SWL-инг

ГБ

SWL-инг

Мнение от ГБ » 21 яну 2012, 16:21

Здравейте, днес между 1200 и 1230 (1000-1030UTC) чух HAM-ове от България да си приказват на 40 метра, 7160kHz, разговорът беше многостранен, главно за радиокомуникации и земеделие, тестваха за предавателите чрез смяна на мощности, ако някой се познае да ми напише на лично съобщение адрес, да разменим картички, ако е възможно разбира се. Скоро ще получа инициал и за слушател от КРС, така че ще имам достъп и до QRZ.com и ще имам възможност да пращам и други репорти. :)ГБ

Re: SWL-инг

Мнение от ГБ » 21 яну 2012, 16:23

Забравих: georgi[точка]bancov[маймунка]gmail [точка]comLZ1FW
Мнения: 871
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: SWL-инг

Мнение от LZ1FW » 21 яну 2012, 17:27

ГБ написа:...днес между 1200 и 1230 (1000-1030UTC) чух HAM-ове от България да си приказват на 40 метра, 7160kHz...ако някой се познае да ми напише на лично съобщение адрес, да разменим картички...
Когато аз бях слушател - LZ1A921 - обхвата беше наполовина - само до 7100 kHz. Нещата оттогава се промениха доста, появиха се нови обхвати и се разшириха старите. Основните правила за SWL все си мисля, че са останали същите.

За да получиш картичка от някого като минимум следва да приемеш правилно неговия инициал и да оцениш сигнала му по съответната RS скала. Приемането на инициалите и на двата кореспондента е за предпочитане. В твоя случай ти си ги чувал и двамата, така че нямаш "оправдание" ако си пропуснал да ги запишеш. Понякога обаче се чува само единия кореспондент, ама дори и тогава този когото чуваш предава и двата инициала.

След това слушателя праща картичка. Ако я праща директно е редно да сложиш в плика и самоадресиран плик с достатъчно марки, че да се върне безпроблеми до твоя адрес. Ако прашаш картички през LZ QSL бюрото е добре да се поинтересуваш за условията за това.
ГБ написа:...ако някой се познае да ми напише на лично съобщение адрес, да разменим картички...
може и да се получи при късмет, ама принципно реда е друг.
Или поне по мое време беше друг.
:D10J6M

Re: SWL-инг

Мнение от 10J6M » 21 яну 2012, 22:37

Виж сега, още чакам инициал от КРС, понеже нямам такъв, не мога получа достъп за профил в QRZ, а от там и няма как да се свържа с радиолюбители. Ако им имах адресите, досега да съм им пратил мое писмо с картичка и снимки + марки, така правя и с международните радиостанции и разни utility станции и в 90% от случаите получавам отговор. Това е причината да пиша тук, иначе нямаше да се занимавам да пълня форума с глупости (които вероятно и ви дразнят).LZ1FW
Мнения: 871
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: SWL-инг

Мнение от LZ1FW » 21 яну 2012, 23:05

Още веднъж: едно от основните неща при радиолюбителската връзка е правилно приетия инициал на кореспондента.
Ако не си приел инициала - радиовръзката не се зачита. Това важи и при наблюдателите - няма приет инициал - няма картичка.

За да изпратиш QSL картичка до радиолюбител трябва и ти да имаш или радиолюбителски повиквателен знак или наблюдателски номер.
Иначе той може и да ти надпише една QSL с твойто име, но такава QSL картичка няма да има смисъл като радиолюбителска такава. Ще е просто една илюстрована картичка.

Не се ядосвам никак, но си мисля че слагаш каруцата пред коня. QSL картичката не е еквивалент на обикновеното писмо, а потвърждение за направена по определени правила радиовръзка или наблюдение на работата на радиолюбителска радиостанция. Всъщност и при BCL е почти същото, но там може да пратиш рапорт за чуваемост на дадена радиоразпръсквателна радиостанция и да получиш QSL картичка от нея и като човека Георги, докато при радиолюбителите има допълнителни изисквания.

Може би не обяснявам добре...LZ3NY
Site Admin
Мнения: 763
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: SWL-инг

Мнение от LZ3NY » 21 яну 2012, 23:43

Здравей и от мен.

