Как се запалих по любителското радио

Историята на радиолюбителството в България.
LZ4ZD
Site Admin
Мнения: 380
Регистриран на: 30 авг 2006, 12:30
Местоположение: Шумен
Контакти:

Как се запалих по любителското радио

Мнение от LZ4ZD » 02 май 2007, 15:23

Днес във форума "радиокомуникации" видях темичката на LZ5PL и ще си позволя да я цитирам тук:
Автор LZ5PL
Публикувано 02.05.07 10:52
Не е точно техническа тема, но мисля че много добре описва защо някои от нас сме се запалили по радиото :
http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID= ... 86&Level=2
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board= ... &sb=5&vc=1

Писаното в линка от темата ми направи впечатление и отново си припомних как се запалих по нашето хоби. Мисля, че ще е интересно на много хора да прочетат личните истории на всеки който иска да я сподели с останалите.

Ето как се запалих аз:

Трябва да съм бил 9-10 годишен - значи около 85-86та година. Майка ми работеше във военна болница. По това време ми започнаха и проблемите с очите, та се налагаше от време на време да ходя на разни изследвания там. Само че за да не се пречкам много-много на служебната й работа (на майка ми де) ме пращаше обикновенно в съседната стая където беше и радиостанцията на болницата. Естествено там попадах в съвсем различен свят - жички, радиолампи, пушещ поялник - често пъти радиста (освен това и радиолюбител) поправяше я някой котлон, я някое радио или телевизор. Най-интересното обаче беше радиостанцията. Помня големия Р-250 с многото превключватели, лампички. Телеграфен манипулатор (електронен ключ де), слушалки, високоговорител. Предавателя вече не помня какъв беше. Няколко блока един над друг, честотата се настройваше фиксирано през 1kHz (тогава незнаех). Понеже нямаше кой-знае каква работа на станцията най-често пускаше радиолюбителските обхвати. Чудни звуци от цял свят. Няма да забравя как се настройваше на някоя телеграфна станция и започваше "да превежда" - името, от къде работи, оценката за сигнала. Сигурно съм гледал като омагьосан. Обикновенно майка ми трудно ме изкарваше от там и често пъти съм си тръгвал с нежелание.
Минаха няколко години. Не без помоща на баща ми се запалих по електрониката. Радиото някак си остана назад, въпреки че в този период родителите ми бяха подарили радиоконструктор - Приемник на СВ (средни вълни). Сглобих го за отрицателно време и доста време си го слушах вечер. Имаше периоди когато ми биваха забранявани музика (касетофон де), телевизия заради някоя-друга лоша оценка, тогава това радио влизаше в действие. Към края на периода преди да се запаля по самото любителско радио дойдоха и схемите с радиомикрофони. С приятелче живеещо в съседния блок на 100 метра имахме по един такъв самоделен радиомикрофон на две различни честоти, всеки с приемник настроен на честотата на микрофона на другия и си правехме лафчето :)
Година преди да завърша училище (тогава все още имаше военно обучение) се оказа, че съм записан за обучение в донаборен курс. Първо се оказа, че съм записан за артилерист-изчислител и по някаква грешка (щаслива) съм записан още един път и при радистите. Естествено освобождаваха ни от училище за няколко дни, което беше най-хубавото тогава. Курса беше в радиоклуба. Първия ден изобщо не отидох. На втория ден обаче реших, че все пак е добре да отида, че може да не ми дадат бележката за училище. Курса си мина - учеха ни на морзовата азбука - щеше да има и изпит на третия ден (да ... трябваше що-годе нещо да се научи за 3 дни ... такава беше подготовката :) След курса обаче не си тръгнах веднага. Видях радиостанцията ... една такава малка ... (сравнението правех с Р-250) ... с толкова много малки копчета и светещ в синьо цифров дисплей. И пак онези прекрасни звуци. Всички си тръгнаха, само аз там ... но не ми се тръгваше. Помолих началника на радиоклуба да остана да послушам малко. На следващия ден беше изпита. С учена-недоучена морзова азбука (учех буквите наред - А, Б, В ... почти без никаква система) изкарах там някаква тройка или четворка. Но след цялото мероприятие отново исках да остана покрай станцията. Емил (LZ2EG) нямаше как да не забележи интереса, обясни ми накратко в какво се състои една радиовръзка (честно казано настолна книга в къщи ми беше "Наръчник на радиолюбителя" в два тома, където тези неща бяха доста добре описани), написа на един лист пред мен всичко което трябва да си кажа, връчи ми микрофона и каза "викай всички". Ха де ... нещо ме хвана за гърлото и загубих ума и дума - въпреки това повиках и съвсем скоро направих първата връзка на 3.5 MHz с LZ2KAF от Горна Оряховица. Тогава все още имаше много клубове и много хора работеха. Дойде лятото и започнах по-често да ходя в клуба. Запознах се с всички радиолюбители от града, сбирките тогава бяха сравнително чести. Това беше пролетта и лятото на 93та година. През есента се явих на изпит за клас C тогава, пуснах документи и през пролетта на 94та година в един хубав априлски ден отидох да си получа в пощата документите и лицензията.

