link: Практически съвети относно радиалите на GP

LZ3NY
Site Admin
Мнения: 726
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

link: Практически съвети относно радиалите на GP

Мнение от LZ3NY » 09 мар 2016, 15:30Value has a value only if its value is valued.

lz1fy
Мнения: 683
Регистриран на: 03 дек 2012, 10:44

Re: link: Практически съвети относно радиалите на GP

Мнение от lz1fy » 09 мар 2016, 22:31

Много полезен линк Митаци!
Хубаво е в тази тема да се пускат подобни линкове
за споделяне на опит!
Ще си позволя да кача две снимки от нашия практически опит
на Панагюрски колонии навремето, свързан с темата.
Става дума за 3 вертикала по 20м. за 3,5Mhz с превключваема диаграма -
изток, запад или осморка. Идеята беше да се получи нещо като вертикално полуяги.
Това, което си спомням е, че заровихме в земята (на 10-15см.) над 14 км. (четиринадест
километра) радиали, т.е. по 120 на вертикал, половин ламбда.
GP_80_1.jpg
GP_80_1.jpg (32.56 KиБ) Видяна 2944 пъти
GP_80.jpg
GP_80.jpg (28.83 KиБ) Видяна 2944 пъти
След месеци на упорит труд и настройки се получи нещо невероятно!
Слушахме янките на кръглата им маса и се включвахме, а те не вярваха, че сме LZ.....!
Лошото е, че ветровете срутиха всичко за много кратко време!

73's
Павелlz1aq
Мнения: 38
Регистриран на: 19 фев 2008, 16:31
Местоположение: София
Контакти:

Re: link: Практически съвети относно радиалите на GP

Мнение от lz1aq » 10 мар 2016, 00:12

Здравейте,
Мисля, че най-добрият източник на информация за вертикални антени е N6LF http://www.antennasbyn6lf.com/. Той има може би най – широкообхватните изследвания на радиалните системи – теоретично и с експерименти. Накратко по-важните изводи за повдигнати радиали:
Не е необходима радиалите да са ¼ от д.вълната. Дори е по-добре да са малко по къси. Може да са до 1/10 от д.в. дори по-къси. Разумната бройка е 4 до 8. Височината над земята да е над 1 м. Не се печели много ако са много високи. Радиалите трябва да са симетрични за да се компенсира полето и те да не излъчват.
Практически опит:
Напоследък си направих вертикална антена за 80м съобразена с размерите на малкия ми двор. 6 радиала по 7.5 м всеки симетрично разположени. Височина над земята 1 м. Вертикалната част е леко наклонена /като слопер/ 18м с 2 капацитивни „мустака” на върха по 2.5 м. Нещо като наклонена Т-образна антена. Мачтата е 16 м, долната част е дървена –без обтяжки, като на върха имам рибарски 7 м прът . Поради тази причина трябваше да използвам много лек проводник - усукана двойка от стар UTP кабел. Същият кабел използвам за радиали. В основата на вибратора имам малка индуктивност – около 2-3 мкхн за да се настрои в резонанс. Минималното КСВ около 1.3 и прилична широчина на лентата – около 100 КХц. Токовете в радиалите са практически еднакви – измерени с прецизна токова сонда и са 6 пъти по-малки от тока на вибратора. Трябва да се сложи много добър балун /1:1/ за да се изолират антенните токове от оплетката на коакс. кабел. При мен е с индуктивност около 350 мкхн и импеданс около 3 Ком. Използвам Ш образни сърцевини от феритен материал 3C90 Feroxcube – 6 навивки с 7 мм тефлонов коаксиал. Има ги в магазините на Комет и са евтини. Без добър балун антената е с непредсказуемо поведение. Паразитният ток в оплетката на фидера е под 20 мА като се има в предвид, че токът в вибратора е от порядъка на 3 - 4 А при 100 вт. Резултатите са прилични - имам работени VK , W6 и др. само с 100вт. Същата антена я настроих за 160м. Мустаците са също два, 22м всеки, като ниската им точка е на 7м височина и индуктивността е около 25 мкхн. Минималното КСВ е около 1.2. Резултати: работих с нея на CQ160m CW и имам приличен резултат с 300 вт. Същата радиална система използвам и за вертикал на 40м . И при двата банда нямам никакво допълнително съгласуване.Фидерът е 50 ома с дължина 20м. Импедансът на антените според MMANA e приблизително 20 и 10 ома съответно, но поради ниските импеданси, загубите нарастват и затова КСВ се получава приемлив.
73 Чавдар, LZ1AQ
P.S. През деня навивам радиалите, за да не дразня жената като ходи по двора и трябва да ги прескача!LZ1ZJ
Мнения: 434
Регистриран на: 25 апр 2007, 14:37
Местоположение: София

