Радиостанции

viktor3636

Радиостанции

Мнение от viktor3636 » 24 мар 2012, 20:04

Здравейте,
Моля, дайте линк за магазин в който се прадлагат любителски радиостанции, с обхват до други държави!
viktor3636

Re: Радиостанции

Мнение от viktor3636 » 24 мар 2012, 20:56

Супер си ,,niakoi", много благодаря! не затварям темата, ако някой има още предложени - пишете!LZ1FW
Мнения: 871
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Радиостанции

Мнение от LZ1FW » 24 мар 2012, 21:15

Има една приказка "Ако не знаеш къде си тръгнал - ще стигнеш на друго място".

Сайта, към който те напътиха, искренно ме развесели. Пълен е с истински бисери:

Функции
1300 Спомени
Dual Гледайте памет (50)
Смазване за приспособяване
Режим на климата (AM / NFM / WFM)
Тон похапване
Проучване (есен / частично)
Заменяем Антена


Както си задал въпроса
viktor3636 написа:Здравейте,
Моля, дайте линк за магазин в който се прадлагат любителски радиостанции, с обхват до други държави!
не става хич ясно какво търсиш. При такъв въпрос линка който ти трябва по-скоро е http://www.crc.bg/section.php?id=453&lang=bg като преди това наистина следва да се подготвиш за изпита.

Все пак би ли уточнил какво търсиш и какво смяташ да правиш?viktor3636

Re: Радиостанции

Мнение от viktor3636 » 24 мар 2012, 21:27

а, неможе ли да си купя радиопредавател, без да съм минал изпит?LZ1FW
Мнения: 871
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Радиостанции

Мнение от LZ1FW » 24 мар 2012, 21:42

Въпроса с купуването е второстепенен.

За самия теб е важно да си наясно за какво ще ползваш този предавател. Пак те моля - разкажи с прости думи какво смяташ да правиш с този предавател - с кого смяташ да си говориш, какво е разстоянието до него и т.н. Това ще помогне на присъстващите тук да те насочат в правилна посока.

Иначе ще дадеш куп пари за нещо, което хем няма да ти свърши работа, хем няма да имаш право да го ползваш законно.viktor3636

Re: Радиостанции

Мнение от viktor3636 » 24 мар 2012, 22:26

Аз искам да говоря с други ,,радиолюбители,, с радиостанции, на принципа на социалните мрежи. Неможе ли да имаш ЗАКОННО радиостанция, или задължително трябва да мина изпита?радиоактивен

Re: Радиостанции

Мнение от радиоактивен » 24 мар 2012, 22:55

Ако наистина целта ти е да бъдеш радиолюбител, то ето какво гласи законът:

Чл. 4. Електронни съобщения чрез радиосъоръжения от любителската радиослужба могат да се осъществяват само от лице, което притежава разрешително за правоспособност на радиолюбител или хармонизирано радиолюбителско свидетелство (HAREC), наричано по нататък „радиолюбител”.
Чл. 5. Радиосъоръженията от любителската радиослужба могат да се използват само от радиолюбители.

Т.е. докато не си минал изпита и не си взел лиценз, не си радилюбител и не можеш да използваш радиолюбителска апаратура законно. Но все пак ти остава CB обхвата, за който не се изисква лиценз и все пак се осъществява някаква комуникация между съмишленици, които не се определят като радиолюбител.

Съветвам те да събереш колкото се може повече информация за дейността, която те интересува, за да имаш по-точна представа. Разбира се, и тук ще ти помогнем за изясняването, но както вече ти казаха, купуването на апаратурата е най-накрая.LZ1FW
Мнения: 871
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Радиостанции

Мнение от LZ1FW » 24 мар 2012, 23:17

viktor3636 написа:Аз искам да говоря с други ,,радиолюбители,, с радиостанции, на принципа на социалните мрежи. Неможе ли да имаш ЗАКОННО радиостанция, или задължително трябва да мина изпита?
Може да я имаш. Не можеш да предаваш на честоти, за които нямаш лиценз. Нарушението, между другото, не е от безобидните.

Всяка социална мрежа си има правила по които се прави диалога между членовете й. На радиолюбителските честоти правилата са "радиолюбители, положили изпит и притежаващи свитетелство за правоспособност, си говорят с други радиолюбители, които също са положили изпит и също притежават свидетелство за правоспособност". Радиолюбителската социална мрежа не допуска да се провеждат разговори на радиолюбителски честоти с не-радиолюбители, т.е. с хора, които не са положили изпит.

Ако искаш да си член на радиолюбителската социална мрежа трябва да спазваш установените там правила. С други думи - трябва да почетеш как радиолюбителите общуват помежду си, да се подготвиш за изпит, за го вземеш и да станеш радиолюбител.
Иначе... ще ставаш за смях и подигравка и никой радиолюбител няма да си говори нормално с теб.

В линка по-горе имаше и апаратури за т.н. "граждански обхват" citizen band CB 27 MHz. Там изпити няма, но за да стигнеш до радиовръзки с работещите на тези честоти също трябва да се запознаеш с правилата на комуникациите там.

И в двата случая - и на радиолюбителските честоти и на честотите на гражданския обхват докато стигнеш до радиовръзки с чуждестранни подобни на тебе ще трябва да почетеш доста.
Радиостанцията освен предавател има и антена. Антената при връзки с чужбина е важно нещо.
Вземи се поразрови малко сам из Интернет. Като стигнеш до ниво да не ти е ясно нещо определено - питай. В момента нищо май не ти е ясно и ми е трудно да обяснявам всичко...
И не бързай с покупката на радиостанция.Заключена