Тук ще продължа малко повече с любителските писания, които няма да са много интересни за другия форум вероятно.
Лицензирах се през май месец 94та година. Радиостанцията беше лампова, направена от LZ4SM от когото я бях купил. Работеше добре на 3.5 MHz, на 7 май ставаше само за слушане а на 14 така и никога не пробвах (не работеше и добре там). Но пък 3.5MHz ми стигаше тогава :)
По-късно си взех едно микронче ... няколко години по-късно по-хубава УКВ станция ... и т.н. Известно време зарязах КВ обхватите. Станцията така и не я включвах, а когато реших да го направя изсъхналите кондензатори просто гръмнаха :) Така и приключи живота на станцията но пък мисля че свърши чудесна работа - да даде началното ускорение в хобито :lol:

Сега рядко включвам на УКВ освен ако някой не ме издирва специално там. Предпочитам КВ, имам Kenwood TS-430, наскоро взех и Yaesu FT-817. На 3764 почти не се обаждам освен за някоя друга проба преди контест. Понякога се питам и сега какво като имам техника, имам периоди когато почти седмица не работя в ефир, но не минава ден-два без да пусна и да послушам КВ обхватите при това не само любителските. Идват и периоди, когато ми се работи, пускам на 7 или 14 MHz и правя някоя друга връзка. Две години подред вече не пропускам LZDX контеста, което обаче не мога да кажа за LZ SSB контеста, който май доста губи популярност. Признавам си, че тая година се успах :oops:

Минимума на слънчевата активност също си казва думата в слабата ми активност на КВ, но ще почакаме и всичко ще се оправи след няколко години :lol:LZ1CDK
Мнения: 30
Регистриран на: 30 авг 2006, 22:05
Местоположение: Гоце Делчев

Re: Как се запалих по любителското радио

Мнение от LZ1CDK » 03 май 2007, 22:21

Поздравление за интересната тема,всеки от нас има своята история и ви призовавам да си е разкажете.
Ето как се запалих и аз:
Още от малък съм се влечал по слушането на концертно радио,възхищавал съм се на радиостанциите на полицаите и таксиджиите.Просто в мене е имало някаква искрица която после запалих и в момента е "голям огън". :DПреди няколко години,когато си прекарах интернет реших да проуча в интернет повече за радиото.И така попаднах на информация за радиолюбителското движение в България,проучих въпроса и се запалих по хобито.Взех да чета радиолюбителските сайтове и форуми и да се запалвам все повече и повече.Свързах се с радиолюбители по icq които ми разесниха повече за радиолюбителството,помогнаха ми да си изкарам изпита и да си взема инициал за което съм им страшно благодарен.Преди да си взема изпита си купих две укв радиостанции Alinco DJ 182 и в момента работя само на укв,а скоро ме очаквайте на КВ.Огънят продължава да гори в мене и да се развивам в тази насока,а радиолюбителите продължават да ми помагат.А покрай хобито се запознах с много хора и разбрах,че на този свят все още има добри хора.LZ1NY
Мнения: 692
Регистриран на: 04 сеп 2006, 16:59
Местоположение: Sofia

