a value only if its value is valued.

lz2vak
Мнения: 48
Регистриран на: 03 авг 2011, 20:42

Re: Нужна помощ

Мнение от lz2vak » 09 сеп 2012, 19:57

vankata0007, ето и съвет от мен.
Щом имаш желание и ентусиазъм за това хоби, то ще трябва да отделиш време и за четене.
В интернет има електронен формат на ръководство за подготовка на радиолюбителя --> http://ftp.domainbg.com/Vesco/MCC/Radio ... atori.djvu
Отваря се с DjVu Viewer или аналогична програма.
Като нормативна база не е актуално към момента, но там са описани доста неща около работата в любителските обхвати и важат в днешно време.
Другото добро четиво след това е http://www.bfra.org/files/Ethics-operat ... garian.pdf
Четеш и съвместно с това много слушане в любителските обхвати(само слушаш). Не винаги ще чуваш в ефира от всеки абсолютно спазване на радиолюбителската етика, важното е да се придържаш ти към нея.
В една от темите тук има публикувани материали за тестовете http://lz-live.com/index.php?option=com ... 99&lang=bg.
Както и в сайта на комисията за регулиране на съобщенията http://www.crc.bg/section.php?id=363&lang=bg
Поздрави!

П.С. Пиши от кое населено място си, така може и някой четящ темата да изяви желание да се срещнете.

Edit: Видях от другата тема, че си от София. :Dvankata0007

Re: Нужна помощ

Мнение от vankata0007 » 09 сеп 2012, 20:56

Благодаря отново за отделеното врее да ми поясните!
Благодаря и на LZ2VAK за линковете, а относно линка за етиката вече съм я свалил и днес цял ден я чета! По професия съм сотаджия и съм що годе наясно с това как се започва разговор и как се провежда, съм на мнение че може и трябва още.

73 ИванLZ1NY
Мнения: 692
Регистриран на: 04 сеп 2006, 16:59
Местоположение: Sofia

Re: Нужна помощ

Мнение от LZ1NY » 09 сеп 2012, 22:04

Здравей и от мен, Ванката!

Съвсем скоро - на 25.09.2012 в София ще има изпит за радиолюбители. Времето е напълно достатъчно да се подготвиш и да се явиш.
И разбира се - ще стискам палци да го вземеш изпита!

Ето и линк към обявата за изпита http://www.crc.bg/section.php?id=453&lang=bg

Виждам, че доста материали са ти препоръчали и преди мен - отваряй, чети и се забавлявай!
Ако имаш въпроси - пиши и във този форум, има хора които с удоволствие ще ти отговорят.
Знам, че ще ти е интересно и на "живо" да видиш и да чуеш нещо повече от едно walkie-talkie в ръката ... обади ми се. Пиши ми на мейла Изображение, от София съм, ако Овча купел се води че е в столицата :-)

73! Виктор
Последна промяна от LZ1NY на 10 сеп 2012, 11:17, променено общо 3 пъти.


73! Виктор / LZ1NY

"Good Luck. Be patient. Do some research."

1914

Re: Нужна помощ

Мнение от 1914 » 10 сеп 2012, 10:54

Ако имаш пари си вземи направо един КВ трансийвър, само ще слушаш (като мен) докато не вземеш лиценз, но от слушане на любителските обхвати и четене в нета се научават много неща - как се вика, как се отговаря, що е то QTH локатор, как се формират инициалите, кои обхвати как се ползват, що е то CW, SSB, PSK.

73,
Георги, ТроянHam

Re: Нужна помощ

Мнение от Ham » 11 сеп 2012, 08:01

Ето така се става радиолюбител, с това се започва, а за изпит винаги ще се намери време.
http://vbox7.com/play:6ce851fc7avankata0007

Re: Нужна помощ

Мнение от vankata0007 » 11 сеп 2012, 09:59

Ham написа:Ето така се става радиолюбител, с това се започва, а за изпит винаги ще се намери време.
http://vbox7.com/play:6ce851fc7a
Колега то това е ясно ама имам един малък проблем! Няма от каде да намеря парите за такава апаратура (поне в момента)! Освен ако нямаш нещо друго в предвид. Вчера си купих CB станция Midland 100 PLUS в момента имам малък проблем с нея, но възнамерявам днес да го отстраня. Станцията работи, но освен шум няма нищо друго! Днес ще взема нов кабел, стойка и конектори и ще го оправя. Прочетох, че за по-добра работа е хубаво да използвам RG58/U кабел и трябва да е къс (предполагам че имат предвид не повече от 2-3 метра)! Ако може някой да ме ориентира по-добре ще съм му много благодарен!