Има някои разлики в протокола, когато слушаш радиолюбители или професионални станции, но с много малко слушане ще ти стане ясно горе долу как се правят контактите при нас.
Както каза Сашо, ако искаш сериозно да се занимаваш с това хоби, първото нещо е да си вземеш слушателски номер. Това наистина е важно, защото това е уникален номер който става като името ти сред слушателите. Примерно Сашо е LZ1A921, аз съм LZ1A1155 и така нататък. За всеки радиолюбител по света като види LZ1A921 разбира, че това е български слушател. Българите пък веднага ще го разчетат като български слушател приемащ от южна България, по-точно София и с пореден номер 921. В интерес на истината преди много години за да бъдеш допуснат до изпит за радиолюбител трябваше да си бил поне 2 години SWL и да имаш, не помня колко, потвърдени с QSL картички страни, като доказателство.
Другото предимство което получаваш със SWL номера е, че срещу символична такса на година получаваш достъп до услугите на QSL бюрото на БФРЛ и можеш да изпращаш картички на "купчинки". Без марки и без пликове за обратна поща. Бюрата в различните страни разменят колети с картички помежду си за да обслужват членовете си. Примерно като се съберат 8 килограма поща за Испания, менажера ги събира в кашон и ги праща до QSL бюрото в Испания. Тамошния менажер разпределя картичките по инициали и примерно може да праща пакетче с получените картички до крайния получател, а може и оилучателя да си проверява в бюрото и като дойде картичка да си я вземе директно. Менажера за България е LZ1OT, а бюрото е в София. Може би малко объркано го разказах.

Хубаво е да разгледаш http://wiki.bfra.org. Там сме направили малък опит да обясним някои от нещата свързани с хобито. Надявам се някой ден да се напълни с повече информация.

Можеш да слушаш и през Интернет благодарение на приемниците обявени на http://www.websdr.org и разни подобни. Има доста онлайн ресурси в Интернет.

И не на последно място нашето хоби се държи изцяло на взаимното уважение. Сред нас има крале, шейхове, министри, актьори, пилоти и, т.н., но когато седне човек пред радиото, винаги се държи с всички, като с равни, вежливо и с уважение. Без оглед на възраст, пол, раса и религия. Това е нещото което навремето беше урок номер 1 по радиоклубовете и липсва най-много сега.

73! и успех


Value has a value only if its value is valued.

LZ4ZD
Site Admin
Мнения: 377
Регистриран на: 30 авг 2006, 12:30
Местоположение: Шумен
Контакти:

Re: SWL-инг

Мнение от LZ4ZD » 22 яну 2012, 15:51

10J6M написа:още чакам инициал от КРС, понеже нямам такъв, не мога получа достъп за профил в QRZ, а от там и няма как да се свържа с радиолюбители.
https://ssl.qrz.com/support?op=newacct
Sign up for a New Account
Signing up for a new account is free and easy.
If you're a ham, we'll need your callsign and valid email address.
Non-hams can also sign up with a username instead of a callsign.
Профил за QRZ.com явно можеш да получиш дори и да не си радиолюбител.

Между другото, разликата в потвърждаване на приемането на broadcast станция и любителска такава се различават. В някой отношения доста. Сашо се опита да ти го обясни и мисля, че го е написал много добре.ГБ

Re: SWL-инг

Мнение от ГБ » 22 яну 2012, 15:57

Мерси много, можете да изтриете темата. Аз ще попрочета малко по темата, а в понеделник ще говоря за инициал.LZ4ZD
Site Admin
Мнения: 377
Регистриран на: 30 авг 2006, 12:30
Местоположение: Шумен
Контакти:

Re: SWL-инг

Мнение от LZ4ZD » 22 яну 2012, 20:22

Защо да се трие темата? За да има някой друг утре да пита за същото нещо? :DLZ3NY
Site Admin
Мнения: 763
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: SWL-инг

Мнение от LZ3NY » 22 яну 2012, 20:28

LZ4ZD написа:Защо да се трие темата? За да има някой друг утре да пита за същото нещо? :D
Може би трябва да се пусне нещо по въпроса във http://wiki.bfra.org
Човек няма от къде да разбере за QSL бюрата и как работят те, ако някой не му го обясни.

73!


Value has a value only if its value is valued.

LZ1RF
Мнения: 385
Регистриран на: 13 май 2009, 17:47
Контакти:

Re: SWL-инг

Мнение от LZ1RF » 23 яну 2012, 16:18

Нека да допълня и аз нещо кратичко.
За обмена на QSL можеш да погледнеш и сайта www.eQSL.cc. Това е една паралелна на QSL бюрото форма за потвърждаването на връзки.
Това между другото...Заключена