Re: link: Практически съвети относно радиалите на GP

Мнение от LZ1ZJ » 10 мар 2016, 09:04

http://www.dj0ip.de/vertical-antennas/

Въпросният чичко също като Чавдар, е доста навътре в темата. :D
Много интересен сайт, в който винаги намирам нещо ново.
http://www.dj0ip.deLZ3NY
Site Admin
Мнения: 726
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: link: Практически съвети относно радиалите на GP

Мнение от LZ3NY » 10 мар 2016, 10:10

Здравейте

Условията ми не позволяват друга антена освен Hustler 6BTV вертикал насред двора - 10/5 метра и при това положение не мога да използвам дори радиали за нея. Спрях се на тази антена понеже работи и без радиали и е 6 банда - 80,40,30,20,15,10. Самия производител твърди, че ако се сложат поне по 4 радиала на банд, антената ще работи значително по-добре на приемане. Прав е :lol: В момента не мога да се похваля, че чувам много. Като компропмис обаче е по-добре от нищо.

Купих си един ротари дипол Fritzel FB-13. Не можах да си позная радиото. Бандовете се напълниха отново с живот. За съжаление трябваше да го прибера в бараката, понеже закривал слънцето на съседите :twisted:

Това е скромния ми опит с вертикалите.

73!


Value has a value only if its value is valued.

lz1aq
Мнения: 38
Регистриран на: 19 фев 2008, 16:31
Местоположение: София
Контакти:

Re: link: Практически съвети относно радиалите на GP

Мнение от lz1aq » 10 мар 2016, 18:00

Влади,
Това което казва N6LF е, че трябва да се настройва цялата система радиали + вибратор. Индуктивнстта в основата на вибратора прави това. Можеш да сложиш индуктивността между общата точка на радиалите и оплетката или между жилото и вибратора - MMANA показва, че е едно и също.При мен Бобината е свързана към вибратора, защото така ми е по-удобно конструктивно.
Ако се прочете внимателно какво пише N6LF, можеш да направиш GP с къси радиали и по-дълъг вибратор или 1/4 дв радиали и 1/4 дв вибратор - резултатите са подобни - само входният импеданс се променя. Можеш да разсъждаваш така: късите радиали + обща индуктивност правят едната половинка, а пълноразмерият вибратор е втората половинка. Ако имаш фиксирана дължина на радиалите можеш да настроиш системата в резонанс и без бобина, като сложиш по-дълъг вибратор и си поиграеш с дължината му. Специално аз предпочетох по-къс вибратор и бобина за да мога да пренастройвам антената от CW в SSB банда само с превключване на индуктивността от долу, без да е необходимо да се катеря по стълби. С допълнителната индуктивност загубите нарастват, но ако е сравнително малка и с висок Q- фактор не са съществени. Не е необходимо да настройваш радиалите по отделно или два по два - само с една индуктивност се настройва цялата система в резонанс.
Същественото е радиалите да са еднакво дълги и симетрично разположени, за да се елиминира тяхното излъчване. Симетричните радиали гарантират еднакви токове в тях. Не препоръчвам на никого да използва радиали с различини дължини пръснати в случайни посоки. Почти е сигурно, че от всичките хаотични радиали ще работи сам един от тях - този с най-голям ток и на всичкото отгоре ще излъчва, защото няма кой да го компенсира. В този случай загубите ще са значителни и диаграмата на излъчване ще е непредсказуема. По-добре къси, но симетрични радиали отколкото случайни по-дълги жици пръснати по двора. Аз съм сигурен, че антената ми за 160 м работи като GP, независимо от изключително късите радиали. Ако радиалите са на земята или заровени - това вече е друго и там трябва много жица и симетричноста и дължината не са толкова съществени.
Късите радиали са аперидични , което е още едно преимущество при направата на многобандова антена с една и съща радиална система. Можех да използвам трапове за другите банди , но антената ми е временна и паянтова и не си правих труда. Планирам да си купя 15 м фиброглас мачта и тогава ще мисля за постоянно многобандово решение. По-скоро бих използвал паралелни жични вибратори за всеки банд вместо трапове, но засега не мога да каже нищо. А радиалите засега ги прибирам през деня поради семейни причини :-(
73 Чавдар LZ1AQlz1aq
Мнения: 38
Регистриран на: 19 фев 2008, 16:31
Местоположение: София
Контакти:

Re: link: Практически съвети относно радиалите на GP

Мнение от lz1aq » 10 мар 2016, 18:03

Бих изпрател снимки, но незнам как да ги вмъкна в пощата ...
LZ1AQlz1aq
Мнения: 38
Регистриран на: 19 фев 2008, 16:31
Местоположение: София
Контакти:

Re: link: Практически съвети относно радиалите на GP

Мнение от lz1aq » 11 мар 2016, 17:54

Влади,
Естествено е, че късият радиал е по-неефективен от пълноразмерния, но всичко е въпрос на КОЛКО? ( не КОЙ? :-)
Дължина : Разликата в усилването между радиали с дължина 0.1 дв и 0.25 дв е прибл. 0.8 dB - от графиката на Fig. 13
Височина над земята: Разликата м/у 0.3 м и 1.2 м е 0.7 dB - от графиката на Fig.17

от "A Closer Look at Vertical Antennas With Elevated Ground Systems—Part 2" N6LF
От моделите и измерванията си правя груба сметка, че усилването на моя GP за 80м ще е около 1 до 2 dB по-малко от пълноразмерен GP с 0.25 дв повдигнати радиали. За 160м предполагам че съм минимум 5 - 6 dB по-зле, но все пак за DX може би е по-добър отколкото нисък дипол.

Който разполага с пространство и високи мачти най-доброто решение е пълноразмерен вертикал. Но и скъсените варианти, ако са направени както описах, са също добри решения и ще работят прилично. Можете да се направи добра антена за 160 м дори в малък двор.
Влади, радвам се, че има някой, с който да си поспорим на технически теми и ти благодаря за предишните разговори, че ми насочи вниманието към вертикалите, защото в селският ми QTH нямам високи точки за нормална хоризонтална антена за ниските честоти. Бях ги отписал, защото селото е в дълбока долина и ми се струваше, че с GP ще нагрявам околните хълмове.
73 Чавдар LZ1AQ

"Една жена на радиолюбител почнала да нарежда на мъжа си : .... и дворът ти малък, и мачтата ти къса и ......"LZ2AB
Мнения: 122
Регистриран на: 04 май 2009, 16:21

Re: link: Практически съвети относно радиалите на GP

Мнение от LZ2AB » 13 мар 2016, 09:58

Ех Павка,
върна ме и мен години на зад.....
славни младежки години.
Спомня си и аз как сутрин правех по 100тина американци
за "закуска" на 80м с моето UW3DI и все последния момент
отивах на работа,но с повдигнато настроение...
Моя вертикал беше само един удължен 25м с 16 радиала,
които бяха на 3м от земята за да не ми пречат като копая в двора.
Успех на всички в Low Band DX.
Кръстю LZ2AB
Прикачени файлове
Vertical for 80m.jpgОтговори