Мнение от LZ1NY » 06 ное 2007, 22:50

Как за първи път намерих пловдивския радиоклуб LZ1KSP даже не си спомням точно. Тогава още се намираше на Джумаята. Обаче се оказа, че толкова малки не приемали....сигурно съм бил 5-6 клас.
След година(есента на 1977), вече "пораснал" намерих клуба на новото му място и се записах. Попаднах в курса на Дядя Митя - LZ1DC(sk :-( ). Тогава началник на ОРК беше Гергин Братанов, а коридора срещнах един наш съсед, който тогава работеше май в ОВТПН - той ме хвана за ръка и ме заведе до РАДИОСТАНЦИЯТА.... представям си с какви очи съм гледал светещите лампички и мърдащите стрелки - ламповия вариант на UW3DI на Васко Шатъров LZ1CL + 250 W PA на 2 Гу-50.
Мисълта, че някога и аз ще седна пред тази радиостанция ме окуражаваше през дългите часове в радиозалата, но и LZ1DC успяваше да поддържа и разпалва този огън, който ни беше довел там - факт е, че много от моите "колеги" по-късно се лицензираха и до ден днешен може да се чуят в ефира. Доста време мина, ама стигнахме и до работа в ефира, но тогава си беше доста зор да се "доредиш". Чакаш си ред, да им омръзне на "старите кучета" - непрекъснато имаше хора до станцията. А станцията вече беше нова, хибридния вариант на UW3DI, направена от Радко Дачев - LZ1CD

С годините нещата си се развиваха - получих слушателски номер LZ1-E-216, после операторски клас С, В...А.

Незабравими спомени остави в мен посещението ми в дома на Васил Терзиев LZ1AB по времето на пътешествието на Юлия и Дончо Папазови - LZ0P/MM. И първата ми УКВ експедиция на вр. Ком с Митьо Гонев LZ1QH и бъдещия ми кум LZ1OY
Случки много....:D

През 1988г. станах вече LZ1NY - лицензирах се в Пловдив, със самоделен предавател на 3.5 и 7 MHz с транзистори КТ-904 на изхода + отделен приемник от Коцето Стоянов LZ1HY. Искам да кажа една добра дума за всички, които са ме учили на "занаята" и са ми помагали всячески - LZ1DC, LZ1CL, LZ1CY, LZ1HY, LZ1CM и т.н.
И сега, след толкова години като се огледам: с една голяма част от моите познати, стари и нови приятели споделяме радолюбителското хоби ... и ще продължаваме!LZ2NKM
Мнения: 19
Регистриран на: 29 апр 2007, 00:12
Местоположение: София/В.Търново
Контакти:

Мнение от LZ2NKM » 28 дек 2007, 22:38

Аз вече не помня как точно съм се запалил ама от малък все се заглеждам в разни радиота и антени. :) Тук ще сложа два постинга от блога ми за първите ми връзки на 20 метра и 6 метра (от преди два дни :wink: ). Уговорката е само, че това е копирано от личния ми блог в който четат хора които не са радиолюбители, затова има разни "обяснения".


24 ноември 2007г.