73! Иванlz1cy/1

Re: Нужна помощ

Мнение от lz1cy/1 » 11 сеп 2012, 10:03

Ham написа:Ето така се става радиолюбител, с това се започва
Споко,както казват младите.Така /както е показано на видео клипа/ не се започва,така се "завършва".
Много добре помня как е започнал човека,поместил това съобщение и този клип.Все пак мисля,че това
е една малка шега.Най-добре е да се започне с посещаване на действащ радиоклуб,консултации с
напреднали радиолюбители "на живо",запознаване с работа на радиостанция също "на живо", подготовка
за изпит за радиолюбителска правоспособност и вземане на клас,като междувременно сe мисли и за
придобиване на подходяща по цена и качество апаратура. За информация-ако Ви харесва апаратурата,
показана на видео клипа - това е "класика" в нашите среди,отдавна не се произвежда и цената на
"втора ръка" е "много добра", могат да си го позволят радиоклубове с богати спонсори. Желая успех.
73 Ангел LZ1CYБоян

Re: Нужна помощ

Мнение от Боян » 11 сеп 2012, 11:36

Послушай съветите на колегите и потърси някой радиоклуб , за да поговориш с радиолюбителите там .
На такова място ще имаш възможност да пипнеш с ръка радиото и да чуеш със собствените си уши диапазоните.
Освен това ще си спестиш много главоблъсканици от рода на : "Ама защо така , а не иначе ? ".

http://lz2ksb.blogspot.com/

73 и Успех

Боян / LZ2SXvankata0007

Re: Нужна помощ

Мнение от vankata0007 » 11 сеп 2012, 17:29

Всички сте прави! Днес най-после успях да отида да се запиша в НБУ със специалност Телекомуникации! Та там ми поясниха че ще отварят радиолюбителски клуб. Като задължителни курсове съм записал всички свързани с радиокомуникациите както и аналогови интегрални схеми и антенно-фидерни устройства също и цифрови системи и мрежи! На 01.10 ще се срещна с г-н Александров относно радио клуба и на тема радиокомуникации! А колкото до моята CB станция ако някой може да ми каже на какви канали мога да намеря някой (и кой по-точно тираджии, радиолюбители и т.н.) и на какво разтояние от мен трябва да бъде?

73! Иван1914

Re: Нужна помощ

Мнение от 1914 » 11 сеп 2012, 18:15

Първо ще ти трябва антена за 27MHz, дължината на кабела не е от значение, освен ако е наистина много голяма. Дали са 5, 10 или 15 метра, няма огромно значение само за слушане. За излъчване, видът на кабела зависи от много неща, както мощност, така и други фактори, аз за CB ползвам RG-213. Без външна антена трудно ще чуеш нещо. Аз в Троян чувам главно италианци, испанци, германци, както и руски таксита. Тук-таме някой вика на 27,555MHz, понякога чувам и станции, които пускат музика и въртят едни и същи до втръсване парчета. Използват се AM/FM/SSB :D Общо взето активността е много спаднала, в сравнение с преди 20 или 30 години, причините са много и всеки мисля, че ги знае. На тези високи честоти сигналите се отразяват в йоносферата само под специфични условия, често обхватите са напълно "мъртви" и не можеш да чуеш нищо, освен наземна вълна, т.е някой на не голямо разстояние от теб. :)

73,
Георгиvankata0007

Re: Нужна помощ

Мнение от vankata0007 » 11 сеп 2012, 18:55

Благодаря ти много! Днес оправих станцията! Анената ми е дълга 160 см. Пробвахме я с човека от магазина от кадето я взех и всичко е супер, но както казваш след това нищо освен когато минах покрай билата в квартала ми. Там чух нещо от сорта на "Тульо каде си" или нещо подобно! Можеш ли да споделиш какви трябва да са атмосферните условия, за да прихвана някоя отразена честота, че не съм много наясно!

73! Иванlz1cy/1

Re: Нужна помощ

Мнение от lz1cy/1 » 11 сеп 2012, 19:22

Иване дай един Е мейл адрес да ти изпратя веднага 2 електронни книги
за СВ за да събереш малко информация,която мисля,че ти е много необходима в момента.
73 Ангел LZ1CY

P.S. Ако не искаш публичност на Е мейл адреса си можеш да ми го изпратиш на lz1cy@abv.bgIvo

Re: Нужна помощ

Мнение от Ivo » 18 окт 2012, 01:23

Vankata007 ето ти онлайн късовълнов приемник в реално време, намира се в един институт Холандия ползва се безплатно и без регистрация , ще чуваш цял свят при добро прохождение http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/ .поиграй си малко и ще схванеш как работи.Даже виждаш целия спектър което е мечта за всеки радиолюбител с по ограничени финанси (като мен примерно)
Даже аз го ползвам за да сравнявам сигнала и т.н.
73Заключена