Днес е много важен ден за мен. Направих първото си сериозно QSO (радиовръзка) като радиолюбител. Имам лиценз от 2003-та година, но досега не съм имал апаратура и възможности и никога не съм правил нещо сериозно. Както писах преди няколко дни, днес беше планиран ден за опъване на жичен дипол за 20 метровия банд (традиционния DX банд за далечни връзки). Опънахме антената с един приятел уж я настроихме, но през цялото време имаше нещо съмнително с КСВ-то. Стойноста му беше около и над 2 и на 20 метровия банд, и на 10 метровия и не можеше да слезе по-надолу. Нямаше логика и на двата банда да е еднакво! Преработения ТЕС, който използвам за захранване се изключваше при мощност над 5 вата на ЧМ. Реших, че ще я донагласям утре със сериозно захранване и ще взема от един приятел радио, с което да видя точно къде е резонанса на антената.

Пуснах да послушам какво се чува и съвсем очаквано - доста по-добре от преди със жицата. Врътнах по банда - станции колкото искаш на телеграфия, понеже днес е най-големия световен КВ контест на телеграфия. Имаше само няколко станции на телефония и се замислих - то че се изключва захранването, изключва се, ама на SSB предавателя не работи постоянно както на ЧМ. Пробвах с 40 вата - ок работи. Ослушах се по банд-а чувам един германец силно - DL2AZ вика CQ. Помислих - сигурно няма да ме чуе ама ще му подвикна и направо се шашнах като чух “LZ station repeat?” Шашнат като за първо QSO едвам приключих връзката, но все пак я направих! Човека ми даде оценка 56 :) После се опитах да викам и един белгиец, той ме чуваше, но захранването ме предаде и трансивъра започна да се изключва като викна малко по-силно. Проблемите се оказаха в захранването - КСВ-то с хубаво захранване е 1,5 - като за без антенен тунер е добре… Утре ще подрежа още малко дипола и всичко е 6!

Та така. Днес направих първата си сериозна радиовръзка - DL2AZ на 20м в 14:15 UTC. Супер! Утре продължавам… :)Magic Band

Ще се чудите какво означава това - така американците казват на 6 метровия радиолюбителски банд (50 MHz). Преди два дена и аз разбрах защо. :) Имам сравнително добра триелементна насочена антена за този банд подготвена и закачена на гръмоотвода на блока и насочена към Западна Европа, но понеже зимата уж няма условия да се работи на 6 метра антената просто си стои и не я бях ползвал. Изобщо не съм и се надявал, че ще работя на този банд зимата и си карам само на КВ.

Във вторник към шест и половина вечерта след като цял следобед бях работил на къси вълни (20 м) вече бях спрял радиото и четях нещо в Интернет. Тогава получавам по icq-то съобщение от един приятел, който има доста по-голям опит и следи DX клъстера много по-внимателно от мен: “На 6 метра има кондишън!”. Вързах аз антената и почнах да въртя по банда и да гледам какво пишат в клъстера. Взеха да се усещат, че се отваря и се появиха няколко станции. Почнах да чувам едвам едвам със много силен фадинг (усилване и затихване). По едно време чувам много силно “CQ CQ CQ DJ6JJ calling CQ on 6 meters and standing by“. Веднага му се обадих, имаше много силен фадинг - ту го чувах много силно, ту изобщо не го чувах. Това е следствие на прохождението от Е-спорадик. Пак се бях разтреперал до ниво да изтърва микрофона и германеца се усети, че нещо не съм много опитен и взе да ми вика “Спокойно, повтори ми пак бавно инициала и локатора, има много силен QSB (фадинг).” И така няколко пъти си повторих бавно данните, човека ги прие, аз го накарах да ми повтори локатора си и направих първата си връзка на 6 метра навръх Коледа. И пак с германска станция! Както се казва Christmas 6m Opening. Е затова му казват Magic Band! :)

Иначе същия вторник направих и няколко интересни връзки на 20 метра. Още една YI станция на PSK31 (вече станаха 3 YI, с YI9MI работих и на SSB), направо ми става смешно. Другото интересно беше, че работих и с VQ9JC - остров Чагос на RTTY. Това де факто ми беше и първия pileup на RTTY със шифт и го направих сравнително лесно.


http://lz2nkm.rally-club.bg

Отговори